Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymina łącznika - manual

Featured Replies

Napisano

> Jeśli ktoś reflektuje mogę podesłać zurzyte "orginały" i obecnie

> zamontowane z allegro (po wymianie) celem badań przekrojowo -

> porównawczych co i jak jest wykonane. Sam nie mam możliwości

> przerżnięcia tych elementów.

> Ktoś reflektuje na "doktorat"?

jezeli mozesz pare zlotych wydac na przesylke, przeslij oba. Zrobi sie "obrobke", zdjecia, moze jakis komentarz ASO tongue.gif

o tych lacznikach wiele sie mowi, mozna zobaczyc jak tez one sa wykonane devil.gif

Napisano

> poczytaj nizej albo w innych watkach, te z Allegro wiekszosci ludzi

> bardzo szybko padly (nawet po kilku kkm)

> sam jestem ciekaw tych lacznikow,

Przekonam się na własnej skórze

> Poza tym od jakiegos czasu w ASO funkcjonuja poprawione laczniki,

> ciekawe ile wytrzymuja

Na tych pozmianowych jeżdżę od zeszłego roku (i coś słychać). Wymiana w maju i lipcu (jak dobrze pamiętam).

Poszperam w swoim archiwum to napiszę jak to wygląda w km.

Napisano

> jezeli mozesz pare zlotych wydac na przesylke, przeslij oba. Zrobi

> sie "obrobke", zdjecia, moze jakis komentarz ASO

> o tych lacznikach wiele sie mowi, mozna zobaczyc jak tez one sa

> wykonane

Sie da wysłać, tylko jak pisałem po zmianie , a tą planuje gdzieś na połowę kwietnia.

WYTRZYMACIE ????

Napisano

> Na tych pozmianowych jeżdżę od zeszłego roku (i coś słychać). Wymiana

> w maju i lipcu (jak dobrze pamiętam).

> Poszperam w swoim archiwum to napiszę jak to wygląda w km.

Lewy wymieniony przy 50kkm, prawy przy 61kkm. Obecnie mam 75kkm.

Napisano

> Lewy wymieniony przy 50kkm, prawy przy 61kkm. Obecnie mam 75kkm.

Gratuluję przebiegu na łącznjkach -ale mam wrażenie,że chyba jeżdzisz tylko po autostradach,a nie po naszych dziurawych drogach

Napisano

> Gratuluję przebiegu na łącznjkach -ale mam wrażenie,że chyba jeżdzisz

> tylko po autostradach,a nie po naszych dziurawych drogach

Chciałbym, ale tak dobrze nie jest: 40% trasa, 60% miasto.

Zobaczymy teraz jak będzie na tych z Allegro.

Napisano
  • Autor

Zapomniałem napisać. Łączniki wytrzymały siakieś 8-10tys i zaczęły się odzywać. To tyle.

Napisano

> Zapomniałem napisać. Łączniki wytrzymały siakieś 8-10tys i zaczęły

> się odzywać. To tyle.

kolega sie nie lamie, te tanie tak maja hehe.gif

Napisano

> Gratuluję przebiegu na łącznjkach -ale mam wrażenie,że chyba jeżdzisz

> tylko po autostradach,a nie po naszych dziurawych drogach

Ja też swoim autem jeżdże wszędzie, w tej chwili dobijam do 52 tys. km i mam łącznik po prawej stronie wciąż oryginalny i wciąż milczący.

Napisano

> Ja też swoim autem jeżdże wszędzie, w tej chwili dobijam do 52 tys.

> km i mam łącznik po prawej stronie wciąż oryginalny i wciąż

> milczący.

To jest chyba jedna z większych tajemnic Stilo. Są egzemplarze, w których łączniki wytrzymują 50kkm i więcej oraz takie, w których trzeba je wymieniać co 5-10kkm.(niezależnie od wersji).

Napisano

> To jest chyba jedna z większych tajemnic Stilo. Są egzemplarze, w

> których łączniki wytrzymują 50kkm i więcej oraz takie, w których

> trzeba je wymieniać co 5-10kkm.(niezależnie od wersji).

