Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automatyczny Włącznik Świateł - zamiennik

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> mnie nie chodzi o parę złotych

> o kosztach wspomniałem, ale to Ty zacząłeś

> nie lubię jak coś za mnie światła włącza i kropka

> a nerwosol z jakiego powodu?

Bo jestem za nerwowy jak mam coś grzebać w kablach wink.gif Trzeba się jakoś uspokoić, no można jeszcze sobieskim pub2.gif

Napisano

> ja z zasady nie lubię automatów, które coś za mnie robią

Ja też, ale w tym przypadku wolę automat. Zauważ, ile samochodów nadal spotyka się jadących bez świateł latem, chociaż od wprowadzenia przepisu minęło przeszło 3 miesiące. Zimą takich sytuacji nie ma. Dlaczego? Bo w zimie jest ciemniej na ulicach i prędzej odruchowo włączamy światła niż latem w słoneczny dzień. Przecież włączanie światła, gdy jest jasno jest nienaturalne i nie ma co się dziwić. Jak wchodzisz do ciemnego pomieszczenia to odruchowo zapalasz światło, jak do jasnego - nigdy, prawda?

Dlatego też, liczba samochodów jadących bez świateł NIGDY nie spadnie do zera, tym samym cele nowego przepisu (bezpieczeństwo) NIGDY nie będą osiągnięte. Bezpiecznie będzie tylko wtedy, gdy absolutnie wszyscy będą jechać na światłach. Jeśli choć jeden się wyłamie, to już nie będzie mowy o bezpieczeństwie, tylko o mniejszym lub większym prawdopodobieństwie wypadku, zgodnie z zasadą, że "łańcuch jest tak silny, jak najsłabsze jego ogniwo".

To, o czym piszę, to nie tylko "polska cecha". W tym roku byłem w Chorwacji, a tam, jak wiadomo, temperatura 40*C w cieniu, słońce wali po oczach i co? Pomimo, że mandat "za niemanie świateł" wynosi tam 500 kuna (ok. 250 zł), a Policija jest bezwzględna, to liczba samochodów jadących bez świateł jest większa, niż u nas, a przeważnie są to chorwackie samochody, bo cudzoziemcy się boją mandatów i raczej jeżdżą na światłach. To potwierdza moją tezę, że natury nie da się oszukać.

Stąd mój apel do kierowców: jeśli choć raz w ciągu tych 3 miesięcy zdarzyło ci się zapomnieć o włączeniu świateł, zamontuj sobie automat, to będziesz naprawdę bezpieczny. Pomimo, że nie jesteś saperem, który myli się tylko raz, być może następnego przypadku zapomnienia nie przeżyjesz, gdy ktoś ciebie nie zauważy, jak jechałeś bez świateł.

Pozdr.

Napisano

jeżeli pozwolicie to wtrącę swoje trzy grosze - BO-CAR sprzedaje klon K59 na allegro,obecna cena 17.50 za sztukę.Cena pewnie niewiele wzrośnie.Pozdrawiam wszystkich.

Napisano
  • Autor

> jeżeli pozwolicie to wtrącę swoje trzy grosze - BO-CAR sprzedaje klon

> K59 na allegro,obecna cena 17.50 za sztukę.Cena pewnie niewiele

> wzrośnie.Pozdrawiam wszystkich.

Jak byś dobrze patrzył jest tam podana cena minimalna która nie jest przekroczona. Ja już dawałem 45 i jej nie przekroczyłem (nick: celius) i zamówiłem bezpośrednio u niego za 40 zł a swoją kwotę zmniejszyłem do 17 zł.

Napisano

> Stąd mój apel do kierowców: jeśli choć raz w ciągu tych 3 miesięcy

> zdarzyło ci się zapomnieć o włączeniu świateł, zamontuj sobie

> automat, to będziesz naprawdę bezpieczny. Pomimo, że nie jesteś

> saperem, który myli się tylko raz, być może następnego przypadku

> zapomnienia nie przeżyjesz, gdy ktoś ciebie nie zauważy, jak

> jechałeś bez świateł.

Jak pewnie słyszałeś statystyki dowodzą że jazda na światłach nie zmniejszyła liczby wypadków na drodze. A podejrzewam, że większy jest procent kierowców jeżdżących po spożyciu alkoholu lub innych środków odurzających (nawet z włączonymi światłami - może mają automaty) niż tych którzy jeżdżą bez świateł.

