Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka świec żarowych

Featured Replies

Napisano

Mam ten problem już od jakiegoś czasu. Gdy kontrolka zamrugała po raz pierwszy wymieniłem wtedy wszystkie świece, ale to nie pomogło i kontrolka paliła się znowu od czasu do czasu. Pojechałam znowu do ASO to wymienili mi centralkę świec i znowu na jakiś czas spokój, ale nie na długo. Problem powrócił więc ja znowu zawitałem do ASO i tym razem wgrali mi nowy sterownik wtrysku czy jakoś tak. Myślałem już, że jest ok ale dzisiaj problem powrócił. Mam już dosyć tego preheat fault. Poradzicie coś bo ani ja ani jak widać ASO nie umie sobie z tym poradzić. Dodam, że kontrolka zapala się po zapaleniu silnika po chwili gaśnie, czasami zapala się w czasie jazdy, a czasami nie zapala się ani razu niewiem.gif POMOCY bow.gif

281531541-281531541-2.jpg

Panowie mniejsze foty proszę wklejać !

Mar_Co

post-78274-14352497976697_thumb.jpg

Napisano

1/ prawidlowo uruchamiasz diesla ? ( wiem ze nikt normalny nie czeka az cala dyskoteka zgasnie.. no ale.. )

2/ zmien aso.

3/ mnie sie ten Terror pojawil 2x w calej karierze ale to z mojej winy bom nie dal sie swiecom zagrzac i na zimnego po nocy szybko szybko bo do pracy.

4/ nie daj sie doic z kasy.. dales auto do naprawy poto zeby zostalo naprawione a nie stalo tydzien na obcym placu. wroc do aso niech poprawia po sobie partacka robote

Napisano
  • Autor

> 1/ prawidlowo uruchamiasz diesla ? ( wiem ze nikt normalny nie

> czeka az cala dyskoteka zgasnie.. no ale.. )

Zawsze czekam aż dyskoteka zgaśnie

> 2/ zmien aso.

na jakie??

> 3/ mnie sie ten Terror pojawil 2x w calej karierze ale to z mojej

> winy bom nie dal sie swiecom zagrzac i na zimnego po nocy szybko

> szybko bo do pracy.

> 4/ nie daj sie doic z kasy.. dales auto do naprawy poto zeby zostalo

> naprawione a nie stalo tydzien na obcym placu. wroc do aso niech

> poprawia po sobie partacka robote

jutro do nich jadę

Napisano

<1 prawidlowo uruchamiasz diesla ? ( wiem ze nikt normalny nie czeka az cala dyskoteka zgasnie.. no ale.. )

Generalnie, to auto z silnikiem typu diesel, powinno odpalać się zaraz po zgaśnięciu lampki kontrolnej świec żarowych. Moment zgaśnięcia sygnalizuje osiągnięcie optymalnej temperatury świec do pracy. Wcale niekonieczne, a wręcz niewskazane jest "przetrzymywanie" auta na zapłonie po zgaśnięciu tejże kontrolki, gdyż powoduje to nadmierne grzanie się świec i, co dość częste, zbyt szybkie ich zużycia, a nawet uszkodzenie.

Dlatego nie należy wcale czekać, aż zgaśnie "cała dyskoteka", bo poduszki powietrzne dla przykładu, nie uczestniczą w inicjowaniu zapłonu, a gasną praktycznie na końcu.

Pzdr!

Napisano

co jest napisane chyba nawet w instriucji każdego auta z silnikiem diesla smirk.gif

Napisano

A ja myslalem ze jak kontrolka swiec zgasnie to sie juz nie grzeja. Po prostu temperatura w cylindrze jest juz odpowiednia. Mysle ze jakby caly czas sie grzaly to byloby to raczej niebezpieczne dla nich.

Przeciez w zimie np zalecane jest dwukrotne przekrecenie kluczyka w polozenie MAR i dopiero zaplon a nie przetrzymanie przez 20 sekund.

Napisano

Mysle ze

> jakby caly czas sie grzaly to byloby to raczej niebezpieczne dla

> nich.

Bardzo dobry tok myślenia.

>...... a nie przetrzymanie przez 20

> sekund.

