Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy-spalanie Stilo MW 1.9 jtd mieście

Featured Replies

Napisano

Spalanie zależy od wielu czynników. Duzo stoisz w korkach?? Od cieżkości buta. Ja mam stilo 3d i przy jezdzie w korkach po warszawie też mi dochodzi do takich ilości. Ile masz przebiegu?? Podobno zapchany zawór EGR podnosi spalanie. Ale jeszcze nie czyściłem wiec nie wiem ile w tym prawdy.

Napisano
  • Autor

Samochód mam od niedawna,przebieg ok 135000 - noge mam raczej średnią,troche bawiłem się klimą.poprzedni właściciel mówił mi żebym raczej nie liczył na spalanie 5 litrów ale ok 7+

Napisano

Polecam poczytać FAQ kącikowe i ogólne AK ok.gif

Quote:

- dobrze jest uzupełnić profil : przyda się gdy będziecie potrzebowali pomocy od kolegów z waszego regionu. Nie musi być adres ale miasto wystarczy, wpiszcie też furę do profilu (model, silnik), profile nie są dostępne do przeglądania dla niezalogowanych "czytaczy

Napisano

Maksymalnie udało mi się kiedyś uzyskać w mieście spalanie 14l/100: korek 30 minut, średnia prędkość 3km/h, dystans 6km. Zaś minimalne spalanie udało mi się uzyskać ... w mieście 4.0l/100km: puste miasto, ok. północy, przyspieszanie do ok 80km/h i kulanie się na luzie aż do ok 30km/h, dystans ok 10km i poważnie, komp. podał średnie spalanie na tym odcinku 4.0km/100! Tylko tu nie jestem pewien, czy komputer przy takim stylu jazy dużo więcej nie przekłamuje. Aktualnie, przy standardowej jeździe (+ klima) to średnio w mieście 6,5l/100km.

Napisano

Do niedawna mialem pod 9L/100km w miescie , jednak stwierdzilem ze nie ma sensu tak smigac , po zmianie techniki spalanie spada i jest ponizej 8L (lekko sie rusza , smiga sie 1500-2000obr) , jedzie sie tak ,ze jak widze daleko czerwone to zwalniam tak by sie udalo przejechac bez zatrzymywania , efekty sa dosyc szybko widoczne ;D

Napisano

miasto miastu nierówne , jedni toną w korkach inni walą chodnikami na klaksonie rotfl.gifswiety.gif 6-7 / 100 to max co mi świeci .

Napisano

> miasto miastu nierówne , jedni toną w korkach inni walą chodnikami na

> klaksonie 6-7 / 100 to max co mi świeci .

Ja przetrenowałem ostatnimi czasy spalanie i przy jeździe w mieście spalanie na poziomie 7,4l/100km w trasie 4,8l/100km prędkość w trasie ok. 90km/h w mieście zmienna zazwyczaj dni weekendowe.

Jednak najlepiej sprawdzać jakie jest spalanie nie zaraz po wyjechaniu ze stacji i restarcie kompa, bo jak depniesz 3 razy to uzyskasz spalanie 20l/100km i będziesz dzwonić po karetkę, ale dobrze jest przejechać tak ok.300km i wówczas komp wskaże przyblizoną realną wartość, więc nie sugeruj się tym, że komuś pali 8 czy 14, bo każdy podaje po przejechaniu innego odcinka, Tobie może wyjść, że jeździsz ostro i spalasz np. 8,5 a po korekcie stylu i ostudzeniu zapału zejdziesz na 6,8. smile.gif

Napisano

Wszystko zalezy od "Miasta"

Średnio 0,4 litra ON na 1 godzine stania w korku ....

Prawdopodobnie masz zaślepiony zawór recyrkulacji spalin lub nie pracuje on poprawnie...

A co do spalania to z dzisiaj....

281050748-Zdj%EAcie074.jpg

281050748-Zdj%EAcie076.jpg

281050748-Zdj%EAcie078.jpg

Napisano

> A co do spalania to z dzisiaj....

