Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyważanie kół - dramat - pomocy!

Featured Replies

Napisano

Witam. Chciałbym podzielic sie z Wami pewną historią.

Otóż jakoś w marcu wymieniałem opony zimowe na letnie. Wymiany dokonałem w łódzkim serwisie "Majer", który został już przez kilka osób, w tym przeze mnie, zmieszany z błotem na kąciku ZOT. Niedługo po wyjechaniu z serwisu zauważyłem, że juz przy ok. 90 km/h dośc mocno biją mi koła (które oczywiście były wyważane przy okazji wymiany). Wk..wiony pojechałem z reklamacją, ktorej początkowo nie chceli mi uznać, bo "delikatnie panie trzeba ruszać i hamować, a pan pewnie but w podloge... screwy.gif". Koniec końców wyważyli mi koła jeszcze raz. Niestety przy okazji najbliższej trasy wyszło, że bicie nie ustapiło, a jedynie występuje przy wyższej prędkości (ok. 130/h). Ręcę mi opadły, bo nie jest to mój pierwszy przypadek i nie pierwszy samochód w ktorym mam problem z niewyważeniem kół.

Postanowiłem że zafunduje sobie wyważanie kół + doważanie na samochodzie. Okazało się że w Łodzi nikt o czyms takim nie słyszał hehe.gif A jako że często bywam w Warszawie, to pomyślałem sobie że tam raz na zawsze zakończę swój problem. Okazaja nadarzyła się wczoraj. Znalazłem w necie strone firmy, ktora oferuje doważanie kół, i rano juz tam byłem.

Na dzien dobry Pan mi krzyknąl 100 zł za wyważenie 4 kół icon_eek.gif + 40 zł za doważanie. Byłem w szoku, bo w Łodzi za wyważanie płaci się cos koło 10 zl/ koło. Gośc zaczął mnie zapewniać, że w Polsce jest jedynie z 10 warsztatów ktore potrafia to robic dobrze, i że oni się cenią, bo zapłacę raz i będę miał zajebiście zrobione. Jako że byłem dość zdesperowany, pomyślałem sobie że już trudno, zapłace, a może faktycznie będę mial zrobione dobrze. Podczas wyważania koleś powiedzial mi że jedno koło z przodu zamienią z tyłem, bo mam ch*jowe opony (Dunlop SP Sport 01, zaczęły swoj drugi sezon) i te gorzej wywazone muszą iść na tył. Podszedłem do pomysłu trochę sceptycznie, bo jak wspomniałem gumy maja drugi sezon i na jednej osi (teraz tylnej, rok temu byly na przedniej) są wyraźnie bardziej zuzyte niż na drugiej. Jednak fachowcy powiedzieli mi że to nie ma az takiego znaczenia, ważniejsze jest to żeby koła nie biły. No i tym sposobem mam na każej osi parę opon zuzytych w różnym stopniu. Ale dobra. Usługe wykonali, zapłaciłem łącznie 120 zł (20 zł wytargowałem), pojechałem na jazdę próbną z kolesiem ( 150 km/h po Wawie oink.gif ). Wniosek - bicia faktycznie nie ma. Juz nawet mi przeszedł żal po straconej kasie, byłem zadowolony że wreszcie jest OK.

Radośc minęła wieczorem, przy powrocie do Łodzi. Droga nr 8, prędkośc ok. 140 km/h... kierownica znowu bije blah.gifczerwona.gifsciana.gifangryfire.gif. Juz mniej, ale jednak... Nie wiem jak to się stało, od wyjazdu od oponiarza fakt, miałem jedno gwałtowniejsze hamowanie, ale bez przesady, nie był to but w podloge...

Teraz jestem załamany. I mam pare pytan:

1. Czy w Warszawie w dobrym serwisie faktycznie obowiązuje cena 100 zł za wyważenie 4 kół, czy zostałem zrobiony w balona?