Myślę że tajmenica przestałaby być taka tajemnicza gdyby razem z informacjami o przebiegu łączników podawać również rozmiary felg i opon. grinser006.gif Mogę się założyć że w autach jeżdżących na kołach 17" częstotliwość wymian będzie sporo większa niż przy standartowych blaszanych felgach 15" i oponach 195. Wystarczy porównać np. zalecane ciśnienie powietrza w oponach i jasne jest dlaczego tak się dzieje grinser006.gif

Z VW Passatem (B5) była kiedyś podobna historia - zawieszenie wielowahaczowe uchodziło za bardzo awaryjne i nietrwałe dopuki w B6 tego nie poprawiono. Ale jakoś na standardowych blaszanych felgach ludzie mieli sporo większe przebiegi pomiędzy wymianami niż na dużych alufelgach, gdzie czasem tawet co kilkanaście tysięcy kilometrów pojawiały się luzy na wahaczach. hmm.gif

Napisano

> Myślę że tajmenica przestałaby być taka tajemnicza gdyby razem z

> informacjami o przebiegu łączników podawać również rozmiary felg

> i opon....

Może masz rację. hmm.gif Ja śmigam na 15.

Napisano

Ja też śmigam na 15,ale tyle szczęścia nie miałem.Najpierw wytrzymały mi na oryginałach fiata 8tkm,póżniej wymieniłem na te z Allegro i jak narazie jest 13tkm i jakoś (odpukać w niemalowane)- cisza!

Napisano

Witam! chciałem powiedzieć że ja przejechałem 20tkm na moich i tłucze sie niemiłosiernie ale na razie nie wymieniam bo czekam aż ktoś doradzi może coś bardziej trwałego! Osobiście wole coś żywotniejszego za dopłatą!

Napisano

Następne 2 tkm przejechane. Razem 12 tkm. Żadnych stuków. Test trwa dalej. Jak pojawią sie jakieś złe odgłosy natychmiast powiadomię. drive.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> kolega sie nie lamie, te tanie tak maja

Ja się "już" nie łamię wink.gif. Teraz chyba czeka mnie to samo w "malenstwie" ale opis już na inny kącik buu.gif

Napisano

> Tak to robiłem

A mnie to czeka - zamówiłem 2 sztuki i prawa strona na 100% pójdzie do wymiany po 45 tys. Lato 16stki zima 15' (w standardowych rozmiarach). Wydaje się że tak od 3 tygodni coś tam z przodu słychać, wcześniej nawet się dziwiłem że wytrzymało ponad 40kkm.

Napisano

Wymiana 2 z przodu bo już nie mogę wytrzymać tych stukań pukań. Ale też jestem zadowolony bo 42kkm wytrzymały, moze wytrzymalyby dłużej ale wyrwy w drogach po tej zimie dały im radę Pozdrawiam

Napisano

Dlatego ja kupiłem oryginalny - po 62 kkm zużył mi się prawy łącznik - muszę po Wrocku jeździć po takich dziurach , że się nie dziwię , wymiana 30 zeta , moim zdaniem nie warto tego robić samemu raz , że koszty mycia i prania bo robota brudna , dwa u mnie akurat śruba się zapiekła imbus wytarł , i było trochę zabawy nie do przeprowadzenia na podwórku , na warsztacie poszło migiem .

Napisano

no i zrobione - nastała błoga cisza - lewa strona jeszcze jest ok ale na półce leży już zamiennik. Prawde mówiąc filozofii nie ma przy wymianie ale jak ktoś nie ma porządnego imbusa (nie noname) i sprytnej długiej 16stki (mówię o kluczu - żeby nie było! - najlepiej oczkowym) to może się zlekcza podk... - niestety nie mialem.

Na 2 raz przygotuje się lepiej.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Tak to robiłem

A ja zrezygnowałem z wymiany własnymi rękoma. Mechanik uwinął sie z tym w 20 min. smile.gif Kosztowało mnie to 25 zł.

