Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy w pewnym wieku powinno sie zabierac prawo jazdy?

Featured Replies

Napisano

w ciagu kilku ostatnich dni o maly wlos mialbym trzy powazne dzwony z winy starszych (na oko 75-80 letnich kierowcow).

Za kazdym razem bylo to wymuszenie przez nich pierwszenstwa mimo widocznego oznakowania pionowego i poziomego.

Dwa razy goscie do mnie z morda wyskoczyli jeszcze, ze jak jade to moim obowiazkiem jest patrzenie na znaki i ze to oni mieli pierwszenstwo yikes.gif

Za trzecim jechalem dwupasmowka prawym pasem i na luku o malo nie wpadlem na kolesia, ktory jak sie pozniej okazalo nawet nie zauwazyl, ze wyjezdzajac z podporzadkowanej zatrzymal sie polowa samochodu juz na moim pasie. Ale ten przynajmniej przeprosil... Swoja droga projektanta, ktory srobil skrzyzowanie na luku ruchliwej ulicy powinno sie ukrzyzowac zlosnik.gif

Zreszta to nie jedyne takie wypadki. Bardzo czesto spotykam sie z nieprzewidzianymi manewrami w wykonaniu staruszkow za kolkiem crazy.gif

Moze w celu poprawy bezpieczenstwa powinno sie w pewnym wieku zabierac PJ? Albo robic naprawde dokladne badania - wszak refleks juz nie ten, jednoczesne przetwarzanie wielu informacji tez juz sprawia problem, a i z wrokiem tez juz czasem na bakier...

Nie chcialbym byc zabity przez jakas babcie czy dziadka crazy.gif

Napisano

Zabierac wszystkim to moze nie, ale te badania by sie przydaly - w koncu zdarzaja sie rowniez okazy zdrowia w poznym wieku i byloby to dla nich krzywdzace.

Napisano
  • Autor

> Zabierac wszystkim to moze nie, ale te badania by sie przydaly - w

> koncu zdarzaja sie rowniez okazy zdrowia w poznym wieku i byloby

> to dla nich krzywdzace.

tyle, ze w pewnym wieku pewne zmiany w organizmie potrafia postepowac w iscie galopujacym tempie. Wiec badania jak najbardziej np. co 6 miesiecy...

Napisano

Moim zdaniem tak - ale nie uzależniać tego od wieku - tylko od sprawności fizycznej/umysłowej.

Raz na jakiś czas widuję pewnego dziadka, który jeździ swoim tico tak na oko 30km/h. Kierowcy którzy do niego dojeżdżają w pierwszej chwili nie wiedzą co on zamierza zrobić - spodziewają się skrętu bez sygnalizacji. A dziadek jedzie sobie tym tempem i przed zakrętem z ograniczeniem do 40 jeszcze hamuje. Jak włącza się do ruchu wolałem nie patrzyć. IMHO stwarza większe niebezpieczeństwo niż gdyby jechał 70 w terenie zabudowanym.

Napisano

Ja uważam że powinny być przeprowadzane badania np psychotechniczne w których sprawdza sie między innymi refleks co wiadomo im się jest starszym to zanika

Napisano

Popatrzmy jak to jest w innych krajach?

dziadek może zdzwonić, gnojek też.

Poniżej to co mam na myśli w odniesieniu do sytuacji drogowych

Dziadek - stary zarozumiały piernik który myśli, że jest najważniejszy i trzeba mu ustępować i on w ogóle wie najlepiej.

gnojek - kierowcy którzy mają gdzieś przepisy a głównie: prędkość w połączeniu z: linie ciągłe, zakazy wyprzedania i wyobraźnia na drodze.

Obydwa gatunki są groźne na drodze.

Nie raz widziałem stulatka za kierownicą który jeździ normalnie i nie raz widziałem człowieka w młodym, bądź średnim wieku za kierownicą który powinien furmanką jeździć - tam koń by za niego myślał, bo on wybitnie rozumu nie ma.

Nie raz powodem głupoty jest pośpiech, i olewanie ograniczeń.

Tutaj proponuję zobaczyć na nawigacji czas przybycia na miejsce.

Czy aż tak dużo czasu oszczędzamy łamiąc przepisy i stwarzając zagrożenie.

Czy te 10 minut na 100 km drogi jest warte ryzyka i ewentualnie czyjejś tragedii?

