Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xeony z allegro w moim stilo????

Featured Replies

Napisano

Odradźcie mi Koledzy, albo doradźcie odnośnie montażu czegoś takiego w moim stilo

KLIKEN

Czy jak takie coś zamontuję, to zabiorą mi dowód, czy jest to legalne rozwiązanie?

Napisano

> Odradźcie mi Koledzy, albo doradźcie odnośnie montażu czegoś takiego

> w moim stilo

> KLIKEN

> Czy jak takie coś zamontuję, to zabiorą mi dowód, czy jest to legalne

> rozwiązanie?

Podjedź do stacji diagnostycznej i zapytaj. Ja bym sie w zdzieranie skórki z gówna nie bawił, na pewno nie za moje pieniadze i na moim samochodzie nono.gif

Napisano

Bylo juz tyle razy na AK icon_eek.gif

kliken icon_eek.gif

Napisano

Odpowie i doradzi koleżanka co ma na imię "Szukaj" - znajdziesz na górze ekranu;)

ps: żeby nie było, że same złośliwości - przerabiałem ten temat (co prawda w Astrze II) ... i doszedłem do jedynych słusznych wniosków - kupić dobre żarówki i cieszyć się z zaoszczędzonych PLNów.

- co do legalności jak zwykle szkoły są dwie;)

- inna kwesia to "co w razie wypadku powie na takie przeróbki ubezpieczalnia"

- inna kwestia to u mnie akurat zakłocało CB radio okrutnie

- i inna kwestia to spryskiwacze lamp )akurat to u siebie i tak mam) i to cale poziomowanie - i tu też szkoły są dwie

- inna kwestia, moja subiektywna opinia że jednak reflektor halogenowy pod H7 został wymyślony pod H7 "oczywista oczywistość" i niech już tak zostanie 893goodvibes.gif

> Odradźcie mi Koledzy, albo doradźcie odnośnie montażu czegoś takiego

> w moim stilo

> KLIKEN

> Czy jak takie coś zamontuję, to zabiorą mi dowód, czy jest to legalne

> rozwiązanie?

Napisano

W warunkach technicznych jest mowa o konieczności:

- samopoziomowania,

- spryskiwaczy,

a tych tutu nie znajduję.

Są tacy (również na AK) co twierdzą, że taki HID jest legal, mnie jednak nie przekonują.

O ile nie lubisz nudy w życiu, bierz i zakładaj ... no risk, no fun ... jak ksiądz woli palacz.gifzlosnik.gif

Napisano

> A co z resztą osprzętu do xsenonów, tzn. pozycjoner z tyłu samochodu i spryskiwacze w zderzakach? Też montujesz? O ile wiem zawsze fabrycznie to robią i tylko wtedy xsenony mają sens, zakładając, że nie chcesz oślepiać. Jeśli same lampy to lepiej daj sobie od razu spokój. Ale to jest moja opinia, potwierdzona wyłącznie wymaganiami, jakie muszą fabrycznie zostać spełnione, żeby xsenony założyć.

Napisano
  • Autor

> W warunkach technicznych jest mowa o konieczności:

> - samopoziomowania,

> - spryskiwaczy,

> a tych tutu nie znajduję.

> Są tacy (również na AK) co twierdzą, że taki HID jest legal, mnie

> jednak nie przekonują.

> O ile nie lubisz nudy w życiu, bierz i zakładaj ... no risk, no fun

> ... jak ksiądz woli

Raczej założe...

PS mam jednak jedno ale.

Czy jak podepnę te xenony, to komputer nie będzie mi wywalał żadnych failurów? Pytam, bo wiem, że xenony zużywają mniej prądu.

Napisano

> Raczej założe...

Trudno do Cię przemówić, a może lepsiejsze żarówki niewiem.gifhmm.gif

> PS mam jednak jedno ale.

> Czy jak podepnę te xenony, to komputer nie będzie mi wywalał żadnych

> failurów? Pytam, bo wiem, że xenony zużywają mniej prądu.

Pojęcia zielonego nie mam confused.gif

Napisano

> Raczej założe...

Kolego zaloz sobie ale lepsze zarowki i tyle... Jak chcesz miec xenony to owszem ale fabryczne a nie 'home made'. Zaczynajac iz bedziesz mial problemy z przegladem rejestracyjnym to bedziesz egoistycznie i z premedytacją grzał innym po oczach...