Zdecydowałem sie na wymianę dwóch łączników. Pomimo, ze lewy był w stanie dużo lepszym niż ten z prawej strony. Dotychczasowy przebieg to 41 350 km czas eksploatacji to 3 lata i 3 m-ce. Łączniki kupiłem za 19,50 zł/szt. na Allegro u sprzedającego -JGR- z firmy RAMECH ==> http://www.ramech.pl/

• 4 tygodnie później...
Napisano

A po co wogóle ten łącznik można wymontować i jeździć bez? w puncie nigdy mi sie nie wybił o ile tam był;p

Napisano

nie radzil bym, mysle ze auto sie bedzie mocno wychylac na zakretach

• 4 lata później...
Napisano

> nie radzil bym, mysle ze auto sie bedzie mocno wychylac na zakretach

I będzie piękny efekt na pochyłej drodze, trzeba będzie kontrować

kierownicą w lewo gdy droga będzie pochylona w lewo i odwrotnie grinser006.gif

Napisano

> I będzie piękny efekt na pochyłej drodze, trzeba będzie kontrować

> kierownicą w lewo gdy droga będzie pochylona w lewo i odwrotnie

ale kotleta wygrzebał facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> ale kotleta wygrzebał

Szukałem czegoś i postanowiłem nie tworzyć bytów ponad potrzeby. A co, łączniki nagle przestały się ludziom psuć? smile.gifzlosnik.gif Podaję objaw,

bo się go nie doczytałem - co może się stać gdy są uszkodzone smile.gif

Napisano

> Szukałem czegoś i postanowiłem nie tworzyć bytów ponad potrzeby. A co, łączniki nagle przestały się

> ludziom psuć? Podaję objaw,

> bo się go nie doczytałem - co może się stać gdy są uszkodzone

Stać się nic nie stanie, ja wymieniałem 3 dni temu, coś 'pukało' na nierównościach wink.gif I faktycznie gałki łącznika miały już lekkie luzy, wstawiłem TRW (oryginaly?), płaciłem po 40zł/szt.

Wymiana śmiesznie prosta wink.gif

ps. jeśli ktoś planuje wymianę to proponuję dzień wcześniej popryskać WD40 dla ułatwienia pracy wink.gif I podpowiem że łączniki TRW mają strasznie mocno spasowane gwinty, bardzo ciasno i ciężko się przykręca wink.gif

Napisano

> ps. jeśli ktoś planuje wymianę to proponuję dzień wcześniej popryskać WD40 dla ułatwienia pracy I

a ja proponuje poodcinać śrubki i jest jeszcze prościej ok.gif

Napisano

> a ja proponuje poodcinać śrubki i jest jeszcze prościej

No, tylko ciekawe jak tam (dolna śruba) podejdziesz boszką ? niewiem.gif

Napisano

> No, tylko ciekawe jak tam (dolna śruba) podejdziesz boszką ?

A to już brzeszczotem nie da się ? Ja tak ciachałem i poszło w kilka minut.

Napisano

> Wymiana śmiesznie prosta

Z lewej tak, a z prawej do dolnej śruby jest ciężki dostęp z powodu bocznej obudowy, musiałem użyć nasadki kardana i po dwa ząbki grzechotka brała.

Napisano

Wd40 marne. Lepszy typowy odrdzewiacz np. BOLL. A co do imbusa z manuala to u mnie po 120kkm były wygryzione dziury i nie można było złapać.Kręciło się całe ustrojstwo.Pomógł dopiero klucz samozaciskowy,( ja go tak nazywam).

Napisano

Ostatnio zabrałem się za wymianę, i trochę zwątpiłem (chyba najbardziej w swoją wiedzę o mechanice 270751858-jezyk.gif) Auto na podnośniku (z jednej strony, po odkręceniu obu śrub łącznika (poszło bardzo łatwo) nie mogłem go wyciągnąć, był tak jakby zaklinowany, pozostawiłem go, nakręciłem śruby na swoje miejsce i postanowiłem dopytać... Czy mogę go po prostu "wybić"? No i czy są duże prblemy z włożeniem nowego w to miejsce (skoro stary nie chce swobodnie wyjść)?

