Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FAQ, spalanie ....

Featured Replies

Napisano

> No nie... Toz te R6 pali mniej niz moja byla Epica w klekocie

> Sprawdz na stacji benzynowej. Toz to nawet mniej pali niz Yariska mojej

Napisałem przecież, że jazda była w trybie eko (drogi 2 klasy, brak ruchu i prędkości 70-90 raz, że szybciej się nie dało bo kręto i dziurawo, a 2 że blisko gmin Kęsowo i Biały Bór, więc za każdym zakrętem fotoradar straży wiejskiej wink.gif)

Z całej trasy spodziewam się wyniku 7-8, bo po drodze było ponad 150 km autostrady a tam spalanie koło 9.

Ps. nie wiem z ilu ostatnich km komp Epiki zlicza średnią spalania, ale nic w nim nie resetowałem.

Napisano

> Ps. nie wiem z ilu ostatnich km komp Epiki zlicza średnią spalania, ale nic w nim nie resetowałem.

U mnie sam się resetował z bliżej nieokreśloną częstotliwością

Napisano

Trasa Budapeszt - Bedzin, srednia predkośc 87,5 km/h, srednia z tankowania 5,47l/100km, srednia z komputera ponizej.

285963926-zdjecie.jpg

Potem go poprawilem na trasie Bedzin - Krakow, ale w drodze powrotnej załczyło się wypalanie i z sukcesu 5,3l/100km zrobiło się znowu 5,9l/100km

post-115536-14352516367615_thumb.jpg

Napisano

Dwa spostrzeżenia.

1. Też chciałbym mieć takie wyniki spalania beksa.gif Zwykle mam w granicach 6,8-7,2 ( z klimą prawie cały czas), ale ja mam NoPb zlosnik.gif

2. Zaye......e dużo paliwa wozisz..... tak samo jak ja waytogo.gif

Przynajmniej pompa paliwa ma dobrze u mnie skromny.gif

Napisano

> U mnie sam się resetował z bliżej nieokreśloną częstotliwością

Bo tak naprawdę to ustrojstwo podaje średnią z około 8 km przejechanych i tak kilka kilometrów wcześniej...

Wiarygodność tego ustrojstwa jest jak połączenie z Ełkiem.

Napisano

> niedlugo wyzeruje licznik spalania i sprawdze ile pali w trasie Warszawa -> Hamburg ~850km

trasa 2200km , spalanie 5,5-5,6 l/100km przy predkosciach autostradowych 130-170km/h - autostrady niemieckie cool.gif

i mala ciekawostka - producent podaje Vmax=174km/h

mi udalo sie rozpedzic auto bez najmniejszego problemu do 190km/h

a do 200km/h juz bylo ciezko ale mozliwe ok.gif

predkosci porownane z GPS i roznica byla 4-5km/h przy 200km/h

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
Napisano

Raczej pokaz możliwości, niż powtarzalny wynik - chociaż... Jeżeli na trasie ktoś jeździ przepisowe 90-95 km/h to będzie powtarzalne... Jazda na tempomacie, dwie osoby i mały bagaż. Klima włączona przez 70% trasy.

Spalanie na dystansie 565 km ( w tym jedna przeprowadzona procedura dopalania DPF'u ) zmierzone poprzez tankowanie do pełna ( nie komputer ) - UWAGA !!!!! 5,61 !!!!

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Pierwszy raport

Drugi raport grinser006.gif

Trasa W-wa - Polańczyk => 411km

Warunki - masakra 270751858-jezyk.gif 34 stopnie, 3 osoby na pokładzie, bagażnik CAŁY załadowany, rower na haku robi za spadochron. Jazda równa ale powyżej dopuszczalnej V-max. Ostatnie 60km III i IV bieg, mijanie traktorów itp

Wynik z kompa 9,9L/100km, realne jakieś 9,5L/100km. Średnia prędkość 58km/h

ps. fota po powrocie

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Raczej pokaz możliwości, niż powtarzalny wynik - chociaż... Jeżeli na trasie ktoś jeździ przepisowe

> 90-95 km/h to będzie powtarzalne... Jazda na tempomacie, dwie osoby i mały bagaż. Klima

> włączona przez 70% trasy.

> Spalanie na dystansie 565 km ( w tym jedna przeprowadzona procedura dopalania DPF'u ) zmierzone

> poprzez tankowanie do pełna ( nie komputer ) - UWAGA !!!!! 5,61 !!!!

