Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pożegnanie Asterki & na co ją zamieniłem

Featured Replies

Napisano

Witam

Na początku kilka słów o Asterce (zanim ją TIR ustrzelił)

Asterka nigdy mnie nie zawiodła, nie miałem z nią większych problemów.

Kiedyś na mini spocie, kolega kolegi Lelka, po 10 min jeździe stwierdził że nawet ta benzyna się zbiera... a niektórzy narzekają na oplowskiego diesla. Pomimo tego iż była dieslem była bardzo cicha, nie to co mój mowy nabytek (tego auta już nikt na słuch nie pomyli z benzyną)

Tu Asterka zaraz po zakupie, aż sie płakać chce beksa.gif

fb609b45479f6e16.jpg

a343da469ac06f84.jpg

Asterka była bardzo lubiana przez psa Irka

004a5706a2790a2b.jpg

Czasami wiozła mnie w stronę zachodzącego słońca

ebcf0f3e9d531332.jpg

Czasami rozwijałem nią takie prędkości

3312cf081b85b688.jpg

Czasami mnie zaskakiwała, np takim widokiem rano

8050cdba148b8a65.jpg

albo takim

0a70eeacbd9b116f.jpg

Czasami woziła takie towary

5ac0489b259f1fa4.jpg

Czasami znajdywałem takie dziwne niepodłaczone do niczego kabelki, których przeznaczenie nie mogłem odgadnąć

5f71f0ec87fe1189.jpg

Czasami poznawałem ją bardzo dogłębnie, demontując i modyfikując co sie da

c0cd04890f20c234.jpg

71e2e637c9ab19c8.jpg

ca7f014cf85ec77e.jpg

9deaba93753eefb6.jpg

fcce545fd643cc98.jpg

Czasami denerwowała mnie takim widokiem

dffe0978d1daaf57.jpg

Aby po chwili było tak

053a883142cce9ff.jpg

To była jedyna poważna usterka. Po kilku miesiącach bezawaryjnej jazdy, zaczęła jej skakać temperatura. A temp mierzona w zbiorniczku miała 80 stopni. Wymieniłem czujnik temp, termostat, kabelek od czujnika do zegarów, nawet sam wskaźnik (przy okazji zaplikowałem zegary z obrotkiem)... i temp nadal taka sama. Pomogło tylko to że tarcza w nowych zegarach była inaczej wyskalowana, i wyglądało to lepiej dla oka.

Uwielbiałem u niej tą półeczkę (idealna na jakieś buritos podczas jazdy)

dba8465a82685717.jpg

A czasami robiliśmy pracwnikowi takie kawały, zakładając mu na chwile taką rure.

07095c52e03c4abc.jpg

8ef3614a65e9f20f.jpg

5d8f8a129f90996d.jpg

Moja asterka pewnie sie bardzo cieszyła że jej tak nie oszpeciłem i nie zostałem fanem wieś tuningu np takiego w wykonaniu jakiegoś czecha

0bb67e60d7f40907.jpg

Kupywałem jej po znajomości opony sciagane z zapasów (troche czasu trwało zanim uzbierałem komplet takich samych opon (przy okazji są na sprzedarz razem z kompletem felg)

98489e1507078401.jpg

c15de4aa04f2b5f7.jpg

Zmieniałem podartą folię na pianke, która nawet ją troche wygłuszyła. Nie chciałem obciążać zbytnio zawiasów drzwi ciężkimi matami bitumicznymi

d99a07d9034735b8.jpg

be2ac602c981a5c9.jpg

Wszystko było bardzo pięknie aż pewniego poranka godz 6 pod Nysą, (może pamiętacie temat: "Kolejna Asterka ustrzelona przez TIRa") pan TIRowiec wyprzedzając ciąg aut nie zaówarzył że coś leci z naprzeciwka, schował sie za mnie... usłyszałem pisk opon, zapalił 4 halogeny na dachu aż mi sie w aucie zrobiło biało jak w dzień, trąby jak by jakiś prom za mna płynął albo lokomotywa jakaś mnie goniła. Potężny huk... asterka podskoczyła tyłem do góry i dostała jakiegoś powera i wystrzeliła do przodu.

db467d1e2cc55f5b.jpg

ee2a80079e58dc03.jpg

i sprawca

6f4f13779a2554ba.jpg

Przypadkowo podczas wglądu do akt sprawy w PZU, okazało sie że protokół z Policji znacznie mija sie z prawdą:

kierujący zostali zbadani na obecność alkocholu,

na drodze występowały ciężkie warunki pogodowe

ograniczenie prędkości na drodze 90 (naprawde 50)

prędkość zprawcy, potwierdzona tachografem 72 (to akurat prawda)

sprawca nie został ukarany mandatem karnym ani punktami karnymi (a cytując miłego pana policjanta "dopierdolę mu z 5 stów!!")

