Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Autobus przegubowy: "D" czy "D+E"

Featured Replies

Napisano

Jak jest traktowany przegub ??

Jak przyczepa, czy jako nieodłączna część pojazdu ??

Napisano

> Jak jest traktowany przegub ??

> Jak przyczepa, czy jako nieodłączna część pojazdu ??

Wg Ustawy z dnia 20.06.1997 r. Prawo o ruchu drogowym, oraz Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 24 października 2005 r. w sprawie homologacji typu pojazdów samochodowych i przyczep (Dz. U. z dnia 6 grudnia 2005 r.), do kierowania autobusem przegubowym, wymagane jest jedynie prawo jazdy kategorii D.

Napisano

nieodłączna część pojazdu

Napisano

D+E to spadek z czasów ikarusa i innych wynalazków bloku wschodniego, gdzie napęd przenoszony byłna koła osi środkowej, a tył był tylko swobodnie doczepinoną "przyczepką"

obecnie każdy autobus typowy 18 metrowy przegubowy ma napędzaną III oś dlatego tylny wagon jest nierozłączną częścią pojazdu, bez której przód pojechałby tylko za traktorem, dlatego zmodyfikowano pod nowoczesne pojazdy ustawę prawo o ruchu drogowym i obecnie aby prowadzić autobus czy to jednoczłonowy czy to przegubowy wystarczy prawo jazdy kategorii D

którego nawiasem mówiąc nie mogłem zdobyć ze względu na stan wzroku choć mój zakład pracy mógł i chciał w całości sfinansować cały mój kurs beksa.gif

Napisano

> którego nawiasem mówiąc nie mogłem zdobyć ze względu na stan wzroku

tak OT - widzenie stereoskopowe ? a raczej jego brak hmm.gif jesli tak to to samo na czym ja "bekłem" sick.gifbeksa.gif

Napisano

> nie, -7 dioptrii

uuuu wspólczuje

u mnie akurat wystepuje brak widzenia pzrestrzennego, ianzcej mowiac brak widzenia 3D. Okulistka mi powiedziala "ma pan dorby wzork, ostrosc itp ale nie ma pan widzenia przestrzennego i nie moze pan zostac kierowca zawodowym oslabiony.giffrown.gif

Napisano
  • Autor

> nie, -7 dioptrii

hmm... a jakie to ma znaczenie... przecież wada chyba jest korygowana przez okulary więc nie powinno być problemów ??

Napisano

> ostrosc itp ale nie ma pan widzenia przestrzennego i nie moze

> pan zostac kierowca zawodowym

Tak z czystej ciekawości - jak to jest testowane?

Napisano

> Tak z czystej ciekawości - jak to jest testowane?

mi kazali patrzeć do środka jakiegoś pudełka i ustawić trzy patyczki w linii za pomocą chyba dwóch pokręteł (mówię o badaniu widzenia dwuocznego - przestrzennego)

Napisano

> hmm... a jakie to ma znaczenie... przecież wada chyba jest korygowana

> przez okulary więc nie powinno być problemów ??

Jak bylem u lekarza to mowil ze dop norma to chyba 3,5 czy cos w tym stylu

Napisano

> D+E to spadek z czasów ikarusa

Dlaczego?

Wsumie D+E moze sie naprawde przydawac do ciagniecia przyczepy za autobusem (np na bagaze)

Napisano

Tak, ale samego E do D nie można zrobić, jedynie dopiszą jak się do C zrobi. W ogóle to nie wiem co i jak teraz z autobusem, bo wszystkie ośrodki wyprzedają swoje "L", a w Word jakaś niebieska Kapena jest.

Napisano

> mi kazali patrzeć do środka jakiegoś pudełka i ustawić trzy patyczki

> w linii za pomocą chyba dwóch pokręteł (mówię o badaniu widzenia

> dwuocznego - przestrzennego)

Te badania miałeś przed pójściem na kurs? Pytam bo jak robilem sobie C a potem E to nic takiego nie miałem. Natomiast później, żeby móc jeździć musilem robić psychotesty i tam takie badanko było.