Napisano

> Raczej założe...

Kolega ADi walczył z tematem - poszukaj w archiwum, mówiąc krótko odradzam!

Ostatnio jechało za mną Stilo z palnikami włożonymi w standardowe lampy -miałem ochotę zatrzymać i potłuc te reflektory irked.gif

Napisano

> Ostatnio jechało za mną Stilo z palnikami włożonymi w standardowe

> lampy -miałem ochotę zatrzymać i potłuc te reflektory

Nie chciałem tego mówić, ale jak bym takiego adasia słodowego spotkał na drodze co mnie oślepia swoimi wynalazkami to bym chetnie rozwalił mu te lampki uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Raczej założe...

Eeeee tam ok.gif... zakładaj....i daj zdjęcia jak to wygląda - przy ścianie w odległości około 3 - 4 metrów w stosunku do normalnej ..... jaki rozkład swiatła ..... najlepiej załuz na jedną lampę i porównamy

Ja osobiscie zakupiłem takie coś.....

279920990-osram.jpg

zobacze ile wytrzymają .....

Jak będzie źle to zawsze możesz odsprzedać wink.gif

post-15502-14352488828474_thumb.jpg

Napisano

> > A co z resztą osprzętu do xsenonów, tzn. pozycjoner z tyłu

> samochodu i spryskiwacze w zderzakach? Też montujesz? O ile wiem

> zawsze fabrycznie to robią i tylko wtedy xsenony mają sens,

> zakładając, że nie chcesz oślepiać. Jeśli same lampy to lepiej

> daj sobie od razu spokój. Ale to jest moja opinia, potwierdzona

> wyłącznie wymaganiami, jakie muszą fabrycznie zostać spełnione,

> żeby xsenony założyć.

Dlaczego uważasz że xenony bez sprysków i samopoziomowania będą oslepiać i nie maja sensu?? Wiesz wogole co to jest samopoziomowanie?? to nie tylko pozycjoner z tyłu....

Ja miałem stilo z oryginalnymi xenonami i samopoziomowanie nie działało przez ponad pół roku i jakoś nikt mi nie mrugał, nikogo nie oslepiałem itd itp. (oczywiscie wkoncu sie uporałem z problemem, jest opisane na forum, jak chcesz to sobie poszukaj). Co do spryskiwaczy - to to unijne a nie polskie prawo narzuca ich posiadanie! Ale wiadomo jak to z tym unijnym prawem jest... zwrot akcyzy tez nakazuje a jakos nie zwracaja!

Zestwów HID do stilo nie zakładaj, poprostu odbłyśnik nie jest dostosowany do tego rodzaju światła i xenonów HID w stilo nie da sie dobrze ustawic, zreszta, jak juz inni wspominali, ADI to też przerabiał!

Napisano

> Ja osobiscie zakupiłem takie coś.....

> zobacze ile wytrzymają .....

> Jak będzie źle to zawsze możesz odsprzedać

I jak to się sprawdza w porównaniu do zwykłych żarówek?

Napisano

> Dlaczego uważasz że xenony bez sprysków i samopoziomowania będą

> oslepiać i nie maja sensu?? Wiesz wogole co to jest

> samopoziomowanie?? to nie tylko pozycjoner z tyłu....

> Ja miałem stilo z oryginalnymi xenonami i samopoziomowanie nie

> działało przez ponad pół roku i jakoś nikt mi nie mrugał, nikogo

> nie oslepiałem itd itp.

Dokładnie ok.gif - w dynamicznym samopoziomowaniu więcej jest marketingu niż rzeczywistych efektów (wbrew intuicji działa to trochę inaczej niż możnaby się spodziewać). Ale mimo wszystko przy takich przeróbkach - jeśli ktoś się już za to zabiera - akceptowalnym rozwiązaniem byłaby wymiana po prostu całych reflektorów. Nie pamiętam w tej chwili nicka, ale ktoś już to na kąciku przerabiał. hmm.gif

Napisano

> Dokładnie - w dynamicznym samopoziomowaniu więcej jest marketingu

> niż rzeczywistych efektów (wbrew intuicji działa to trochę

> inaczej niż możnaby się spodziewać). Ale mimo wszystko przy

> takich przeróbkach - jeśli ktoś się już za to zabiera -

> akceptowalnym rozwiązaniem byłaby wymiana po prostu całych

> reflektorów. Nie pamiętam w tej chwili nicka, ale ktoś już to na

> kąciku przerabiał.

