Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytania policyjne

Featured Replies

Napisano

Policja w nie oznakowanym radiowozie - jak moze zatrzymac pojazd ? Wystarczy odznaka ? A moze lizak ? A moze wszystko z bombami i sygnalem dzwiekowym ?

Zalozmy, ze pojazd zostaje zatrzymany - twierdza, ze chodzi o przekroczenie predkosci, ale nie zmierzyli jej nijak, bo nie mieli czym - czy moge mimo wszystko dostac mandat ? jakims cudem ?

Zalozmy, ze nie chca wlepiac mandatu za predkosc - ale maja ochote wlepic mandat za "spowodowanie zagrozenia w ruchu drogowym" - maja do tego prawo ?

I czy trzeba miec w samochodzie apteczke ? zlosnik.gif

Napisano

Apteczka jest zalecana, ale nie wymagana.

Policjant po cywilnemu musi się wylegitymować

oraz przedstawić pełnym imieniem nazwiskiem oraz stopniem...

Więcej nie pomogę...

Napisano

ja jeszcze dodam ze jak nie maja zmierzonej predkosci to nie moga Ci dac mandatu za jej przekroczenie....ale jak trafisz na jakiegos skur*** sialalala biglaugh.gif to zawsze cos znajdzie zeby Ci ubylo troche $$ z portfela

Napisano

> Policja w nie oznakowanym radiowozie - jak moze zatrzymac pojazd ?

> Wystarczy odznaka ? A moze lizak ? A moze wszystko z bombami i

> sygnalem dzwiekowym ?

Tarcza do zatrzymywania pojazdow lub latarka ze swiatlem czerwonym. Dla zwrocenia uwagi na podawane sygnaly moze uzyc sygnalow swietlnych i dzwiekowych. Policjant nieumundurowany moze zatrzymac pojzad do kontroli tylko w obszarze zabudowanym.

> Zalozmy, ze pojazd zostaje zatrzymany - twierdza, ze chodzi o

> przekroczenie predkosci, ale nie zmierzyli jej nijak, bo nie

> mieli czym - czy moge mimo wszystko dostac mandat ? jakims cudem

> ?

Generalnie nie. Jednak przy znacznym przekroczeniu predkosci na dluzszym odcinku drogi sedziemu na rozprawie moga wystarczyc zeznania policjantow odnosnie wskazania predkosciomierza w ich pojezdzie. A Sady, jak wiadomo sa niezawisle, wiec...

> Zalozmy, ze nie chca wlepiac mandatu za predkosc - ale maja ochote

> wlepic mandat za "spowodowanie zagrozenia w ruchu drogowym" -

> maja do tego prawo ?

Jezeli popelniles takie wykroczenie (art. 86KW), to maja prawo. Policjant kazdego rodzaju sluzby (kryminalna, prewencja, drogowa, konwojowa) moze wypisac mandat za kazde wykroczenie porzadkowe, badz drogowe.

> I czy trzeba miec w samochodzie apteczke ?

W "prywatnym" aucie miec apteczki nie trzeba.

Napisano
  • Autor

Wiec - jesli po prostu nie oznakowany pojazd zajezdza mi droge, a ja zaczynam ordynarnie mowiac spierd....

to nie moga nic zrobic, bo nie zatrzymali mnie zgodnie z procedura ?

Jak na tle tego wszystkiego wyglada pokazywanie oznaki przez szybe ? Moge sie zatrzymac, ale nie musze ?

Napisano

> Wiec - jesli po prostu nie oznakowany pojazd zajezdza mi droge, a ja

> zaczynam ordynarnie mowiac spierd....

> to nie moga nic zrobic, bo nie zatrzymali mnie zgodnie z procedura ?

> Jak na tle tego wszystkiego wyglada pokazywanie oznaki przez szybe ?

> Moge sie zatrzymac, ale nie musze ?

W takiej sytuacji nie musisz sie zatrzymac, ale powienienes podjechac na najblizszy posterunek policji.

Napisano

Przez szybe to moze pokazywać co kolwiek... Ja bym w takiej sytuacji wykrecił 112 i poinformował o zajściu.

Krawiec

Napisano

mi chcieli najpierw zabrać prawko bo twierdził że jechałem 120 n 60, poprosiłem do grodzkiego od razu, to potem że tysiąc mandatu ja że do grodzkiego chcę, a karac chciał na podstawie swojego licznika bo jak powiedział jest on legalizowany, wyśmiałem go i tyle, w nagrodę miałem trzepanie fury włącznie ze sprawdzeniem komórek. ubaw miałem z kasztana po pachy.

Napisano

> Policja w nie oznakowanym radiowozie - jak moze zatrzymac pojazd ?

