Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PL- typowy kierowca to cham - czyli moje wrazenia z PL

Featured Replies

Napisano

> niemoge sobie tego wyobrazic, jakbys mogl sie posluzayc pelnym

> szkicem skrzyzowania lub/i fotkami to bylbym wdzieczny.

np. cos takiego:

Clip_3.jpg

W kazdym badz razie, przeczytaj sobie jeszcze tutaj, polecam drugi akapit:

Clip_2.jpg

A chodzi mi dokaldnie o kawalek:

This is used where it's safe to proceed in a certain direction regardless of what the other lights show

Napisano

> nie mialem takiej sytuacji.

Ja nie raz - to, co się dzieje na autostradzie w Istambule to po prostu masakra sciana.gif Jak jest korek np. to też wpychanie się jeden przed drugiego - nie patrząc, czy np. sąsiednim pasem (jadącym jeszcze) nic się nie turla.

Rekordem świata i nominacją do nagrody Darwina było 3 kolesi nalewających paliwa do kompletnie nieoświetlonej Thalii (tutaj to Clio) stojącej na środkowym pasie autostrady. Nie mam zielonego pomysłu jak wszystkim udało się ich ominąć...

> jest gorzej, ale be przesady...

Może jeździsz po jakimś dzikim zachodzie w Polsce... Ja u nas w kraju nigdy nie widziałem takich numerów, jakie tutaj są codziennością smile.gif

> tego nie doswiadczylem

Nie polecam smile.gif

> taki sposob pozdrawiania i popedzania na swiatlach coby nie posneli

> probowalem temperowac jednego turka siedzac na prawym ale chyba

> niewiele mu daly moje wskazowki

Z tego, co wytłumaczyli mi, to pojedyncze mrugnięcie, albo zatrąbienie oznacza "ja jadę", czyli poza funkcją pozdrowienia jest to chyba jeszcze informacja "ani mi się waż zjechać na mój pas, bo i tak się nie zatrzymam" hehe

Nie wiem, czy się spotkałeś z jeszcze innym zjawiskiem - mianowicie całkowitą dowolnością, jeśli chodzi o oświetlenie w przypadku wielu ciężarówek. Prawie przyłożyłem w takiego starego grata, jak na autostradzie zaczęły mu mrugać tylne światła (stop najprawdopodobniej). Okazało się, że ma jakiś przerywacz i stop przy hamowaniu mu nie świeci, tylko właśnie miga... Chyba miało to na celu zwrócenie większej uwagi na to, że hamuje - ale ja się nabrałem i tylko zdjąłem nogę z gazu, myśląc, że włączył awaryjne, podczas gdy on rozpoczął pełne hamowanie smile.gif Ja w sumie też, ale na pewno znacznie później, niż gdyby normalnie świeciły mu się stopy.

Na prowincji jest jeszcze gorzej, bo drogi są dramatyczne miejscami, do tego mnóstwo strasznych gratów trzymających się głównie na rdzy... Do tego kierowcy, którzy pojęcia nie mają co się dzieje. Wymuszanie pierwszeństwa na skrzyżowaniach to taka "norma" - jak mi wytłumaczył jeden z Turków - wjeżdżając na skrzyżowanie równorzędne trąbi i to oznacza, że jedzie - więc co z tego, że ktoś był z prawej, skoro nie zatrąbił pierwszy...

Opowieści można ciągnąć...

Napisano

> tej, która nakazuje łamanie przepisów

zawsze byłem zwolinikiem zdrowego rozsadku

Napisano

> Skret w prawo pali sie zielona strzalka-Coz w

> moim rozumowaniu to jest ZIELONE SWIATLO ; na calym swiecie jest

> ma takie same znaczenie ale jak sie dowiedzialem po uplywie 0.5

> sec nie w PL Ktos z V ok 60-80 km przelecial mi przed nosem

> gdyby nie ABS to pewno bylo by bliskie spotkanie

Tutaj kolego nie możesz mieć do nikogo pretensji. Zielona strzałka to warunkowy skręt w dodatku po uprzednim zatrzymaniu. Takie sa przepisy i osoba przyjeżdzająca musi sie do nich dostosować.

Co do reszty nie sposób się nie zgodzić. Chamstwo jest i pewnie szybko nie zniknie biorąc pod uwagę że jest tolerowane i pochwalane.

Napisano

wszystko to 100 % prawdy a co do ostatniego zdania to ... ZAPOMNIJ !!!!!

