Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i zaczął chlać całkiem (?) bez powodu :(

Featured Replies

Napisano

Czyli mój stilon zaczął nadużywać ON i obecnie spalanie mam 8,5 po mieście. Fakt , że korki i średnia 23km\h ale to chyba za dużo. Na pierwszy rzut poszedł przepływomierz (jest nowy Bosch) - ale to nie uspokoiło pijaka. Brak kopcenia, przyśpieszenia może minimalnie gorsze, Verva zalana, silnik równo pracuje. Co może być przyczyną tego nałogu?

W desperacji myślę o czyszczeniu dolotu (kolektor i mapsensor.... ?). Kontrolki nic nie sygnalizują.

Proszę o rady podnoszące na duchu zeby.GIF

P.S. Jutro jeszcze przedmucham dolot i wylot... ale czy pomoże....

Napisano

Swego czasu spalanie mi podskoczyło na 8-9l.,a przyczyną było zsunięcie się odrobinę jednego z przewodów od zaworu odpowiadającego za ciśnienie w turbinę-zaworek przeniosłem na obudowę akumulatora,ale słabo docisnąłem opaski.

Napisano

Nie wiem czy 8,5 litra to już stan alarmowy, ale na pewno "podgorączkowy". Obecnie u mnie spalanie na poziomie 7,3 do 7,5 litra, traktuję jako normalne w cyklu stricte miejskim.

Koła 17/215, klimatyzacja, korki, raczej sporo gwałtownych przyspieszeń - kiedy tylko troszkę się rozluźni na drodze - to wszystko ma decydujący wpływ na spalanie.

Jak widzę z opisu kolega z Wawy, więc o jakimś płynnym ruchu drogowym, też raczej należy zapomnieć... Dlatego jeżeli to spalanie wzrastało miarowo, a nie nastąpił gwałtowny skok, to potraktowałbym to jako normę - może lekko zawyżona - ale nie patologię yikes.gif

Nie zmienia to jednak faktu, że koszta eksploatacji w paliwie po kilku tygodniach zaczną być odczuwalne oslabiony.gif

Napisano

weekend sie zbliza znajdz godzine czasu , zrob testowe 50-100km po jakiejs "trasie" z zacisnietymi zebami i 90kmh . Sprawdzisz sobie czy pali jak palil czy sie dzieja cuda bez zagladanie pod mache. ok.gif

Napisano

U mnie zużycie ON wzrosło po założeniu opon 215 oraz po włączeniu klimatyzacji o około 1 litr. Obecnie po mieście ( średnia prędkość około 28 km/h) to coś koło 8 litrów. Acha, pacjent na witaminach grinser006.gif Myślę że 8,5 to nie jest jakiś dramat.

Napisano

U mnie do niedawna Stylon palił sporo mniej w zimie niż w lecie.. po losowej wymianie przeplywki pali normalnie... póki co 6,1 w mieście (bez szarżowania) !

Za to od wczoraj pojawia mi się dyskoteka w trakcie jazdy ABS, ASR, ESP failur... no cóż .. coś za coś smile.gif musze przylozyc sie do tematu bo w czerwcu potrzebuje ABS i reszty na wyprawę do kolebki Fiata!

Napisano

> Czyli mój stilon zaczął nadużywać ON i obecnie spalanie mam 8,5 po

Ale to z wirusem ... bo nie pamientam wink.gif

Nie wiem ja ostatnio mam spalanie na poziomie 5,2 litra - srednia 48 km/h ale nie but.gif z wirusem... na razie zrobiłem 640 km i jest jeszcze z może z 40% paliwka w baku...

Sprawdzam jak sie auto zachowa po wymianie uszczelnienia na 3 wtryskiwaczu... wink.gif

średnio mi paliło w granicach 5,8

Napisano
  • Autor

Jeżdżę codziennie rano do pracy jakieś 8km i wracam wieczorem do domu ta samą drogą. Jedynie czasem nieco więcej krążę po mieście. Jednakże auto wcześniej paliło ok. 6.2 po mieście (w sumie niezależnie od tego czy z wirusem czy bez). Skok na 8.4-5 to trochę za dużo. Podejrzewam też wtryskiwacze bo w tym wieku (przebieg) może szwankować.

