Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakies cłabe przednie oświetlenie

Featured Replies

Napisano

Jak tylko przesiadłem się na astrolota miałem wrażenie ze jakoś oświetlenie jest słabsze w stosunku do moich starych samochodów ( r11 i wartburg ) Przyglądałem sie samochodom które mnie wyprzedzały na trasie w nocy. No i chyba wszystkie za wyjątkiem maluchów miały jaśniejsze światła i o dalszym zasięgu. Nigdy nie wsadzałem żadnych firmowych żarówek ale teraz się zastanawiam nad tym. znalazłem na allegrogo tylko nie mam do nich przekonania:

http://www.allegro.pl/item146153756_wymiatamy_philips_bluevision_model_h4_postoje_w5w.html

czy jest sens zakładać do starego samochodu coś takiego ??

może lepiej

http://www.allegro.pl/item146153759_zarowki_philips_h_4_gt150_w_mega_dobrej_cenie.html

albo z innej beczki

http://www.allegro.pl/item146152671_osram_silverstar_50_model_h_4_mega_promocja.html

a jak to nie pomoże czy mogę wstawić na 100 a nie 55 ??

Napisano

> Przyglądałem sie samochodom które mnie

> wyprzedzały na trasie w nocy. No i chyba wszystkie za wyjątkiem

> maluchów miały

Maluchy też cię wyprzedzały? grinser006.gif

Te żarówki do których linki podajesz są porównywalne. Z lektury forum wynika, że użytkownicy wszystkich trzech chwalą je.

Jeśli miałbym doradzić to weź te:

http://www.allegro.pl/item146153756_wymiatamy_philips_bluevision_model_h4_postoje_w5w.html

a to dlatego, że zawierają w komplecie postojówki, które w rzeczywistości świecą na "biało" (z pewnościąnie na żółto ani na niebiesko smile.gif )

Nie ma nic gorszego i śmieszniej wyglądającego jak jadący samochód, białe światła a z boku przebija żółta postojówka... We mnie to budzi takie same odruchy jak widok wypierścieniowanej dłoni kobiety z brudnymi paznokciami smile.gif

> a jak to nie pomoże czy mogę wstawić na 100 a nie 55 ??

Takie żarówki nie są dozwolone w Europie. Poza tym pomyśl o dwukrotnie większym prądzie płynącym przez wyłącznik i przełącznik świateł oraz przewody instalacji świateł. Aktualnie masz ok 9,2 A, dasz 100W będziesz miał ok. 17A

Napisałem manual na temat świateł i czekam aż Maki go wstawi na WoA wink.gif Może on spowoduje u Ciebie lepsze oświetlenie drogi.

Pozdroofka

Napisano

> Jak tylko przesiadłem się na astrolota miałem wrażenie ze jakoś

> oświetlenie jest słabsze w stosunku do moich starych samochodów

> ( r11 i wartburg ) Przyglądałem sie samochodom które mnie

> wyprzedzały na trasie w nocy. No i chyba wszystkie za wyjątkiem

> maluchów miały jaśniejsze światła i o dalszym zasięgu. Nigdy nie

> wsadzałem żadnych firmowych żarówek ale teraz się zastanawiam

> nad tym. znalazłem na allegrogo tylko nie mam do nich

> przekonania:

> http://www.allegro.pl/item146153756_wymiatamy_philips_bluevision_model_h4_postoje_w5w.html

> czy jest sens zakładać do starego samochodu coś takiego ??

> może lepiej

> http://www.allegro.pl/item146153759_zarowki_philips_h_4_gt150_w_mega_dobrej_cenie.html

> albo z innej beczki

> http://www.allegro.pl/item146152671_osram_silverstar_50_model_h_4_mega_promocja.html

> a jak to nie pomoże czy mogę wstawić na 100 a nie 55 ??

Jeśli chodzi o żarówki, to wnioskując z ostatnich wątków na forum, na ich temat, to godne polecenia ze względu na jakość, trwałość i korzystną cenę są (cytuję):

tungsram megalight +60%

Osramy Silverstar +50%

OSRAM COOL BLUE +20%

hella blue light (fajny efekt świateł xenonowych)

Philips VisionPlus + 50%

te pierwsze możesz kupić za 20 złotych aukcja

Natomiast stosowanie żarówek mocniejszych niż 55 W jest niezgodne z prawem, mogą też wypalić Ci się lustra w reflektorach i styki w przełączniku długich świateł (chyba).