Lisek nie zamazuj tej jedynki przed trojką zlosnik2.gif

Napisano

> Lisek nie zamazuj tej jedynki przed trojką

Eeeee tam jedynki .... 2-jki hehe.gif

Nic nie zamazałem... jedyne co to mi jeszcze licznik mruga od przebiegu km bo nie mam podłaczonego zasilania od sterowania w kierownicy przez zwłokę czasową...

więc na zdjęciach czasami brakuje przebiegu ... cool.gif

Gdybym miał 6-cio biegową skrzynie pewnie było by tam 3,5... lub mniej hehe.gif

Napisano

Ja mam zaślepiony EGR i mam ze średnio ciężkim butem (no nie powiem - cisnę czasem do 3500 obr/min) i mam 7,1.

Przy okazji stwierdzam wyraźnie lepszą pracę silnika - zalany olej motul. Silnik mniej dudni , pracuje jakby łagodniej.

Napisano

> Ja mam zaślepiony EGR i mam ze średnio ciężkim butem (no nie powiem

> - cisnę czasem do 3500 obr/min) i mam 7,1.

> Przy okazji stwierdzam wyraźnie lepszą pracę silnika - zalany olej

> motul. Silnik mniej dudni , pracuje jakby łagodniej.

Na wolnych obrotach - bieg jałowy - po zatkaniu EGR-u nie pracuje łagodnie... no.gif ale to moje zdanie wink.gif

Myślę że gdybyś wstawił sobie nowy zawór ( nie zacinający się) lub dokłądnie wyczyścił ten co masz to byłbyś bardziej zadowolony i spalił by o 1 do 1,5 litra mniej ok.gif

Napisano

> A co do spalania to z dzisiaj....

\ja kiedyś po na odcinku 9 km poza miastem mialem spalanie 2.5. i to przy dobrych wiatrach. ostatnio 4.6-4.8 na 200km cykl mieszany. Lisek Ty chyba musisz mieć zepsuty ten wskaźnik. albo jakieś cudowne paliwo lejesz.

Napisano

> przy dobrych wiatrach. ostatnio 4.6-4.8 na 200km cykl mieszany.

> Lisek Ty chyba musisz mieć zepsuty ten wskaźnik. albo jakieś

> cudowne paliwo lejesz.

hehe.gifhehe.gif jasne suuuper zlewki z Auchanu za 4,40 zł hehe.gif a w liczniku mam pewnie uszkodzona 2-ga cyfre i mi nie pokazuje .... tych 13,9 lub 23,9 litra hehe.gif

Sam widzisz .. że mozna bez wysiłku zejśc ponizej 5 litrów/100 km... ja nie mam 170 KM do nakarmienia wink.gif

Napisano

Lisek ma zepsuty przepływomierz oraz pali mu na 2 garach. Dlatego tak mu auto niedopala hehe.gif

Napisano

> Witam, czy spalnie wg komputerka mojego fiata stilo w mieście na

> poziomie 8.4 to norma?

Moim zdaniem nie...

Jak nie mam trasy na tankowaniu - czyli 75% miasto - to nigdy jeszcze nie przekroczyłem 7,5

Wczorajszy wynik - trasa Olsztyn - Tychy - 532 km zrobione w 5 h 02 m - spalanie 6,3

Napisano

Witam!

U mnie podobnie.

Po tankowaniu i resecie tripa, jazda w miescie ok 6,5 - 6.

Jak wyjade poza miesto i trasa ok 100km, spada do 5, 5 - 5.

Raz udalo sie zejsc ponizej 5, chyba bylo 4,8, ale 90km/h, lekka noga.

I tak jest dobrze)

Mysle ze w miescie nie zje wiecej niz 7.

Krece max do 2k /obr i zmiana na wyzszy bieg, wiec taki mam styl jazdy.

