Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Usterka xenonów - Wasze sugestie

Featured Replies

Napisano

Wczoraj jeździłem cały dzień, wszystko działało.

Dzisiaj rano zauważyłem, że jeden reflektor nie świeci.

Wrażenie jakby chciał się zapalić, a nie mógł.

A wygląda to tak:

EDIT: link do filmiku:

FILMIK NA YOUTUBIE

Co Waszym zdaniem padło?

Ja stawiam na przetwornicę, bo wg. teorii palnik xenonowy nie pada nagle jak żarówka, wcześniej ma świecić na różowo itd.. Więc dlatego myślę, że nie jest to wina palnika. Tym bardziej, że jescze tam pomiguje.

NA ALLEGRO jest trochę tych przetwornic. Ciekawe, że można znaleźć i używane i nowe po 450 za sztukę. Trochę dziwne, że nowe są w cenie używanych.

Można też używane znaleźć za sto kilkadziesiąt złotych. Które brać?

Napisano

Zamień lewo<>prawo to sią dowiesz.

Napisano
  • Autor

> Zamień lewoprawo to sią dowiesz.

Mam taki zamiar w sobotę, ale upchanie pod maską przeraża mnie jak mam tam grzebać. Chcę zacząc od palników, a potem poszukam przetwornic.

Ale już chciałem wiedzieć jak mocno mam się za portfel trzymać.

Napisano

Stawiam na przetwornicę, miałem identyko sytuacje w passacie z oryginalnymi ksenonami

Napisano

Oczywiście taki objaw występuje rówież w przypadku uszkodzenia lampy wyładowczej.

Jak już ktoś radził - trzeba zamienić lampy miejscami.

Napisano

Wyglada na uszkodzenie transformatora w przetwornicy.

Palnik dostaje impuls zaplonowy a pozniej... Jak widac.

Napisano
  • Autor

> Wyglada na uszkodzenie transformatora w przetwornicy.

> Palnik dostaje impuls zaplonowy a pozniej... Jak widac.

Jeszcze mam nadzieję, że to palnik.

Dziwne jest te miganie. Ten drugi - dobry - zapala się za pierwszym razem. Nie ma serii impulsów zapalających.

Napisano

> Jeszcze mam nadzieję, że to palnik.

> Dziwne jest te miganie. Ten drugi - dobry - zapala się za pierwszym

> razem. Nie ma serii impulsów zapalających.

ostatnio u siebie mialem taka sytuacje.

jeden zarnik co jakis czas nie zaplal sie, wkoncu po pewnym czasie wogole nie chcial sie zapalic.

okazalo sie ze padla przetwornica....

ale dowiedzialem sie ze przetwornica moze pasc od zarowki gdy zarowka padnie itp moze od Niej walnac przetwornica.... u mnie przetwornica padla a zarowka cala... lekko po kieszeni polecialo

Napisano
  • Autor

No i... byłem dzisiaj w garażu (właściwie pod domem to robiłem).

Pewne zaskoczenie. Na 100% byłem przekonany, że to przetwornica. Po zamianie żarówek lewo<->prawo - okazało się, że to jednak żarówka. Uffff... więc w poniedziałek 260pln do łapki i jadę kupić parę palników.

Przed rozbiórką scenica byłem w ASO Renault dowiedzieć się ile u nich taka przyjemność kosztuje.

Sama przetwornica 1800,00 plus 150,00 wymiana.

Już tą wymianę by sobie mogli podarować przy takiej kwocie. O palnik już kiedyś dzwoniłem - ok. 900pln sztuka.

Przy okazji doświadczyłem konstrukcji dzisiejszych pojazdów, tzn. wymiana żarówki -----> tylko ASO.

Tak wyglądał scenic przed demontażem reflektorów, bo inaczej nie da się wymienić żarówek.

281429709-scen.JPG

Po takiej operacji powinno się ustawiać reflektory, ale przykręciłem je tak jak poprzednio. Zobaczę po poniedziałkowej wymianie palników (ponowny demontaż). Jak bedę widział, że świecą za wysoko - będe musiał jechać do ASO na regulację.

Jeździłem dzisiaj mało, ale na wszelki wypadek bez świateł. Nie chciałem (wg. mojej teorii) przeciążac przetwornicy, która pracowała bez odbiornika. Dopiero jak ponownie złożyłem wszystko do kupy pomyślałem, że mogłem ją na razie odłączyć.