Napisano

polecam wycieczkę do Tunezji zlosnik.gif docenisz wtedy własnych krajanów ....

Napisano

> coz wspolczuje. Widzialem jak latali droge w lejacym deszcze ...

> Z drugiej strony z + widze ze sie duzo buduje. Jedyny problem to ze

> drogi sa w moim odczuciu - moze nie mam racji - ale jednak za

> waskie - mowie o tych nowo budowanych... Czyzby EU miala

> standard na wielkosc banana anie na szerokosc drogi?

Waskie w PL ? Wpadnij do UK... smirk.gif

Napisano

> Waskie w PL ? Wpadnij do UK...

Albo do Włoch...

Napisano

> PL-kraj chamkow ;

> Tia, tytul moze kontrowersyjny ale jak najprawdziejszy Takie moje

> wrazenia z PL

(...)

Generalnie zgadzam się z twoimi wrażeniami - z jednym tylko zastrzeżeniem.

Zielona strzałka. Rozumiem, że w Ozilandii jest inaczej, ale nie powinieneś podchodzić

do tego w ten sposób. Ja rozumiem 'LEFT TURN ON RED PERMITTED AFTER STOPPING'

i zasadniczo jazda po kontynentach z podobnych oznakowaniem (Don't turn on red)

nie sprawiała mi problemów, ale Ty ja widzę odstałeś od Europy smile.gif

W Europie nie bardzo jest miejsce na takie opisy, ponieważ istnieje zbyt dużo

zróżnicowanie językowe, więc posługujemy się piktogramami smile.gif

Trzeba było się z nimi zapoznać smile.gif Już widzę jak byś zareagował np.

w Szwajcarii na takie ichnie 'LEFT TURN...'. Zależnie od regionu smile.gif Taka rzeczywistość.

Napisano

> Waskie w PL ? Wpadnij do UK...

Waskie w UK ? Wpadnij do Irlandii...

Napisano

> polecam wycieczkę do Tunezji docenisz wtedy własnych krajanów ....

A moze byc tam gorzej niz w Polsce zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ano smuna prawda, nic dodac nic ujac

> pzdr.

Czy ja wiem - jak mowilem wrazenia subiektywnezlosnik.gif - ale procentowo HAMSTWO jest wysokiesick.gif ... oczywiscie nie dotyczywszystkichok.gif... Na szczesciewaytogo.gif....

Napisano
  • Autor

> (...)

> Generalnie zgadzam się z twoimi wrażeniami - z jednym tylko

> zastrzeżeniem.

> Zielona strzałka. [...]> W Europie nie bardzo jest miejsce na takie opisy, ponieważ istnieje

> zbyt dużo

> zróżnicowanie językowe, [...]

oczywiscie - niegdy nie jest mi trudno przyznac sie do bledubow.gif. Twoje wytlumaczenie ma sens. Masz racje ze zbyt duzo jezykow i otym po prostu nie pomyslalem. Jak juz wiele razy pisalem uwazam ze rozwiazanie bardzo dobre bo redukuje czas stania na skrzyzowaniuwaytogo.gif ...

Napisano
  • Autor

> polecam wycieczkę do Tunezji docenisz wtedy własnych krajanów ....

oczywiscie zgoda ale ... Kraje arabskie maja swoja specyfike jazdysmirk.gif - ze sie tak wyrazeidea.gif. Bylem w Tunezji, widzialem jak jezdza. BTW drogi maja lepszezlosnik.gif. CO do stylu jazdy jak mowie - specyficzny ale - ja uwazam ze jednak PL jest a przynajmniej powinna byc zaliczana do krajow cywilizowanych. Moze na samym koncu (gdzies czytalem ze jest najbiedniejszym krajem EU (nion) ) ale jednak cywilizowanym, czyli do sie rowniez dotyczy motoryzacji. hmm.gif....

Napisano
  • Autor

> Tutaj kolego nie możesz mieć do nikogo pretensji. [....]

i nie mam893goodvibes.gif. Moja wina i tyle. zolta.gif

. Takie sa

> przepisy i osoba przyjeżdzająca musi sie do nich dostosować.

oczywiscie ok.gifi sie potem dostosowalazlosnik.gif

> Co do reszty nie sposób się nie zgodzić. Chamstwo jest i pewnie

> szybko nie zniknie biorąc pod uwagę że jest tolerowane i

> pochwalane.

