Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat w JTD - wymiana - rezultat

Featured Replies

Napisano

Witam

No i już jestem po wymianie.... wczoraj własnoręcznie wymieniłem to coś.... czacha.gif....3,5 godziny przekleństw wysłanych w kierunku konstruktorów .... no.gif Fiata i kilka okaleczeń na dłoniach oslabiony.gif nigdy wiecej tego nie będę robił.... nie warto ..... screwy.gifmlot.gif

Przed wymianą miałem tak:

3609acac7d99fbd5m.jpg

A po wymianie dzisiaj mam tak:

ab24c1c76f127c90m.jpg

tak wyglada od środka termostat:

19cb338ed38b8bacm.jpg

e86bd87ef784edd5m.jpg

Termostat kupiłem na Allegro o tu !!! - nowy za 146 zł + koszt przesyłki do tego kilka opasek zaciskowych o srednicy od 15 do 45 mm w Castoramie z 7 sztuk... i klej do gumy aby byc na 100% pewny że nie bedzie wycieku oraz z 3,5 litra płynu chłodzącego

Jak widać po wymianie wskazówka staje pionowo i ani drgnie.. ok.gif nie ma znaczenia czy jade czy stoje...

Napisano

I to jest to na co czekalem ... i juz wiadomo czy TTTM czy po prostu sa jakies niedorobki w termostatach ..

Niedlugo robie rozrzad z pompa wody to sie przy okazji wymieni termostat.....bo wciaz mam niedogrzany silnik w mojej opinii,,,,,

Napisano

gdzieś czytałem że nowe diesle mają bardzo dobrą sprawność przez co nie oodają tak dużo ciepła...i jak się np. stoi w korkach to temp. spada a i długo trzeba czekać aby się w ogóle rozgrzał w zimie...stilon którego czasem dosiadam po przejechaniu 10km przy obecnych temp. jeszcze nie rozgrzewa się w pełni...

Napisano
  • Autor

> gdzieś czytałem że nowe diesle mają bardzo dobrą sprawność przez co

> nie oodają tak dużo ciepła...i jak się np. stoi w korkach to

> temp. spada a i długo trzeba czekać aby się w ogóle rozgrzał w

> zimie...stilon którego czasem dosiadam po przejechaniu 10km przy

> obecnych temp. jeszcze nie rozgrzewa się w pełni...

Zobaczymy jak bedzie -20 C wink.gif

Obecnie jest około +3 C i auto rozgrzewa sie do optimum ( wskazówka staje pionowo ) po przejechaniu około 6 km i jak tam sie zatrzyma to już ani drgnie wlewo czy w prawo ....nie zależnie czy stałem czy jechałem... ok.gifok.gifjump.gifjump.gif

Z innych obserwacji to Autko zaczeło mniej spalać boje_sie.gif

Na tym samym dystansie 60 km do pracy w tym 35 % miasto 65 % poza miastem w tym obwodnica 3-miasta z 32 km z V do 110-130 km/h auto spaliło mi dzisiaj 4,8 Litra / 100 boje_sie.gifyay.gifyay.gif do tej pory było po wymianie przepływomierza 5,3 l/100 km a przed wymianą przepływki nawet 6,1 l/100 km hmm.gifhmm.gifhmm.gifhmm.gif

Napisano

gratuluje i witam w gronie tych co to im " stoi do pionu" 20.GIF

Napisano

też pomyślałem o wymianie ale ASO mnie znieczuliło ceną ponad 300 po zniżce premium.

pytanie też czy dealer ten ma w stalej ofercie termistaty do Stilo, czy to okazjonalna oferta ?

Napisano
  • Autor

> kolego daj znak - sygnał jaki to dealer z allegro sprzedał ci ten

> termistat, też pomyślałem o wymianie ale ASO mnie znieczuliło

> ceną ponad 300 po zniżce premium.

