Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to prima Aprilis, czy znowu...

Featured Replies

Napisano

Swietne pomysły rządu?

klik

Zwłaszcza że zima nie przchodzi zgodnie z kalendarzem.

Delco

Napisano

> Swietne pomysły rządu?

> klik

> Zwłaszcza że zima nie przchodzi zgodnie z kalendarzem.

> Delco

Wygląda na żart zlosnik.gif ale z drugiej strony pomysł nie jest zły. Jazda na zimówkach niezaprzeczalnie jest bezpieczniejsza ale tylko zima bo latem to niezła ślizgawka. W zasadzie można by ten pomysł poprzeć. Ale trzeba by zacząć od prawdziwych przeglądów rejestracyjnych zamiast dotychczasowej farsy.

Napisano

raczej zarcik zwlaszcza jak sie czyta to:

Quote:

Oczywiście nikt nie będzie sprawdzał, czy kierowca posiada w garażu dwa komplety opon. Jeśli jednak zostanie on przyłapany na jeździe na oponach letnich w zimie oraz na oponach zimowych w lecie, zostanie mu zatrzymany dowód rejestracyjny, a auto trafi na policyjny parking, skąd wyjedzie dopiero po zamontowaniu odpowiednich opon. Warto dodać, że całkowicie zabronione będzie stosowanie opon uniwersalnych.

za duze przegiecie

Napisano

ja rozumiem ze pierwszy kwietnia mamy ależeby takie brednie wymyślać ?? screwy.gifpad.gif

kto w to uwierzy ??

Napisano

> Wygląda na żart ale z drugiej strony pomysł nie jest zły. Jazda na

> zimówkach niezaprzeczalnie jest bezpieczniejsza ale tylko zima

> bo latem to niezła ślizgawka. W zasadzie można by ten pomysł

> poprzeć. Ale trzeba by zacząć od prawdziwych przeglądów

> rejestracyjnych zamiast dotychczasowej farsy.

w taka zime jak byla to przez 3 dni potrzebne mi byly opony zimowe, wiec te 3 dni moglem taxi czy autobustem pojechac, wiec pomysl raczej nietrafiony, dobrze ze to zarcik

Napisano

> Swietne pomysły rządu?

> klik

zdecydowanie wygląda to na żart ale znając naszą władzę ustawawczą i wykonawczą wcale bym się nie zdziwił jak jakiś mądry niebawem wpadnie na taki pomysł. Sam wprawdzie jeżdżę zimą na zimówkach ale zmuszanie do tego innych uważam za przesadę. Podobnie jak zmuszanie wszystkich do jazdy na światłach latem przy idealnej widoczności screwy.gif

Napisano

Polska to badzio dziwna kraj icon_eek.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Warto dodać, że całkowicie zabronione będzie

> stosowanie opon uniwersalnych.

To jest dowód na to, że sobie ktoś jaja robi.

Napisano

(...)a auto trafi

> na policyjny parking, skąd wyjedzie dopiero po zamontowaniu

> odpowiednich opon.(...)

Super - policjanci będą teraz nam opony zmieniali. Kupią sprzęt i będą przed wyjazdem z parkingu w każdym aucie zmieniać opony i wyważać koła. Mogą mały warsztacik otworzyć i jeszcze np. olej zmieniać, świece sprawdzać, myć nadwozie itp. Nareszcie się na coś przydadzą.

Szkoda że to tylko prima aprilis.

Napisano

> (...)a auto trafi

> Super - policjanci będą teraz nam opony zmieniali. Kupią sprzęt i

> będą przed wyjazdem z parkingu w każdym aucie zmieniać opony i

> wyważać koła. Mogą mały warsztacik otworzyć i jeszcze np. olej

> zmieniać, świece sprawdzać, myć nadwozie itp. Nareszcie się na

> coś przydadzą.

> Szkoda że to tylko prima aprilis.

no wlasnie, troche dziwnie by wygladala zmiana opon na policyjnym parkingu. zlosnik.gif

aa tak z ciekawosci czy w jakims kraju jest obowiazek uzywania opon zimowych w zimie?

