Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mandat za $75 i .... 2 lata wiezienia za klamstwo ..

Featured Replies

Napisano

No wiec mamy sobie bylego sedziego sadu federalnego (sic!) w wieku 70 lat z emerytura $236,000 na rokgrinser006.gif.

Pewnego wieczoru jadac swoim Lexus-em i przekraczajac predkosc o 10 km/h w strefie gdzie jest limit 60km/h kamera robi mile zdjecie ( limit + 10% + 3km/h). Po drodze mija 3 tablice ostrzegajace o kamerzeidea.gif

Behra18.jpg

Tydzien poznej dostaje mily liscik do skrzynki z 3 punktami i $75 donacji dla rzadu stanowego.

speed_camera_wideweb__430x260.jpg

Postanawia jednak sklamac ... i wpisuje ze to nie on kierowaldrive.gif autem tylko znajoma z USA.

Jako ze rzad stanowy jest zawsze uparty w sciganiu swoich naleznosciadmin.gif wysyla mily liscik do USA - gdzie przychodzi odpowiedz ze dama zmarla ... dwa lata wczesniej.

W tym momencie sprawa robi sie powaznahmm.gif. Poswiadczenie nieprawdy w statutory declaration (oswiadczenie pod przysiegaidea.gif) to jest naprawde glupota.

Do akcji wkracza policja stanowa. Najwpierw potwierdzaja ze babka z USA naprawde nie zyje. Potem ustalaja kazdy ruch bylego sedziego tego dnia - karty kredytowe (czas placenia) + telefon komorkowy (miejsce pobytu), odczyty z oplat za autostrady - wileki brat czuwa admin.gif i sprawda idzie do sadu...

Facet ktory poswiecil kariere zawodawa prawu ... sklamal o 3 punkty karne pad.gif. Dzis zapadl wyrok - 3 lata wiezenia z tego dwa bez okresu warunkowego czyli de facto 2 lata wiezienia...

. Byly sedzia przyniosl z soba do sadu szczoteczkezlosnik.gif ... i chyba wiedzial co go czeka bo przyjechal Taxi a nie jak zawsze Mercedesemwink.gif

Teraz tak sobie czytam AK i wiglada ze system polaczanych kamer powstaje w PL ... Ciekawe czy takie przypadki tez bedazlosnik.gif ....

einfeld2_wideweb__470x313,0.jpg

Napisano

będą tylko, wyroki jakby mniejsze

Napisano

I prawidłowo! ok.gif

Pal sześć ten mandat - jak ktoś przekroczył, to niech weźmie na klatę, a nie kombinuje jak dziecko chcące ukryć coś przed rodzicami. screwy.gif

Ja bym zamiast więzienia zmniejszył państwową emeryturkę - do ichniej sredniej krajowej.

Od ex-sędziego chyba powinno się wyagac uczciwości. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Nie no za poświadczenie nieprawdy chyba jest do 5 lat

Poświadczenie nieprawdy to zupełnie inna bajka. wink.gif (271 kk).

Ty zapewne masz na myśli składanie fałszywych zeznań z 233 kk. wink.gif

A w przypadku zdjęć z fotoradaru informacji co do tożsamości udzielasz w trybie art. 78.4 PoRD i ewentualną sankcją za wprowadzenie w błąd jest grzywna ze wspomnianego 65 §1 i 2 kodeksu wykroczeń. wink.gif

Napisano
  • Autor

> I prawidłowo!

alez ja sie jak najbardziej zgadzamzlosnik.gif

> Pal sześć ten mandat - jak ktoś przekroczył, to niech weźmie na

> klatę, a nie kombinuje jak dziecko chcące ukryć coś przed

> rodzicami.

oczywiscie nie chodzilo o te $75 -dlatego palem wysokosc jego emerytury - ale o punkty. Mamy 12 punktow na 3 lataidea.gif a potem jak zbierzesz cale 12 to automatycznie prawko idzie na 3 miesiaceidea.gif...

> Ja bym zamiast więzienia zmniejszył państwową emeryturkę - do ichniej

tytul QC zostanie mu odebrany - (Queen's Counselor), wykresla go z rejstru prawnikow i jesli przwininenie zostalo by popelnione gdy byl jeszcze sadzia to pozegnal by sie z emerytura w ogoleidea.gif

[...]

