Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PL- typowy kierowca to cham - czyli moje wrazenia z PL

Featured Replies

Napisano

PL-kraj chamkow ;

Tia, tytul moze kontrowersyjnyzlosnik.gif ale jak najprawdziejszyhmm.gif Takie moje wrazenia z PLidea.gif

No wiec takhmm.gif ostatni raz bylem w PL w 1999 I widze ze wiele rzeczy sie zmienilo ..no.gifok.gif ale po kolei

No wiec tak hmm.gifPrzylozenie z LHD do RHD jest w sumie prostezlosnik.gif ale na pierwszym rondzie pojechalem od drugiej stronyhhahaha.gif Przetrwalem nic nie jechalo. Potem to juz problemy z problemami lokalnymi jak bym je nazwal hmm.gif Skret w prawo pali sie zielona strzalka-Coz w moim rozumowaniu to jest ZIELONE SWIATLO ; na calym swiecie jest ma takie same znaczenie ale jak sie dowiedzialem po uplywie 0.5 sec nie w PLscrewy.gif Ktos z V ok 60-80 km przelecial mi przed nosem gdyby nie ABS to pewno bylo by bliskie spotkanielove.gif

Drogi. no.gifno.gifno.gif

Coz panie I panowie tego nie mozna nazwac drogami & po prostu nie wiem za co wy placiciesick.gif ;. Lepsze drogi ma nawet Papua New Guinea I mowie to calkiem powaznie. Oraganizacja ruchu coz ; IMHO nie istnieje. Tak bezsensownych rozwiazan nie widzialem. Green wave/Flow praktycznie nie istnieje. Na ulicy trzeba robic slalom zeby nie wpasc w dziury o ok glebokosci 50-100 mm ale o tym chyba wszyscy wieciescrewy.gifnono.gifsick.gif; Widze ze na boku stoi 5 aut I wymienija kolaZaczalem sie zastanawiac dlaczego 2 sec potem wlecialem w dziure glebokosci ok 20 -30 cm gdzie zostlala moja opna I stalem sie autem numer 6hmm.gif To chyba daje obraz PL drog a wlasciwie ich BRAK.

Auta

Coz Wiadomo ze specyfika jest inna ale Wszystko zalezy od gustu[ izlosnik.gif takich brzydali juz doawno nie widzialem. Generalnie marka Fiatsick.gif. Najbrzydsza 5 to imho:

1.Fiat Idea chyba taki model

2. Fiat Panda

3.Skoda Fabia Sedan

4.Fiat Albeo

5.Renault Modoos(us?hmm.gif)

Z drugiej strony bardzo ladne auta to generalnie Skoda. Mam nadzieje ze w 2008 skoda przyjdzie do Oz.brawo.gif

1.Skoda Octavia II

2.Skoda Superb

3.Seat Al???? cos tamhmm.gif

4.Seat Toledo ;wiem ze niektorym sie podobazlosnik.gif

5.Fiat Bravo ale tego juz w produkcji nie maniewiem.gif

Ludzie wiodomo ze nie wszyscy ale ugenralniajac

Coz tu dlugo mowic zachowanie na drodze Typowo chamskie. Nie wiem skad te nawyki ale jest to totalny brak jakiejkolwiek kultury.

Takich zachowan na drodze przyznamm ze niegdzie jeszcze nie widzialem. Po odebraniu auta z Hertz w Krakow Balice i przejechaniu w kierynku centrum stanaolem na jakims parkingu I lapyu mi sie trzesly. buu.gif. IMHO wszelkie auta w PL nie powinny miec kierunkowskazow no bo I po co jak ich 90%. Wciskanie sie na 3 lub 4 widze ze w PL jest powszechnoscianono.gif. Ale najbardziej nie moge zrozumiechmm.gif sam nie wiem jak to nazwac tego ze np. Stoi 10 aut przed przecieciem drog. Przed nami czerwone swiatla x powiedzmy 3. Widac ze auta stoja I beda staly przez powiedzmy min 5 min zanim wszystko miniemy. Po boku mamy drogi boczne z ktorych kazdy chce wyjechac. Takiego chamstwa nigdy nie spotkalem ale nikt ito doslownie nikt ich nie wpuszcza. Logiczne IMHO to to nie jest. I tak bedziecie jeszczestac przez 3 -5 min. Zadnej roznicy troche kultury nic nie zrobipad.gif. Powszechne trabienie, zlosliwe zajezdzanie bo jade przepisowe 60-70 km/h, hamowanie przed maska etc etc Parkowanie na 2 ba nawet trzech miejscach parkingowych to widze ze codziennosci. Nie wiem czy to wynika z niskiej umiejestnosci parkowania czy to jest po prostu zlosliwe. Powszechne rekeczony widzialem z 3 razy tj kopanie w auto, plucie... etc etc.