Oczywiście że tak, ale pod warunkiem że będzie można ręcznie z kabiny ustawiać wysokość wiązki światła, co w Stilo jest ciężkie do zrobienia w przypadku zmian całych lamp.

Napisano

> I jak to się sprawdza w porównaniu do zwykłych żarówek?

Jak założe to zrobie zdjęcia..... jeszcze nie doszły ...... food.gif

Napisano

>To że nikt ci nie mrugał, to żaden argument. Jeżeli fabrycznie wkładają xsenony z całym mechanizmem to ja nie będę pytał dlaczego oni tak robią (poszperaj po internecie - dowiesz się dlaczego), tylko zapytam "pomysłowych" jak zamierzają sobie z tym poradzić. "Domowe sposoby" montażu xsenonów zazwyczaj dają właśnie efekty oślepiania na drodze - wiem co mówię. Tak się składa, że mój ojciec ma Vectrę C Cosmo z xsenonami i widzę jak poziomuje lampy po uruchomieniu. To nie jest marketing. Po uruchomieniu po prostu wązka zjeżdża w dół i zatrzymuje się na pewnym poziomie. Kiedy obciążysz tył to widać jak znowu się reguluje. Taki tzw. "marketing" to ja stawiam wyżej niż "eksperymenty. Ale oczywiście każdy ma swoje podejście i zupełnie szczerze życzę powodzenia!

Napisano

> >To że nikt ci nie mrugał, to żaden argument. Jeżeli fabrycznie

> wkładają xsenony z całym mechanizmem to ja nie będę pytał

> dlaczego oni tak robią (poszperaj po internecie - dowiesz się

> dlaczego), tylko zapytam "pomysłowych" jak zamierzają sobie z

> tym poradzić. "Domowe sposoby" montażu xsenonów zazwyczaj dają

> właśnie efekty oślepiania na drodze - wiem co mówię. Tak się

> składa, że mój ojciec ma Vectrę C Cosmo z xsenonami i widzę jak

> poziomuje lampy po uruchomieniu. To nie jest marketing. Po

> uruchomieniu po prostu wązka zjeżdża w dół i zatrzymuje się na

> pewnym poziomie. Kiedy obciążysz tył to widać jak znowu się

> reguluje. Taki tzw. "marketing" to ja stawiam wyżej niż

> "eksperymenty. Ale oczywiście każdy ma swoje podejście i

> zupełnie szczerze życzę powodzenia!

Ale co tam poziomowanie ważne żeby ten z przodu we wstecznym lusterku widział białe światło z niebieska poświatą faint.gif.

Bo to tylko o to chodzi...

Także twoje wywody nic tu nie zmienią 20.GIF

Napisano

Też mi się wydaje, że o to chodzi, tylko, że producentowi chyba nie o to chodziło i chyba TO właśnie gdzieś użytkownikom umyka. To mniej więcej tak, jakby przy seryjnym, miękkim zawieszeniu twierdzić, że przy feldze 17" i przy bardzo niskiej oponie zakładać, że samochód będzie się lepiej drogi trzymał, kiedy to jest fizycznie nie do udowodnienia.

Napisano

> To mniej więcej tak, jakby przy seryjnym, miękkim zawieszeniu

> twierdzić, że przy feldze 17" i przy bardzo niskiej oponie

> zakładać, że samochód będzie się lepiej drogi trzymał, kiedy to

> jest fizycznie nie do udowodnienia.

No a nie bedzie sie trzymał drogi lepiej?? Mialem okazje przetestowac różne konfiguracje zawieszenia i rozmiaru kół w stilo, i prosze Cie, nie mów że nie będzie róznicy w prowadzeniu pomiedzy seryjnym zawiasem i kołami letnimi 15" a 17".... Poza tym, przy założeniu niskoprofilowych opon twardość jest bardziej odczuwalna, tyle tylko że nie jest to twradość zawieszenia a samej opony!!!

A wracajac do tematu to nie zrozumiałes mojej wypowiedzi. Chodzilo mi o to, że czy są spryskiwacze i samopoziomowanie czy ich nie ma, wystarczy dobrze ustawic światła i wszystko będzie OK. Oczywiscie gdybyś chcial zabrac 5 osob na pokład i pelny bagaznik to swiatła trzeaby przestawić, ale to jest chyba logiczne!!