Są odcinki dróg gdzie można szybciej pojechać, tu i ja święty nie jestem

Ale są odcinki, gdzie są ograniczenia, i tutaj kretyni pokazują jakimi sa debilami niezależnie od wieku.

Napisano

> w ciagu kilku ostatnich dni o maly wlos mialbym trzy powazne dzwony z

> winy starszych (na oko 75-80 letnich kierowcow).

Kiedyś poznałem w USA starszą panią (po 80 roku zycia) która miała w prawie jazdy następujące ograniczenia

1. zakaz jazdy po zmroku

2. zakaz wyjazdu poza trasę Dom - najblizsze miasteczko ( z możliwością poruszania się po tymże miasteczku oczywiście)

3. zakaz przekraczania 35mph.

Napisano

no coz w niemczech nie ma terminu prawo jazdy bezterminowe, kazdy kierowca musi robic badania co jakis czas (popieram) a po ukonczeniu 65 roku zycia badania coroczne

Napisano

> dziadek może zdzwonić, gnojek też.

Masz rację - nie można tego generalizować.

Napisano

> Popatrzmy jak to jest w innych krajach?

> dziadek może zdzwonić, gnojek też.

podobnie w anglii-na kazdym kroku mozna sie natknac na prowadzace babcie ktore na oko swa mlodosc mialy w epoce churchilla i nikogo to nie dziwi.jezdza 30km/h ,parkuja na newralgicznych skrzyzowaniach i...motoryzacja angielska jakos idzie do przodu.

Napisano

Zabierać nie ale kierować na bardzo rygorystyczne badania psyhotechniczne.

Napisano

> Za kazdym razem bylo to wymuszenie przez nich pierwszenstwa mimo

> widocznego oznakowania pionowego i poziomego.

To raczej ich zarozumiałość a nie wiek.

inni też tak robią i co?

> Zreszta to nie jedyne takie wypadki. Bardzo czesto spotykam sie z

> nieprzewidzianymi manewrami w wykonaniu staruszkow za kolkiem

A młodzi to są przewidywalini, tak?

> Moze w celu poprawy bezpieczenstwa powinno sie w pewnym wieku

> zabierac PJ? Albo robic naprawde dokladne badania - wszak

> refleks juz nie ten, jednoczesne przetwarzanie wielu informacji

> tez juz sprawia problem, a i z wrokiem tez juz czasem na

> bakier...

Tak, a zdrowie powinni mieć takie jak piloci wojskowi. No przecież o bezpieczeństwo chodzi.

A może staruszków zamykać w gettach, a najlepiej to eutanazja od razu. No po co ma taki żyć i jeszcze emeryturę pobierać?

Tomirku, znam Cię i lubię Cię. Ale według mnie niesłusznie przypiąłeś się dziadków za kierownicą.

Przyjrzyj się uważnie czy młodsi kierowcy też nie wyczyniają tego co podałeś jako przykład.

Tomirku, też kiedyś możesz zostać członkiem mafii geriatrycznej.

Idąc tym tokiem to może zabronić wychodzenia pomarszczonym staruszkom w nocy na dwór, bo straszą innych.

Człowiek sam decyduje kiedy nie może już prowadzić bo stan zdrowia mu na tonie pozwala.

A badania, to wyciąganie kasy, a za kasę się wszystko załatwi i to nie tylko w Polsce.

Napisano

Zdecydowanie tak - gdzieś około 20 roku życia, a oddawać po skończeniu 40 lat zlosnik.gif

> Bardzo czesto spotykam sie z

> nieprzewidzianymi manewrami w wykonaniu staruszkow za kolkiem

Patrz, a ja równie często spotykam się z takimi manewrami młodych, tylko są one o tyle niebezpieczniejsze, że odbywają się na ogół przy dwukrotnym przekroczeniu ograniczenia prędkości zlosnik.gif

> Moze w celu poprawy bezpieczenstwa powinno sie w pewnym wieku

> zabierac PJ? Albo robic naprawde dokladne badania - wszak

> refleks juz nie ten, jednoczesne przetwarzanie wielu informacji

> tez juz sprawia problem, a i z wrokiem tez juz czasem na

> bakier...

Ale droga to nie tor Formuły 1, jak się wielu ludkom błędnie wydaje. Tu nie trzeba mieć refleksu pilota F16.