Z +

Stacje z benzyna. Coz tu duzo mowic – powod do zazdrosci. Wszystko nowe , rekawiczki, paper

towels, az milo.

Generalnie coz naprawic drogi, zmienic mentalnosc ludzi I bedzie waytogo.gif

Napisano

> Generalnie coz naprawic drogi, zmienic mentalnosc ludzi I bedzie

Zasadniczo i jedno i drugie wydaje się być nie osiągalne... swieca.gif

Napisano
  • Autor

> Zasadniczo i jedno i drugie wydaje się być nie osiągalne...

coz IMHO drogi to kwestia $$$ a mentalnosc coz ... to rzczej bedzie trudne ale powiem tak - przez najblizsze 10 lat sie nie wybieram - nie chce sie znow rozczarowac...hmm.gifbuu.gif

Napisano

no niestety to juz nasze panstwo ale juz jest cos dobrego skoro kolega nasze staje chwali moze to dobry krok ku kolejnym modyfikacja

Napisano

> coz IMHO drogi to kwestia $$$

no właśnie...

a mentalnosc coz ... to rzczej bedzie

> trudne ale powiem tak - przez najblizsze 10 lat sie nie

> wybieram - nie chce sie znow rozczarowac...

wpadnij za jakieś 35, może będzie lepiej palacz.gif

Napisano

> Drogi.

> Coz panie I panowie tego nie mozna nazwac drogami & po prostu nie

> wiem za co wy placicie ;. Lepsze drogi ma nawet Papua New Guinea

> I mowie to calkiem powaznie. Oraganizacja ruchu coz ; IMHO nie

> istnieje. Tak bezsensownych rozwiazan nie widzialem. Green

> wave/Flow praktycznie nie istnieje.

Mysle, ze kwestia wysokiego spalania w porownaniu do OZ tez jest juz bardziej zrozumiala wink.gif

Napisano

Nie znajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania biglaugh.gif

To tak a propos strzałki zielonej = skręt warunkowy!!

Nie prawda, że panda jest brzydka zlosnik.gifhehe.gif

Z resztą w sumie się zgadzam.

Niestety nikt nie uczy kultury na drodze..

Jedynym rozwiązaniem jest sianie kultury drogowej wokół siebie..

Zauważyłem, że to skutkuje. Niestety w baaaardzo żółwim tempie...

Napisano

> PL-kraj chamkow zlosnik.gif

> Generalnie coz naprawic drogi, zmienic mentalnosc ludzi I bedzie

generalnie masz racje,

ale co ciekawe,

kazdy najwiekszy cham i burak pokornieje po przejeździe przez granice hmm.gif (w kazdą stronę)

wiec trzebaby jeszcze dodać że Policja w Polsce sobie nie radzi oslabiony.gif

BTW to ostatnie dotyczy też cudzoziemców którzy wjeżdżają do Polski ( tyle że w drugą stronę sciana.gif)

Napisano

> Skret w prawo pali sie zielona strzalka-Coz w

> moim rozumowaniu to jest ZIELONE SWIATLO ; na calym swiecie jest

> ma takie same znaczenie ale jak sie dowiedzialem po uplywie 0.5

> sec nie w PL Ktos z V ok 60-80 km przelecial mi przed nosem

> gdyby nie ABS to pewno bylo by bliskie spotkanie

pali się zielona strzałka ok.gif

ale pali się obok wielkiego, czerwonego światła, prawda? smirk.gif

ta czerwona strzałka zezwala na warunkowy skręt w prawo, ale biorąc pod uwagę, że jest to skręt na czerwonym świetle dla Twojego kierunku.

czyliiiiiiii... Ci z prostopadłego mają zielone palacz.gif

na całym świecie- czerwone światło to czerwone światło.