Sprawdź na początek:

1. Stan luster w lampach, czy przy wyłączonych światłach nie wydają się bardziej ciemne niż w innych astrach.

2. Napięcie na złączce dochodzącej do żarówki lampy.

EDIT:

Po przeczytaniu odpowiedzi lelka podaję jeszcze jeden link do aukcji tego samego sprzedawcy zlosnik.gif

Zajrzałem też do książki o Astrze i widzę, że nie ma tu też przekaźników świateł mijania (czemu na tym oszczędzali), czyli stosując 100 W żarówki, nie uwalisz przełącznika długich świateł, tylko świateł pozycyjnych i mijania.

A jeśli nie ma tego przekaźnika, to montując prosty układ składający się właśnie z przekaźników, kilku kabli i konektorów zyskasz większe napięcie na żarówkach, które jest wytracane na tradycyjnym układzie, gdzie prąd płynie przez przełącznik i inne dodatkowe kabelki.

Napisano

> Te żarówki do których linki podajesz są porównywalne. Z lektury forum

> wynika, że użytkownicy wszystkich trzech chwalą je.

> Jeśli miałbym doradzić to weź te:

> http://www.allegro.pl/item146153756_wymiatamy_philips_bluevision_model_h4_postoje_w5w.html

Ja osobiście polecałbym również Philipsa, ale Vision Plus 50%.

Świecą mocniej niż BlueVision. Ale tak jak piszesz, trzeba do tego

odpowiednie postojówki - sam kupiłem właśnie BV ok.gif

Napisano

> tungsram megalight +60%

Porównywałem je z Philips VisionPlus + 50% i powiem ci, że przegraly (w jedną lampę tungsram w grugą philips). Philips daje zdecydowanie bielsze światło i plama na ścianie jest jaśniejsza.

Pozdroofka

Napisano

> Ja osobiście polecałbym również Philipsa, ale Vision Plus 50%.

> Świecą mocniej niż BlueVision. Ale tak jak piszesz, trzeba do tego

> odpowiednie postojówki - sam kupiłem właśnie BV

waytogo.gif

Pozdroofka

Napisano

> Porównywałem je z Philips VisionPlus + 50% i powiem ci, że przegraly

> (w jedną lampę tungsram w grugą philips). Philips daje

> zdecydowanie bielsze światło i plama na ścianie jest jaśniejsza.

> Pozdroofka

Jeśli na tyle jaśniejsza żeby wydać 2 razy tyle co na tungsramy to OK. Ja nie wiem, nie stosowałem takich żarówek, nawet nie wiem co mam teraz, bo astrę kupiłem niedawno i światła świecą ładnie.

Jak jeszcze jeździłem Uno, to widziałem na Waszym forum link do filmu, w którym ktoś z Was robił porównanie żarówek w Astrze, ciekawe to było.

Napisano
  • Autor

> Maluchy też cię wyprzedzały?

Czego się nie robi dla dobra sprawy ;p

.

> Jeśli miałbym doradzić to weź te:

Jakoś poczytałem komentarze na allegro tego sprzedawcy i mnie nie przekonały, chyba wezmę vision plus przetestuje i zdam relacje smile.gif

Napisano

A jak jest z zywotnoscia tych zarówek? bo w sumie przymierzam sie do zmiany na cos w stylu BV no i głównie zalezy mi zeby co 3 miesiace nie wymieniac zarowek a jak cos to kupic pozadne (choc to w sumie jak w zyciu - prawdopodobienstwo)

PS. dobre porownanie lelek damy z brudnymi paznokciami hehe usmialem sie nie powiem zlosnik2.gifbrawo.gif

czolem

Oberon

Napisano

> stosując 100 W żarówki, nie uwalisz przełącznika długich

> świateł, tylko świateł pozycyjnych i mijania.

Uwalisz oba (przynajmniej jest możliwośc uwalenia). Prąd plynie przez wyłącznik świateł a następnie przez przełącznik mijania/drogowe. To jest przecież ten sam prąd wink.gif Bardziej narażony jest właśnie przełącznik pod kierownicą bo jeśli zaglądałeś do obu to w wyłączniku są solidniejsze blaszki miedziane niż w przełączniku.

> A jeśli nie ma tego przekaźnika, to montując prosty układ składający

> się właśnie z przekaźników, kilku kabli i konektorów zyskasz

> większe napięcie na żarówkach, które jest wytracane na

> tradycyjnym układzie, gdzie prąd płynie przez przełącznik i inne

> dodatkowe kabelki.

Całę tę teorię zasilania zawarłem w manualu ale coś maki się nie spieszy z publikacją na WoA wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> A jak jest z zywotnoscia tych zarówek? bo w sumie przymierzam sie do

> zmiany na cos w stylu BV no i głównie zalezy mi zeby co 3

> miesiace nie wymieniac zarowek a jak cos to kupic pozadne (choc

> to w sumie jak w zyciu - prawdopodobienstwo)

Philipsy VP 50% mam już prawie 15kkm i cały czas ok

- również światło nadal mocne ok.gif

Jednak tak jak piszesz, czasami od szczęścia zależy. Są egzemplarze

padające po miesiącu, ale to nie reguła.

