Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ostatni dzwonek na zakup tanszego akumulatora

Featured Replies

Napisano

Za Onet.pl

Bardzo niemiła niespodzianka dla kierowców

Drożeją akumulatory. Zimą może ich zabraknąć, zwłaszcza tych sprzedawanych w sieciach serwisowych - alarmuje "Rzeczpospolita".

O 15 proc. wzrosły już ceny akumulatorów z firmy ZAP Sznajder Batterien z Piastowa pod Warszawą. Podobne podwyżki zapowiadają też inni producenci oraz sprzedawcy.

- Wprowadzamy podwyżki od 5 listopada, średnio o 14,5 proc. na wszystkie produkty - informuje cytowany przez gazetę Jarosław Nadstazik, szef marketingu największego producenta akumulatorów w Polsce, poznańskiej Centry.

- Niedługo zakup markowego akumulatora oznaczać będzie równie duży wydatek co kupno opon zimowych - powiedział gazecie Janusz Sar, właściciel firmy sprzedającej akumulatory.

Co jest przyczyną wzrostu cen akumulatorów? Odpowiedź w "Rzeczpospolitej".

Zrodlo Onet.pl

Napisano

> O 15 proc. wzrosły już ceny akumulatorów z firmy ZAP Sznajder

> Batterien z Piastowa pod Warszawą. Podobne podwyżki zapowiadają

> też inni producenci oraz sprzedawcy.

> - Wprowadzamy podwyżki od 5 listopada, średnio o 14,5 proc. na

> wszystkie produkty - informuje cytowany przez gazetę Jarosław

> Nadstazik, szef marketingu największego producenta akumulatorów

> w Polsce, poznańskiej Centry.

Mała uwaga: 15% to od ostatniej podwyżki, czyli w sumie od początku roku akumulatory podrożały już o ponad 60% yikes.gif

Napisano

Na AK ktoś już w bodajże lipcu albo sierpniu pisał o tym, że akumulatory podrożeją. Miałem akurat do wymiany (nie wytrzymałby zimy) i cieszę się bardzo, że kupiłem, a dla tamtej osoby IThankYou.gif

Był to Tarik w TYM wątku IThankYou.gif

Napisano

> Za Onet.pl

> Bardzo niemiła niespodzianka dla kierowców

> Drożeją akumulatory.

Właśnie dzwoniłem do kolegi ze sklepu motoryzacyjnego i potwierdził,że szykują się zmiany cen aku sick.gif

w tej chwili za aku 45 Ah trzeba wydać ~180 PLN w zależności od producenta.

Napisano

czyli nalezy sie przygotować na nowe zjawisko pt. "zajumali mi aku w nocy"

Napisano
Mój akumulator ma 6 lat . Jak padnie , to kupię nowy . Nie będę podbijał cen .
Napisano

Mieliście rację z tymi podwyżkami. Dzis byłem zmuszony kupić nowy aq do megany i najtańszy jaki znalazłem w Grudziądzu (odrzucająć marketowe shity) kosztował 219zł*. Był to ZAP standard 55Ah. Przy okazji trochę pogadałem ze sprzedawcą i ten mi powiedzieł, że 1 listopada była już 4 podwyżka w ciągu ostatniego niespełna pół roku (jeszcze w lipcu ten sam aq kosztował około 160zł). I ta czwarta napewno nie jest ostatnia ....

* miałem jeszcze do wyboru bannera za 260 i molla za około 300. Oba 55Ah bo takich tylko szukałem

PS. pogrzebałem trochę w papierach i znalazłem paragon sprzed 4 lat na poprzedni aq (ten który teraz mi sie skończył) i wiecie ile kosztował? 130zł. Nieżle te ceny podskoczyły

Napisano

> Drożeją akumulatory.

to przecież nie powód żeby iść i wykupić zapasy ze sklepu - nie rozumiem poruszenia - będzie potrzebny to się kupi , parę zeta nie robi różnicy waytogo.gif

> Zimą może ich zabraknąć

a co , odlecą do ciepłych krajów rotfl.gif

Napisano

No i co ja mam zrobić ? Kupic na zapas ? Kto ma kupić to kupi, nie widze powodu do szału zakupów.

Napisano

Robią dym handlarze i producenci. Pozazdrościli branży budowlanej sick.gif

Napisano

> No i co ja mam zrobić ? Kupic na zapas ? Kto ma kupić to kupi, nie

> widze powodu do szału zakupów.

Kazdy taki szał tylko wywinduje ceny wyżej.

Czyli za rok więcej aku w zapasie, ceny niższe. Jak komu niepotrzebny nie ma sensu kupować.

Napisano

> Czyli za rok więcej aku w zapasie, ceny niższe.

no ja nie wiem czy spadną

za money.pl

W ciągu ostatnich lat widoczny jest znaczący wzrost notowań tony ołowiu na giełdzie w Londynie. W 2000 r. średnia cena wynosiła 454 USD/t, natomiast średnia cena w roku 2006 wyniosła już 1287,5 USD/t. W tym samym okresie stan zapasów ołowiu w magazynach giełdowych spadł

z poziomu 140 tys. ton na koniec 2000 r. do poziomu 40 tys. ton na koniec 2006 r. Oba trendy utrzymują się również w roku obecnym.

W związku z rosnącym zapotrzebowaniem na akumulatory kwasowo-ołowiowe wynikające

z rozwoju rynku motoryzacyjnego (napędzanego głównie przez Chiny i Indie, ale widocznego również i w Polsce) można spodziewać się dalszego wzrostu tych notowań.

i teraz nallepsze. za dziennikiem

Za tonę ołowiu zapłacić trzeba (2.10.2007 r.) 3430 dolarów shocked.gifshocked.gifshocked.gif, podczas gdy przed niespełna rokiem można ją było kupić nawet za 1375 dolarów. Brak jest jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, dlaczego ołów drożeje tak szybko. Wskazuje się m.in. na gwałtownie rosnącą chłonność rynków azjatyckich (Chiny, Indie), gdzie wciąż otwierane są nowe fabryki samochodów, jak też na przeciągającą się wojnę w Iraku.

