Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy po właczeniu klimy wzrasta temp. cieczy chłodzacej

Featured Replies

Napisano

Dwa tygodnie temu, stojąc w korku, temp. na zewnątrz ok. 24 w aucie trochę mniej i nagle przykuł moja uwagę wskażnik temp. cieczy chłodzącej. Wskazówka wchodziła prawie na czerwone pole. Oczywiście wyłaczyłem klimę i ogrzewanie na maxa i po chwili temp była już bezpieczna.

Ostatnio wymieniłem rozrzad, pompe wody, termostat i dalej to samo !!! Chłodnica jest gorąca, wentylator po właczeniu klimatyzacji startuje. UPG chyba cała bo nie dostrzegam oleju ani bombli w zbiorniczku wyrównawczym. Przed całą operacja wymiany zastosowałem preparat do udrażniania http://www.valvoline.pl/RadiatorFlush_index.html.

Gdy jade po za miastem wszystko jest o.k. Sytuację w mieście ratuje czasami drugi wentylator, który staruje gdy cisnienie czynnika jest za wysokie. Niestety nie staruje gdy temp. cieczy chłodzacej jest za wysoka. Co dalej robić. Wymieniać chłodnice, czy próbować ja reanimować jakims "cilitem" lub innym ustrojstwem.

Napisano

> czasami drugi wentylator, który staruje gdy cisnienie czynnika

> jest za wysokie. Niestety nie staruje gdy temp. cieczy

> chłodzacej jest za wysoka. Co dalej robić. Wymieniać chłodnice,

> czy próbować ja reanimować jakims "cilitem" lub innym

> ustrojstwem.

Nie odpowiem Ci, ale zaciekawiło mnie to, bo u mnie wentylator chłodnicy działa non stop kiedy klima jest włączona i sytuacja jest dokładnie odwrotna, nawet w największe upały przy jeździe z klimą nawet w korkach temperatura na wskaźniku jest w miarę stabilna - około połowy skali (cały czas działa wentylator chłodnicy), jak wyłączę klimę to zdarza się, że dochodzi do górnych poziomów, ale wtedy wkracza już wiatraczek.

Teraz należy się zastanowić która sytuacja jest prawidłowa, czy u mnie czy u Ciebie i może tutaj poszukać problemu. Załączona klima daje większe obciążenie na silnik i w naturalny sposób ten bardziej się grzeje.

Napisano

> Dwa tygodnie temu, stojąc w korku, temp. na zewnątrz ok. 24 w aucie

> trochę mniej i nagle przykuł moja uwagę wskażnik temp. cieczy

> chłodzącej. Wskazówka wchodziła prawie na czerwone pole.

> Oczywiście wyłaczyłem klimę i ogrzewanie na maxa i po chwili

> temp była już bezpieczna.

> Ostatnio wymieniłem rozrzad, pompe wody, termostat i dalej to samo

> !!! Chłodnica jest gorąca, wentylator po właczeniu klimatyzacji

> startuje. UPG chyba cała bo nie dostrzegam oleju ani bombli w

> zbiorniczku wyrównawczym. Przed całą operacja wymiany

> zastosowałem preparat do udrażniania

> http://www.valvoline.pl/RadiatorFlush_index.html.

> Gdy jade po za miastem wszystko jest o.k. Sytuację w mieście ratuje

> czasami drugi wentylator, który staruje gdy cisnienie czynnika

> jest za wysokie. Niestety nie staruje gdy temp. cieczy

> chłodzacej jest za wysoka. Co dalej robić. Wymieniać chłodnice,

> czy próbować ja reanimować jakims "cilitem" lub innym

> ustrojstwem.

Tak jest to możliwe . Sprawdz czy chłodnice nie sa zapchane bo często sie tak dzieje gdy nie maja przepływu powietrza przez lamelki . najczęsciej wystarczy je dobrze przemyć preparatem i spłukac woda ale bywa że trzeba wymieniać waytogo.gif

na klimie skraplacz w taka temperature jest bardzo gorący i jak nie ma przepływu powietrza to odrazu chłodnica cieczy również robi sie cieplejsza frown.gif

No i przypadkiem nie wlewaj niczego do płynu bo to tylko pogorszy waytogo.gif

Napisano

U mnie jest dokładnie tak jak u Klaudio

Napisano

Wręcz przeciwnie - powinna maleć, ponieważ wentylator klimy pracuje cały czas (przynajmniej u mnie) i chłodząc chłodnicę klimy chłodzi również chłodnicę wody.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

>nawet w największe upały przy jeździe z

> klimą nawet w korkach temperatura na wskaźniku jest w miarę

> stabilna - około połowy skali (cały czas działa wentylator

> chłodnicy), jak wyłączę klimę to zdarza się, że dochodzi do

> górnych poziomów, ale wtedy wkracza już wiatraczek.

