Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie warunki musi spelniac auto, aby moglo byc holowane?

Featured Replies

Napisano

Witam,

tesciu mial dzwona. Chcialby, aby moj ojciec naprawil samochod w swoim warsztacie. Uszkodzena jest maska, zderzak, chlodnica, zbiornik z plynem do wspomagania. Zderzak jest w dwoch czesciach, wiec zostal odkrecony. Chlodnica trzyma sie, ale jest dziurawa. Maska pognieciona. Mozna taki samochod holowac na lince? Do przejechania ok 30km. Swiatla sprawne, zadnych luznych elementow. Kola normalnie sie kreca. Silnika ze wzgledu na chlodnice nie bedziemy uruchamiac.

Mozna tak, czy pozostaje tylko laweta?

Napisano

w takiej sytuacji zalecałbym motyla albo lawetkę

będzie zdecydowanie bezpieczniej

Napisano

albo hol sztywny albo cos innego. Nie polecam hamowania bez wspomagiania, troche ciezko

Napisano

> Mozna tak, czy pozostaje tylko laweta?

bez wspomagania kierownicy i hamulców ciężko będzie

ale jak się uprzesz to można

poza tym musi mieć OC i trójkąt ostrzegawczy z tyłu (awaryjne nono.gif) i przynajmniej pozycyjne zapalone

Napisano
  • Autor

> bez wspomagania kierownicy i hamulców ciężko będzie

> ale jak się uprzesz to można

> poza tym musi mieć OC i trójkąt ostrzegawczy z tyłu (awaryjne ) i

> przynajmniej pozycyjne zapalone

Bez wspomagania kierownicy i hamulcow to juz kiedys Cienkiego holowalem 80km i jakos dalem rady. Co do trojkata to wiem. O awaryjnych tez zeby.GIF (zawsze smieje sie, gdy widze tak holowany samochod). OC wazne.

Napisano
  • Autor

> w takiej sytuacji zalecałbym motyla albo lawetkę

> będzie zdecydowanie bezpieczniej

Co to?

Napisano

> Co to?

Rodzaj sztywnego holu, praktycznie nie da się tego wypożyczyć, można kupić, ale...

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ja bym nie ryzykował. Bez wspomagania kiery i hebli będzie trudno i może zrobić kolejnego dzwona ale w samochód holujacy. Byłyby niezłe jaja.

Boa

Napisano
  • Autor

A czy skoda felicja da rade na lawecie zwiesc honde civic, ta kanciasta?

Napisano

> Witam,

> tesciu mial dzwona. Chcialby, aby moj ojciec naprawil samochod w

> swoim warsztacie. Uszkodzena jest maska, zderzak, chlodnica,

> zbiornik z plynem do wspomagania. Zderzak jest w dwoch

> czesciach, wiec zostal odkrecony. Chlodnica trzyma sie, ale jest

> dziurawa. Maska pognieciona. Mozna taki samochod holowac na

> lince? Do przejechania ok 30km. Swiatla sprawne, zadnych luznych

> elementow. Kola normalnie sie kreca. Silnika ze wzgledu na

> chlodnice nie bedziemy uruchamiac.

> Mozna tak, czy pozostaje tylko laweta?

Ja po podobnym dzwonie auto holowałem, nawet mijały mnie patrole drogówki i nikt na nic nie zwracał uwagi ok.gif

Napisano

> A czy skoda felicja da rade na lawecie zwiesc honde civic, ta

> kanciasta?

a masz na to kategorie ? hmm.gif

Napisano

> w takiej sytuacji zalecałbym motyla

Holowaniena motylu jest juz zabronione. Dopuszcza sie uzycia motyla przez samochody pomocy drogowej celem usuniecia ich z jezdni. Pozniej laweta lub wysuwany silownik pod samochod (taki jak Towingi maja).

Tak wiec pozostaje raczej laweta, jesli przod uszkodzony.

Napisano
  • Autor

> a masz na to kategorie ?

Tesciu ma. Problem czy laweta z samochodem nie bedzie za ciezka dla felicji (1,6)?

Napisano

> Tesciu ma. Problem czy laweta z samochodem nie bedzie za ciezka dla

> felicji (1,6)?

masa lawety z autem na niej nie moze przekroczyc masy auta holującego

Napisano

> a masz na to kategorie ?

a jaką trzeba?