Napisano

Ja kluczem do kół (fajka) zapierając o belkę zawieszenia w odpowiednim kierunku przesunąłem stabilizator, żeby zluzować śruby. Widać po srubach jak ciągnie, w dół lub górę.

Tak samo wkładałem nowy, najpierw przykręciłem do stabilizatora, a następnie dźwignia i swobodnie w drugi otwór.

Ze tego nie zauważyłeś po śrubach jak ciągnie?

Napisano

> kolega sie nie lamie, te tanie tak maja

Lepiej wg mnie wymienić co 10 tys km po taniości za 30 zł z allegro, niż co 30 tys km po drożyźnie w/z ASO... A sam pojutrze wymieniam łącznik (oczywiście manual się przyda) i zamówiłem (niby "wzmacniany", ale wątpię w prawdziwość tego zdania) z Allegro - nawet jak prześmiga 8 tys km, to nie będzie źle ;-)

Napisano

> Ja kluczem do kół (fajka) zapierając o belkę zawieszenia w odpowiednim kierunku przesunąłem

> stabilizator, żeby zluzować śruby. Widać po srubach jak ciągnie, w dół lub górę.

> Tak samo wkładałem nowy, najpierw przykręciłem do stabilizatora, a następnie dźwignia i swobodnie w

> drugi otwór.

> Ze tego nie zauważyłeś po śrubach jak ciągnie?

Już wymienione, potrzebny był metalowy pręt (łom wink.gif) po odkręceniu lekko podważone mocowanie łącznika i po sprawie. Szkoda że nie wpadłem na to za pierwszym razem 270751858-jezyk.gif Czas wymiany ok. 1 godziny smile.gif

Napisano

Dobry miesiąc temu wymieniłem łączniki na takie po 20 zł z Allegro. Po miesiącu (przejechane niecałe 1000 km) zaczynają stukać irked.gif

Piszę to jako ostrzeżenie dla potencjalnych nabywców.

Napisano

> te z metalową główka?

> zawsze możesz reklamować.

Tak, te z metalową główką.

Nie będę się bawił z reklamacją, "dobiję" je, a następnie wymienię na markowe.

Napisano

> Dobry miesiąc temu wymieniłem łączniki na takie po 20 zł z Allegro. Po miesiącu (przejechane

> niecałe 1000 km) zaczynają stukać

> Piszę to jako ostrzeżenie dla potencjalnych nabywców.

W poniedziałek wymieniłem jednego ori na metalowego facepalm%5B1%5D.gif. Przynajmniej jest szansa że przez miesiąc się sruby nie zapieką i będzie łatwa wymiana na coś lepszego mlot.gif

Napisano

> Tak, te z metalową główką.

> Nie będę się bawił z reklamacją, "dobiję" je, a następnie wymienię na markowe.

może jakiś trefny Ci się trafił icon_rolleyes.gif

jesteś w 100% pewien że to któryś łącznik?

Napisano

Wczoraj tez wymienilem na takie walsnie tanie po 22zl sztuka smile.gif

Napisano

> może jakiś trefny Ci się trafił

> jesteś w 100% pewien że to któryś łącznik?

Raczej tak, zaraz po wymianie nic nie stukało.

Obecnie im cieplej tym głośniej. Ze starymi było to samo, zimą cisza, przyszła wiosna to się zaczęło.

Napisano

Wymieniony przed chwilą łącznik od strony kierowcy. Czas operacji 25 min w tym trochę męczenia z dolną śrubą. Łącznik wygląda na oryginał czyli wytrzymał 78500 km albo przynajmniej 34 tyś u mnie czyli w ciągu roku i 4 m-cy ale wątpię żeby ktoś go ruszał.

Założony polski łącznik z firmy mototechnika z metalową główką. Zobaczymy ile wytrzyma

Napisano

> Założony polski łącznik z firmy mototechnika z metalową główką.

A ja tej firmy zamontowałem z plastykowym gniazdem sworznia, a główkę mają wszystkie metalową.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.