... Tia szczegolnie wsrod mlodszych rocznikow AKczerwona.gif ...

Napisano
  • Autor

> Wpadnij do Turcji - 10 minut jazdy w Istambule zostawi na Twojej

> psychice niezłą skazę

Powiem to samo co do goose. PL jest jednak w EU i powinna byc traktowana jako kraj CYWILIZOWANY. Czy to sie tu niektorym podoba czy nie - chamstwo jestnono.gif - jesli wezmiemy popatrzymy przez cywilizowane kryteria.idea.gif. Przeciez kozy masowo w PL jednak na ulicach nie chodzazlosnik.gif ...

Punkt drugi to oczywiscie ze ludzie sie roznie zachowuja na drodze roznie - wszedzie - nie zaleznie od kraju - ale % odsetekosob wyjatkowo ZLOSLIWYCHnono.gifangryfire.gif w PL jest WYJATKOWO WYSOKIsick.gif

Napisano
  • Autor

> Widać nie widziałeś jak to w Indiach czy np. Libii wygląda Tam to

> dopiero masz "organizację" ruchu... Każdy jeździ jak mu

> przyjdzie ochota. Totalna wolna amerykanka A Tobie się w

> Polsce nie podoba

W Libii bylemzlosnik.gif - wprawdzie jako dziecko ale cos tam jeszcze pamietam. CO do India coz, powtorze po raz 3 w tych postachhmm.gif. PL jest przeciez krajem EU i to cywilizowanym -specjalnie nie napisze podobnozolta.gif -bo znow co niektorzy zaczna wrzeszczec. Czyli jesli porownamy z innymi krajami EU to % chamsta jest bardzo wysokiczerwona.gif

Napisano

> Powiem to samo co do goose. PL jest jednak w EU i powinna byc

> traktowana jako kraj CYWILIZOWANY. Czy to sie tu niektorym

> podoba czy nie - chamstwo jest - jesli wezmiemy popatrzymy przez

> cywilizowane kryteria.. Przeciez kozy masowo w PL jednak na

> ulicach nie chodza ...

> Punkt drugi to oczywiscie ze ludzie sie roznie zachowuja na drodze

> roznie - wszedzie - nie zaleznie od kraju - ale % odsetekosob

> wyjatkowo ZLOSLIWYCH w PL jest WYJATKOWO WYSOKI

Turcja też siłą niemalże chce się wedrzeć do EU... Tylko im bardziej się przyglądam temu krajowi, to jestem coraz mocniej przekonany, że kręcący cyrkiem o nazwie EU nie powinni nawet przez moment o tym myśleć smile.gif Różnica cywilizacyjna jest kosmiczna i według mnie kompletnie nie do przeskoczenia.

Napisano
  • Autor

> Generalnie marka Fiat.

> I co z tego ?

generalnie co marka FIathmm.gif? Ilosc aut czy chamstwaniewiem.gif?

> O gustach sie nie dyskutuje

alez oczywiscie ze niezlosnik.gif. Nie zamierzalem nikogo w dziedzienie gustow urazicswiety.gif. Kazdy ma inne.idea.gif

> Nie tylko na drodze. Nikt nie obiecywał, że ten kraj bedzie kiedys

> cywilizowany

tia to jest temat na osobny post ale to pozniej boten za duzo kontrowersji wywolalzlosnik.gif

> Bo to sa cwaniaczki co bokiem omijaja korki i bocznymi uliczkami

> probują właczyc sie do ruchu

zgoda jesli takie przypadki, a co jesli ktos naprawde wyjechal z tej okolicznej uliczkihmm.gif? Jak wpuscilem faceta-mam zasade 1 za 1 - to mnie z tylu otabili i wyzwali od IDIOTOWzlosnik.gif

> Co kraj to obyczaj

.. najgorsze ze niektorzy to tu pochwalajasick.gif

> pomarzyć mozna nie wracaj tu wiecej bo i nie ma po co

jakby nie bylo kraj jest ladny. Duzo rzeczy sie zmielia/ilo. Pytanie tylko czy na lepiej czy na gorzejhmm.gif

Napisano
  • Autor

> Turcja też siłą niemalże chce się wedrzeć do EU... [...]Różnica cywilizacyjna jest kosmiczna i według mnie

> kompletnie nie do przeskoczenia.