Cieszy mnie także to, że przy okazji naprawiłem sobie jeden ze spryskiwaczy reflektora, który nie pryskał, tylko leciutko sączył się z niego płyn.

Okazało się, że wężyk gumowy był mocno zgięty, a dodatkowo ktoś kto wcześniej demontował zderzak - zakładając go docisnąl tym zderzakiem wężyk do belki.

Dwie rzeczy za jednym zamachem.

post-15739-14352497502988_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

I jeszcze ciag dalszy.

A więc dzisiaj wymieniłem palniki. Dotychczas jeżdżąc z ksenonami oraz sporadycznie ASTRA III ze zwykłymi halogenami - widziałem różnicę na korzyść ksenonów, ale nie aż tak istotną aby za to dopłacać sobe myślałem.

Po dzisiejszej wymianie palników muszę stwierdzić, że zmieniłem zdanie. Te lampy mają teraz MOC! Potężne oświetlenie.

Teraz dopiero poznałem co to ksenon. Polecam każdemu nie czekanie do końca z wymianą. Widzę tak dużą różnicę pomiędzy tymi zużytymi, a nowymi, że szkoda, że tak późno sytuacjia mnie zmusiła do wymiany.

Dodam jeszcze, że uszkodzenie tego palnika polegało na rozszczelnieniu tej banki z ksenonem. Wyraźnie jest widać, gdzie jest otworek i ślady jak ulatniał się gaz do rurki wokół bańki.

Napisano

> Po dzisiejszej wymianie palników muszę stwierdzić, że zmieniłem

> zdanie. Te lampy mają teraz MOC! Potężne oświetlenie.

Twoja radośc nie potrwa długo, gdyż lampy wyładowcza na początku swojego "życia" najgwałtowniej tracą strumień świetlny (niektóre nawet o 40-50%), a potem sytuacja się stabilizuje hehe.gif

Na szczęście jest to proces na tyle długotrwały, że go nie zauważysz nie mając bezpośredniego porównania z nowymi lampami.

> Teraz dopiero poznałem co to ksenon. Polecam każdemu nie czekanie do

> końca z wymianą. Widzę tak dużą różnicę pomiędzy tymi zużytymi,

> a nowymi, że szkoda, że tak późno sytuacjia mnie zmusiła do

> wymiany.

Wydaje mi się że to nie ma sensu, lampy wyładowcze wymienia się jak zaczynają ocno zmieniać barwę lub - jesli barwa nie ma znaczenia to dopiero jak przestaną "odpalać".

> Dodam jeszcze, że uszkodzenie tego palnika polegało na

> rozszczelnieniu tej banki z ksenonem. Wyraźnie jest widać,

> gdzie jest otworek i ślady jak ulatniał się gaz do rurki wokół

> bańki.

To i tak delikatne uszkodzenie, czasem jażnik po prostu pęka, a wraz z nim zewnętrzna bańka.

Dlatego część lamp wyładowczych używanych w oświetleniu musi być stosowana w zamkniętych oprawach oświetleniowych.

Napisano
  • Autor

> Twoja radośc nie potrwa długo, gdyż lampy wyładowcza na początku

> swojego "życia" najgwałtowniej tracą strumień świetlny (niektóre

> nawet o 40-50%), a potem sytuacja się stabilizuje

A to nie wiedziałęm.

> Na szczęście jest to proces na tyle długotrwały, że go nie zauważysz

> nie mając bezpośredniego porównania z nowymi lampami.

> Wydaje mi się że to nie ma sensu, lampy wyładowcze wymienia się jak

W związku z powyższym - zgadzam się z Tobą.

Napisano

> A to nie wiedziałęm.

> W związku z powyższym - zgadzam się z Tobą.

Spoko, najważniejsze że udało się wymienić lampy, bo jak pokazałeś wymagało to demontażu połowy przodu grinser006.gif

Podobno ma wejść - czy może już weszła jakaś norma / dyrektywa unijna albo inny przepis że nowo projektowane pojazdy mają mieć dostęp do samodzielnej wymiany źródeł światła, bez konieczności rozmontowywania połowy pojazdu.

Co IMHO miałoby sens, ale ie wiem ile w tym prawdy.

Napisano

> No i... byłem dzisiaj w garażu (właściwie pod domem to robiłem).

> Pewne zaskoczenie. Na 100% byłem przekonany, że to przetwornica. Po

> zamianie żarówek lewoprawo - okazało się, że to jednak żarówka.