To był koniec przygody z Asterką. 275490107-glaszcze.gif

Stwierdziłem że bardziej opłaca się sprzedać auto i brać kasę z PZU, niż naprawiać, ładować kasę w auto i dalej jeżdżę 11 letnim autem. A to co by zostało z PZU to by się rozpłynęło.

Jak sugerował kolega Lelek: ''to co zostanie przepuścić na dziewczynki"

Dalej już była wymiana pisemek z PZU

Sprzedaż Asterki beksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gif

Po wjechaniu na giełde sprzedałem ją w 15 min yikes.gif

Wyszło na to ze po sprzedaniu Asterki i dodaniu kasy z odszkodowania, miałem więcej kasy niż dostałbym za sprzedanie nawet nie bitego autka. palacz.gif

Moja kochana rakieta

b057452f8b81ecca.jpg

e4e4b30dcb87bce9.jpg

4d843e1c56281a70.jpg

ce0da0b5db9c0e1b.jpg

Pies Irek bardzo za nią tęskni, zrobił sie jakiś taki smutny

c0100482cf492885.jpg

zaczął sie dziwnie zachowywać

e79235104e5d06f4.jpg

źle wyglądał

d7b5da51d1051c3e.jpg

Polubił kota rodziców

7481cd15e5ebbe7a.jpg

miał problemy z osobowością

ab2e4c15e46c8892.jpg

i troche zdziwaczał

bf92bfd9e87f52a3.jpg

do dziś dnia wypatruje Asterki przez okno

ff5d947d2219c5a7.jpg

Kochana Asterka odjechała do kogoś innego

d5454b384faac9c1.jpg

2da74cdc423e43d9.jpg

1d6a0313761a200f.jpg

Handlarz który ją odemnie odkupił odpicował ją do tego stopnia, że aż sie złapałem za głowe. Szukając kolejnego auta, przypadkowo dzwoniac za jakims mondeo i umawiając sie na ogledziny auta. Koleś podaje mi znajomy adres. Okazało sie że ten sam adres jest na umowie sprzedarzy asterki, nawet sie telefon zgadzał. Kupił ją niezbyt miły Pan rzekomo dla swojej córki. Zadzwoniłem kolejny raz pytając jakie ma jeszcze auta... koleś wymienia wymienia, i pada astra... mówie żeby mi coś więcej powiedział na temat tej astry. Asterka była juz bezwypadkowa miała na liczniku 80 tys (w rzeczywistości 150), przyjechała na własnych kołach itd nono.gif

To było porzegnanie asterki, a teraz to co kupiłem w jej zastępstwie.

2 tygodnie szukałem następcy Astrolocika, (który będzie przez kilka pierwszych miesięcy wielką niewiadoma hmm.gif)

A więc dołożyłem trochę kasy i kupiłem to:

marzyłem o takim zanim jeszcze zakupiłem asterke food.giffood.giffood.giffood.gif

Volvo V40 98r, 1,9 TD, klima...

