Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony bieżnikowane, opinie

Featured Replies

Napisano

Znalazłem cos takiego:

http://www.oponyaston.pl/

Ponieważ przyszła konieczność zmiany ogumienia na nowe, pytanie brzmi czy ktoś ma jakieś doświadczenia w kwestii opon bieżnikowanych? Co to jest warte?

Napisano

jedni chwalą drudzy odradzają wink.gif

Ja należę do tych durgich, zakupiłem auto właśnie na takich oponach tylko, że "nowych" od poprzedneigo właściciela, który nie był dość przewidujący, żeby do alusów jakiejś śruby z patentem nie dać no.gif Dostałem fakturę zakupu z /jakieś miesiąc wcześniej kupowane/. Pomijam fakt, że diabelsko głośne były i na deszczu totalna porażka ale był problem z ich wyważeniem. Na feldze były ciężarki ale o takiej masie, co przy normalnej oponie na całyum aucie. Kilku męczyło się z wyważeniem ale jakoś specjalnego efektu to nie dawało, powyżej 100 km/h autem telepało.

Pojechałem z tym co je kupował rekalamowc, chcieli dać inny kompllet ale wolałem kasę, dorzuciłem do nich parę zeta i nowe kupiłem.

Felgi te same zostały- a problem z wyważeniem zniknął ok.gif i telepanie samochodem też.

Ale ilu userów tyle opinii wink.gif Cięzko będziesz miał.

Napisano

> Co to jest warte?

bardzo dobre opony ...

... do przyczepki 893goodvibes.gif

M.

P.S.

Jedno auto przyprowadzilem z niemiec na bieznikowanych i opony polecialy na smietnik, bo nie dalo sie na tym jezdzic no.gif

Napisano

ogólnie odradzam - miałem kiedyś bieżnikowane. Na deszczu to jest jedna wielka tragedia. Jedziesz, jak na lodzie no.gif lepiej dopłać i kup jakieś nowe chińskie wanli albo nankang albo cuś w tym stylu ok.gif

Napisano

> czy ktoś ma jakieś doświadczenia w kwestii opon bieżnikowanych?

> Co to jest warte?

Z dwojga złego wolę używane niż bieżnikowane gdyż:

na używki też dostaję gwarancje smile.gif

w bieżnikowanych bieżnik jest... można powiedzieć "naklejany" ale druty są stare....

poza tym jakoś wolę kupić używane

Napisano

> Co to jest warte?

tyle ile kosztuje wink.gif

miałem i na razie nie chce, choć nigdy mnie nie zawiodły (wystrzał czy cuś podobnego)

ale

nigdy nie byłem ich pewien tak jak przy nowych

jakość odbiegała od nowych - duże ciężarki, jakość gumy - IMO szybciej sie starzały

IMO lepiej dopłacić i kupić jakieś budżetowe, u mnie różnica na kpl to niecałe 200zł

Napisano

Biednego na byle co nie stac...

Mialem w nexii i szczerze mowiac kila mogila...

Byly to zimowki a ze sniegiem lepiej radzily sobie kormorany impulser ,ktore mialem wczesniej...

Jazda na deszczu masakra + straszny halas.

Napisano

Miałem bieżnikowane i to była jedna wielka tragedia.Szybciej wymieniałem je jak zakładałem.Na deszczu jak na łyżwach a po suchym dobrze do puki się nie rozgrzały.

Napisano
  • Autor

Wszystko jasne, dzięki za informacje.

Napisano

> Znalazłem cos takiego:

> http://www.oponyaston.pl/

> Ponieważ przyszła konieczność zmiany ogumienia na nowe, pytanie brzmi

> Co to jest warte?

A to i ja się wypowiem. Miałem w służbówce, nie pamiętam jakie, ale z Olsztyna. Przy normalnym ciśnieniu trochę pływały, jak sie dało 2,4 to było ok. Parę tyk.km przejechałem i tyle powiem, że nieco piszczały przy ruszaniu (Nubira 2,0), ale dało się jeździć, w deszczu też. Żadna rewelacja, ale za 100 od sztuki nie było źle.