> Uffff... więc w poniedziałek 260pln do łapki i jadę kupić parę

> palników.

> Przed rozbiórką scenica byłem w ASO Renault dowiedzieć się ile u nich

> taka przyjemność kosztuje.

> Sama przetwornica 1800,00 plus 150,00 wymiana.

> Już tą wymianę by sobie mogli podarować przy takiej kwocie. O palnik

> już kiedyś dzwoniłem - ok. 900pln sztuka.

kto kupuje żarówki w ASO? kupowałem ostatnio na allegro po 110 PLN ok.gif

Napisano
  • Autor

> kto kupuje żarówki w ASO? kupowałem ostatnio na allegro po 110 PLN

Przecież nie kupiłem, kupiłem w normalnym sklepie - adres znaleziony na allegro. Były OSRAM po 119,- i PHILIPS po 139,00. Wziąłem PHILIPSy bo takie też miałem aktualnie zamontowane.

A do ASO/warsztatów zawsze jeżdżę zobaczyć ile kasy zaoszczędziłem jakbym był łosiem i dawał do ASO.

A są tacy co dają i to nie firmy.

Bo tam (cyt.)"som szkoleni fachowcy!"

O.

PS. Już kiedyś pisałem o pewnej osobie z mojej rodziny, która gdy zauważyłem, że ma mało powietrza zaproponowałem podjazd na najbliżsżą stację, aby dopompować - odmówiła, stwierdzając, że woli jechać do specjalistów... i pojechał do zakładu wulkanizacyjnego i zapłacił wtedy 15PLN za dopompowanie koła.

Jelenie muszą być.

Napisano

> Przecież nie kupiłem, kupiłem w normalnym sklepie - adres znaleziony

> na allegro. Były OSRAM po 119,- i PHILIPS po 139,00. Wziąłem

> PHILIPSy bo takie też miałem aktualnie zamontowane.

> A do ASO/warsztatów zawsze jeżdżę zobaczyć ile kasy zaoszczędziłem

> jakbym był łosiem i dawał do ASO.

> A są tacy co dają i to nie firmy.

> Bo tam (cyt.)"som szkoleni fachowcy!"

> O.

Wiesz, o xenonach chodzą różne legendy, jak np. taka że jeśli będziesz wymieniał sam lampę to napewno zostaniesz porażony wysokim napięciem, spalisz samochód a na 100% uszkodzisz przetwornicę grinser006.gif

Nawet na AK możesz czasem trafić na takie ostrzeżenia grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz, o xenonach chodzą różne legendy, jak np. taka że jeśli

> będziesz wymieniał sam lampę to napewno zostaniesz porażony

> wysokim napięciem,

Ale taka myśl mi przemknęła zlosnik.gif jak odpinałem z lampy kondensator. Jednak trochę gabaryty ma. Ale w końcu prąd byłby za mały, żeby mnie popieścić.

> spalisz samochód a na 100% uszkodzisz

> przetwornicę

> Nawet na AK możesz czasem trafić na takie ostrzeżenia

hehe.gif

Napisano

> Wiesz, o xenonach chodzą różne legendy, jak np. taka że jeśli

> będziesz wymieniał sam lampę to napewno zostaniesz porażony

> wysokim napięciem, spalisz samochód a na 100% uszkodzisz

> przetwornicę

> Nawet na AK możesz czasem trafić na takie ostrzeżenia

Akurat jeśli chodzi o porażenie prądem to się zgadza. Sam osobiście raz dostałem od przetwornicy. Nie wszystkie auta posiadają jeszcze zabezpieczenia.

Napisano

> Akurat jeśli chodzi o porażenie prądem to się zgadza. Sam osobiście

> raz dostałem od przetwornicy. Nie wszystkie auta posiadają

> jeszcze zabezpieczenia.

A nie mówiłem? grinser006.gifhahaha.gif

Od kabli zapłonowych też można nieźle dostać grinser006.gif

Napisano

> A nie mówiłem?

Powiem ci że do śmiechu mi nie było wink.gif

> Od kabli zapłonowych też można nieźle dostać

Ojjj jeszcze jak grinser006.gif

Napisano

> No i... byłem dzisiaj w garażu (właściwie pod domem to robiłem).

dobrze ze to tylko zarnik a nie przetwornice.

jakie zarniki masz u siebie zamontowane?

seryjnie sa 4300K kupowales takie same czy moze 6000 ?