I tu można wysnuć teorię:

Jakby w autach nie było automatów do świateł to taki "podchmielony" kierowca na pewno zapomniał by je włączyć i większe byłoby prawdopodobieństwo jego wykrycia.

Dlatego ja osobiście uważam że światła w dzień to dobra rzecz (no może w miastach nie do końca), ale automaty już mniej.

Napisano

> Dostać do przewodów od tyłu to pewnie się dostaniesz ale niewiem czy

> wykonasz jakiekolwiek operacje na nich Obawiam się, że bez

> rozbierania konsoli i wyciągania bebechów sterowania ogrzewaniem

> się nie obejdzie. Nie wiem czy gra jest warta świeczki.

> Do przewodów podświetlania konsoli masz dostęp po wyjęciu radia.

> Na WoA są manuale różnych operacji w tym rejonie, poprzegladaj,

> poszukaj przewodów na fotach.

> Pozdroofka

Pewnie i tak nie długo sie za to rozbieranie wezme bo świeci mi już tylko jedna żarówka,przy okazji chciałbym to sobie przerobić.

Czy jak podłacze sie z podświetleniem konsoli pod przewód który zasila podświetlenie zegarów to nie obciąże go za mocno?

Napisano

> Czy jak podłacze sie z podświetleniem konsoli pod przewód który

> zasila podświetlenie zegarów to nie obciąże go za mocno?

Spoko. Wytrzyma te dodatkowe żarówki i jeszcze pewnie ze 20... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Spoko. Wytrzyma te dodatkowe żarówki i jeszcze pewnie ze 20...

> Pozdroofka

dzieki za rady waytogo.gif ,

Pozdro

Napisano

> Dlatego też, liczba samochodów jadących bez świateł NIGDY nie spadnie

> do zera, tym samym cele nowego przepisu (bezpieczeństwo) NIGDY

> nie będą osiągnięte.

Spadnie do zera - odpowiednio długo po wprowadzeniu obowiązkowych

instalacji DRL w samochodach cfaniaczek.gif

A druga sprawa - czy z przepisu wynika poprawa bezpieczeństwa,

bo bym polemizował. Statystyki nie pokazują jednoznacznego trendu,

również te krajowe za pierwsze pół roku obowiązywania.

Napisano

> Statystyki nie pokazują jednoznacznego trendu,

> również te krajowe za pierwsze pół roku obowiązywania.

Dokladnie. Cytat za Życiem Warszawy:

Quote:

W maju i czerwcu, czyli w dwóch pierwszych miesiącach wprowadzenia obowiązku używania świateł mijania w całej Polsce doszło do 8 414 wypadków. Dla porównania w tym samym okresie ub. roku policja odnotowała o trzy wypadki mniej. Zwiększyła się także liczba zabitych - z 812 do 831. Prawie o 400 osób więcej trafiło do szpitali. Na pocieszenie pozostaje jedynie spadek drobnych stłuczek. W maju i czerwcu 2006 r. drogówka dostała prawie 64,1 tys. takich zgłoszeń, teraz nieco ponad 63,7 tys.

Pozdroofka

Napisano

> Dokladnie. Cytat za Życiem Warszawy:

Właśnie o tych danych pisałem ok.gif

Podobnie jest na całym świecie w krajach wprowadzających obowiązkowe

światła, i to w dłuższej perspektywie niż pół roku zlosnik.gif Widziałem również badania,

które próbowały wykazać związek wprowadzenia świateł ze zwiększeniem

liczby potrąceń pieszych i rowerzystów - według nich kierowcy mają z przyzwyczajenia

koncentrować się tylko na tym, "co świeci".

Jedynym wyjątkiem gdzie było widać wyraźny trend był jakiś kraj skandynawski,

ale tam panują zupełnie odmienne warunki oświetleniowe niż u nas.

Natomiast jeżeli chodzi o moją prywatną opinię - za miastem jestem za światłami ok.gif

Polska ma specyficzne drogi i specyficznych kierowców, którym lepiej ułatwić

proces dostrzegania auta jadącego z naprzeciwka przez zacieniony las.

