Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

navi zamiast kaseciaka i kilka pytań???

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam okazję kupić taniej nawigację do stilo, ale bez karty, map i po holendersku. Co trzeba zrobić żeby dobrze chodziła ? Skąd wziąć kartę z kodem? Czy można wgrać inny język np. polski? I jak ja podłączyć?

Napisano

kluczem do odpowiedzi jest marekkoc i szukajka - do samej navi to taniej wyjdzie kupic jakś nawigacje larka/akira/etc i rozblokowac - można wrzucić tomtoma/automape/igo/mapamap

specjalista nie jestem ale sama antena do gpsu kosztuje ok 700pln + instalcja cn+ (o ile pamiętam to wtedy informacje komputera pojawiają się na tym centralnym wyświetlaczu navi a nie pod licznikiem) - jednym słowem - niech się odezwie ktoś kto to wyliczy...

mapa to kolejne 580pln - a pokrycie nie zwala z nóg (choć nie jest JUŻ kiepska)

Napisano

widzialem w dzialaniu 2009 edycje. nie moglem jej "zagiac".Wszystko znajdywal co wrzucalem

Napisano

> specjalista nie jestem ale sama antena do gpsu kosztuje ok 700pln + > instalcja cn+

po twoim opisie dokładnie widać że specjalistą nie jesteś

, chyba że chcesz tylko podać cene części zamiennych, bo nikt przy zdrowych zmysłach dokładając do swojego stilona cn+ nie kupiłby anteny gps takiej cenie , a pozostaje jeszcze kwestia anteny do telefonu

> mapa to kolejne 580pln - a pokrycie nie zwala z nóg (choć nie jest

> JUŻ kiepska)

nie zwala z nóg , skąd wiesz? testowałeś na swoim cn+?

Napisano

> po twoim opisie dokładnie widać że specjalistą nie jesteś

> , chyba że chcesz tylko podać cene części zamiennych, bo nikt przy

> zdrowych zmysłach dokładając do swojego stilona cn+ nie kupiłby

> anteny gps takiej cenie , a pozostaje jeszcze kwestia anteny do

> telefonu

> nie zwala z nóg , skąd wiesz? testowałeś na swoim cn+?

Za to Ty jesteś "specjalistą". Wpadłeś, poddałeś w wątpliwość słowa kolegi w dość niewybredny sposób nie podając żadnych konkretów i zniknąłeś.

Napisano

> nie zwala z nóg , skąd wiesz? testowałeś na swoim cn+?

bo producentem map jest NAVTEQ

Jeśli chodzi o Polskę to TeleAtlas jest o wiele lepszy. Nawet Polska od EMapy moim zdaniem dokładniejsza niż najnowszy Navteq. Do tego jeszcze można porównać objętość plików.... i sprawa jest jasna. Za to navteq spisuje sie dobrze za granica

takie małe porównanie

EMapa 2008.07

6fcbd192905452a7.jpg

Navteq

9023d4831e2e96fb.jpg

Napisano

> bo producentem map jest NAVTEQ

jeżdzę i jakoś nie udało mi się zagiąć mapy. Zna drogi, które nie zostały jeszcze nawet poasfaltowane niewiem.gif

dla mnie jest OK ok.gif powinni tylko jeszcze nad numeracją popracować i byłaby bajka waytogo.gif

Napisano

> Za to Ty jesteś "specjalistą". Wpadłeś, poddałeś w wątpliwość słowa

> kolegi w dość niewybredny sposób nie podając żadnych konkretów i

> zniknąłeś.

No nie podałem, ale też nie wprowadzam nikogo w błąd...

Napisano

> po twoim opisie dokładnie widać że specjalistą nie jesteś > , chyba że chcesz tylko podać cene części zamiennych

Sądzę że nikt nie chciał bym mieć tego zrobionego tzw sposobem druciarskim.