Napisano

> Uffff... więc w poniedziałek 260pln do łapki i jadę kupić parę

> palników.

Ja polowałem na palniki na allegro i udało się kupić po 80zł/szt

Z tym że, u mnie jeden palnik zmienił barwę na różową i wolałem wcześniej się zaopatrzyć w materiały.

> palników (ponowny demontaż). Jak bedę widział, że świecą za

> wysoko - będe musiał jechać do ASO na regulację.

Możesz powiedzieć po co jechać na ASO na regulację ?

Standardowy test regulacji xenonów wykonuje się po włożeniu karty w pozycję zapłon.

Np. Stań przed ścianą abyś widział światło lamp. Oczywiście xenony uruchomione i wkładasz kartę, lampy powinny pojechać w dół a potem w górę na odpowiednią pozycję. Obie lampy powinny pracować równolegle. Oczywiście po każdej wymianie czy to żarówek świateł mijania czy palników xenonowych powinno się sprawdzić jak świecą ale to można zrobić na zwykłej stacji obsługo np. tam gdzie robimy coroczny przegląd rejestracyjny.

Napisano
  • Autor

> dobrze ze to tylko zarnik a nie przetwornice.

> jakie zarniki masz u siebie zamontowane?

> seryjnie sa 4300K kupowales takie same czy moze 6000 ?

4300K - lubię jak wszystko jest "fabryczne".

Zamontowałem takie same jak tam były: PHILIPSa.

Napisano
  • Autor

> Ja polowałem na palniki na allegro i udało się kupić po 80zł/szt

Ale firmowe OSRAM/PHILIPS? Czy jakieś noname?

Ja też swojego sprzedawcę znalazłem na allegro.pl.

I najtańsze firmowe jakie są na allegro.pl to OSRAM po 119,00

> Z tym że, u mnie jeden palnik zmienił barwę na różową i wolałem

> wcześniej się zaopatrzyć w materiały.

> Możesz powiedzieć po co jechać na ASO na regulację ?

Gdyż do wymiany palników niezbędny jest demontaż reflektorów (przynajmniej w Scenicu). W mocowaniach reflektorów są otwory o średnicy dużo większej niż mocujące je śruby. W ten sposób można regulować mocowanie reflektora względem karoserii. Starałem się zamocować reflektor tak jak był poprzednio, bo po tylu latach jego pozycja odcisnęłą się na miejscach mocowań, ale chyba nigdy nie da się tak samo go przykręcić.

Procedura tej regulacji jest związana z podpięciem pod komputer samochodu i ustawianie jakiś parametrów.

> Standardowy test regulacji xenonów wykonuje się po włożeniu karty w

> pozycję zapłon.

Ściągnij sobie DialogSys'a i poczytaj regulację ksenonów. Zalecana po każdym demontażu lamp. To właśnie wg. tej procedury ustawia się pozycję nautralną, która jest potem odnośnikiem do automatycznej regulacji.

Spotkałem się z opinią, że poziomowanie ksenonów opiera się o żyroskopy zlosnik.gifzlosnik.gif - ehh co ludzie za teorie tworzą - a dziła to na zasadzie, że na każdej osi jest czujnik ugięcia pojazdu i na tej podstawie ustawiane są reflektory. Więc jak ich pozycja neutralna będzie źle ustaiona - to całe automatyczne poziomowanie szlag trafia.

> Np. Stań przed ścianą abyś widział światło lamp. Oczywiście xenony

> uruchomione i wkładasz kartę, lampy powinny pojechać w dół a

> potem w górę na odpowiednią pozycję. Obie lampy powinny pracować

> równolegle.

Tak mam. Ale ma tutaj znaczenie prawidłowe ustawinie pozycji neutralnej. Która tylko w ASO da się zrobić.

> Oczywiście po każdej wymianie czy to żarówek świateł

> mijania czy palników xenonowych powinno się sprawdzić jak świecą

> ale to można zrobić na zwykłej stacji obsługo np. tam gdzie

> robimy coroczny przegląd rejestracyjny.

Właśnie mam obawy czy nie święcę za wysoko.

Mariusz

Napisano

dobrze że UE chce wprowadzić dyrektywę zabraniająca konstruowania aut w których do wymiany żarówki trzeba rozbierać pół auta.....

Napisano

> Tak mam. Ale ma tutaj znaczenie prawidłowe ustawinie pozycji

> neutralnej. Która tylko w ASO da się zrobić.