To i ja się pochwalę - ta sama trasa, ale przejechana dynamicznie -kilkakrotnie ponad 200 ( spoko - mundurowi dali list intencyjny zlosnik.gif ), średnia grubo ponad 140 dała wynik 7,2.

Konkluzja - dla niecałych dwóch litrów nie warto katować auta i siebie - najlepiej wypośrodkować i wyszłoby niewiele ponad 6.

PS - blue - naprawdę niezły wynik ok.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

Trasa Krosno-Warszawa, średnia prędkość 81,4km/h, spalanie 4,8 l/100km, w przeciwną stronę 77,8 km/h i 5,3 l/100km.

• 1 miesiąc później...
  • 3 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...
Napisano

Cześć,

Dane auta:

Chevi Captiva LT+, r.prod:2012r., 2,4L AT Benzyna

Miasto -65% Trasa-35%

Średnie spalanie L/ 100km

Miasto: 12,8 L/ 100km

Trasa: 11,0 L/ 100KM

Mieszany: 11,6 L /100KM

Napisano

> Cześć,

> Dane auta:

> Chevi Captiva LT+, r.prod:2012r., 2,4L AT Benzyna

> Miasto -65% Trasa-35%

> Średnie spalanie L/ 100km

> Miasto: 12,8 L/ 100km

> Trasa: 11,0 L/ 100KM

> Mieszany: 11,6 L /100KM

W końcu nie tylko ja mam 2.4 ok.gif

Pomimo innych skrzyń spalanie po mieście mamy zbliżone ale na trasie manual już mniej wciąga

Napisano

> W końcu nie tylko ja mam 2.4

> Pomimo innych skrzyń spalanie po mieście mamy zbliżone ale na trasie manual już mniej wciąga

Swoje musi otrzymać smile.gif

ale miło by było, gdyby choć raz udało mi sie zejść poniżej 10L na trasie smile.gif

Napisano

> Swoje musi otrzymać

> ale miło by było, gdyby choć raz udało mi sie zejść poniżej 10L na trasie

Zależy jak jeździsz devil.gif U mnie można bez wysiłku to osiągnąć wcale nie będąc zawalidrogą

Napisano

> Zależy jak jeździsz U mnie można bez wysiłku to osiągnąć wcale nie będąc zawalidrogą

Dobra smile.gif

Jazda tempomatem 100 KM/H + wyprzedzanie wolniejszych aut na trasie ok 130 km - 10,3 L / 100KM wg. komputera. Zejście poniżej 10L, może jak będzie cieplej, albo przy 90 KM/H smile.gif

Napisano

> Dobra

> Jazda tempomatem 100 KM/H + wyprzedzanie wolniejszych aut na trasie ok 130 km - 10,3 L / 100KM wg.

> komputera. Zejście poniżej 10L, może jak będzie cieplej, albo przy 90 KM/H

No to lipa bo taka jazda u mnie daje wynik poniżej 9 z komputera przy czym zawyża on około 0,5L

• 2 tygodnie później...
Napisano

u mnie po 33 tys. (30 na LPG)

9,79 l/100 LPG +1,525/100 Pb (srednio 1224km/mies.) - sredni koszt 100 km(LPG+Pb) to 34 zł

pretty-girl-in-car-1336726129.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

286909250-20130509048%28800x600%29.jpg Jazda na tempomacie 70 km/h na pustej, pozamiejskiej drodze.

Po prostu wyjechałem za wcześnie i opóźniałem dotarcie devil.gif

post-55767-14352520346444_thumb.jpg

Napisano

> Jazda na tempomacie 70 km/h na pustej, pozamiejskiej drodze.

> Po prostu wyjechałem za wcześnie i opóźniałem dotarcie

Daj spokój, komputer z Epici to można sobie....

Napisano

> Daj spokój, komputer z Epici to można sobie....

No jak nie jak tak zlosnik.gif

Jakbym w to wierzył to żyłbym w przeświadczeniu, że auto mi pali po mieście niecałe 7 litrów grinser006.gif

Aczkolwiek przy JEDNOSTAJNEJ długiej jeździe wiarygodność rośnie. Przykład ostatni - jazda po autostradzie, szybko. Różnica pomiędzy faktycznym, a komputerowym nie przekroczyła 0,3 litra.