a173c74008261af3.jpg

ad16e351b90a4b5a.jpg

bdefe62f8c558a4d.jpg

3f0e54d1d5d1f782.jpg

2ae1b1d06ae1e409.jpg

2e446a0170fc94f6.jpg

228d4867b9465fce.jpg

98c08187f8ce0b44.jpg

b9344fe435b19b07.jpg

4508d8ee09fa07ee.jpg

94e02acba27d9bae.jpg

108c5b1f164e4d5d.jpg

9cd870c7807d8898.jpg

112e578b1a45e806.jpg

0c1381d7d21311ce.jpg

baffac9fe187513c.jpg

8a415c368cb73d92.jpg

d065cf4771b492e8.jpg

021cf64dc1166012.jpg

8a93e66cde70a532.jpg

c3bcdffbc4b09809.jpg

7d4b0dff29a61788.jpg

80a103f4c1318874.jpg

74f03464dd0a0d74.jpg

b3cd982433a29fbb.jpg

1a75c8f34d66902c.jpg

60ab38b174b5793b.jpg

d3b7dd86955b876f.jpg

f0ef0d7e5ef29c1a.jpg

aaf180092fe74df4.jpg

be040334a071e442.jpg

df3f953e53a6c170.jpg

bf51985aba80f2cf.jpg

4148bcc087ef8823.jpg

599191b782e52a38.jpg

8efd432869a8fc74.jpg

A tutaj moja serce.gif dokładnie ogląda każdą szczelinę w aucie

09711c8e5346b373.jpg

No i najwarzniejsze, psu sie polepszyło i jest bardzo zadowolony z nowego autka

f48cd182065a7385.jpg

Napisano

Piekna relacja beksa.gif

I boskie Volvo bananaevil.gif A można wiedziec ile takie cudo kosztuje confused.gif

Może też się podstawię jakiemuś gościowi w Tirze spineyes.gif

Napisano

Ehhhh.... Szkoda Asterki... Fajna była mimo, ze kombi.. grinser006.gif

Ja robiłem to zdjęcie:

d5454b384faac9c1.jpg

Dwa następne też grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Ehhhh.... Szkoda Asterki... Fajna była mimo, ze kombi..

> Ja robiłem to zdjęcie:

> Dwa następne też

> Pozdroofka

A to nie Kudowa ?

Napisano

> Volvo V40 98r, 1,9 TD, klima...

> A tutaj moja dokładnie ogląda każdą szczelinę w aucie

> No i najwarzniejsze, psu sie polepszyło i jest bardzo zadowolony z

> nowego autka

Ano własnie

czasy się zmieniają

auta się zmieniają

a ludzie i psy zostają ok.gifzlosnik.gif

Napisano

kurczaki auto super ale..

nadkola bycze w bagazniku... nie prawda..?? niewiem.gif

Napisano

> czasy się zmieniają

> auta się zmieniają

> a ludzie i psy zostają

Najważniejsze, że pasażerka ta sama wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Może też się podstawię jakiemuś gościowi w Tirze

"Tira" nie potrzeba smile.gif Mojego kumpla brat sam polował na stłuczkę bo nie opłacało mu się sprzedawać auta. Myślał tylko żeby ktoś w niego przywalił albo odwrotnie, brać kase z odszkodowania i dołożyć troche i nowe autko. A miał niebywałą fure Opel astra F Kombi 94 rocznik. Silnik 1.2 od Corsy przejechane 150tys km a buda 300tys km. Jednak ostatecznie zdecydował się sprzedać autko smile.gif Lepiej niech nasze Asterki jeżdzą bez żadnych przykrych incydentów smile.gif

Pozatym gratuluje nowego nabytku ok.gif

pozdro

Napisano

gratuluje zakupu oby Ci się lepiej jeździło, uważaj na tiry

no i KOMBI zeby.GIF

Napisano

Synek lubi słuchać bajek do snu, może opowiem mu tą historię, bo naprawdę fajnie przedstawiona...

Napisano

Witam, no patrzcie,ja sprzedałem Volvo co prawda starszy model bo 340 DL i kupiłem Asterke, a tu Kolega zrobił zamiane w drugą stronę.Warto wiec zajrzec na strone www.klubvolvo.org.pl tam gdzie byłem kiedys zarejestrowany tak jak teraz w klubie Astry. Bardzo mi sie te V-ki podobają .

Napisano
  • Autor

> kurczaki auto super ale..

> nadkola bycze w bagazniku... nie prawda..??

Bagażnik strasznie mały sick.gif

Tato ogląda auto, pytam jak mu sie podoba a on nic

za 5 min pytam jak mu sie podoba znowu cisza

otwiera bagarznik i mówi: "kurna, opony nie wejdą" rotfl.gif

Ale jak dla mnie i mojej serce.gif, no i Irka jest na miare naszych potrzeb waytogo.gif

Volvo nie robi aut dla ludzi którzy będą je zaprzęgać do pracy na budowie itp.

Zapomniałem jeszcze napisać o jednym. Od kiedy jeżdże Volviakiem co drugie auto to mi sie kłaniają.

Myśle sobie, Volvo to prestiż. Ale ludzie nie tyle co pokazują ręke, co kłaniają sie i prawie głową w kierownice walą. I to auta na obcych tablicach.