Napisano
  • Autor

Panowie schodzicie z tematu .... nono.gifbow.gif

Napisano

Czym jeszcze nas zaskocza nasi ustawodawcy. Światła przez 24h, jeszcze jest temat zrozumiały. Tylko co bedzie następnym złotym srodkiem na poprawę bezpieczeństwa...może konfiskata samochodów...pewnie tak, będzie mniej kierowców, mniej wypadków.... A tak serio, ostatnio jechałem przez 15 km za kilkoma Tirami z max prędkością 60 km/h, droga kreta i waska jak holera , trasa z Olsztyna na Ostródę, krajówka, po 5 km byłem nerwowy, po 10 km zacząłem szukać miejsca do wyprzedzania, którego na tym odcinku tak naprawde nie ma, a po 15 zjechałem na parking przy jeziorze i postanowiłem ochłonąć. Niestety wypadków będzie coraz więcej bo jest też więcej aut na drogach. A dopuki nie będziemi mieli dróg takich jak chociażby na Litwie, wypadków będzie coraz więcej. Na Mazurach większość remontów dróg polega na wymianie nawierzchni, zero poszerzania i prostowania zakrętów. Nowe asfalty na szlakach ktore jeszcze wójek adolf wyznaczył pod bryczki. Ludziom puszczają na drogach nerwy i robia głupoty.

Sorry że nie w temacie ale końcówka była o bezpieczeństwie.

Napisano
  • Autor

dzisiaj dostałem przekaźnik. Po obiadku idę go testować grinser006.gif

pub2.gif *********** Po obiadku **************** pub2.gif

No i 2 min grzebania i odpalenie silniczka, 5 sekund cierpliwości i mam światełka. Bardzo proste i świetne rozwiązanie yay.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Hmm..... sprawdzałem teraz i mam w polu 27 włożony bezpiecznik 15A

> Myślałem że to od alarmu ale jak go wysołem to alarm zamknął

> centralny i po pewnym czasie zasygnalizował mi otwarte drzwi

Nie pomyliłeś przypadkiem z 28? tam jest wlasnie 15A.

A tak wogole to sie chcialem pochwalic wlacznikiem bocar, wersja zmodyfikowana. Pozycyjne i mijania wlaczaja sie po uruchomieniu silnika. Podswietlanie tablicy tez mi dziala, szkoda ze licznika nie frown.gif ale to juz nie zalezy od wlacznika. frown.gif

Napisano
  • Autor

> Nie pomyliłeś przypadkiem z 28? tam jest wlasnie 15A.

> A tak wogole to sie chcialem pochwalic wlacznikiem bocar, wersja

> zmodyfikowana. Pozycyjne i mijania wlaczaja sie po uruchomieniu

> silnika. Podswietlanie tablicy tez mi dziala, szkoda ze licznika

> nie ale to juz nie zalezy od wlacznika.

JA kupiłem ten sam. I dobrze że deska się nie podświetla ani TID nie "ściemnia". Po jaka cholerę mi w dzień to podświetlanie.

Napisano

> JA kupiłem ten sam. I dobrze że deska się nie podświetla ani TID nie

> "ściemnia". Po jaka cholerę mi w dzień to podświetlanie.

Poprostu sie przyzwyczailem... a teraz nie moge sie odzwyczaic zeby.GIF Wiem, ze przekladajac kabelki mozna by i to zrobic... ale nie chce zbyt inwazyjnie ingerowac w astre.

Napisano
  • Autor

> Poprostu sie przyzwyczailem... a teraz nie moge sie odzwyczaic Wiem,

> ze przekladajac kabelki mozna by i to zrobic... ale nie chce

> zbyt inwazyjnie ingerowac w astre.

Mi pasuje tak jak jest. Nawet wolałbym aby tablice rejestracyjne się nie podświetlali. Kolega w Vici B ma tak. Kupował ten sam co ja. U niego po odpaleniu zapalają się postojówki i po ok sekundzie mijania. Tablica się nie podswietla

Napisano

Witam,

A montowal go ktos, kto nie ma tego zlacza pod kierownica?

Nie mam zlacza, a chcialem ten modul kupic i zalozyc, ale nie wiem czy mnie papranie z elektryka nie przerosnie...

deniZ

Napisano
  • Autor

> Witam,

> A montowal go ktos, kto nie ma tego zlacza pod kierownica?

> Nie mam zlacza, a chcialem ten modul kupic i zalozyc, ale nie wiem

> czy mnie papranie z elektryka nie przerosnie...

> deniZ

A który masz rocznik astry ??

Napisano

> A który masz rocznik astry ??

Produkcja i model 1995.