oczywiscie ale juz odpowiedziales zlosnik.gif. Jest ogromna bo i podloze jest inne - religia, kultura etc etc. Co ciekawe z motoryzacyjnego punktu widzenia tez stoja podobnie- najpierw byly montownie teraz sa fabryki, dlaczego? Bo krajobraz taki sam jak w PL - TANSZE KOSZTYidea.gif. Podejrzewazm ze GDP tez bedzie podobny miedzy PL a T

Napisano
  • Autor

> Ale mnie ominęło Nie mam teraz czasu czytać AK w pracy

co tytul moze kontrowersyjny ale tak sa postrzegani - nie moja wina. Widzialem rekoczyny na parkinguscrewy.gif o miejsce . Tylko ze najlepsze ze moze 200metrow dalej bylo 20-30 wolnych miejsc.pad.gif...Najbardziej widze ze wsrod mlodszych rocznikow AK jest pochwala takiego zachowania, bo jechal za wolno, idz sobie kretynie przeczytaj przepisy etc etc.. Echczerwona.gif

> Za mniejsze przewinienia dają tu bany...

Coz narazie dzialazlosnik.gif

[...] Podejrzewam że też dostałeś

> "za obrazę uczuć narodowych"

coz D kawaly o "jedz do PL bo twoje auto juz tam jest " nie wziely sie z powietrzaidea.gif... To co napisalem to nie jest tylko moja opinia. Po prostu jak lecialem z PL do A to siedzialem obok 2 panow. Jeden z A drugi USA i po porstu okreslili ze zachowanie na drodze w PL jest "crazy" i bardzo niekulturalne,.

> Ale miałeś chrzest bojowy w PL

zlosnik.gif ... coz nie wystarcyz zamienic fiat 126p na Audi. generalnie ta wieksza moca a.trzeba wiedziec jak jezdzic - czytaj nie ma nie zniszczalnych aut b. miec na czym jezdzic . Oczywiscie byla cala masa dobrych ludzi/kierowcow ale generalnie MNIEJSZOSCi to dosc spora MNIEJSZOSCbuu.gif

> Ja widziałem - na Ukrainie, w Indiach i na Dominikanie. Naprawdę jest

> gorzej.

Ale przeciez PL to srodek EUzlosnik.gif. Z inncyh rzeczy to bylo pare smiesznych ale to na inny kacikzlosnik.gif

> A na Dominikanie nawet drogi są gorsze niż w Polsce

Za blisko Haitizlosnik.gif

> Za to w większości innych biednych krajów jeździ się znacznie

> spokojniej

> niż w Polsce i bardziej szanuje tak innych kierowców, jak pieszych.

Pieszych - czlowieku BYLEM na srodku pasow (3 pasmowa jezdnia) pas nr 1 od lewej strony, wlazilem noga na 2 kiedy 2 autka po prostu mnie wyminely na pasie 2/3shocked.gifsick.gif. Nie musze mowic jaka qpa mialem... Bainnych to dosc powszechnie dziwilo ze zatrzymywalem sie jak ktos podchodzil do przejscia(sic!)czerwona.gif... Pare razy byla by modyfikacja auta od tylunono.gif

> Ale jak raz na tydzień taki kogoś wpuści to potem zadowolony z siebie

> i się chwali jaki to on grzeczny

hahaha.gif

> Tak, to prawda. Nawet w większości lepszy standard niż w S

to fakt to jest powod do zazdrosci - pierwszy raz tankujac diesel - nie mialem calych butow uwalonychzlosnik.gif + salony z autami waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> To jest pikuś co widziałes:

> - wyprzedzanie na podwójnej ciągłej, na przejściach dla pieszych,

> skrecających, czy na zakazach - to norma

to widzialem ze jest dosc powszechne i usprawiedliwienie to migajacymi siwatlami awaryjnymipad.gif

> - jazda pad prąd, zatrzymywanie się przy zakazach i w miejscach

> utrudniającyhc wszystkim uzytkownie dróg i chodników - to też

> norma

zlosnik.gif widzialem starsza pania jak uzywala parasolki na masce autazlosnik.gif bo facet zastawil caly chodniksmirk.gif - komicznie to wygladalo ale babica bylawaytogo.gif

> - trąbienie na pojazdy poruszające się wolniej niż inni użytkownicy

> ruch - norma.

to doswiadczylem samsmirk.gif - i to mimo ze jechalem 10 km wiecej niz V max na znakuhmm.gif

> I wiele innych takich przypadków. To tylko POLSKA

+ podac wyprzedzanie na przejsciu dla pieszychczerwona.gif

Napisano
  • Autor

> ten topic to za bardzo uogólniony, nie w całej polsce tak się jeździ

oczywiscie! ok.gif Nie wszyscy ba byla cala masa grzecznych ludzi i uprzejmych ALE % chamstwo jest bradzo wysokie!