2. Czy moje gwałtowniejsze przyhamowanie mogło zburzyć całe wyważenie i 120 zl poszlo sie **** ?

3. Czy fakt, że na każdej osi mam takie same, ale nierównomiernie zuzyte opony może spowodować że auto w któryms momencie mnie zaskoczy? Różnica w wysokości bieżnika ok. 1-2 mm.

Sorry za ten referat, ale już mi ręcę opadają....

Napisano

coś nie tak musisz mieć z oponami albo felgami

a co do założenia przez zakład opon o różnym stopniu zużycia na jednej osi to radzę uważać podczas hamowania,szczególnie na mokrym może ściągać

Napisano

> Teraz jestem załamany. I mam pare pytan:

> 1. Czy w Warszawie w dobrym serwisie faktycznie obowiązuje cena 100

> zł za wyważenie 4 kół, czy zostałem zrobiony w balona?

> 2. Czy moje gwałtowniejsze przyhamowanie mogło zburzyć całe wyważenie

> i 120 zl poszlo sie **** ?

> 3. Czy fakt, że na każdej osi mam takie same, ale nierównomiernie

> zuzyte opony może spowodować że auto w któryms momencie mnie

> zaskoczy? Różnica w wysokości bieżnika ok. 1-2 mm.

> Sorry za ten referat, ale już mi ręcę opadają....

śmiem twierdzić, że masz abs, czyli opn nie powinno "przypalić".

ja nie wiem w Łodzi zakłady jakoś dziwnie wyważają koła, w 2 byłem to zawsze mi kierownica biła

wyważyłem w Zgierzu w cenie 5zł/szt i wszystko waytogo.gif

może masz pokrzywione felgi ?

150km/h po warszawie ?

czerwona.gificon_rolleyes.gifgrinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> śmiem twierdzić, że masz abs, czyli opn nie powinno "przypalić".

> ja nie wiem w Łodzi zakłady jakoś dziwnie wyważają koła, w 2 byłem

> to zawsze mi kierownica biła

> wyważyłem w Zgierzu w cenie 5zł/szt i wszystko

> może masz pokrzywione felgi ?

> 150km/h po warszawie ?

z ABSem można jednym hamowaniem zniszczyć opony ... wyjdzie wielokąt i po oponie

widzialem już takie

a w ym przypadku na pewno coś jest nie tak albo z kołami albo z zawieszeniem

trzeba po prostu zacząć eliminować przez podmiane na inne pewne koła które gdzie indziejnie biją

Napisano

Hmmm...czytając to co napisałeś mam nieodparte wrażenie iż to ja opisuję swoje własne boje ze złym wyważeniem kół w jednym z moich poprzednich samochodów,robiłem wszystko co można(łącznie z doważaniem na samochodzie,przekładaniem tył-przód,lewo-prawo) i ...nic jak dragło tak drgało,zmieniały się jedynie zakresy prędkości.To że drgania dotyczyły jedynie opon letnich nasuwało nieodparte przypuszczenia iż jest to ich wina, miały wprawdzie dwa sezony i tylko ok.15kkm... hmm.gifale?....Przemęczyłem się do jesieni,założyłem zimówki a wiosną kupiłem nowe tanie letnie opony marki Dayton i...drgania ustąpiły bezpowrotnie.A teraz najważniejsze...może to przypadek ale te wibrujące po 2 sezonach opony były...także marki Dunlop,wprawdzie nie SP sport 01 a SP10,ale zawsze to Dunlop.Od tamtej pory bezpowrotnie straciłem zaufanie to tej marki no.gif

Napisano
  • Autor

> jeśli zdarłeś opony, to tak moze być

> może jednak te opony albo felgi są do wymiany?

Hamowanie nie było ekstremalnie mocne - takie na krawędzi przyczepności, koła delikatnie zapiszczały, ale ABS się nie włączył. Kół nie zblokowałem, bo ABS jest sprawny, poza tym tak jak mówiłem nie było to hamowanie awaryjne.