, bo nikt przy > zdrowych zmysłach dokładając do swojego stilona cn+ nie kupiłby > anteny gps takiej cenie , a pozostaje jeszcze kwestia anteny do > telefonu

Otóż jest to antena trójzakresowa, tzn. gps, gsm no i radio. Bodaj johnny_b2 musiał ją wymienić i wiem że go dość mocno uderzyło po kieszeni.

A zainteresowanych odsyłam do tych linków:

navi1

navi2

navi3

navi4

navi5

navi6

a warto poczytać bo tam jest wszystko co udało się odszukać na naszym forum. Step by step.

Napisano

> Ja jeżdże po Polsce i na CN+ nie narzekam

Napisałem wyraźnie

pokrycie nie zwala z nóg (choć nie jest JUŻ kiepska)

czy to znaczy że jest fatalna? Nie, to znaczy że są lepsze od niej i nie mając fabrycznie nawigacji w aucie nie widzę ekonomicznego sensu jej instalowania dla tychże map. Nie neguje ich - staram się być obiektywnym. A jako że na co dzień mam do czynienie z nawigacjami pt. automapa, mapamap, igo/miomap (to to samo) , tomtom, PC Navigator 8 truck europe wiem że są lepsze i częściej aktualizowane mapy...

Napisano

Jak johnny_b2 (jeśli faktycznie to o niego chodzi) lubi wyrzucać kase w błoto to jego sprawa.Ja montowałem cn+ z angielskiego dawcy i nie ma tam odrobiny druciarstwa i nikt nie pozna że to jest dołożony sprzęt poza fabryką.

Napisano

> po twoim opisie dokładnie widać że specjalistą nie jesteś

> , chyba że chcesz tylko podać cene części zamiennych,

o znalazłem dokładnie post johnny_b2

tutaj LINK

dokładna cena anteny 3-zakresowe j to 710pln - jednak nie jest tak źle z moją pamięcią

Napisano

antena do gpsu kosztuje ok 700pln +

> instalcja cn+ (o ile pamiętam to wtedy informacje komputera

> pojawiają się na tym centralnym wyświetlaczu navi a nie pod

> licznikiem)

to chyba o tym piszesz....

(foto kiepskie bo z telefonu)

post-107147-1435250043258_thumb.jpg

Napisano

jak dobra cena to brac, montaz ustawienia,antena to drobiazgi... mapy tez sa, i wszystko bedzie jak orginał... ok.gif

Napisano

> kluczem do odpowiedzi jest marekkoc i szukajka - do samej navi to

> taniej wyjdzie kupic jakś nawigacje larka/akira/etc i

> rozblokowac - można wrzucić tomtoma/automape/igo/mapamap

tylko ze potem gra radio , navi gada i jeszcze fon.. 3szt przyssawek do szyby ,metry kabli... zajoba dostac tylko.... grinser006.gif

> specjalista nie jestem ale sama antena do gpsu kosztuje ok 700pln +

po co antena za 700zł ?

> instalcja cn+ (o ile pamiętam to wtedy informacje komputera

> pojawiają się na tym centralnym wyświetlaczu navi a nie pod

> licznikiem) - jednym słowem - niech się odezwie ktoś kto to

> wyliczy...

nierozumie co Ty tu chciałes przekazac...

> mapa to kolejne 580pln - a pokrycie nie zwala z nóg (choć nie jest

> JUŻ kiepska)

mowisz to o ile pamietasz czy z doswiadczenia? ja chwale sobie ta mape... ok.gif

Napisano
  • Autor

Przypuśćmy, że navi kupię za 1000zł, a ile reszta kosztuje i skad wziąć kartę z kodem?

Napisano

> Przypuśćmy, że navi kupię za 1000zł, a ile reszta kosztuje i skad

> wziąć kartę z kodem?

Widzę że marekkoc ma teraz navi w kolorze do sprzedania za 1500zł . Na Twoim miejscu zamiast gołego cn+ wybrałbym ofertę markakoc, koszta wyjdą Ci podobne a u niego masz pełna pomoc w montażu, rozwiązany problem kodu, kieszeni, anten i mapy...

