Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak kupić używany samochód (diesla)?

Featured Replies

Napisano

Nadszedł ten nieszczęśliwy czas poszukiwania samochodu. Szukam kompakta, kombi, diesla. VW odpada. Rocznik od 2002, przebieg mniejszy niż 100.000km, cena koło 30.000zł.

Na pierwszy rzut oka to tylko przebierać, ale co bym nie kliknął to autokomisy, a większość sprowadzana. Gdzie prywatni właściciele się ogłaszają?

Rozpatruję:

1. Ford Focus 1.8TDCI - ale bardzo boję się problemów z silnikiem, naczytałem się na stronach FocusKlubPolska o tym jak leci wszystko związany z wtryskiem+koło dwumasowe... TDDI nie chcę, bo ma tylko 90KM frown.gif

2. Toyota Corolla, niestety cenowo poza zasięgiem frown.gif

3. Alfa 156SW, też trochę za droga, mały bagażnik, spore przebiegi (czyli wcale tyle w serwisie nie stoją, bo kiedyś muszą jeździć wink.gif )

P 307, Megane odpadają, pierwszy ze wzglądu na fatalną opinię obiegową, a drugi ze względu na fatalną opinię znajomych użytkowników.

Fiat Stilo odpada ze względu na stylistykę.

VW ze względów ideologicznych odpada, Skoda jest droga+duże przebiegu, to samo w Audi.

JAkby nie patrzeć skazany jestem na Focusa... no może na Lancię Lybrę, ale nie mogę jakoś żony przekonać, a poza tym są drogie frown.gif

No i teraz pytanie: GDZIE szukać używanego samochodu? Niestety komisy przy dilerach Forda do tanich nie należą frown.gif

Oczywiście gratka.pl przeglądam na bieżąco, zerkam też na moto.allegro.

Nie chciałbym wtopić 30.000zł, zastanawiam się czasami czy nie dać sobie spkoju z dieslem i nie brać benzyny...? Ale teraz mam benzynę, 10-11l/100km w mieście...

Pozdrawiam

Napisano

dzwine masz podejscie do wyboru samnochodu ale oczywiscie kazdy ma swoje zdanie.Wedlug mnie najlepsze diesle w tej kasie ma wlasnie koncern VW razem ze skoda i seatem.Nie podoba CI sie rowniez stilo?;)napewno nie kupil bym focusa te silniki maja problemy z ukladem wtryskowym a poza tym stosunkowo duzo pala zwlaszcza w miescie,pozdrawiam

Napisano

Ja bym jednak zastanowił się nad VW ewentualnie Octavia lub Audi A4 smile.gif Z drugiej strony możnaby poszukać jakiejś benzynki (na stacji którą mijam w drodze do pracy noPB95 jest tańsza od ON o 10gr. icon_eek.gif) ale jak ktoś robi przebieg głównie w mieście to te 4 litry mniej na 100km robi różnicę...

Napisano

> Nie chciałbym wtopić 30.000zł, zastanawiam się czasami czy nie dać

> sobie spkoju z dieslem i nie brać benzyny...? Ale teraz mam

> benzynę, 10-11l/100km w mieście...

zalezy ile jezdzisz w tym miescie. Ja kupilem diesla, rocznie robie ostatnio niecale 20 tys. km i nie jestem przekonany czy zrobilem dobrze. Spalanie to tylko jedna strona medalu. Wszekie pozostale koszty przemawiaja na korzysc benzyny. Wymiana oleju - w dieslu z reguly trzeba czesciej. Diesle maja przewaznie wieksze silniki - wiecej oleju potrzeba. Filtr paliwa - w dieslach drozszy i czesciej wymieniany. Kupilem ostatnio nowy akumulator - potrzebny wiekszy i drozszy niz do benzyny. I takie rzeczy mozna mnozyc. Poza tym na wielu juz niestety stacjach ON jest w cenie benzyny 95 albo nawet nieco drozszy. A jesli chcesz jezdzic dieslem dynamicznie to zapomnij o spalaniu 5-6 litrow w miescie. Moje zdanie jest takie: jesli naprawde chcesz oszczedzac kup benzyne i zaloz do niej porzadna instalke gazowa

Napisano

> ale jak ktoś robi przebieg głównie w mieście to te 4 litry mniej

> na 100km robi różnicę...

