Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

najoszczedniejsze silniki benzynowe

Featured Replies

Napisano

> Silniki okolo 100- 110km pala w okolicach 10l/100km. I nie wiem jak

> przy obencym natezeniu ruchu w Wawie zejsc nizej.

Mój pali mniej, a mam 100KM (105 z overboostem)...

Napisano

> ale byla mowa o 1,6....

W tamtym cytacie mowa była tylko o mocy...

grinser006.gif

Napisano

> To przyjedź do mnie, do Żor, to się dopiero dowiesz jak można ze

> świateł wystartować, pierwszy w kolejce startuje po 3-4 sek. po

> zapaleniu zielonego, a każdy następny ma podobny refleks

> Za to jak już zdąrzy się zapalić czerwone, to jeszcze ze 3 na nim

> przejedzie

Taa, w naszym mieście taki styl jazdy to faktycznie normalka hehe.gif

Napisano

> Przy 80 km/h to często mam jeszcze II

Muszę się w końcu nauczyć jeździć zlosnik.gif

W benzyniakach to tak narmalnie do 3000rpm "kręcę" zlosnik.gif, czasami "dam mu w kość" i 5000rpm poczuje hehe.gif

Tdiesel odpowiednio 2500 / 3500 a w ciężarowym (czasami się przejadę) to 1500 / 2000 zlosnik.gif

Chyba przez te diesle nie umiem benzyniakiem jechać zlosnik.gif

Napisano

> Za to jak już zdąrzy się zapalić czerwone, to jeszcze ze 3 na nim

> przejedzie

To Kwidzyn przerabia skrzyżowania na ronda. Nie ważne, że niektóre mają po 5m średnicy, ale jest ruch okrężny i "jako się to wszystko toczy" hehe.gif

Napisano

> [pomiar spalania]

> To zalezy od miasta, ale i od stylu jazdy....

Zastanawiam się, czemu nie został wypromowany ani jeden obiektywny sposób pomiaru zużycia paliwa? Te nasze dyskusje o spalaniu to do kosza można wyrzucić, bo wystarczy że kierunek wiatru się zmieni i już inny pomiar.

Dlaczego nie wprowadzić środowiska testowego wspólnego dla wszystkich silników? Powiedzmy że mamy laboratorium, wszystkie silniki są testowane przez godzinę z odgórnie ustaloną prędkością obrotową (może też jakaś funkcja obrotów - z góry ustalona i wspólna dla wszystkich). Wtedy czytalibyśmy że silnik taki a taki w teście KARPIA (niniejszym proponuję nazwę dla testu) spalił 13l paliwa, a inny 11.7.

Błądzę po stepie, czy gadam do rzeczy?

Napisano

>odzyskiwanie energii hamowania).

KERS w F1 dopiero testują, a kolega już ma smile.gif

Napisano

> Muszę się w końcu nauczyć jeździć

Ja również, oczywiście dieslem biglaugh.gif

Mnie najbardziej pasują silniki w Hondach, które się kręcą i kręcą i nie zaskakują odcięciem paliwa już przy głupich 6 tys z kawałkiem obr./min grinser006.gif

> W benzyniakach to tak narmalnie do 3000rpm "kręcę" , czasami "dam mu

> w kość" i 5000rpm poczuje

> Tdiesel odpowiednio 2500 / 3500 a w ciężarowym (czasami się przejadę)

> to 1500 / 2000

> Chyba przez te diesle nie umiem benzyniakiem jechać

A ja się przyznaję bez bicia, że jak siadam do samochodu z silnikiem diesla, to mam się trudno się przestawić. Przypuszczam, że taki silnik szybko bym wykończył tongue.gif.

W drugą stronę przesiadka też jest problemem, bo kolega ostatnio przesiadł się z Audi z silnikiem 1,9 TDI do Hondy Acord z silnikiem benzynowym 2.0 i jakoś mam wrażenie, że się silnik strasznie męczy w preferowanym przez niego zakresie obrotów, czyli 1500 do 2500 biglaugh.gif

Co do mojego samochodu to poniżej 2,5 tys.obr./min właściwie nie jedzie. Auto dość ciężkie, silnik tylko 75 KM, przy wyprzedzaniu na II dość często zdarza mi się dojść do odcięcia, które moim zdaniem, w tym silniku następuje stanowczo za wcześniej, kiedy silnik ochoczo się jeszcze kręci zakrecony.gif.