Przeczytałem dokument, który zamieszam jako załacznik.

I mam pytanie do ciebie: Czy przed wymianą palnika i przed demontażem lampy miałes problemy z czujnikami na wahaczach oraz z pozycją neutralną świateł ?

Bo tu żadnich zmian nie ma, a zatem i ustawienia będą takie same. Natomiast demontując lampę musisz tylko zrobic ręczną korekcje ustawien światła tak jak to robi się w każdym aucie, w dokumencie ładnie nazwali ten przyrząd reguloskopem.

Natomiast kalibracja tego modułu będzie potrzebna wtedy gdy na śrubie brakuje ci regulacji lub gdy odkręcałes czujniki na wahaczach (np. w celu wymiany jakiegoś elementu zawieszenia).

P.S.

Załacznik dotyczy Laguny2 (zdjęcie lampy)

281448752-xenon.pdf

Napisano
  • Autor

> Natomiast kalibracja tego modułu będzie potrzebna wtedy gdy na śrubie

> brakuje ci regulacji lub gdy odkręcałes czujniki na wahaczach

> (np. w celu wymiany jakiegoś elementu zawieszenia).

> P.S.

> Załacznik dotyczy Laguny2 (zdjęcie lampy)

Może masz rację, swoje przekonanie opieram na tej samej dokumentacji, a dokładnie na uwadze zamieszczonej w okienku:

281448775-ds.JPG

Gdzie pisze o obu czynnościach: regulacje pozycji neutralnej (pozycji początkowej) jak i regulacji (kręcenie recznie śrubką) reflektorów. Należy wg. DialogSysa wykonać obie te czynności.

Jak tak piszą, to powinno tak być.

Choć wiadomo, że "poradziłem" sobie bez tego, ale mam pewne wątpliwości czy nie świecą za wysoko.

post-15739-14352497599078_thumb.jpg

Napisano

Tu kwestia jest zawiła,

Quote:

USTAWIANIE PARAMETRÓW POCZĄTKOWYCH

ORAZ REGULACJA REFLEKTORÓW

Procedurę należy przeprowadzić po każdej naprawie

przy reflektorze, czujniku lub jednym z elementów

układów jezdnych.

Jeśli uważasz, że wymiana żarówki(palnika) jest naprawą przy reflektorze to rób regulacje.

Natomiast, gdy uważasz że światełka świeca ci za wysoko podjedź na byle jaką stacje obsługi gdzie skontrolują ci i ustawią (śrubką) światła.

Napisano
  • Autor

> Tu kwestia jest zawiła,

> Jeśli uważasz, że wymiana żarówki(palnika) jest naprawą przy

> reflektorze to rób regulacje.

Ja nie uważam, że wymiana palniika to naprawa, ale jednak zdemontowałem reflektor, a w dziale o demontażu pisze, że nalezy te czynności wykonać. Z duzym prawdopodobieństwe jest to "dmuchanie na zimne" firmy Renault, a ASO i tak to olewają.

> Natomiast, gdy uważasz że światełka świeca ci za wysoko podjedź na

> byle jaką stacje obsługi gdzie skontrolują ci i ustawią (śrubką)

> światła.

Wydaje mi się, że minimalnie wyżej, może moje złudzenie? Nie wiem.

Z obserwacji w trakcie normalnej jazdy nigdy linia światło/cień nie wchodzi na tylną szybę samochodu poprzedzającego. Więc chyba nie oślepiam.

Ale po wymianie lapmy święcą mocniej (bo nowe palniki), ale zauważyłem także, że ich zasięg się zwiększył. A to może byż oznaką, że świecą wyżej niż poprzednio.

W każdym razie poczekam do przeglądu i zobaczę co diagnosta powie.

Napisano

> W każdym razie poczekam do przeglądu i zobaczę co diagnosta powie.

Ja wymieniałem tylko palniki, lamp nie ruszałem a jutro właśnie jedę na przeglad i zobaczymy czy będzie światła korygował, rok temu coś kręcił ale wtedy autko kupowałem wiec nie wiem co było wcześniej.

Napisano

> na przeglad i zobaczymy czy będzie światła korygował,

No i jestem po przeglądzie, żadnych problemów nie było, jedynie lekka regulacja świateł mijania (xenon) oba ustawione były lekko za wysoko. 14zł za taka regulacje sobie policzyli. W ASO pewnie 150zł to minimum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.