> pytanie też czy dealer ten ma w stalej ofercie termistaty czy to

> okazjonalna oferta

Jest dokładny link w pierwszym opisie........ na niebiesko ... wink.gif

ale podam adres:

[email protected]

Specjalizują sie w częściach do Lanci / Alfa Romeo / Fiata

Kupowałem u nich części do mojej Bravy a teraz do Stilo ... napisz do nich ....ja tak zrobiłem i zaoferowali mi za 146 zł

Polecam ok.gif

Napisano

> A po wymianie dzisiaj mam tak:

> tak wyglada od środka termostat:

Stary termostat też zapodaj

Napisano

> Jak widać po wymianie wskazówka staje pionowo i ani drgnie.. nie ma

> znaczenia czy jade czy stoje...

Mówiłem Ci, że oni się na samochodach nie znają...

Napisano
  • Autor

> Stary termostat też zapodaj

Prosze bardzo... stary...

c3df776a1f7f9aa5m.jpg

Co ciekawe po wyjęciu stary był idealnie zamkniety -> szczelne wyjscie na chłodnice a nowy minimalnie nieszczelny... hmm.gif mimo to nowy pracuje tak jak powinien

Wnioskuje wiec ze stary otwierał sie zbyt szybko ...przy zbyt niskiej temperaturze hmm.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

i jak tam sytuacja sie ksztaltuje przy troszeczke nizszych temperaturkach .... dalej uwazasz podmianke za sluszna??

Napisano
  • Autor

> i jak tam sytuacja sie ksztaltuje przy troszeczke nizszych

> temperaturkach .... dalej uwazasz podmianke za sluszna??

Na 100000% zlosnik.gif

To było to.... czy temperatura ujemna / dodatnia.. czy jade 160 km/h czy stoje w korku cały czas stoi mi pionowo zlosnik2.gifyay.gif

wskazówka oczywiście waytogo.gif

Napisano

Witajcie! Ja też jestem po wymianie! Zastanawiałem się czy to robić, bo wahania były niewielkie. DOmyśliłem, się jednak, że to początek końca termostatu i wymieniłem. Kupiłem termostat firmy GATES. Zrobiłem to przy okazji wymiany paska rozrządu. CO do rozrządu - była to już druga wymiana, po 162 tys. km. Wymieniłem też pompę wody - profilaktycznie. Nie zamierzam bowiem zastanawiać się, jak długo pożyje oryginalna. banana-wave.gif

Napisano

> Potwierdzam - ja też dzisiaj wypróbowałem. Jak pisałem u mnie na starym dochodził do optymalnej temperatury, ale przy byle okazji temp. spadała tak do jednej kreski przed pionem (np. jazda z górki, kiedy silnik nie był obciążony). Potem dochodziło w okolice pionu. Ponieważ jednak wymieniałem pasek rozrządu to zrobili mi od razu wymianę termostatu. Poza tym przepłukali układ chłodzenia i dali nowy płyn. Mogę też stwierdzić, że lepiej grzeje. Nie jest to zasadnicza różnica - przy tamtym też było "w zasadzie" ok, bo spadki temp. nie były duże. da się jednak odczuć, że teraz jest lepiej. rotfl.gif

Napisano

Jak wlaczysz ogrzewanie, to temp spada? U mnie wskazowka stoi pionowo niezaleznie od sposobu jazdy (z gory, pod gore, na luzie...). Tylko problem jak wlacze ogrzewanie. Spada tak do polowy odleglosci miedzy pionem i poprzednia kreska i wydaje mi sie, ze nie grzeje tak dobrze jak poprzednie auto, ale to moj pierwszy diesel (moze ten typ tak ma).

Napisano

niepowinien. Po uzyskaniu "pionu" tzw "skała" nic go nie powinno ruszyc. 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Jak wlaczysz ogrzewanie, to temp spada? U mnie wskazowka stoi pionowo

> niezaleznie od sposobu jazdy (z gory, pod gore, na luzie...).