> Nie chcialbym byc zabity przez jakas babcie czy dziadka

Oni nie chcieliby być zabici przez małolata, któremu się wydaje, że każdy na drodze musi mieć refleks Kubicy i jego umiejętności.

Przyznaj z ręką na sercu, czy przy tych "wymuszeniach" jechałeś z prędkością określoną przez ograniczenia, czy szybciej i o ile? zlosnik.gif

Bo ja sobie bardzo często usiłuję wyjechać na drogę główną z podporządkowanej. Na tym skrzyżowaniu na głównej jest ograniczenie do 50 km/h. I wiesz co? Tak z 50% kierowców jedzie tamtędy 70-80, a ze 20% szybciej, nawet do 120.

W Polsce jest chora praktyka, że jeżeli w takiej sytuacji dojdzie do dzwona, to winien jest wyjeżdżający z podporządkowanej, a przekraczającemu prędkość dają za to mandat. Podczas gdy w wielu krajach przekraczający prędkość zostanie uznany winnym, zaś mandat dostanie wyjeżdżający.

Napisano

Jak najbardziej zabierac prawko, gdzieś po 75 roku życia...Taki kierowca, to podobnie jak pijany za kierownicą....

Napisano

> Jak najbardziej zabierac prawko, gdzieś po 75 roku życia...Taki

> kierowca, to podobnie jak pijany za kierownicą....

widze ze pierwsze polskie pokolenie motoryzacyjne nie tylko nie potrafi jezdzic bezpiecznie ale jest tez nietolerancyjne...

Napisano

Zabierać się nie powinno.

Powinny być przeprowadzane badania lekarskie oraz takie, dzięki którym będzie można sprawdzić refleks kierowcy. Coś takiego jak przechodzą kierowcy zawodowi lub prowadzący pojazdy uprzywilejowane.

Można dodać, że takie badania powinni przechodzić wszyscy kandydaci na kierowców.

Takie badanie kosztuje coś koło 100zł.

A co do osób starszych to tak np.: pierwsze badanie po 50 roku życia, następne po 55 roku, następne po 57, a potem corocznie.

Z tego co mi się wydaje to w Niemczech tak jest.

Napisano

> w ciagu kilku ostatnich dni o maly wlos mialbym trzy powazne dzwony >z

nie jestes odosobniony, przez ten miesiac spotkalem sie z dwoma przypadkami wymuszenia i zagrozenia w ruchu drogowym ze strony starszych osob, niestety nasze przepisy nie wymagaja badan po okreslonym wieku a przydalo by sie.

Napisano

> Powinny być przeprowadzane badania lekarskie oraz takie, dzięki

> którym będzie można sprawdzić refleks kierowcy. Coś takiego jak

> przechodzą kierowcy zawodowi lub prowadzący pojazdy

> uprzywilejowane.

> Można dodać, że takie badania powinni przechodzić wszyscy kandydaci

> na kierowców.

ja proponowalbym jeszcze roczny kurs w osrodku przygotowan kosmicznych-wtedy wypadkow juz nie bedzie w 100%

> Takie badanie kosztuje coś koło 100zł.

czyzbys mial w rodzinie lekarza hehe.gif

> A co do osób starszych to tak np.: pierwsze badanie po 50 roku życia

wydaje mi sie,ze 50 lat to w dzisiejszych czasach dopiero srodek aktywnej dzialalnosci i byloby to mocno na wyrost

> Z tego co mi się wydaje to w Niemczech tak jest.

a w anglii badanie lekarskie kandydata na kierowce polega na zakresleniu w ankiecie,ze widzi sie nr rejestracyjny poprzedzajacego auta z okreslonej odleglosci-i nikogo to nie obchodzi czy jest to prawda czy nie.ale kto wtedy bralby te 100zl za badanie...

Napisano

> nie jestes odosobniony, przez ten miesiac spotkalem sie z dwoma

> przypadkami wymuszenia i zagrozenia w ruchu drogowym ze strony

> starszych osob, niestety nasze przepisy nie wymagaja badan po

> okreslonym wieku a przydalo by sie.

ja bedac teraz 4 dni w polsce kilka razy jechalem na czolowke ,bo mlodym ludziom zachciewa sie wyprzedzac na trzeciego-i jakos nie mysle,by odbierac wszystkim mlodym prawko lub zaganiac ich do lekarza.w kazdej grupie spolecznej znajda sie czarne owce,ale nie swiadczy to o ogole.

ciekawe zreszta czemu mlodzi ludzie maja zwyzki w ubezpieczeniu-bo jezdza zbyt bezpiecznie?