Mam na to taką koncepcje.

W Kudowie są tylko dwa takie Volviaki mój i burmistrza (tylko złoty i sedan 270751858-jezyk.gif)

No i co ktoś jedzie na wypoczynek do Kudowy to pewnie od kogoś wcześniej usłyszał: uważaj tam na jedno auto bo nim burmistrz śmiga. hahaha.gif

Napisano

> W Kudowie są tylko dwa takie Volviaki mój i burmistrza (tylko złoty i

> sedan )

> No i co ktoś jedzie na wypoczynek do Kudowy to pewnie od kogoś

> wcześniej usłyszał: uważaj tam na jedno auto bo nim burmistrz

> śmiga.

W Klodzku 2 moich znajomych ma takie tylko ze 2.0T fajna maszynka.

Napisano
  • Autor

> Najważniejsze, że pasażerka ta sama

> Pozdroofka

Tak grinser006.gif

Ta pasażerka właśnie robi prawko

Ale w razie W mam AC

Napisano

Swietna historyjka obrazkowa, masz talent. A bryczka nowa fajna!

Przypomniala mi sie moja historia - ja tak zamienilem skoda na astrolota zeby.GIF

Pozdrawiam!

Napisano

fajna foto-relacja ,a Volviaczek ładne cudo ,ile takie kosztuje. pozdro

Napisano

hmm..... na myśl o Asterce aż się łeska w oku kręci. Foto story- rewelka, pomyśl o kręceniu filmów(bajek).

Volvo super( niech Ci się dobrze sprawuje i godnie astrolota zastępuje).

P.S pozdrów pieska- ekstra psiak, moja serce.gif się prawie zakochała.

Pozdrowionka:)))

Napisano

> Bagarznik strasznie mały

> Tato ogląda auto, pytam jak mu sie podoba a on nic

> za 5 min pytam jak mu sie podoba znowu cisza

> otwiera bagarznik i mówi: "kurna, opony nie wejdą"

> Ale jak dla mnie i mojej , no i Irka jest na miare naszych potrzeb

> Volvo nie robi aut dla ludzi którzy będą je zaprzęgać do pracy na

> budowie itp.

> Zapomniałem jeszcze napisać o jednym. Od kiedy jeżdże Volviakiem co

> drugie auto to mi sie kłaniają.

> Myśle sobie, Volvo to prestiż. Ale ludzie nie tyle co pokazują ręke,

> co kłaniają sie i prawie głową w kierownice walą. I to auta na

> obcych tablicach.

> Mam na to taką koncepcje.

> W Kudowie są tylko dwa takie Volviaki mój i burmistrza (tylko złoty i

> sedan )

> No i co ktoś jedzie na wypoczynek do Kudowy to pewnie od kogoś

> wcześniej usłyszał: uważaj tam na jedno auto bo nim burmistrz

> śmiga.

Napisz coś więcej o tym Volvo, krótko masz ale napewno coś wcześniej się o tym autku dowiadywałeś.

Jak ceny części, silnik, sabe strony itp

Tak wypytuję bo zamierzam zmienić auto (a dokładniej kupić drugie - Astra zostaje dla serce.gif) i to jest jeden z typów ale nic konkretnego o nim jeszcze nie wiem

Napisano
  • Autor

> fajna foto-relacja ,a Volviaczek ładne cudo ,ile takie kosztuje.

> pozdro

Powiem tak: Za taką samą kase mogłem kupić AII

Bardzo mi sie podoba ale jak zobaczyłem ją na giełdzie to sie rozczarowałem. No i jak sie ma Opel do Volva

Myślałem jeszcze o focusie, duży bagażnik ale środek jakiś taki dziwny. Deska rozdzielcza jakaś taka zabawkowa.

W gre wchodził też Passat B5, no ale za tą kase to strasznie zajechane egzemplarze.

Jak dzwoniłem po ogłoszeniach i pytałem czy można z laptopem podjechać sprawdzić czy przebieg oryginalny to większość odmówiła, a jeden powiedział: wie pan co bo syn coś tam tuningował coś tam chipował i tam napewno jest coś nie tak więc z tym lapopem to może lepiej nie.

A jak oglądałem mojego volviaka to pytam:

czy był bity, malowany albo coś? czy mam sam szukać?