Napisano
  • Autor

> pali się zielona strzałka

> ale pali się obok wielkiego, czerwonego światła, prawda?

oczywiscie i tak i nie. Dlaczego. Zgoda bo napisales i ma sens. Nie ma jesli nie wiesz. Dla mnie i nie tylko zielna strzalka palaca sie na zielono to zielone swiatlo. Dlaczego - bo tak po prostu u mnie jest, czyly gdybym wiedzial ze tka sytuacja moze miec miejsce to rozumowanie jest najbardziej logiczne.waytogo.gif. Ale jak mowie na calym swiecie - juz wiem z wylaczeniem EU- gdzie taka sytuacja moze miec miejsce palaca sie zielona strzalka to ZIelone swiatlohmm.gif

[...]

Napisano
  • Autor

> BTW to ostatnie dotyczy też cudzoziemców którzy wjeżdżają do

> Polski ( tyle że w drugą stronę )

Ja mowie ugeneralnilem - czyli tych ktorzy tak nie robia musze przeprosicbow.gif - ale jak mowie z obserwacji sa w mniejszoscihmm.gif niestety. Najbardziej chyba mnie wpierniczalo walenie prosto z pasa do skrety w prawo/lewo .angryfire.gif. Teraz rozumiem frustracje ludzi na AKuzbroj_zlo.gif.... CO do kierowcow z D czy innych krajow , coz widzialem V max znacznie szybsza ale nie widzialem innych rzeczy powszechnych dla lokalnych kierowcowhmm.gif...

Napisano

Czyli co ten co ma zielone światło z lewej strony ma Ci ustapić bo masz zieloną strzałke hehe.gif

Napisano

> na calym swiecie - juz wiem z wylaczeniem EU- gdzie taka

> sytuacja moze miec miejsce palaca sie zielona strzalka to

> ZIelone swiatlo

> [...]

Bo u nas to wlasnie jest porabane i nielogiczne. A powinno byc tak jak mowisz - zielona strzalka to zielona strzalka, mam zielone to nie marudze tylko jade.

Przy stanie polskich drog, kierowcow i samochodow tych strzalek nie powinno byc wcale.

Napisano

W skrócie :

Zielona strzałka = ustąp pierwszeństwo

Zatem co tutaj porąbanego niewiem.gif

Napisano

> W skrócie :

> Zielona strzałka = ustąp pierwszeństwo

> Zatem co tutaj porąbanego

to że zielona strzałka to dla obcokrajowców to samo co zielona strzałka

wiesz mnie na kursie uczono że zielona strzałka <- oznacza że skrzyżowanie jest bezkolizujne i moge sobie w prawo jechać bez ustępowania komukolwiek wink.gif ( z małym wyjątkiem busted.gif )

Napisano

my musimy z tymi drogami zyc a Ty tylko raz na 10 lat przyjezdzasz....... szczęsciarz wink.gif. A chamstwa na drodze jest coraz mniej bo przynajmniej na slasku pojawiło sie duzoo radarów i tajniackich samochodów policji które skutecznie studzą temperament kierowców. Niestety ciagle jest ich za mało no.gif

Napisano

> Przylozenie z LHD do RHD jest w sumie proste ale na

> pierwszym rondzie pojechalem od drugiej stronyh

Jedzie facet autostradą, włącza radio i słyszy: "Uwaga, na autostradzie jakiś wariat jedzie pod prąd..." Rozgląda się i mruczy: " Jakiś wariat? Ja tu widzę całe setki tych wariatów!".

zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Bo u nas to wlasnie jest porabane i nielogiczne.

coz stalo sie. Juz mi zarzucono ze jestem idiotazlosnik.gif...

A powinno byc tak

> jak mowisz - zielona strzalka to zielona strzalka, mam zielone

> to nie marudze tylko jade.

Tak myslalem tym bardziej ze znam pare skrzyzowan z identycznymi sygnalizatorami czyli okragle czerw/zolte/zielone i strzalka po prawej stronie - ktore dokladnie to oznacza. Ale trudno....bow.gif -moja wina

> Przy stanie polskich drog, kierowcow i samochodow tych strzalek nie

> powinno byc wcale.