Napisano

> W kwestii ogumienia tak się składa, że - powiedzmy nie jestem nowicjuszem (nie powiem więcej bo nie o to chodzi). Coś o tym wiem. Po prostu - przy niższym profilu opony i większej feldze jest twardszy bark opony, ale ze względu na szerokość trudniej także wymusić pracę bieżnika. Dlatego w samochodach, które seryjnie mają takie koła powinno być twardsze zawieszenie bo bardziej miękkie nie jest w stanie przenieść skutecznie ciężaru samochodu na koło (przy skręcie i hamowaniu) i wymusić pracy szerszej opony. Po prostu taka opona aby skutecznie pracowała wymaga łatwiejszego i szybszego przenoszenia ciężaru, co seryjne zawieszenie ma trudno wykonać, bo łatwiej takie koło oderwać od jezdni przy bardziej miękkim zawieszeniu. Cały ból polega na tym, że zazwyczaj przekonujemy się o tym w sytuacjach skrajnych - poślizgi, wybicie na zakręcie - a wtedy- jest po prostu za późno. Oczywiście Tobie, sobie i innym na forum życzę, by do takiej sytuacji nigdy nie dochodziło.

Stilo np w wersji jtd ma ten plus, że samo w sobie jest ciężkie i nawet przy seryjnym zawieszeniu jakoś sobie radzi z szerokimi i twardymi oponami, co w przypadku samochodów znacznie lżejszych jest zasadniczą różnicą.

Nic nowego nie wymyśliłem. To po prostu znane powszechnie doświadczenie w produkcji opon i dostosowania zawieszenia, już nawet w autkach typu GT. Łatwo to wymyślić nawet bez tej wiedzy

Tylko tyle i aż tyle!

Napisano

> To

> mniej więcej tak, jakby przy seryjnym, miękkim zawieszeniu

z calym szacunkiem, ale kilka lat jezdze na 17" w lecie i 15" w zimie. Zdarzylo mi sie tez nieco dluzej pojezdzic na 15" Ta szerokosc opony jest zdecydowanie za mala dla MW diesla. Zdecydowanie wieksza kontrole w czasie manewrowania ma sie jednak na szerszych kapciach

Co innego w 3D, jezdzilem kumpla Stilakiem na 15" letniakach i jednak prowadzi sie w zakretach wyraznie lepiej niz MW

Napisano

> Też mi się wydaje, że o to chodzi, tylko, że producentowi chyba nie o

> to chodziło i chyba TO właśnie gdzieś użytkownikom umyka. To

> mniej więcej tak, jakby przy seryjnym, miękkim zawieszeniu

Jeżdżę Stilo zimą na 15, latem na 17. Jeździłem też latem na 16 i 15. Trzymanie w zakrętach, gwałtowne zmiany toru jazdy czy gwałtowne hamowanie zdecydowanie odbywa się lepiej na 17 - 215/45/17.

BTW miałem okazję w weekend omijać zbyt późno zauważoną wysepkę (wzięli i ją wybudowali zlosnik.gif) i na 15, przy jednoczesnym hamowaniu i zmianie toru jazdy czułem jak tył chce wyprzedzić przód. ESP zrobiło swoje i kolejny test łosia zaliczyłem bez strat hehe.gif Na 17 sprowokować zadziałenie ESP w podobnej sytuacji jest prawie awykonalne.

Napisano

Ponieważ to ja wywołałem sprawę opon na tym wątku więc czuję się winny i proponuję ten temat przerzucić na inny wątek, zanim moderator mnie czy nam nie naubliża. Miało być o ksenonach, a jest o oponach. Mogę więc powiedzieć, że to ja wyprowadziłem dyskutantów na manowce. Sorry!