Napisano

> No jak nie jak tak

> Jakbym w to wierzył to żyłbym w przeświadczeniu, że auto mi pali po mieście niecałe 7 litrów

> Aczkolwiek przy JEDNOSTAJNEJ długiej jeździe wiarygodność rośnie. Przykład ostatni - jazda po

> autostradzie, szybko. Różnica pomiędzy faktycznym, a komputerowym nie przekroczyła 0,3 litra.

U mnie różnica była 2-3 litry grinser006.gif Natomiast komp w Capti zawyża około 0,5 litra/100km ok.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Dziś autostrada

> Uploaded with ImageShack.us

> Starałem się jechać równo 150-160km/h + odcinek z testem V-max

uhhh. sporo. mój 2.0D max 7 średnio przy prędkościach rzędu 140-160 km/h.

Napisano

> uhhh. sporo. mój 2.0D max 7 średnio przy prędkościach rzędu 140-160 km/h.

Póki leciałem "normalnie" było ok. 10,5. To testy dobiły średnia ale 200 idzie grinser006.gif

Napisano

> Póki leciałem "normalnie" było ok. 10,5. To testy dobiły średnia ale 200 idzie

Ja orlandem dobiłem do 180 też bez żadnego wysiłku ale odpuściłem sobie bo wiozłem całą rodzinkę wink.gif

Napisano

Kraków-Kielce-Ostrowiec Świętokrzyski-Bałtów-Krzemionki-Ostrowiec-Kielce-Kraków.

Jazda bardzo spokojna, niedzielna, mało wyprzedzania, prędkości przepisowe, kapelusik założony cfaniaczek.gif

Średnia - 6,2 litra/100km

• 4 tygodnie później...
Napisano

Dziś traska ponad 200km. Bardzo nierówna jeśli chodzi o dynamikę, mieszanie biegami, mega ulewa i odcinek ekspresowy 170km/h

Efekt? Dla mnie super:

s8dx.jpgUploaded with ImageShack.com

• 4 tygodnie później...
Napisano

OT15k - koszt 595 pln.

Dzień przed przeglądem odmówiło współpracy otwieranie klapy bagażnika. Wymienione na gwarancji - ponoć wada fabryczna.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Spalanie z trasy W-wa - Gdańsk - W-wa. Na zdjęciu średnia z około 500km. Na baku można duuużo przejechać.

gdn9.jpgUploaded with ImageShack.com

• 1 miesiąc później...
Napisano

Wg mnie przy dzisiejszych temp powinna Ci sekwencja przejsc po kilkuset metrach, moze kilometr, ustaw sekswencje na 30 stC

40 wg mnie to poziom, ze wskazowka nawet nie drgnie.

Napisano

Obecny przebieg około 4000km. Ostatnio jeździłem trochę po mieście oraz w pobliżu W-wy {prędkości powyżej dopuszczalnych} - efekt 9,7L/100km ok.gif893goodvibes.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

> Do pobrania:

> http://rwicik.republika.pl/GM_L.xls

> http://rwicik.republika.pl/GM_C.xls

Sprawdziłem spalanie Cruze 1,8 wg komputera i faktyczne na dystansie ~4000km.

Komputer pokazał 8,3, a wg moich obliczeń śr. spalanie na 100km to 8,35.

Czyli komputer w miarę realnie wskazuje. ok.gif

Można wysnuć wniosek, że za różnice w spalaniu, jakie wychodzą na jednym baku odpowiada różna ilość tankowanego paliwa "do pełna" - raz wejdzie więcej, innym razem mniej, a pistolet odbije.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Sprawdziłem spalanie Cruze 1,8 wg komputera i faktyczne na dystansie ~4000km.

> Komputer pokazał 8,3, a wg moich obliczeń śr. spalanie na 100km to 8,35.

> Czyli komputer w miarę realnie wskazuje.

> Można wysnuć wniosek, że za różnice w spalaniu, jakie wychodzą na jednym baku odpowiada różna ilość

> tankowanego paliwa "do pełna" - raz wejdzie więcej, innym razem mniej, a pistolet odbije.

Kontynuując wątek - ciągle jeżdżę nie resetując spalania - obecnie komputer pokazuje śr. 8,2 - a moje wyliczenia 8,17, czyli też 8,2. Co potwierdza powyższe tezy zlosnik.gif

Napisano

Oj tam narzekacie na spalanie LPG wink.gif

Mnie tam obecnie, przy tych upałach i chodzącej klimie non stop wciąga po mieście bite 14 litrów LPG zlosnik.gif

A dynamika 115 koni przy tej masie i tej klimie powala hehe.gif

Napisano

To ja się pochwalę wynikiem z ubiegłego roku, z wyjazdu na wakacje.