Napisano

to że zielona strzałka to dla obcokrajowców to samo co zielona strzałka

wiesz mnie na kursie uczono że zielona strzałka <- oznacza że skrzyżowanie jest bezkolizujne i moge sobie w prawo jechać bez ustępowania komukolwiek ( z małym wyjątkiem

no to panie powiedz gdzie cie tak uczono bo chetnie pogadam ztym kims kto cie tak uczyl bo przez takiego jak on zagrozenie na naszych drogach wzrasta i to makabrycznie

Napisano
  • Autor

> Nie znajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania

oczywiscie -jak mowielm wczesniej moj blad ale IMHO rozwiazanie nie logiczne. Z drugiej strony patrzac na warunki w jakich sie odbywa ruch to IMHO bardzo przydatnewaytogo.gif ale to jest jak mowile gdzies taki lokalny specifik....

> To tak a propos strzałki zielonej = skręt warunkowy!!

> Nie prawda, że panda jest brzydka

jestzlosnik.gif

> Z resztą w sumie się zgadzam.

> Niestety nikt nie uczy kultury na drodze.. [...]

Napisano

> to że zielona strzałka to dla obcokrajowców to samo co zielona

> strzałka

> wiesz mnie na kursie uczono że zielona strzałka

masz na skrrzyżowaniu dupną zieloną strzałe w PRAWO (na sygnalizatorze nad pasem ruchu) tak?

musisz przepuscić jadących z naprzeciwka? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Mysle, ze kwestia wysokiego spalania w porownaniu do OZ tez jest juz

> bardziej zrozumiala

tia - tu juz nie ma problemowzlosnik.gif.... Dziekiwaytogo.gifbo otymzapomnialme napisac...

Napisano

przeważnie Ci z naprzeciwka stoją bo maja tak samo jak ty czerowne angryfire.gif , i co pweni jak masz zieloną strzałke to dajesz buta i przejeżdzasz przechodniów bo masz zielona strzałke no.gifhehe.gifbuu.gif

Napisano

cóż....witamy w piekiełku oslabiony.gifzlosnik.gif

Napisano

> masz na skrrzyżowaniu dupną zieloną strzałe w PRAWO (na

> sygnalizatorze nad pasem ruchu) tak?

> musisz przepuscić jadących z naprzeciwka?

przepraszam cie bardzo ale my nie mowimy o tych co jada z przeciwka a swoja droga jesli jestes na skrzyzowaniu z swiatlami i wszyscy ktorzy stoja obok ciebie i poruszaja sie w kierunku lewo prosto czy tak jak ty w prawo maja zielone swiatlo to oczywiscie mozesz ruszyc i nawet sie nei zatrzymac nie wpuscic nikogo jednakze jezeli tylko ty masz zielona strzlke to lepiej sie zatrzymac

Napisano

> cóż....witamy w piekiełku

zawsze sie tak ze wszystkim zgadzasz, jak Ci jadą po rajtach?

Napisano
  • Autor

> my musimy z tymi drogami zyc [...]

coz wspolczuje. Widzialem jak latali droge w lejacym deszczescrewy.gif ...

Z drugiej strony z + widze ze sie duzo buduje. Jedyny problem to ze drogi sa w moim odczuciu - moze nie mam racji - ale jednak za waskiehmm.gif - mowie o tych nowo budowanychidea.gif... Czyzby EU miala standard na wielkosc banana anie na szerokosc drogizlosnik.gif?

Napisano

> zawsze sie tak ze wszystkim zgadzasz, jak Ci jadą po rajtach?

stwierdziłem fakt..bo ma rację smirk.gif

Napisano

> coz stalo sie. Juz mi zarzucono ze jestem idiota...

Pokaz im fotke takiego typowego skrzyzowania ze swiatlami, jakich pelno w waszych wioskach, gdzie koles jadacy z lewej w swoje prosto ma jeszcze ze dwa pasy do przejechania zanim walnie w skrecajacego w prawo na zielonej strzalce.