Napisano
  • Autor

> Widzę że marekkoc ma teraz navi<..............................>

z chęcią wybrałabym marka ale to 550 kiometrów... w jedną stronę ...

Napisano

Ale marekkoc przecież wysyła , nie trzeba do niego jechać a montaż jest naprawdę prosty i może Ci wytłumaczyć telefonicznie ok.gif

Napisano

> Przypuśćmy, że navi kupię za 1000zł, a ile reszta kosztuje i skad

> wziąć kartę z kodem?

anteny to navi i tel to około 80zł...

Napisano
  • Autor

Czy navi potrafi chodzić poprawnie bez wkładania do niej karty po zmianie softu?

Napisano

Może jednak prościej i taniej jest kupic navi 4,3" przyczepiane do szyby....

NAVI bezpośrednio podłaczone na 100% wywoła błąd body komputera... bedzie sie to objawiało między innymi miganiem wyświetlacza km.... jest na to sposób ale nalezy trochę pomajstrowac w instalacji i założyć "czasowy włacznik"

Co do samej mapy i aktualizacji to nie będę sie wypowiadał.... oryginał kilkaset zł kosztuje wink.gif

Antenka to tak jak koledzy piszą kilkadziesiąt zł

Karta z tego co wiem/pamientam jest tylko potrzebna do odpalenia telefonu.....

Zabawy troszeczke będzie ale pewnie warto ok.gifwink.gif

Ciekawy tylko jestem za ile to zostanie sprzedane.... ja stawiam na 1300 zł wink.gif

Napisano
  • Autor

Ale co podłączone bezpośrednio na 100% wywoła błąd body komputera... ?

Oryginalna navi?

mam nawigacje Navigon 2210 i jest super, bardzo dobre mapy 2009 (mam ją 1 m-c) ale chiałabym oryginał z mp3 i cd

Napisano

> Ale co podłączone bezpośrednio podłaczone na 100% wywoła błąd body

> komputera... ?

> Oryginalna navi?

tak, bo jezeli navi nie było oryginalnie w Twoim aucie to bodycomp zwarjuje i będzie błąd zeby.GIF Wyświetlacz licznika będzie mrugał. Poza tym chyba wszystko będzie działac normalnie

Napisano
  • Autor

> zwarjuje i będzie błąd Wyświetlacz licznika będzie mrugał.

Oj widzę, że się chyba zniechęcę. A jak kupię radio JVC( 7-calowy panoramiczny ekran dotykowy dvd DivX 2-DIN ) to też będzie mrugał licznik?

Napisano

> Oj widzę, że się chyba zniechęcę. A jak kupię radio JVC( 7-calowy

> panoramiczny ekran dotykowy dvd DivX 2-DIN ) to też będzie

> mrugał licznik?

W przypadku zakupu jakiegokolwiek zwykłego radia nie będzie żadnych problemów. Problem jest tylko z fabrycznymi, bo one się integrują trochę z autem.

Napisano

> Oryginalna navi?

> mam nawigacje Navigon 2210 i jest super, bardzo dobre mapy 2009 (mam

> ją 1 m-c) ale chiałabym oryginał z mp3 i cd

Kasia, daj sobie spokój z navi orginalnym, za dużo robienia, a potem będziesz się dziwić, czemu to cholerstwo nie ma pamięci (a więc za każdym razem się włącza 1 piosenka, nawet jak poprzednio słuchałaś 54) i dlaczego do cho*** nie można przewijać, i po co Ci to? grinser006.gif

Napisano

> Ale co podłączone bezpośrednio na 100% wywoła błąd body komputera...

Tak ... oryginalna navi old.gif nie miałaś nigdy NAVI i w systemie Body komputera nie ma jej "zapisanej"

> mam nawigacje Navigon 2210 i jest super, bardzo dobre mapy 2009 (mam

> ją 1 m-c) ale chiałabym oryginał z mp3

Jeśli masz dobrego elektryka to podłączy navi zgodnie z naszymi wskazówkami i będzie w miare dobrze....