> Wystarczy odznaka ? A moze lizak ? A moze wszystko z bombami i

> sygnalem dzwiekowym ?

> Zalozmy, ze pojazd zostaje zatrzymany - twierdza, ze chodzi o

> przekroczenie predkosci, ale nie zmierzyli jej nijak, bo nie

> mieli czym - czy moge mimo wszystko dostac mandat ? jakims cudem

> ?

> Zalozmy, ze nie chca wlepiac mandatu za predkosc - ale maja ochote

> wlepic mandat za "spowodowanie zagrozenia w ruchu drogowym" -

> maja do tego prawo ?

> I czy trzeba miec w samochodzie apteczke ?

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1)

z dnia 30 grudnia 2002 r.

w sprawie kontroli ruchu drogowego

(Dz. U. z dnia 31 stycznia 2003 r.)

§ 3. 1. Policjant umundurowany w warunkach dostatecznej widoczności podaje sygnały tarczą do zatrzymywania pojazdów lub ręką, a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym albo tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym.

2. Policjant nieumundurowany jest uprawniony do zatrzymania kierującego pojazdem wyłącznie na obszarze zabudowanym.

3. Policjant nieumundurowany w warunkach dostatecznej widoczności podaje sygnały tarczą do zatrzymywania pojazdów, a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym albo tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym.

4. Policjant jadący pojazdem samochodowym może podawać kierującemu pojazdem polecenia do określonego zachowania się za pomocą urządzeń nagłaśniających, sygnalizacyjnych lub świetlnych.

5. Policjant patrolu powietrznego polecenie do zatrzymania pojazdu podaje za pomocą urządzeń nagłaśniających lub świetlnych.

6. Polecenie do zatrzymania pojazdu podaje się z dostatecznej odległości, w sposób zapewniający jego dostrzeżenie przez kierującego pojazdem oraz bezpieczne zatrzymanie w miejscu wskazanym przez policjanta.

7. Miejsce zatrzymania pojazdu, z zastrzeżeniem § 11 ust. 3 i § 12 ust. 3, może być wyznaczone przez ustawienie znaku "stój - kontrola drogowa".

8. Dla zwrócenia uwagi na podawane sygnały lub polecenia policjant może używać sygnałów dźwiękowych lub gwizdka policyjnego.

§ 4. 1. Pojazd powinien być zatrzymany w miejscu, gdzie nie utrudnia to ruchu i nie zagraża jego bezpieczeństwu.

2. W celu dojazdu do miejsca, o którym mowa w ust. 1, policjant może wydać kontrolowanemu uczestnikowi ruchu polecenie jazdy za pojazdem policyjnym.

3. Przepisu ust. 1 nie stosuje się w razie konieczności zatrzymania pojazdu:

1) w wyniku prowadzonych działań pościgowych;

2) co do którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, iż może on zagrażać bezpieczeństwu ruchu drogowego ze względu na swój stan techniczny lub zachowanie się kierującego.

4. Pojazd policyjny powinien być, w miarę możliwości, ustawiony za zatrzymanym pojazdem.

5. W przypadku zatrzymania pojazdu w miejscu, gdzie jest to zabronione, kierujący pojazdem policyjnym przed przystąpieniem do kontroli włącza niebieskie światło błyskowe.

Napisano

> mi chcieli najpierw zabrać prawko bo twierdził że jechałem 120 n 60,

> poprosiłem do grodzkiego od razu, to potem że tysiąc mandatu ja

> że do grodzkiego chcę, a karac chciał na podstawie swojego

> licznika bo jak powiedział jest on legalizowany, wyśmiałem go i

> tyle, w nagrodę miałem trzepanie fury włącznie ze sprawdzeniem

> komórek. ubaw miałem z kasztana po pachy.

waytogo.gif

Ciekawi mnie na jakiej podstawie sąd by ogłosił wyrok skoro nie ma jasnego dowodu na przekroczenie prędkości hmm.gif

Bo jak wiadomo 2 policjantów mogło by zatrzymać byle kogo i powiedzieć mu że w naszym radiowozie było xxx km/h i przekroczył Pan/i o tyle xx km/h

I w ten sposób mogli by każdemu wlepić mandat za jazdę angryfire.gif

Ostatnio jechałem za policją przez miasto 80km/h gdzie było ograniczenie 40km/h bo chciałem sprawdzić jak szybko się poruszają i stwierdziłem że mają screwy.gif

I przy tych 80km/h ja zwolniłem a oni dalej się rozpędzali i dodam, że jechali bez sygnałów sciana.gif

Napisano

> i co czym by się pochwalił?