Napisano
  • Autor

> a co do założenia przez zakład opon o różnym stopniu zużycia na

> jednej osi to radzę uważać podczas hamowania,szczególnie na

> mokrym może ściągać

No właśnie tego się boję, a ja lubię mieć świadomość że jadę w pełni sprawnym autem.

Napisano

Masz cos nie tak z oponami/felgami,ostatnio kupilem nowe! oponki Toyo,nie dało sie jezdzic takie drgania przenosily na karoserie,wymienilem na inne i po problemie

Napisano
  • Autor

Raczej nie, juz chyba kiedyś były sprawdzane.

> 150km/h po warszawie ?

Tylko przez chwilkę, trafiłem akurat w lukę w ruchu shhh.gifswiety.gif

Napisano
  • Autor

> a w ym przypadku na pewno coś jest nie tak albo z kołami albo z

> zawieszeniem

> trzeba po prostu zacząć eliminować przez podmiane na inne pewne koła

Felgi mam oryginalne oplowskie alu, noszą ślady eksploatacji ale nie są uszkodzone. Opony po zakupie auta wymieniałem, na lato mam Dunlopy o ktorych wspominalem (mają drugi sezon i ok. 20 kkm nalotu), na zime Goodyeary UG 7 (to była ich pierwsza zima, nalot ok. 15kkm). Na zimówkach też nie było idealnie, ale zima się jeździ wolniej więc to tak nie przeszkadza.

Napisano
  • Autor

> Hmmm...czytając to co napisałeś mam nieodparte wrażenie iż to ja

> opisuję swoje własne boje ze złym wyważeniem kół w jednym z

> moich poprzednich samochodów,robiłem wszystko co można(łącznie z

> doważaniem na samochodzie,przekładaniem tył-przód,lewo-prawo) i

> ...nic jak dragło tak drgało,zmieniały się jedynie zakresy

> prędkości.To że drgania dotyczyły jedynie opon letnich nasuwało

> nieodparte przypuszczenia iż jest to ich wina, miały wprawdzie

> dwa sezony i tylko ok.15kkm... ale?....Przemęczyłem się do

> jesieni,założyłem zimówki a wiosną kupiłem nowe tanie letnie

> opony marki Dayton i...drgania ustąpiły bezpowrotnie.A teraz

> najważniejsze...może to przypadek ale te wibrujące po 2 sezonach

> opony były...także marki Dunlop,wprawdzie nie SP sport 01 a

> SP10,ale zawsze to Dunlop.Od tamtej pory bezpowrotnie straciłem

> zaufanie to tej marki

No właśnie ja też u tego gumiarza usłyszałem że Dunlopy są do dupy... frown.gif Jedyne opony z których byłem naprawdę zadowolony to zimowe Uniroyale MS+5, na ktorych zima jezdzi moja zabytkowa Dacia... Aż do v-max (ok. 150 km/h) zero drgań, a koła jeszcze dętkowe smile.gif

Napisano

> przekładaniem tył-przód,lewo-prawo)

Przód na tył - OK, ale zamiana opon stronami nie wchodzi w grę - nie można im zmieniać kierunku obrotu nono.gif

Napisano
  • Autor

> Masz cos nie tak z oponami/felgami,ostatnio kupilem nowe! oponki

> Toyo,nie dało sie jezdzic takie drgania przenosily na

> karoserie,wymienilem na inne i po problemie

Troche przeraża mnie wizja wymiany opon... przy moim rozmiarze to koszt ok. 1200 pln za komplet czegoś przyzwoitego... W Dębicę/Kormorana już w życiu nie wejdę. Dunlopy może bija ale przynajmniej bąble nie wyskakuja co chwila icon_rolleyes.gif Ciekawe czy uznali by mi wymiane w ramach gwarancji... Pewnie marzenie ściętej glowy hehe.gif

Napisano

Zostałeś załadowany po całości - 60 zł kosztuje przekładka kompletu opon (mam jeden komplet felg) z wyważeniem w ASO Seata.