Ale zazwyczaj, kiedy jadę sobie spokojnie to obroty silnika staram się utrzymywać pomiędzy 2500 do 3500.

Z tym, że do wyprzedzania poniżej 3500 raczej się nie zabieram.

Napisano

>w teście

> KARPIA (niniejszym proponuję nazwę dla testu) spalił 13l paliwa,

> a inny 11.7.

> Błądzę po stepie, czy gadam do rzeczy?

metodologia takich testów jest już dawno ustalona, w oparciu o normy EC. Wg takich norm podawane jest przez producentów zuzycia paliwa.

Problem w tym, ze to często ma się nijak do naszych warunków.

Napisano

> Błądzę po stepie, czy gadam do rzeczy?

A potem wsiądzie inny pstrąg, urzeczony osiągami karpia, pojeździ w warszawskich korkach i napisze tu, że te pomiary w środowisku testowym są o dupę potłuc bo nijak mają się do rzeczywistych warunków.

I w ten sposób wrócimy do tego, co czytamy w danych, którymi chwalą się producenci.

Napisano

> Kolega ma takiego nowego Focusa II 1.6 (8kkm zrobione) i na początku

> palił mu po mieście ponad 12 (zima) a teraz raczej nie schodzi

> poniżej 9.5

no i znowu 2 opcje: albo daj mu się dotrzeć, albo naucz się jeździć

Napisano

> -urbanistyka miast sie rozni

Można podawać średnią prędkość, to już coś powinno pomóc (oczywiście Ci, którzt mogą z kompa spisać ok.gif).

Osobiście jestem zadowolony z obecnego wozidła, ważącego 1350kg, silnik 1.8VVT, 140KM. Na temat zużycia paliwa jeszcze się nie wypowiem dokładnie, bo za malo kilometrów zrobionych, ale póki co zużycie wychodzi mniejsze niż dla Focusa mk1 1.8 115KM - robię jakieś 80-140km więcej na pełnym baku (focus 58l, Vectra 60l).

Napisano

> Mówisz o Ecodrivingu? Jeżeli tak, to ja właśnie miałem wątek o tym

> założyć. Generalnie może i słuszna idea, ale ciężko strawna w

> warszawskich warunkach.

zauważyłem w klubie focusa, że ci z warszawy z reguły legitymują się o wiele większym spalaniem. chociaż jak jestem w Wawie i patrzę jak tam się jeździ to mnie to nie dziwi...

szczerze nie wiem co to ecodriving, po prostu niektórzy jeżdżą autami w nie tym zakresie obrotów co należy, biegi zmieniają jak chcą no i przez to spalanie wychodzi jak wychodzi. ja zawalidrogą nie jestem i nawet jeżdżąc bardzo dynamicznie nigdy nie osiągnąłem 9l/100km foką w miescie

Napisano

> Silniki okolo 100- 110km pala w okolicach 10l/100km. I nie wiem jak

> przy obencym natezeniu ruchu w Wawie zejsc nizej.

Mnie Stilo (2,4 R5 20V 170 koni) pali 7l na trasie przy 90km/h w mieście na spokojnie okolo 10l na ostro 13l. Max trasa to 24l/100km przy pedale w podłodze okolo 230km/h, ale już przy 200 spada do około 15l.

W przypadku LPG średnio 20% trzeba dodać do w/w wyników.

Ticolot 08 R3 6V uzbroj_zlo.gif pali 4l trasa 90km/h 5l miasto i 6l to max przy pedale w podłodze 160km/h

W przypadku LPG trzeba dodać okolo litra do W/W wyników

Napisano

> zauważyłem w klubie focusa, że ci z warszawy z reguły legitymują się

> o wiele większym spalaniem. chociaż jak jestem w Wawie i patrzę

> jak tam się jeździ to mnie to nie dziwi...

> szczerze nie wiem co to ecodriving, po prostu niektórzy jeżdżą autami

> w nie tym zakresie obrotów co należy, biegi zmieniają jak chcą

> no i przez to spalanie wychodzi jak wychodzi. ja zawalidrogą nie

> jestem i nawet jeżdżąc bardzo dynamicznie nigdy nie osiągnąłem

> 9l/100km foką w miescie

Wiesz ... ja mam automat zlosnik.gif

Napisano

> a testujesz silniki kilku producentow czy jednego?

