Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

żarówki..

Featured Replies

Napisano

Na wstepie witam wszystkich w Nowym Roku 2009!;). Oby Stilony służyły każdemu z osobna jeszcze lepiej niż rok temu cool.gif.

No a teraz żarówki;), ostatnio padło mi światło stopu - wyskoczył komunikat na kompie, ok. I tu pytanie - jakie macie żarówki świateł stopu?

Wczoraj w drodze padł prawy przód - zero komunikatu. Czy to może oznaczać, że jakiś problem ze stykami? Czy też raczej do wymiany? I to akurat w zimie...Po tym co się naczytałem o wymianie... smile.gif

Napisano

> Na wstepie witam wszystkich w Nowym Roku 2009!;). Oby Stilony służyły każdemu z osobna jeszcze lepiej niż rok temu .

Do Siego mikolaj.gif

> I tu pytanie - jakie macie żarówki świateł stopu?

281805731-%AFar%F3wki_800.jpg

> Wczoraj w drodze padł prawy przód - zero komunikatu. Czy to może oznaczać, że jakiś problem ze stykami?

Może zlosnik.gif

> Czy też raczej do wymiany?

Tego bym się spodziewał ok.gif

> I to akurat w zimie...Po tym co się naczytałem o wymianie...

Nikt nie obiecywał, że będzie lekko ... ale nie pękaj palacz.gifzlosnik.gif

Napisano

> jakie macie żarówki świateł stopu?

Normalne dwuwłóknowe. Jak w większości aut, które znam. hehe.gif

Napisano

> Wczoraj w drodze padł prawy przód - zero komunikatu.

bo stilacz ma taki pokręcony komputer że nie pokazuje jak się przednie mijania przepalą z tego co czytałem tylko przednie pozycje pokazuje i co jeszcze wkurzające nie pokazuje też jak się kończy płyn do spryskiwaczy screwy.gif

nie wspomne już o innych brakach tego "kompa"

Napisano

> bo stilacz ma taki pokręcony komputer że nie pokazuje jak się

> przednie mijania przepalą

a który komp monitoruje zarówki halogenowe....?

Napisano

Przypominam wszystkim że spamowanie na technicznym jest premiowane ! piesc.gifzolta.gif

281807617-anti-spam.jpg

post-61299-14352499322816_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Ok ok, ciężko czasem rozgraniczyć czy wątek techniczny czy też nie. bow.gifsmile.gif. Proszę zatem o przeniesienie na SSP. Mam takie pytanie, jakiego producenta H7 kupowaliście? Które długo służą? Hella? Philips? Czy na to nie ma reguły.

Napisano

> Mam takie pytanie, jakiego producenta H7 kupowaliście?

> Które długo służą? Hella?

> Philips? Czy na to nie ma reguły.

Trzeba zwracać uwagę na trwałość żarówek. Bo później jest tak, że ktoś kupuje żarówkę o krótkiej żywotności i jest zdziwiony, że po pół roku przestała świecić... a przecież Producent wcale tego nie ukrywał.

Rok temu kupiłem Philips NightGuide właśnie z uwzględnieniem ich żywotności i póki co świecą. Ale rok pracy, to żaden wynik na te żarówki.

Napisano

> Które długo służą? Czy na to nie ma reguły.

Jak dobrze poszukasz w archiwum, to znajdziesz test żarówek różnych producentów. Z tego co pamiętam najlepiej wypadły Bosch, Philips i Osram. Żarówki "tjuningowe" nie spełniały norm. sick.gif

Co do żywotności, to zasada jest prosta - żarówki +30%, +50% są mocne, ale świecą krótko. Jak chcesz mieć normalne światła, to sobie zapodaj żarówki typu LongLife. Mają grubsze żarniki, więc dłużej się palą. wink.gif

Napisano

> Philips? Czy na to nie ma reguły.

> Zerknij na Motokącik, jest ankietka => kliken

Ta ankieta odzwierciedla jedynie, kto jakie żarówki posiada. Zauważ, że ludzie kupują te żarówki, które mają więcej % i im bardziej niebieskie są. Dobrze, jak mają jeszcze w nazwie SUPER, HIPER, SPORT, EXTREME hehe.gif

Ankieta pokazuje, jak bardzo ludzie są podatni na marketing sick.gif

Napisano

> ktoś kupuje żarówkę o krótkiej żywotności i jest zdziwiony, że

> po pół roku przestała świecić...