> i nie wszyscy kierowcy zachowują się tak jak piszesz a co do

> Fiata ro kwestia gustu

oczywiscie - ze kwestia gustu - nikt nie mial sie czuc urazonyidea.gif

Napisano
  • Autor

[...]

> Zawsze po powrocie do Polski doznaje szoku. [...]dostowac do panujacego chamstwa na drodze. [...]Potwierdzam kazde slowo ktore napisales na temat

> naszych drog oraz kierowcow.

uff juz mi sie wydawalo ze zwariowalem - zlosnik.gif Jest to przykre - niestety ale jak juz napisalem to nie byly tylko moja odczucia. Rozmawialem z ludzmi ktorzy byli w PL i podobnieno.gif ... + niestety byc pieszym w PL to IMHO prawie samobojstwoczerwona.gif

> Sprawa LHD oraz RHD jest dla mnie juz zupelnie poplatana przy tak

> czestych zmianach. Czasem sie zdazaja sytuacje ze zglupieje i

> zupelnie niewiem jak jechac.

to mi sie nie zdarzylozlosnik.gif ale ta pierwsza chwila zeby sie przestawicsmirk.gif ... Potem tlumaczylem sobie ze kierwonica musi byc po srodkowej zlosnik.gif i to dzialaidea.gifhahaha.gif

[...]> A co do zielonych strzalek to wsumie w calej europie [...]

IMHO fajna sprawa tylko jak sie wiezlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ale dlaczego ta idea jest taka brzydka wiem ze o gustach sie nie

> dyskutuje ,ale jak dla mnie , to nawed ladne autko

tyl mi sie nie podobal - ale jak mowilismy kwestia gustuzlosnik.gif - + co tuduzo mowic za bardzo IMHO proporcjonalne to to nie jesthmm.gif

fiat-idea.jpg

Napisano
  • Autor

> Kolega jest diabelnie niesprawiedliwy jeśli chodzi o ocenę samochodów

> poruszających się po naszych drogach. [...]Siła nabywcza jest kluczem do rozwiązania zagadki

> obserwatora.

oczywiscie TYLKO ja mowie/lem tylko i wylacznie a gustach. Nic nie wspomnialem o cenieno.gif. Popatrz np na Yaris sedan - auto powstalo koncepcyjnie jak Thalia czy Skoda Fabia w poprzedniej wersji. I terz byla ochydna, a teraz calkiem calkiem. Po drugie w grupie moich aut masz nie tylko tanie modelehmm.gif... wiec nie wiem co to ma wspolnego z $$$$$niewiem.gif

> Ile kolega musi pracować na nowego[...]

> To jest dopiero wysiłek dla większość Polaków!!!

> Znaj pełen obraz polskich ulic. Na ocenę estetyczną przyjdzie czas.

I znow nic nie wspomialem o $$$idea.gif. Toyota Avensis tez mi sie nie podoba w wersji sedan i tyle. foch.gif ale w wersji SW juz taksmirk.gif... Wiec nie wiem co sie kolega przyczepil to tej sily nabywczej jak ja o niczym takiej nie pisalem. I zeby bylo jasne - w USA tez mi sie niektore auta nie podobaly, w Oz tez nie a segment inny...idea.gif

Napisano

> oczywiscie - niegdy nie jest mi trudno przyznac sie do bledu. Twoje

> wytlumaczenie ma sens. Masz racje ze zbyt duzo jezykow i otym po

> prostu nie pomyslalem. Jak juz wiele razy pisalem uwazam ze

> rozwiazanie bardzo dobre bo redukuje czas stania na skrzyzowaniu

> ...

Nie koniecznie bo na pas do skrętu w prawo często ładują się cwaniaczki jadące prosto sick.gif

Napisano
  • Autor

> Nie koniecznie bo na pas do skrętu w prawo często ładują się

> cwaniaczki jadące prosto

moze - sam to widzielm pare razy - ale to juz jest raczej PL specyfika - i ktos powinien z tym walczyc jakosidea.gif

Z drugiej strony idac takim rozumowaniem - wiem jakie to jest frusturujace jak sie wpychaja - to nic sie nie osiagnie - wszyscy beda stalihmm.gif

Napisano
  • Autor

[...]. Patrząc obiektywnie też

> powinniśmy na to chamstwo narzekać,

CHyba raczej jakos walczychmm.gif -

ale wielu z nas po latach

> jeżdżenia po Polsce traktuje takie sytuacje jako codzienność.