> Tylko problem jak wlacze ogrzewanie. Spada tak do polowy

> odleglosci miedzy pionem i poprzednia kreska i wydaje mi sie, ze

> nie grzeje tak dobrze jak poprzednie auto, ale to moj pierwszy

> diesel (moze ten typ tak ma).

Mam klimatronik z funkcją elektrycznego dogrzewania ( ale tylko do temp płynu 63 C ) ..... temperature mam cały czas na 20 C ustawioną więc moge napisac tylko tyle... że jak sie auto rozgrzeje po około 6-7 km ( stanie pionowo wskazówka ) to już nic jej nie rusza....na razie mam sprawny termostat od kilkunastu dni wiec ok.gif

Poprzednio ( przed wymianą ) juz szalała na całego.... faktycznie gdy auto jechało z góry spadała pod góre rosła jak stałem to spadała... istny cyrk był... hehe.gif nawet do 1/4 i mniej....

Napisano

> niepowinien. Po uzyskaniu "pionu" tzw "skała" nic go nie powinno

> ruszyc.

musze sie w takim razie dokladniej temu przyjrzec

Napisano

słuchajcie już nie wiem co sądzić. po pierwsze: u mnie wkazówka temp dość szybko osiągia pion. po drugie: ogrzewanie sprawnie. po trzecie: wahania są niewielkie, tzn. spada najwyżej o kilka mm, ale jednak. potem znów wraca do pionu. po czwarte: instrukcja podaje że temp może się lekko wahać w zaleŻności od warunków (no ale podaje też że rozrząd wymienia się co 120 tys km screwy.gif) po piąte: niektórzy z Was twierdzą że drobne wahania są dopuszczalne, inni zaś że ma być pion i już. po szóste: nie wiem co o tym sądzić, a że ostatnio poszło kupe kasy na auto, to trochę szkoda znów ładować (niby 2-3 stówy max ale jednak, tym bardziej że w przyszłym tygodniu stilo idzie na malowanie rys zrobionych gwoździem przez jakiegoś klnie.gif

Napisano
  • Autor

> słuchajcie już nie wiem co sądzić. po pierwsze: u mnie wkazówka temp

> dość szybko osiągia pion. po drugie: ogrzewanie sprawnie. po

> trzecie: wahania są niewielkie, tzn. spada najwyżej o kilka mm,

> ale jednak. potem znów wraca do pionu. po czwarte: instrukcja

> podaje że temp może się lekko wahać w zaleŻności od warunków (no

> ale podaje też że rozrząd wymienia się co 120 tys km ) po piąte:

> niektórzy z Was twierdzą że drobne wahania są dopuszczalne, inni

> zaś że ma być pion i już. po szóste: nie wiem co o tym sądzić, a

> że ostatnio poszło kupe kasy na auto, to trochę szkoda znów

> ładować (niby 2-3 stówy max ale jednak, tym bardziej że w

> przyszłym tygodniu stilo idzie na malowanie rys zrobionych

> gwoździem przez jakiegoś

Nawet jeśli jest to początek padu termostatu to niema co sie spieszyc... przyjdą mrozy -20 C i zobaczysz.... to nie rozrząd nie rozwali tobie silnika odrazu ....

Tak jak pisałem u mnie jeśli nawet są jakieś wachania to mniej niz 1 mm bo ja tego nie jestem w stanie zaobserwować hmm.gif

Aaa i jeszcze jedno termostat padł mi tak, ze otwierał sie wcześniej niz powinien - nie był cały czas otwarty- więc auto nagrzewało sie do pewnego stopnia dośc szybko swiety.gif

Napisano

> Nawet jeśli jest to początek padu termostatu to niema co sie

> spieszyc... przyjdą mrozy -20 C i zobaczysz.... (...)

u mnie największy odchył wygląda tak:

280068989-16-12-07_133523.jpg

jutro lub we wtorek wezmę kawał tektury, zakryję chłodnicę i zobaczymy. do jakich jeszcze dziwnych metod będę musiał się uciec crazy.gif

post-90828-14352489573509_thumb.jpg

Napisano

zeby.GIF

Chce Ci się, może to odchył spowodowany przez siłę odśrodkową na zakręcie?