Napisano

> A jak jest z zywotnoscia tych zarówek? bo w sumie przymierzam sie do

> zmiany na cos w stylu BV no i głównie zalezy mi zeby co 3

> miesiace nie wymieniac zarowek a jak cos to kupic pozadne (choc

> to w sumie jak w zyciu - prawdopodobienstwo)

1,5 roku jeżdżę (tfu, tfu żebie nie zapeszyć zlosnik.gif ) na żarówkach Phoenix (tak, wiem... Ja też nie slyszalem nigdy o takiej firmie zlosnik.gif) i jakoś nie chcą się przepalić (tfu, tfu, po raz drugi zlosnik.gif) W bagażniku wożę Philips Vision Plus bo jak porównywałem obie ( w jednej lampie jadna w drugiej druga) to nie widziałem różnicy. Mialem pojeździć na próbę trochę na tych Phoenixach i zapodać Philipsa ale jakoś nie zebralem się dotychczas w sobie... zlosnik.gif

Pozdroofka

> PS. dobre porownanie lelek damy z brudnymi paznokciami hehe usmialem

> sie nie powiem

> czolem

> Oberon

Napisano
  • Autor

hmmm ja jeżdżę też prawie 1,5 roku na siakiś NoName. Które kosztowały mnie w oszołomie z 10- 12 plnów i co z tego. ale może na starość jakiś upierdliwy się robie niewiem.gif może za wiele wymagam hmm.gif

wsadzę filipa to zobaczymy, idę w kimono na gazie

Napisano

> Uwalisz oba (przynajmniej jest możliwośc uwalenia). Prąd plynie przez

> wyłącznik świateł a następnie przez przełącznik mijania/drogowe.

> To jest przecież ten sam prąd Bardziej narażony jest właśnie

> przełącznik pod kierownicą bo jeśli zaglądałeś do obu to w

> wyłączniku są solidniejsze blaszki miedziane niż w przełączniku.

ok.gif

> Całę tę teorię zasilania zawarłem w manualu ale coś maki się nie

> spieszy z publikacją na WoA

Mój ze sterownikiem CZ też czeka w kolejce, a wiem, że przed nim było jeszcze kilka niezamieszczonych sleeping_2.gif

> Pozdroofka

Pozdroofka tu ju

Napisano

> Mój ze sterownikiem CZ też czeka w kolejce, a wiem, że przed nim było

> jeszcze kilka niezamieszczonych

Zawsze można wrzucić na jakiś inny serwer i pokazywać zanim maki zamieści na WoA wink.gif

http://lo64.neostrada.pl/przekazniki

Pozdroofka

Napisano

Jak do tej pory w roznych autach uzywalem Philipsa VP +50%, Philips GT150 oraz aktualnie Tungsram Megalight +60%. Dwa pierwsze modele maja zdecydowanie krotka zywotnosc (okolo 12-15kkm i padaja prawie w tym samym czasie, roznica kilku dni). Tungsram mam juz okolo 1,5 roku czyli od okolo 20kkm i dzialaja. Ktore daja jasniejsza barwe trudno jednoznacznie okreslic.

Napisano

> Brawo, brawo

> Super manual !

Dzięki smile.gif

Jak nie masz serwera to prześlij swój manual mailem do mnie, ja mam jakieś 50 Mb na neostrada.pl, wrzucę i bedzie można odsyłać ludzi w razie potrzeby zanim maki nie zapoda na WoA

• 1 miesiąc później...
Napisano

fajnie, ze przekazniki, bielsze swiatlo, mega moc itp ale czy jest prawda, ze przy zwiekszaniu napiecia na halogenie spada jego zywotnosc? na kaciku skody znalazlem TAKIE OTO COS i jesli wykres numer 2 jest prawdziwy to stosujac przekazniki i podwyzszajac napiecie skracamy zycie zarowki.

nie podwazam stosowania przekaznikow tylko zastanawia mnie czy stworzenie takiego ukladu jak opisany w artykule ma glebszy sens. w szczegolnosci zastanawia mnie ten rezystor.

Napisano

Podwyższenie napięcia skraca czas życia każdej żarówki żarnikowej, nie tylko halogenu.

Napisano

> Ja osobiście polecałbym również Philipsa, ale Vision Plus 50%.