Napisano

> Tak, ale samego E do D nie można zrobić, jedynie dopiszą jak się do C

> zrobi. W ogóle to nie wiem co i jak teraz z autobusem, bo

> wszystkie ośrodki wyprzedają swoje "L", a w Word jakaś niebieska

> Kapena jest.

mozna zrobic E do D 893goodvibes.gif

Napisano

> mozna zrobic E do D

Tylko w ''ogórkowych'' przyczepach do Jelczy ''ogórków'' pasażerów wozić nie można.... frown.gif

PS. A jakie prawko jest potrzebne by powozić jednak starym Ikarem 280 (napęd na II oś)?

Napisano

> Jak bylem u lekarza to mowil ze dop norma to chyba 3,5 czy cos w tym

> stylu

a jest to gdzies zapisane? Bo jak ja byłem na badaniach to raz mi okulistka kreciła nosem ze ona to w zasadzie nie moze wydac zaswiadczenia o zdolnosci pracy 8h przy kompie bo norma to wlasnie max te 3,5 na kazde oko i z wielka łacha podpisała. A po 2 latach byłem u innej i bez problemu wydała z komentarzem "no jedno oko ma Pan bardzo dobre widzenie (do końca tablice przeczytałem) no drugie troche gorzej (skonczyło sie na 2 lini od dolu). Jest Pan w pełni zdolny do pracy"

Jakos dobrze dobranymi okularami da się zminimalizować wadę.......

Dodam że mam wadę wrodzona - astygmatyzm - lewe 4,5 prawe 5,0 ......

Napisano

No jak odpowiadasz za setkę ludzi na plecach (dobrze nabity przegubowy miejski) to ma...

Napisano
  • Autor

> No jak odpowiadasz za setkę ludzi na plecach (dobrze nabity

> przegubowy miejski) to ma...

hmm.... skoro wada jest korygowana, to stan wzroku powinien odpowiadać stanowi normalnemu, czyli zdolność widzenia powinna być taka sama

sam przyznaję, okularów nie noszę, więc nie wiem jak to jest

Napisano

> No jak odpowiadasz za setkę ludzi na plecach (dobrze nabity

> przegubowy miejski) to ma...

Dobrze nabity przegubowy miejski to ze dwie i pół setki ludzi na plecach ...

Napisano

> hmm.... skoro wada jest korygowana, to stan wzroku powinien

> odpowiadać stanowi normalnemu, czyli zdolność widzenia powinna

> być taka sama

> sam przyznaję, okularów nie noszę, więc nie wiem jak to jest

Widocznie tak nie jest, skoro mądre głowy uznały tak, jak uznały.

Akurat tu jestem w pełni za - tzw kierowca-amator, jak kiedyś się takiego osobnika nazywało nawet mając -9 w obu oczach nie powoduje zbyt dużego zagrożenia (przynajmniej w teorii - nie chcę ciągnąć tego tematu dalej), co innego wspomniany przeze mnie przykładowy przykład ;-)

40 ton żeby na szosę wytoczyć to też trzeba mieć dobre zdrowie...

ZTCW to np do transportów specjalnych (gabaryty itd) wymagania są jeszcze większe...

Napisano

> Dobrze nabity przegubowy miejski to ze dwie i pół setki ludzi na

> plecach ...

Nie mówmy o ekstremach, tylko o danych rejestracyjnych ;-)

Napisano

> ZTCW to np do transportów specjalnych (gabaryty itd) wymagania są

> jeszcze większe...

znaczy jakie? pytam bo miałem zamiar iść na gabaryty...

Napisano

> Te badania miałeś przed pójściem na kurs? Pytam bo jak robilem sobie

> C a potem E to nic takiego nie miałem. Natomiast później, żeby

> móc jeździć musilem robić psychotesty i tam takie badanko było.