> Od ex-sędziego chyba powinno się wyagac uczciwości.

i dlatego dostal 3 lata wiezieniazlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A u nas trwa dyskusja, że takie mandaty z automatu to bezprawie i

> chcą nową ustawę do trybunału kosntytucyjnego zaskarżyć

wiesz imvho to jest skok na kasepad.gif a nie przyczyniaja sie do poprawy bezpieczenstwa. Samdevil.gif mam wszelkie lokalizacje w GPS i tyle

speed_cameras_18_01_05.jpg

... i co na to mysli ogolnie spolecznestwo jest powszechnie wiadomo zlosnik.gif

svDIARY_wideweb__470x346,0.jpg

Napisano

> Teraz tak sobie czytam AK i wiglada ze system polaczanych kamer

> powstaje w PL ... Ciekawe czy takie przypadki tez beda ....

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

jak pewien poseł podpina się pod konwój i nawet mandatu nie dostaje to prędzej mi palma na głowie wyrośnie niż doczekam się równego traktowania takich na drodze i egzekwowania przepisów.

Napisano

> I prawidłowo!

> Pal sześć ten mandat - jak ktoś przekroczył, to niech weźmie na

> klatę, a nie kombinuje jak dziecko chcące ukryć coś przed

> rodzicami.

Racja.

> Ja bym zamiast więzienia zmniejszył państwową emeryturkę - do ichniej

> sredniej krajowej.

Ale tak się nie da - i dobrze. Emeryturę ma dlatego, że przez całe życie dużo zarabiał i dużo oddawał do kasy państwa. To są JEGO pieniądze, tylko że zgromadzone na państwowym koncie. Gdyby mu zabrać to byłaby kradzież. Tak samo jak u nas nie przejdzie zabieranie emerytur komunistom, ubekom, czy komu tam jeszcze.

> Od ex-sędziego chyba powinno się wyagac uczciwości.

Racja.

Napisano

> Nie no za poświadczenie nieprawdy chyba jest do 5 lat

z mandatami to ma być postępowanie administracyjne, a nie sądowe więc o składaniu fałszywych zeznań nie będzie mowy

Napisano
  • Autor

> z mandatami to ma być postępowanie administracyjne, a nie sądowe więc

> o składaniu fałszywych zeznań nie będzie mowy

a jaka jest roznicahmm.gif?

Napisano

> z mandatami to ma być postępowanie administracyjne, a nie sądowe więc

> o składaniu fałszywych zeznań nie będzie mowy

Nie masz gdzieś linka do projektu nowelizacji? Bo mój mały rozumek nie potrafi ogarnąć w jaki sposób chcą karać właściciela pojazdu za wykroczenie popełnione "przez pojazd". icon_rolleyes.gif Nawet w postępowaniu administracyjnym.

Napisano

> a jaka jest roznica?

z tego co słyszałem i sobie kombinuję to taka, że dostaniesz karę wymierzoną na podstawie kodeksu wykroczeń (albo czegoś co chcą wymyśleć) ale nie będziesz się od tego mógł odwołać do sądu i to ma być podstawą do uwalenia tego przez Trybunał Konstytucyjny

Napisano

jeszcze się tym tak nie interesowałem żeby szukać, na razie słucham i czekam aż uchwalą ostatecznie

z tego co wczoraj podawali to jednak granica karania została rozciągnięta na naruszenia powyżej 5km/h

Napisano
  • Autor

> z tego co słyszałem i sobie kombinuję to taka, że dostaniesz karę

> wymierzoną na podstawie kodeksu wykroczeń (albo czegoś co chcą

> wymyśleć) ale nie będziesz się od tego mógł odwołać do sądu i to

> ma być podstawą do uwalenia tego przez Trybunał Konstytucyjny

czyli cos jak kara "ostateczna"hmm.gif?

Napisano

I tak powinno byc. Przekroczenie predkosci jest wykroczeniem. Klamanie pod przysiega to przestepstwo. A idiotow powinno sie do wiezien sadzac.

Napisano
  • Autor

> I tak powinno byc. Przekroczenie predkosci jest wykroczeniem.

> Klamanie pod przysiega to przestepstwo. A idiotow powinno sie do

> wiezien sadzac.