Oczywiscie jak czasami trzeba to cisne nawet do 4k:)

Pozdrawiakm

Napisano

> Lisek ma zepsuty przepływomierz oraz pali mu na 2 garach. Dlatego tak

> mu auto niedopala

Mam silnik 1,3 i 3 gary hehe.gif

Dobra moje uwagi: ( ale to są oczywiste oczywistości cool.gif )

- Jazda z stałą prędkością i stałymi obrotami: spali nawet + 0,7 litra więcej ( lepiej jechać dynamicznie 100 - 70 -100 km/h hamując silnikiem niż statycznie 85 km/h )

- Piąty bieg zapinam przy 60 km/h ... a nawet 50 km/h zlosnik.gif przy moimi momecie obrotowym auto bardzo fajnie już jedzie w mieście o ile nie musze baaaaardzo szybko sie "wbic"

- przed właczeniem klimy przewietrzyć auto - o ile stało na słoneczku ( wyjdzie na zdrowie i wam i autku )

- Dbać o ciśnienie w oponach ... moim zdaniem lepiej jest mieć więcej niż mniej ...... ok.gif

- W korku silnik z sprawnym EGR-em spali około 0,4 litra / 1 godzine stania ( zalezy od temperatury i klimy )

- z klimą nie przesadzać... 21 - 22 C to jest idealna temperatura .. no chyba że na zewnątrz jest 35 C i tylko kilka km jedziecie to max róznicy 6 C ustawić

- Hamowac silnikiem !!! - nie wysprzęglać aż do 1000 obr/min w razie konieczności hamować silnikiem i hamulcem -

- Nie bac sie przyspieszać dynamicznie !!!

- Przewidywać to co sie dzieje przed nami i wyhamowywac już wcześniej a nie na "zdeżaku"

- Zatkany/ niesprawny zawór recyrkulacji spalin powoduje zwiększenie spalania nawet o 1,7 litra/ 100 km !!!! szczególnie w miescie i na biegu jałowym !!!!

- Dbać o filtr powietrza - W JTD lepiej wymieniac co 20.000 km

- wszelkie nieszczelności w układzie dolotowym (turbina / intercooler / kolektor ) zlikwidować !!

- gęste oleje w silniku ( np: 10W30 ) to większe opory wewnętrzne silnika i większe spalanie

- Nie przekraczać 110 km/h hehe.gifhehe.gifmlot.gif ( ja tego nie potrafie sciana.gif ) .... no dobra czasami trzeba ok.gif przedmuchać ale nie na zbyt długo... wink.gif baaa nawet uważam że jest konieczne od czasu do czasu przycisnąć tak rozsądnie ....zatkane katalizatory pogarszają tylko spalanie i dynamikę auta....

- jazda z otwartymi/uchylonymi szybami ponad 40 km/h - auto więcej spali niż z klima !!!!

- Bagażnik dachowy zostawić w domu

old.gif

Napisano

> poziomie 8.4 to norma?

-- zimą tak, latem tez, jeśli kotłujesz

Swego czasu miałem istny wir w zbiorniku, ale to w wyniku testowania wirusa

Napisano

> - Jazda z stałą prędkością i stałymi obrotami: spali nawet + 0,7

> litra więcej ( lepiej jechać dynamicznie 100 - 70 -100 km/h

icon_eek.gif A to ciekawostka. Zawsze mi się wydawało, że właśnie jazda ekonomiczna, to równomierna, a nie gaz-hamulec. cfaniaczek.gif

Napisano

> poziomie 8.4 to norma?

Szczerze mówiąc to taka dyskusja - jakby każde miasto było takie samo. A tak nie jest i powiem Ci że się sam dziwię.

Mieszkam w Gliwicach i dieslami jeżdżę ładnych parę lat - więc wiem jak można zrobić spalanie.

W stilo mnie to nie za bardzo obchodziło aczkolwiek palił sobie tyle ile palił.

Teraz jeźdże 2,4 jtd 175km i zadaje pytanie.

Ile w mieście pali samochód:

rzućcie propozycje dla Gliwic i Krakowa - bo różnice są. Sprawdziłem to resetując kompa i jeżdżąc tak samo technicznie.

Napisano

> rzućcie propozycje dla Gliwic i Krakowa - bo różnice są. Sprawdziłem

> to resetując kompa i jeżdżąc tak samo technicznie.

W gdańsku mam 7,9 l na odcinku niecałych 3000 km. Przez ostatnie 360 km średnio pokazuje 8,1 l.