Te badania miałem przed pójściem na studia techniczne 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie mówmy o ekstremach, tylko o danych rejestracyjnych ;-)

W długim solarisie w wewnątrz nad przednią szybą po prawej stronie jest informacja Solarisa, że difoltowo wchodzi (miejsc siedzących + stojących) ponad 170 osób. W szczycie te 70 górką to pewnie standard. A w latach 80' weszłoby pewnie ze 300 pasażerów albo i więcej he he waytogo.gif

Napisano

> Tak z czystej ciekawości - jak to jest testowane?

ja mialem zalozonr takie okulary o niebieskim szkle, dostalem kilka obrazkow i mialem pokazac które np. zwierze jakby jest blizej mnie, jakby tak eychodzilo z obrazka lekko

Napisano
  • Autor

> W długim solarisie w wewnątrz nad przednią szybą po prawej stronie

> jest informacja Solarisa, że difoltowo wchodzi (miejsc

> siedzących + stojących) ponad 170 osób. W szczycie te 70 górką

> to pewnie standard. A w latach 80' weszłoby pewnie ze 300

> pasażerów albo i więcej he he

ile ????

U18 ma DMC=24T, a minimalna masa własna to 15,5T (może być nawet własna 18,5T)

sprawdzałem dane ze strony solarisa

tak więc max ładowność 8,5T, oraz średnio 80kg na pasażera wychodzi ~106 osób....

Napisano

> ile ????

> U18 ma DMC=24T, a minimalna masa własna to 15,5T (może być nawet

> własna 18,5T)

> sprawdzałem dane ze strony solarisa

> tak więc max ładowność 8,5T, oraz średnio 80kg na pasażera wychodzi

> ~106 osób....

No to musisz się przewieźć SU18 i to sprawdzić. Wypis Solarisa nad przednią szybą z przodu po prawej. Potem podysqutujemy. Prowadzę taki prom kosmiczny na codzień i wiele razy z nudów to czytałem he he 30.GIF ...

Napisano

> ten prom kosmiczny na codzień

strasznie awaryjne sa podobno

no i nie ma jak to ciekawski pasazer zagladajacy ci prawie na licznik, gdyby mogl to by ci na kolanach usiadl hehe.gif

Napisano

> strasznie awaryjne sa podobno

A tego nie potwierdzam. Kiedyś lubiły się palić ale solaris to poprawił. Obecnie może jakieś serie, ale te przychodzące do Warszawy są spoko. Ze statystyk wynika, że są właśnie bezawaryjne. No może ostatnie dostawy do Wawy miały feler: zero prundu (aku) i z tego powodu na początku problemy z wyjazdami z zajezdni. Poza tym solaris od kilku lat to polski hit eksportowy. Tak na marginesie: jeśli miałbym poprawić projektanta w czymkolwiek (interfejs kierowcy) to bym miał niezłą zagwozdkę (Sienek pewnie potwierdzi) ...

> no i nie ma jak to ciekawski pasażer zaglądający ci prawie na

> licznik, gdyby mogl to by ci na kolanach usiadl

W sumie obecnie nie na licznik kilometrów a na wskazanie czasu odjazdu z następnego przystanku. Ale jest to miłe - przynajmniej dla mnie. Lubię, jak pasażer widzi, że za kierownicą solarisa jest mi lepiej niż w fotelu przed telewizorem he he. Niedowiarków zapraszam na wizję lokalną - pełen odlot waytogo.gif ...

Napisano

> mozna zrobic E do D

Gdzie? Swego czasu wszystkie ośrodki pobliskie przejrzałem i w ofercie nie było E do D shocked.gif

Napisano

> A tego nie potwierdzam. Kiedyś lubiły się palić ale solaris to

Już nawet nie chodzi o palenie się, ale z mojego podwórka - Mobilis w Bydzi ma chyba koło 30 Solarisów U18 - najstarsze mają około roku, najmłodsze - chyba mniej niż pół. I tak od października widziałem już ładnych kilka razy Solarisy stojące na poboczu... A obsługują one tylko jedną linię. Dla porównania - z pozostałych kilkudziesięciu linii obsługiwanych przez MANy, Volvo i Mercedesy popsuty autobus widziałem raz lub dwa razy...

Napisano

> Już nawet nie chodzi o palenie się, ale z mojego podwórka - Mobilis w

> Bydzi ma chyba koło 30 Solarisów U18 - najstarsze mają około

> roku, najmłodsze - chyba mniej niż pół. I tak od października

> widziałem już ładnych kilka razy Solarisy stojące na poboczu...

> A obsługują one tylko jedną linię. Dla porównania - z

> pozostałych kilkudziesięciu linii obsługiwanych przez MANy,

> Volvo i Mercedesy popsuty autobus widziałem raz lub dwa razy...