Na skrzynce z bezpiecznikami pisze October 1994.

Bezpiecznika 27 nie mam, nie ma tam nawet stykow pod bezpiecznik.

Za rada na forum vectra probowalem szukac zlacza za bezpiecznikami, ale tam tez nie ma :/

Napisano
  • Autor

> Produkcja i model 1995.

> Na skrzynce z bezpiecznikami pisze October 1994.

> Bezpiecznika 27 nie mam, nie ma tam nawet stykow pod bezpiecznik.

> Za rada na forum vectra probowalem szukac zlacza za bezpiecznikami,

> ale tam tez nie ma :/

BoCar oferuje wtyczkę w cenie 10 zł. Napisz do niego jak jest z montażem. Powinien co pomóc.

Napisano

> BoCar oferuje wtyczkę w cenie 10 zł. Napisz do niego jak jest z

> montażem. Powinien co pomóc.

Pisalem juz z Witkiem (BoCar). Instrukcja ma byc, ale chcialem spytac kogos czy juz z niej korzystal i czy byly jakies problemy smile.gif

Napisano

> kogos czy juz z niej korzystal i czy byly jakies problemy

ja w caravaniku też nie miałem "szwedzkiej" instalacji

dorobiłem sam wpinając się w wiązkę biegnącą do włącznika świateł. jest tam chyba wszystko co potrzebne

można się do niej dobrać - ja musiałem poluzować plastik z kratką nawiewną (lekko ją wysunąłem), potem odciągasz zatrzask na wtyczce włącznika i wpychasz do środka - z tego co pamiętam to wyciągnąłem ją potem przez otwór dla bezpieczników i było wystarczająco dużo miejsca, żeby wlutować się z przewodami...

mam, nadzieję, że nic nie pokręciłem

powodzenia

Napisano

Paties:

Czyli rozumiem, ze ten modul od BoCar montowales?

Wystarczylo tylko sie powpinac do wlacznika swiatel czy jeszcze gdzies dodatkowo (skrzynka bezpiecznikow, kontrolka oleju).

...do kontrolki chyba tez trzeba sie wpiac smile.gif

Napisano

> Wystarczylo tylko sie powpinac do wlacznika swiatel czy jeszcze

> gdzies dodatkowo (skrzynka bezpiecznikow, kontrolka oleju).

> ...do kontrolki chyba tez trzeba sie wpiac

fakt - zapomniałem napisać o kontrolce oleju - wpinałem się w gniazdo przy liczniku - sorka devil.gif

poza tym nie łączyłem się do (+)15 tylko do (+)15a (żeby nie świeciło w czasie kręcenia rozrusznikiem) oraz dołożyłem wyłącznik na masie, żeby w razie potrzeby szybko automat wyłączyć

15a wziąłem z bezpiecznika wentylatora (po chamsku dolutowałem się bezpośrednio do bezpiecznika - nie miałem chęci kombinować z wyjmowaniem skrzynki bezpieczników)

no i w mojej wersji nie działa chwilowo wyłączenie automatu po przekręceniu włącznia świateł - ale to poprawię..... kiedyś zlosnik.gif

> Czyli rozumiem, ze ten modul od BoCar montowales?

gdy montowałem, to nawet nie wiedziałem że takie złącze można dostać zlosnik.gif

zrobiłem na zwykłej kostce połączeniowej (z śrubkami) - takiej jak w puszki elektryczne się daje...

może nienajpiękniej to wygląda i nie rozpina się "jednym ruchem" ale działa

od czasu montażu tylko raz to demontowałem

Napisano

Quote:

> Czyli rozumiem, ze ten modul od BoCar montowales?

gdy montowałem, to nawet nie wiedziałem że takie złącze można dostać

zrobiłem na zwykłej kostce połączeniowej (z śrubkami) - takiej jak w puszki elektryczne się daje...

może nienajpiękniej to wygląda i nie rozpina się "jednym ruchem" ale działa

od czasu montażu tylko raz to demontowałem

A to kiedy kupowałeś ten włącznik od BoCar? jeśli można wiedzieć oczywiście.

