Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ranking akumulatorow do stilo!!!!!!

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś się orientuje jaka jest pojemność akumulatora w stilo z silnikiem 1.4?

Instrukcja nie zawiera takiej informacji, a z nalepek na górnym wieczku akumulatorze też nic nie wynika.

Napisano
  • Autor

> Czy ktoś się orientuje jaka jest pojemność akumulatora w stilo z

> silnikiem 1.4?

> Instrukcja nie zawiera takiej informacji, a z nalepek na górnym

> wieczku akumulatorze też nic nie wynika.

Sprawdz tutaj ok.gif20.GIFpolecam centra futura CF04 62Ahprad rozruchowy640 A ok.gif

http://www.akumulator.pl/showpage.php?pageID=32

Napisano

> Sprawdz tutaj polecam centra futura CF04 62Ahprad rozruchowy640 A

ale czy przy tej pojemności akumulator będzie doładowany bo normalka w stilaku jest 50Ah?

stilak 1.6 16V LPG 5D

Napisano

> ale czy przy tej pojemności akumulator będzie doładowany bo normalka

> w stilaku jest 50Ah?

> stilak 1.6 16V LPG 5D

Będzie, będzie.

Będzie Pan zadowolony. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Czekamy palacz.gif napewno bedziesz zadowolony ! ja jestem!! ok.gif

Napisano

> Czekamy napewno bedziesz zadowolony ! ja jestem!!

jeszcze jedno głupiutkie pytanie: podłączając akumulator, najpierw połączamy + czy - ? confused.gif

Napisano

> jeszcze jedno głupiutkie pytanie: podłączając akumulator, najpierw

> połączamy + czy - ?

Najpierw odłączamy minus później plus. W odwrotnej kolejności podłączamy.

Napisano

> Najpierw odłączamy minus później plus. W odwrotnej kolejności

> podłączamy.

stenkju wery mocz mój Książę.

Właśnie rozpakowałem akumulator i doczytałem się w instrukcji.

Stenkju.

Napisano

Kilka dni temu zmieniłem akumulator w moim JTD na Sznajder Plus CaCa 74 Ah 680A u lokalnego znajomego sprzedawcy za 260 zł razem z wymianą. Akumulator przywieziony prosto z fabryki w Piastowie dzień przed kupnem, a nie z jakiejś hurtowni, gdzie mógł leżeć nie wiadomo ile.

Napisano

Akumulator przywieziony prosto z fabryki w Piastowie

> dzień przed kupnem, a nie z jakiejś hurtowni, gdzie mógł leżeć

> nie wiadomo ile.

Leżeć może i pół roku w hurtowni byleby miał gwarancję taką jaką przewiduje producent.

Napisano
  • Autor

Pobawie sie troche w Daniela palacz.gif

a skad wiesz ze nie lezal w fabrycznym magazynie przez rok czasu i wypchneli go szybko do jakiejs hurtowni ??hmm.gif

Ale na powaznie jak ma gwarancje to mnie to wali ile i gdzie lezal 20.GIFwaytogo.gif

Napisano

> Czekamy napewno bedziesz zadowolony ! ja jestem!!

Orajt, akumulator wymieniony. 62/640 Centra Futura, cena 240PLN, gwarancja, Assistance, auto odpaliło smile.gif

POLECAM, chociaż w pełni poecić będę mógł (lub nie) dopiero po zimie wink.gif

Napisano
  • Autor

Napewno bedziesz zadowolony yay.gifwaytogo.gif20.GIF

• 1 rok później...
Napisano

> A tu jeszcze wyszukiwarka akumulatorów

wyszukiwarka przewiduje stilony tylko w wersji 1.2 i 2.4, proponując odpowiednio CF01 i CF04 (50/510 i 62/640).

rozumiem że jak do 1.6 zakupię CF04 to będzie ok?

Napisano

W moim 2 tyg. temu kupionym stilo 1.9jtd zastałem aku 50Ah. Czy udało się komuś przejechać zimę z takim aku czy muszę już biec do sklepu po nowy o większej pojemności?