Nie mówię, że nie. Jednak w Warszawie nie ma praktycznie awarii SU18 a jest ich 210 (chyba). Podobnie z SU12 - w Warszawie bardzo mało awaryjne równiez u operatora prywatnego (Mobilis). Jedynie to U15 czasem kuca ale i tak (w Warszawie) są bezawaryjne w porównaniu do manów z pierwszej dostawy, jelczy i ikarusów. Takie sa statystyki (przegubowiec.com) ...

Napisano

> Nie mówię, że nie. Jednak w Warszawie nie ma praktycznie awarii SU18

> a jest ich 210 (chyba). Podobnie z SU12 - w Warszawie bardzo

> mało awaryjne równiez u operatora prywatnego (Mobilis). Jedynie

> to U15 czasem kuca ale i tak (w Warszawie) są bezawaryjne w

> porównaniu do manów z pierwszej dostawy, jelczy i ikarusów.

> Takie sa statystyki (przegubowiec.com) ...

Nie wiem jak Su18 ale Su12 już nie jednokrotnie potrzebowały pomocy na mieście,i to te z tegorocznej dostawy palacz.gif

Napisano

> W sumie obecnie nie na licznik kilometrów a na wskazanie czasu

> odjazdu z następnego przystanku. Ale jest to miłe - przynajmniej

> dla mnie. Lubię, jak pasażer widzi, że za kierownicą solarisa

> jest mi lepiej niż w fotelu przed telewizorem he he.

> Niedowiarków zapraszam na wizję lokalną - pełen odlot ...

bardziej chodzilo mi o to ze nie ma zadnej przegrody (chyba ze poprawili) miedzy kabina a pasazerami, stad jak wejdzie ich troche to potrafia stanac tak ze nawet w lusterkach nic nie widac, gdyby mogli to serio na kolanach by ci usiedli

Napisano

> Tylko w ''ogórkowych'' przyczepach do Jelczy ''ogórków'' pasażerów

> wozić nie można....

ale przeciez mozesz autobusem ciagnac lawete z autami, nie zlosnik.gifconfused.gif

> PS. A jakie prawko jest potrzebne by powozić jednak starym Ikarem 280

> (napęd na II oś)?

D

Napisano

otóż są, nie zrobisz legalnie w normalnym trybie prawa jazdy na autobus ani żadnego innego świadectwa kwalifikacji jesli z Twoim wzrokiem jest coś nieteges, jest to pierwsze podstawowe badanie na jakie jesteś kierowany chcąc ukończyć kurs.

Znam z autopsji jednak że autobusami i wszelkimi mozliwymi pojazdami jeżdżą kierowcy którzy mają nawet astygmatyzm hehe.gif

Napisano

> ale przeciez mozesz autobusem ciagnac lawete z autami, nie

> D

już autolaweta ciągnąca kemping ciekawie wygląda hehe.gif a co dopiero autobus z lawetą ... byłby hicior grinser006.gif

Napisano

> bardziej chodzilo mi o to ze nie ma zadnej przegrody (chyba ze

> poprawili) miedzy kabina a pasazerami, stad jak wejdzie ich

> troche to potrafia stanac tak ze nawet w lusterkach nic nie

> widac, gdyby mogli to serio na kolanach by ci usiedli

każdy klient życzy sobie inne wykończenie kabiny kierowcy.

Do Wawki szły kompletnie zabudowane autobusy jesli chodzi o kabinę, ze ścianą dzielącą kierowcę od pasażerów, nawet z osobnym wejściem waytogo.gif

Napisano

> już autolaweta ciągnąca kemping ciekawie wygląda a co dopiero

> autobus z lawetą ... byłby hicior

no ale co? przeciez to mozliwe zlosnik.gif

Napisano

> Kiedyś lubiły się palić ale solaris to

> poprawił

Heh dośc spore uogólnienie "Solarisy lubiły się palić" zlosnik.gif

Polska prasa lubiła pisacć o tym, że Solarisy lubiły się palić, o tym że statystyki dotyczące usterek innych producentów są dużo bardziej zastrażające niewielu wiadomo wink.gif

Cały mit o pożarach przybył z Czech, gdzie dowiedziono, iż winą za pożar autobusu na CNG była niewłaściwa eksploatacja.