Napisano

> Znalazłem cos takiego:

> http://www.oponyaston.pl/

> Ponieważ przyszła konieczność zmiany ogumienia na nowe, pytanie brzmi

> Co to jest warte?

jeśli masz malucha, cc/sc, tico lub matiza to sobie możesz kupić nadlewki

w innym wypadku nie polecam no.gif

Napisano

> jeśli masz malucha, cc/sc, tico lub matiza to sobie możesz kupić

> nadlewki

> w innym wypadku nie polecam

Wlasnie szukam dla matuli do Tico (dalem nawet watek na Gieldzie) i tak przegadalem allegro i zastanawialem sie czy nie kupic matuli nowych bieznikowanych, kpl 200zl o TU

Napisano

> Wlasnie szukam dla matuli do Tico (dalem nawet watek na Gieldzie) i

> tak przegadalem allegro i zastanawialem sie czy nie kupic matuli

> nowych bieznikowanych, kpl 200zl o TU

ja matce do cc700 4 lata temu zakupiłem nowe bieżnikowane zimowe gumy 135/80/13 w zawrotnej cenie 29zł/szt z wysyłką!! (120zł/kpl)

gumy do dziś sprawują się ok, w kopnym śniegu świetnie dają radę

tyle że jest jedno ale .............. te auto nie rozwija większych prędkości niż 80km/h i rocznie przejeżdża max 4 tyś km

w innym wypadku nie zdecydowałbym się na nie

Napisano

> ja matce do cc700 4 lata temu zakupiłem nowe bieżnikowane zimowe gumy

> 135/80/13 w zawrotnej cenie 29zł/szt z wysyłką!! (120zł/kpl)

> gumy do dziś sprawują się ok, w kopnym śniegu świetnie dają radę

> tyle że jest jedno ale .............. te auto nie rozwija większych

> prędkości niż 80km/h i rocznie przejeżdża max 4 tyś km

> w innym wypadku nie zdecydowałbym się na nie

U mnie matula popitala Tikaczem po 110-120km/h (moja krew), robi codziennie trase do i z pracy - 7km w 1 strone, czasem jakis wypad do miasta na zakupy (20km) i 1 max 2x w roku wycieczka Tikaczem nad morze smile.gif

Napisano

Brat miał w dwóch autach zimówki bieznikowane i sobie chwalił.

Koszt był ok 65zł za 14'' i rok później ok 80zł za 15''.

Po dwóch sezonach zużycie było w normie przebieg ok 10-12k na sezon zimowy.

W trzecim sezonie zaczynały się może robić lekko śliskie na mokrym, ale na śniegu nie było problemu.

Wszystko zalezy jak kto jeździ i ile jeździ.

Generalnie każda opona po 5-6 latach staje sie na tyle twarda, że przydałoby się ją wymienić.

Pozatym czy opona bieznikowana czy nie w zależności od stylu jazdy wytrzymuje ok 60k km.

Pozdrawiam

Napisano

Mialem bieżnikowane zimówki Marangoni Marix - na tylnej osi - na przedniej bym sie bal zakładać. Po trzech latach na jednej wywaliło bąbel i poszła na śmietnik tuz przed zakończeniem sezonu zimowego, zanim jeszcze dało się założyć letnie opony. Raczej nie polecam bieżnikowanych opon.

Napisano

Kupiłem niemieckie, z tym całym certyfikatem TUV. Były to zimówki. Na początku sobie strasznie zachwalałem. Po zdjęciu opon, okazało się, że poodpadały kostki z bieżnika. Nigdy więcej bieżnikowanych opon.

Napisano

Jestem z tych, ktorzy powiedza, ze nigdy bieznikowanych opon.

Kupilem auto z bieznikowanymi (nie do konca bylem swiadom, ze to bieznikowane) i o malo sie nie zabilem, jak z jednej, podczas wyprzedzania innego samochodu, oderwala sie cala czolowa czesc opony (guma z bieznikiem).

Ciesze sie, ze mnie nie sciagnelo z drogi.

Napisano

Miałam bieżnikowane w Toledo, na niemieckiej autostradzie zgubiłam pół bieżnika. Na szczęście nic się nie stało, ale do Polskiej granicy walczyłam ze ściąganiem i biciem kierownicy. Nigdy więcej nalewek, wolę nie mieć na waciki grinser006.gif ale opony kupuję porządne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.