A koloeś odrazu mówi co było malowane i dlaczego, co jest do zrobienia. Pojechaliśmy na stacje diagnostyczną (sam zaproponował) i prześwietliliśmy autko na wylot.

Nie wiem czy zauważyliście jaki jest stan licznika.

Ale jak oglądałem takie same volva, które miały o połowe mniej to w porównaniu do mojego musiały mieć po 500 tys

Napisano

> Nie wiem czy zaówarzyliście jaki jest stan licznika.

> Ale jak oglądałem takie same volva które miały o połowe mniej to w

> porównaniu do mojego musiały mieć po 500 tys

196517kkm ?? icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Napisz coś więcej o tym Volvo, krótko masz ale napewno coś wcześniej

> się o tym autku dowiadywałeś.

> Jak ceny części, silnik, sabe strony itp

Auto jak już kupiłem i sie dowiadywałem to wyczytałem że je strasznie zjechali w testach.

Ale wynika to z tego że w tej klasie aut musieli je porównywać do Mercedesa i BMW 3. Więc nie miał szans na wygraną, bo jest najmniejszym autem w swojej klasie.

Ponadto użytkownicy pisali że przesiedli sie z Audi A4 do V40 i czuli sie jakby przesiedli sie z malucha na dużego fiata.

Części nie są wcale drogie.

Jak kupowałem części do wymiany rozrządu to kupiłem w głupim sklepie z olejami i filtrami. Mieli wszystko na miejscu.

Ale co sie okazało na pudełku od paska rozrządu pisało:

Carisma

Megane

Renault 19

Peugeot

No wyszło szydło z worka... auto ma kosmiczny minus!!!!

Ma silnik z Renault. No i zaczęły sie problemy:

Silnik jest wsadzony poprzecznie i skrzynia jest z boku.

Do wymiany sprzęgła musiałem go opuscić na łapach, buda do góry, wachacz w dół... rozkreciłem pół auta żeby wyrwać skrzynie

Dopiero jak była wyciągnięta dostałem sie do sprzęgła.

Kiedyś w omedze zmieniłem komplet sprzęgła w 2 godziny, a w volvo 3 os, od 11-21 PARANOJA sciana.gif

kolejny problem to wymiana świec żarowych, wszystkie wyjdą bez problemu, ale jedna nie. Trza wyciągać pompe wtryskową, tylko kto ją potem ustawi, kont wtrysku itd

Autko na początku strasznie kopciło, co sie dopiero ujawniło jak je przyciągneliśmy (wcześniej oglądaliśmy je jak było ciepłe).

Przyjechaliśmy na miejsce, odpalam auto żeby zjechać z lawety a Volvo zakopciło jak czołg confused.gif

Po wymianie rozrządu troche lepiej, ale wszystko sie polepszyło po ustawieniu właśnie konta wtrysku.

Silnik jest tak czuły że wystarczy zmiana paska na nowy, albo tylko samo poluzowanie napinacza... w instrukcji nawet pisze, że po naciągnięciu paska koniecznie ustawić kont wtrysku itd.

Przy okazji czekania na tablice, a że auto i tak stoi na kanale.

Sprawdziłem wtryski, koleś stwierdził że nigdy nie widział tak idealnych wtrysków, że pięknie rozpylają i wydają specyficzny odgłos. Sprawdziłem sprężanie, na jednym cylindrze było marne, ale okazało sie że luz na zaworach za mały (jeden zawór był za dużo podparty i sie niedomykał, a więc nie było odpowiedniego sprężania)

Kolejna niespodzianka francuzów to brak regulacji luzów zawrowych, nie ma żadnych płytek czy czegoś tam, poprostu sie mierzy jaki luz i zamawia szklanke o odpowiedniej wysokości.

Ale polak potrafi i poradziłem sobie w ten sposób:

Szklanke od spodu podpiłowałem wiertwreczką z pilnikiem, wsadzałem spowrotem, przykręcałem wałek, itd Aż uzyskałem ilealny luz. Dobrze że tylko na jednym zaworze było nie tak.

A więc autko poznałem naprawde dogłębnie, nawet bardziej niż Asterke. waytogo.gif

Teraz tylko jeździć, jeździć, jeździć, jeździć yay.gif

Napisano

Jak się spotkamy następnym razem to ani słowa nie powiem na temat Volvo. Kiedy tylko pochwalilem Asterkę to zaczęły się problemy ze wskazaniami temperatury zlosnik.gif

A Asterki szkoda, bo naprawdę była super. No i szkoda tych wszystkich bajerów dołożonych.