Muszę przyznać że jadąc do pracy często włącza mi się alarm przekroczenia prędkości, który mam ustawiony na.... no właśnie, kiedyś pisałem, teraz się nie ma czym chwalić 270751858-jezyk.gif

Tak więc wynik uzasadniony i właściwie rozsądny. Mierząc realnie na stacji wychodzi trochę więcej, o tym też kiedyś pisałem.

Napisano

> A to ciekawostka. Zawsze mi się wydawało, że właśnie jazda

> ekonomiczna, to równomierna, a nie gaz-hamulec.

Nie gaz-hamulec a gaz-hamowanie silnikiem. Ekonomika jazdy to jechać tak, aby nie hamować hamulcami, bo wówczas paliwo idzie w ciepło. Lisek: sprawdź gaz-luz-gaz i na luzie kulać ile się da. Ja uzyskuję zaskakujące wyniki (miasto 4.0l/100), ale nie wiem, czy to czasem komp nie oszukuje.

Napisano

> rzućcie propozycje dla Gliwic i Krakowa - bo różnice są

Średnia prędkość jazdy po Krakowie to ok. 25km/h icon_eek.gif Co prawda jeżdżę benzyną, ale w takich warunkach nie zdziwiłoby mnie zużycie na poziomie 9l/100km dla diesla skromny.gif

Napisano

> Średnia prędkość jazdy po Krakowie to ok. 25km/h Co prawda jeżdżę

> benzyną, ale w takich warunkach nie zdziwiłoby mnie zużycie na

> poziomie 9l/100km dla diesla

No i to jest najśmieszniejsze dla mni,e że w Krakowie schodziłem poniżej 7,8 a w Gliwicach nie potrafię zejść poniżej 9,2. A jeżdżąc trochę normalniej to 11-12 w Gliwicach chłepce. Krótsze ulice - non stop hamowanie i ruszanie, w zasadzie stanie - a w Krakowie jednak odległości do toczenia są trochę większe i tu na dojechaniu obniża się spalanie. Dlatego też dla mnie spalanie w mieście to teoria względności.

Dodam że na tempomacie ustawionym na 140 - równa jazda na Śląsk - spalanie 6,1, A stilo brało ciut więcej. Dziwne. Może tylko komp tak pokazuje.

Napisano

> Nie gaz-hamulec a gaz-hamowanie silnikiem. Ekonomika jazdy to jechać

> tak, aby nie hamować hamulcami, bo wówczas paliwo idzie w

> ciepło.

Dokładnie tak.... wiedzą o tym spece od Eco Drivingu i wykręcają spalanie na poziomie 3 litrów/100 km w trasie Warszawa - Hell ok.gifwink.gif

> Lisek: sprawdź gaz-luz-gaz i na luzie kulać ile się da.

> Ja uzyskuję zaskakujące wyniki (miasto 4.0l/100), ale nie wiem,

> czy to czasem komp nie oszukuje.

Na luzie silnik pali z moich obliczeń około 0,4 Litra - bieg jałowy... Podczas hamowania silnikiem wtryskiwacze nie podają " prawie nic paliwa" niektórzy twierdzą że nic ale to nie prawda... zlosnik.gif wskazanie na naszym kompie i tak pokazuje minimum 2 l/100 max 25 litr/100 ... ale nie ma to znaczenia przy obliczaniu spalania na dystansie...

Ja hamuję silnikiem i polecam ... W ciężarówkach np VOLVO jest system hamowania silnikiem VEB który pozwala zdjąć kilkaset KM... nawet do 270 KM z kół i odciążyć hamulce....

To jest bardzo efektywny sposób hamowania a dodatkowo jak mamy klimatronik to moc jest jeszcze przekazywana na sprężarkę .... tak jak podczas dynamicznego przyspieszania sprężarka jest wyłączona ok.gif

Napisano

Wetnę się na końcu, ale rzecz dotyczy spalania. Mój Stilonek to 1,9 z motorkiem 115KM z 2003r. Nie zauważyłem większych zmian w spalaniu po zaślepieniu niesprawnego egr-a. Ogólnie przy spokojnej jeździe do pracy mieszcze sie w granicach 4,5-5.00 litra na setkę (droga wynosi ok. 68 km w jedną strone z przewagą trasy). Dzisiaj wróciłem z nad morza i na dystansie 1265 km średnie spalanie wyniosło 4,2 l- to chyba nieźle co?

