Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do oszczędzaczy żarówek.

Featured Replies

Napisano

Jaaaaa wiem, że żarówki kosztują, ja wiem że akumulator cierpi i spalanie wzrasta, ale w deszczu lub gdy szarówka się zbliża, moglibyście już włączyć te światła.

Niech już wprowadzą ten obowiązek jazdy na światłach i ścigają tych co im tak ciężko czasami pomyśleć.

Napisano

> Jaaaaa wiem, że żarówki kosztują, ja wiem że akumulator cierpi i

> spalanie wzrasta, ale w deszczu lub gdy szarówka się zbliża,

> moglibyście już włączyć te światła.

> Niech już wprowadzą ten obowiązek jazdy na światłach i ścigają tych

> co im tak ciężko czasami pomyśleć.

Niestety, tacy kierowcy, to jeden z kluczowych argumentów za 24H... oslabiony.gif

Napisano

> Niestety, tacy kierowcy, to jeden z kluczowych argumentów za 24H...

ja w niedzielę durnia widziałem jak po Obwodowej po 19:00 smigał bez swiateł tak dobrze ze140-150 km/h, a włączał tylko długie, żeby ludzie z pasa mu zjechali screwy.gifsciana.gif

Napisano

Dla mnie tak samo wkurzający są magicy co jedżdżą na przeciwmgielnych chociaż nie ma mgły i kolesie w dzień na długich

Napisano

Popieram.

Osobiście jestem za jazdą na światłach przez okrągły rok całą dobę. Uważam, że jest to potrzebne w każdej praktycznie aurze pogodowej, choćby ze względów jakie opisał kolega Grisza. Ile razy podczas podróży obserwuje się sytuacje kiedy następuje gwałtowne załamanie pogody i nagle na drogach zaczynają krążyć auta WIDMO. Dzieje się to nie ze złej woli ich kierowców tylko po prostu z zapomnienia. Ale mimo to do ciężkiej..., bezpieczeństwo w tym momencie spada znacznie.

I jeszcze do tych co uważają, że nakaz jazdy na światłach to efekt lobby producentów żarówek hehe.gifhehe.gifhehe.gif. Może podepniemy pod tą teorię nakaz używania kierunkowskazów. A może jeszcze, obowiązek używania hamulców to efekt lobby producentów klocków i tarcz hamulcowych (może to przesada, ale paranoja też jest niewskazana, że złe moce chcą tylko na kierowcach zarabiać).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> ja w niedzielę durnia widziałem jak po Obwodowej po 19:00 smigał bez

> swiateł tak dobrze ze140-150 km/h, a włączał tylko długie, żeby

> ludzie z pasa mu zjechali

Hahahhaha, cymb..... grinser006.gif

Napisano

też widuje takich magików - mgła, mżawka, szarówka, a oni oszczędzają sick.gif

i tylko z tego względu popieram jazdę 24h/365dni oslabiony.gif

szkoda że busted.gif się za to nie weźmie

Napisano

> Dla mnie tak samo wkurzający są magicy co jedżdżą na przeciwmgielnych

> chociaż nie ma mgły i kolesie w dzień na długich

Oni są tylko wkurzający, a sknerusy żarówkowe - niebezpieczni.

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano
  • Autor

O tych pajacach to juz nie wspominam. Poza tym powinno sie kierowcom badania psychotechniczne robić, bo z ocena odleglosci tez mają znaczn trudności.

Napisano

Ale powiem Ci jak obserwuję tych co swiecą, że znacznie gorzej w dzień ocenić jak auto ma światła i jedno spalone, czy to auto czy to motor. Raz sie prawie złapałem na wyprzedzaniu.

Niestety pełno ludzi bez rozumku. Może być prawie ciemno i zawsze znajdziesz jednego/dwóch co jeszcze nie włączył, bo ustawa nie weszła, tylko że zapomniał że jest PoRD, które mówi że trzeba włączyć sciana.gif.

Napisano

> Niestety, tacy kierowcy, to jeden z kluczowych argumentów za 24H...

Taka prawda...skoro ludzie nie myślą, to trzeba metodą kar i nagród... crazy.gif

Napisano

> Oni są tylko wkurzający, a sknerusy żarówkowe - niebezpieczni.

> Pozdrawiam

> Andrzej

To nie tak...sknerusem żarówkowym sam jestem...w słoneczny dzień z dobrą widocznością sam gaszę światła...ale bez przesady jak nie ma ku temu warunków światełek nie gaszę...niestety część "myślących inaczej" myśli najwyraźniej, że skoro oni widzą, to ich też widać... crazy.gifsciana.gif

Napisano

> badania psychotechniczne robić, bo z ocena odleglosci tez mają

> znaczn trudności.