Panowie, nie dajmy się zwariować zeby.GIF

Napisano

> Chce Ci się, może to odchył spowodowany przez siłę odśrodkową na

> zakręcie?

> Panowie, nie dajmy się zwariować

no co Ty zawieszenie jest tak komfortowe że zakrety trzeba brac powoli zlosnik.gif a tak na poważnie to tu słabo widac, w rzeczywistości jest gooooooorzej grinser006.gif poza tym może się dowiem od kolegów czy to jest początek końca termostatu, czy też może Freeco zakwalifikuje ten drobny odchył jako dopuszczalny zlosnik.gif nie nabijac mi się tu proszę nono.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No jak nic masz całkowicie rozwalony termostat...

hehe.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif033102bebe_1_prv.gif

Daj sobie kolego na luz... ile masz przebiegu ? średnio termostaty padają przy 120 - 160 tys km

Napisano

> u mnie największy odchył wygląda tak:

a pudziesz ty wpysk.gif

wszystko ok.gif don't panic to nie titanic

Napisano

> No jak nic masz całkowicie rozwalony termostat...

> Daj sobie kolego na luz... ile masz przebiegu ? średnio termostaty

> padają przy 120 - 160 tys km

do 120 się zbliża. skoro taki jesteś obcykany w kwestii termostatu, to wyjaśnij mi dlaczego wkazówka temp reaguje na każde zdjęcie nogi z gazu? pzyspieszam -znów pion, zwalniam spada, przyspieszam... itd. tak nawet do kilku razy na minutę cfaniaczek.gif nie po to się pytam, żeby jakieś zbędne komentarze czytac tylko fakty. wpysk.gif

Napisano

jesli reakcja wskazowki jest niemal natychmiastowa ( tak jak obrotomierz) to szukaj w elektryce bledow.

Napisano
  • Autor

> do 120 się zbliża. skoro taki jesteś obcykany w kwestii termostatu,

> to wyjaśnij mi dlaczego wkazówka temp reaguje na każde zdjęcie

> nogi z gazu? pzyspieszam -znów pion, zwalniam spada,

> przyspieszam... itd. tak nawet do kilku razy na minutę nie po

> to się pytam, żeby jakieś zbędne komentarze czytac tylko fakty.

Oj stawiał bym tu raczej na elektronikie... może na akumulator lub alternator.... a inne wskazówki ? podświetlanie ? może to wachania napięcia.... tak szybko termostat ( zmiana temperatury płynu ) by nie reagował... może zacząć od czyszczenia czujnika - styków niewiem.gif

Napisano

> Oj stawiał bym tu raczej na elektronikie... może na akumulator lub

> alternator.... a inne wskazówki ? podświetlanie ? może to

> wachania napięcia.... tak szybko termostat ( zmiana temperatury

> płynu ) by nie reagował... może zacząć od czyszczenia czujnika -

> styków

o właśnie- kulturalna, jasna odp. (co prawda pownienem w pierwszym poście napisac, że problem to nie duże wahania a raczej ilośc/ na minutę blush.gif) może i alternator bo u mnie jest taki problem, że po włączeniu ciepłego silnika spadają na chwilę obroty poniżej wartości biegu jałowego. problem był dyskutowany na AK i główne podejrzenie padło na alternator, ale jasnej diagnozy nie było

Napisano

Woltomierz na akumulator, odpal silnik i poobserwuj...

Może nie tyle alternator co regulator napięcia w tymże. Nie wiem czy w Stilo jest łatwo wymienialny sam regulator i czy to się opłaca...

Tak czy inaczej to zapewne nie termostat...

o jasną diagnozę będzie tutaj raczej trudno.