źródełko

czyli cena ołowio przez rok czasu wzrosła o 250% icon_eek.gif masakra

edit

znalazłem cene na 1,11,2007 i co?

3612,50 USD za tone. A więc przez miesiąc podskoczyło o kolejne 200 dolców

Napisano

To co się dzieje z akumulatorami, to przykład jak podwyżka ceny surowca powoduje wzrost wyrobu finalnego.

Ale?

o ile zdrożał ołów, a o ile akumulatory?

Mam wrażenie że producenci akumulatorów wykorzystali wzrost ceny ołowiu, do większego wzrostu cen akumulatorów.

Ciekawe co będzie następne?

Napisano
Prawdopodobnie tylko o to chodzi , żeby producenci akumulatorów " trochę sobie dorobili " frown.gif . Dokładnie tak samo jest z ceną benzyny - jak rośnie " na świecie " , to u nas od razu idzie do góry , a jak spada , to u nas jakoś o wiele wolniej . Biznes Panie i Panowie . Tylko i wyłącznie .
Napisano

> Ale?

> o ile zdrożał ołów, a o ile akumulatory?

> Mam wrażenie że producenci akumulatorów wykorzystali wzrost ceny

> ołowiu, do większego wzrostu cen akumulatorów.

oj chyba nie. W moim poprzednim poście masz obliczone,że oło w ciągu ostatniego roku zdrożał o 250%

Pomyśl sam. w Polsce nie ma tylko jednego czy dwóch producentów akumulatorów, żeby można było mówić o monopolu czy kartelu. Jakby ci wielcy chcieli nadmiernie zwiększyć ceny i przez to zyski, pomniejsi producenci chciałyby uzyskać większy udział w rynku i sprzedawaliby swoje wyroby po normalnych cenach. Tak się jednak nie dzieje.

Napisano
  • Autor

> No i co ja mam zrobić ? Kupic na zapas ? Kto ma kupić to kupi, nie

> widze powodu do szału zakupów.

Przeciez nie napisalem tego posta po to aby zaraz kazdy polecial i zrobil zimowe zapasy. Ale jesli ktos ma aq na wykonczeniu i sie szykuje do zakupu to warto to zrobic teraz i zaoszczedzic troszke kaski. JUz widze jak za tydzien pojawia sie posty typu "wlasnie bylem zmuszony kupic aq i ceny w sklepie mnie przerazily" wink.gif

Napisano

> Przeciez nie napisalem tego posta po to aby zaraz kazdy polecial i

> zrobil zimowe zapasy. Ale jesli ktos ma aq na wykonczeniu i sie

> szykuje do zakupu to warto to zrobic teraz i zaoszczedzic

> troszke kaski. JUz widze jak za tydzien pojawia sie posty typu

> "wlasnie bylem zmuszony kupic aq i ceny w sklepie mnie

> przerazily"

Wzrost wzrostem ale w sklepach zaczną pojawiać się promocje. Jeśli padnie Ci aku to idziesz kupić. A co robi sprzedawca?-chce abyś właśnie u niego kupił a nie u konkurenta z naprzeciwka.

Napisano

> Wzrost wzrostem ale w sklepach zaczną pojawiać się promocje. Jeśli

> padnie Ci aku to idziesz kupić. A co robi sprzedawca?-chce abyś

> właśnie u niego kupił a nie u konkurenta z naprzeciwka.

Weż pod uwage że sklepy już dawno wiedziały o podwyżece i zaopatrzyły sie w zapas aku po starych cenach więc mogą sobie pozwolić na mała promocje

Napisano

Promocje promocjami, ale kupując nowy akumulator stary oddajesz więc ceny ołowiu nie powinny tak wpływac na ceny, przynajmniej przy wymianie.

Napisano

> Promocje promocjami, ale kupując nowy akumulator stary oddajesz więc

> ceny ołowiu nie powinny tak wpływac na ceny, przynajmniej przy

> wymianie.

A widzisz - celny strzał . Pewnie jednak okaże się , że są jakieś problemy z tym odzyskanym ołowiem i niestety hehe.gif . Dzisiaj , mimo przymrozku , Matiz odpalił normalnie . Poczekam na mrozy - prostownik już czeka hehe.gif .

Napisano

> Promocje promocjami, ale kupując nowy akumulator stary oddajesz więc

> ceny ołowiu nie powinny tak wpływac na ceny, przynajmniej przy

> wymianie.

Teoretycznie tylko tak to wyglada, moj ojciec jak kupowal i nei mial jak wymienic aku pod sklepem to sie psytal czy trzeba koniecznie samochodowy oddac, a gosc na to ze nie byle jaki aku, wiec oddal zelowy 5Ah grinser006.gif

Napisano

> no ja nie wiem czy spadną

> za money.pl

Ciach...

Że człowiek nie nakupił tego ołowiu w zeszłym roku na kontrakt na 2007 sciana.gif

Napisano

> e sklepy już dawno wiedziały o podwyżece i zaopatrzyły

> sie w zapas aku po starych cenach

I aby te zapasy nie leżały za długo (zamrożony kapitał) trzeba zachęcić klienta.

Napisano

> Ciach...

> Że człowiek nie nakupił tego ołowiu w zeszłym roku na kontrakt na

> 2007

no niby tak. Co prawda zysk byłby nieco mniejszy z racji na spadek cen $ na świecie. Ma to też swoje znaczenie ma cenie aku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.