tym że jakis dwoch pijanych wiesniakow zajezdza mu droge i pewnie chca go napasc smirk.gif

Napisano

> Ciekawi mnie na jakiej podstawie sąd by ogłosił wyrok skoro nie ma

> jasnego dowodu na przekroczenie prędkości

> Bo jak wiadomo 2 policjantów mogło by zatrzymać byle kogo i

> powiedzieć mu że w naszym radiowozie było xxx km/h i przekroczył

> Pan/i o tyle xx km/h

> I w ten sposób mogli by każdemu wlepić mandat za jazdę

Pisałem kiedyś maila do komendy właśnie z takim pytaniem i odpisali,że mogą ukarać na podstawie wskazań swojego licznika właśnie.Też pisali o tym ,że te liczniki są co roku legalizowane czy cos w tym stylu.Porównali to do sytuacji przejazdu na czerwonym świetle,że też nie ma dowodu na wykroczenie poza słowem Policjanta.W sumie troche racji w tym jest bo patrząc na to z innej strony to niewiele mieliby możliwości do ukarania kierowców za wykroczenia bo na niewiele z nich są dowody inne niż tylko słowa Policjanta.

Napisano

> Pisałem kiedyś maila do komendy właśnie z takim pytaniem i

> odpisali,że mogą ukarać na podstawie wskazań swojego licznika

> właśnie.Też pisali o tym ,że te liczniki są co roku legalizowane

> czy cos w tym stylu.Porównali to do sytuacji przejazdu na

> czerwonym świetle,że też nie ma dowodu na wykroczenie poza

> słowem Policjanta.W sumie troche racji w tym jest bo patrząc na

> to z innej strony to niewiele mieliby możliwości do ukarania

> kierowców za wykroczenia bo na niewiele z nich są dowody inne

> niż tylko słowa Policjanta.

Z tym czerwonym światłem to kumpel miał raz zonka, zatrzymali go i mu wmawiali że przejechał na czerwonym a on myknał na żółtym, jak jego mamuśka wyskoczyła z auta i im wygarnęła wsio

to odpuścili i oddali dowód i pożyczyli szerokiej drogi hehe.gif

No to w takim razie mogą każdemu przywalić mandat za prędkość sciana.gif

Jak dla mnie to chory kraj, bo jeśli jakiś złodziej buchnie coś i nie ma dowodów że to on a ktoś go widział to i tak nie idzie siedzieć bo nie ma jednoznacznego potwierdzenia, że to on screwy.gif

Napisano

> Policjant po cywilnemu musi się wylegitymować

> oraz przedstawić pełnym imieniem nazwiskiem oraz stopniem...

oraz podac powod zatrzymania, i musi to zrobic kazdy nie tylko ten po cywilnemu

Napisano

> oraz podac powod zatrzymania, i musi to zrobic kazdy nie tylko ten po

> cywilnemu

Nie no to oczywista oczywistość wink.gif

Napisano

> Nie no to oczywista oczywistość

kiedys ladnych pare lat temu jechalem z ojcem (ja jako pasazer) wieczorem po mame do pracy, jechalismy poczciwym maluszkiem 126p `czerwonym, zdazylismy wyjechac spod bloku i tu po skrecie w inna ulice podjechal do nas nieoznakowany radiowoz mrugnal niebieskiem i kazal zjechac, przestawili sie i pokazali odznaki, pozniej tlumaczyli sie ze zobaczyli mnie i mysleli ze jakis dwoch mlodziencow jedzie maluszkiem, bo mojego Ojca nie widzieli rotfl.gif

Napisano

> W "prywatnym" aucie miec apteczki nie trzeba.

A jeżeli jest to auto osobowe służbowe, tzn. zarejestrowane na firmę ??

Napisano

> A jeżeli jest to auto osobowe służbowe, tzn. zarejestrowane na firmę

> ??

Nie, nie musi. Poczytaj tutaj Rozdzial 2. Apteczka jest obowiazkowa w takich pojazdach jak: taksowka, autobus, samochod ciezarowy przystosowany do przewozu osob, pojazd do nauki jazdy i egzaminowania.

Napisano

> Nie, nie musi. Poczytaj tutaj Rozdzial 2. Apteczka jest obowiazkowa

> samochod ciezarowy przystosowany do przewozu osob,

Pod ten zapis łapią się auta z kratką.

Napisano

> Pod ten zapis łapią się auta z kratką.

Hmmm... hmm.gif O tym nie pomyslalem... skromny.gif

Napisano

> oraz podac powod zatrzymania, i musi to zrobic kazdy nie tylko ten po cywilnemu

chyba że jak nie poda to wypisze na mandacie... zlosnik.gifhehe.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.