Napisano

> W moim 2 tyg. temu kupionym stilo 1.9jtd zastałem aku 50Ah. Czy udało

> się komuś przejechać zimę z takim aku czy muszę już biec do

> sklepu po nowy o większej pojemności?

nie samą pojemnością akumulator żyje wink.gif

za duży też nie jest dobry...

ważna jego kondycja, sprawdzą Ci w pierwszym lepszym serwisie.

Napisano

To ja troche doleje oliwy do ognia ..... moj stilonek od jakiegos czasu napedzany jest akumulatorem .... takim nie znanym szerokiej publice .... takim moze troszke drozszym ... generalnie to sami zobaczcie

http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,182,183&kid=183&pid=1237

Co do montazu to pokazane jest w zalaczniku ....

post-26000-14352489037696_thumb.jpg

Napisano

> To ja troche doleje oliwy do ognia ..... moj stilonek od jakiegos

> czasu napedzany jest akumulatorem .... takim nie znanym

> szerokiej publice .... takim moze troszke drozszym ...

> generalnie to sami zobaczcie

> http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,182,183&kid=183&pid=1237

> Co do montazu to pokazane jest w zalaczniku ....

bardzo fajne pudełeczko wink.gif

tylko że niektórym byłoby trudno wydać (prawie, +-) 10% wartości auta na bateryjkę zeby.GIF Właściwie to na nim możesz podjechać do garażu/warsztatu rozrusznikiem jak Ci Stilonek zdechnie hahaha.gif

Ile bierze Twój sprzęt audio podczas prezentacji ? zeby.GIF

Napisano

Jezeli chodzi o sam wzmak to maksymalny pobor wynosi okolo 120 A ... nie jest to jakis pradozerca ... przyznaje .. akku kupiony na wyrost i napewno go nie sprzedam ze stilonkiem .....

Napisano
  • Autor

> wyszukiwarka przewiduje stilony tylko w wersji 1.2 i 2.4, proponując

> odpowiednio CF01 i CF04 (50/510 i 62/640).

> rozumiem że jak do 1.6 zakupię CF04 to będzie ok?

Tak waytogo.gifmam ten silnik i ten aku waytogo.gif

Napisano

Ja mam akurat akumulator Moll, ale przynajmniej w przypadku małych benzyn (1.2, 1.4) nie ma znaczenia jaki akumulator. Przy wymianie sprawdzałem w pracy stary i miał 15Ah i 120A w impulsie więc straszna padaka, a jednak w dodatnich temperaturach odpalał.

Teraz jak kupowałem nowy aku, chciałem kupić 50Ah, ale w tej samej cenie był 58Ah/540A więc kupiłem większy. ePER przewiduje 60Ah do benzyn na rynki północne z tym samym alternatorem, więc nie miałem wątpliwości.

Do tego wszystkiego Moll wybija tydzień i rok wypuszczenia aku z fabryki, więc można sprawdzić czy nie jest stary.

Napisano

> Centra Futura 75Ah 760A światowa czołówka!!!

Podpisuję się pod tym! Też taki zassałem i już jakieś półtora roku jeżdżę. Z fabrycznego też byłem zadowolony. Wytrzymał 3 zimy (w tym tą najostrzejszą dwa lata temu) i w sumie 130 tys km.

Napisano

> Z fabrycznego też byłem zadowolony. Wytrzymał 3 zimy (w

> tym tą najostrzejszą dwa lata temu) i w sumie 130 tys km.

Mój fabryczny dobiega wieku sześciolatka.Przebieg podobny.Jestem bardzo zadowolony.

Napisano

Ja na razie używam fabrycznego, 4,5 roku, auto parkowane na ulicy (pod chmurką), aku zachowuje się normalnie. Myślę że zimę wytrzyma, chociaż nie daje się już naładować na full. Ostatnio po 24 godzinnym ładowaniu, prostownik nie wyłączył się automatycznie. Być może za mało go "obsługiwałem" przez 4,5 roku, bo było to drugie ładowanie w czasie całej ekploatacji.