4 litry? Bzdura. Jak bedzie jezdzil tak benzyna po miescie jak Ty swoim dieslem to spali najwyzej 8. Czyli tylko 2 270751858-jezyk.gif

Napisano

> zalezy ile jezdzisz w tym miescie. Ja kupilem diesla, rocznie robie

> ostatnio niecale 20 tys. km i nie jestem przekonany czy zrobilem

> dobrze. Spalanie to tylko jedna strona medalu. Wszekie pozostale

> koszty przemawiaja na korzysc benzyny. Wymiana oleju - w dieslu

> z reguly trzeba czesciej. Diesle maja przewaznie wieksze silniki

> - wiecej oleju potrzeba. Filtr paliwa - w dieslach drozszy i

> czesciej wymieniany. Kupilem ostatnio nowy akumulator -

> potrzebny wiekszy i drozszy niz do benzyny. I takie rzeczy mozna

> mnozyc. Poza tym na wielu juz niestety stacjach ON jest w cenie

> benzyny 95 albo nawet nieco drozszy. A jesli chcesz jezdzic

> dieslem dynamicznie to zapomnij o spalaniu 5-6 litrow w miescie.

> Moje zdanie jest takie: jesli naprawde chcesz oszczedzac kup

> benzyne i zaloz do niej porzadna instalke gazowa

Już kiedyś poruszalem ten temat w innym wątku - poza paliwem większe koszty eksploatacji diesla. Do tego powszechnie wiadomo o wadach nowych diesli forda, więc ja bym nie ryzykował. Przede wszystkim usiąść z kartką i policzyc - orientacyjne przebiegi, spalanie, ile się na ty zaoszczędzi, do tego droższy serwis, droższą cenę zakupu - ile sie na tym straci. I zrobić bilans, co bardziej warto.

Pozdr. P.

Napisano

> 4 litry? Bzdura. Jak bedzie jezdzil tak benzyna po miescie jak Ty

> swoim dieslem to spali najwyzej 8. Czyli tylko 2

moja zona nie spala octavia wiecej niz 5.5 litra w miescie a mi wychodzilo nie wiecej niz 6.5 i twierdzisz ze 140KM benzyna bedzie palic w miesci 8 litrow bez delikatnego traktowania gazu???

szacuje na 12 w gore przy moim stylu jazdy

szacuje=wiem to z praktyki

Napisano

> moja zona nie spala octavia wiecej niz 5.5 litra w miescie a mi

> wychodzilo nie wiecej niz 6.5 i twierdzisz ze 140KM benzyna

> bedzie palic w miesci 8 litrow bez delikatnego traktowania

> gazu???

niczego takiego nie twierdze. Chyba nie zrozumiales. Chodzi mi o to, ze diesel pali 5-6 litrow w miescie jesli jest lagodnie traktowany. Jesli jest traktowany z but.gif-a to tez swoje musi spalic. 7-8 litrow a slyszalem opinie, ze i 10. Kiedys w auto szmacie robili testy 10-ciu diesli z silnikami o mocach w okolicach 100 KM. Najwiecej "udalo" im sie spalic Fiatem Stilo 1.9 JTD - nieco ponad 12 litrow. Moze rzeczywiscie TDI jest tu wyjatkiem ale tez nie wierze w jakies 6 czy 6,5 litra przy dynamicznej jezdzie miejskiej

> szacuje na 12 w gore przy moim stylu jazdy

> szacuje=wiem to z praktyki

porownujesz diesla 90 KM do benzyny 140 KM ?

Napisano

> moja zona nie spala octavia wiecej niz 5.5 litra w miescie a mi

> wychodzilo nie wiecej niz 6.5 i twierdzisz ze 140KM benzyna

> bedzie palic w miesci 8 litrow bez delikatnego traktowania

> gazu???