> Świecą mocniej niż BlueVision. Ale tak jak piszesz, trzeba do tego

> odpowiednie postojówki - sam kupiłem właśnie BV

Albo NightGuide waytogo.gif

Napisano

moje żarówy kiedyś świeciły też na żółto jak w rowerze, ale wpuściłem w reflektory oczywiście philipsy premium jakieś 30% więcej czadu i jak sąsiad grzebał w śmietrniku a ja odpaliłem mijania to się chłopina strachu najadł, jakby ufo lądowało czy może ET. czy co. ale jazda

Napisano

A może ktoś wie, kto produkuje żarówki dla Opla? Te montowane fabrycznie (moim zdaniem świecą bardzo przyzwoicie) i sprzedawane przez ASO pod marką Opel?

k.

Napisano

Odświeżając wątek ze światełkami - widzę że niektórzy kombinują i wsadzają żaróweczki 100 W. Nie denerwuje Was taki gość w nocy z tyłu samochodu ?? Ja jak często wieczorem jeżdzę to szlag mnie trafia jak za mną jedzie ktoś z takimi światłami. Często muszę się mobilizować żeby nie zjechać na bok i nie puścić go przed siebie i samemu jechać za nim na długich światłach.

I jak z tymi lampkami philipsa ? jak żaróweczki dają 50 % więcej światełka to czy nie będę oślepiał kogoś przede mną ??

Napisano

> I jak z tymi lampkami philipsa ? jak żaróweczki dają 50 % więcej

> światełka to czy nie będę oślepiał kogoś przede mną ??

przy odpowiednim ustawieniu - nie

ale oślepianie to subiektywne odczucie

jak ktoś ma światłowstręt, to oślepisz zlosnik.gif

Napisano

> Odświeżając wątek ze światełkami - widzę że niektórzy kombinują i

> wsadzają żaróweczki 100 W. Nie denerwuje Was taki gość w nocy z

> tyłu samochodu ?? Ja jak często wieczorem jeżdzę to szlag mnie

> trafia jak za mną jedzie ktoś z takimi światłami. Często muszę

> się mobilizować żeby nie zjechać na bok i nie puścić go przed

> siebie i samemu jechać za nim na długich światłach.

> I jak z tymi lampkami philipsa ? jak żaróweczki dają 50 % więcej

> światełka to czy nie będę oślepiał kogoś przede mną ??

Ja zakupiłem sobie Tungsramy +60% wiecej swiatła. Jeszcze nie zamontowałem ale czekam na troche wolnego czasu grinser006.gif

Moze zrobie fotki jak sie prezentuja i czy widac efekt. Narazie wiem ze zarópwki które mam moze nie sa najgorsze w normalny wieczór ale w momęcie gdy pada deszcz lub jest po deszczu czuje sie tak jakbym nie mial wlączonych świateł. Często korzystam ze swiateł jadącego za mna jakiegoś nowszego wózka grinser006.gif

Napisano

> przy odpowiednim ustawieniu - nie

Z tym ustawieniem to też o dupę potłuc bo na naszych drogach to światełka przy każdym wyboju i tak świecą zaraz wyżej niż powinny.

Napisano

> Z tym ustawieniem to też o dupę potłuc bo na naszych drogach to

> światełka przy każdym wyboju i tak świecą zaraz wyżej niż

> powinny.

nie przesadzaj

masz na myśli, że ustawienie się "przesuwa" wskutek np. drgań?

nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem u siebie

chyba, że masz na myśli "mruganie" przy wybojach

ale to zupełnie inna bajka, niż ciągłe oślepianie przez

wymijające auta, czy też te jadące za Tobą

nie widzisz różnicy??

Napisano

> chyba, że masz na myśli "mruganie" przy wybojach

dokładnie to mam na myśli. Taka lampeczka 100 W np w aucie za mną trochę jednak denerwuje. Nie mówiąc o przypadku kiedy np dostawcze auto jedzie za mną.

Napisano

ja właśnie niedawno zakupiłem tungsramy tylko że +50%

różnica jest może nie ogromna ale zauważalna

a propos oślepiania nikt mi nie mrugał a przełożyłem tylko żarówy bez ustawiania bo wyglądało na ściance ze jest oka

i milej jest dla oka jak oświetlasz sobie bielszym światłem wink.gif

także polecam tungsramy w kwestii cena/jakość najlepsze!!! ok.gif

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Napisano

GT150 napewno świecą mocniej (50%) od Tungsram Megalight +60% , zwłaszcza w deszczu, ale cena duża.

----------------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

kupiłem niedawno Tungsram Megalight plus 60% smile.gifok.gif polecam

Napisano

> kupiłem niedawno Tungsram Megalight plus 60% polecam

Ja również. Za tą cenę rewelacja

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.