Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprawdzic ile pradu zzera na postoju????...

Featured Replies

Napisano

...bo zaraz mnie szlag trafi angryfire.gif

Nie bede ladowal prostownikiem aku co drugi dzien pomimo 50-100km przejechanych codziennie sciana.gif

1. Czy zwyczajnym, najprostszym miernikiem za kilkanascie zlotych jestem w stanie sprawdzic co mi prad pochlania jak Bestia stoi zgaszony??? hmm.gif

2.Gdzie sie mam wpiac i jak ustawic,zeby ten pobor pradu ustalic? hmm.gif

3.Jakie sa wartosci w granicach normy przy ktorych samochod postoi wiecej niz 3 dni nie odpalany i aku 44ah nie zdechnie??? hmm.gif

Co do tego co jest podpiete bezposrednio pod aku:

-centralny zamek,

-elektryczne szyby,

-radio tez moge wlaczyc bez odpalania wozu(ale kabelka bezposrenio nie widzeialem wiec to chyba fabryczna instalacja)

-oswietlenie wnetrza z czego jedna zarowka jest spalona i nie swieci.

Elektryka jest puszczona bezposrednio z aku do przelacznikow i silniczkow, wiec nie bardzo ma gdzie ten prad gubic, jednakowoz przyciski maja po jednej diodzie wsadzonej w ramach podswietlania (ktore sieca caly czas, ale 2 diody chyba nie zezra calego aku w ciagu dnia irked.gif ), dlatego chce wszystko pomierzyc ok.gif

Nie bardzo jest sens kupowania nowego aku jak go zaraz nie bedzie pad.gif

Panowie-szybka instrukcja, prosze blagam.gif20.GIF

Napisano

ustawiasz miernik na Amperomierz, jakieś dzięsiąte części ampera

wypinasz + z aku i jeden kabelek z miernika trzymasz przy klemie a drugi przykładasz do bolca na aku (też +)

Napisano

przy wyłączonych alarmach i innych dziadostwach 0.02A u mnie wynosi ok.gif

Napisano

> ustawiasz miernik na Amperomierz, jakieś dzięsiąte części ampera

> wypinasz + z aku i jeden kabelek z miernika trzymasz przy klemie a > drugi przykładasz do bolca na aku (też +)

i wtedy zdejmujesz klemę "+" nie przerywając obwodu - obwód zamknie Ci amperomierz (generalnie multimetr na zakresie A)

Napisano
  • Autor

> i wtedy zdejmujesz klemę "+" nie przerywając obwodu - obwód zamknie

> Ci amperomierz (generalnie multimetr na zakresie A)

Sciagnalem kleme i wtedy wpialem multimetr miedzy kleme, a bolec i na 2000u,20m,200m A wynik to -1, a jak przelaczylem na 10 to pokazalo 0.00-albo mam miernik zwalony(ale reszta jakos dziala hmm.gif) albo cos zle zrobilem irked.gif

Napisano

wpiąłeś go odwrotnie zeby.GIF:D i lepeij mieć analogowy ;p;p

Napisano

> wpiąłeś go odwrotnie zeby.GIF i lepeij mieć analogowy ;p;p

a czy ktoś powiedział jak prawidłowo podłączyć sondy? - nie...

282702166-miernik_0_4a.jpg

tak jak na zdjęciu:

1 - przewód czarny

2 - przewód czerwony

miernik ustaw na 10A i wtedy zmierzysz amperaż wink.gif

post-74859-14352503571177_thumb.jpg

Napisano

> Sciagnalem kleme i wtedy wpialem multimetr miedzy kleme, a bolec i na

> 2000u,20m,200m A wynik to -1, a jak przelaczylem na 10 to

> pokazalo 0.00-albo mam miernik zwalony(ale reszta jakos dziala )

> albo cos zle zrobilem

hmm

trzeba było zakręcić rozrusznikiem .........

będzie pewność że multimetr już nie działa biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

033102bebe_1_prv.gif

Ja z elektryki to wiem tyle,zeby nie wsadzac palcy do gniazdka rotfl.gif

Dzieki Killer za doinformowanie 20.GIF

No to go podpialem jeszcze raz (chyba znowu cos odwrotnie bo wynik na minusie wyszedl irked.gif) i wynik mam takowy:

- 0.11 czyli prawie 6 razy wiecej( a liczac,ze na minusie to mniej zeby.GIF) niz u Marasa icon_eek.gif