Ale to był hicior i zaczęto szukac palących się Solarisów no i kilka znaleziono, za każdym razem dało się racjonalnie wyjaśnić przyczynę pożaru. Znam jeden lub dwa przypadki gdzie winą można obarczyć producenta - niewłaściwy montaż lub niedopełnienie obowiązków, pozostałe obejmowała gwarancja dostawców.kooperantów icon_rolleyes.gif

Napisano

> uuuu wspólczuje

przywykłem, niestety wada blokuje rozwój w tej dziedzinie, a operacje jeśli by się powiodły kosztują tyle co 8-10 lat noszenia soczewek kontaktowych, nie wiem czy by się opłaciło....

Napisano

> no ale co? przeciez to mozliwe

oczywiście że możliwe ok.gif

Napisano

> przywykłem, niestety wada blokuje rozwój w tej dziedzinie, a operacje

> jeśli by się powiodły kosztują tyle co 8-10 lat noszenia

> soczewek kontaktowych, nie wiem czy by się opłaciło....

tez planuje operacje (lekki zez) ale nie mam pojecia ile kosztuje i ile to moze kosztowac i masz racje wada wzroku starsznie blokuje chec rozwiniecia sie w tym

Napisano

> tez planuje operacje (lekki zez) ale nie mam pojecia ile kosztuje i

> ile to moze kosztowac i masz racje wada wzroku starsznie blokuje

> chec rozwiniecia sie w tym

operacja laserowej korekcji oka kosztuje ca 2000 zł za oko, przy czym nie wszystkie wady dają się tą metodą skorygować i nigdy nie ma 100% pewności że się uda;

nie każdy może również być poddany operacji, poniżej i powyżej pewnego wieku, z jakimiś zaburzeniami innych układów itepe,

Napisano

> znaczy jakie? pytam bo miałem zamiar iść na gabaryty...

Konkretów brak, bo wyniknęło przy okazji "gadek luźnych z klientami".

Ale generalnie transport gabarytów od strony biurokratycznej to przeye..trudna sprawa.

Kwitologia przekracza czasem gabaryt gabaryta ;-)

Napisano

> otóż są, nie zrobisz legalnie w normalnym trybie prawa jazdy na

> autobus

Bez problemu zrobisz uprawnienia na autobus.

Problem może być z uzyskaniem uprawnień do przewozu zawodowego ludzi, ale z drugiej strony - może kto ma liczną rodzinę i potrzebuje np nerwosanem do kościoła z dzieciami i teściową śmigać.

Napisano

> Bez problemu zrobisz uprawnienia na autobus.

> Problem może być z uzyskaniem uprawnień do przewozu zawodowego ludzi,

> ale z drugiej strony - może kto ma liczną rodzinę i potrzebuje

> np nerwosanem do kościoła z dzieciami i teściową śmigać.

albo kupi amerykanskiego vana, rejestrowanego na 11 osób...

Napisano

> Konkretów brak, bo wyniknęło przy okazji "gadek luźnych z klientami".

> Ale generalnie transport gabarytów od strony biurokratycznej to

> przeye..trudna sprawa.

> Kwitologia przekracza czasem gabaryt gabaryta ;-)

Do gabaryta to C+E i kurs na przewóz rzeczy i nic więcej nie wymagają.ok.gif Oczywiście zanim ktoś dostanie do ciągnięcia śmigła czy inne rzeczy po kilkadziesiąt metrów to zaczyna od normalnej platformy i z czasem ta naczepka się obniża a potem wydłuża ale to zależy od praktyki i kumatości kierownika grinser006.gif Średnio coś koło roku śmiga sie prostymi naczepami niskopodwoziowymi a później wchodzą coraz bardziej skomplikowane naczepy waytogo.gif Ważna jest praktyka bo uprawnienia takie same jak na zwykły ciągnik i szmatę zlosnik.gif

Napisano

> Do gabaryta to C+E i kurs na przewóz rzeczy i nic więcej nie

> wymagają.

Mówię o zezwoleniu na przejazd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.