Zawsze możesz samą zmieniarkę podłączyć pod swoje radyjko i będzie ok.gif ale bez MP3 no.gif ja mam kaseciaka z zmieniarką .....

Inne radyjka można podłączyć bez problemu.... jedyny minus to taki, że na wyświetlaczu licznika nie pokaze się już nazwa stacji i info z RDS-u

Sam sie zastanawiałem nad kupnem tagiego TV niewiem.gifscrewy.gif

Napisano

> mam nawigacje Navigon 2210 i jest super, bardzo dobre mapy 2009

Sorki za małe OT, ale...

Jak oceniasz te nowe mapki navigona i najważniejsze skąd je masz? Znaczy gdzie i za ile mogę je nabyć ?

526.gif

Napisano

> Tak ... oryginalna navi nie miałaś nigdy NAVI i w systemie Body

> komputera nie ma jej "zapisanej"

> Jeśli masz dobrego elektryka to podłączy navi zgodnie z naszymi

> wskazówkami i będzie w miare dobrze....

Lisku jaki bład?? po prostu body bedzie wspołpracowało z navi poprawnie z nałym ale ze egzaminer powie.. nie przewidziano... zlosnik.gif i jakie w miare dobrze... wpysk.gif bedzie jak matka fiat przykazała tylko ze po 5sek... zlosnik.gif

Napisano

> tak, bo jezeli navi nie było oryginalnie w Twoim aucie to bodycomp

> zwarjuje i będzie błąd Wyświetlacz licznika będzie mrugał. Poza

> tym chyba wszystko będzie działac normalnie

zwariuje to ja... jak to czytam... zlosnik.gif fakt działa normalnie... i nic nie mruga... zakładałem 3sztuki stilonowych navi gdzie nie było ....

Napisano

> tylko ze po 5sek...

Heeee heeee ty to wiesz i ja to wiem .... diabeł tkwi w szczegółach 033102bebe_1_prv.gif

A może sobie kupie.... bo poza urwanym odpowietrznikiem w tylnim prawym zacisku nie mam już problemów w Stilo i to dobry moment aby coś znowu rozebrać... i zepsuć winner.gif

Napisano
  • Autor

> Jak oceniasz te nowe mapki navigona i najważniejsze skąd je masz?

> Znaczy gdzie i za ile mogę je nabyć ?

Navigon 2210 ma w komplecie najnowsze mapy Navteq 40 państw i posiada TMC . Jest to tylko nawigacja bez mp3 itp., kosztuje od 500 do 600 zł, w tej cenie nic lepszego moim zdaniem z taką ilością map i tak nowych się nie znajdzie. Jak jest we wsi mała ulica polna o nazwie xxx to we wyszukiwaniu można jej nie znaleźć, ale jak dojedziemy do miejsca to jest zaznaczona na mapie i podpisana. Ogólnie mapki są bardzo dobre z dużą ilością zaznaczonych ciekawych i potrzebnych miejsc np. jadąc koło salonu fiata na mapie pojawia się kolorowe logo FIAT zlosnik.gif Wcześniej miałam ASUSA R600 z oryginalnymi mapami i z aktualizacją iGO i był o wiele gorszy od tej. Mio też wypada słabiej.

Napisano

bo poza urwanym odpowietrznikiem w tylnim

> prawym zacisku nie mam już problemów w Stilo i to dobry momemam prawy zacisk chcesz? zlosnik.gif

Napisano

> prawy zacisk chcesz?

A masz prawy tylni hehe.gif .... licze jescze, ze go uratuje i wykręce ten odpowietrznik a gumki wymienie i bedzie ok.gif ale może sie przelicze confused.gifsciana.gif

I tak naprawdę wszystko w nim będzie już sprawne.... nawet zapala od dotyku "bez świec" na mrozie po zrobieniu tej "masy" mlot.gifmlot.gif kto by przypuszczał, ze masa ma takie znaczenie hehe.gifhehe.gifmlot.gifmlot.gif a ja bym mu wszystko wymienił....