Napisano

> A to kiedy kupowałeś ten włącznik od BoCar? jeśli można wiedzieć

> oczywiście.

momencik... wątek dotyczy zamiennków automatu włączającego światła, ale niegdzie nie pisałem, że ja go kupiłem...

kolega deniZ pytał, co - jeśli się nie ma "szwedzkiej" wtyczki, więc mu poradziłem, aby dorobił sobie instalację w sposób, w jaki ja to zrobiłem, czyli do wiązki włącznika

moja wypowiedź dotyczyła wyłącznie sposobu włączenia się w instalację - osobiście zamontowałem kącikowy automat z dwoma przekaźnikami i kluczem tranzystorowym, dlatego wystarczyła mi zwykła kostka połączeniowa

smile.gif pozdrawiam

Napisano

Witam Wszystkich Forumowiczów.Przepraszam za banalne pytanie,ale nie potrafię umiejscowić gniazda włącznika świateł.Postępuję zgodnie ze wskazówkami z tego wątku tj.zdemontowałem schowek pod kierownicą (z lewej strony),sprawdziłem -mam styki w gnieżdzie nr.32 - jest wiązka przewodów która dochodzi najprawdopodobniej do tablicy bezp.ale gniazda nie widać, nie mogę go też namacać.Może jest jakaś inna nieznana mi metoda znalezienia go.Proszę o pomoc.Mirek

Napisano

> Witam Wszystkich Forumowiczów.Przepraszam za banalne pytanie,ale nie

> potrafię umiejscowić gniazda włącznika świateł.Postępuję zgodnie

> ze wskazówkami z tego wątku tj.zdemontowałem schowek pod

> kierownicą (z lewej strony),sprawdziłem -mam styki w gnieżdzie

> nr.32 - jest wiązka przewodów która dochodzi najprawdopodobniej

> do tablicy bezp.ale gniazda nie widać, nie mogę go też

> namacać.Może jest jakaś inna nieznana mi metoda znalezienia

> go.Proszę o pomoc.Mirek

Tu masz manual: link

Ale ja tak nie robię - ja wyciągam włacznik świateł i jego "konsolkę" i już widać złacze - jest akurat na wprost.

PS. podałem tam schemat automatu świateł mojego pomysłu, koszt części ok. 10 zł z pudełkiem, działa jak oryginał. Są też prostsze konstrukcje.

Pozdr.

Napisano

> Tu masz manual: link

> Ale ja tak nie robię - ja wyciągam włacznik świateł i jego "konsolkę"

> i już widać złacze - jest akurat na wprost.

> Pozdr.

ja też tak nie robie zlosnik.gif

zdejmuję wyciszenie na pedałami (gaz, sprzęgło) i poprostu wkładam rękę, tą drogą montowałem również szwedzki przekaźnik

pzdr

Napisano

> zdejmuję wyciszenie na pedałami (gaz, sprzęgło) i poprostu wkładam

> rękę, tą drogą montowałem również szwedzki przekaźnik

Podziwiam za zręczność i odwagę... Ja, zanim coś włożę w instalację, najpierw muszę sprawdzić, czy nie ma ryzyka awarii (wyjąłem złacze, pomierzyłem napięcia, sprawdziłem ze schematem kolory przewodów, sprawdziłem, jakiego rozmiaru styki pasują - zrobiłem automat sam). Przecież zdarzaja się różne wersje okablowania, podłaczony przewód i problem gotów...

Pozdr.

Napisano

> Tu masz manual: link

> Ale ja tak nie robię - ja wyciągam włacznik świateł i jego "konsolkę"

> i już widać złacze - jest akurat na wprost.

> PS. podałem tam schemat automatu świateł mojego pomysłu, koszt części

> ok. 10 zł z pudełkiem, działa jak oryginał. Są też prostsze

> konstrukcje.

> Pozdr.

Ponownie witam.Właśnie chciałem zrobić tak jak piszesz tzn.wyjąłem prawą kratkę nawiewu - odkręciłem dwa wkręty torx znajdujące się w górnej części obudowy - i chciałem wyjąć całość.Niestety coś ją trzyma od dołu tam gdzie są pokrętła regulacji wysokości świateł i oświetlenia zegarów.Po niewielkim odchyleniu obudowy(od góry gdzie odkręciłem wkręty)widać poszukiwane gniazdo,lecz szczelina jest za mała żeby włożyć tam rękę.Napisz co jeszcze trzyma od dołu obudowę i jak się do tego dobraćMirek

Napisano

>wyjąłem

> prawą kratkę nawiewu

Chyba lewą????? Nad wyłącznikiem świateł!!!