A Madzia niech szybko robi prawko, będziemy mieli kierowcę nastepnym razem grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jak się spotkamy następnym razem to ani słowa nie powiem na temat

> Volvo. Kiedy tylko pochwalilem Asterkę to zaczęły się problemy

> ze wskazaniami temperatury

> A Asterki szkoda, bo naprawdę była super. No i szkoda tych wszystkich

> bajerów dołożonych.

> A Madzia niech szybko robi prawko, będziemy mieli kierowcę nastepnym

> razem

> Pozdroofka

Jak przyjedziesz z Ewą na weekend majowy to Madzia będzie nas woźić na wycieczki które zaplanowałem.

A co do bajerów to zachowałem sie jak prawdziwy szabrownik. Koleś mi nie przypadł do gustu, i wyrwałem z auta co sie dało, gaśnice, apteczke, podnośnik, blende z tylnej klapy, nawet żarówki osram +50% wymieniłem na jakies stare hahaha.gif

Napisano

Autko super, fotorelacja super. Gratuluję nowego nabytku i życzę bezawaryjnej jazdy, choć przyznam, że troszkę więcej było do zrobienia niż zwykle przy kupnie używanego autka, ale przynajmniej wiesz co w trawie piszczy i jak się do tego dobrać ok.gif

Napisz jeszcze jak wypada w porównaniu z Astrą podczas jazdy jako kierowca, chodzi mi o takie subiektywne odczucia smile.gif

Napisano

> Jak przyjedziesz z Ewą na weekend majowy to Madzia będzie nas woźić

> na wycieczki które zaplanowałem.

waytogo.gif

> A co do bajerów to zachowałem sie jak prawdziwy szabrownik. Koleś mi

> nie przypadł do gustu, i wyrwałem z auta co sie dało, gaśnice,

> apteczke, podnośnik, blende z tylnej klapy, nawet żarówki osram

> +50% wymieniłem na jakies stare

Trza było wyrwać lampki dla pasażerów z tyłu i diody niebieskie z zegarów grinser006.gif No i światełko nad lusterkiem "od Omegi" zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Silnik jest wsadzony poprzecznie i skrzynia jest z boku.

z tego co mi wiadomo to Volvo od jakiegoś czasu wkłada silnik poprzecznie podobno bardziej bezpieczniejsze jest takie rozwiązanie..

Napisano
  • Autor

> Napisz jeszcze jak wypada w porównaniu z Astrą podczas jazdy jako

> kierowca, chodzi mi o takie subiektywne odczucia

Za dużo jeszcze km nie zrobiłem (dopiero jakieś 150), ale jak twierdzą użytkownicy - prowadzenie jest lepsze od Audi A4.

W porównaniu do Astry to zupełnie inna epoka. Jeździłem miękkim wygodnym kanapowcem BMW brata i twardym Mondeo taty. I Volvo jest pomiędzy pierwszym a drugim.

Jest wygodnie i kanapowo, a jak szybciej jade to po z zawiechy dochodzą głuche odgłosy. Auto prowadzi się dostojnie. Ale jest też bardzo zwinne i dynamiczne.

Zaskoczyło mnie wspomaganie, kierownicą można kręcić jednym paluszkiem, a hamulce są niesamowicie skuteczne. Nadal nie mogę sie przyzwyczaić... dojeżdżam do zakrętu chcę zwolnić, a tu się prawie zatrzymuje. Auto na mokrym z miejscami zamarzniętym śniegiem, staje dęba i to na letnich autostradowych z trzema rowkami kapciami, które na dodatek sa dość szerokie (195/55/15)

No i przyspieszenie, jak na 90 koni a raczej reniferów rotfl.gif zbiera sie całkiem całkiem. Auto waży 1300kg.