..i wychwala na AKzlosnik.gif

> Drogi to inna sprawa - nie da się nie narzekać

coz benzyna jest droga - kwestiapodatku. Trzeba by od rzadzacych weegekfowac zeby $$$ trafila naprawde na to na co jest przeznaczonahmm.gifidea.gif

> BTW mam wrażenie, że strasznie bym się tam u Ciebie nudził na drodze

Ja sie nie nudzezlosnik.gif.... A powaznie coz, nigdzie nie ma idealniehmm.gif ale tak jak mowisz jest to raczej kwestia przyzwyczajeniaidea.gif

Napisano
  • Autor

> Fiat Albea, następca Fiata Siena

> Modus

> Seat Altea, zrobili teraz wersję XL (przedłużoną) która już nie jest

> taka ładna

> > 5.Fiat Bravo ale tego juz w produkcji nie ma

No coz skoncentrowalem sie na autach ktorych nie widzezlosnik.gif. Przeciez nie bede pisal o Audi czy BMWzlosnik.gif..Fiat, Seat, Skoda to jest ...egzotycznezlosnik.gif

Napisano
  • Autor

[...] autor pewnie sam zachowuje się jak cham i pewnie dlatego

> innych za chamów uważa! [...]

Przepraszam bardzo - wiesz jak jezdze? Nie sadzeidea.gif Wiec na jakiej podstawie te wnioski?niewiem.gif?

Napisalem ogolnie to co widzialem i tyleidea.gif. Nie obrazam cie bo nie reprezentuje takiego poziomu jak twoja wypowiedz.

Czy zachowania ktore w PL rzeczywistosci sa nie tylko IMVHO powszechne moge nazwac tak jak na to zaslugujaczerwona.gif - chyba moge.

Co do bycia zfrustorwanym - coz wrecz przeciwniesmirk.gif

Z mojej strony EOT

Napisano

> [...] autor pewnie sam zachowuje się jak cham i pewnie dlatego

> Przepraszam bardzo - wiesz jak jezdze? Nie sadze Wiec na jakiej

> podstawie te wnioski??

> Napisalem ogolnie to co widzialem i tyle. Nie obrazam cie bo nie

> reprezentuje takiego poziomu jak twoja wypowiedz.

> Czy zachowania ktore w PL rzeczywistosci sa nie tylko IMVHO

> powszechne moge nazwac tak jak na to zasluguja - chyba moge.

> Co do bycia zfrustorwanym - coz wrecz przeciwnie

> Z mojej strony EOT

Wyluzuj, nazwałes cos po imieniu i urazili sie Ci, których to najpewniej bezpośrednio dotyczy. Przejdź do porządku dziennego i rób swoje ok.gif

Napisano
  • Autor

[...]

> nie wiem gdzie byłeś lub jakiego pecha miałeś , że trafiłeś na to

> wszystko na raz

mozliwezlosnik.gif ale wyprzedzanie na 3, 4 coz to raczej codziennosc lub jak wolisz zlosnik.gif - lokalna specyfikasmirk.gif. Nie wpuszczanie ludzi z bocznych ulic - coz tez powszechnesmirk.gif, parkowanie na 2, ba nawet 3 miejscach parkingowychzlosnik.gif - widoczne prawie wszedzie pod supermarkketem - niezaleznie od dnia tygodnia.... piesi bez praw etc etc

> a drogi nie sa złe , jeżeli jesteś przyzwyczajony

tu zgoda [zlosnik[ jesli jestes. Ale jest ogromna roznica co miedzy miastami a co w miescie.Te miedzy sa 10 x lepsze, ba te na ktorych jezdzilem byly nawet dobre -miasto coz - inna historianono.gif

- już drugą furke

> obiżnam o 4mm progresywnymi sprężynami i nienarzekam (ale

> zapewne do średniej europiejskiej nam jeszzce daleko )

tia ale 4 mm to jest nie wielezlosnik.gifwink.gif W kazdym razie powodzeniawaytogo.gif