> Teraz należy się zastanowić która sytuacja jest prawidłowa, czy u

> mnie czy u Ciebie i może tutaj poszukać problemu. Załączona

> klima daje większe obciążenie na silnik i w naturalny sposób t

> bardziej się grzeje.

W moim przypadku też tak kiedyś było, dlatego moje zdziwienie w tym sezonie confused.gif Byłem przekonany, że może termostat nie otwiera do końca.....

Sprawdziłem przed chwilą, że zawsze chodza dwa wentylatry, nawet gdy klima jest wyłaczona, tylko ten przedni z mniejszą predkością obrotową. Dlatego przy właczonej klimie temperatura powinna być stabilna. Wygląda na to, że chłodnica wody jest zasyfiona. Innego pomysłu nie mam.

Napisano

> W moim przypadku też tak kiedyś było, dlatego moje zdziwienie w tym

> sezonie Byłem przekonany, że może termostat nie otwiera do

> końca.....

> Sprawdziłem przed chwilą, że zawsze chodza dwa wentylatry, nawet gdy

> klima jest wyłaczona, tylko ten przedni z mniejszą predkością

> obrotową. Dlatego przy właczonej klimie temperatura powinna być

> stabilna. Wygląda na to, że chłodnica wody jest zasyfiona.

> Innego pomysłu nie mam.

Tak jak pisałem umyj ją i powinno być ok , sredno 2 auta w tygodniu mam na to grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tak jak pisałem umyj ją i powinno być ok , sredno 2 auta w tygodniu

> mam na to

Osobiście w to niewierzę, że mycie coś pomoże

chyba, że przyjade do Ciebie zawsze taniej niż kupno nowej chłodnicy - w końcu mam nie daleko.

Napisano
  • Autor

> Tak jak pisałem umyj ją i powinno być ok , sredno 2 auta w tygodniu

> mam na to

Zastanawia mnie jedno: w przypadku auta z klimą chłodnica wody jest druga w kolejności i tam raczej większy brud z zewnątrz nie ma szans sie przedostać mowa o owadach i inych insektach.

Dwie godziny siedziałem i obserwowałem. I jest tak. Gdy klimatyzacja jest wyłączona, temperatura wzrośnie na chwilę, wentylator się włączy, chwilę pochodzi i zbije temperaturę bez problemu. W tym momencie skraplacz jest zimny, ewentualnie nagrzeje się trochę od chłodnicy.

Gdy klima jest włączona wentylator chodzi non stop, skraplacz sie nagrzewa, chłodnica też angryfire.gif i temperatura sukcesywnie idzie w górę. Aż pod czerwone pole. Wtedy przerywałem doświadczenie hehe.gif

W obydwu przypadkach auto pracowało na wolnych obrotach - symulacja stania w korku grinser006.gif.

Sprawdzałem chłodnicę klimy tzw. skraplacz czy od zewnątrz nie jest zasyfiony - nic szczególnego nie dostrzegłem.

Napisano

z wiekiem lamelki w skraplaczu sie rozchodza i tez zmniejszaja przepływ frown.gif

Między chłodnicami tez nie ma syfu?

Ostatnio robiłem omege ,po umyciu było lepiej ale okazało sie że klijent dolał uszczelniacza do chłodnicy rotfl.gif no i sie troszke zapchała grinser006.gif

warto by też było podłaczyć manometry do klimy i luknąc do ilu wzrasta ciśnienie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> z wiekiem lamelki w skraplaczu sie rozchodza i tez zmniejszaja

> przepływ

Chłodnice klimy mam do wymiany bo zdiagnozowali mi delikatny wyciek grinser006.gif 600 gram czynnika ucieka przez 2 miesiące. Zastanawia mnie czy nie będe musiał wymienić dwóch beksa.gif

> Między chłodnicami tez nie ma syfu?

Raczej czysto, sprawdzałem latarką przed chwilą.

> Ostatnio robiłem omege ,po umyciu było lepiej ale okazało sie że

> klijent dolał uszczelniacza do chłodnicy no i sie troszke

> zapchała

Ja uszczelniacza nigdy nie dolewałem tylko "przepychacza" hehe.gif

W piątek demontuję chłodnicę, zaleję ją Cilitem - bez rozcieńczania i albo ją sz... trafi albo będzie dobrze.

Jeszcze jedno. Gdy temp. na wskażniku prawie na czerwonym polu to jak uruchomię ogrzewanie na max. to powinno z kratek lecieć żar angryfire.gif. Niestety leci ciepłe powietrze na wolnych obrotach, gdy zwieksze obroty to leci o wiele cieplejsze powietrze.