Chociaż trzeba go nieźle ciągnąć po obrotach, poniżej 2000 obrotów nie ma jazdy, wciskam gaz do oporu a auto stoi w miejscu, ba nawet nie ma żadnej reakcji. Coś tak jakby po wciśnięciu gazu, komputer pytał by wszystkie 90 reniferów: pomożecie? i po chwili: Pomożemy!! mlot.gif

Auto posiada potężną turbo dziurę. Astra ciągnęła znacznie lepiej od dołu. Ale jak się wkręci na obroty to renifery ruszają z kopyta. uzbroj_zlo.gif

Jak na przykład jadę sobie na dwójce spokojnie, i wcisnę gaz do oporu, autko trochę przyspiesza, łapie obroty, włącza się turbo, i nagle zaczyna odjeżdżać z piskiem. palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Trza było wyrwać lampki dla pasażerów z tyłu i diody niebieskie z

> zegarów No i światełko nad lusterkiem "od Omegi"

Diody wyrwałem, co by mi potencjalni klienci nie gadali że grzebałem w aucie.

Jak oglądałem focusa, wsiadam do auta rozglądam sie, otwieram popielniczkę, a tam śrubka hmm.gif (jak robiłem podświetlenie swoich zegarów to śrubki dawałem właśnie do popielniczki)

pytam koleśia od czego to?

On, konsternacja i mówi że nie wie.

A ja rzut oka, i mu mówię że od osłony zegarów.

po 15 min powiedziałem kolesiowi że cały lewy bok auta malowany, na dachu peka szpachla, a szyby z prawej strony mają wygrawerowane zabezpieczenie, a lewych brak takowego. Po za tym na przodzie są nowe opony a na zapasie opona ścięta do łysego z jednej strony a z drugiej bieżnik.

Lampki w uchwytach jak i lampka z Omegi została.

Ludzie na giełdzie zachwycali sie jaka bogata wersja, pierwszy raz to widzą w Astrze. I pytali o cenę auta. No ale asterka już była po zaliczce.

W dniu jak jechałem nią na giełde szła jak zła devil.gif

Pod góre prawdy (wiesz Lelek o czym pisze, a kto nie wie to jest Przełęcz Polskie Wrota, kiedyś Lelkowi sie tam heble skończyły - o zgrozo) 150 z trzema os na pokładzie

Napisano

slinka.gifslinka.gifslinka.gif

Zawsze podobaly mi się te wozy...

Śliczną sztukę dorwałeś! Gratuluję!

... ale Ci zazdroszczę!!!

Jeśli zdradzę swoją astrę to chyba tylko dla takiego Volvo....

Napisano

> kiedyś Lelkowi sie tam heble skończyły

Nawet mi o tym nie przypominaj... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> z tego co mi wiadomo to Volvo od jakiegoś czasu wkłada silnik

> poprzecznie podobno bardziej bezpieczniejsze jest takie

> rozwiązanie..

Moja Madzia ostatnio wraca z kursu na prawko, i oznajmia mi że Pan instruktor mówił, że Volvo jako jedyne tak wstawia śilniki, że podczas wypadku nie są wciskane w auto, tylko wchodzą pod spód.

Jak wyciągałem skrzynie to wykręcałem belke która idzie wzdłuż auta, od przedniego pasa za silnik. Zdziwiło mnie to że z przodu są dwie grube masywne śruby, a z tyłu małe i jakieś takie słabe. Wszystko po to żeby te śruby sie urwały i pozwoliły silnikowi na wsunięcie sie pod auto, a nie do kabiny. IThankYou.gif

Napisano

Fajne auto tez przed Astrą przymierzałem sie do Volva najpierw do V40(mniej kanciaste i ładne choc srodek mniej mi sie podoba [ale to kwestia gustu]) pozniej 460 oraz 740 albo serii 800 no ale jakos padło na Astre

Słyszałem wlasnie ze w tych v40 silnik niezanajlepszy ... i bywaja zawodne (chyba produkowane w Holandii byly V40 z tego co pamietam) no ale oby wszystko działało i smigało ladnie waytogo.gif

Szerokiej drogi

Napisano
  • Autor

> srodek mniej mi sie podoba [ale

> to kwestia gustu])

Mi też na początku sie środek nie podobał, ogladałem tylko na zdjęciach. Ale jak wsiadłem do v40 odrazu zmieniłem zdanie.

Odwrotnie było z AII, jak do niej wsiadłem to sie zawiodłem.

> Słyszałem wlasnie ze w tych v40 silnik niezanajlepszy ... i bywaja

> zawodne

Też słyszałem, szkoda że dopiero jak już kupiłem.