Napisano

> poza tym musi mieć OC i trójkąt ostrzegawczy z tyłu (awaryjne ) i

> przynajmniej pozycyjne zapalone

Ustawa Prawo o ruchu drogowym nie nakazuje obligatoryjnego włączenia świateł pozycyjnych w pojeździe holowanym, jest to niezbędne tylko przy niedostatecznej widocznośći - patrz art. 31 u. 1 p. 5.

Co do trójkąta (lub opcjonalnie żółtych sygnałów błyskowych) to zgoda ok.gif

Napisano

Ja na Twoim miejscu bym holował i nie oglądał się na nic grinser006.gif Tylko z prędkością tak 30-40km/h. Holowałem już 3 razy samochody z rozbitymi przodami po 25km, Mijałem policję ze 3 razy, nic na nas nie reagowali, tylko sobie popatrzyli 270635636-JUMP2.gif Grunt żeby z tyłu pojazdu holowanego światła były sprawne waytogo.gif

Napisano

> bez wspomagania kierownicy i hamulców ciężko będzie

Hmm, a jak sobie wyobrażasz wspomaganie kierownicy i hamulców z wyłączonym silnikiem? hmm.gif

Napisano

> Hmm, a jak sobie wyobrażasz wspomaganie kierownicy i hamulców z

> wyłączonym silnikiem?

a gdzie kol. Chris_66 napisał ze sobie wyobraza? confused.gif

Napisano

> a gdzie kol. Chris_66 napisał ze sobie wyobraza?

W zasadzie nigdzie, ale idąc tą drogą dochodzimy do wniosku, że nie można holować żadnego samochodu, który ma wspomaganie kierownicy i hamulców. Prawda?

Napisano

> masa lawety z autem na niej nie moze przekroczyc masy auta holującego

Nie do konca.

Nie moze przekroczyc rubryki O1 lub O2 w DR w zaleznosci od tego czy przyczepa wyposazona jest w hamulec najazdowy czy nie oraz masa zestawu musi byc nizsza od 3,5t.

Napisano

> W zasadzie nigdzie, ale idąc tą drogą dochodzimy do wniosku, że nie

> można holować żadnego samochodu, który ma wspomaganie kierownicy

> i hamulców. Prawda?

moim zdaniem napisal ze bedzie ciezko bez wspomagania ale tez sie da holowac w ten sposób skromny.gif

Napisano

> moim zdaniem napisal ze bedzie ciezko bez wspomagania ale tez sie da

> holowac w ten sposób

No ale to jest logiczne, że będzie ciężko... Jeżeli tylko hamulce działają, kierownica się kręci, to samochód "nadaje" się do holowania.

Napisano

Przecież kiedyś większość samochodów nie miała wspomagania i jakoś ludzie sobie radzili z holowaniem spineyes.gif

Co do hamulca to faktycznie gorzej łapie ale przecież zawsze można wesprzeć się ręcznym (wychodzę z założenia że jest sprawny)

Ja lanosem ciągnąłem lanosa (wył. silnik- brak wspomagania i kiepski hamulec) przez 20 km i nie było najmniejszych problemów. Jeśli samochód holowany będzie prowadził ktoś rozgarnięty to naprawdę bedzie musiał sie postarać aby wjechać w tyłek holującemu. (tym bardziej że przed skrzyżowaniem pojazd holowany zaczyna hamować pierwszy aby lina była zawsze napięta)

Napisano

> Przecież kiedyś większość samochodów nie miała wspomagania i jakoś

> ludzie sobie radzili z holowaniem

> Co do hamulca to faktycznie gorzej łapie ale przecież zawsze można

> wesprzeć się ręcznym (wychodzę z założenia że jest sprawny)

> Ja lanosem ciągnąłem lanosa (wył. silnik- brak wspomagania i kiepski

> hamulec) przez 20 km i nie było najmniejszych problemów. Jeśli

> samochód holowany będzie prowadził ktoś rozgarnięty to naprawdę

> bedzie musiał sie postarać aby wjechać w tyłek holującemu. (tym

> bardziej że przed skrzyżowaniem pojazd holowany zaczyna hamować

> pierwszy aby lina była zawsze napięta)

A co na to kodeks drogowy? O ile dobrze sobie przypominam, to zabrania się holowania pojazdu z wyłaczonym silnikiem, jeśli układ hamulcowy lub kierowniczy zależny jest od pracy silnika. Czy wspomaganie to już zależność układu od pracy silnika? Bo w zasadzie bez wspomagania czy to hamulce, czy kierownica działa tak samo, tylko siła potrzebna do użycia jest inna? Jak to jest?