Wszystko wylaczone bylo (oprocz diod swiecacych w przyciskach icon_rolleyes.gif) i jak teraz sprawdzic co mi zezarlo tyle produ??? niewiem.gif

Odlaczac po kolei elektryke, centralny itd i mierzyc jeszcze raz za kazdym razem??? hmm.gif

Napisano

> Ja z elektryki to wiem tyle,zeby nie wsadzac palcy do gniazdka

> Dzieki Killer za doinformowanie

> No to go podpialem jeszcze raz (chyba znowu cos odwrotnie bo wynik na

> minusie wyszedl ) i wynik mam takowy:

> - 0.11 czyli prawie 6 razy wiecej( a liczac,ze na minusie to mniej )

> niz u Marasa

> Wszystko wylaczone bylo (oprocz diod swiecacych w przyciskach ) i jak

> teraz sprawdzic co mi zezarlo tyle produ???

> Odlaczac po kolei elektryke, centralny itd i mierzyc jeszcze raz za

> kazdym razem???

to, że wyszło na minusie spowodowane jest tym, że podłączyłeś odwrotnie sondy zlosnik.gif

według mnie powinieneś zrobić tak: czerwoną dołożyć do bolca(+) przy akumulatorze a czarną klemy smile.gif

co do metody sprawdzenia... chyba nie ma innej niż ta co Ty wymieniłeś... możesz się wpinać przed każdym urządzeniem i wtedy sprawdzisz ile bierze każdy odbiornik prądu... ale to chyba bardziej pracochłonne niż odłączenie kostki i sprawdzenie o ile zmieniło się wskazanie na mierniku.

Udanych łowów zlosnik.gif

Napisano

> Odlaczac po kolei elektryke, centralny itd i mierzyc jeszcze raz za

> kazdym razem???

Dokładnie tak. Najlepiej połączyć amperomierz chwilowo na stałe i wyjmować po kolei bezpieczniki ( tylko niech Kolega nie kręci rozrusznikiem ).

Niedawno mierzyłem prąd w swoim Uniaczu: 0,02 A bez LPG, 0,057 z centralką LPG.

Dodatkowo sprawdziłem rozpływ prądów przy włączonym silniku (miernikiem cęgowym DC), wyniki: pobór prądu na biegu jałowym bez załączonych odbiorników 5A, z załączonymi światłami 11A.

Dodatkowo na przewodzie minusowym sprawdziłem prąd ładowania akumulatora i wyszło, że na biegu jałowym przy załączonych światłach akumulator nie jest doładowywany.

EDIT:

Ważne, przy tego typu pomiarach drzwi muszą być zamknięte (pobór prądu przez żarówkę oświetlenia wnętrza).

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak. Najlepiej połączyć amperomierz chwilowo na stałe i

> wyjmować po kolei bezpieczniki ( tylko niech Kolega nie kręci

> rozrusznikiem ).

> Niedawno mierzyłem prąd w swoim Uniaczu: 0,02 A bez LPG, 0,057 z

> centralką LPG.

> Dodatkowo sprawdziłem rozpływ prądów przy włączonym silniku

> (miernikiem cęgowym DC), wyniki: pobór prądu na biegu jałowym

> bez załączonych odbiorników 5A, z załączonymi światłami 11A.

> Dodatkowo na przewodzie minusowym sprawdziłem prąd ładowania

> akumulatora i wyszło, że na biegu jałowym przy załączonych

> światłach akumulator nie jest doładowywany.

> EDIT:

> Ważne, przy tego typu pomiarach drzwi muszą być zamknięte (pobór

> prądu przez żarówkę oświetlenia wnętrza).

Ok-no to pomierzylem z wlasciwie podlaczonymi sondami tym razem biglaugh.gif

Bez ruszania czegokolwiek: 0,11A

Bez LPG: 0,09A

Bez el. szyby pasazera (z prawie nie swiecaca dioda): 0,10A

Bez el. szyby kierowcy: 0.09A

Centralny mam puszczony kabelkiem prosto do centralki i dopiero z centralki rozchodza sie 3 kabelki z bezpiecznikami( chyba zamontuje tam zaraz gdzies bezpiecznik po drodze icon_rolleyes.gif) wiec po wyciagnieciu ich nie bylo zadnej zmiany hmm.gif