Jestem za. Teraz robię prawko D i E i widzę jak mało się wcześniej rozglądałem i jak mało umiałem (ocena odległości itd.), no ale u nas wszyscy są miszczami kjerownicy grinser006.gif

Co do świateł to używam cały rok. Ostatnio rade sobie trasą, przede mną autobus, a z przeciwka tak 3km pusto a ka końcu górka, a na górce TIR (na światłach jedzie). To ja myślę, że mam dużo miejsca i wyprzedzam. Nagle się okazuję, że z przeciwnej strony jedzie ktoś czarnym samochodem bez świateł (akcja dzieje się w słoneczny dzień, ale na drogę cień rzuca las). Zobaczyłem go w ostatniej chwili, żaden z pasażerów też go wcześniej nie widział. Nawet gość, który jechał za mną krzyczał na radyjku, że jakich to powinni zamykać, też nie widział.

Kierowcom stealth już podziękujemy czerwona.gifuzbroj_zlo.gifadmin.gif

Napisano

> Oni są tylko wkurzający,

Nie bardzo, nocą jadąc nie widzisz nic, jak masz sznurek "przeciwmglaków' Z przeciwnej

> a sknerusy żarówkowe - niebezpieczni.

Prawdziwe sknerusy nie zapalają nawet w nocy (wioski). Należą do nich również motory i rowery.

Moi idole to "świecący do księżyca".

Napisano

We wtorek widziałem na Puławskiej, około 17:50 shocked.gif autobus MZA jadący z Piaseczna... bez świateł sciana.gif Ciemnawo się już robiło

Napisano

> ja w niedzielę durnia widziałem jak po Obwodowej po 19:00 smigał bez

> swiateł tak dobrze ze140-150 km/h, a włączał tylko długie, żeby

> ludzie z pasa mu zjechali

A ja w srodę widziałam durnia co o 18.00 jechał granatowym VW oczywiście bez świateł crazy.gif fajnie się wtopił w półmrok sciana.gif

Napisano
  • Autor

> A ja w srodę widziałam durnia co o 18.00 jechał granatowym VW

> oczywiście bez świateł fajnie się wtopił w półmrok

Właśnie takich durni widuje ostatnio multum mad.gif

Napisano

jak i również pajace ze zle ustawionymi mijania sick.gif

wczoraj noca ze wsi wracałem to normalnie myslałem, ze pier*olne jak mi co drugi pacjent po gałach walił sick.gif

Napisano

> jak i również pajace ze zle ustawionymi mijania

> wczoraj noca ze wsi wracałem to normalnie myslałem, ze pier*olne jak

> mi co drugi pacjent po gałach walił

Niestety kultura i swiadomość bezpieczeństwa u nas są ciągle na niskim poziomie. Myslenie(nie wszystkich) jest takie-skoro światła się świecą to jest OK i po co regulować, to samo z zapalaniem pmgielnych,skoro są- włączyć wypada.A ci po zmierzchu bez świateł chyba noktowizory mają w oczach.

Napisano

W Swiss nie ma obowiazku i czesto sie sie zdazaja osly

po zmoroku lub w deszczu co bez swiatel jezdza sick.gif

Napisano

tacy jeżdżący w szarówkę to normalka... jedyny sposób na nich to chyba tak jak mówisz obowiązek jazdy 24 h na światłach.....

ja za to wczoraj o 21.00 mijałem nowego accorda bez świateł..... grinser006.gif

Napisano

miałem właśnie napisać nowy topik ... wracam teraz 21 z minutami ... i co po drodze przynajmniej z 5 samochodów bez włączonych świateł ...

swoją drogą zastanawiam się czy to nie wpływ jakiś mądrych "automatów" włączających światła

coś mi sie wydaje że będą z nimi problemy, bo allegro aż pęka od różnych dziwnych na szybko chaupniczo robionych, bo jest okazja żeby zarobić

Napisano

Na Ukrainie widziałem regularnie auta jadące po ciemku bez świateł, szczególnie imponujące były Kamazy. sick.gif

pozdrawiam

Napisano

Myślisz, że obowiązek jazdy na świtłach całą dobę pomoże.

Nic z tego - w połowie grudnia jak jeździłem do pracy przed 7 rano to na odcinku 5 km jakie jade spotkałem zawsze ze 3 takie samochody. A o tej porze było jeszcze całkiem ciemno. Czasami (a właściwie to przeważnie) nawet moje "walnięcie" długimi nie pomogło screwy.gif

I dlatego sądze, że po wprowadzeniu obowiązku jazdy na światłach całą dobę jeszcze bardziej będzie się można "naciąć" na takiego ślepego. Co z tego, że 95% pojedzie na światłach jak takie 5% bez świateł dalej będzie stwarzać zagrożenie, do tego będzie ich jeszcze trudniej dostrzec wśród samochodów na światłach crazy.gif

Napisano

> Niestety kultura i swiadomość bezpieczeństwa u nas są ciągle na

> niskim poziomie.

Nic dziwnego skoro nawet "L-ki" śmigają w szarówce bez włączonych świateł. ..

Napisano

> Nic dziwnego skoro nawet "L-ki" śmigają w szarówce bez włączonych

> świateł. ..