Ps: poniżej (w innym poście) przedstawiłem fragment znanej powszechnie wiedzy na temat zależności między szerokością opony, jej wysokością oraz sztywnością zawieszenia. Jasne, że nie każdy musi się z tym zgodzić, ale proszę pamiętać, że to są wnioski wyprowadzone na podstawie wieloletnich doświadczeń w konstruowaniu zawieszeń i opon. Jak od każdej reguły i w tym przypadku mogą być wyjątki. Ja jednak sugeruję sporą rozwagę, aby myśl o "wielkich felach, niskich kapciach i ksenonach" nie przesłoniła komuś realiów powodując skutki odwrotne od oczekiwanych. Mam z takimi osobami do czynienia na codzień i może to powoduje, że zwracam na ten tok myślenia uwagę. Szerokiej drogi i powodzenia! 30.GIF

Napisano

Zatem wracajac do watku xenonow (goscinnie z kacika Astrolotow) ... Mam pytanko:

Widzialem modele Volvo (nie pamietam numeracji) oraz Lagune ktore sa fabryznie wyposazone w xenony ale nie w reflektorze z soczewka tylko normalnie widac palnik i odlbysnik (tak jak w lampie halogenowej H7) .... to jak to dziala?

> Ponieważ to ja wywołałem sprawę opon na tym wątku więc czuję się

> winny i proponuję ten temat przerzucić na inny wątek, zanim

> moderator mnie czy nam nie naubliża. Miało być o ksenonach, a

> jest o oponach. Mogę więc powiedzieć, że to ja wyprowadziłem

> dyskutantów na manowce. Sorry!

> Ps: poniżej (w innym poście) przedstawiłem fragment znanej

> powszechnie wiedzy na temat zależności między szerokością opony,

> jej wysokością oraz sztywnością zawieszenia. Jasne, że nie każdy

> musi się z tym zgodzić, ale proszę pamiętać, że to są wnioski

> wyprowadzone na podstawie wieloletnich doświadczeń w

> konstruowaniu zawieszeń i opon. Jak od każdej reguły i w tym

> przypadku mogą być wyjątki. Ja jednak sugeruję sporą rozwagę,

> aby myśl o "wielkich felach, niskich kapciach i ksenonach" nie

> przesłoniła komuś realiów powodując skutki odwrotne od

> oczekiwanych. Mam z takimi osobami do czynienia na codzień i

> może to powoduje, że zwracam na ten tok myślenia uwagę.

> Szerokiej drogi i powodzenia!

Napisano

> Zatem wracajac do watku xenonow (goscinnie z kacika Astrolotow) ...

> Mam pytanko:

> Widzialem modele Volvo (nie pamietam numeracji) oraz Lagune ktore sa

> fabryznie wyposazone w xenony ale nie w reflektorze z soczewka

> tylko normalnie widac palnik i odlbysnik (tak jak w lampie

> halogenowej H7) .... to jak to dziala?

> > Szerokiej drogi i powodzenia!

Ja w Stilo też nie mam soczewek ;D Działa normalnie, tak jak żarówka. Różnica jest w sposobie produkcji strumienia światła - zamiast żarnika wolframowego jest łuk elektryczny. Soczewka pomaga zapanować nad kierunkiem świecenia/skupienia ale nie jest konieczna. W Stilo jest odpowiednia wkładka przed żarówką która kształtuje strumień światła.

Napisano

ogolnie to xenon to tylko typ zrodla swiatla; sam reflektor moze byc co najmniej dwojakiego rodzaju - soczewkowy lub odblyskowy - nalezy dodac ze same zarowki w zaleznosci od typu reflektora sie roznia. Poszukaj w sieci jest sporo materialow na ten temat.

Napisano

> Dlaczego uważasz że xenony bez sprysków i samopoziomowania będą

> oslepiać i nie maja sensu??

Silny strumień światła ulega ugięciu (chyba to się dyfrakcja nazywa) na cząsteczkach zanieczyszczeń co powoduje oślepianie kogoś tam jadącego w twoją stronę. Dlatego wymyślono spryskiwacze i tyle.

Napisano

> Silny strumień światła ulega ugięciu (chyba to się dyfrakcja nazywa)

> na cząsteczkach zanieczyszczeń co powoduje oślepianie kogoś tam

> jadącego w twoją stronę. Dlatego wymyślono spryskiwacze i tyle.

Spryskiwacze w Stilo raczej średnio sobie radzą z usuwaniem zabrudzeń z kloszy hmm.gif - ciśnienie wyrzucanego płynu nie jest zbyt duże...

Napisano

> Spryskiwacze w Stilo raczej średnio sobie radzą z usuwaniem zabrudzeń

> z kloszy - ciśnienie wyrzucanego płynu nie jest zbyt duże...