Napisano

Ja holowałem mojego ojca przy podobnych uszkodzeniach i na dodatek opona ocierała o coś przy skręcie i 13km spokojnie przejechaliśmy.

Napisano

>jeśli samochód holowany będzie prowadził ktoś rozgarnięty to naprawdę

> bedzie musiał sie postarać aby wjechać w tyłek holującemu. (tym

> bardziej że przed skrzyżowaniem pojazd holowany zaczyna hamować

> pierwszy aby lina była zawsze napięta)

i to jest odpowiedź na pytania jak sobie wyobrażam czy sobie nie wyobrażam brawo.gif

miałem na myśli że ciężko będzie ale się da waytogo.gif

pod warunkiem że w holowanych zwłokach będzie siedział ktoś z jajami a nie blondynka ( chodzi o poziom umysłowy a nie inne sprawy - jakby ktoś znowu nie zrozumiał 033102bebe_1_prv.gif)

Napisano

Ja holowałem mojego tatę ok 45 km. W tym przejazd przez całą Warszawę i bez problemów jechaliśmy... Ja jechałem Polonezem, on Fiatem Palio... Innym razem ten sam zestaw, w tej samej kolejności jechał z Warszawy do Grodziska... Innym razem z Centrum na obrzeża miasta... Mógłbym jeszcze wymieniać...

Tak więc moim zdaniem jak ktoś wie, o co chodzi to spokojnie można jechać...

Myślę sobie dalej i dochodzę do wniosku, że Polonez przeciągnął tego Fiata chyba ponad 200 km... Fiat Poloneza z 10 km... smile.gif

Napisano

Parę miesięcy temu jak sobie jechałem ojca Audi 80 B4 i niestety akurat przewód płynu chłodzącego dał d..y i pękł... Efekt? Do domu na lince... po 3-4 użyciach hamulca na wyłączonym (oczywistość) silniku auto w ogóle nie hamowało!!! Całe szczęście, że nie chciał grzać sobie świec żarowych i szybko odpalił jak dojeżdżaliśmy do STOPu, a z górki było... Ogólnie taka jazda to porażka...

A kodex mówi, że pojazd holowany może nie mieć sprawnego u. hamulcowego i kierowniczego tylko wtedy, jeśli nie zachodzi potrzeba jego użycia

A jaki samochód osobowy spełnia warunki do ciągnięcia lawety co?

- masa pojazdu holującego nie może być większa niż masa tego, co ciągnie. A Felicja to przecież nie ciężarówka cool.gif

Napisano

> A kodex mówi, że pojazd holowany może nie mieć sprawnego u. > hamulcowego i kierowniczego tylko wtedy, jeśli nie zachodzi potrzeba jego użycia.........

Czyli tylko na sztywnym holu...

Napisano

ja raz wyjechałem z domu z zagietym przewodem do serwa

hamulców poprostu nei było - były zwalniacze (zaparcie sie i naciskanie z całej siły pedału hamulca mało dawało - nie było szans normalnei jechac/hamowac ... nie mowiac juz o zablokowaniu kół)

Napisano

> A kodex mówi, że pojazd holowany może nie mieć sprawnego u.

> hamulcowego i kierowniczego tylko wtedy, jeśli nie zachodzi

> potrzeba jego użycia

Pojazd holowany moze nie miec sprawnego ukladu hamulcowego, jesli sposob holowania wyklucza jego uzycie. Niby to samo, ale nei do konca. Czyli sztywny.

> A jaki samochód osobowy spełnia warunki do ciągnięcia lawety co?

> - masa pojazdu holującego nie może być większa niż masa tego, co

> ciągnie. A Felicja to przecież nie ciężarówka

Odwrotnie. Masa pojazdu holujacego MUSI byc wieksza niz suma masy lawety oraz pojazdu holowanego oraz suma tych mas nie jest wieksza niz rubryka O1 lub O2 w DR pojazdu holujacego w zaleznosci od rodzaju przyczepy (czyli czy z hamulcem czy bez).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.