Chyba cały układ napełnie cilit bankiem hmm.gif

Napisano

Po dolaniu przepychacza często bywa tak, że syf który się gdzieś oderwał zapchał chłodnice. Nie proponuję stosowania żrących preparatów. Proponuję zapytać w serwisie chłodnic ile kosztowałby czyszczenie, często bywa tańsze niz druga chłodnica.

Napisano

> Gdy klima jest włączona wentylator chodzi non stop, skraplacz sie

> nagrzewa, chłodnica też i temperatura sukcesywnie idzie w

> górę. Aż pod czerwone pole. Wtedy przerywałem doświadczenie

Z tego co czytam, nie załącza Ci się wentylator na drugi bieg ( na maksa). Przekaźnik ciśnieniowy - dwustanowy po osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia w układzie powinien załączyć wysokie obroty wentylatora. Normalnie wentylator załączany jest na małych obrotach wogóle z innej strony. Mój wniosek: Do sprawdzenia przełącznik ciśnienia klimy i raczej obwód wentylatora.

Napisano
  • Autor

> Z tego co czytam, nie załącza Ci się wentylator na drugi bieg ( na

> maksa). Przekaźnik ciśnieniowy - dwustanowy po osiągnięciu

> odpowiedniego ciśnienia w układzie powinien załączyć wysokie

> obroty wentylatora. Normalnie wentylator załączany jest na

> małych obrotach wogóle z innej strony. Mój wniosek: Do

> sprawdzenia przełącznik ciśnienia klimy i raczej obwód

> wentylatora.

Wentylator, mowa o tym co jest z przodu, który przylego do chłodnicy klimatyzacji włącza sięw tryb II tylko w przypadku dużego ciśnienia w układzie klimatyzacji. Temperatura cieczy chłodzacej nie ma wpływu na załącznie drugiego biegu tego wentylatroa.

Wentylator chłodnicy zawsze pracuje z taka sama intensywnością. Nie zauważyłem aby załączał się w nim tzw. drugi bieg.

Napisano

> Wentylator, mowa o tym co jest z przodu, który przylego do chłodnicy

> klimatyzacji włącza sięw tryb II tylko w przypadku dużego

> ciśnienia w układzie klimatyzacji. Temperatura cieczy chłodzacej

> nie ma wpływu na załącznie drugiego biegu tego wentylatroa.

> Wentylator chłodnicy zawsze pracuje z taka sama intensywnością. Nie

> zauważyłem aby załączał się w nim tzw. drugi bieg.

W moim jest jeden jedyny, który gdy jest wyłączona klima załącza się od wysokiej temperatury wody, a gdy załączona jest klima to już od przekręcenia kluczyka załącza się na małe obroty a na duże kiedy woda jest za gorąca lub gdy jest zbyt wysokie ciśnienie w układzie klimy. Stąd różnica. Dalej ciekawi mnie dlaczego nie załącza Ci się wentylator przy wysokiej temperaturze wody. Jeżeli skraplacz nie jest dostatecznie schładzany to po chwili zaczyna parzyć, to przenosi się przecież na chłodnice. Napewno załącza Ci się II bieg od tego w klimie?

Napisano
  • Autor

> W moim jest jeden jedyny, który gdy jest wyłączona klima załącza się

cz aby na pewno masz jeden, w astrach f z klimatyzacją występują dwa wentylatory

> od wysokiej temperatury wody, a gdy załączona jest klima to już

> od przekręcenia kluczyka załącza się na małe obroty a na duże

duże obroty daje wentylator który jest schowany za pasem przednim i tylko w momencie za wysokiego ciśnienia w układzie - sprawdż. Ten wentylator również chodzi gdy temp. cieczy chłodzącej jest za wysoka tylo na wolniejszych obrotach

> kiedy woda jest za gorąca lub gdy jest zbyt wysokie ciśnienie w

> układzie klimy. Stąd różnica. Dalej ciekawi mnie dlaczego nie

> załącza Ci się wentylator przy wysokiej temperaturze wody.

Gdy klima jest wyłaczona i temp. cieczy jest za wyspoka włączają się dwa wentylatory. Też sie o tym wczoraj przekonałęm.

> Jeżeli skraplacz nie jest dostatecznie schładzany to po chwili

> zaczyna parzyć, to przenosi się przecież na chłodnice.

Napewno

> załącza Ci się II bieg od tego w klimie?

Załącza sie na pewno !!!

Zaznaczam, że wentylator wewnętrzny chodzi zawsze ze stałą prędkością tj i gdy jest włączona klima i gdy temp. cieczy jest za wysoka, nigdy nie zauważyłem aby pracował na szybciej w przeciwieństwie do zewnętrzny wiatraka, który jak załaczy II bieg to słychać od razu.