Tankowałem w Barwinku i dopiero w Sarajewie mi zaświeciła kontrolka rezerwy. Przejechałem 912 km do rezerwy a zasięg dalej mi pokazywało 108 km. Czyli ponad TYSIĄC km na baku ok.gif

I to jazda po autostradach - Węgry, Chorwacja, trochę w BiH, trochę wspinania się po górach na pograniczu Polska-Słowacja, cały czas z klimą dodatkowo navi, CB.

Jazda w 90% na tempomacie.

Chyba nieźle jak na benzynę 140 KM

2013-07-06%2014.46.12.jpg

2013-07-06%2014.46.20.jpg

Napisano

> To ja się pochwalę wynikiem z ubiegłego roku, z wyjazdu na wakacje.

> Tankowałem w Barwinku i dopiero w Sarajewie mi zaświeciła kontrolka rezerwy. Przejechałem 912 km do

> rezerwy a zasięg dalej mi pokazywało 108 km. Czyli ponad TYSIĄC km na baku

> I to jazda po autostradach - Węgry, Chorwacja, trochę w BiH, trochę wspinania się po górach na

> pograniczu Polska-Słowacja, cały czas z klimą dodatkowo navi, CB.

> Jazda w 90% na tempomacie.

> Chyba nieźle jak na benzynę 140 KM

Super, czyli ile pali?

Napisano

> Super, czyli ile pali?

Według Motostat 7,33

Według kompa - nie resetowany od zakupu - 7,0

• 1 miesiąc później...
Napisano

Od jakiegoś czasu czułem bicie na kierownicy które przede wszystkim czuć było przy hamowaniu. Zgłosiłem problem do ASO i (ku mojemu zdziwieniu) tarcze z przodu zostały wymienione na gwarancji. Biła prawa tarcza. Auto zostawione w poniedziałek, dziś odebrane.

Przebieg 23kkm.

Napisano

> Jedziemy dalej

> Spalanie w mieście ok. 12L/100km z zastrzeżeniem, że to W-wa szykowana na Euro

> Trasa W-wa - Poznań i nazad 8,7 z uwzględnieniem autostrady

Zacytuję mój post z 03/05/2012 08:37 grinser006.gif

Dużo nie jeżdżę ale spalanie "podwarszawskie" obserwowane z 1/2 zbiornika to 12,1L/100km hmm.gif

Owszem, jeżdżę dynamicznie ale kiedyś to auto paliło mniej wink.gif

Napisano

Dziś trasa 300km W-wa=> Zwierzyniec

Trasa bardzo niewdzięczna: popierdywanie za ciężarówkami a później wyprzedzanie z pełnym but.gif Trochę odcinków dwupasmowych i prędkość ponad to co można. Jazda w 30 stopniach więc klima non-stop

Spalanie z kompa 9,8L/100km, średnia prędkość równo 60km/h spineyes.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Dziś trasa 300km W-wa=

> Trasa bardzo niewdzięczna: popierdywanie za ciężarówkami a później wyprzedzanie z pełnym Trochę

> odcinków dwupasmowych i prędkość ponad to co można. Jazda w 30 stopniach więc klima non-stop

> Spalanie z kompa 9,8L/100km, średnia prędkość równo 60km/h

I powrót. Trasa ta sama ale dla atrakcji mega ulewa w Lublinie - woda na 20cm - jechały tylko TIRy i SUVy ok.gif Ogólnie gaz trochę bardziej ciśnięty.

Średnia prędkość z trasy 65km/h oslabiony.gif i spalanie 10,2L/100km hmm.gif

Napisano

> I powrót. Trasa ta sama ale dla atrakcji mega ulewa w Lublinie - woda na 20cm - jechały tylko TIRy

> i SUVy Ogólnie gaz trochę bardziej ciśnięty.

> Średnia prędkość z trasy 65km/h i spalanie 10,2L/100km

Jestes pewien, ze pod maska masz diesla? grinser006.gif

Napisano

> Jestes pewien, ze pod maska masz diesla?

Jesteś pewien, że wiesz o czym piszesz czy tylko wpadłeś pospamować?