Bezpiecznik od radia mam schowany i nie bardzo chcialo mi sie tak na szybko rozbierac samochodu,zeby go wyciagnac...Moze jutro mnie najdzie biglaugh.gif

Podsumowujac-seryjnie zjada 0,11A z czego LPG+szyby zjadaja 0,05A, do tego radio z centralnym zjada 0,4A ponad program (przyjmujac 0,02A u chlopakow za jakby srednia i norme) ok.gif

Ok, teraz pytanie czy to 0,11A to na serio az tak monstrualnie duzo, zeby mi zjadalo aku w przeciagu kilkunastu (max 15-stu) godzin do tego stopnia,zeby nie mial sily przekrecic??? niewiem.gif

Napisano

> Ok-no to pomierzylem z wlasciwie podlaczonymi sondami tym razem

> Bez ruszania czegokolwiek: 0,11A

> Bez LPG: 0,09A

> Bez el. szyby pasazera (z prawie nie swiecaca dioda): 0,10A

> Bez el. szyby kierowcy: 0.09A

> Centralny mam puszczony kabelkiem prosto do centralki i dopiero z

> centralki rozchodza sie 3 kabelki z bezpiecznikami( chyba

> zamontuje tam zaraz gdzies bezpiecznik po drodze ) wiec po

> wyciagnieciu ich nie bylo zadnej zmiany

> Bezpiecznik od radia mam schowany i nie bardzo chcialo mi sie tak na

> szybko rozbierac samochodu,zeby go wyciagnac...Moze jutro mnie

> najdzie

> Podsumowujac-seryjnie zjada 0,11A z czego LPG+szyby zjadaja 0,05A, do

> tego radio z centralnym zjada 0,4A ponad program (przyjmujac

> 0,02A u chlopakow za jakby srednia i norme)

> Ok, teraz pytanie czy to 0,11A to na serio az tak monstrualnie duzo,

> zeby mi zjadalo aku w przeciagu kilkunastu (max 15-stu) godzin

> do tego stopnia,zeby nie mial sily przekrecic???

ogólnie to coś Ci dużo bierze hmm.gif

a nie zapomniałeś nacisnąć cycka od włącznika światła w kabinie po otwarciu maski? żeby nie świeciła się hmm.gif

u mnie wynosi 20mA a ty masz 110mA niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> ogólnie to coś Ci dużo bierze

> a nie zapomniałeś nacisnąć cycka od włącznika światła w kabinie po

> otwarciu maski? żeby nie świeciła się

> u mnie wynosi 20mA a ty masz 110mA

To jak maske otworze to mi sie swiatlo wkabinie zapalic powinno??? icon_eek.gif

Po kiego grzyba to wymyslili irked.gif

Az sprawdze nastepnym razem ale raczej nic sie nie swiecilo,bo przod mam caly wyminiony 9po tej durnej stluczce sciana.gif moje MKI beksa.gifbeksa.gifbeksa.gif) i chyba nic takiego nie montowalem hmm.gif

A swoja droga to te 110mA jak szybko powinno aku 44Ah zezrec??? hmm.gif

Napisano

> To jak maske otworze to mi sie swiatlo wkabinie zapalic powinno???

> Po kiego grzyba to wymyslili

> Az sprawdze nastepnym razem ale raczej nic sie nie swiecilo,bo przod

> mam caly wyminiony 9po tej durnej stluczce moje MKI ) i chyba

> nic takiego nie montowalem

> A swoja droga to te 110mA jak szybko powinno aku 44Ah zezrec???

44Ah przy poborze 1A - 44godziny wytrzyma

a jesli pobiera Ci 0.1A to 440h teoretycznie czyli 18dni

Napisano
  • Autor

> 44Ah przy poborze 1A - 44godziny wytrzyma

> a jesli pobiera Ci 0.1A to 440h teoretycznie czyli 18dni

Nawet tych 18 godzin nie wytrzyma hahaha.gif

Napisano

> Ok-no to pomierzylem z wlasciwie podlaczonymi sondami ..... <

Ważne jest jeszcze radio, trzeba je sprawdzić. Pomierzone układy wskazują, że wszystko z nimi jest OK. Prawdopodobnie większość prądu będzie pobierało radio.

Diagnostykę akumulatora proponuję zrobić tak:

- jeżeli ma korki to należy kupić areometr ( ok. 10 zł w sklepie moto ) i pomierzyć gęstość elektrolitu w poszczególnych celach. Jeżeli jedna z cel będzie znaczą odstawała od reszty to niestety akumulator do wymiany.