Moze sprecyzuje silniki Forda i GM i Daewoo.

Napisano

> Zastanawiam się, czemu nie został wypromowany ani jeden obiektywny

> sposób pomiaru zużycia paliwa?

Zeby zwiekszyc sprzedaz ok.gif PRzeciez lepiej brzmi spalanie 7/100 niz 9/100.

Napisano

> Moze sprecyzuje silniki Forda i GM i Daewoo.

Czyli w skrócie Forda i GM zlosnik.gif

Napisano

> Czyli w skrócie Forda i GM

Niech tak bedzie.

Jako ciekawostke podam silnik forda 5.4l 300HP i on w miescie miescil sie w 20 litrach przy bardzo delikatnej jezdzie. grinser006.gif

Napisano

mnie picaska pali 7,5 w miescie i 6 na trasie

Napisano

> mnie picaska pali 7,5 w miescie i 6 na trasie

Bez urazy ale Konin to male miasto w takim Krakowie spalilaby spokojnie 8/10l.

Napisano

> Niech tak bedzie.

> Jako ciekawostke podam silnik forda 5.4l 300HP i on w miescie miescil

> sie w 20 litrach przy bardzo delikatnej jezdzie.

Ot takie miejskie autko zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> no i znowu 2 opcje: albo daj mu się dotrzeć

8kkm więc powinien być dotarty, spalanie trochę spadło, ale mogł mieć na to też wpływ sezon letni.

> albo naucz się jeździć

Kolega na pewno nie będzie nigdy tak dobrym kierowcą jak Ty wpysk.gif, cóż musi się z tym jakoś pogodzić... grinser006.gif

Napisano

> ok. miasta powyzej 500 tys. spalanie w okolicach 8 i mniej. Mala

> usterkowosc silnika.

Przy założonym spalaniu na poziomie 8l/100km pozostają Ci samochody z silnikami benzynowymi o pojemności ok. 1 dm3 i masie do 950 kg hehe.gif

A jak nie, to diesel.

Na spalanie w mieście największy wpływ mają:

1. Długości przejazdów - jak robisz trasy do 5 km, to do spalania katalogowego spokojnie można dodać 1,5 do 2 l, a w zimie nawet wiecej.

2. Masa samochodu

3. Rozwiązania komunikacyjne w mieście - miasto wcale nie musi być duże i zakorkowane żeby spalanie paliwa w nim było duże. Przykład mojego miasta, które ani nie jest duże, ani szczególnie zakorkowane, ale co z tego jak na każdym skrzyżowaniu światła, na wielu przejściach dla pieszych również i jazda wygląda tak, że jedziesz 200 - 400 m i stoisz. Żadnej synchronizacji cykli świateł.

4. Klimatyzacja - włączenie klimatyzacji podnosi spalanie w mieście o ponad litr (mówię o swoim samochodzie).

5. Czynnik ludzki - wiadomo, że jak ktoś jeździ dynamicznie, to spali sporo więcej, jak jadący bardzo delikatnie.

Jednego jednak jestem pewien - nie da się zejść ze spalaniem w mieście poniżej norm katalogowych. Kto twierdzi inaczej nie jeździ po prostu w cyklu miejskim. Wystarczy zapoznać się w jaki sposób przeprowadzane są takie badania i sprawa będzie jasna dlaczego grinser006.gif

Napisano

> zauważyłem w klubie focusa, że ci z warszawy z reguły legitymują się

> o wiele większym spalaniem. chociaż jak jestem w Wawie i patrzę

> jak tam się jeździ to mnie to nie dziwi...