Napisano

> Wetnę się na końcu, ale rzecz dotyczy spalania. Mój Stilonek to 1,9

> z motorkiem 115KM z 2003r. Nie zauważyłem większych zmian w

> spalaniu po zaślepieniu niesprawnego egr-a. Ogólnie przy

> spokojnej jeździe do pracy mieszcze sie w granicach 4,5-5.00

> litra na setkę (droga wynosi ok. 68 km w jedną strone z przewagą

> trasy). Dzisiaj wróciłem z nad morza i na dystansie 1265 km

> średnie spalanie wyniosło 4,2 l- to chyba nieźle co?

a jaka średnia że tak się zapytam - bo spalanie powietrzne raczej.

Napisano

> z motorkiem 115KM z 2003r. Nie zauważyłem większych zmian w

> spalaniu po zaślepieniu niesprawnego egr-a.

Tak jak piszesz.... niesprawny ( zablokowany w pozycji zamknięty EGR ) może = zaslepiony hehe.gif

Różnica między zaślepionym przez ciebie a zamkniętym i zablokowanym EGR-em = 0

Gdybyś miał uszkodzony EGR i zablokowany w pozycji częściowo otwartej to poza spadkiem mocy, dymieniem itp... może nawet spalił by 3 litry hehe.gif

> Ogólnie przy

> spokojnej jeździe do pracy mieszcze sie w granicach 4,5-5.00

> litra na setkę (droga wynosi ok. 68 km w jedną strone z przewagą

> trasy). Dzisiaj wróciłem z nad morza i na dystansie 1265 km

> średnie spalanie wyniosło 4,2 l-

To pomyśl ,ze przy spokojnej jęździe nad morze potrafią wykręcić 3,2 litry... hehe.gifok.gif

Proponuje odblokować/wymienić zawór EGR i wtedy podzielić sie z nami swoimi doświadczeniami z Eco drivingu hehe.gif

Może kolega przy takiej jeździe zademonstruje wyniki na poziomie 3 Litrów.... ok.gif Bo jak narazie to wszyscy tu mają mnie za oszołoma mlot.gif30.GIF

Napisano

> Na luzie silnik pali z moich obliczeń około 0,4 Litra - bieg

> jałowy... Podczas hamowania silnikiem wtryskiwacze nie podają "

Tylko że na luzie można się pokulać i z 2-3 kilometry, a jak hamuję silnikiem, to max 500-700m. Proponuję sprwadzić luz jako ciekawostkę. Nikt nie będzie z eko-drivingu polecał luzu, bo to niby niebezpieczne, ale hamując silnikiem dużo energii kinetycznej idzie w ciepło.

Napisano

Witam,

W moim stilo 1.9 jtd MW 115 KM spalanie w mieście to 6,5-7 a w trasie 5-5,5 literka. Nie udało mi się jeszcze przekroczyć 8 litrów.... smile.gif

Pozdrawiam

.................................................

paawel stilo MW 1.9 jtd 115 KM

Napisano

> Tylko że na luzie można się pokulać i z 2-3 kilometry, a jak hamuję

> silnikiem, to max 500-700m. Proponuję sprwadzić luz jako

> ciekawostkę. Nikt nie będzie z eko-drivingu polecał luzu, bo to

> niby niebezpieczne, ale hamując silnikiem dużo energii

> kinetycznej idzie w ciepło.

hamować silnikiem możesz tak samo .... to zalezy jak "szybko" zdejmujesz nogę z gazu...

Hamujac silnikiem nie palisz praktycznie nic, a jadąc na luzie nadal spalasz ......

Napewno nie spalisz nic wyłączając silnik i sie tocząc .. no.gif

Napisano

> Napewno nie spalisz nic wyłączając silnik i sie tocząc ..

Tak kiedyś jeździłem maluchem, ale tam nawet wspomagania hamulcy nie było, więc wyłączenie silnika było czystą oszczędnością.