Napisano

> zawsze sie tak ze wszystkim zgadzasz, jak Ci jadą po rajtach?

nie wiem dlaczego tak twierdzisz ale kolega piszac to mial racje bo u nas tak wyglada i nie ma sie co oklamywac to jest polska a nei elegancja francja

Napisano
  • Autor

> cóż....witamy w piekiełku

moze az nie jesttak zlehmm.gif. Jak mowie naprawic drogi - a raczej dostosowac do natezenia aut i ruchu i edukowac +egzekwowac prawo. Widzialem 60 km/h jechalem 60km/h Max 70 km/h, widzielm 50km/etc etc. Nie zawsze sie to wszystkim podobalo ale cozzlosnik.gif....

Napisano

> przeważnie Ci z naprzeciwka stoją bo maja tak samo jak ty czerowne

> , i co pweni jak masz zieloną strzałke to dajesz buta i

> przejeżdzasz przechodniów bo masz zielona strzałke

nie czytasz ze zrozumieniem zlosnik.gif

nie bede robił rysunku, wiec musisz sobie wyobrazić zlosnik.gif

skrzyżowanie pas do skrętu w ( kurffffa przyznaje sam zamotałem, ale nie bede edytował zlosnik.gif) w lewo nad pasem ruchu wisi sobie sygnalizator z dupną strzałą w LEWO, masz prawo wjechać na skrzużowanie bo wiesz że przejedziesz bezkolizyjnie

nie wiem jak jest prawnie regulowana strzałka w lewo w AU ( czy w ogole coś takiego mają)

ale z tego co OZI napisał to chyba tak samo

BTW dołóż do tego że u nich jest ruch lewostronny i już bedziesz wiedział dlaczego OZI sie na zielonej w prawo pchał na skrzużowanie zlosnik.gif

A i jeszcze wiem że na warunkowej w prawo przepuszczam wszystkich i wszystko i zatrzymuje sie przed sygnalizatorem ( uff sie rozpisalem zlosnik.gif BTW jestem leworeczny jesli ma to jakieś znaczenie)

Napisano
  • Autor

> Pokaz im fotke takiego typowego skrzyzowania ze swiatlami, jakich

> pelno w waszych wioskach, gdzie koles jadacy z lewej w swoje

> prosto ma jeszcze ze dwa pasy do przejechania zanim walnie w

> skrecajacego w prawo na zielonej strzalce.

cos znajde ...hmm.gif...

Napisano
hahaha.gif Normalnie jakbym ciotke z Kanady słyszał , która raz na rok przyjeżdża, marudzi i widzi takie złe rzeczy w tydzien jakich ja nie widze przez rok. Pojedz sobie do Paryża albo do Włoch, bo moim zdaniem tutaj kierowcy jezdza dosyć przepisowo zlosnik.gif przynajmniej w porównaniu z tamtymi kulturami. Co do dziur - jeszcze w życiu nie widziałem żeby 2samochody stały i zmieniały koła bo wjechały w dziure a co dopiero hurtowo 6 icon_eek.gif. Bardzo często jeżdzę przepisowo 50-70km/h i jeszcze nikt nie zatrąbił i nie zajechał mi drogi po złości... Na skrzyżowaniu zawsze zatrzymuje sie przed zielona strzałką i tez nigdy nikt nie miał żadnego ALE. No ale ja w Warszawie jezdze - tu mamy mnóstwo kamerek więc kultura sie znacznie poprawiła zlosnik.gifok.gif
Napisano

Ale mnie nie interesuje jak jest u niego - oni tam jeżdzą po lewej stronie hehe.gif

Napisano

> PL-kraj chamkow ;

> Tia, tytul moze kontrowersyjny ale jak najprawdziejszy Takie moje

> wrazenia z PL

> No wiec tak ostatni raz bylem w PL w 1999 I widze ze wiele rzeczy

> sie zmienilo ..