Napisano

mam fabryczny auto produkcja styczeń 2002 w sobote przeszedł drugie ładowanie w swym żywocie, jeżdże na krótkich odcinkach (po 5 - 10 odpaleń i postoje po 2 - 7 godzin dziennie)traska wypada raz dwa na miesiąć po 120 -250 kilometrów, więc nie ma najlepszych warunków pracy, odpoczywa w nieogrzewanym garażu.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Nadeszła ta chwila. mod.gif Coz z tego ze przed zima akku Magneti Marelli 60Ah został naładowany i nasmarowany pasta miedziana. Coz z tego ze wozidło stoi w garazu (bez ogrzewania ale zawsze cieplej niz na zewnatrz). Coz z tego iż tydzien temu profilaktycznie go ładowałem. Dzis z ciekawosci udałem sie sprawdzic ile mu to ładowanie dało. Patrze a tu 12.25V. Zielone oko poszło na wczasy (nawet po 2h ładowania jeszcze go nie ma). Dzien wczesniej zrobilem dluzsza trase ale widac akkus chce zmiany. Wytrzymal ok 3,5roku. Teraz pytanie co zakupić. Zastanawiam sie nad:

MODEL / POJ. / PR.ROZR. / DŁ. / SZER. / WYS.

CF07 / 75 / 760 / 278 / 175 / 190 - centra futura

SILVER dynamic / 63 / 610 / 242 / 175 / 190 - varta

BLUE dynamic / 60 / 540 / 242 / 175 / 190 - varta

skłaniam sie ku futurze aczkolwiek mam kilka pytań szczegolnie do osob ktore ją uzytkuja : (zwłaszcza wersje CF07 czyli do JTD, MJ - 75AH)

1 -sprawa moze i błaha ale wazna - czy centra futura 75ah zmiesci sie bez problemu? wiem ze nalezało by wyjąc klocek trzymajacy akku na zakretach. Czy to wszystko?

2 -jak wyglada sprawa skrzynki bezpieczników - czy bedzie pasowac (bo o przykreceniu mozna zapewne zapomnieć)

("To ja tylko dodam że parametry parametrami, a ja miałem kłopot z doborem odpowiedniego kształtu. Większość oferowanych miała po montażu "luz pod obejmą" i jedyny jaki znalazłem (po niewyczerpujących poszukiwaniach) to była Varta. Inne pewnie też by się znalazły, ale warto chyba na to zwrócić uwagę.")

3 - jak ma sie sprawa niedoładowania akku bo to jest 75ah a nie standardowe 60ah (z tego co wyczytalem w szukajce sa rozne opinie:

( "tylko że w stilo J T D alternator ładuje tylko do 60 więc chyba nie ma większego sęsu kupowanie centry o pojemmności 70 lub 75 . po prostu w takim przypadku aku będzie wciąż niedoładowany. W bęzynowych wersjach zresztą jak znam życie siedzi taki sam alternator co w J T D. pozdrawiam."

"Tu znaczenie ma tylko bilans - jeśli alternator wytwarza większy prąd niż to, co jest zużywane przez auto, to akumulator będzie naładowany. Większa pojemność może się kiedyś przydać" )

4 -jak w praktyce sprawdza sie ta bateria - jest tak dobra jak sie ja zachwala?

5 -co napisane jest w instrukcji o doładowywaniu futury - jak narazie slyszalem tylko "moze" ,"chyba" zadnego konkretu - gdybanie. Jak faktycznie jest zeby jej nie przepieścic?

A moze cos innego? Moll? - slyszalem pochlebne opinie. Jestem głodny wiedzy, sugestii i spostrzeżen w temacie - szczegolnie osob po wlasnych doswiadczeniach. Nie mam zamiaru zmieniac akkusa znow za rok. Raz skutecznie i dobrze. Napewno nie boscha bo zbyt wiele ostatnimi czasy panuje zlych opini - ale moge sie naturalnie mylic.