- odkręciłem dwa wkręty torx znajdujące się

> w górnej części obudowy - i chciałem wyjąć całość.Niestety coś

> ją trzyma od dołu tam gdzie są pokrętła regulacji wysokości

> świateł i oświetlenia zegarów.

Trzeba wyjąć cały wyłacznik świateł, wtedy zobaczysz wkręt torx, wykręcisz go i wszystko wyjdzie...

Wyciąganie wyłącznika:

- odciągnąć pokrętło do siebie

- włożyć od dołu wąski wkrętak i wyjąć pokrętło

- we wnęce po pokrętle widać po bokach 2 blaszki - trzeba je odchylić do środka ku sobie, najlepiej dwoma cienkimi wkrętaczkami lub sztywnymi drutami

- wysunąć wyłącznik do siebie, ja podważam od dołu płaskim wkrętakiem

Pozdr.

Napisano

> Chyba lewą????? Nad wyłącznikiem świateł!!!

> - odkręciłem dwa wkręty torx znajdujące się

> Trzeba wyjąć cały wyłacznik świateł, wtedy zobaczysz wkręt torx,

> wykręcisz go i wszystko wyjdzie...

> Wyciąganie wyłącznika:

> - odciągnąć pokrętło do siebie

> - włożyć od dołu wąski wkrętak i wyjąć pokrętło

> - we wnęce po pokrętle widać po bokach 2 blaszki - trzeba je odchylić

> do środka ku sobie, najlepiej dwoma cienkimi wkrętaczkami lub

> sztywnymi drutami

> - wysunąć wyłącznik do siebie, ja podważam od dołu płaskim wkrętakiem

> Pozdr.

Ponownie melduję się na forum.BARDZO DZIĘKUJĘ koledze MASTER 22221 za pomoc w zainstalowaniu automatycznego włącznika świateł.Zrobiłem zgodnie z Twoimi wskazówkami i jest super.Załącznik działa.Potwierdzam ,co zresztą ktoś już wcześniej pisał że po zapaleniu silnika w ciągu kilku sekund zapalają się światła pozycyjne oraz mijania - natomiast poświetlenie zegarów i tablicy rejestracyjnej nie jest włączone.Włączenie świateł pozycyjnych lub mijania ręcznym włącznikiem świateł powoduje wyłączenie automatycznego.Jeszcze raz dziękuję.Mirek

PS.Zapomniałem napisać,że ustrojstwo o którym piszę to AUTOMATYCZNY WŁĄCZNIK ŚWIATEŁ AWS-OP/02/MD 12V

Napisano

> Witam Wszystkich Forumowiczów.Przepraszam za banalne pytanie,ale nie

> potrafię umiejscowić gniazda włącznika świateł.Postępuję zgodnie

> ze wskazówkami z tego wątku tj.zdemontowałem schowek pod

> kierownicą (z lewej strony),sprawdziłem -mam styki w gnieżdzie

> nr.32 - jest wiązka przewodów która dochodzi najprawdopodobniej

> do tablicy bezp.ale gniazda nie widać, nie mogę go też

> namacać.Może jest jakaś inna nieznana mi metoda znalezienia

> go.Proszę o pomoc.Mirek

A ja mam podobny problem w mojej eFce, styki nr 27 są, pootwierałem klapki, macam patrzę, a kostki nie widu frown.gif , gdzie ona jest??

Napisano

> A ja mam podobny problem w mojej eFce, styki nr 27 są, pootwierałem

> klapki, macam patrzę, a kostki nie widu , gdzie ona jest??

co Ci możemy poradzić...

na 99,99% kostke masz - u mnie też była dobrze schowana i za pierwszym razem nie znalazłem...

Napisano
  • Autor

> A ja mam podobny problem w mojej eFce, styki nr 27 są, pootwierałem

> klapki, macam patrzę, a kostki nie widu , gdzie ona jest??

Ja szukałem cały dzień. U mnie była poprostu przyczepiona plastikową opaską do reszty kabli angryfire.gif

Napisano

> Ja szukałem cały dzień. U mnie była poprostu przyczepiona plastikową

> opaską do reszty kabli

u mnie też...

niełatwo było to odciąć żeby nie naruszyć biegnącej tam wiązki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie też...

> niełatwo było to odciąć żeby nie naruszyć biegnącej tam wiązki

No tymbardziej że robiłem to sposobem na ginekologa ........ wymacanie paluszkiem i ucięcie szczypczykami hahaha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.