> szacuje na 12 w gore przy moim stylu jazdy

> szacuje=wiem to z praktyki

moja benzyna 2,0 136km z automatyczna skrzynia, do tego samochod nie jest lekki pali nie wiecej niz 10l/100 klima caly czas wlaczona, jezdze normalnie czyli nie musze byc pierwszy na kazdych swiatlach, ale i nie jestem zawalidroga.

wieksza czesc przebiegow - krotkie odcinki.

w trasie pali 7,2 (predkosc 120 czasami do 130)

Napisano

> Nadszedł ten nieszczęśliwy czas poszukiwania samochodu. Szukam

> kompakta, kombi, diesla. VW odpada. Rocznik od 2002, przebieg

> mniejszy niż 100.000km, cena koło 30.000zł.

> Na pierwszy rzut oka to tylko przebierać, ale co bym nie kliknął to

> autokomisy, a większość sprowadzana. Gdzie prywatni właściciele

> się ogłaszają?

wlasnie tez mam takie same wrazenie.

bardzo ciezko znaliezc samochod mlody w dobrym stanie i jeszcze zeby mniej wiecej wiedziec co sie z tym samochodem dzialo wczesniej.

samochody w dobrym stanie raczej spredawane sa do znajomych, znajomych znajomych i td. a juz napewno graniczy z cudem znaliezienie czegos takiego jeszcze i w okazyjnej cenie

Napisano

> Poza tym na wielu juz niestety stacjach ON jest w cenie

> benzyny 95 albo nawet nieco drozszy.

I sytuacja jesli sie zmieni to na niekorzysc ON. Ogolnie mowiac Europa ma deficyt ON, wiec trzeba importowac. A sprzedawca wie, ze Europa musi kupic, to podbija cene.

Napisano

> Ja bym jednak zastanowił się nad VW ewentualnie Octavia lub Audi A4

A4 po 2002 z dieslem, ponizej 100 000 i cenie do 30kzl, zycze powodzenia grinser006.gif, tu trudno znalesc cos do 50kzl, a co dopiero do 30kzl.

Napisano

> 4 litry? Bzdura.

widzę, że argument nie do przebicia, jak zwykle zresztą no.gif sam napisał, że benzyna spali 11 litrów, TDI przy normalnym użytkowaniu nie powinien w mieście spalić więcej niż 7 litrów

> Jak bedzie jezdzil tak benzyna po miescie jak Ty

ja z kolei uważam za bzdurę pisanie, że ponad stukonna benzyna może w mieście spalić mniej niż 10 litrów.

Napisano

>Moze rzeczywiscie TDI jest tu wyjatkiem ale tez

> nie wierze w jakies 6 czy 6,5 litra przy dynamicznej jezdzie

> miejskiej

A jednak - moje auto nigdy nie spaliło więcej niż 7-8l/100km przy ostrym butowaniu po mieście. Teraz jeździ nim ojciec (też nie najwolniej) i bez problemu mieści się w 5,5-6 l/100km

> porownujesz diesla 90 KM do benzyny 140 KM ?

Odpowiem za Daniela - jego auto ma 140KM i do tego nie jest zchipowane a ma założonego box'a podnoszącego dawkę paliwa (teoretycznie takie rozwiązanie jest mniej ekonomiczne od zmiany programu w strerowniku)

Napisano

Niestety tak jest ze 90% oglozen w internecie odpada w przedbiegach, ja jakos znalazlem ostatnio jednak na allegro prywatne ogloszenie i samochod okazal sie super i został zakupiony, lecz poszukiwania byly bardzo ciezkie.

Swoj samochod ktorym obecnie jezdze zakupilem poprzez ogłoszenie w wyborczej i tam radzilbym szukac.

A jak z internetu to niestety trzeba jezdzic i ogladac oczywiscie odrzucamy komisy, samochody wypieszczone do granic mozliwosci, u mnie tez nie wchodzily w gre samochody sprowadzone niezarejestrowane takze grono bylo bardzo wąskie ale sie udało.

Zycze powodzenia.

Stilo to nie dosc ze stylistyka to jest to bardzo marny samochod (wykonanie), jezdze czasem takim w pracy, silniczek fajny ale nic pozatym.