> szczerze nie wiem co to ecodriving, po prostu niektórzy jeżdżą autami

> w nie tym zakresie obrotów co należy, biegi zmieniają jak chcą

> no i przez to spalanie wychodzi jak wychodzi. ja zawalidrogą nie

> jestem i nawet jeżdżąc bardzo dynamicznie nigdy nie osiągnąłem

> 9l/100km foką w miescie

No popatrz, a w danych katalogowych podają 8,7, a w trakcie tych badań o dynamice nie ma mowy biglaugh.gif

Jazda (jazda to pojęcie umowne, bo wykonywane jest na stanowisku pomiarowym) odbywa się tak, że samochód jest bardzo delikatnie rozpędzny, w międzyczasie kilka postojów (wcale nie takich długich) prędkość maksymalna to 50 km/h (osiągana tylko na parę sekund), uruchomienie silnika w temperaturze 20 st.C (a nawet w dzisiejszy poranek było sporo chłodniej). Do tego samochód nie ma włączonych świateł, radia, wentylatora, żo o klimie nie wspomnę grinser006.gif

I chyba nikt nie uwierzy w to, że Fordowi zależało na zawyżaniu spalania podczas takich badań.

Jeździłem Foczką II z silnikiem 1.6 100 KM z tym, że w wersji kombi i mnie po mieście paliła ponad 11 l (z włączoną klimą) i to bez jakiś szaleństw.

Napisano

> 5. Czynnik ludzki - wiadomo, że jak ktoś jeździ dynamicznie, to spali

> sporo więcej, jak jadący bardzo delikatnie.

I tu się z Tobą nie zgadza.

Dynamicznie i płynnie = oszczędnie

Delikatnie <> oszczędnie.

Napisano

> Dynamicznie i płynnie = oszczędnie

> Delikatnie oszczędnie.

Na pewno jeżdżę płynnie, ale jak zaczynam jeździć dynamicznie to spalanie średnie w oczach rośnie zlosnik.gif

Napisano

Witam serdecznie.

> tak w okolicach 1,6 litra i mocy 100-125 KM -szczegolnie w jezdzie

> MIEJSKIEJ. Chodzi o silniki wspolczesnie produkowane, po 2000

Jeżdżę od 10 lat różnymi autami służbowymi i jak dotąd najoszczędniejszy był Civic 1,4 benzyna z 2000r. Tyle, że to coś nieco ponad 90KM. W mieście przy "służbowej" jeździe palił między 7 a 7,5l. (właśnie sprawdziłem w starych rozliczeniach). Najwyższe odnotowane spalanie to 7,7 w grudniu 2000, kiedy go nówkę odebrałem. Za to w trasie przy jeździe 100 - 120km/h. schodził do 5,5 - 6l. Przy spokojnej jeździe w mieście oscylował wokół 6,5l. Nawet wysokoprężna Foczka 1.8, którą później jeździłem nie paliła mniej. Pewnie to zasługa niskiej masy bo o ile pamiętam Civic ważył poniżej tony?

Za to już 1,6 125KM w Civic Shuttle 4x4 nie schodził poniżej 9 nigdy. Zapewne z powodu stałego napędu wszystkich kół?

Pozdrawiam.

Napisano

> I tu się z Tobą nie zgadza.

> Dynamicznie i płynnie = oszczędnie

> Delikatnie oszczędnie.

Dynamicznie i płynnie, to ja sobie mogę w trasie jechać i tak właśnie jeżdżę, dlatego nawet z włączoną klimą często mieszczę się w 6,5 l/100km.

W mieście płynność jazdy w niewielkim stopniu zależy ode mnie a w większym od warunków i natężenia ruchu. Jadę w sznurze samochodów z taką prędkością jak one. Oczywiście mogę zrobić większy odstęp i "upłynnić" jazdę, ale przeważnie taka jazda skutkuje tym, że na każdym kolejnym skrzyżowaniu ktoś pakuje mi się przed nos i tym samym i tak muszę hamować, a do tego jestem coraz dalej w sznurze samochodów.

Napisano

> Witam serdecznie.

> Jeżdżę od 10 lat różnymi autami służbowymi i jak dotąd

> najoszczędniejszy był Civic 1,4 benzyna z 2000r. Tyle, że to coś

> nieco ponad 90KM. W mieście przy "służbowej" jeździe palił

> między 7 a 7,5l. (właśnie sprawdziłem w starych rozliczeniach).

> Najwyższe odnotowane spalanie to 7,7 w grudniu 2000, kiedy go

> nówkę odebrałem. Za to w trasie przy jeździe 100 - 120km/h.