Napisano

> A masz prawy tylni .... licze jescze, ze go uratuje i wykręce ten

> odpowietrznik a gumki wymienie i bedzie ale może sie przelicze

<.......................................>

ale jaka masa gadaj... zbadam to u siebie tak na zas... zlosnik.gif

pkt9 faq kącikowego ! nono.gif

Napisano

> ale jaka masa gadaj... zbadam to u siebie tak na zas...

Ojjjjj to było tak:

Zapaliły mi sie kontrolki od swiec żarowych. standardowy komunikat o spalonej świecy ale miałem już tyle usterek, ze olałem to.... stwierdziłem, ze pewnie te świece NGK były do D...y no ale po naprawie podstawowych bolączek stwierdziłem, że czas zabrać sie za centralkę i świece.... sprawdzałem rezystancje na kablu od centralki świec względem korpusu silnika i wyszło mi 0,9 / 0,9 / 1,3 / 0,9 Ohm... oslabiony.gif no OK pomyslałem, pewnie te wtyczki... kupiłem specjalny klej do naprawy połączeń elektrycznych - przewodzących ( np: do naprawy ogrzewania szyb ) i posmarowałem nim wszystkie trzpienie świec, założyłem wtyczki i zmierzyłem na kablu:

0,8 / 0,8/ 0,8 /0,8 Ohm względem korpusu confused.gif a kontrolka nadal sie świeci .... OK nic tylko centralka padła....

rozebrałem ją ale centralka pracowała poprawnie załączała podgrzewanie i w połowie cyklu podgrzewania po około 5 sek komunikat na desce i wyświetlaczu o uszkodzeniu świec.... centralka jest na 5 świec a my mamy 4 .... pomyślałem, ze sie przeprogramowała na 2,4 JTD hehe.gif i olałem sprawe.....

ale nie dawało mi to spokoju .... przeanalizowałem cały schemat ... prosty jak drut ale coś mie tkneło

Centralka nie mierzy przecierz rezystancji świec między korpusem silnika tylko "-" akumulatora.... niby to samo ale postanowiłem zmierzyć i co yikes.gifyikes.gifyikes.gif

Rezystancja na kablach między swiecami a klemą"-" aku wyniosła: 4,8 Ohm zmieniłem miernik i to samo 4,7 Ohm confused.gif

No i zaczełem iść po kablu 1 cm srednicy ( już kilku kolegów pisało, że im to zgniło ) i jak dotarłem do złączki na skrzyni stwierdziłem, że to jej wina ... wygladała OK ... u mnie ukryta jest pod węzykiem od sprzęgła .. odkręciłem i między złączką kabla a korpusem skrzyni wszystko pokrywało zielono szara szać...

Po oczyszczeniu korpusu skrzyni i kabla skręceniu i zabezpieczeniu wszystkiego wazeliną zmierzyłem rezystancję i wyszło"

Między korpusem a klemą "-" 0 Ohm a miedzy kablami od świec a klemą 0,9 Ohm .....

Co ciekawe centralka jeszcze cały czas pokazywała bład świec.... ale po kilku kolejnych odpaleniach .... może 3 lub 4 już błąd sie nie pokazał i nie pokazuje do dzisiaj ... jest OK....

Obecnie sprawdzam i auto bez świec - wkładam i przekęcam kluczyk i odrazu na rozrusznik - auto zapala bez zająknięcia

Więc radze sprawdzić rezystancję między klemą "-" a korpusem silnika / ja sprawdzałem dokładnie przy mocowaniu śruby od osłony plastykowej od strony szyby / ale można nawet do korpusu skrzyni ... rezystancja powinna być w granicach 0 - 0,2 Ohm zależy od miernika.

Napisano

> witam

> teraz bedziesz mial nastepny problem z nawigacja

pewnie masz racje... wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.