Koledzy. Przeleciałem chyba całe forom odnośnie żarówek halogenowych i nigdzie nie znalazłem rady bardzo oczywistej, która jest zawarta na każdym opakowaniu tychże. Piszą więc tam, że bańki żarówki w trakcie montażu nie można dotknąć gołą ręką (skraca to żywotność żarówki), jeśli natomiast dotknie się, należy przemyć spirytusem. Żarówki więc należy zakładać bardzo ostrożnie, a najlepiej w rękawiczkach. Znając jednocześnie problem z zamontowaniem żarówek w naszych Stilonach JTD nie bardzo jest to wykonalne. Musimy jednak próbować montować jak piszą. W przeciwnym razie nie wiele pomogą super Filipsy, super Osramy itd. W innych pojazdach świecą dłużej, ale tam bierze się żarówkę za blaszkę wkłada na miejsce i cała operacja trwa kilka sekund.W Stilonku trzeba żaróweczką trochę się pobawić. Życzę nieskończonych luxów. drive.gif

Napisano

> Zauważ,

> że ludzie kupują te żarówki, które mają więcej % i im bardziej

> niebieskie są. Dobrze, jak mają jeszcze w nazwie SUPER, HIPER,

> SPORT, EXTREME

> Ankieta pokazuje, jak bardzo ludzie są podatni na marketing

To ze mną coś nie ten-teges... bo jak się dowiedziałem, ile jest kłopotu z wymianą żarówki w Stilo, to po przepaleniu prawej nie dość, że wymieniłem na zapas obie naraz, to jeszcze polazłem do hurtowni motoryzacyjnej i kazałem sobie dać jakieś żarówki z napisem "longlife" lub "heavy duty". I... wiecie co ? Facet, który mi je sprzedawał, miał trochę zdziwioną minę - na pamięć znał kody różnych "+50" i "+70", a nad moim zamówieniem musiał chwilę podumać hehe.gif

Dalibóg, nie pamiętam, jakiej firmy były te żarówki. Chyba Boscha ? confused.gif

Ja chyba jestem jakiś inny... czy z tym można żyć ? devil.gifzlosnik.gif

Napisano

nie wiem jak w JTD ale tak czy siak jedyna możliwość dotknięcia do bańki jest przy wyjmowaniu żarówki z pudełka, przy montażu trzyma się żarówkę za metalowy korpus

Napisano

Po Helli , Osramach +90% oraz Philipsach +50% przyszedł czas na Boscha hehe.gif podobno 3 x trwalsze od standardowych i + 50%

Zobacze co one są warte.... Stilak przetestuje long life :-)

Co do wymiany żarówek to można powiedzieć że mam już taką wprawę że z zamkniętymi oczami wymieniam cool.gif

W zeszłym tygodniu wymieniałem w ten sposób ok.gifhehe.gif

A co do "dotykania bańki" to jest to dla mnie oczywista oczywistość hehe.gif

Napisano

> A co do "dotykania bańki" to jest to dla mnie oczywista oczywistość

Jeśli chodzi o niewiedzę to Ciebie Lisek najmniej bym podejrzewał, jednak wielu o tym nie wie. Chodziło mi jeszcze o to, że w JTD trudno jest laikowi zamontować nową żarówkę nie dotykając jej. Dlatego też chciałem zwrócić uwagę na ten problem. Pozdrawiam bow.gif

Napisano

> zamontować nową żarówkę nie dotykając jej.

Tak sobie myślę, że jeśli ktoś nie wie, że bańki żarówki nie wolno dotykać paluchami, to prawdopodobnie nie wie też, że po wymianie trzeba światła ustawić. Wynika z tego, że taki ktoś nie powinien wcale wymieniać żarówek. tongue.gif

Napisano
  • Autor

byłem wczoraj u mechanika, 10 lat w serwisie fiata. Poszło mu to strasznie gładko, aż się zdziwiłem po tym co na forum czytałem, ale to pewnie doświadczenie smile.gif, czyli jednak można cool.gif. Do tego światło stopu. Koszt: 20 zł.

Napisano

> to prawdopodobnie nie wie też, że po wymianie

> trzeba światła ustawić.

ja nie wiem, dlaczego trzeba ustawić swiatla po wymianie żarówki ?

Napisano

> ja nie wiem, dlaczego trzeba ustawić swiatla po wymianie żarówki ?

Bo każda żarówka ma ciut inną geometrię i bez regulacji reflektor będzie krzywo świecił - np. prosto w oczy nadjeżdżających z naprzeciwka. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Bo każda żarówka ma ciut inną geometrię i bez regulacji reflektor

> będzie krzywo świecił - np. prosto w oczy nadjeżdżających z

> naprzeciwka.

rotfl.gif opowiem o tym przedstawicielowi osrama philipsa i innych zeby.GIF

Napisano

> Bo każda żarówka ma ciut inną geometrię

chcesz powiedzieć, że uznane firmy nie trzymają norm?????!!

mogę się z tym zgodzić jeśli chodzi o chińskie wynalazli blu/sru/mega....