?!

Napisano
  • Autor

auto dzisiaj odebrałem, narazie żaden błąd się nie pali. Podobno uszkodzony był jeden z kabli idących do świec. Reklamacja została uwzględniona i naprawa wykonana została za FREE grinser006.gif

Napisano

>naprawa wykonana została za FREE

20.GIFbrawo.gif

Napisano

somuś takie emocjonalne komentarze to na priv mad.gifnono.gifwink.gif

Napisano

> Wcale niekonieczne, a wręcz niewskazane jest "przetrzymywanie"

> auta na zapłonie po zgaśnięciu tejże kontrolki, gdyż powoduje to

> nadmierne grzanie się świec i, co dość częste, zbyt szybkie ich zużycia, a nawet uszkodzenie.

W nowoczesnych dieslach świece żarowe działają jeszcze po odpaleniu silnika , tyle że ich temperatura jest potem niższa niż zaraz po zgaśnięciu kontrolki , więc nie ma mowy o ich uszkodzeniu po zostawieniu załączonego zapłonu . Przy sporych mrozach mogą dogrzewac nawet jeszcze przez kilkadziesiąt sekund .

Powód - jest to zdrowsze dla silnika , ucha i środowiska ok.gif

Napisano

> Wcale niekonieczne, a wręcz niewskazane jest "przetrzymywanie"

> auta na zapłonie po zgaśnięciu tejże kontrolki, gdyż powoduje to

> nadmierne grzanie się świec i, co dość częste, zbyt szybkie ich zużycia, a nawet uszkodzenie.

Faktycznie w instrukcji jest napisane ze mozna uruchomic silnik jak tylko zgasna dwie kontrolki - Fiat Code oraz od swiec zarowych nie trzeba czekac na cala 'dyskoteke' smile.gif

Ale nie jestem w stanie uwierzyc w to ze jak przekrece kluczyk w pozycje MAR to swiece grzeja caly czas yikes.gif

I tutaj musze przyznac racje Ironowi. Jak zgasnie kontrolka to w zasadzie utrzymuja tylko optymalna temperature w cylindrze. Sam kiedys jak grzebalem z silownikami mialem go w MAR ok 30 minut wiec idac twoim tokiem rozumowania dawno by sie spalily smile.gif

Napisano

Oj Panowie ucho macie słabe i wiedzę.

Sterownik świec żarowych ma przekaźnik po zapaleniu jeszcze świece grzeją zalezy od temp. ale po kilku lub kilkunastu sek. przekaźnik odcina prąd na świece żarowe i nie grzeje Jak zapalicie silniczek bez dodawania gazu to usłyszycie lekki stukot tego przekaźnika. Jak silnik jest ciepły to pal nie czekaj. Gdy jedna świeca Ci pada wymień wszystkie średnio żyją ok 150- 200 tys.

> kiedys jak grzebalem z silownikami mialem go w MAR ok 30 minut

Napisano

> kiedys jak grzebalem z silownikami mialem go w MAR ok 30 minut

> wiec idac twoim tokiem rozumowania dawno by sie spalily

Ale świece żarowe można porównać do żarówek....

Nawet jak będziesz miał ją podłączoną przez kilkanaście minut to zrobi sie czerwona i nic więcej.... nie spali się ...

Z moich doświadczeń z świecami ( UNO 1,3 DS ) wiem, że potrafią sie tak uszkodzić, że niby są sprawne ( jest przejście ) ale grzeje się tylko 50 % żarnika lub nawet mniej... Układ nie wykrywa w takim przypadku uszkodzenia - przerwy a silnik i tak nie chce odpalić....

Pewnie i umnie zblizają sie do końca bo dobijam do 200.000 km może je wymienie.... profilaktycznie mlot.gifhmm.gif

NGK model 36 o ile pamientam... zlosnik.gif

Napisano

> je wymienie.... profilaktycznie

> NGK model 36 o ile pamientam...