- jeżeli we wszystkich będzie mała gęstość to należy skupić się na układzie ładowania.

- układ ładowania można łatwo sprawdzić: należy podłączyć miernik do instalacji jako woltomierz (najlepiej w kabinie tak aby obserwować wskazania w czasie jazdy). Woltomierz powinien w czasie jazdy wskazywać napięcie w granicach 13,8 - 14,4 V.

Napisano

> A swoja droga to te 110mA jak szybko powinno aku 44Ah zezrec???

ja ostatnio zapomniałem wyłączyć radio pod pracą zlosnik.gif i grało 8h, po wejściu do auta trochę mi się ciepło zrobiło bo już myślałem, że będę wracać z buta... ale odpalił od pierwszego zlosnik.gif także prądu jeszcze było trochę hmm.gif

ja na Twoim miejscu zainteresowałbym się sprawnością akumulatora/alternatora...

Napisano

> ja ostatnio zapomniałem wyłączyć radio pod pracą i grało 8h, po

> wejściu do auta trochę mi się ciepło zrobiło bo już myślałem, że

> będę wracać z buta... ale odpalił od pierwszego także prądu

> jeszcze było trochę

> ja na Twoim miejscu zainteresowałbym się sprawnością

> akumulatora/alternatora...

Dlatego zrobiłem sobie odcięcie radia przy zamknięciu auta centralnym 270635636-JUMP2.gif co do poboru, max może wynosić 50mA

Napisano

> Dlatego zrobiłem sobie odcięcie radia przy zamknięciu auta centralnym

> co do poboru, max może wynosić 50mA

pomysł bardzo ciekawy wpysk.gif270635636-JUMP2.gifclaps.gif

możesz powiedzieć jak to rozwiązałeś? Przekaźnik raczej nie wchodzi w grę bo centralka podaje chwilowo napięcie hmm.gif

Napisano
  • Autor

Jak sprawdzilem ladowanie na biegu jalowym to wyszlo 14,89V biglaugh.gif

W czasie jazdy nie sprawdzalem...

To 14,9V jest dobrze czy zle??? niewiem.gif

CO do alternatora to wiem na mur,ze skrzypi mi w nim lozysko oraz,ze szczotki z regulatorem maja jakies 5 miesiecy wiec powinny byc dobre,ale ze to Bestia to nic nie wiadomo... icon_rolleyes.gif

A tak ogolnie to zacznijmy od tego,ze aku to jakis World Bat co ma niecale 2 lata i od razu szalowy nie byl, rozladowal sie pare razy co raczej mu nie pomoglo, woda destylowana tez juz byl traktowany, a z tym radiem, centralnym i el.szybami jezdzi od marca i do tej pory mega problemow nie bylo(o ile rozladowywanie po 3 dniach stania mozna nazwac dobrym wynikiem icon_rolleyes.gif) ale teraz to juz sam siebie przechodzi angryfire.gif

Na wymiane na mur poleci ale zanim zapodam nastepny to chce rozkminic co mi mialoby prad pochlaniac,zeby nastepnej kasy nie utopic irked.gif

Napisano

> pomysł bardzo ciekawy

> możesz powiedzieć jak to rozwiązałeś? Przekaźnik raczej nie wchodzi w

> grę bo centralka podaje chwilowo napięcie

a właśnie że przekaźnik, sterowanie jego podpięte pod siłownik master pod przewód gdzie w chwili otwarcia drzwi pojawia się na nim masa która załącza przekaźnik 270635636-JUMP2.gif

Napisano

Hmmm... hmm.gif już w zasadzie jedno całkowite rozładowanie akumulatora może go zabić, więc skoro u ciebie on tak miał już kilka razy, a do tego ostatnio tak często i szybko się rozładowuje, to jedyne co pozostało ci zrobić z tym akumulatorem to: bbq.gifgrinser006.gif

Napisano

> a właśnie że przekaźnik, sterowanie jego podpięte pod siłownik master

> pod przewód gdzie w chwili otwarcia drzwi pojawia się na nim

> masa która załącza przekaźnik

nie bardzo rozumiem jak Ty to rozwiązałeś 270751858-jezyk.gif bo przecież przekaźnik odłącza prąd tylko przez ten moment co centralka podaje prąd... chyba, że radio nie włącza się po powrocie napięcie cfaniaczek.gif

Napisano

> nie bardzo rozumiem jak Ty to rozwiązałeś bo przecież przekaźnik

> odłącza prąd tylko przez ten moment co centralka podaje prąd...