Napisano

> do 120 się zbliża. skoro taki jesteś obcykany w kwestii termostatu,

> to wyjaśnij mi dlaczego wkazówka temp reaguje na każde zdjęcie

> nogi z gazu? pzyspieszam -znów pion, zwalniam spada,

> przyspieszam...

przyśpieszasz - pompa się bierze do roboty poganiana przez pasek rozrządu

zwalniasz - pompa idzie na kitkata

Napisano
  • Autor

> Woltomierz na akumulator, odpal silnik i poobserwuj...

> Może nie tyle alternator co regulator napięcia w tymże. Nie wiem czy

> w Stilo jest łatwo wymienialny sam regulator i czy to się

> opłaca...

> Tak czy inaczej to zapewne nie termostat...

> o jasną diagnozę będzie tutaj raczej trudno.

Może jedna dioda lub kilka poleciała i spadła sprawnośc alternatora. ale to już raczej oscyloskopem można sprawdzic...lub włączyć wszystko na maxa ( oświetlenie, ogrzewanie szyby...) i pomierzyc napięcie na klemach

jak bedziesz miał 12 - 13 V to coś nie teges....

Napisano

a stilonka nie pokazuje aby slabo jarzaca sie kontrolka aku uszkodzenia alternatora ? hmm.gif W poprzednim heblu zrobilem sezon na rozwalonych diodach wzbudzenia w alternatorze biorac to za zwarcie w kokpicie bo wystarczylo mocno przegazowac i trzasnac reka w kokpit i kontrolka aku gasla wink.gif

Napisano

> musze sie w takim razie dokladniej temu przyjrzec

Ja tak miałem, że temp. spadała po włączeniu ogrzewania, a także przy zjazdach, kiedy silnik nie był obciążony. Z tym jednak, że spadek przy zjeździe z górki był niewielki, po włączeniu ogrzewania większy. W serwisie mówili, że nie da się od razu zdiagnozować, że trzeba podłączyć i takie tam bla bla bla. Już trochę doświadczen z termostatami w innych autach mam. Po prostu zakupiłem, przy wymianie paska rozrządu wymienili też termostat. Jest ok. Nie trzeba było kompa. 30.GIF

Napisano

Chciałbym dołączyć do grona stojącym pionowo grinser006.gif

W sobotę wymieniłem termostat, objawy miałem identyczne co przedmówcy czyli wskazówka temperatury na postoju dość szybko sie cofała yikes.gif.

Lecz jakoś nie przekonywały mnie uwagi że diesle bardzo szybko sie wychładzają 20.GIF szczególnie że zeszłej zimy nie zauważyłem tego zjawiska w swoim aucie więc diagnoza - termostat.

Ten sam objaw miałem w Palio 1.6 gdzie silnik ten dość szybko sie nagrzewa i też wskazówka biegała po skali.

Dodam że auto nagrzewa sie niewiele krócej niz na poprzednim termostacie ale jak dojdzie wskazówka do pionu to już ani drgnie waytogo.gif

Napisano

> Ja tak miałem, że temp. spadała po włączeniu ogrzewania, a także przy

> zjazdach, kiedy silnik nie był obciążony. Z tym jednak, że

> spadek przy zjeździe z górki był niewielki, po włączeniu

> ogrzewania większy. W serwisie mówili, że nie da się od razu

> zdiagnozować, że trzeba podłączyć i takie tam bla bla bla. (...)

wracając do tematu, to dziś przerabiałem właśnie takie blabla. otóż stilo zostało podłączone pod examiner. na tymże urządzeniu pan mechanik sprawdzał temp. wody. rezultaty są następujące (auto stało na hali, temp pewnie ponad 15 st C):

po włączeniu silnika temp wody wynosiła 71 st. po ok 5 minutach "jazdy" z prędkością obrotową 2500/min temp doszła do 92 i zaczęła spadac, ponieważ termostat zareagował prawidłowo, otiwierając duży obieg. wskazówka na desce pokazywała oczywiście idealny pion. następnie włączono ogrzewanie na max. (obroty biegu jałowego). ku mojemu zdziwieniu nie zrobiło to wskazówce temp najmniejszego wrażenia (examiner pokazywał ok 88-90). diagnoza- panie wszystko bangla, co pan chcesz wpysk.gif to mówie jedziemy rundkę wokół serwisu. trasa toruńska, V bieg ok 80 km\h... wskazówka spada oczywiście. to mechanik mówi eeee to takie małe te wahania, to jakieś 5-8 stopni, eeee panie jakby termostat był z***any, to by do pionu nie stawało wogóle. idź pan i głowy nie zawracaj.