Napisano

gość chce kupić diesla a Ty mu gaz proponujesz? yikes.gif wiele razy na tym forum dałeś świadectwo, że nie powinieneś mieć diesla albo, że masz zepsutego diesla.

poza tym: dynamicznie dieslem w mieście - 8 litrów, dynamicznie benzyną w mieście - 12 litrów. Wychodzi 4 litry różnicy.

Napisano

> gość chce kupić diesla a Ty mu gaz proponujesz?

A dlaczego nie...? Może zdecydował się na diesla tylko ze względów ekonomicznych, a wtedy zagazoana benzyna jest dobrą alternatywą... Różnicę w cenie zakupu wkładasz w dobrą instalkę wtryskową i latasz taniej...

> wiele razy na tym

> forum dałeś świadectwo, że nie powinieneś mieć diesla albo, że

> masz zepsutego diesla.

Trudno mi cos powiedziec na ten temat... wink.gif

> poza tym: dynamicznie dieslem w mieście - 8 litrów, dynamicznie

> benzyną w mieście - 12 litrów. Wychodzi 4 litry różnicy.

Spróbuj mondkiem tdci (czy jak to się pisze) spalić przy dynamicznej jeździe w mieście 8 ltr... (przykład mojego kolegi - pomijam 7 tzł włożone w naprawy wtrysków...). palacz.gif

Napisano

> A dlaczego nie...? Może zdecydował się na diesla tylko ze względów

> ekonomicznych, a wtedy zagazoana benzyna jest dobrą

> alternatywą... Różnicę w cenie zakupu wkładasz w dobrą instalkę

> wtryskową i latasz taniej...

papranie się z gazem to nic w porównaniu z problemami i wydatkami jakie generuje diesel wink.gif

> Trudno mi cos powiedziec na ten temat...

a więc pablo_k rok temu miał padnięty jakiś głupi przekaźnik za 50zł, dwa miesiące się z tym purtał i nie mógł zimą odpalić a co ponarzekał przy tym na diesla to jego... zlosnik.gif Ciekawe czy tej zimy też zmieni podpis na "diesel zimą to zło" zlosnik.gif

> Spróbuj mondkiem tdci (czy jak to się pisze) spalić przy dynamicznej

> jeździe w mieście 8 ltr... (przykład mojego kolegi - pomijam 7

> tzł włożone w naprawy wtrysków...).

dlatego polecam TDI smirk.gif

Napisano

> papranie się z gazem to nic w porównaniu z problemami i wydatkami

> jakie generuje diesel

Jeździłeś zagazowanym autem...? cfaniaczek.gif

Ja dwoma i pomimo instalek mieszlanikowych ŻADNYCH INNYCH problemów. Sęk w tym, żeby założyć instalację u FACHOWCÓW, a nie 100 zł taniej. Przy wtrysku problemów jeszcze mniej. Do tego BRC na przykład daje 2 lata gwarancji... wink.gif

> a więc pablo_k rok temu miał padnięty jakiś głupi przekaźnik za 50zł,

> dwa miesiące się z tym purtał i nie mógł zimą odpalić a co

> ponarzekał przy tym na diesla to jego... Ciekawe czy tej zimy

> też zmieni podpis na "diesel zimą to zło"

Nie znam sprawy, więc sie nie wypowiem...

> dlatego polecam TDI

ok.gif

Napisano

> Jeździłeś zagazowanym autem...?

> Ja dwoma i pomimo instalek mieszlanikowych ŻADNYCH INNYCH problemów.

> Sęk w tym, żeby założyć instalację u FACHOWCÓW, a nie 100 zł

> taniej. Przy wtrysku problemów jeszcze mniej. Do tego BRC na

> przykład daje 2 lata gwarancji...

nie jeździłem zagazowanym autem (pablo_k też nie a poleca wink.gifzlosnik.gif) ale skoro autor wątku chce kupić diesla to rozmawiamy o dieslu

> Nie znam sprawy, więc sie nie wypowiem...

w archiwum jest zlosnik.gif

Napisano

> moja benzyna 2,0 136km z automatyczna skrzynia, do tego samochod nie

> jest lekki pali nie wiecej niz 10l/100 klima caly czas wlaczona,

> jezdze normalnie czyli nie musze byc pierwszy na kazdych

> swiatlach, ale i nie jestem zawalidroga.