> chyba, że radio nie włącza się po powrocie napięcie

siłownik master ma 5 przewodów, 2 do silniczka i 3 sterujące gdzie jeden to masa a 2 pozostałe łącza się z masą poprzez przełącznik w siłowniku, w zależności czy otwarte czy zamknięte wiec masa podawana jest cały czas old.gif

Napisano

> siłownik master ma 5 przewodów, 2 do silniczka i 3 sterujące gdzie

> jeden to masa a 2 pozostałe łącza się z masą poprzez przełącznik

> w siłowniku, w zależności czy otwarte czy zamknięte wiec masa

> podawana jest cały czas

teraz czaję zlosnik.gif dzięki za wyjaśnienie pub2.gif

Napisano

> teraz czaję dzięki za wyjaśnienie

spoko IThankYou.gifpub2.gif

a jak tam wartości pomiarów bo lekko zeszliśmy z tematu 270635636-JUMP2.gif

Napisano

ja mimo centralnego, ciągle czuwającego radia, i tam jeszcze paru pierdółek mam wskazania na amperomierzu max 30mA...

ale widzę, że Twój aku ma podobne zachowania jak mój, tyle że mój miał tak, ze tydzień postał i odpalał, a potrafił nie odpalić po 10 minutowym postoju, okazał się zasiarczony i do wymiany... i obawiam się, że skoro Twój parę razy się rozłądował totlanie, to też tak będzie miał...

Napisano

> przy wyłączonych alarmach i innych dziadostwach 0.02A u mnie

> wynosi

Ja u siebie sprawdziłem z ciekawości i wyszło 0,09A ze wszystkim, a po odłączeniu bezpiecznika od lusterka mam 0,00A zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

A u mnie z akumulatorem jest tak.Aku to najtansza centra co ma 6 lat i 32 Ah.Jak stał poprzedniego roku latem nieodpalany przez 2 miesiące to miał siłę kręcić 2 minuty rozrusznikiem i silnik odpalił.Teraz to prawie co miesiąc stoi nie odpalany przez 2 czasem 3 tygodnie i po tak długim postoju rozrusznik kręci bardzo szybko.

Zdarzyło mi się zapomnieć odłączyć odbiornik co 1,7 A pobiera.Stał z takim poborem prądu od 22:00 do 6:00 dnia następnego i po przekręceniu kluczyka lampy przednie się zaświeciły ale rozrusznik nawet odrobine nie zakręcił a nawet nie pstryknoł wył.elektromagnetyczny rozrusznika(po właczeniu wył.rozrusznika wszystkie lampy zgasły i się jużwięcej nie zaświeciły).Próba odpalenia po podłączenu drugiego akumulatora do pierwszego też się nie udała icon_eek.gificon_rolleyes.gifhmm.gif

Odpalił dopiero gdy włączyło się rozrusznik po 10 minutach od połaczenia obu akumulatorów hmm.gif.

Choć już minęło 7 miesięcy od całkowitego rozładowania akumulatora nadal ten stary akumulator używam a nowy stoi sobie w domu w gotowości do użycia by gdy ten stary się zepsuje zrobić zamianę.

Napisano

Najbezpieczniej to sprawdzić pobór prądu żarówkami,po kolei zaczynając od 55W,potem 20W potem 5W potem 1,2W.Jak ta co ma 1,2W nie bedzie się świecić bardza jasno to podłączyć amperomierz.

Co do tych amperomierzy co jak na zdjęciu w.w. wyglądają to już ich kilkanaście zepsułem.Nalłatwiej zepsuć je gdy mierzy się prąd,wystarczy tylko chwila większego prządu i jest zepsuty.I to jak zepsuty cfaniaczek.giftak zepsuty że pokazuje prąd nadal ale to co pokazuje to same bzdury.

Napisano

Robiłem pomiary prądu cęgami.Po odpaleniu zimnego silnika alternator dawał 30 A przez pierwsze minuty,a akumulator dostawał z tego 15 A.(Swiatła mijania zapalone).Po kilku minutach pobór prądu przez aku spadł do 3A a alternator zaczoł dawać 17 A.