Ale są, więc więc nie można sie przyczepić - przepisowo zlosnik.gif

Napisano

> Spryskiwacze w Stilo raczej średnio sobie radzą z usuwaniem zabrudzeń

> z kloszy - ciśnienie wyrzucanego płynu nie jest zbyt duże...

a czy widziałeś poniedziałkowe wydanie "Motoru". Zrobili test płynów do spryskiwaczy

i okazało się wg gazety że 2/3 pomimo ze w miarę nadaje się do szyb to całkowicie

nie nadaje się do spryskiwacza kloszy świateł ponieważ powoduje liczne spękania?

Może to jest odpowiedz na Twoje problemy z kloszami od Stilo ?

Napisano

> nie nadaje się do spryskiwacza kloszy świateł ponieważ powoduje

> liczne spękania?

> Może to jest odpowiedz na Twoje problemy z kloszami od Stilo ?

Złosliwy jesteś? czy serio? Mam tn Motyor muszę zobaczyć. yikes.gif

Napisano

> Ale są, więc więc nie można sie przyczepić - przepisowo

zlosnik.gif - i w niektórych warunkach nawet dają radę (błoto pośniegowe z solą: na światłach osadza się mgiełka rozpylona przez koła poprzedzających aut i na ciepłym kloszu zasycha, pogarszając widoczność - w takich warunkach spisują się całkiem dobrze ok.gif), ale jeśli klosz jest pokryty takim "codziennym" brudem, to po spryskaniu dalej pozostaje brudny.

W Alfie 145 strumień spryskiwacza małe ręki nie urywał rotfl.gif - ale tam klosze reflektorów soczewkowych były ze szkła. Nie wiem, jak plastik w Stilo zniósłby takie traktowanie. biglaugh.gif

Napisano

> a czy widziałeś poniedziałkowe wydanie "Motoru".

Nie widziałem - ale kupię ok.gif

[...]

> całkowicie

> nie nadaje się do spryskiwacza kloszy świateł ponieważ powoduje

> liczne spękania?

> Może to jest odpowiedz na Twoje problemy z kloszami od Stilo ?

Może hmm.gif - chociaż wątpię, żeby ten, który był używany w Stilo przez całe 90 kkm przebiegu, był w tym teście w ogóle uwzględniony. zlosnik.gif

Napisano

> Złosliwy jesteś? czy serio? Mam tn Motyor muszę zobaczyć.

icon_eek.gifserio foch.gif

Napisano

> Nie widziałem - ale kupię

> [...]

> Może - chociaż wątpię, żeby ten, który był używany w Stilo przez

> całe 90 kkm przebiegu, był w tym teście w ogóle uwzględniony.

skana moge Ci puścić ok.gif

Napisano

> skana moge Ci puścić

to dawaj skana smile.gif bo nie opłaca sie wydawac 2,1 czy tam 1,8 dla jednego artykułu rotfl.gif

Napisano

> Nie widziałem - ale kupię

> [...]

> Może - chociaż wątpię, żeby ten, który był używany w Stilo przez

> całe 90 kkm przebiegu, był w tym teście w ogóle uwzględniony.

ale bylo napisane ze niektore plyny zle wplywaja na klosze z poliweglanu powodujac ich pekanie....

Napisano

> Silny strumień światła ulega ugięciu (chyba to się dyfrakcja nazywa)

> na cząsteczkach zanieczyszczeń co powoduje oślepianie kogoś tam

> jadącego w twoją stronę. Dlatego wymyślono spryskiwacze i tyle.

Tak jasne... i równie dobrze powinienes sobie spryskiwacze zamontowac jak zakładasz każdą żarówke +30%, +50% itd itp. bo jak sie szklo zabrudzi to nastapi dyfrakcja i będziesz oslepiał innych!

Ale w takim razie to ja mam inne pytanie do Ciebie. Jak jeżdże autem tylko w lecie, wtedy gdy nie ma sniegu, blota pośniegowego, wode na drodze... pucuje auto w garazu i jade wieczorem na lans to czy musze miec spryskiwacze?? Przeciez szkło reflektora jest czyste, nie będzie dyfrakcji, nie bede nikogo oslepiał....

Napisano

Jak wieczorem na lans to spryskiwacze reflektorow musza byc obowiazkowe (najlepsze jak najwieksze) grinser006.gif

> Tak jasne... i równie dobrze powinienes sobie spryskiwacze zamontowac

> jak zakładasz każdą żarówke +30%, +50% itd itp. bo jak sie szklo

> zabrudzi to nastapi dyfrakcja i będziesz oslepiał innych!