Za 120 powinni to zrobić porządnie i dorzucić panienkę, która zrobiłaby Ci loda grinser006.gif

Musiałbyś zostawić za sobą wielometrowe czarne krechy lub zawracać na ręcznym. A jeśli nawet, to "podciętą" oponę czuć od samego początku i powodowane tym drgania są wprost proporcjonalne do prędkości.

Nie jest to zdrowa sytuacja, ale można machnąć ręką.

Czy jesteś pewien, że bicie nie jest powodowane krzywymi felgami lub uszkodzeniem zawieszenia/układu kierowniczego?

Czy te opony od razu biły jak były nowe, czy stało się to po przekładce sezonowej? Jeśli wybierasz pierwszą odpowiedź - były wadliwie wyprodukowne, jeśli drugą - może niewłaściwie je przechowywałeś? Wieszałeś na hakach na przykład?

Napisano
  • Autor

> Przód na tył - OK, ale zamiana opon stronami nie wchodzi w grę - nie

> można im zmieniać kierunku obrotu

To kicha... mnie własnie zamienili PP z LT frown.gif Ale to są gumy asymetryczne, nie kierunkowe... W takim przypadku jest jakas roznica w ktora strone sie kreca?

Napisano

100 za wywazanie "bo tylko 10 warsztatow" potrafi to robic dobrze? hehe.gif - juz by mnie w tym warsztacie nie widzieli zlosnik.gif

Za wywazenie zimowek placilem w Gliwicach 35 zl - IDEALNA imo robota - 180 km/h auto idzie jak po maśle smile.gif

Teraz się męcze troche z letnimi bo jeszcze ni emialem czasu podjechac do tego warsztatu wywazyc frown.gif

Napisano
  • Autor

> Zostałeś załadowany po całości - 60 zł kosztuje przekładka kompletu

> opon (mam jeden komplet felg) z wyważeniem w ASO Seata.

> Za 120 powinni to zrobić porządnie i dorzucić panienkę, która

> zrobiłaby Ci loda

Hmm... Akurat byłem ze swoją serce.gif Może nie chcieli mi burzyć związku i coś przegapiłem? oink.gif

Ale skoro mówisz że zrobili mnie po całości, to może ja odważę się podać do publicznej wiadomości gdzie byłem. Serwis nazywa się ROGUJSKI, mieści się na al. Prymasa 1000-lecia 81a. Może na ktos jakieś doświadczenia z nimi związne?

> Musiałbyś zostawić za sobą wielometrowe czarne krechy lub zawracać na

> ręcznym. A jeśli nawet, to "podciętą" oponę czuć od samego

> początku i powodowane tym drgania są wprost proporcjonalne do

> prędkości.

To na bank odpada. Hamowanie nie było ostre, opona na pewno się nie zdarła, ja miałem na mysli bardziej przesunięcie opony względem felgi, które popsuło by efekt wyważenia.

> Nie jest to zdrowa sytuacja, ale można machnąć ręką.

> Czy jesteś pewien, że bicie nie jest powodowane krzywymi felgami lub

> uszkodzeniem zawieszenia/układu kierowniczego?

Auto świeżo po przeglądzie - zawiecha ok, wymieniana była końcówka drążka, potem elegancko geometria itp. BTW - jaki elenent zawieszenia może mieć wpływ na drgania samochodu, zakladając że droga jest równa a koła wywazone + doważone?

> Czy te opony od razu biły jak były nowe, czy stało się to po

> przekładce sezonowej? Jeśli wybierasz pierwszą odpowiedź - były

> wadliwie wyprodukowne, jeśli drugą - może niewłaściwie je

> przechowywałeś? Wieszałeś na hakach na przykład?

Wiesz, nie pamiętam... Na samym początku chyba było OK. Opony były przechowywane w garażu, bez felg, w pozycji pionowej.