Napisano
ja uwazam na przykladzie Warszawy ze poziom lekko drgnal w gore. zawsze cos ale niedosyt jest. Fakt w krakowie jazda mi sie nie podobala, wroclaw takze mnie dobija. Ja kiedy wracam np z Austrii to jadac juz w polsce nie moge dojsc do siebie - jakis taki poddenerwowany jestem. My polacy jestesmy slabymi kierowcami (zaraz sie husaria odezwie ze nie) bo obraz Nas ksztaltuje "wiekszosc" plus negatywne odczucia ktore zapamietywane sa najdluzej a nie dobre uczynki ktore sa ulotne. ja po polsce nie lubie jezdzic a droga A4 z wrocka w strone legnicy to nie wiem test na stres.
Napisano
  • Autor

[...]

> co niestety nie jest powodem do dumy

juz poznalem 2 w tym watku ze jestzlosnik.gif

Napisano

> No coz skoncentrowalem sie na autach ktorych nie widze. Przeciez nie

> bede pisal o Audi czy BMW..Fiat, Seat, Skoda to jest

> ...egzotyczne

U nas to HiLux jest egzotyczny

Napisano
  • Autor

Przykro mi to pisać, ale generalnie zgadzam się z Tobą OZI... chamstwo w Polsce górą. Zresztą nie tylko na drogach frown.gif

Napisano
  • Autor

> ja uwazam na przykladzie Warszawy ze poziom lekko drgnal w gore.

> zawsze cos ale niedosyt jest. Fakt w krakowie jazda mi sie nie

> podobala, wroclaw takze mnie dobija.

we Wroclawiu nie bylem, szczerze z ych 2 miast KR i WAW okreslilbym kulture jazdy w W o min 30-40% lepsza niz W KR, mimo tego co niektorzy na AK piszahmm.gif. Nie wiem czy wynika to z tego ze miasto jest wieksze czy ze mialem rejestracje inna niz Wzlosnik.gif ale tam widzialem tylko pare sytuacji - jazda prosto z lewego pasa etc etc -ale nie bylo problemu zeby cie ktos nie wpuscilhmm.gif[...]> ja po polsce nie lubie jezdzic a droga A4 z wrocka w strone

> legnicy to nie wiem test na stres.

myslalem ze to jakas nowa autostradahmm.gif

Napisano
  • Autor

> Wyluzuj, nazwałes cos po imieniu i urazili sie Ci, których to

> najpewniej bezpośrednio dotyczy. Przejdź do porządku dziennego i

> rób swoje

Jak mowie nie moj poziomzlosnik.gif. Dla mnie sprawa skonczonaidea.gif

Napisano

> [...] autor pewnie sam zachowuje się jak cham i pewnie dlatego

> Przepraszam bardzo - wiesz jak jezdze? Nie sadze Wiec na jakiej

> podstawie te wnioski??

> Napisalem ogolnie to co widzialem i tyle. Nie obrazam cie bo nie

> reprezentuje takiego poziomu jak twoja wypowiedz.

> Czy zachowania ktore w PL rzeczywistosci sa nie tylko IMVHO

> powszechne moge nazwac tak jak na to zasluguja - chyba moge.

> Co do bycia zfrustorwanym - coz wrecz przeciwnie

> Z mojej strony EOT

Kolego kreujesz się na świętoszka.Napisz może jeszcze raz jak uganiasz się za gościem przez pól miasta łamiąc wszystkie zakazy , bo gość napluł Ci na auto.

To chyba były dwie czarne owce na Australijskich drogach. wink.gif

Napisano

> we Wroclawiu nie bylem, szczerze z ych 2 miast KR i WAW okreslilbym

> kulture jazdy w W o min 30-40% lepsza niz W KR, mimo tego co

> niektorzy na AK pisza. Nie wiem czy wynika to z tego ze miasto

> jest wieksze czy ze mialem rejestracje inna niz W ale tam

> widzialem tylko pare sytuacji - jazda prosto z lewego pasa etc

bo w warszawie fala chamstwa maxymalnego juz kiedys osiagnela apogeum teraz parabola leci w dol. brakuje prewencji ze strony policji tylko.

