Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

od dziś brak OC to tylko mandat

Featured Replies

Napisano

> powiem tak- nie będziemy się sprzeczać bo nie tędy droga!

> niestety życie zweryfikuje kto z nas miał rację- a obawiam się że

> moje słowa się potwierdzą za parę miesięcy- oby nie

moje już zweryfikowało - świstek polisy nie świadczy o niczym (patrz moja odpowiedź na posta mar00hy. Policja była na miejscu, polisa sprawcy była sfałszowana, doniesienie do prokuratury też było - sprawa umorzona... Do tej pory bujam się o odszkodowanie za szkody osobowe (a dzwona miałem prawie 2,5 roku temu)

Napisano

> Twierdzisz, że centralna ewidencja pojazdów nie istnieje? Możesz to

> poprzeć jakimiś dowodami?

> mar00ha

a ten swoje... rotfl.gif dowody i dowody , to Ty poprzyj dowodami ze funkcjonuje, bo ze istnieje to ja wiem, ale z jej funkcjonowaniem to juz inna sprawa

Napisano

> był

> reszta o czym piszesz Marek to pobożne życzenia ustawodawcy

Czyli sugerujesz, że obecnie mamy sytuację, w której "hulaj dusza, piekła nie ma"? hmm.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Czyli sugerujesz, że obecnie mamy sytuację, w której "hulaj dusza,

> piekła nie ma"?

> mar00ha

spotkałem się z sytuacją, w której to znajomy dzwonił do swojej żony, żeby mu dowiozła dokumenty tam gdzie teraz stoi, bo go policja chce lawetą potraktować icon_rolleyes.gif

Napisano

> piekła nie ma"?

> mar00ha

Tak - przynajmniej jeśli chodzi o OC.

Napisano

Pociągnę leciuchno temat ... coby nie było, że w PL jest bolszewicko, a gdzie indziej full swoboda i demokracja smirk.gif cyt.:

Quote:

We Włoszech z kolei przy braku OC zatrzymany zostaje dowód rejestracyjny i prawo jazdy, a kierowca płaci mandat do 1500 euro i w ciągu 15 dni musi wykupić polisę. Surowo traktowani są też kierowcy w Wielkiej Brytanii. Pojazd jest rekwirowany, a sprawa przekazywana do sądu, który w toku postępowania nakazuje dostarczenie dokumentów potwierdzających ochronę ubezpieczeniową. Jeśli posiadacz auta nie dostarczy dokumentu, pojazd jest złomowany.

Źródło: http://www.rp.pl/artykul/327832.html

Napisano

> Pociągnę leciuchno temat ... coby nie było, że w PL jest bolszewicko,

> a gdzie indziej full swoboda i demokracja cyt.:Quote:

> We Włoszech z kolei przy braku OC zatrzymany zostaje dowód

> rejestracyjny i prawo jazdy, a kierowca płaci mandat do 1500

> euro i w ciągu 15 dni musi wykupić polisę. Surowo traktowani są

> też kierowcy w Wielkiej Brytanii. Pojazd jest rekwirowany, a

> sprawa przekazywana do sądu, który w toku postępowania nakazuje

> dostarczenie dokumentów potwierdzających ochronę

> ubezpieczeniową. Jeśli posiadacz auta nie dostarczy dokumentu,

> pojazd jest złomowany.

No i bardzo dobrze.

Tylko ciekawe czy w tych krajach tez jest obowiazek wykupienia OC na auto ktorym sie nie jezdzi.

Napisano

Pewnie temat był już wałkowany.

Ja uważam, że OC powinno dotyczyć kierowcy, a nie maszyny.

Nie byłoby wówczas tak wielu "kozaków" w służbowych samochodach, których nie obchodzi to, że rozbili samochód, nie na mnie ubezpieczony to co tam. Firma straci zniżki.

Potwierdzenie zawarcia umowy ubezpieczeniowej powinno się wozić ze sobą gdyż w przypadku stłuczki czy wypadku o wiele łatwiej jest się dogadać i spisać oświadczenie.

W przypadku gdy kierowca nie ma polisy, zabierane jest mu PJ i samochód.

Dokumenty i pojazd odzyska w chwili przedstawienia dowodu zawarcia polisy.

Napisano

> Pewnie temat był już wałkowany.

> Ja uważam, że OC powinno dotyczyć kierowcy, a nie maszyny.

> Nie byłoby wówczas tak wielu "kozaków" w służbowych samochodach,

> których nie obchodzi to, że rozbili samochód, nie na mnie

> ubezpieczony to co tam. Firma straci zniżki.

> Potwierdzenie zawarcia umowy ubezpieczeniowej powinno się wozić ze

> sobą gdyż w przypadku stłuczki czy wypadku o wiele łatwiej jest

> się dogadać i spisać oświadczenie.

> W przypadku gdy kierowca nie ma polisy, zabierane jest mu PJ i

> samochód.

> Dokumenty i pojazd odzyska w chwili przedstawienia dowodu zawarcia

> polisy.