> schodził do 5,5 - 6l. Przy spokojnej jeździe w mieście oscylował

> wokół 6,5l. Nawet wysokoprężna Foczka 1.8, którą później

> jeździłem nie paliła mniej. Pewnie to zasługa niskiej masy bo o

> ile pamiętam Civic ważył poniżej tony?

Masz racje. Masa samochodu znacząco wpływa na spalanie.

A jak do dużej masy samochodu dodamy jeszcze za mały silnik, to wtedy nie dość, że jazda jest męcząca z racji osiągów, to jeszcze spalanie ogromne (zwłaszcza w mieście). Przykład - nowa Corsa z silnikiem 1.0. Niech ktoś spróbuje zmieścić sie w deklarowanych przez producenta 7,3 l/100km w mieście biglaugh.gif. W rzeczywistości jeżdżąc "normalnie" ten samochód w mieście pali więcej jak wersja z silnikiem 1.4, a osiągi tych silników są nieporównywalne.

Napisano

Przykład - nowa Corsa z

> silnikiem 1.0. Niech ktoś spróbuje zmieścić sie w deklarowanych

> przez producenta 7,3 l/100km w mieście . W rzeczywistości

> jeżdżąc "normalnie" ten samochód w mieście pali więcej jak

> wersja z silnikiem 1.4, a osiągi tych silników są

> nieporównywalne.

1.0 w nowej Corsie to jakieś kompletne nieporozumienie. zlosnik.gif Przyspieszenie do setki w 18.2 sekundy mówi wystarczająco dużo o tym, jak ciężkie zadanie postawiono przed tym cherlawym silniczkiem. Oczywiście, musi on niestety również przy tym sporo łyknąć paliwka.

Napisano

> tak w okolicach 1,6 litra i mocy 100-125 KM -szczegolnie w jezdzie

> MIEJSKIEJ. Chodzi o silniki wspolczesnie produkowane, po 2000

> roku

Moim skromnym zdaniem, pomijajac te kilka stron opinii zakochanych w swoich autach wlascicieli ktorych cudenka schodza do wartosci ktore pali matiz czy corsa 1.0, to sprawdz sobie po prostu na spritmonitor.de wybrane marki i bedzie wszystko jasne. Ktos napisal ze ceed 1.6 nie wezmie weicej niz 9,5 - zagladasz na klik

i juz jest wszystko jasne. Jednak da sie. Patrzac na dane o 1.6 8v - jak opisywany silnik Astry to nawet w Kadecie, ktory byl na pewno lzejszy od Astry ten silniczek tez nie schodzil w jakis super rejony, z tego co widze to okolice 7 potrafi miec, ale to przy niemieckich autostradach i spokojnych miasteczkach smile.gif. Do polskiego szalenstwa ma sie to nijak.

Napisano
  • Autor

>> to sprawdz sobie po prostu na spritmonitor.de wybrane marki i bedzie wszystko jasne.

Dzieki, strony nie znalem

Napisano

> ktore pali matiz czy corsa 1.0, to sprawdz sobie po prostu na

> spritmonitor.de wybrane marki i bedzie wszystko jasne. Ktos

> napisal ze ceed 1.6 nie wezmie weicej niz 9,5 - zagladasz na

> klik

Co do tego spalania ze spritmonitor.de to proponuję wziąć na te wyniki małą poprawkę pod tytułem "inna charakterstyka jazda w Niemczech" waytogo.gif

Napisano

> Moim skromnym zdaniem, pomijajac te kilka stron opinii zakochanych w

> swoich autach wlascicieli ktorych cudenka schodza do wartosci

> klik

a doczytales o zalozeniu plynnej jazdy ? sciana.gif

Napisano

> Co do tego spalania ze spritmonitor.de to proponuję wziąć na te

> wyniki małą poprawkę pod tytułem "inna charakterstyka jazda w

> Niemczech"

nie tylko niemcy z tego korzystają...

Napisano

> Chodzi Ci o moc czy o pojemnosc. Bo jak o moc, to szukaj wsrod

> wyzylowanych 1.2L z turbo - beda palily znaczaco mniej niz

> wolnossace 1.6L. W przypadku gdy chodzi Ci o pojemnosc - szukaj

> jednostki 1.6 z mozliwie mala moca - im mniejsza moc silnika tym

> mniej pojazd pali.