To jeszcze do kompletu powiedz ile cie to wyniesie i czy przy wymianie swiec trzeba cos jeszcze wymienic wink.gif

Napisano

> To jeszcze do kompletu powiedz ile cie to wyniesie i czy przy

> wymianie swiec trzeba cos jeszcze wymienic

4 -ry świece po 49 zł ... wymienie sam swiety.gif

Napisano

> powodzenia

Myslisz ze to niemozliwe? bo sam sie przymierzam zlosnik.gif

Napisano

> Oj Panowie ucho macie słabe i wiedzę.

Gratuluję pewności siebie smirk.gif

> Sterownik świec żarowych ma przekaźnik po zapaleniu jeszcze świece

> grzeją zalezy od temp. ale po kilku lub kilkunastu sek.

> przekaźnik odcina prąd na świece żarowe i nie grzeje

Nie każdy sterownik świec jest zintegrowany z przekaźnikiem , akurat w JTD o których tutaj mowa przekaźnik od świec i sterownik nim sterujący , czyli ECU stanowią dwa osobne moduły ...

> Jak zapalicie silniczek bez dodawania gazu to usłyszycie lekki

> stukot tego przekaźnika. Jak silnik jest ciepły to pal nie

> czekaj. Gdy jedna świeca Ci pada wymień wszystkie średnio żyją

> ok 150- 200 tys.

Akurat odpalanie JTD z dodawaniem gazu nie ma żadnego sensu wink.gif

Poza tym żywotność świec żarowych jest znacznie bardziej uzależniona od częstotliwości odpaleń auta na co dzień niż od przebiegu ok.gif

Ps.

Ty za to masz słaby profil zlosnik.gif

Napisano

> powodzenia

Dzięki... przyda się na pewno... hehe.gif

Aby wykręcić świece należy dysponować odpowiednim kluczem no i rozkręcić co nieco....

Napisano

> Gratuluję pewności siebie

A może świece sa w JTD sterowane przez tranzystory? Płynna regulacja mocy w zalezności od temperatury i plam na słońcu....

Ktos rozbierał ten moduł ster/ zasil świece

Napisano

> A może świece sa w JTD sterowane przez tranzystory? Płynna regulacja

> mocy w zalezności od temperatury i plam na słońcu....

Obecnie stosowane świece ( także w JTD ) mają rezystancję malejącą w zależności od wzrostu ich temperatury a także czasu grzania .

Poczytaj sobie nieco na ten temat ich działania , a potem pisz dopiero o plamach na słońcu czy gdzie indziej :

świece żarowe vol. 1 i świece żarowe vol. 2 .

> Ktos rozbierał ten moduł ster/ zasil świece

Moduł sterowania jest zintegrowany z ECU , więc chyba też go kiedyś rozbierałeś , tyle że przy innej okazji zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

nie rozbierałem, ale mam jeden niepotrzebny grinser006.gif, chociaż sam nie wiem czy on działa czy nie hmm.gif

Co do wymiany świec to w ASO wzięli za to 200zł

Za świece płaciłem ok. 50zł/szt za NGK D-power

Napisano

> Aby wykręcić świece należy dysponować odpowiednim kluczem no i

> rozkręcić co nieco....

Co do klucza to jakis nietypowy wogole czy raczej nietypowy rozmiar. Chcialbym zebrac jak najwiecej informacji zanim sie zabiore do roboty zeby.GIF.

Druga sprawa to widze ze wszyscy polecaja NGK a co z tymi BOSCH'ami Duraterm-Chromium ze sterownikiem?

Napisano
  • Autor

Też myślałem, że wymiana świec to będzie proste, ale trochę sobie o tym poczytałem i nie zdecydowałem się nono.gif

A co do świec to imho NGK to NGK grinser006.gif

Napisano

> Też myślałem, że wymiana świec to będzie proste, ale trochę sobie o

> tym poczytałem i nie zdecydowałem się

A cos wiecej? Bo narazie mnie nie zniecheciles zeby.GIF

Napisano

> Druga sprawa to widze ze wszyscy polecaja NGK a co z tymi BOSCH'ami

Fabrycznie do JTD montowano Beru lub Boscha .

Z własnego doświadczenia mogę powiedziec że oryginały wytrzymują naprawdę długo i spisują się bez zastrzeżeń .