Zapomniałem jeszcze dodac coś ważnego - zaraz po wyważeniu, na jeździe probnej wszystko było OK! JUż sie ucieszyłem, a w drodze powrotnej taka lypa... crazy.gif

Napisano

> No właśnie ja też u tego gumiarza usłyszałem że Dunlopy są do dupy...

> Jedyne opony z których byłem naprawdę zadowolony to zimowe

> Uniroyale MS+5, na ktorych zima jezdzi moja zabytkowa Dacia...

> Aż do v-max (ok. 150 km/h) zero drgań, a koła jeszcze dętkowe

Przeciez drgania w kierownicy nie są uzależnione od marki opony. hehe.gif Nie jest tak, że na Dunlopach są drgania a na Pirelli nie ma. Przyczyna na pewno leży w innej sprawie. Pewnie sa gdzieś luzy, albo złe wyważenie, albo felgi itp. raczej tam bym szukał 30.GIF

Napisano
  • Autor

> 100 za wywazanie "bo tylko 10 warsztatow" potrafi to robic dobrze?

Wiesz, jak człowiek płaci normalnie i efekt jest mizerny, to jak trafi mu się światełko w tunelu, to woli zapłacić i miec święty spokój. Ciekaw jestem tylko czy to jest standardowy cennik, czy zostałem potraktowany wyjątkowo. Bo jeśli tylko mnie tak wydymali , to jeszcze się tam pojawię. nono.gifbokser.gif

Napisano

> No właśnie ja też u tego gumiarza usłyszałem że Dunlopy są do dupy...

Do dupy to jest fachman i jego od dawna nie kalibrowana wyważarka. Jedź na standardowe wyważanie. Gumiarze nie lubią alufelg bo ciężko je wyważyć. Te klejone odważniki lubią się samoczynnie przestawiać - łażą po feldze.

Napisano

też swojego czasu w LAnosie miałem Dunlopy SP10 ZTCP i miałem podobny problem, 90 - 100 i bicie kierowcy, co ciekawe powyżej 130 lekko ustawało. Wyważałem kilka razy koła na normalnej wyważarce, bo miałem możliwość robić to za free, mało co pomogło w końcu wypuściliśmy powietrze, obróciliśmy oponę na feldze, napompowaliśmy, wyważyliśmy i ustało. Też właśnie słyszałem złe opinie n/t wyważania tych opon, nie wiem na ile pomogło samo obrócenie opony na feldze ale zauważalnie zniknęło drżenie kierownicy ok.gif

Napisano
  • Autor

> Przeciez drgania w kierownicy nie są uzależnione od marki opony.

> Nie jest tak, że na Dunlopach są drgania a na Pirelli nie ma.

> Przyczyna na pewno leży w innej sprawie. Pewnie sa gdzieś luzy,

> albo złe wyważenie, albo felgi itp. raczej tam bym szukał

No właśnie podobno opony też moga byc przyczyną. Fakt, jest to nielogiczne, po teoretycznie wyważanie powinno niwelować różnicę w masie na obwodzie samej opony, jednak w praktyce różnie z tym bywa. Nawet w tym wątku pare osob to potwierdza. Tamten gumiarz powiedzial mi ze najlepiej sie kreca Micheliny, Klebery i Uniroyale smirk.gif Ale tego to juz nie jestem w stanie zweryfikowac wink.gif

Napisano

> Teraz jestem załamany. I mam pare pytan:

O tak zdecydowanie zostałeś zrobiony w balona frown.gif Przy zmianie opon na felgach z zimowych na letnie łącznie z wyważeniem i wyczyszczeniem kołpaków powinienes zapłacić 40-50 zł. Za samo wyważenie myslę... max 5-7zł za koło

Nie

Pewnie, że tak szczególnie w czasie deszczu.