> etc -ale nie bylo problemu zeby cie ktos nie

> wpuscil[...]myslalem ze to jakas nowa autostrada

polacy mysla ze to autostrada (odc gorny slask wroclaw OK zgadzam sie spelnia standard autostrady) ale czym dalej od wroclawia w strone niemiec tym gorzej szczegolnie zjazdy prostopadle do A4!!!. Hitler nie zdazyl tego kwalka podniesc o klase wyzej w standardzie - brak pasa awaryjnego, a polacy w genialnosci przebudowy nie zrobili tego poniewaz niektore wiadukty musieliby przebudowywac. Kasa byla z UE na to. Podam przyklad Tobie kolejnych partanin. Pewna miejscowosc na dolnym slasku dostala kase z UE na zrobienie obwodnicy plus bonus na zrobienie wiaduktu dla drogi aby obwodnica nie szla przez miasto. Kase na wiadukt przesrano obwodnica idzie przez miasto wraz z konsekwencja ograniczen 50 km/h, to sie nazywa genialnosc.

Napisano
  • Autor

> U nas to HiLux jest egzotyczny

czy ja wiem, duzo ich nie ma ale z 5 widzialem + prawie w kazdym salonie Toyota. Ja zadnej Skoda nie zobacze, a Fiat tylko Puntozlosnik.gif

Napisano

> tia ale 4 mm to jest nie wiele W kazdym razie powodzenia

miało być -40mm zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kolego kreujesz się na świętoszka.

alez nie - i nie oto chodzi . Nie znajac kogos, nie obrazam go i tyle .... Napisz może jeszcze raz jak

> uganiasz się za gościem przez pól miasta łamiąc wszystkie zakazy

> , bo gość napluł Ci na auto.

i tu sie kolega myli. Jesli wygrzebiesz ten post to znajdziesz ze a.nie chce przejezdzac pieszych, b. nie wyprzedzam na 3-4 c. nie wpycham sie d. uzywam kierunkowskazow e.przekraczam predkosc. Wiec ani sie nie kreuje ani nie jestem. Chamem tez nie i tyle.

> To chyba były dwie czarne owce na Australijskich drogach.

Jak mowie temat dla mnie skonczony. Napisalem ogolnie i tyle. Tamten kolega sugeruje wprsot ze jestem chamem. Swiadczy o poziomie i tylepalacz.gif

Napisano
  • Autor

> bo w warszawie fala chamstwa maxymalnego juz kiedys osiagnela

> apogeum teraz parabola leci w dol. brakuje prewencji ze strony

> policji tylko.

coz rozumiem ze nie da sie busted.gif postawic na kazdym skrzyzowaniu ale kamere tak. Kamery na V do PL doszly jak widze zarabiaja na siebie - kamery na skzyzowaniach tez dojda. Wtedy sie skonczybrawo.gif Jak wczesniej piosalem -kwestia czasu i tyle.

> polacy mysla ze to autostrada (odc gorny slask wroclaw OK zgadzam

> sie spelnia standard autostrady) ale czym dalej od wroclawia w

> strone niemiec tym gorzej szczegolnie zjazdy prostopadle do

> A4!!!. Hitler nie zdazyl tego kwalka podniesc o klase wyzej w

> standardzie - brak pasa awaryjnego, a polacy w genialnosci

> przebudowy nie zrobili tego poniewaz niektore wiadukty musieliby

> przebudowywac. [...]

coz niestety nie widzialem -ktos tylko mowil ze teraz z KR do Drezna jedzie sie 4hhmm.gifniewiem.gif?

Napisano
  • Autor

> miało być -40mm

zlosnik.gif To jest roznicahahaha.gif... hmm.gifjakie to auto? Bo widzac PL krawezniki nie sadze ze na chodnik sie da wiechacniewiem.gif?

Napisano

> To jest roznica... jakie to auto? Bo widzac PL krawezniki nie sadze

> ze na chodnik sie da wiechac?

Służbowym wiedziesz wszędzie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a to Polska właśnie - na drogach ja porównuję nasz kraj do dżungli -

> choć w dżungli wszystkio chyba lepiej jest zorganizowane i

> zasady tam panujące chyba są bardziej cywylizowane

coz widze ze niektorzy nie lubia krytykizlosnik.gif

Napisano

> czy ja wiem, duzo ich nie ma ale z 5 widzialem + prawie w kazdym

> salonie Toyota. Ja zadnej Skoda nie zobacze, a Fiat tylko Punto

U nas Skoda u Ciebie Holden(monaro VRX food.gifslinka.gif).

Co kraj to fura.

W Indiach się TATĄ przejedziesz.

Czy 5 sztuk to dużo?? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.