Napisano

Co do ładowania Futury znalazłem odpowiedz:

http://www.akumulator.pl/pub/uploaddocs/gwarancja_futura_z_ca.pdf

" Powinno się używać automatycznego prostownika, który przerywa ładowanie po osiągnięciu 14.4V albo, gdy mamy stary prostownik, trzeba kontrolować woltomierzem napięcie na akumulatorze. "

" Rzeczywiście ciekawe, aż sprawdziłem i faktycznie tak jest, instrukcja do plusa podaje warunki jakie podałeś odnośnie ładowania Futury, napięcie nie większe niż 14,4V i wyłączyć ładowanie gdy akumulator nagrzeje się w czasie ładowania do temp. 40C. "

" na stronie Centry jest taka opcja jak"zapytaj konsultanta" ja z niej korzystalem jak przwerabialem zakup aku. konsultant napisal mi faktycznie o ladowaniu aku (nie w aucie) napieciem nie wiekszym jak 14 V i prostownikiem ze stabil;izacja napiecia..."

275502681futuraakugw4.jpg

Napisano

Tak....

Kupiłem wiosną Fiata Stilo i po 2 tygodniach akumulator do niego Centre futurę CF-07 - miał oryginał i nie miałem zamiaru walczyć z nim zimą....

Problemów z montazem nie było a akumulatorek sprawuje sie świetnie.... przed zakupem oczywiście przeczytrałem to i owo i porozmawiałem z kilkoma sprzedawcami o reklamacjach Boscha i innych markach....

Ja POLECAM ok.gif

Napisano

> Tak....

> Kupiłem wiosną Fiata Stilo i po 2 tygodniach akumulator do niego

> Centre futurę CF-07 - miał oryginał i nie miałem zamiaru walczyć

> z nim zimą....

> Problemów z montazem nie było a akumulatorek sprawuje sie

> świetnie.... przed zakupem oczywiście przeczytrałem to i owo i

> porozmawiałem z kilkoma sprzedawcami o reklamacjach Boscha i

> innych markach....

> Ja POLECAM

ja wymienilem na Bosha silver i jestem zadowolony kreci tak ze che przekrecic silnik zeby.GIF

Napisano

Jako że wątek jest akumulatorowy, pożalę się tutaj buu.gif Dziś auto nie zapaliło angryfire.gif Ze względu na mój wyjazd za granicę, ostatnie 2 tygodnie spędziło na parkingu.

Po przekręceniu kluczyka (wcześniej musiałem "ręcznie" otworzyć drzwi) nie zapaliła się nawet jedna kontrolka icon_eek.gif Mrozów w tym czasie jakiś strasznych nie było, akumulator Centra Plus ma 2 lata. Auto przed wyjazdem było na przeglądzie, gdzie specjalnie prosiłem o sprawdzenie parametrów prądowych baterii (wszystko było w normie) niewiem.gif

No i moje pytanie - czy to możliwe żeby w aucie z całkowicie sprawną instalacją 2-letni akumulator rozładował się do zera w temperaturze nie przekraczającej -10st. ? yikes.gif

Macie jakieś sugestie, czy reklamować baterię? Szlag mnie trafia, bo auto służy mi do pracy, a tu taki zonq... sciana.gif

Napisano

czy to możliwe żeby w aucie z całkowicie sprawną > instalacją 2-letni akumulator rozładował się do zera w > temperaturze nie przekraczającej -10st. ?

IMHO. Tak. Skoro mnie przy -10C na zewnt. a -4C wewnt. akku po naładowaniu (co prawda 3,5letni magneti) i jezdzie spadł do 12,20V (zielone oko poszło spac) w 1 noc bez alarmu to po 2tyg na wolnym powietrzu przy -10C nocami (a tyle faktycznie bywalo i to czesto) + alaram dopuszczalne. crazy.gif

Akku do naładowania wolnym pradem i test

co z niego jeszcze jest.