> wieksza czesc przebiegow - krotkie odcinki.

> w trasie pali 7,2 (predkosc 120 czasami do 130)

No tak... tylko że przy stylu jazdy jaki opisujesz to TDI 110 (z delikatnym softem na 135-140KM) będzie w mieście paliło 6, a w trasie 4 litry...

Napisano

> No tak... tylko że przy stylu jazdy jaki opisujesz to TDI 110 (z

> delikatnym softem na 135-140KM) będzie w mieście paliło 6, a w

> trasie 4 litry...

Jadąc przepisowo takim dieslem powiedzmy w Toledo, powiedzmy 110km/h z 4 osobami na pokładzie i bagażem zarejestrowałem spalanie 3,8 brawo.gif

Napisano

> 4 litry? Bzdura. Jak bedzie jezdzil tak benzyna po miescie jak Ty

W tym wątku po raz kolejny robisz ten sam błąd... zakładasz że wszystkie silniki diesla są równie beznadziejne jak Twój hehe.gif

Napisano

> Jadąc przepisowo takim dieslem powiedzmy w Toledo, powiedzmy 110km/h

> z 4 osobami na pokładzie i bagażem zarejestrowałem spalanie 3,8

Ja, jak się kiedyś uparłem, to w TDI 160KM zrobiłem w trasie spalanie chyba ze 3,6 litra zlosnik.gif Ale bardzo mnie to zmęczyło hehe.gif

Napisano
  • Autor

> dzwine masz podejscie do wyboru samnochodu ale oczywiscie kazdy ma

> swoje zdanie.Wedlug mnie najlepsze diesle w tej kasie ma wlasnie

> koncern VW razem ze skoda i seatem.Nie podoba CI sie rowniez

> stilo?;)napewno nie kupil bym focusa te silniki maja problemy z

> ukladem wtryskowym a poza tym stosunkowo duzo pala zwlaszcza w

> miescie,pozdrawiam

dlaczego dziwne? W poszukiwaniu samochodu wyszedłem od dwóch dla mnie istotnych rzeczy:

1. Ma być diesel

2. Ma być kompakt kombi.

Nie ma za dużo saomchodów spełniających ww warunki. Jak sobie popatrzyłem na ceny Golfa i Octavii to wymiękłem, drogie są i same ostronomiczne przebiegi widziałem (dla mnie to ponad 100.000km). Toledo mi się podoba, ale ceni się trochę więcej niż Octavia. Na Audi, Mercedesa i BMW mnie nie stać.

Focus byłby bardzo fajny, gdyby nie padakowate silniki diesla frown.gif

Stilo odpada za wygląd, no przykro mi, ale moja żona na niego patrzeć nie może. Ja bym się może przemógł... bardzo chętnie bym kupić Fiata, bo z obecnego jestem zadowolony, ale te które są teraz mi się nie podobają.

Pozdrawiam

Napisano

licz 30-50tys na rok

nie mowie o autach typowo firmowych wink.gif

wiec jak szukasz z przebiegiem 50tys to faktycznie bedzie klopot

Napisano
  • Autor

Ja też ostatnio robię mniej, czyli właśnie 20.000km, ale z tego jakieś 8.000km to trasa a resszta to miasto, na którym spalanie boli. Poza tym jakbym miał coś ekonomicznego to bym znowu więcej jeździł, dlatego chcę diesla... Jak benzyna była tańsza, a jeszcze wcześniej jak miałem Uno z gazem to robiłem ponad 30.000km rocznie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> nie jeździłem zagazowanym autem (pablo_k też nie a poleca ) ale

> skoro autor wątku chce kupić diesla to rozmawiamy o dieslu

> w archiwum jest

jeździłem zagazowanym Uno z dobrą instalką, ale i tak po jakiś 50.000km były z nią problemy. Poza tym strata na bagażniku, a to dla mnie b. ważne, bo ciężko się na wakacje spakować... Ma być diesel, albo benzyna, ale gazu raczej do niej nie założę, na razie mi się nie pali, będę szukał diesla...