Napisano

> ja bedac teraz 4 dni w polsce kilka razy jechalem na czolowke ,bo

> mlodym ludziom zachciewa sie wyprzedzac na trzeciego-i jakos nie

> mysle,by odbierac wszystkim mlodym prawko lub zaganiac ich do

> lekarza.w kazdej grupie spolecznej znajda sie czarne owce,ale

> nie swiadczy to o ogole.

> ciekawe zreszta czemu mlodzi ludzie maja zwyzki w ubezpieczeniu-bo

> jezdza zbyt bezpiecznie?

ale troche mylisz ten, wiadomo ze w pewnym wieku juz refleks, wzrok i spostrzegawczosc ogranicza sie znacznie i po to powinno robic sie badania, co innego glupia jazda a co innego mozliwosci

Napisano

> ale troche mylisz ten, wiadomo ze w pewnym wieku juz refleks, wzrok i

> spostrzegawczosc ogranicza sie znacznie i po to powinno robic

> sie badania,

Ja tam Was nie rozumiem. Przecie jak Ktoś jest ślepy, to nawet do samochodu nie trafi. A jak wyjedzie z garażu, to przywali w pierwszy płot.

Ludzie. Problem to jest z Wami grinser006.gif Za szybko jeździcie i nie umiecie obserwować drogi hehe.gif

Dziś wracałem traske 100 km jako asekuracja sąsiadki co kupiła nowy samochód.

No i miejscami tneliśmy 70km/h w terenie niezabudowanym.

Ale to ludzi denerwowało jak jechaly dwie takie zawalidrogi brawo.gif

Napisano

> ale troche mylisz ten, wiadomo ze w pewnym wieku juz refleks, wzrok i

> spostrzegawczosc ogranicza sie znacznie i po to powinno robic

> sie badania, co innego glupia jazda a co innego mozliwosci

Jazda samochodem to nie latanie myśliwcem.

Napisano

> wydaje mi sie,ze 50 lat to w dzisiejszych czasach dopiero srodek

> aktywnej dzialalnosci i byloby to mocno na wyrost

> a w anglii badanie lekarskie kandydata na kierowce polega na

> zakresleniu w ankiecie,ze widzi sie nr rejestracyjny

> poprzedzajacego auta z okreslonej odleglosci-i nikogo to nie

> obchodzi czy jest to prawda czy nie.ale kto wtedy bralby te

> 100zl za badanie...

A w innych krajach jak badają?

Bo z tego co tu niektórzy piszą to według nich badania powinny być takie jak dla astronautów.

Napisano
  • Autor

>

> Ale droga to nie tor Formuły 1, jak się wielu ludkom błędnie wydaje.

> Tu nie trzeba mieć refleksu pilota F16.

f16 nie, ale refleks miec trzeba

> Oni nie chcieliby być zabici przez małolata, któremu się wydaje, że

> każdy na drodze musi mieć refleks Kubicy i jego umiejętności.

> Przyznaj z ręką na sercu, czy przy tych "wymuszeniach" jechałeś z

> prędkością określoną przez ograniczenia, czy szybciej i o ile?

z reka na sercu i pelna odpowiedzialnoscia - w kazdym z tych przypadkow, gdybym jechal nawet ciut szybciej niz z predkoscia dozwolona bylby dzwon

Ale oczywiscie swiety nie jestem i zdaza mi sie przekroczyc przepisy. Choc i tak WSZYSTKIE osoby, ktore mialy okazje ze mna jezdzic przez ostatnie lata wypowiadaly sie w ten sam sposob: wg nich jezdze powoli i bardzo spokojnie.

Poprostu wyroslem z kozakowania na drodze i mowie o sobie, ze jezdze jak kapelusz hehe.gif

Napisano

> Jazda samochodem to nie latanie myśliwcem.

W obu przypadkach trzeba zachowywac sie racjonalnie zlosnik.gif

Napisano

> Ja tam Was nie rozumiem. Przecie jak Ktoś jest ślepy, to nawet do

> samochodu nie trafi. A jak wyjedzie z garażu, to przywali w

> pierwszy płot.