Napisano
  • Autor

Mozliwe - tyle biora na Cynamonowej, ale roznica jest taka, ze tam maja jedna z niewielu maszyn dostepnych w Polsce (Hunter GSP9700) i wywazenie jest warte tej ceny.

Tak, jezeli opona byla optymalizowana wzgledem felgi i zniwelowano bicie pochodzace od niejedonrodnosci opony i krzywizny felgi (wlasnie to robia na GSP9700) to takie ostre (bardzo ostre - z dymem i piskiem) hamowanie moglo obrocic opone na feldze i cala optymalizacja poszla na grzyby, ale przyznam sie, ze nigdy mi sie to nie zdarzylo.

Napisano

> Zostałeś załadowany po całości - 60 zł kosztuje przekładka kompletu

> opon (mam jeden komplet felg) z wyważeniem w ASO Seata.

ASO Seata to nie jest jedyny warsztat w W-wie, polecam spytac kolegow z redakcji skad mieliscie zdjecia do materialu o wywazaniu kol w zeszlym roku - tam wlasnie biora > 100zl za 4 kola i sa tego warci.

Napisano

A to niby dlaczego ?

Napisano

> Sorry za ten referat, ale już mi ręcę opadają....

Kiedys miale podobny problem. Wywazali, trzeslo. Wywazali jeszcze raz - nadal trzeslo. Wywazali na samochodzie - tez trzeslo. Okazalo sie ze opony sa owalne. Wymienilem opony na nowe i jak reka odjal.

Napisano
  • Autor

> Do dupy to jest fachman i jego od dawna nie kalibrowana wyważarka.

Jednym z argumentow na zarzut "czemu tak drogo", był niby fakt że regualrnie kalibrują urządzenia.

> Jedź na standardowe wyważanie. Gumiarze nie lubią alufelg bo

> ciężko je wyważyć. Te klejone odważniki lubią się samoczynnie

> przestawiać - łażą po feldze.

I bądź tu człowieku mądry niewiem.gif

Nie wiem kiedy znowu będę w Wawie, ale zostawiłem u tego gościa tyle kasy że jak się uda to dopilnuję żeby to on doprowadzil sprawę do konca. Co prawa mowie - na jezdzie probnej bylo ok. Moze ten klej o ktorym piszesz dobrze nie wysechł? No ale tez nie popadajmy w paranoję 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mozliwe - tyle biora na Cynamonowej, ale roznica jest taka, ze tam

> maja jedna z niewielu maszyn dostepnych w Polsce (Hunter

> GSP9600) i wywazenie jest warte tej ceny.

A tak z ciekawości to czym się różni wyważanie na zwykłej maszynie od wyważania na HUNTER GSP9600. Bo jesli koło zoataje wyważone dobrze na zwykłej maszynie - i jest już wyważone, to jak można to poprawić na GSP 9600. Moim zdaniem niepotrzebny wydatek, siła reklamy - to wszystko

Napisano
  • Autor

nie wiem na ile pomogło samo

> obrócenie opony na feldze ale zauważalnie zniknęło drżenie

> kierownicy

Też mi przeszła przez głowę ta opcja ok.gif

Napisano

> A tak z ciekawości to czym się różni wyważanie na zwykłej maszynie od

> wyważania na HUNTER GSP9600. Bo jesli koło zoataje wyważone

> dobrze na zwykłej maszynie - i jest już wyważone, to jak można

Rozni sie zasadniczo, GSP9700 (walnalem literowke, typ maszyny to 9700) dokonuje testu drogowego - obciaza opone walcem 400kg i bada jak sie odksztalca, potem mozna obrocic na feldze tak, zeby usunac wariacje sily - czasem sie nie da, jezeli np. felga nie ma defektu, a opona znaczny.

> to poprawić na GSP 9600. Moim zdaniem niepotrzebny wydatek, siła

> reklamy - to wszystko

Roznica jest zasadnicza. Mozesz poczytac na http://www.gsp9700.com/

Napisano
  • Autor

> GSP9600) i wywazenie jest warte tej ceny.