Ale zrobiłem co było nie tak, i jak narazie wszystko OK grinser006.gif

Napisano

> Mi też na początku sie środek nie podobał, ogladałem tylko na

> zdjęciach. Ale jak wsiadłem do v40 odrazu zmieniłem zdanie.

> Odwrotnie było z AII, jak do niej wsiadłem to sie zawiodłem.

No AII tez mi sie nie podoba frown.gif w volvo liczniki i kiera jakies dziwne mi sie wydaja bo reszta moze byc siedzenia i tapicerka widze ze ladne masz wiec waytogo.gif

> Też słyszałem, szkoda że dopiero jak już kupiłem.

> Ale zrobiłem co było nie tak, i jak narazie wszystko OK

Oby bylo wszystko ok Ojciec jezdzi renoult i chwali sobie jedynie silnik waytogo.gif i pojemnosc tez odpowiednia bo oplaty bedą ok a nie to co volvo mialo w zwyczaju montowac 2.5TD no i chyba ma 90 KM z tego co pamietam wiec juz jakas przyjemnosc z jazdy jest 893goodvibes.gif

No ale DTLa i tak szkoda bo fajne auto 893goodvibes.gif

Napisano

świetna opowieść-samochodzik też niezly-miłej jazdy.

Napisano

> Słyszałem wlasnie ze w tych v40 silnik niezanajlepszy ... i bywaja

> zawodne (chyba produkowane w Holandii byly V40 z tego co

> pamietam) no ale oby wszystko działało i smigało ladnie

> Szerokiej drogi

Tak wlasnie S40 i V40 to Holandia. Niektorzy z tego wzgledu uwazaja je za pol- Volvo, szczegolnie w Szwecji - wiem bo mam tam rodzinke 270751858-jezyk.gif

Napisano

Fajnie to wszystko opisałeś!!!

Za całą opowieść należą co się brawo.gif

Jak zobaczyła to moja żona to ucieszyła się, że ktoś ma większego "świra" na punkcie swojego samochodu niż ja. smile.gif

Wracając do Volvo:

- fajnie, że masz możliwość i znasz się na mechanice samochodowej, ja w przypadku takiego samochodu musiałbym się zdać na łaskę jakiegoś mechanika i pewnie słono bym za to zapłacił,

- co do kosztów utrzymania: Artykuł z Ostatniego numeru "AUTO ŚWIAT"

Przejechałem V40 może z 1000km, wrażenia jak najbardziej pozytywne, ale brak przestrzeni bagażowej trochę mi przeszkadzał (samochód rodzinny hehe.gif) poza tym podczas jazdy padł mi silniczek wycieraczki przedniego reflektora - cena bagatela 800zł. Poza tym rozrząd - z tego co wyczytałem w tym artykule powyżej 900zł?? chyba trochę przesadzili - w Astrze zapłaciłem ok. 400zł komplet (części i montaż).

Gratuluję Ci nowego nabytku i życzę bezawaryjnego przejechania wielu kkm. (Zbieraj fotki - jak będziesz zmieniał samochód czekamy na kolejną opowieść hehe.gif)

• 11 miesięcy później...
Napisano

fajne pożegnanie sie z Asterką,no i super jazdy volvusem 20.GIF

Napisano

> fajne pożegnanie sie z Asterką,no i super jazdy volvusem

Aleś odkopał dinozaura zlosnik.gif

Napisano

> Aleś odkopał dinozaura

to nie on wink.gif

odkopał kto inny dziś po południu, ale post wyparował alien.gif

Napisano
  • Autor

> to nie on

> odkopał kto inny dziś po południu, ale post wyparował

Co mnie tu budźicie ze snu źimowego rotfl.gif

Napisano

> Co mnie tu budźicie ze snu źimowego

Ty lepiej zdaj raport ostatniego roku zeby.GIF jak tam volvo? zeby.GIF

Napisano

> Aleś odkopał dinozaura

nic nie kopałem a szczególnie dinozaura zlosnik2.gif

Napisano

Piekne volvo chyba jedyne kombi po saabie 93 ktore tak bardzo mi sie podoba zeby.GIF

Napisano

> Piekne volvo chyba jedyne kombi po saabie 93 ktore tak bardzo mi sie

> podoba

Ludzie opanujcie sie to bylo w zeszlym roku. Ktos to odkopal a kolega juz moze w tym czasie zmienil auto na cos innego. Lub spokojnie moze sie wypowiedziec na temat eksploatacji tego samochodu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.