Napisano

> Swietne pomysły rządu?

Moim zdaniem byłby to dobry pomysł, gdyż chyba nie podlega dyskusji to, że na zimówkach jest dużo bezpieczniej i na pewno zmniejszyło by to, jeśli nie ilość wypadków bo takowe i tak będą, ilość niegroźnych kolizji i stłuczek, których jest mnóstwo ja tylko troche zaczyna padać śnieg.

Poza tym w innych krajach (np. Niemcy) caly czas mają przepis o obowiązkowych zimówkach chyba poniżej 8 st.C

Wiem że zaraz niektórzy podniosą wielkie halo, ze ludzie nie maja kasy na opony zimowe, no ale jak stac ich na samochód to i na te cztery gumy dadzą radę

30.GIF

Napisano

Warto dodać, że całkowicie zabronione będzie

> stosowanie opon uniwersalnych.

No to już jest bzdura totalna

> za duze przegiecie

Zgadzam się

Napisano

> w taka zime jak byla to przez 3 dni potrzebne mi byly opony zimowe,

> wiec te 3 dni moglem taxi czy autobustem pojechac, wiec pomysl

> raczej nietrafiony, dobrze ze to zarcik

Myślę, że to przecież nie o to chodzi, bo jak zakładamy zimówki w październiku to nie wiamy czy zima będzie tak ładogna jak w tym roku.

Napisano

>> Warto dodać, że całkowicie zabronione będzie

>> stosowanie opon uniwersalnych.

> To jest dowód na to, że sobie ktoś jaja robi.

To jest podpowiedź dla bystrych "inaczej".

Napisano

ja bym zmienil sposob dzialania stacji diagnostycznych ktore podpijaja nam dowody rejestracyjne zeby nie puszczaly padak na droge...zmienic tak kursy prawa jazdy zeby ludzie wychodzili z nich z umiejetnosciami a nie z papierem uprawniajacym do jezdzenia gdzie tylko sobie chca....i jak juz mowimy o bezpieczenstwie to postawil znaczaco wiecej fotoradarow a nie jak teraz jeden na 100-150 km(czego wcale nie pragne cool.gif ). obowiazkowe zimowki to troche jak z obowiazkiem zmiany opon z szerszych na wezsze w zaleznosci od warunkow atmosferycznych...nie chce podwazyc sensu zakladania samych zimowek (sam na nich jezdze), ale nie oszukujmy sie -> nie wszystkich chociazby na nie stac...

Napisano

> no wlasnie, troche dziwnie by wygladala zmiana opon na policyjnym

> parkingu.

> aa tak z ciekawosci czy w jakims kraju jest obowiazek uzywania opon

> zimowych w zimie?

Z tego co wiem to nasi stroze prawa sami nie maja kasy na zimowe opony smirk.gifCiekawe by bylo jak by zatrzymali goscia do kontroli bedac sami na letnich oponkach w zimie icon_eek.gifhehe.gif20.GIF

Napisano

No to wg tego co oni chcą to w czasie zimowym zimówka a jak założe letnią już 1 marca czyli tak jak miało by obowiązywać to nieważne czy śnieg czy lód w przypadku stłuczki opony nie mogą być brane pod uwagę bo przepisy nakazują od do zeby.GIF

Zapewne to żart ale nasze władze są zdolne do wszystkiego rotfl.gif

Napisano

> Z tego co wiem to nasi stroze prawa sami nie maja kasy na zimowe

> opony Ciekawe by bylo jak by zatrzymali goscia do kontroli

> bedac sami na letnich oponkach w zimie

miałbyś kartę przetargową aby nie wystawili ci mandatu zeby.GIF

Napisano

Zapewne to żart ale nasze władze są zdolne do wszystkiego

Może niekoniecznie żart, już w zeszłym roku czytałem coś na ten temat. Oprócz dwóch rodzajów opon proponowali aby obowiązkowo opony co 4lata wymieniać na nowe spineyes.gif