Napisano

> chcesz powiedzieć, że uznane firmy nie trzymają norm?????!!

Normy mają odchyłki. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> proszę Ciebie nie brnij

Z całą premedytacją screwy.gifscrewy.gifscrewy.gifscrewy.gif, bo każda produkcja elementów mechanicznych ma dopuszalne odchylenia od wzorca.

Jeśli chodzi o żarówki H7, to polecam zapoznanie się z:

Dodatkiem 9 Kategorii H7 Arkusza H7/2 Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 97/24/WE z dnia 17 czerwca 1997 r. w sprawie niektórych części i właściwości dwu- lub trzykołowych pojazdów silnikowych.

Tu masz linkę.

Dlatego skłaniam się ku twierdzeniu, że aby reflektor z nową żarówką świecił optymalnie, należy go ustawić.

Napisano

> Dlatego skłaniam się ku twierdzeniu, że aby reflektor z nową żarówką

> świecił optymalnie, należy go ustawić.

jeżeli jest dopusczony do obrotu na terenie UE to znaczy ze spełnia normy i może być stosowane bez dorabianaia jakiejś ideologii. jak rozumiem mechanik z usług którego korzystasz ma urzadzenia kontrolno-pomiarowe spełniające wymagania ? zeby.GIF

Napisano

> Bo każda żarówka ma ciut inną geometrię i bez regulacji reflektor

> będzie krzywo świecił - np. prosto w oczy nadjeżdżających z

> naprzeciwka.

zarowki sa powtarzalne, natomiast nie powtarzalne jest "wkladanie" reka zarowki w oprawke reflektora. samo zapiecie sprezynka lub zalozenie kostki cos tam powoduje, do tego dochodza krzywe drogi i od drgan troche sie to wszystko delikatnie przestawia. zawsze czy to w PII czy corolli "ustawiam" reflektory po wmianie zarowki. najczesciej trzeba "podniesc" w poziomie swiatlo i porawic zeza w pionie.

Napisano

> Ale AFERA się zrobiła... .

No rzeczywiście afera! ... a ustawienie świateł i tak należy niezwłocznie skorygować bo odchyłki są prawie zawsze.

Napisano

> jeżeli jest dopusczony do obrotu na terenie UE to znaczy ze spełnia

> normy i może być stosowane bez dorabianaia jakiejś ideologii.

> jak rozumiem mechanik z usług którego korzystasz ma urzadzenia

> kontrolno-pomiarowe spełniające wymagania ?

Pogadaj sobie z policjantem, który stwierdzi, że masz źle ustawione światła, wypisze mandat, a do tego zabierze dowód rejestracyjny i skieruje auto na dodatkowe badania techniczne. wink.gif

Napisano

> Pogadaj sobie z policjantem, który stwierdzi, że masz źle ustawione

> światła, wypisze mandat, a do tego zabierze dowód rejestracyjny

> i skieruje auto na dodatkowe badania techniczne.

wiesz ..... policjant na oko to sobie moze palec w d..pę wsadzić

wydaje mi się ze wiesz jakie jest źródło mojego utrzymania i jakoś nie soptykam się z prośbami o kontrolę świateł po wymianie zarówki, dlatego postawa jaką tutaj obserwuję cieszy mnie ogromnie zeby.GIF

Napisano

> wiesz ..... policjant na oko to sobie moze palec w d..pę wsadzić

Zawsze możesz dyskutować lub oddać sprawę do SG. wink.gif

> wydaje mi się ze wiesz jakie jest źródło mojego utrzymania

Kiedyś słyszałem, że jesteś informatykiem. zlosnik.gif

> i jakoś nie soptykam się z prośbami o kontrolę świateł po wymianie

> zarówki, dlatego postawa jaką tutaj obserwuję cieszy mnie ogromnie zeby.GIF

Nie wiem jak traktować tę wypowiedź. frown.gif Te zęby na końcu burzą moje poczucie pewności. zlosnik.gif Proszę o doprecyzowanie.

Napisano

> Oj Secior, no jak Cię lubię ... nie daj się prowokować proszę ...

> przynajmniej na StiloKąciku

wykropkowałem zeby.GIF nie czuję się prowokowany

Napisano

> Kiedyś słyszałem, że jesteś informatykiem.

praca czy kompach nie uczyniła ze mnie informatyka zeby.GIF, żyj e z zabazpieczeń elektronicznych i min wymiany żarowek zeby.GIF

> Nie wiem jak traktować tę wypowiedź. Te zęby na końcu burzą moje

> poczucie pewności. Proszę o doprecyzowanie.

potraktuj ją poważnie, nie spotkałem sie nigdy zeby klient po wymiani przepalonej żarówki prosił o kontrolę swiateł.