> Ludzie. Problem to jest z Wami Za szybko jeździcie i nie umiecie

> obserwować drogi

> Dziś wracałem traske 100 km jako asekuracja sąsiadki co kupiła nowy

> samochód.

> No i miejscami tneliśmy 70km/h w terenie niezabudowanym.

> Ale to ludzi denerwowało jak jechaly dwie takie zawalidrogi

Totalnie nie rozumiesz zlosnik.gif

Nie widziales nigdy dziadkow/babc ktorzy trzymaja sie kierownicy zeby nie upasc jadac samochodem?

nie widziales nigdy takich osob ktore dojezdzajac do skrzyzowania nie patrza na znaki albo nie zwracaja na nie z powodu slabej orientacji z powodu na wiek i bardzo slaba koordynacje ruchow?

nie spotkales sie nigdy ze starszymi osobami ktore jechaly przed Toba i wygladaly jakby nie wiedzialy co robia?

nie chodzi o wolna jazde, bo to ze ktos jedzie wolno i teoretycznie ostroznie nie ma z tym nic wspolnego.

Chodzi o to ze takie osoby nie panuja nad samochodem, nie sa w stanie zaeragowac odpowiednio z powodu na wiek, nie sa w stanie przewidziec zagrozen i racjonalnie zachowac sie.

Nie mowie ze wiekszosc osob w wieku 70+ bo moj dziadek wczoraj mial 75 urodziny i jezdzi naprawde dobrze.

Ale chodzi o to ze osoby w pewnym wieku powinny miec robione testy / badania.

Czesc z takiej spolecznosci wsiada za kolko raz na pol roku, albo co miesiac w niedziele, przepisow uczyli sie XXX lat temu.

Daj znac jak zrozumiesz zlosnik.gif

Napisano

> Czesc z takiej spolecznosci wsiada za kolko raz na pol roku, albo co

> miesiac w niedziele, przepisow uczyli sie XXX lat temu.

czyli odpowiednio stwarzaja zagrozenie raz na pol roku lub raz na miesiac-wielokrotnie mniej niz ja czy jak mniemam ty .bo my jezdzimy codziennie.jesli jeszcze policzyc "poglowie" tej grupy wiekowej to wyjdzie na to ze jest to naprawde margines ruchu drogowego.

wiele lat temu zespol armia spiewal-"zmieniajmy zycie,zmieniajmy swiat...zacznijmy od siebie"

Napisano
  • Autor

> czyli odpowiednio stwarzaja zagrozenie raz na pol roku lub raz na

> miesiac-wielokrotnie mniej niz ja czy jak mniemam ty .bo my

> jezdzimy codziennie.jesli jeszcze policzyc "poglowie" tej grupy

> wiekowej to wyjdzie na to ze jest to naprawde margines ruchu

> drogowego.

> wiele lat temu zespol armia spiewal-"zmieniajmy zycie,zmieniajmy

> swiat...zacznijmy od siebie"

ciekawe czy podtrzymasz swoje zdanie, gdy kiedys taki "margines" zrobi ci kuku... Czego ci oczywiscie nie zycze

Napisano

Zgadzam się z tym. Pierwsze badanie powinno być w okolicach 50 roku życia. Później w zależności od jego wyniku za rok dwa czy pięć.

Nie chodzi tu bynajmniej o prędkość z jaką poruszają się tacy kierowcy ale tak jak mówi kolego POL SC z koordynacją ruchów i dostrzeganiem znaków.

Jestem w stanie zrozumieć przekraczanie prędkości przez młodych kierowców czy niestosowanie się do znaków poziomych. Ale ignorowanie znaków pierwszeństwa przejazdu nie jestem w stanie racjonalnie wytłumaczyć. Sam ostatnio miałem sytuację w mieście wymuszenia pierwszeństwa. Mimo że jechałem przepisowo tylko ABS uratował sytuację. Kierowcą auta był właśnie pan w wieku ok 55-60lat. Chyba nawet do końva nie wiedział co zrobił. Ale to nie ważne.

Ja byłbym nawet wręcz za takim rozwiązaniem by każdy kierowca przechodził takie badania co powiedzmy 5 lat.

Ciągle wiekszość miesza niepotrzebnie wątki na temat młodych kierowców jeżdżących brawurowo a kierowcami którzy ledwo chodzą a kierują autami.