Pozdrawiam

Napisano

> Nie ma za dużo saomchodów spełniających ww warunki. Jak sobie

> popatrzyłem na ceny Golfa i Octavii to wymiękłem, drogie są i

> same ostronomiczne przebiegi widziałem (dla mnie to ponad

> 100.000km).

Zasadniczo "superoszczędne" nowoczesne diesle kupuje się po to, żeby robić duże przebiegi. W innym przypadku nie warto. Oczywiście, zdarzają się wyjątkowe sytuacje (potrzeba gotówki, śmierć właściciela, etc.), ale prędzej trafisz szóstkę, niż takie auto. Można więc z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że jak ktoś sprzedaje takiego diesla z mniejszym przebiegiem po 3-4 latach, to coś jest nie tak - może przekręcony licznik, może jakaś wada prawna albo techniczna (wspomniane wtryski w fordach, zakatowana turbina, czy koło dwumasowe w toyotach hmm.gif), może wyklepana wiata od przystanku...?

Ja bym uważał....

Swoją drogą - przy prawidłowej eksploatacji tdi robią kilka razy po te 100 tkm, więc to nie jest tragedia... wink.gif

Pozdr. P.

Napisano
  • Autor

> licz 30-50tys na rok

> nie mowie o autach typowo firmowych

> wiec jak szukasz z przebiegiem 50tys to faktycznie bedzie klopot

no powiedzmy 2003=3x30=90 kkm, to dla mnie jeszcze do przyjęcia, tylok wtedy cena jest wyższa... frown.gif Szukam czegoś do 100.000km

Pozdrawiam

Napisano

> no powiedzmy 2003=3x30=90 kkm, to dla mnie jeszcze do przyjęcia,

> tylok wtedy cena jest wyższa... Szukam czegoś do 100.000km

> Pozdrawiam

Hehe

nie do znalezienia chyba że kręcony licznik

Ja z kolegą zakupiliśmy autka w listopadzie 2003

ja w benzynie mam ponad 70 000 a kolega w dieslu 120 000

ja sie bardzo mocno oszczędzam ze względu na koszta paliwa, kolega jeździ normalnie ale też bez szaleństw - typu do sklepu 1 km.

Reasumując znaleźć diesla 3 lata do 100 000 graniczy z cudem lub z odkręconym licznikiem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Zasadniczo "superoszczędne" nowoczesne diesle kupuje się po to, żeby

> robić duże przebiegi. W innym przypadku nie warto. Oczywiście,

> zdarzają się wyjątkowe sytuacje (potrzeba gotówki, śmierć

> właściciela, etc.), ale prędzej trafisz szóstkę, niż takie auto.

> Można więc z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że jak ktoś

> sprzedaje takiego diesla z mniejszym przebiegiem po 3-4 latach,

> to coś jest nie tak - może przekręcony licznik, może jakaś wada

> prawna albo techniczna (wspomniane wtryski w fordach, zakatowana

> turbina, czy koło dwumasowe w toyotach ), może wyklepana wiata

> od przystanku...?

> Ja bym uważał....

> Swoją drogą - przy prawidłowej eksploatacji tdi robią kilka razy po

> te 100 tkm, więc to nie jest tragedia...

> Pozdr. P.

silniki robią x100.000km, ale cała reszta samochodu też musi to znosić... zawiesznie, tapicerka, wnętrze, wentylator... niestety samochód to nie tylko silnik. Mój brat ma Renault 21 1.7 benzyna i silnik ma już prawie 400.000km i jest w całkiem dobrym starnie, co z tego skoro reszta samochodu wygląda jak po wojnie... i nie jest to wina jakieś brutalnej eksploatacji.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Ja bym jednak zastanowił się nad VW ewentualnie Octavia lub Audi A4

> Z drugiej strony możnaby poszukać jakiejś benzynki (na stacji

> którą mijam w drodze do pracy noPB95 jest tańsza od ON o 10gr. )

> ale jak ktoś robi przebieg głównie w mieście to te 4 litry mniej

> na 100km robi różnicę...

Ale VW, Audi to inna klasa cenowa frown.gif

Napisano

> silniki robią x100.000km, ale cała reszta samochodu też musi to

> znosić... zawiesznie, tapicerka, wnętrze, wentylator... niestety

> samochód to nie tylko silnik.