Napisano

Dzisiaj test kapelusza odbyłem .

115 JTD

V 100-120 kmh

Obciążenie 4 os dorosłe ( i to takie uczciwe 4 os wink.gif ) plus fuuuuura bagażu

3.8-4.2 l / 100

Napisano

> hamować silnikiem możesz tak samo .... to zalezy jak "szybko"

> zdejmujesz nogę z gazu...

Co masz tu na myśli pisząc "jak szybko zdejmujesz"? Bo nie zakumałem (ale dopiero zaczynam kawę pić, więc może dlatego wink.gif) )

Kurcze, jak tak piszecie o spalaniu w rejonach 4l to jakoś ciężko mi uwierzyć (wszędzie dalej piszę o średnim z kompa, rzeczywiste mam o 0.3 do 0.5l większe). Jak już zupełnie uważam, to 4.7l mi wychodzi, normalnie to powyżej 5 w trasie (100-120km/h) i 6-7l w mieście. Bardzo spokojna jazda poza zabudowanym to jakieś 4.5l, a stosuję wszelkie zalecenia eco jazdy... Więc chyba ciut mniej powinienem mieć. To konkretne autko (Stilo) mam stosunkowo niedługo i nie wiem co z nim kiedyś było robione, ale może już "nadejszla wiekopomna chwila" na przeczyszczenie EGR (bo może nie było nigdy czyszczone)? hmm.gif

Napisano

> Hamujac silnikiem nie palisz praktycznie nic, a jadąc na luzie nadal

> spalasz ......

Ale jakieś czasopismo (chyba AŚ) robiło testy (o ile pamiętam dla benzyniaka, wtedy jeszcze nie jeździłem dieslami i mnie nie interesowały za bardzo;) ) i wyszło im czarno na białym, że rzeczywiście najoszczędniej (na równej prostej drodze) rozpędzić i na luz i tak w kółko. Na "drugim miejscu" metoda o której pisałeś, gaz i hamowanie silnikiem. Dopiero na końcu jednostajna jazda. Tłumaczyli to faktem optymalnego (najefektywniejszego) spalania paliwa przy przyspieszaniu (obciążonym silniku, w zakresie optymalnych prędkości obrotowych). Nie wiem jak dla diesli (a chętnie się dowiem!) ale też tak powinno być IMHO.

W każdym razie nie raz już byłem zdziwiony (zarówno w benzynie jak i teraz dieslu), że jadąc jednostajnie 110km/h, a "falując" (bo tak wymuszał ruch drogowy!) 90-140-90km/h (hamowanie silnikiem) spalanie bardziej "nerwowym" stylem wychodziło minimalnie tylko większe...

Napisano

No ale na 5-tce przy 50km/h - trochę za wolno chyba. Spalanie może i owszem spadnie ale chyba przeciażenia skrzyni biegów spowodują szybsze zużycie (2mas itp, itd.). I ekonomia idzie się...

Napisano

> No ale na 5-tce przy 50km/h - trochę za wolno chyba.

Wszystkiego należy uzywać z głową... biegów równiez wink.gif

Napisano

> Wszystkiego należy uzywać z głową... biegów równiez

raczej gazu , jak sie lekko muska to sie sprzegla nie katuje jadac na 5ce 50km/h wpysk.gif

Napisano

> Hamujac silnikiem nie palisz praktycznie nic, a jadąc na luzie nadal

> spalasz ......

tak ale tylko do 1500rpm. Gdy spaniej <1500 pije aby nie zgasic silnika... a do tego

jadac na luzie przejade nawet 2 ,3 km - jesli jade znana trasa i wiem ze za 1,5km beda swiatla a jade rozpedzony z gorki to luz i pod swiatla da sie spokojnie na luzie dojechac*. Hamujac silnikiem zatrzymamy sie dosc szybko... Naturalnie dobrze jest hamowac silnikiem inteligentnie (np. nie jechac za kims w odleglosci 5m bo gdy on bedzie hamowal my tez musmi nacisnac na hamulec), a w koncowej fazie bedac na 2 biegu hamowac i wysprzeglic.