Pracuję w serwisie aut. Bardzo często spotykam się z sytuacją kiedy starszy człowiek prosi by wyjechać mu autem z parkingu bo sam nie da rady. Średnio raz na dwa miesiące zdarza się stłuczka na terenie firmy z kierowcami którzy nie potrafią nawet manewrować.

Napisano
  • Autor

> Totalnie nie rozumiesz

> Nie widziales nigdy dziadkow/babc ktorzy trzymaja sie kierownicy zeby

> nie upasc jadac samochodem?

> nie widziales nigdy takich osob ktore dojezdzajac do skrzyzowania nie

> patrza na znaki albo nie zwracaja na nie z powodu slabej

> orientacji z powodu na wiek i bardzo slaba koordynacje ruchow?

> nie spotkales sie nigdy ze starszymi osobami ktore jechaly przed Toba

> i wygladaly jakby nie wiedzialy co robia?

> nie chodzi o wolna jazde, bo to ze ktos jedzie wolno i teoretycznie

> ostroznie nie ma z tym nic wspolnego.

> Chodzi o to ze takie osoby nie panuja nad samochodem, nie sa w stanie

> zaeragowac odpowiednio z powodu na wiek, nie sa w stanie

> przewidziec zagrozen i racjonalnie zachowac sie.

dokladnie o to mi chodzi ok.gif Moj tesciu w pewnym momencie dostal od tesciowej zakaz siadania za kolkiem. Mimo, ze wydawalo mu sie ze jezdzi dobrze, gdy dojezdzal do duzego skrzyzowania albo na drodze zaczynalo dziac sie wiele rzeczy najzwyczajniej w swiecie pewnych rzeczy nie dostrzegal bo byl zbyt skupiony na samej jezdzie. Efektem byly wlasnie takie sytuacje jak niezauwazenie znaku, jak niespojrzenie w lusterko... Balem sie z nim jezdzic...

Poprostu w pewnym wieku mozg nie przetwarza juz tylku informacji jednoczesnie co wczesniej.

Tak wiec tesciu mimo, ze ma PJ z 60lat to od jakis 3-4 lat nie siada za kolko. Ale nie kazdy da sobie taki rygor narzucic i tu powinien wkroczyc lekarz, ktory w czasie badania wylapie takiego kierowce i nie wyda pozwolenia na dalsza jazde.

Napisano

> ciekawe czy podtrzymasz swoje zdanie, gdy kiedys taki "margines"

> zrobi ci kuku... Czego ci oczywiscie nie zycze

dziwnym trafem 2 tygodnie temu "kuku" zrobila mi na oko 30-letnia kobieta-potrafisz cos na ten temat powiedziec?

przeciez to niemozliwe-tylko stare lebiegi robia wypadki i stluczki zlosnik.gif

Napisano

> czyli odpowiednio stwarzaja zagrozenie raz na pol roku lub raz na

> miesiac-wielokrotnie mniej niz ja czy jak mniemam ty .bo my

> jezdzimy codziennie.jesli jeszcze policzyc "poglowie" tej grupy

> wiekowej to wyjdzie na to ze jest to naprawde margines ruchu

> drogowego.

> wiele lat temu zespol armia spiewal-"zmieniajmy zycie,zmieniajmy

> swiat...zacznijmy od siebie"

Nie smile.gif

bo czesc kierowcow to tzw niedzielne kapelusz, ale istnieje duza ilosc osob ktore jezdza czesciej, ale to wcale nie znaczy ze jezdza wporzadku.

Mam sasiada ktory ma ok 80 lat, widac ze ledwo widzi, jezdzi favoritka i jak go widze wyjezdzajacego z bramy to wlos sie jezy na glowie.

takze mozna porownac mlodych kierowcow i starszych ludzi za kierownica, zarowno jedni jak i drudzy stwarzaja zagrozenie.

Kto bardziej to juz musialby by wykazac badania.

A nie zgadzam sie z Toba ze jak My jezdzimy czesciej (codziennie) to stwarzamy wieksze zagrozenie dla ruchu niz niedzielny kierowcy.

Ok teoretycznie i rachunkowo moze tak byc bo jest wieksze prawdopodobnienstwo, w praktyce w ciagu kilku ladnych lat przyznam sie ze zajechalem komus droge 3-4 razy.

Nie mialem zadnego wypadku / stluczki / obcierki. (odpukac).