Zgadza się! ok.gif

Napisano

> No tak... tylko że przy stylu jazdy jaki opisujesz to TDI 110 (z

> delikatnym softem na 135-140KM) będzie w mieście paliło 6, a w

> trasie 4 litry...

nie wiem jak tdi, ale szwagra 406 z HDI 2,0 z manualna skrzynia (klasa i waga samochodow porownywalna) w tej samej trasie (jechalismy razem) srednie spalanie wyszlo 6l/100.

w kazdym badz razie przy moich przebiegach - czyli około 20-25 kkm rocznie i biarac pod uwage fakt, ze najdluzej tym samym samochodem jezdze 3 lata (chyba ze sie zmieni sytuacja finansowa) nie oplaca mi sie kupowac diesla. no i nic mi nie klekocze

Napisano

> ja z kolei uważam za bzdurę pisanie, że ponad stukonna benzyna może w

> mieście spalić mniej niż 10 litrów.

pogadaj z Sokole Oko.

Jakos tak dziwnie masz tendencje do zawyzania zuzycia benzyn a zanizania zuzycia diesli nono.gif

Napisano

> Ale VW, Audi to inna klasa cenowa

jest jeszcze skoda, za 30tyś na pewno coś znajdziesz, np. Octavke 110 PS cool.gif

Napisano

> pogadaj z Sokole Oko.

z tego co pamiętam też pisałeś o nim, że plecie bzdury smirk.gifspineyes.gif

> Jakos tak dziwnie masz tendencje do zawyzania zuzycia benzyn a

> zanizania zuzycia diesli

czyli jak napiszę, że mój diesel spala 8 w mieście to będzie OK?

Napisano

> ja z kolei uważam za bzdurę pisanie, że ponad stukonna benzyna może w

> mieście spalić mniej niż 10 litrów.

Moja 109konna benzyna niewiele przekracza 9 w mieście z klimą - wystarczy jeździc dynamicznie ale bez szaleństw. Zakładając kapelusz wychodzi bliżej 8.

Jakby poszalał, to oczywiście i 10 weźmie.

Napisano

> Moja 109konna benzyna niewiele przekracza 9 w mieście z klimą -

> wystarczy jeździc dynamicznie ale bez szaleństw. Zakładając

> kapelusz wychodzi bliżej 8.

> Jakby poszalał, to oczywiście i 10 weźmie.

niedługo wyjdzie na to, że diesle palą tyle samo albo więcej niż benzyny zlosnik.gifwink.gif

Napisano

> gość chce kupić diesla a Ty mu gaz proponujesz?

to jest tylko moje zdanie. Nie musi brac go pod uwage ale imho jesli chce sie naprawde oszczedzac na jezdzie to diesel sie w chwili obecnej do tego nie nadaje. No chyba, ze ktos jezdzi na czystym rzepaku

> wiele razy na tym

> forum dałeś świadectwo, że nie powinieneś mieć diesla albo, że

> masz zepsutego diesla.

odpusc sobie z laski swojej takie uwagi bo gdyby nie Twoje glupie rady swego czasu to byc moze .... ale zostawmy to...

> poza tym: dynamicznie dieslem w mieście - 8 litrów, dynamicznie

> benzyną w mieście - 12 litrów. Wychodzi 4 litry różnicy.

czytalem opinie uzytkownikow diesli, ktorzy jezdza dynamicznie w miescie i spalanie siega 9 litrow albo i nawet 10. Przyklad

Napisano

> niedługo wyjdzie na to, że diesle palą tyle samo albo więcej niż

> benzyny

ależ skądże znowu

Napisałem także, ze jezdżąc TDI miałem spalanie w trasie rzędu 3,8 a dodam, że średnia mi wyszła 4,5 wiec prosze nie uogólniać i nie idealizować zlosnik.gif

Ja analizowałem diesle i zakup nowego mi się nie opłacał - auto na 5 lat na 120kkm przebiegu.

Po 100kkm wyszedłbym na 0 ... no może gdym kupił Corllle z małym dieslem albo Kia ... wtedy lepiej to się kalkuluje.