Napisano

> nie spotkałem sie nigdy zeby klient po wymiani przepalonej żarówki prosił o kontrolę swiateł.

To już się nie dziwię, czemu jeździć po drogach w nocy się nie da. sciana.gif Mam jednak nadzieję, że kontrolujesz ustawienie świateł sam z siebie, nawet jak klient o to wyraźnie nie prosi. smile.gif

Napisano

> To już się nie dziwię, czemu jeździć po drogach w nocy się nie da.

oślepianie na drogach to w znaczącym procencie wina sobiepaństwa kierowców i montażu wynalazków

> Mam jednak nadzieję, że kontrolujesz ustawienie świateł sam z

> siebie, nawet jak klient o to wyraźnie nie prosi.

tylko jeżeli wymiana zarowki wymaga demontażu lamp, wtedy pracownicy kontrolują ustawienie

Napisano

> No rzeczywiście afera! ... a ustawienie świateł i tak należy

> niezwłocznie skorygować bo odchyłki są prawie zawsze.

Ja kontroluję "organoleptycznie" czyli na drzwiach garażu. Zdarzało się, że żarówka "nie siadła" dobrze i świeciła gdzieś w kosmos,

natomiast przy prawidłowym zalożeniu jeszcze nigdy zdarzyło mi się, żeby reflektor wymagał przestawienia. Może... używam za dobrych żarówek ? niewiem.gifzeby.GIF

Napisano

> natomiast przy prawidłowym zalożeniu jeszcze nigdy zdarzyło mi się,

> żeby reflektor wymagał przestawienia. Może... używam za dobrych

> żarówek ?

I w ten sposób uwaliłeś całą dyskusję.

Napisano

No to zadam głupie pytanie, jak się reguluje reflektor w stilo, bo po założeniu żarówki świeci mi troche za nisko w stosunku do drugiego (zarówka siadła dobrze)

P.S mam nadzieje, że nie trzeba znowu rozkręcać pół samochodu.

Napisano

Nie no tragedia.... czytam i nie wiem o co chodzi screwy.gifscrewy.gifpad.gif

Faktycznie żarówki różnych producentów mają inny rozkład światła.. to fakt ok.gif

Napisano

> No to zadam głupie pytanie, jak się reguluje reflektor w stilo,

Kręci się pokrętłami bliżej silnika. Wykręcając podnosi się, wkręcając opuszcza.

Napisano

ja tez uzylem dobrej zarowki jakiegos philipsa i razilo wszystkich, myslalem ze zle wsadzilem wiec wymontowalem zbiorniczek pluny sprysk zeby dobrze reka manipulowac po 15 min zrezygnowaem i pojechalem kupic inna zarowke, producent drugiej to auchan za jakies 7 euro wsadzilem i bez zadnego wciskania jak reka odjal, i na trasie swieci lepiej niz stara

Napisano

> Kręci się pokrętłami bliżej silnika. Wykręcając podnosi się,

> wkręcając opuszcza.

Przy zgaszonym silniku (tzn. krecimy -> włączamy silniki i sprawdzamy do skutku) czy można na włączonym?

Napisano

> Przy zgaszonym silniku (tzn. krecimy -> włączamy silniki i sprawdzamy

Można kręcić przy zgaszonym, ale lepiej przy zapalonym. Bierzemy zapałki (jeszcze lepiej zapalniczkę) zapalamy i kręcimy lub grzejemy się. bbq.gif

Napisano

> Przy zgaszonym silniku (tzn. krecimy -> włączamy silniki i sprawdzamy

> do skutku) czy można na włączonym?

możesz mi odpowiedzieć jaki to ma wpływ na wysokość świecenia ?

Napisano

> jak się reguluje reflektor w stilo

Jak spojrzysz na reflektor od góry, to zauważysz 2 białe sterczące patyczki sześciokątne. Jeden jest u zbiegu błotnika i reflektora (regulacja góra-dół), drugi w okolicach łączenia reflektora i grilla (regulacja prawo-lewo).

Najwygodniej do regulacji używać klucza nasadowego. wink.gif Regulacji dokonuje się przy reflektorach ustawionych na "zero" - przyciski z lewej strony deski rozdzielczej.

Napisano

> Jak spojrzysz na reflektor od góry, to zauważysz 2 białe sterczące

> patyczki sześciokątne. Jeden jest u zbiegu błotnika i reflektora

> (regulacja prawo-lewo), drugi w okolicach łączenia reflektora i

> grilla (regulacja góra-dół).

<........................>

i już masz odpowiedz dlaczego cześć samochodów ma źle ustawione reflektory zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.