* - nie powinno sie jezdzic na luzie bo w razie zmuszenia do zmiany pasu, wykonania gwalntownego manewru silnik nie ciagnie bo jest rozłaczony wiec imho łatwiej o nieszczescie. Nie mozna szybko przyspieszyc i ominac np. pieszego czy rower lub inna nagla przeszkode.

Wszystko pieknie brzmi w teorii. Kazdy jednak napewno doswiadczyl tego iz mimo wie ze jesli wyprzedzi nawet tez 3, 4, 5 aut to i tak za 5km dalej spotkaja sie na swiatlach.. Dwa - redukujac by manwer przebigał szybko i bezpiecznie spalimy zapewne wiecej niz jadac za nimi. Ale pospiech robi swoje... i podswiadomie sobie tlumaczymy ze jestesmy dzieki temu duuuzo szybciej (choc to nie prawda)

taki tekst mi sie przypomniał

"Kazdy kto jedzie wolniej niz my to zawalidroga a szybciej - pirat" spineyes.gif

Napisano

> raczej gazu , jak sie lekko muska to sie sprzegla nie katuje jadac na

> 5ce 50km/h

Dokładnie tak jest... wink.gif20.GIF Tocząc sie po prostej lub z lekkiej górki 50 km/h na V nic sie nie stanie....

Ale jesli ktos chce przyspieszac pod górkę z 45km/h na V screwy.gif

Napisano

> tak ale tylko do 1500rpm. Gdy spaniej

Pewnie masz racje... ja nie twierdziłem i nie twierdze, ze zawsze hamowanie silnikiem jest ekonomiczniejsze... ale jesli mam do wyboru hamowanie / hamulcem na "luzie" a hamowanie silnikiem na "biegu" zawsze wybiore to 2-gie... skromny.gifok.gif

Skoro toczysz sie z stała predkościa ( lekka górka ) na luzie .. np 25 km/h to mozesz zobaczyc jakie masz spalanie chwilowe.... to spalanie na 100 km podzielone na 4 daje twoje spalanie na biegu jałowym na 1 godzine stania lub toczenia

Ja nie jestem 100% zwolennikiem eco drivingu bo czasami mnie ponosi ułańska fantazja .... drive.gifbut.gif no i to co zaoszczedze przez kilka dni i tak poleci z dymem... hehe.gif

Ale nawet wtedy srednie spalanie / bak jest po nizej 5,5 litra a czasami w okolicy 4,9 / 4,8 litra

A to cos jeszcze...

281067898-d022.jpg

281067898-d023.jpg

post-15502-14352495455448_thumb.jpg

Napisano

> Pewnie masz racje... ja nie twierdziłem i nie twierdze, ze zawsze

> hamowanie silnikiem jest ekonomiczniejsze... ale jesli mam do

> wyboru hamowanie / hamulcem na "luzie" a hamowanie silnikiem na > "biegu" zawsze wybiore to 2-gie...

Naturalnie zgadzam sie - hamowanie tak -ale jesli jest dluga gorka i nie mamy zamiaru hamowac luz moze (jestem ciekawe co moglo by wygrac empirycznie) byc lepszym wyjsciem - ze strony ekonomii (nie z bezpieczenstwa). Hamowanie silnikiem jest efektywniejsze - zawsze gdy depiniemy po heblach hamowanie bedzie wyrazniej skuteczniejsze bo silnkik bedzie pomagal wytracac predkosc - nie ma co do tego watpliwosci.

> Skoro toczysz sie z stała predkościa ( lekka górka ) na luzie .. np> 25 km/h to mozesz zobaczyc jakie masz spalanie chwilowe.... to > spalanie na 100 km podzielone na 4 daje twoje spalanie na biegu > jałowym na 1 godzine stania lub toczenia

Walsnie czytalem niedawno w ktorejs z gazet moto ze walsnie luz jest bardziej ekonomiczny bo hamucjac silnikiem przejdziemy powiedzmy 500m a na luzie 2500m (a ponizej 1500rpm silnik i tak bedzie bral paliwo). Pierwsza reakcja- co za nie mądra osoba to napisala takie bzdury jak wiadomo ze hamujac silnikiem wtryskiwacze nie pracuja (słysze w CB-radiu gdy ANL jest na off 893goodvibes.gif) ale robiac ostatnio testy widze ze jadac na luzie z gorki srednie spalanie spada do min na komputerze czyli 2l/100km (nie nagel ale powoli - co nie znaczy ze po 1000m) a Range to empty rosnie sobie ładnie...