Oczywiscie troche inna perspektywa, gdy kupujemy używke.

Napisano

> to jest tylko moje zdanie. Nie musi brac go pod uwage ale imho jesli

> chce sie naprawde oszczedzac na jezdzie to diesel sie w chwili

> obecnej do tego nie nadaje. No chyba, ze ktos jezdzi na czystym

> rzepaku

3,80 benzyna, 2,10 gaz - mówisz, że opłaca się instalować gaz skoro benzyny palą 8-9 litrów w mieście hmm.gif

> odpusc sobie z laski swojej takie uwagi bo gdyby nie Twoje glupie

> rady swego czasu to byc moze .... ale zostawmy to...

rozśmieszyłeś mnie ale...zostawmy to hehe.gif

> czytalem opinie uzytkownikow diesli, ktorzy jezdza dynamicznie w

> miescie i spalanie siega 9 litrow albo i nawet 10. Przyklad

to poczytaj jeszcze użytkowniuków benzyn ktorzy jeżdżą dynamicznie w mieście

Napisano

> nie jeździłem zagazowanym autem (pablo_k też nie a poleca

kilku moich znajomych jezdzi autami z gazem i sa zadowoleni. Warunek: oczywiscie do nowoczesnego silnika instalka sekwencyjna

> skoro autor wątku chce kupić diesla to rozmawiamy o dieslu

chce kupic diesla? To stwierdzenie to semantyczne naduzycie hehe.gif

Zastanawia sie nad tym a w ostatnim zdaniu rowniez nie wyklucza zakupu benzyny dlatego sie do tego odnioslem

Napisano

> 3,80 benzyna, 2,10 gaz - mówisz, że opłaca się instalować gaz skoro

> benzyny palą 8-9 litrów w mieście

Jakieś 1300zł zysku an gazie na każde 10kkm, zakładając spalanie 9 benzyna, 10 gaz.

Napisano

Sorry, koledzy ale po co te gadki? odbiegly one diametralnie od tematu, kolega nie prosil o udowodnienie wyzszosci benzyny nad ON i odwrotnie.

Kazdy kupi co mu sie podoba.

Lepiej doradzcie koledze w temacie.

Co do spalania, zakladam ze spokojnie dieslem w miescie mozna osiaganc 10L (co mi sie nigdy nie udalo) tyle ze porownywalnym autem (osiagi) na benzynie przy podobnym stylu jazdy wyszlo by z 14-16L nie czarujmy sie, ale co z tego?

diesel ma zalety oraz wady, tak samo benzyniak i nikt tego nie zmieni, no moze nikt z nas

pzdr.

Napisano

> Ja, jak się kiedyś uparłem, to w TDI 160KM zrobiłem w trasie spalanie

> chyba ze 3,6 litra Ale bardzo mnie to zmęczyło

A wystarczyło normalnie (ale bez szaleństw) jechać i byś się w 4,5 zmieścił biglaugh.gif

Napisano

> Jakieś 1300zł zysku an gazie na każde 10kkm, zakładając spalanie 9

> benzyna, 10 gaz.

i znowu wracamy do kwestii spalania: czy 10 litrów na gazie to realna wartość hmm.gif

Napisano

> 3,80 benzyna, 2,10 gaz - mówisz, że opłaca się instalować gaz skoro

> benzyny palą 8-9 litrów w mieście

1,70 zl roznicy na litrze to jednak sporo. Nawet jesli gazu spala sie 15-20% wiecej

> rozśmieszyłeś mnie ale

co cie tak smieszy? Ze nie jestem zadowolony z diesla, ktorym jezdze?

I jeszcze jedna uwaga: moj diesel nie jest zepsuty tylko nieco bardziej zuzyty niz wynikaloby to z przebiegu(licznikowego) ale pod wzgledem niezawodnosci i tak bije 3 razy porownywalne tdi. Dotychczasowe usterki jak wiesz wynikaly z niestarannej naprawy wykonanej przez wiadoma osobe.

Przy okazji wyszla jeszcze jedna wada uzywanych diesli: kupic auto z 2002 roku z prawdziwym przebiegiem ponizej 100.000 km to raczej marzenie scietej glowy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.