Napisano

> Zapewne to żart ale nasze władze są zdolne do wszystkiego

> Może niekoniecznie żart, już w zeszłym roku czytałem coś na ten

> temat. Oprócz dwóch rodzajów opon proponowali aby obowiązkowo

> opony co 4lata wymieniać na nowe

zart czy nie ale ciekawe jak z tego faktu później będzie z odszkodowaniem, wyobraź sobie śnieg wcześniej czy później niż przepisy nakazują zimówki i masz stłuczke, ubezpieczyciel w tym momencie musi wypłacić nie patrząc czy opony były dostosowane do warunków na drodze, ten przepis ma niedociągnięcia.

Inna sytuacja, wyjeżdżasz na wekend i akurat następuje zmiana z lutego na marzec albo sierpnia na październik, to co wyjeżdżając masz mieć 2 kpl opon w aucie?

Napisano

> Inna sytuacja, wyjeżdżasz na wekend i akurat następuje zmiana z

sierpnia na październik,

Trochę dłuuuugi ten weekend zlosnik.gifok.gif

A tak serio, to tylko (narazie) pomysł i myślę ,że jesli nawet go wprowadzą, to będą musieli go dopracować.

Napisano

OK - inna sytuacja. Mieszkam w UK, gdzie nie stosuje się opon zimowych (bo i nie ma takiej potrzeby) i jadę na święta BN do Polski. Mam na granicy opony zmieniać? zlosnik.gif

Napisano

> w taka zime jak byla to przez 3 dni potrzebne mi byly opony zimowe,

> wiec te 3 dni moglem taxi czy autobustem pojechac, wiec pomysl

> raczej nietrafiony, dobrze ze to zarcik

Według kolegi opony zimowe sprawdzaja sie tylko jak snieg na drogach leży??????

Nic bardziej mylnego.

Napisano

> sierpnia na październik,

> Trochę dłuuuugi ten weekend

> A tak serio, to tylko (narazie) pomysł i myślę ,że jesli nawet go

> wprowadzą, to będą musieli go dopracować.

Jak by do tego nie podchodzić, jak i do innych ścisłych nakazów to mnożenie ich jest przejawem odwracania kota ogonem przez ustawodawcea nie istotna troską o porpawę bezpieczeństwa.

Powinni się przyłożyć do infrastruktury i większego egzekwowania przepisów od przeginających porządnie.

Napisano

> Według kolegi opony zimowe sprawdzaja sie tylko jak snieg na drogach

> leży??????

> Nic bardziej mylnego.

mają zakres temperatur w których się sprawdzają i chyba nie zużywają mocniej.

Napisano

> no wlasnie, troche dziwnie by wygladala zmiana opon na policyjnym

> parkingu.

> aa tak z ciekawosci czy w jakims kraju jest obowiazek uzywania opon

> zimowych w zimie?

Chyba w krajach skandynawskich ale nie jestem pewien. W Austrii i Szwajcarii bez zimówek lub łańcuchów nie wpuszczą Cię zimą na niektóre drogi w Alpach. Ale nakazu odgórnego nie ma.

U nas w kraju byłby to czysty idiotyzm, bo zimy mamy różne - raz śnieg spada w październiku, innym razem (np. jak teraz) cała zima jest do niczego. Ale przemysł oponiarski chętnie by takie coś wylobbował.

Napisano

> Mam na granicy opony zmieniać?

Będziesz musiał zmieniać, a oprócz tego na granicy zmostkują Ci styki na wyłączniku od świateł mijania, abyś nie zapomniał, że należy jeździć przez cały czas na światłach biglaugh.gif

Napisano

> sierpnia na październik,

> Trochę dłuuuugi ten weekend

> A tak serio, to tylko (narazie) pomysł i myślę ,że jesli nawet go

> wprowadzą, to będą musieli go dopracować.

pomylily mne sie miesiace ale chodzilo o wrzesien - pazdziernik zeby.GIF ale mam nadzieje ze sens zlapales

Z drugiej strony zycze nam wszystkim pracujacym takiego urlopu PLATNEGO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.