No widzisz, a ja po Krakowie jeżdzę codziennie i muszę z tym żyć. Ogólnie spostrzeżenia mam takie same jak Ty. Najgorsze dla mnie jest nie to że są dziury, bo nich można się przyzwyczaić i jechać ostrożnie, nie to że brzydkie samochody, bo każdy ma to na co go stać, tylko właśnie chamstwo, a przede wszystkim to, że ktoś jadący ostrożnie i przestrzegający przepisów jest po prostu dyskryminowany. Spróbuj jechać 50km/h po mieście, efekt będzie taki że co chwile będzie Cię ktoś wyprzedzał, aby zaraz zahamować Ci przed nosem żeby skręcić w prawo, jak nie da rady wyprzedzić to będzie jechał 10cm za Twoim zderzakiem, a jak zjedziesz na lewy pas, bo chcesz skręcać w lewo, to zaraz będziesz strąbiony. Mi się wydaje, że jedyną szansą jest surowe karanie każdego wykroczenia drogowego, bo na zmianę mentalności raczej nie ma co liczyć.

Napisano

> moze az nie jesttak zle. Jak mowie naprawic drogi - a raczej

> dostosowac do natezenia aut i ruchu i edukowac +egzekwowac

> prawo. Widzialem 60 km/h jechalem 60km/h Max 70 km/h, widzielm

> 50km/etc etc. Nie zawsze sie to wszystkim podobalo ale coz....

oczywiście, że się zmienia...ale na to IMO potrzeba kilkunastu lat..na obecną chwilę jesteśmy pod tym względem( nie chodzi tylko o infrastrukturę) praktycznie na samym końcu w EU...niestety oslabiony.gif

Napisano

masz racje - obcego to może mylić. Te strzałki powinny być żółte moim zdaniem ok.gif

Napisano

ale nie tylko u nas sa problemy z jazda np tam gdzie wy macie ten caly lewostronny ruch jest takie jedno slynne rondo gdzie ludzie dopiero sie traca i przepisy w ogole sa juz nie bardzo bo tam bedac juz na rondzie musz ustapic pierszenstwa osobie wjezdzajacej na rondo

kiedys takie wlasnie pokazywali na TVN Turbo w programie o najgorszych kierowcach waszego kraju jak sie nie myle

Napisano
  • Autor

> Normalnie jakbym ciotke

geezlosnik.gif Przeciez nie kazdy sie musi zgodzicsmirk.gif... Takie sa moje wrazenia i tylesmirk.gif. serce.gif w ogole za drive.gif nie wskoczylo bo sie balozlosnik.gif a w Austrii jezdzila - coz kwestia dyskusyjnapalacz.gif[...]

Pojedz sobie do Paryża albo do Włoch, bo

> moim zdaniem tutaj kierowcy jezdza dosyć przepisowo

> przynajmniej w porównaniu z tamtymi kulturami.

oczywiscie ze nie -ale jak mowilem wczesniej UOGOLNILEM - smirk.gif czyli na 10 aut w PL to 9, we wiedniu byl to odpowiednio 1 na 10 etc etc

Co do dziur -

> jeszcze w życiu nie widziałem żeby 2samochody stały i zmieniały

> koła bo wjechały w dziure a co dopiero hurtowo 6 .

Prosze bardzo moge adres podaczlosnik.gif... Fakt ze bylo to jak lezalo duzo sniegu - nie wiem czy ma to jakis zwiazek ale jednak. Fakt. Jak tasma w fabryce.

Bardzo często

> jeżdzę przepisowo 50-70km/h i jeszcze nikt nie zatrąbił i nie

> zajechał mi drogi po złości...

Coz widzielam ludzi wjezdajacych i hamujacych i to nie przede mniepalacz.gif ... Facet jechal moze 5 km ponizej max dozwolonej V w pierwszym wypadku, w drugim trzymal sie rony zamiast prawe ale to chyba nie usprawiedliwwia takich zachowanhmm.gif

Na skrzyżowaniu zawsze zatrzymuje

> sie przed zielona strzałką i tez nigdy nikt nie miał żadnego

> ALE.

to bylo pierwsze i jedyne skzyzowanie[...]

No ale ja w Warszawie jezdze - tu mamy mnóstwo kamerek więc

> kultura sie znacznie poprawiła

Napisano

> nie wiem dlaczego tak twierdzisz ale kolega piszac to mial racje bo u

> nas tak wyglada i nie ma sie co oklamywac to jest polska a nei

> elegancja francja

Polska piszemy z dużej litery, to raz.

kolega ma swoje odczucia, ja mam swoje.

i moje są takie, że częściej widzę, jak ludzie się wpuszczają, niż jak na chama się blokują.

może w innych krajach mieszkamy, ale dla mnie nie jest rzadkością uprzejmość na drodze. mam z nią do czynienia cały czas.

btw, prowadziłeś samochód we Francji?