Dla motocykli wprowadzili nakaz jazdy na swiatlach 24 H juz pare latek temu i dobrze bo male i szybkie wiec lepiej jezdzic na swiatlach. W samochodzie jezdze zalezy od ruchu jaki jest no i czy ladna pogoda czy nie, denerwuja mnie szpanerzy ktorzy jezdza na przeciwmgielnych (moze jak juz wszyscy jezdza na mijania to oni chca byc jeszcze bardziej widoczni nie wiem czekam az zaczna na dlugich jezdzic) Ale wedlug mnie to powinni wprowadzic obowiązkowo kamizelki odblaskowe dla rowerzystów i policja powinna scigac za brak takich kamizelek .

Napisano

> O tych pajacach to juz nie wspominam. Poza tym powinno sie kierowcom

> badania psychotechniczne robić, bo z ocena odleglosci tez mają

> znaczn trudności.

do tego kazdy kierowca ktory po stluczce powie policji ze NIE WIDZIAL i dlatego walnal (tak bylo w moim przypadku) powinni takiemu delikwentowi zabrac prawko z miejsca i skierowac na badanie okulistyczne

Napisano

> do tego kazdy kierowca ktory po stluczce powie policji ze NIE WIDZIAL

> i dlatego walnal (tak bylo w moim przypadku) powinni takiemu

> delikwentowi zabrac prawko z miejsca i skierowac na badanie

> okulistyczne

dzisiaj nawet jak nie bylo tragicznie chodzi o pogode to samochody jadace na swiatlach byly o wiele bardziej widoczne z daleka niz te bez, kurcze co komu szkodzi wlaczyc swiatla, naprawde straszne ze zarowki sie zuzywaja, dobijaja mnie takie argumenty, to niech jeszcze wylacza radio bo sie zuzywa, itp. crazy.gif

Napisano

> dzisiaj nawet jak nie bylo tragicznie chodzi o pogode to samochody

> jadace na swiatlach byly o wiele bardziej widoczne z daleka niz

> te bez, kurcze co komu szkodzi wlaczyc swiatla, naprawde

> straszne ze zarowki sie zuzywaja, dobijaja mnie takie argumenty,

> to niech jeszcze wylacza radio bo sie zuzywa, itp.

Ja od dzis jak wsiade do jakiego kolwiek auta jade na swiatlach, nie chce znow aby debil ktory wjedzie we mnie mowil ze NIE widzial

Napisano

W Bosni w miastach, czesto kierowcy nie wlaczaja swiatel w nocy. Argument to: przeciez lampy uliczne sie swieca wiec mnie widac. zlosnik.gifzlosnik.gif Najgorsze jest to, ze jest to prawda.

Napisano

O ile pojęcie szarówki może być względne( dla jednego jeszcze dzień, dla drugiego już noc), to przy opadach atmosferycznych bezwarunkowo światła powinny być włączone i to nie podlega dyskusji. Bezsensowne jest moim zdanie poruszanie sie cała dobę z włączonymi światłami, zwłaszacza latem w mieście przy idealnej pogodzie- bzdura.

Używam świateł, w lato, w czasie dnia wyłącznie poza obszarem zabudowanym i moim zdaniem taki przepis powinien być wprowadzony.

Siemion

Napisano

To tak jest ludzie narzekają, że paliwo drogie teraz jeszcze na światełkach 24H ale to że zapier..... ile fabryka dała i tu dopiero są koszty to tego nie widzą. sick.gif

Napisano

> To tak jest ludzie narzekają, że paliwo drogie teraz jeszcze na

> światełkach 24H ale to że zapier..... ile fabryka dała i tu

> dopiero są koszty to tego nie widzą.

dzisiaj jadac w trasie trafilo sie z kilku idiotow ktorzy podczas mzawki w lesie nawet nie raczyli wlaczyc swiatel sciana.gif

Czasem chcialbym miec takie dzialko z przodu i kosic takich rowno zlosnik.gif

Napisano

> O ile pojęcie szarówki może być względne( dla jednego jeszcze dzień,

> dla drugiego już noc), to przy opadach atmosferycznych

> bezwarunkowo światła powinny być włączone i to nie podlega

> dyskusji.

Ale bez przesady, mijania w zupełności wystarczą. Najbardziej denerwują mnie tacy niedowidzący jeżdżący nocą w deszczu, w mieście na przeciwmgielnych. Wtedy nie dość, że w mokrym asfalcie odbijają się lampy uliczne to jeszcze dochodzi osiem lamp niedowidzącego kierowcy.

Napisano

> to jeszcze dochodzi osiem lamp niedowidzącego kierowcy.

tak a potem w razie stluczki czy cos taki "latarnik" powie ze nie widzial, za czxesto ostatnio spotyka sie niemyslacych kierowcow, jak wracalem wczoraj od babci, a przez cala droge byla mrzawka to na palcach jednej reki mozna bylo policzyc zapalone swiatla, duza czesc uwazala ze skoro jest dzien to juz nie musza zapalac swiatel wystarczy ze oni widza ale sami zapominaja ze sa malo widoczni.

Napisano
  • Autor

> wczesniejszy post

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.