Napisano

ok, to ja napiszę swoje 3 grosze:

Wiatraki mogą pracować albo oba na pół mocy albo oba na pełną moc. Są poprostu przełaczane szerogowo (pol mocy) / równolegle (pełna moc).

To że przy klimie i powolnej jeździe rośnie temp. w układzie chłodzenia to normalne:

- zwiększone obciążenie silnika

- ciepły / gorący skraplacz klimy (czyli "chłodnica klimy") przed chłodnicą silnika.

Aby zapobiec przegraniu silnika i zagotowaniu płynu jest specalny termowyłącznik w chłodnicy: jak już będzie naprawdę źle to wyłączy sprężarkę klimy. Do tej pory raz zaobserwowałem takie zjawisko u siebie.

Napisano

> Chyba cały układ napełnie cilit bankiem

Mam nadzieję że to żart. Lepiej nie testować jak działa Cilit na kanały w bloku silnika i głowicy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Mam nadzieję że to żart. Lepiej nie testować jak działa Cilit na

> kanały w bloku silnika i głowicy

Tym sposobem kiedyś teściu potraktował cału układ wodny poloneza. Z jego relacji wynika, że operacje przyniosła wymierne efekty. Nawet ogrzewanie mu zaczeło pożadnie działać.

Podobno do całego układu nalał z 5 butelek cilitu i reszte wody 270635636-JUMP2.gif

Dzisiaj demontuję chłodnice i ją dokładnie wyczyszczę z zewnątrz przedmucham spręzonym powietrzem, srodek odkamienię oczywiście cilitem.

Napisano

> Tym sposobem kiedyś teściu potraktował cału układ wodny poloneza. Z

> jego relacji wynika, że operacje przyniosła wymierne efekty.

> Nawet ogrzewanie mu zaczeło pożadnie działać.

> Podobno do całego układu nalał z 5 butelek cilitu i reszte wody

> Dzisiaj demontuję chłodnice i ją dokładnie wyczyszczę z zewnątrz

> przedmucham spręzonym powietrzem, srodek odkamienię oczywiście

> cilitem.

Cilitem to nie ale Płukałem układ w meganie wodą destylowaną z dodatkiem EDTA. i działało super

Napisano
  • Autor

> Aby zapobiec przegraniu silnika i zagotowaniu płynu jest specalny

> termowyłącznik w chłodnicy: jak już będzie naprawdę źle to

> wyłączy sprężarkę klimy. Do tej pory raz zaobserwowałem takie

> zjawisko u siebie.

Zdemontowałem chłodnicę i znajdują się tam dwa rodzaje termowłaczników. Jeden umiejscowiony jest tuż pod wężem, którym ciecz wpływa do chłodnicy, a drugi po tej samej stronie tylko że na samym dole i ma dużą okągła kostkę.

Zauważłęm jak demontowałem, że górna ok. 1/3 część chłodnicy była gorąca, a dół letni. Nadmienię, że autko przyjechało z miasta.

Zalałem całą chłodnicę cilitem - zobaczymy jutro jaki będzie skutek.

Napisano
  • Autor

Zrobiłem tak jak pisałem powyżej, efekt moich zmagań zdumiewający. skromny.gif

Tyle syfu ile wypłukałem z chłodnicy shocked.gif to się nie spodziewałem. Zdaję sobie sprawę, że na pewno w całości nie udrożniłem wszystkich kanalików, ale trzy dni po operacji śmiało mogę stwierdzić, że opłacało się i na jakiś czas odroczyłem w czasie zakup nowej chłodnicy.

Nadmienie tylko, że aktualnie jeżdżąc bez włączonej klimatyzacji w obecnej temperaturze zewnętrznej ok.28 - 30 stopni wentylator włącza sie na prawde bardzo rzadko i tylko na chwilkę. Poczatkowo myslałem, że coś sp.......em zlosnik.gif ale zmierzyłem laserowym termometrem wszystko jest o.k. Przy włączonej klimatyzacji oczywiście chodzą wiatraki i strzałka temperatury zatrzymuje sie na kreseczce między 90 a 100, czyli tam gdzie powinna być. Mimo godzinnego postoju auta na biegu jałowym, przed domem temperatura stała w miejscu. Ustawiłem nawiew klimatyzacji (wewnątrz) na 1 specjalnie tak zrobiłem, aby nie dopuścic do włączenia 2 biegu wentylatorów.

Wszystkim majacym podobne problemy życze powodzenia. Demontaż chłodnicy nie zajmuje nawet 10 minut. Po operacji cały układ chłodzenia zalałem płynem: http://www.valvoline.pl/MaxLifeAntifreeze_index.html#

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.