Niestety obecnie na rynku pojawiło się wiele podróbek sygnowanych logami w/w producentów i stąd opinie o takim spadku jakości ok.gif

Napisano

> Obecnie stosowane świece ( także w JTD ) mają rezystancję malejącą w

> zależności od wzrostu ich temperatury a także czasu grzania .

Żarniki stosowane w zwykłych żarówkach od ponad 100 lat maja identyczne właściwości hehe.gif ameryki nie bedę odkrywał... old.gif

> Poczytaj sobie nieco na ten temat ich działania , a potem pisz

> dopiero o plamach na słońcu czy gdzie indziej :

> Moduł sterowania jest zintegrowany z ECU , więc chyba też go kiedyś

> rozbierałeś , tyle że przy innej okazji

No właśnie ja pisze o Fiacie STILO JTD a ty o słońcu..

W Fiacie jest moduł zasilający świece żarowe przykręcony do grodzi silnika. ( W UNO DS miałem identycznie .. no prawie wink.gif )

Można bez problemu odkręcić i odpiąć wtyczkę prowadząca do świec - cztery kable a następnie pomierzyć "dużym" amperomierzem wstawianym miedzy +12V z akumulatora a dowolnymi stykami świec prąd jaki płynie na świece i na podstawie tego stwierdzić czy jest tyle samo... amperków swiety.gif

Owszem moduł jest sprzężony i zapewne podporządkowany pod moduł silnika ( inaczej nie wyobrażam sobie tego ok.gif ) ale sam element wykonawczy ( a więc to o co pytałem ma w sobie "coś" niewiem.gif albo przekaźniki albo tranzystory - są w nim niewiem.gif)

M15 to moduł świec

281548610-1111.JPG

post-15502-14352498064316_thumb.jpg

Napisano

> Można sobie poczytać

Tak czy owak pojawił sie i umnie problem z odpalaniem.... niby wszystko jest OK.... ale kręci i kręci...

świece niby mają identyczny pobór prądu a są zasilane przez około 10 sekund po przekręceniu kluczyka ( czyli jakieś 8 po zgaszeniu lampki na tablicy )

Wymienie je na nowe NGK... bo Examiner nic nie wykrył...

Martwi mnie to oslabiony.gif

Napisano

Nie żebym się znał na klekotach z turbiną i elektroniką,

ale w staruszku Escorcie 1.8D wszystkie problemy z zapalaniem, jakie miałem, były spowodowane nieszczelnościami w układzie paliwowym (przez obudowę filtra paliwa dostawało się powietrze do przewodu paliwowego). Essie potrafił przy tym zgasnąć przy zejściu z obrotów.

Może poszukaj w tym kierunku ?

Napisano

> Może poszukaj w tym kierunku ?

Oczywiście jest to jeden z tropów .....

W JTD jest pompa elektryczna w zbiorniku ( w Uno D 1,3 nie było ) to ona odpowiada za pompowanie paliwa przez filtr az do pompy wysokiego ciśnienia ...

Ale ten trop jak najbardziej pozostaje.... ok.gif

Po zatym auto pracuje bardzo dobrze... nic nie szarpie, na wolnych jak i na wysokich obrotach... rozpędza się i tp...

Jak to stwierdzono w ASO: "To bardzo dziwne" pad.gif

Napisano

> Jak to stwierdzono w ASO: "To bardzo dziwne"

A może spróbuj olać ASO i pojechać do jakiegos warsztatu specjalizującego się w klekotach ? Oni potrafią wiedzieć różne ciekawe rzeczy, o których się specjalistom z ASiO nie śniło.

Napisano

> A może spróbuj olać ASO i pojechać do jakiegos warsztatu

> specjalizującego się w klekotach ? Oni potrafią wiedzieć różne

> ciekawe rzeczy, o których się specjalistom z ASiO nie śniło.

hehe.gifhehe.gif mi potrzebny był examiner... ale on nic nie wykazał.. więc dalej sam będe szukał...