Moze nie jezdze wolno, jezdze dynamicznie ale nie agresywnie.

Napisano
  • Autor

> dziwnym trafem 2 tygodnie temu "kuku" zrobila mi na oko 30-letnia

> kobieta-potrafisz cos na ten temat powiedziec?

> przeciez to niemozliwe-tylko stare lebiegi robia wypadki i stluczki

tak, moge powiedziec jedno: nie zrozumiales watku... zlosnik.gif

poza tym: Jedna jest racja i to swieta racja... wink.gif

A na powaznie caly czas sprawa rozbija sie nie o to kto i w jakim wieku jest najbardziej niebezpieczny za kolkiem a o to, czy w zwiazku z fizjologia czlowieka nie nalezy w pewnych sytuacjach robic dokladniejszych badan i w razie niepomyslnych wynikow zabierac prawo kierowania pojazdem

Napisano

> Takie badanie kosztuje coś koło 100zł.

i 100ke za to, zeby sie nie czepiac ?

Co powiesz na kierowce zawodowego - calkowicie slepego na jedno oko hahaha.gif Aktualne badania ma idea.gifpalacz.gif

M.

Napisano

> tak, moge powiedziec jedno: nie zrozumiales watku...

prosze o wybaczenie-ta starcza skleroza bow.gif

> A na powaznie caly czas sprawa rozbija sie nie o to kto i w jakim

> wieku jest najbardziej niebezpieczny za kolkiem a o to, czy w

> zwiazku z fizjologia czlowieka nie nalezy w pewnych sytuacjach

> robic dokladniejszych badan i w razie niepomyslnych wynikow

> zabierac prawo kierowania pojazdem

odpowiem moze z innej beczki-w polsce swego czasu bylo glosno o ludziach ktorzy majac grupe inwalidzka jezdzili zawodowo ciezarowkami .a zaklad pracy mial ulgi z tytulu zatrudnienia niepelnosprawnego.reszte sobie dopowiedz...

Napisano

sąsiad moich rodziców - 81 lat:

1. ma jedno oko na które słabo widzi

2. strach z nim jechać - jeździ szybko

3. bardzo często stłuczki z jego winy

powinny być badania po przekroczeniu jakiegoś wieku

Napisano

od wieku 70 lat obowiązkowe badania co 2 lata, w wieku 80 lat zabranie prawka, nikt mi nie powie, ze dziadek po 80 jest sprawniejszy za kierownicą niż ja po 0,5 litra wódki.

Napisano

> Patrz, a ja równie często spotykam się z takimi manewrami młodych,

> tylko są one o tyle niebezpieczniejsze, że odbywają się na ogół

> przy dwukrotnym przekroczeniu ograniczenia prędkości

A jaki jest procent młodych tak jeżdżących? Bo zaryzykuję stwierdzenie, że 95% emerytów jeździ stylem emeryckim. Różnica jest taka, że młody może z dnia na dzień zmienić styl jazdy. Dziadek refleksu nie odzyska choć bardzo by się starał.

> Ale droga to nie tor Formuły 1, jak się wielu ludkom błędnie wydaje.

> Tu nie trzeba mieć refleksu pilota F16.

Ale trzeba mieć refleks i możliwość obserwacji otoczenia, które pozwolą na skuteczny manewr. 80-letni dziadek nie zahamuje w nagłej sytuacji.

> Oni nie chcieliby być zabici przez małolata, któremu się wydaje, że

> każdy na drodze musi mieć refleks Kubicy i jego umiejętności.

Kolejny raz napiszę tu o sąsiedzie - książkowym przypadku emeryta z ważnym PJ. Od podejścia do auta do odjechania mijało 15 minut, tyle się szykował. Wyjeżdżając raz po raz kogoś zahaczał, parkując albo wieszał się na ogrodzeniu trawnika albo uderzał w ścianę bloku. Życie zakończył strzałem w swoje drzwi od kogoś, na kim wymusił pierwszeństwo.

Napisano

> w ciagu kilku ostatnich dni o maly wlos mialbym trzy powazne dzwony z

A ja wczoraj(w Nałęczowie) zatrzymałem się po hamowaniu awaryjnym ok 0,5 metra przed - biała yariska wymusiła pierwszeństwo - yariska z kratką kierowana przez ok 25 letniego mężczyznę.