Napisano
  • Autor

> No widzisz, a ja po Krakowie jeżdzę codziennie i muszę z tym żyć.

> Ogólnie spostrzeżenia mam takie same jak Ty. Najgorsze dla mnie

> jest nie to że są dziury,

coz Opolska podczas deszczuhmm.gif troche bardzo rzuca na koleinach.. Dziury tez nie male. Droga wstrone Nico to samo.[...]

tylko właśnie chamstwo, a przede wszystkim to, że

> ktoś jadący ostrożnie i przestrzegający przepisów jest po prostu

> dyskryminowany. Spróbuj jechać 50km/h po mieście, efekt będzie

> taki że co chwile będzie Cię ktoś wyprzedzał, aby zaraz

> zahamować Ci przed nosem żeby skręcić w prawo, jak nie da rady

> wyprzedzić to będzie jechał 10cm za Twoim zderzakiem, a jak

> zjedziesz na lewy pas, bo chcesz skręcać w lewo, to zaraz

> będziesz strąbiony. Mi się wydaje, że jedyną szansą jest surowe

> karanie każdego wykroczenia drogowego, bo na zmianę mentalności

> raczej nie ma co liczyć. .

Napisano
  • Autor

> ale nie tylko u nas sa problemy z jazda np tam gdzie wy macie ten

> caly lewostronny ruch jest takie jedno slynne rondo gdzie ludzie

> dopiero sie traca i przepisy w ogole sa juz nie bardzo bo tam

> bedac juz na rondzie musz ustapic pierszenstwa osobie

> wjezdzajacej na rondo

to raczej UK. . Widzialem to rondo w rondziezlosnik.gif na pix. generalna zasada ze prawa ma zawsze pierwszenstwo i tyle

> kiedys takie wlasnie pokazywali na TVN Turbo w programie o

> najgorszych kierowcach waszego kraju jak sie nie myle

tego nie wiem nie widzielmzlosnik.gif

Napisano

> Polska piszemy z dużej litery, to raz.

gdybys zauwarzyl to ja nie uzywam duzych liter na forum zeby.GIF

> kolega ma swoje odczucia, ja mam swoje.

> i moje są takie, że częściej widzę, jak ludzie się wpuszczają, niż

> jak na chama się blokują.

> może w innych krajach mieszkamy, ale dla mnie nie jest rzadkością

> uprzejmość na drodze. mam z nią do czynienia cały czas.

a moze ty po prostu nie chcesz zauwarzyc tego wiele razy jadac samochodem naklne i stargam sobie nerwy tak ze nawet przez tydzien w pracy nikt mnei tak nie zdenerwuje

Napisano

> Najbrzydsza 5 to imho:

> 1.Fiat Idea chyba taki model

> 2. Fiat Panda

> 3.Skoda Fabia Sedan

> 4.Fiat Albeo

> 5.Renault Modoos(us?)

> Z drugiej strony bardzo ladne auta to generalnie Skoda. Mam nadzieje

> ze w 2008 skoda przyjdzie do Oz.

> 1.Skoda Octavia II

> 2.Skoda Superb

> 3.Seat Al???? cos tam

> 4.Seat Toledo ;wiem ze niektorym sie podoba

> 5.Fiat Bravo ale tego juz w produkcji nie ma

to co napisałeś to szczera prawda... my już się przyzwyczailiśmy biglaugh.gif

a co do samochodów to się zgadzam (oprócz seatów biglaugh.gif)

Napisano

> coz Opolska podczas deszczu troche bardzo rzuca na koleinach.. Dziury tez nie male.

Spoko, ja tam przycieram podłogą o koleiny przy rondzie koło Makro hehe.gif

Napisano

> Pojedz sobie do Paryża albo do Włoch

Co do Włoch się zgodzę, co do Francji nie.

Napisano

> Spoko, ja tam przycieram podłogą o koleiny przy rondzie koło Makro

luzik... ja jeździłem swojego czasu po takiej drodze krajowej, że na koleinach tarłem podłogą jadąc WARTBURGIEM biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.