> Ja nie jestem 100% zwolennikiem eco drivingu bo czasami mnie ponosi

> ułańska fantazja .... no i to co zaoszczedze przez kilka dni

> i tak poleci z dymem...

Walsnie pisalem o tym w poprzednim poscie. Wracasz - jedziesz powoli, zmeczony. Ale rano do pracy cisniesz bo wolałes 5min dluzej sie wylegiwac drive.gif

> Ale nawet wtedy srednie spalanie / bak jest po nizej 5,5 litra a

> czasami w okolicy 4,9 / 4,8 litra > A to cos jeszcze...

Ciekawe - mnie tylko na trasie z duza samokontrola doszedłem ponizej 5,0 Wytarczy troche miasta i juz za chwile jest 6,0... Ale jesli masz glownie trase to tak - to sie da smile.gif

Napisano

> Dzisiaj test kapelusza odbyłem .

> 115 JTD

> V 100-120 kmh

> Obciążenie 4 os dorosłe ( i to takie uczciwe 4 os ) plus fuuuuura

> bagażu

> 3.8-4.2 l / 100

błagam..

Napisano

> tak ale tylko do 1500rpm.

No nie wiem, ja tam mam JTD 80KM i wg danych fabrycznych przy 1500rpm to u mnie jest już max. moment obrotowy... Empirycznie też jakoś nie zauważyłem, żeby silnik przy tych prędkościach chciał mi zgasnąć ;P

A i w benzynkach (gdzie zapewne ogólnie mówiąc masz rację) też bywa różnie, jeździłem już takimi (starszymi, ale z wtryskiem nie gaźnikiem) autkami, w których przy 1300rpm jeszcze nie było problemu podawania dawki paliwa (poniżej już zawsze paliwko było podawane, nastawała "trzęsawica" albo wręcz gaśnięcie).

Napisano

> Ja nie jestem 100% zwolennikiem eco drivingu bo czasami mnie ponosi

> ułańska fantazja .... no i to co zaoszczedze przez kilka dni

> i tak poleci z dymem...

rotfl.gifzlosnik2.gifrotfl.gif

ostatnio mialem oszczednie jechac zeby zrobic ladne spalanie, to jade patrze 150km/h no [kurza twarz] sobie mysle oszczednie mialo byc.. rotfl.gif

Napisano

> błagam..

tzn co ci mam zrobic ? wink.gif Wątek spalania wraca jak bumerang , od czasu do czasu czasem patrzę ile mi chleje motor. Jechałem ze starszyzna na urlop - jak wiadomo - lepiej 20 min później a dojechać więc miałem "więcej" czasu na to żeby śledzić wskazania. Przy normalnej jeździe spija 5.7-6.2 , w zimie 6.4

Ps. Żeby jeszcze było ciekawiej mój wynik naturalnie z klimą swiety.gif

Napisano

> Naturalnie zgadzam sie - hamowanie tak -ale jesli jest dluga gorka i

> nie mamy zamiaru hamowac luz moze (jestem ciekawe co moglo by

Nie wiem... niewiem.gif może i tak jest....

Nad ekonomią dla mnie przewaza bezpieczeństwo dlatego tego nie robie i nie będę robił - jest to również nawyk jakiego nabawiłem się w mojej Bravie 1,6 16V z LPG II generacji- puszczanie na luz przy V>70 Km/h powodowało wydmuch gazu z kolektora i zatrzymanie silnika

Ja wolę jeździć na swiatłach z włączoną klimą mimo tego że to nie jest ekonomicznie hehe.gif

A z "wielkiej górki" to i czasami 3-jeczkę zapnę aby nie hamować hamulcami..... " bo nie znasz dnia ani godziny kiedy sie skończą hamulce " ok.gifconfused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.