Widzisz Marek zgadzam sie z toba w calosci- ale ja po prostu probuje to zrozumiec. W przeciwnienstwie do was sedziow federalnych jest nie wielu - czyli stanowisko naprawde prestigewaytogo.gif a facet dal takie jaja. I terazisc do pierdla w wieku 70 lat podczas gdy w trakcie kariery wyslal setki jak nie tysiace kretynow za kratyhmm.gif - nie wesola sytuacja i to za $75 pad.gif

Napisano

. I terazisc do pierdla w wieku 70 lat podczas gdy w trakcie

> kariery wyslal setki jak nie tysiace kretynow za kraty - nie

> wesola sytuacja i to za $75

Może dostanie izolatkę na 2 lata?? hmm.gif

hehe.gif

Napisano

Jakie to proste. Prawda?

Ale u nas to zaraz podniósł by się lament, że to wina dróg i Policji i cholera wie jeszcze czego.

Czemu u nas nie ma podobnych procedur. Proste i sprawdzone. Nie mówię, że takie same ale przynajmniej podobne.

Napisano

> Jakie to proste. Prawda?

> Ale u nas to zaraz podniósł by się lament, że to wina dróg i Policji

> i cholera wie jeszcze czego.

> Czemu u nas nie ma podobnych procedur.

bo u nas nie ma dróg i policja jest marna rotfl.gif

Napisano

> Teraz tak sobie czytam AK i wiglada ze system polaczanych kamer

> powstaje w PL ... Ciekawe czy takie przypadki tez beda ....

Z tego co czytalem jakiś czas temu to u nas ma byc po prostu "skok na kase" nie interesuje ich kto prowadził dostajesz rachunek do uiszczenia bez pkt.

Napisano

> z tego co wczoraj podawali to jednak granica karania została

> rozciągnięta na naruszenia powyżej 5km/h

Ja gdzieś wyczytałem, ze nawet o 1km/h wink.gif ale to pewnie kaczka czi inna gęś drukarska grinser006.gif

Napisano

> Ty zapewne masz na myśli składanie fałszywych zeznań z 233 kk.

> A w przypadku zdjęć z fotoradaru informacji co do tożsamości

> udzielasz w trybie art. 78.4 PoRD i ewentualną sankcją za

> wprowadzenie w błąd jest grzywna ze wspomnianego 65 §1 i 2

> kodeksu wykroczeń.

Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Jeśli by organ prowadzący postępowanie chciał, to nie ma problemu, żeby to zakwalifikować na 233:

Art. 233. § 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Więc tak - policjant ma zdjęcie samochodu. Na podstawie cepik-u ustala właściciela pojazdu i wzywa go w charakterze świadka do złożenia zeznań na okoliczność kto prowadził jego samochód w dniu X o godzinie Y. Takie działanie jest działaniem na podstawie kpsw, czyli jak najbardziej na podstawie ustawy.

Właściciel może oczywiście powiedzieć 'nie wiem' - i tutaj trudno by mu było zarzut postawić. Jeśli zaś powie, że auto prowadził Ulrich von Jungingen, zam. Malbork to złożył niewątpliwie fałszywe zeznanie w postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy i policjant ma materiał dowodowy do przygotowania dla prokuratora projektu aktu oskarżenia.

Napisano

> Nie masz gdzieś linka do projektu nowelizacji? Bo mój mały rozumek

> nie potrafi ogarnąć w jaki sposób chcą karać właściciela pojazdu

> za wykroczenie popełnione "przez pojazd". Nawet w postępowaniu

> administracyjnym.

Powiem Ci, nawet nie czytając ostatniej wersji tej nowelizacji.

Tak samo jak było w wypadku cła, akcyzy na samochody czy wielu innych opłat, wprowadzą to nie oglądając się na zgodność z konstytucją i innymi przepisami.

I jeżeli przysłanego kwitu nie opłacisz, to na mocy tak wprowadzonych nielegalnych przepisów ściągną Ci to z konta.

I podobnie jak w wypadku pozostałych nielegalnych ruchów i przepisów, będziesz się musiał od tego odwoływać przez cały śmiejący Ci się w pysk polski bezmiar sprawiedliwości. Aż ktoś się wkurzy i to zaskarży do Sztrasburga.

Ale nawet jeżeli Sztrasburg to uzna za nielegalne, to oni wstecz nie oddadzą pieniędzy, co najwyżej każą Ci pisać tony pism i wyjaśnień oraz udowadniać, że pod to podpadasz, metodą zmęczenia materiału.