Jak byl dlugo gleboko rozladowany to moze byc do kosza frown.gif Szczegolnie jak da prad rozruchu mniejszy niz byl by powinien. buu.gif

Jako ze ostatnio przerabiałem temat zakupu to kilka przydatnych linków:

http://www.wtm.com.pl/site/pdf/KTA-303.pdf

http://www.wtm.com.pl/site/pdf/KTA-305.pdf

http://www.wtm.com.pl/site/pdf/L-118.pdf

mozna sie dowiedziec kilku naprawde ciekawych rzeczy - choc jest to tylko instrukcja obslugi

bardzo ciekawy test - zadna tam gazetowa paplanina - tez mozna sie dowiedziec kilku ciekawych rzeczy

http://www.tab-polska.pl/tab/15.pdf

i troche paplaniny:

http://forum.autokacik.pl/files/276766203-Test_aku1.jpg

http://forum.autokacik.pl/files/276766203-Test_aku2.jpg

Jak ktos ma inne materiały niech dorzuci - bedzie na przyszlosc smile.gif

Napisano

> Tak.... > Kupiłem wiosną Fiata Stilo i po 2 tygodniach akumulator do niego > Centre futurę CF-07 - miał oryginał i nie miałem zamiaru walczyć > z nim zimą....

Zakupiłem Centre Future 75ah do jtd115. Łatwo nie było bo stary Magnat nie chciał wyjsc (brak raczki) + wiele o wiele za duzo kabli (a raczej kabelkow - ale klucz 10 byl i dał rady zeby.GIF). Mozliwosci manewrowania ograniczone bo klema, zwłaszcza '+' z tymi plastikami przeszkadza. CF-07 weszła - bez problemów i jeszcze marginesu ciut zostało (w 1 osobe raczej sie tego zrobic nie da bez uzyca dod. reki w postaci elstycznej linki abo odciagnac kable na bok) . Mam nadzieje ze na najblizsze 3 lata bedzie swiety spokoj.

Zakupilem tutaj:

http://allegromat.pl/aukcja3258

http://archi.inos.int.pl/db/item287644081_1.html

bo odbior osobisty (4 punkty w Krk), sa dlugo na rynku, akku w miare mlode bo sprzedaja tego troche + sa autoryzowani przez centre.

Napisano

Witam, a co koledzy sadza o aku ZAP-Piastow???

Ma ktorys z kolegow? polecacie czy raczej nie??

Pozdrawiam

Napisano

I stało się nieuniknione, dziś rano po odpaleniu powitała mnie choinka kontrolek i dziwne szurania z okolicy zestawu wskaźników, Stilon odpalił, jednak dał jednoznacznie do zrozumienia że akumulator juz sie wyłożył i przechodzi na emeryture, po 6 latach dwóch doładowaniach (z tego ostatnie na początku grudnia). Spodziewałem się tego, szczególnie że powitał mnie dwa razy komunikatem o "luźnej koneksji".

Założe 70A 450Ah taki jak seria.

Napisano

> W serii chyba bylo 60ah?

Zaglądałem pod dekiel i jest nalepka 70Ah 450A

Napisano

Moj wujek ma Stiloz 2002 roku i po roku od kupienia w zimie nie chcial odpalic.i tak jest co roku w zimie. Tylko nie wiem jaki firmy ma akumulator ale jest fabryczny. Mysle ze alternator slabo laduje np.13.8 zamiast 14.5 V i najlepiej w miescie zeby bylo 14.5V przy wlaczonym silniku i swiatła. a Jak ktos jedzi wiecej na trasie to wystarczy 13.8 V.I no trzeba oczyscic odbudowe akumulatora przed zime co roku. Akumulatory w stilo spadaja po 2 tygodniach to norma bo centralny strerowany zamek pobiera troche pradu z akumulatora. Jak samochod ma stac dluzej niz tydzien to lepiej odlaczyc akumulator(nie trzeba wyjac akumulatora z samochodu) tylko minusem ze trzeba recznie kazdego drzwi zablokowac itd. Ja mam na kompie testy akumulatorow ale po niemiecku.