Umówiłem się do ASO na "poświętach" i panowie mechanicy zobaczą w czym problem.

Napisano

moje seryjne 1.9 w korkach po Krakowie z klimą i na 17" pali maksymalnie 8.2 (wg komputera)

Napisano

> moje seryjne 1.9 w korkach po Krakowie z klimą i na 17" pali

> maksymalnie 8.2 (wg komputera)

też mam 8.2 po wymianie wtryskiwacza, przed było już 8,5 - 9.0.

Napisano

To takie spalanie raczej w normie.... silnik nawet sie nie nagrzeje.... na takie trasy idealny by był 1,2 ok.gif w benzynie

Ja mam znacznie dalej do pracy spineyes.gif i po drodze zaledwie 34 światła sick.gif ...... no are raczej stoje średnio na 1/3 z nich .... no czasami na 3/4 a czasami w korkach na obwodnicy 3-miasta oslabiony.gif...... więc średnia kiepska...

Napisano

Proponuje sprawdzić poprawnośc pracy EGR, zacinajacy się zawór potrafi podneść spalanie własnie do takich wyników. Objawami moga być dymienie (bardzo dobrze widac w nocy w lusterku, wświatłach auta jadacego za nami), poszarpywanie przy przyspieszaniu i dośc charakterystyczny smród niedopalonego paliwa w trakcie pracy na biegu jałowym.

Napisano

Moje JTD 115KM pali ok 5.3 - 5.6 trasa 140km 90% autostrada (bez szalenstw), ale wieczorem widac w swiatlach samochodow za mna dymek, w ciagu dnia przy gwaltownym przypieszaniu tez wystepuja te efekty.

EGR byl czyszczony, a z zawarosci mozna by wyprodukowac pare olowkow;) overboosta nie ruszalem. Mam watpliwosci czy wszytko jest ok bo pali stosunkowo malo ale dymi niewiem.gif

Napisano
  • Autor

klnie.gifDzisiaj jeszcze gorzej frown.gif bo dochodzi na mieście do 9,1. Ale zajrze jutro pod maskę bo jeszcze nie zaglądałem...

Na domiar złego przy włączonej klimie nie kapie z rurki frown.gif tzn. kapie pewnie gdzieś do środka. icon_eek.gif

A miało być tak pięknie....

Napisano

> Na domiar złego przy włączonej klimie nie kapie z rurki tzn. kapie

Oj... to możesz miec akwarium w aucie.....

Napisano
  • Autor

> weekend sie zbliza znajdz godzine czasu , zrob testowe 50-100km po

> jakiejs "trasie" z zacisnietymi zebami i 90kmh . Sprawdzisz

> sobie czy pali jak palil czy sie dzieja cuda bez zagladanie pod

> mache.

Właśnie wróciłem z trasy W-wa - Płońsk -W-wa. Tak jakby wróciło do normy: średnia 5,4 . Przy spokojnej jeździe mozna spokojnie zejść poniżej 5. Chyba jednak jest w miarę normalnie. Więc znaczy się trza było wywietrzyć katalizator, przedmuchać do- i wylot (pomógł Seat Leon z_lol1.gif ). Ale rano przed podróżą rozebrałem zawór owerboost i wyczyściłem go montując go już tym razem na obudowie aku.

Nadal jednak pozostaję czujny jak chodzi o spalanie. Profilaktycznie EGR także wyczyszczę w najbliższych dniach.

Wężyk od klimy poprawiony - kapać nie powinno.

Napisano

przy 184km i 305nm to jednak chyba to wcale nie za wiele... w mieście po zatankowaniu i dużych korkach spokojnie leci pod 9.0L a na trasie potrafi zlecieć do 4.3....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.