Powiedz to mojej św. pamięci Skodzie - 1.6 75KM i za cholerę nie zeszła poniżej 8 po mieście, a bardzo dużo latałem po przelotówkach, gdzie się cięło niemalże jak w trasie. Tutaj, w Krakowie by pewnie z 10 wyżłopała bo i miasto inne niż Warszawa.

Napisano

> Moim skromnym zdaniem, pomijajac te kilka stron opinii zakochanych w

> swoich autach wlascicieli ktorych cudenka schodza do wartosci

> klik

Masz rację. Ale żeby mieć jakiś pogląd na spalanie trzeba by wyciągnąć jakąś średnią z tych wyników. Bo moim zdaniem spalanie zbytnio zależy od czynników takich jak styl jazdy (chyba najbardziej), stan samochodu, rodzaj miasta, długość pokonywanych tras, pory roku itp.

Moim zdaniem jednak dobrze jest porównywać dane katalogowe producentów. Może i są one mało adekwatne do rzeczywistości, ale są robione według tych samych norm, w dokładnie takich samych warunkach i jeżeli dla jednego silnika podają większe spalanie niż dla innego to wiadomo, że w rzeczywistości też będzie więcej palił, tylko być może nie 8 litrów tylko 12 smile.gif

A z obiegowych opinii, to podobno FSI od VW potrafią być oszczędne .

Napisano

> A z obiegowych opinii, to podobno FSI od VW potrafią być oszczędne .

to jeszcze nic , wg właścicieli vw i innych VAGów , 1.9 tdi po mieście pali 3l a w trasie wręcz produkuje paliwo hehe.gif

Napisano

> to jeszcze nic , wg właścicieli vw i innych VAGów , 1.9 tdi po

> mieście pali 3l a w trasie wręcz produkuje paliwo

zazdrość straszna rzecz biglaugh.gif

Napisano

mój kumpel ma pełnoletniego PASSATA 1.9 tdi i kocha go nad życie, wymienił już chyba wszystko ale dalej twierdzi, że mój 4 letni Chevrolet to kupa złomu w porównaniu do jego Passata,

to nic że:

- ściąga go w lewo i nic nie mogą z tym zrobić

- śmierdzi w środku tak, że moje dziecko odrazu chciało wymiotować jak sie przejechało tą cudowna maszyną

- hamulców jest ZERO jak w maluchu (robione 3 razy)

- przyśpieszenie koszmar

- klima działa "idealnie" - śmierdzi i bardzo słabo chłodzi - wymiana czynnika i skraplacza nie pomogła no ale kolega twierdzi że w moim Chevim jest za zimno i pewnie coś jest popsute bo w Passacie jak ustawi 22 stopnie to jest cieplej niż u mnie hahaha.gif

- robił całe zawieszenie

- dwa razy zjadło mu nowe gumy bo kontów brak

- wymieniał skraplacz (koszt 1500 zł hahaha.gif bo trzeba pas przedni wyjmować - genijalna niemiecka myśl techniczna)

- robił hamulce - nic nie dało

- wymieniał turbinę

- wymienił wtryski i świece itd

- to również nic że holowany był już 3 razy bo wywaliło płyn bo odpad przewód od chłodnicy itd..

słowem 10 tyś wpakował i jak miał tak ma złom o przepraszam "super furę" hahaha.gif

kilka lat temu auto było sprowadzone z niemiec i kosztowalo 32 tyś i oczywiscie babcia śmigała do marketu hahaha.gifscrewy.gif

POPROSTU KUPA ZŁOMU - ale dla mojego kolegi to super fura

skad to sie bierze hehe.gifhehe.gif

i najlepsze : auto w/g kolegi spala 5 litrów w mieście na klimie i 3,5 na trasie hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

no to zeszłego lata pojechalismy z kolega (jego kolej była) w trase 600 km i auto spaliło 9,1 ropy na 100 km (na klimie) ja zażartowałem ze moge się tylko złożyć się na paliwo licząc - niech strace zlosnik.gif - 4 litry na 100 km - kolega się prawie obraził i powiedział, że napewno coś się zepsuło (nawet wiem co - jego głowa)

I to cała prawda O ZAKOMPLEKSIONYCH posiadaczach 20 letnich Passatów TDI z kompleksem penisa (jest zwykle za mały i oni naiwnie mysla, że 20 letni trup im go wydatnie przedłuży

znajomy ma warsztat i mówi, że ma super sposób na pasatowców jak przyjedzie do niego gość starym passatem to on co by zarobić krzyczy cenę o 30 % wyższą niż zwykle na co klient mówi ze drogo, a on strzela: " no wie pan, ma pan Passata to zobowiązuje super auto to i naprawa droga" no i połechtane ego działa, klient jest dumny, że mu "ptaszek urósł" płaci, a znajomy się śmieje i ma rację...