Może tu też maja takie cuś? To jest stronka warsztatu w którym byłem.

Napisano
  • Autor

> Może tu też maja takie cuś? To jest stronka warsztatu w którym

> byłem.

Z tekstu i obrazkow to nie wynika, na obrazkach sa zwykle wywazarki, ktore nawet kwadrat wywaza. Wiec jezeli za taka skasowali 120zl to naciagneli Cie ostro. Bylo wejsc na GW i popytac o wywazanie, nie tak dawno byl nawet watek o tym.

Napisano

yikes.gifWyjaśnij o co ci chodzi hmm.gif-Dunlopy SP10 nie były oponami kierunkowymi ani też asymetrycznymi więc nie wiem skąd ta dziwna uwaga.

Napisano

Nie chcę nic mówić ale też mam ledwo roczne Dunlopy SP Sport.

Przejechane na oponach jakieś 30kkm i TRAGEDIA !!!

Opony niewiele zużyte ale nie zastanawiam się - będę wymieniał na nowe. Zapodaję sobie cały nowy komplet bo tylnie definitywnie kwalifikują się do wymiany.

Napisano

> Chcesz jeszcze podyskutować?

hmm.gifpad.gifswiety.gif

Napisano

> ja nie wiem w Łodzi zakłady jakoś dziwnie wyważają koła, w 2 byłem

> to zawsze mi kierownica biła

> wyważyłem w Zgierzu w cenie 5zł/szt i wszystko

U Antczaka byłeś?

Napisano

> GSP9700) i wywazenie jest warte tej ceny.

w ktorym miejscu na Cynamonowej? przypadkiem warsztat obok LC? hmm.gif

Napisano

> w ktorym miejscu na Cynamonowej? przypadkiem warsztat obok LC?

Rog Ciszewskiego i Cynamonowej wiec chyba ten, o ktorym myslisz ok.gif

Napisano

> Rog Ciszewskiego i Cynamonowej wiec chyba ten, o ktorym myslisz

tak mi sie wlasnie wydawalo, dzieki ok.gif

Napisano

Podobny przypadek w CNF w Gdańsku 140 ziko wyrzucone na optymalizacje i wyważanie a na reklamacji powiedzieli że nowe continentale są jajowate i oddać na reklamacji hehe

Napisano

> Dokładnie

No to jak ktoś jeszcze by się pytał to chyba najlepszy gumiarz w łódzkiem 270751858-jezyk.gif. Polecam.

Napisano

> Podobny przypadek w CNF w Gdańsku 140 ziko wyrzucone na optymalizacje

> i wyważanie a na reklamacji powiedzieli że nowe continentale są

> jajowate i oddać na reklamacji hehe

Nie ma sie co śmiać, może i coś w oponach być. Kolega reklamował ze 3-4 razy w ASO wyważanie wlasnie continentali na Clio które w tym ASO kupił, walczył z wibracjami koło 110km/h. W końcu się poddali i stwierdzili ze te opony tak maja, wizualnie są ok, kolega narzeka że szybko znika bieżnik, poza tym przyzwyczaił się do wibracji.

Dla sprawdzenia był również w innych warsztatach.

Jak założy zimówki (pirelli) na te same felgi zero wibracji.

Ja również słyszałem nie raz i nie dwa o problemach z dunlop'ami.

Co dziwniejsze znam również przypadki, np. na własnej skórze gdzie felgi sprawdzone, opony sprawdzone, zawieszenie sprawdzone i wszystko ok i to w rożnych warsztatach i serwisach i wibracje są, ręce mogą opaść.

Doważanie dynamiczne w takich sytuacjach pomaga, oczywiście doważa się zazwyczaj fury które naprawdę potrafią sporo polecieć i maja "potwora" pod maska.

Jak się podjedzie takim bolidem co vmax 150km/h to wywołuje to niemal sensacje w takich punktach i uśmieszki oczywiście.

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.