poradzcie drodzy koledzy co to cholera jest, niby termostat działa ok (ale to było w temp pokojowej, jeśli to ma znaczenie) a wskazówka skacze jak skakała po skali. elektronika, czujniki, ale które sciana.gifsciana.gif

Napisano

> (ale to było w temp pokojowej, jeśli to ma znaczenie) a

> wskazówka skacze jak skakała po skali. elektronika, czujniki,

> ale które

uzywajac goglarki "wskaznik temp szaleje" poczytalem o helmutach, audikach i innych francowatych. Wszyscy jednym chorem po wyeliminowaniu termostatu stawiaja na czujnik temperatury ( uszkodzenie objawia sie szalenstwem na wskazniku), w skrajnych przypadkach tzw "zimne luty" na zegarach

Napisano

> Wszyscy jednym chorem po

> wyeliminowaniu termostatu stawiaja na czujnik temperatury (

> uszkodzenie objawia sie szalenstwem na wskazniku), w skrajnych

> przypadkach tzw "zimne luty" na zegarach

sugerujesz, że googla nie uzywam cfaniaczek.gif zgadza się, od czego jest AK zlosnik.gif

ad czujnika temp - wedle ASO występuje tylko w komplecie z termostatem, ale zaraz użyję googla żeby to zweryfikowac tongue.gif

ad zimnych lutów - tak, to śmieszne sformułowanie padło dziś z ust mechanika, rozwaliło mnie wpysk.gif

Napisano
  • Autor

Czujnik powinien być jako część - osobna... niewiem bo ja kupowałem termostat bez tego czujnika ale poza ASO Fiata... więc może fiat coś namieszał....

Dość ciekawy przypadek... ale osobiście bym to na razie zostawił.... i poczekał jak wachania się powiększą ...

Napisano

> Czujnik powinien być jako część - osobna... niewiem bo ja kupowałem

> termostat bez tego czujnika ale poza ASO Fiata... więc może fiat

> coś namieszał....

> Dość ciekawy przypadek... ale osobiście bym to na razie zostawił....

> i poczekał jak wachania się powiększą ...

Jakby któryś z kolegów chciał wypróbować czujnik z mojego wymontowanego termostatu (oryginalnego) to mogę dla sprawdzenie podesłać (gratis) jeśli to może pomóc.

Mój termostat otwierał sie przy 88 stopniach sprawdziłem to na egzaminerze kuchennym w garnku z termometrem elektronicznym biglaugh.gif czyli niby powinien być dobry chyba że te 2 stopnie to dużo za wcześnie niewiem.gif.

Napisano

> Dość ciekawy przypadek... ale osobiście bym to na razie zostawił....

> i poczekał jak wachania się powiększą ...

tak zrobię. na razie nie będę nic wymieniał, szkoda kasy i zachodu ok.gif

Napisano

> tak zrobię. na razie nie będę nic wymieniał, szkoda kasy i zachodu

Wczoraj wracając z pracy postanowiłem przyjżeć się mojemu "pionowi".