Zgadzam sie

Polisa powinna byc wystawiana na kierowce.

Ponad to , nie trudno wyobrazic sobie ile klopotow bedzie w razie nawet drobnej kolizji jak np. sprawca bedzie twierdzil ze ma wykupiona polise - tylko nie przy sobie.

Nie bedzie wyjsca ja wzywac policje , badz co tulac sie za gosciem do domu , a jak bedzie z innego miasta.

Chyba nie trudno wozic ze soba kawaleczke kartki.

pozdro

Napisano

> Ponad to , nie trudno wyobrazic sobie ile klopotow bedzie w razie

> nawet drobnej kolizji jak np. sprawca bedzie twierdzil ze ma

> wykupiona polise - tylko nie przy sobie.

Czyli nic się nie zmieni w stosunku do obecnej sytuacji. smirk.gif

mar00ha

Napisano

> Dzięki nowelizacji kodeksu, kierowcy jadącyu pojazdem bez OC dostaną

> mandat w wys. 250 zł i tyle.

Może cała dyskusja będzie niepotrzebna bo Polska Izba Ubezpieczeń wystąpiła do Trybunału Konstytucyjnego o zbadanie zgodności tej ustawy z prawem europejskim oraz, że ta ustawa zachęca do niepłacenia OC.

Napisano

> Dzięki nowelizacji kodeksu, kierowcy jadącyu pojazdem bez OC dostaną mandat w wys. 250 zł i tyle.

nie ma takiej nowelizacji.........

zmienia się tylko to, że pojazd nie będzie holowany, nie będzie zatrzymywany dowód rejestracyjny pojazdu, a FG będzie pisemnie powiadamiany po sprawdzeniu w bazie danych.....przez czynnik kontrolujacy.....

mandat za brak wymaganego dokumentu przy sobie - czyli OC - nadal będzie w wysokości 50zł (dla niedowiarków polecam taryfikator zlosnik.gif), oczywiście 50zł za każdy dokument.......

może nie wiecie, ale od czasu gdy weszliśmy do UE, kierowcy pojazdów zarejestrowanych w UE mogli nie mieć przy sobie OC i pojazdów nie holowano, gdyż gwarantem ubezpieczenia były tablice rejestracyjne pojazdu,

oczywiście w przypadku braku takiego dokumentu, tak samo jak i nasi kierowcy podlegali ukaraniu mandatem w wys 50zł za brak tego dokumentu przy sobie....tyle że nasze autka holowano a te z innych krajów UE nie....

teraz holowaniu bedą podlegać te inne nie z UE....

i IMO jest to słuszne, szczególnie w przypadkach gdy ktoś takiego dokumentu zapomniał....

holowanie to koszty, parking to koszty.....a czasem wartość auta była zbyt niska w stosunku do kosztów.....

natomiast powinno się drastycznie podnieść sankcje dla tych co autek nie ubezpieczają....

niech złom sobie zabiorą, ale poniosą srogie konsekwencje.....braku ubezpieczenia....

założenia powstania bazy danych są słuszne, lecz problemem największym jest współpraca z tą bazą ubezpieczycieli, czyli przekazanie do bazy danych o ubezpieczeniu pojazdu....nie wspominając już o wymówieniu polisy po sprzedaży, ubezpieczeniu po kupnie lub nie itd.......

Napisano

> piekła nie ma"?

> mar00ha

teoretycznie tak, tylko jak cos się "usra" tzn. dzwonek to zaczną się kłopoty zarówno dla poszkodowanego jak i sprawcy, bo:

A/jeżeli nie ma przy sobie OC kłopot poszkodowanego

B/ nie ma bo w ogóle nie wykupił to kłopot róniez poszkodowanego i też finansowy dla sprawcy- fundusz gwarancyjny etc.

A bankowo policial.gif nie ma dostępu do bazy ubezpieczonych zlosnik.gif bynajmniej z radiowozu grinser006.gif gdzie w sumie to taka załoga mogłaby wszystko na miejscu ogarnąć.

taki racjonalizatorski pomysł ktos miał tylko, że wyszło jak zawsze sick.gif

Napisano

> A bankowo nie ma dostępu do bazy ubezpieczonych bynajmniej z

> radiowozu gdzie w sumie to taka załoga mogłaby wszystko na miejscu ogarnąć.

Że z radiowozu ma dostęp to w najśmielszych marzeniach nawet sobie nie wyobrażałem. Mam jednak cichą nadzieję, że chociaż w komendzie ma. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Że z radiowozu ma dostęp to w najśmielszych marzeniach nawet sobie

> nie wyobrażałem. Mam jednak cichą nadzieję, że chociaż w

> komendzie ma.

> mar00ha

Marek nadzieja matką głupich... biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

może kiedyś z czasem to będzie jak w normalnych cywilizowanych krajach, bo ku temu z perspektywy lat i obserwacji wynika. Tylko dlaczego czegos kompleksowo nie skopiują jak jest dobre tylko z kontekstu to wyrwą i potem latami babole trzeba prostować. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.