Napisano

> Pewnego wieczoru jadac swoim Lexus-em i przekraczajac predkosc o 10

> km/h w strefie gdzie jest limit 60km/h kamera robi mile zdjecie

> ( limit + 10% + 3km/h). Po drodze mija 3 tablice ostrzegajace o

> kamerze

Widzisz, tylko że po pierwsze i ostatnie, ta strefa na pewno była tak wyraźnie oznakowana, że nawet jeżeli przegapił jeden znak, to potem miał kilka następnych, a na koniec trzy tablice ostrzegające o fotoradarze. W takich warunkach zgadzam się na ściganie.

Ale w Polsce przez "oszczędności" drogowców i durne pomysły kilku zakompleksionych twórców prawa drogowego masz co chwila sytuację, że nie masz bladego pojęcia, ile w danym miejscu możesz legalnie jechać, a znaków nie ma. Oczywiście jeżeli sobie to przeanalizujesz na statycznie, najlepiej oglądając okolicę ze dwa razy w ładny słoneczny dzień, to "w świetle przepisów" będzie jasne, że np. na odcinku 80 metrów było ograniczenie do 50 km/h, choć wcześniej i później było np. 80. Ale tak zupełnym przypadkiem ktoś tam radar sobie postawił.

Napisano
  • Autor

> Widzisz, tylko że po pierwsze i ostatnie, ta strefa na pewno była tak

> wyraźnie oznakowana, że nawet jeżeli przegapił jeden znak, to

> potem miał kilka następnych,

W NSW masz 3 znaki poprzedzajace kazda kamere. I kazdy ma wpisany limit.

speedcamerasigns.gif

[...]

> Ale w Polsce[...] znaków nie ma.

tez zalezy od stanuhmm.gif VIC nie daja zadnych znakow - i wszystkie sa ustawione na tolerancje 3km/h.

ACT ma np jeden znak ..., QLD lubuje sie w autkach pozostawionych na poboczu drogi zlosnik.gif niewinnie wygladajacych i stoi sobie auto dwa, 3 dni - i w ogole z tego co wiem juz nie buduje "stalych" slupowatych radarow.

speed%20camera%20story%20photo(3).jpg

0,,6377779,00.jpg

index.4.jpg

Oczywiście jeżeli sobie

> to przeanalizujesz na statycznie, najlepiej oglądając okolicę ze

> dwa razy w ładny słoneczny dzień, to "w świetle przepisów"

> będzie jasne, że np. na odcinku 80 metrów było ograniczenie do

> 50 km/h, choć wcześniej i później było np. 80. Ale tak zupełnym

> przypadkiem ktoś tam radar sobie postawił.

i dlatego zawsze mowilem ze to skok na $$$pad.gif

Napisano

hehe u nas takie auto od razu by ukradli a jezeli nie znalazby sie chetny to kamien na przednia szybe, spray ew demontarz sprzetu przy pomocy siekiery. musieliby postawic przy tym patrol ktoryby pilnowal inwentarza...

Napisano

u nas podobne przypadki ? hehe.gifhehe.gifhehe.gif

u nas lomiarz dostal 15 lat za zabicie trzech kobiet, pijany facet ktory celowo wjechal w grupe pieszych w trakcie ucieczki kradzionym autem przed policja i w efekcie zabil jedna osobe - dostal 10 lat....

Napisano

Znaki ostrzegające przed fotoradarem to jedno, ja piszę o znakach określających prędkość.

U nas bardzo często prędkość na danym odcinku drogi jest inna, niż na zdrowy rozsądek się wydaje.

Dlatego bardzo często ludzie widząc fotoradar hamują na zapas do 50 km/h, mimo że tam na przykład jest 70, 80 czy 90, bo nie mają pewności, czy to nie jakaś "przepisozagadka".

Jest w mojej okolicy takie miejsce, gdzie masz 40 km/h przez zakrętem w prawo, potem kilkaset metrów prostej i fotoradar. Tyle że kilkanaście metrów przed fotoradarem jest "serek" czyli wysepka z kapliczką i jakaś droga w lewo. Ale jeżeli nie wysiądziesz z samochodu i taśmą nie zmierzysz, ile ona ma asfaltu zanim przechodzi w gruntówkę, to nie wiesz czy według polskiego prawa stanowi skrzyżowanie, które odwołuje owo 40 km/h i przywraca 50 km/h, bo jesteś na terenie zabudowanym, czy nie. A nawet jeżeli odwołuje, to kilkanaście metrów przed FR, a on może robić zdjęcia z 60 metrów.