Temp na klimatroniku ustawiona na 19st.C, jazda w korkach z prędkością 27km/h, temp. zewnętrzna -1,5st.C. Po przejechaniu 12km wskazówka między pionem a wcześniejszą kreską. Wyłączyłem klimatronik (ogrzewanie) i po przejechaniu 2km w korku wskazówka doszła do pionu. Po włączeniu ogrzewania na 28st.C widoczne delikatne ruchy wskazówki, ale praktycznie pokrywała się z pionem. Uważam, że termostat mam ok.gif

Pamiętam, że w większe mrozy po włączeniu ogrzewania na 25-28st.C wskazówka gwałtownie opadała z pionu, a działo się to zwłaszcza gdy stałem w korku.

Napisano

> Pamiętam, że w większe mrozy po włączeniu ogrzewania na 25-28st.C

Czy kolega ustawia zimą taka temperature podczas jazdy yikes.gif toć to chyba ukrop w aucie, ja przy -5 jak ustawie 18 stopni to ciężko wytrzymać na dłuższą mete w mieście biglaugh.gif

Napisano

>Uważam, że termostat mam

> Pamiętam, że w większe mrozy po włączeniu ogrzewania na 25-28st.C

> wskazówka gwałtownie opadała z pionu, a działo się to zwłaszcza

> gdy stałem w korku.

u mnie podobnie...coprawda nie mam klimatronika ale podobnie się samochód zachowuje...moim zdaniem jest git...

teraz jechałem...pokazywał -5...najpierw jakieś 2km powoli...później około 5-7km normalnej jazdy i dopiero do pionu doszła...

Napisano

No to chyba zaliczam się do 'stojących pionowo' smile.gif jak wskazówka osiągnie pion, to nic ją nie rusza, ani styl jazdy, ani kręcenie mocą ogrzewania (brak klimatronika frown.gif). Tylko pozostaje problem, że w spokojnej jeździe miejskiej, aby dojść do pełnego pionu, Stilon potrzebuje z 10km... passed_out.gif

Napisano
  • Autor

> No to chyba zaliczam się do 'stojących pionowo' jak wskazówka

> osiągnie pion, to nic ją nie rusza, ani styl jazdy, ani kręcenie

> mocą ogrzewania (brak klimatronika ). Tylko pozostaje problem,

> że w spokojnej jeździe miejskiej, aby dojść do pełnego pionu,

> Stilon potrzebuje z 10km...

Witamy w gronie "stojących pionowo" cool.gifcool.gif

Tak dokładnie powinno być....niestety kolega nie ma dogrzewania elektrycznego i ten czas jest az taki długi.... smirk.gif

Napisano

Jestem nowy na formu więc witam wszystkich forumowiczów i użytkowników Stilo (i nie tylko) cool.gif

Mam podobny problem w swoim Stilo. Użytkuję od roku 1.9 MJTD, przebieg w tej chwili 65 tys km. Przy temp. ok. -3 st temp. silnika osiąga "pion" po ok 12km jazdy 60-90km/h. Po osiągnięciu wskazówka waha się od pierwszej kreski na lewo -do pionu. Ale najgorzej jest wg mnie z ogrzewaniem. Po 20km temp. ustawiona na max, nadmuch na 1 w kabinie jest dość chłodno a powietrze z kratek leci ciepłe(ale nie gorące jak w poprzednim aucie). Czy na taki objaw wpływ ma także termostat? Bo wolne grzanie silnika da się przeżyć - natomiast ogrzewanie kabiny mnie dobija frown.gif Czy zna ktoś może jeszcze jakieś możliwe przyczyny? Słyszałem coś o zapowietrzeniu ukł. chłodz.

Pozdrawiam wszystkich na forum

Napisano
  • Autor

> wskazówka waha się od pierwszej kreski na lewo -do pionu.

Witamy....

Niestety objawy wskazują na termostat..... co prawda mi nagrzewa sie po 6-7 km przy V = 90 -110 km/h ale ja mam dogrzewanie elektryczne .......natomiast jak już raz wskazówka stanie w pionie to nie ma prawa sie wahać......

Masz uszkodzony termostat... no.gif ..być może jest zapowietrzony jeszcze układ nagrzewnicy.....ale przy wymianie termostatu należy o tym pamiętać.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.