Podobną sytuację miałem z miesiąc temu z okratkowanym Kia picanto - też białeym

Masz rację zakazać jazdy wszystkim białym samochodom z kratką....

Napisano
  • Autor

> A ja wczoraj(w Nałęczowie) zatrzymałem się po hamowaniu awaryjnym ok

> 0,5 metra przed - biała yariska wymusiła pierwszeństwo -

> yariska z kratką kierowana przez ok 25 letniego mężczyznę.

> Podobną sytuację miałem z miesiąc temu z okratkowanym Kia picanto -

> też białeym

> Masz rację zakazać jazdy wszystkim białym samochodom z kratką....

nie zrozumiales przekazu watku. ALe na szczescie wiekszosc zalapala zlosnik.gif

Napisano

> nie zrozumiales przekazu watku. ALe na szczescie wiekszosc zalapala

Ale jak najbardziej załapałem.

Odpowiedz jest co prawda prowokacyjna ale prawdziwa...

I ma podobne umocowanie.....

A tak naprawdę to wszystko powinny "załatwiać" kontrole policyjne.

Powiedz czy spotkałeś się żeby policja zajmowała się czym innym niż chowaniem się z radarem po krzakach (mam oczywiście na myśli regularne działania a nie regulacje ruchu pod cmentarzem na Wszystkich Świętych)

Niezależnie od grupy wiekowej czy zawodowej łamiącej zasady bezpieczeństwa celem pracy policji powinna być prewencja.

Ale to chyba wymagało by zmiany całego systemu....

Napisano

w oparciu o statystyke--mozna robic rozne badania

Napisano
  • Autor

> Ale jak najbardziej załapałem.

> Odpowiedz jest co prawda prowokacyjna ale prawdziwa...

> I ma podobne umocowanie.....

> A tak naprawdę to wszystko powinny "załatwiać" kontrole policyjne.

> Powiedz czy spotkałeś się żeby policja zajmowała się czym innym niż

> chowaniem się z radarem po krzakach (mam oczywiście na myśli

> regularne działania a nie regulacje ruchu pod cmentarzem na

> Wszystkich Świętych)

> Niezależnie od grupy wiekowej czy zawodowej łamiącej zasady

> bezpieczeństwa celem pracy policji powinna być prewencja.

> Ale to chyba wymagało by zmiany całego systemu....

dokladnie, chodzi tu o prewencje. Ale nie policyjna, bo oni maja wylapywac wlasnie takie biale autka z kratka, a prewencje lekarska, ktora ma wylapywac kierowcow, ktorzy z racji uwarunkowan zdrowotnych, a nie brawurowej czy tez wynikajacej z niedoswiadczenia jazdy, stanowia zagrozenie na drodze.

Napisano

> A tak naprawdę to wszystko powinny "załatwiać" kontrole policyjne.

> Powiedz czy spotkałeś się żeby policja zajmowała się czym innym niż

> chowaniem się z radarem po krzakach (mam oczywiście na myśli

> regularne działania a nie regulacje ruchu pod cmentarzem na

> Wszystkich Świętych)

Była kiedyś akcja zatrzymywania motocyklistów i sprawdzanie, czy mają prawo jazdy.

Kolega, który jeździł na motorze na uczelnię opowiadał, że był to ciągle ten sam patrol i jak go zatrzymali drugi raz to już nie sprawdzali, tylko powiedzieli "A, to pan..., proszę jechać" biglaugh.gif

Napisano

> i 100ke za to, zeby sie nie czepiac ?

> Co powiesz na kierowce zawodowego - calkowicie slepego na jedno oko

> Aktualne badania ma

> M.

A to już zupełnie inna rzecz.

Napisano

> czyzbys mial w rodzinie lekarza

Nie. Po prostu sam przechodzę raz na trzy lata takie badania.

Napisano

> A w innych krajach jak badają?

> Bo z tego co tu niektórzy piszą to według nich badania powinny być

> takie jak dla astronautów.

U nas badanie psychologiczne składa się - można by tak powiedzieć - z dwóch części. Pierwsza to rozwiązywanie różnych zadań na czas, coś w rodzaju testu na intelidencję, porównywanie obrazków, czy różnych liczb, a druga część odbywa się na przyżądach np.: są lampki, pod nimi przyciski, lampki zapalają się bez kolejności i trzeba szybko nacisnąć przycisk pod świecącą lampką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.