STARE AUTO TO STARE I NADAJE SIĘ NA ZŁOM I JUŻ

Napisano

nie znasz się przecież to 'wunderwaffe' passat hehe.gif, tak szczerze, te silniki Tdi sa naprawdę niezłe, ale podejście niektórych właścicieli do kwestii spalania i wyższości vw nad innymi markami jest rozbrajające. Ale cóż, każdy ma prawo żyć złudzeniami

Napisano

> nie znasz się przecież to 'wunderwaffe' passat , tak szczerze, te

> silniki Tdi sa naprawdę niezłe, ale podejście niektórych

> właścicieli do kwestii spalania i wyższości vw nad innymi

> markami jest rozbrajające. Ale cóż, każdy ma prawo żyć

> złudzeniami

dobre to one były 10 lat temu, a teraz jak to porównać np do 1.9 fiata multi jet z 150 konnym silnikiem i 300 Nm monentem śmigam taki autem w pracy i passat w porównaniu z tym to kupa przymulonego złomu o podobnym spalniu

Napisano

też pomykam z takim silnikiem, super się jeździ , ale o niskim spalaniu w mieście jak się 'depta' można zapomnieć. Mi wciąga ok 8l

Napisano

> dobre to one były 10 lat temu, a teraz jak to porównać np do 1.9

> fiata multi jet z 150 konnym silnikiem i 300 Nm monentem śmigam

> taki autem w pracy i passat w porównaniu z tym to kupa

> przymulonego złomu o podobnym spalniu

pobrandzlowałeś się już, a teraz powiedz czy zadałeś sobie trud porównania tego super mulijet'a do passata 2.0TDI 140 lub 170 konnego?

Napisano

> pobrandzlowałeś się już, a teraz powiedz czy zadałeś sobie trud

> porównania tego super mulijet'a do passata 2.0TDI 140 lub 170

> konnego?

a żeby kolega wiedział, że tak i to nowym w salonie VW niestety nawet 170 koni VW nie umywa się do 150 fiata a chodzi o moment obrotowy u nas wszyscy w firmie są w szoku jak smiga Fiat Croma z tym M-jet-em to jest szok... pewnie dlatego opel montuje silniki fiata i VW też odchodzi od badziewia zwanego pompowtryskiwaczami i po cichu kupił licencję od fiata na system common rail

Napisano

> pobrandzlowałeś się już,

Kolega to chyba następny zakochany po uszy w love_4.gifVW

no nie dziwie się bo bo trzeba kochać VW aby zapłacić kupe kasy a dostać przeciętny okrojony ze wszystkiego porównując do konkurencji dupowozacz

i właśnie firma VW na tym żeruje i sie śmieje z głupich klientów co przepłacają za marną jakośc i jeszcze z w reklamach "wiesz co masz" - śmiechu warte hahaha.gif

i jeszcze jedno niech kolega zawita do salonu fiata wsadzi dupę do Cromy z silnikiem m-jet 16V (bo pewnie kolega nie zadał sobie trudu, a mi dogaduje) i przejedzie się kawałek, później wpadnie na autostradę wsadzi 6 bieg i wyprzedzi tira, rozpędzi sie do 200 bez problemu, a wszystkie mity o VW koledze mina bezpowrotnie tak jak mineły mojemu szefowi i to nie tylko mity o silniku ale również komforcie, wykończeniu wnętrza, klimie... a to niby tylko nowy fiat

więc jak VW wypadnie przy Toyocie

Napisano

> pobrandzlowałeś się już, a teraz powiedz czy zadałeś sobie trud

> porównania tego super mulijet'a do passata 2.0TDI 140 lub 170

> konnego?

a chodzi o poziom trwałości, czy o osiągi? hehe.gif

bo trwałość 2.0 l 170KM - żenua

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.