Napisano

Właśnie dzisiaj padła mi któraś świeca i pojawił się błąd.Niestety gwarancja na usługę skończyła się przed 3 tygodniami ASO już raz wymieniało w ramach gwarancji jedną ze świec, podejrzewam że te które zamontowali z oryginałem miały wspólną tylko cenę. Co do wymiany samodzielnie , to polecam tylko bardzo zdeterminowanym miłośnikom naprawiania stilona . Do ASO już nie zawitam z tą naprawą

jadę do autoryzowanego warsztatu Boscha będzie taniej i świece dostane oryginalne. Pozdrawiam.

Napisano

> wymiany samodzielnie , to polecam tylko bardzo zdeterminowanym

> miłośnikom naprawiania stilona .

I znowu sam będę robił mlot.gifhahaha.gif

Napisano

> I znowu sam będę robił

Ja do serwisu oddaje tylko i wylacznie w ostatecznosci lub gdy trzeba wyciaganac caly silnik zlosnik2.gif

Nie ufam tej mafii a tak to przynajmniej wiem co i jak bylo zrobione i mam poczucie dobrze spelnionego obowiazku waytogo.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

dziś nie wiadomo skąd pojawił sie owy błąd... było dobrze, podjechałem na zakupy, wracam wsiadam i jest.... kilka razy odpalałem auto i błąd wyskakuje. Oczywiście po kilku sekundach gaśnie ( za każdym razem). I tu moje pytanie - moja dziewczyna jutro musi wyjechać, ok 200km w jedną strone. Mogę ją tak puścić? Czy lepiej nie dawać auta?

Napisano

Za świece i ich wymianę zapłaciłeś? Za centralkę i wymianę też zapłaciłeś? Za wgranie nowego softu wtrysków pewnie też?

Faktycznie zrobili Ci łaskę, że w końcu doszli do tego, co jest zepsute i wymienili przewody za "free" hehe.gif

Napisano

> jutro musi wyjechać, ok 200km w jedną strone. Mogę ją tak

> puścić? Czy lepiej nie dawać auta?

Tak spokojnie ok.gif

Napisano

> Tak spokojnie

dzięki za odpowiedz smile.gif Teraz jestem spokojny wink.gif

Napisano
  • Autor

zepsute i wymienili przewody za "free"

za taką łaskę to ja dziękuję, ale trzeba im przyznań, że w końcu doszli do tego co powodowało błąd grinser006.gif

Napisano

mozecie mi podopwiedziec od czego zaczac zeby zlikwidowac bład? ASO? wolałbym omijać;d jezeli wymiana przewodów to jakie sa najlepsze?

Napisano

> mozecie mi podopwiedziec od czego zaczac zeby zlikwidowac bład? ASO?

> wolałbym omijać;d jezeli wymiana przewodów to jakie sa

> najlepsze?

Najpiierw radze sprawdzić omomierzem rezystancje świec- odłaczyć głowny kabel od centralki świec i sprawdzić do masy ... powinno być około 0,8 Ohma

Napisano

> Najpiierw radze sprawdzić omomierzem rezystancje świec- odłaczyć

> głowny kabel od centralki świec i sprawdzić do masy ... powinno

> być około 0,8 Ohma

ok dzieki. jutro dorwe kumpla elektronika i zobaczymy jak sprawa wygląda

• 11 miesięcy później...
Napisano

Ja miałem szczescie byly to tylko swiece i po ymianie poszlo ok. serwis fiata Bilex robil to 3 h i zdarli 200 bo jedna swieczka niby nie chciala sie wykrecic,.. niby.... a goscie sie obijali i sobie gadali bo patrzylem na furke.

serwisu nie polecam...

wymiana pomogla choinka zgasla smile.gif

Napisano

A jest możliwość sprawdzenia poprawności działania samej centralki świec? Czy po prostu trza mieć drugą, pewną i tym sposobem się sprawdza? Świece mam wymienione, a błąd nadal. Jak już pisałem mówią mi, że to przez webasto, ale tu na forum piszecie, że webasto nie ma w tym przypadku nic do gadania, to albo zostaje centralka albo cos innego.

Napisano

> Świece mam wymienione, a błąd nadal.

Sprawdź jeszcze bezpiecznik odpowiedzialny za układ grzania świec ( przy akumulatorze - F04 - 50 A ), u mnie akurat przepalenie tego bezpiecznika powodowało wyświetlanie błędu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.