Napisano

> Zaglądałem pod dekiel i jest nalepka 70Ah 450A

Wow. Oryginlany Magneti Marelli? Jesli tak to pewno wersja Dynamic?

Napisano

> Wow. Oryginlany Magneti Marelli? Jesli tak to pewno wersja Dynamic?

Nie.

Aktiv + klima manual.

Napisano

> ja wymienilem na Bosha silver i jestem zadowolony kreci tak ze che

> przekrecic silnik

Mi kilku odradzało... Boscha silvera do JTD... ze niby za słaby i płyty wyginaja sie niewiem.gif

Ale polecali aku Varty

Napisano

> A jakiej firmy? To chyba ktos mu cos podmienil na lepszy...

Magneti Mareli

70Ah 450A

Napisano

> Magneti Mareli

> 70Ah 450A

Mam taki sam akumulator w Stilon JTD 2001 - oryginalny nie zmieniany. Ma juz swoje latka więc pewnie przy najbliższych mrozach powie, że ma dość frown.gif

Symptomy już były, ale go zabrałem do ciepełka, uzupełniłem elektrolit i podładowałem - na razie żyje.

Bardzo dobrze mi się sprawuje ten Magneti Mareli 70Ah 450A, można go kupić nie w ASO i ile ew. taka przyjemność kosztuje?

pzdr...

/kustosz

• 2 miesiące później...
Napisano

za jakies 2 tyg zostawie autko na lotnisku na jakies 10 dni

coprawda problemow z kreceniem nie ma najmniejszych a nie jezdzi w zdrowym trybie - 10km stop 2km stop 10km i tak ciagle raz na tydzien jakas traska 50km

a failurami sypie ze az milo

wymieniac czy zajrzec do niego ?? zlosnik.gif

bedzie to najprawdopodobniej pierwszy raz od 7 lat zeby.GIF

wiec jest szansa ze jak dopelnie elektrolit to jeszcze pojezdzi

jak myslicie ?? jakbym byl w pl to bym kupil future i nie byloby problemu ale tu sa same dziwne,nieznane

w sumie nie wiem co wybrac i chcialem to odwlec do wizyty w pl

Napisano
  • Autor

To go jeszcze reanimuj i jak wpadniesz do domciu to zaopatrz się w futurę ok.gifMam i polecam ok.gif20.GIF

• 3 miesiące później...
Napisano

Odświeżam temat, bo mój stary aku już wyzionął ducha absolutnie...

Stilo 3D benzyna 1.6, chodzą mi po głowie takie warianty:

Centra Plus .62AH / 540A (363zł)

Centra Futura .62H / 640A (423 zł - troszkę drogi)

Varta BLUE dynamic .52H / 470A (305zł, tego wskazała wyszukiwarka Varty, ale nie wiem czy nie za słaby, poza tym któtszy od pozostałych, nie wiem czy będzie pasował)

Varta BLUE dynamic .60H / 540A (325zł, tego wyszukiwarka nie wskazała, ale chyba tez będzie pasował, a cena atrakcyjna)

Varta SILVER dynamic .63H / 610A (423 zł - tyż drogi)

EXIDE Excell EX12 .62H 540A (405zł)

któreś z powyższych szczególnie polecacie/odradzacie?

a może jakieś inne?

pozdrowienia wszystkim,

Michał

Napisano
  • Autor

Centra Futura .62H / 640A (423 zł - troszkę drogi)

Mam w tej samej wersji 3D 1,6 i z czystym sumieniem polecam !

Narazie dwa lata bezobsługowej jazdy! ok.gif

Ale cena no faktycznie icon_eek.gif

Ja dwa lata temu płaciłem cos kole 280 hmm.gif

Napisano

> Centra Futura .62H / 640A (423 zł - troszkę drogi)

> Mam w tej samej wersji 3D 1,6 i z czystym sumieniem polecam !

Też mam taki.

> Ja dwa lata temu płaciłem cos kole 280

Przez dwa lata znacznie zdrożały.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.