Napisano

czy u was przekroczenie np. o 10km/h liczone jest od dozwolonej predkosci (na znaku) czy od dozwolonej predkosci + limit?

Napisano

> czy u was przekroczenie np. o 10km/h liczone jest od dozwolonej

> predkosci (na znaku) czy od dozwolonej predkosci + limit?

Na całym świecie jest liczone od "znaku".

Napisano

> Powiem Ci, nawet nie czytając ostatniej wersji tej nowelizacji.

> [...]

Pomimo, że wiem jak u nas wygląda proces ustawodawczy, ciężko jest mi uwierzyć, że przejdzie nowelizacja niezgodna z tak ważnym przepisem Konstytucji. Bo jeśli wprowadzą przepis, który będzie nakłaał karę na kogoś, kto wykroczenia nie popełnił, to ja szukam sobie nowego zawodu. zlosnik.gif

Napisano

> Na całym świecie jest liczone od "znaku".

to cos sie zmienilo

kilka lat temu kumpel mieszkajacy w Niemczech dostal mandat za przekroczenie predkosci z uwzglednieniem limitu 10%

Napisano

> to cos sie zmienilo

> kilka lat temu kumpel mieszkajacy w Niemczech dostal mandat za

> przekroczenie predkosci z uwzglednieniem limitu 10%

Nie. Obowiązuje prędkość na znakach. To czy policja Ci da "limit" czy nie, zależy od jej uznania. Tak jak pisałem - we Francji przy małych przekroczeniach danego progu policja odejmuje z zasady 6 km na poczet przekłamań, czyli jadąc 55/50 masz szanse nie zapłacić. Ale jeżeli pojedziesz 90/50, to Ci już niekoniecznie odejmą owe 6 km/h.

Napisano

> Pomimo, że wiem jak u nas wygląda proces ustawodawczy, ciężko jest mi

> uwierzyć, że przejdzie nowelizacja niezgodna z tak ważnym

> przepisem Konstytucji. Bo jeśli wprowadzą przepis, który będzie

> nakłaał karę na kogoś, kto wykroczenia nie popełnił, to ja

> szukam sobie nowego zawodu.

To zmieniaj, bo na co drugiej klatce schodowej jest napis "za szkody wyrządzone przez dzieci odpowiadają rodzice" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie. Obowiązuje prędkość na znakach. To czy policja Ci da "limit" czy

> nie, zależy od jej uznania. [...]

Wezmy tez pod uwage ze urzadzenia staja sie dokladniesze np radar vs lidar.

WA.htm5.jpg

movie_thumb220x165.jpg

320765213_99f126b79d.jpg

Napisano

> Wezmy tez pod uwage ze urzadzenia staja sie dokladniesze np radar vs

> lidar.

OK, tylko co ma do bezpieczeństwa ruchu określenie prędkości z dokładnością do 0,0001 km/h?

Wpadamy w paranoję.

Napisano

> Nic to, pozostaje śledzić proces legislacyjny a potem w razie czego

> uwalanie tego przez TK.

I TK da rok na zmianę a przez ten czas i tak rodzice będą odpowiadali. I jeżeli nie złożą indywidualnych protestów o ukaranie z nieważnego prawa, to grzywny im przepadną.

Dla mnie ten mechanizm nadaje się do zaskarżenia do Sztrasburga. W cywilizowanym świecie jeżeli państwo poszkoduje obywatela, to ono samo bez wezwania naprawia szkodę. U nas jest na odwrót - to Ty masz płacić daniny bez wezwania, ale jeżeli były nielegalne a nie zaprotestujesz, to zostałeś jeleniem.

Napisano
  • Autor

> OK, tylko co ma do bezpieczeństwa ruchu określenie prędkości z

> dokładnością do 0,0001 km/h?

> Wpadamy w paranoję.

oczywiscie zadna - oprocz skoku na twoj portfelzlosnik.gif ale to akurat nie ma znaczenia czy bedzie to 0.0001 km czy 10 kmzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.