> Ale w takim razie to ja mam inne pytanie do Ciebie. Jak jeżdże autem

> tylko w lecie, wtedy gdy nie ma sniegu, blota pośniegowego, wode

> na drodze... pucuje auto w garazu i jade wieczorem na lans to

> czy musze miec spryskiwacze?? Przeciez szkło reflektora jest

> czyste, nie będzie dyfrakcji, nie bede nikogo oslepiał....

Napisano

tak zeby.GIF

dlaczego mało kto kupuje auta wyposażone tak jak sobie wykombinował? zamiast tego zaczyna się podcieranie doopy szkłem

Napisano

No czasami to jedyne wyjscie;)

Ja u siebie np: wymienilem fabryczne fotele, ktore byly w mojej wersji (wyjatkowo niewygodne) na komplecik ze lepszej - skora (tak, tak komorke tez juz mam do kompletu) ... no i teraz sobie jezdze i w doope mi jest cieplutko bo podgrzewanie dziala miodzio.... wiec czasami nie jest to tylko jak Kolega okresla "podcieranie doopy szklem";))

> tak

> dlaczego mało kto kupuje auta wyposażone tak jak sobie wykombinował?

> zamiast tego zaczyna się podcieranie doopy szkłem

Napisano

> dlaczego mało kto kupuje auta wyposażone tak jak sobie wykombinował?

Przy używanych raczej ciężko o takie podejście z przyczyn oczywistych, a w przypadku nowych dealerzy straszą długim oczekiwaniem i kuszą upustami do kupowania tego, co stoi na placu. zlosnik.gif

No i do chodzi jeszcze czasem i taki fakt, że auto zamówione z określonym wyposażeniem do dealera dotrze trochę inaczej skompletowane biglaugh.gif - u mnie na przykład były to dodatkowe poduszki z tyłu, których nie zamawiałem i brak reflektorów ksenonowych - które zamówiłem. zlosnik.gif Co do ksenonów to ogólnie mieli z tym chyba jakiś problem, bo na kąciku jest/był jeszcze jeden kolega, który również zamówił Stilo z ksenonami, a z fabryki dostarczono bez. hmm.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Przy używanych raczej ciężko o takie podejście z przyczyn

> oczywistych, a w przypadku nowych dealerzy straszą długim

> oczekiwaniem i kuszą upustami do kupowania tego, co stoi na

> placu.

> No i do chodzi jeszcze czasem i taki fakt, że auto zamówione z

> określonym wyposażeniem do dealera dotrze trochę inaczej

> skompletowane - u mnie na przykład były to dodatkowe poduszki z

> tyłu, których nie zamawiałem i brak reflektorów ksenonowych -

> które zamówiłem. Co do ksenonów to ogólnie mieli z tym chyba

> jakiś problem, bo na kąciku jest/był jeszcze jeden kolega, który

> również zamówił Stilo z ksenonami, a z fabryki dostarczono bez.

w NB na początku też był problem z biksenonem - bardzo się wydłużał

okres oczekiwania pomimo że opcja była dostepna biglaugh.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

> >To że nikt ci nie mrugał, to żaden argument. Jeżeli fabrycznie

> wkładają xsenony z całym mechanizmem to ja nie będę pytał

> dlaczego oni tak robią (poszperaj po internecie - dowiesz się

> dlaczego), tylko zapytam "pomysłowych" jak zamierzają sobie z

> tym poradzić. "Domowe sposoby" montażu xsenonów zazwyczaj dają

> właśnie efekty oślepiania na drodze - wiem co mówię. Tak się

> składa, że mój ojciec ma Vectrę C Cosmo z xsenonami i widzę jak

> poziomuje lampy po uruchomieniu. To nie jest marketing. Po

> uruchomieniu po prostu wązka zjeżdża w dół i zatrzymuje się na

> pewnym poziomie. Kiedy obciążysz tył to widać jak znowu się

> reguluje. Taki tzw. "marketing" to ja stawiam wyżej niż

> "eksperymenty. Ale oczywiście każdy ma swoje podejście i

> zupełnie szczerze życzę powodzenia!

aaa to teraaz rozumiem czemu mi czasami po zaświeceniu wędrują najpierw, już myslałem że to jakiś "issue"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.