Podczas kręcenia rozrusznikiem przy zimnym silniku z akumulatora wypływa mi 136 A a silnik się kręci z prędkością ok.125 obr./min.Gdy silnik jest rozgrzany to podczas kręcenia rozrusznikiem wypływa z aku.98 do 108 A a silnik się kręci ok.250 obr./min.

Napisano

> Robiłem pomiary prądu cęgami.Po odpaleniu zimnego silnika alternator

> [ciach]

> ok.250 obr./min.

Jak mierzyłeś obroty?

Napisano

> Jak mierzyłeś obroty?

Bardzo zależało mi na tym by wiedzieć jak szybko się kręci silnik podczas kręcenia rozrusznikiem i specjalnie w tym celu kupiłem obrotomierz firmy AVT w którym gdy jedna djoda zapali się to pokazuje 250 or./min,a obrotomierz jest do 9000 RPM.Ma on również zworkę po wyciągnięciu której można obrotomierz używać w silnikach dwucylindrowych-wyciąnołem ją bo takich dużych obrotów i tak nie używam i max RPM się obniżyło do 4500,a jedna dioda to 125 obr./min.Na zimnym silniku gdy kręciłem rozrusznikiem po odłączeniu dopływu paliwa to świeciła się jedna dioda,a na gorącym świecą się dwie diody.Jest to obrotomierz mikroprocesorowy taktowany zegarem z kwarcem więc powinien być dokładny.Nazwa obr.to:2711

http://sklep.avt.com.pl/go/_search/full_...mp;x=7&y=10

Napisano

> Bardzo zależało mi na tym by wiedzieć jak szybko się kręci silnik

> podczas kręcenia rozrusznikiem i specjalnie w tym celu kupiłem

> obrotomierz firmy AVT w którym gdy jedna djoda zapali się to

> pokazuje 250 or./min,a obrotomierz jest do 9000 RPM.Ma on

> również zworkę po wyciągnięciu której można obrotomierz używać w

> silnikach dwucylindrowych-wyciąnołem ją bo takich dużych obrotów

> i tak nie używam i max RPM się obniżyło do 4500,a jedna dioda to

> 125 obr./min.Na zimnym silniku gdy kręciłem rozrusznikiem po

> odłączeniu dopływu paliwa to świeciła się jedna dioda,a na

> gorącym świecą się dwie diody.Jest to obrotomierz

> mikroprocesorowy taktowany zegarem z kwarcem więc powinien być

> dokładny.Nazwa obr.to:2711

> http://sklep.avt.com.pl/go/_search/full_...mp;x=7&y=10

Czy zworka jest założona, czy nie, obrotomierz zawsze wyskalowany jest do 9000 rpm, a jedna dioda to 250 rpm!!!

Zworka informuje obrotomierz, czy silnik jest dwu, czy czterocylindrowy i nie ma nic wspólnego ze zwiększeniem rozdzielczości obrotka. Tak więc zakładaj zworkę, bo teraz obrotek wskazuje Ci DWA razy większe obroty niż są w rzeczywistości!

Poczytaj: instrukcja obrotka

Napisano

> Czy zworka jest założona, czy nie, obrotomierz zawsze wyskalowany

> jest do 9000 rpm, a jedna dioda to 250 rpm!

Czyjeś rozumowanie jest z błędem-albo twoje albo moje.Dla tego opisałem to wyżej jak te obroty zmierzyłem.

Zauważ jednak,że obrotomierz nie widzi jaki silnik jest podłączony,a widzi tylko i liczy czas pomiędzy kolejnymi zapłonami.

Silnik o 2 cylindrach ma przy tych samych obrotach 2 razy mniej zapłonów,a więc ustawiając obrotomierz dla 2 cylindrowego silnika i podłaczając do niego 4 cylindrowy silnik będzie obrotomierz 2 razy wyższe obroty pokazywał,a wiedząc że te wskazania są 2 krotnie zawyżone wystarczy wsazania podzielić przez 2 i tak dioda pokazująca wcześniej 250 obr./min pokazuje tak naprawdę obroty o połowe niższe czyli 125/min.

Napisano

> Czyjeś rozumowanie jest z błędem-albo twoje albo moje.Dla tego

> opisałem to wyżej jak te obroty zmierzyłem.

Ok, ustalmy jedno. Jak obrotek wskazuje 4000 rpm, to Ty dzielisz to przez dwa i wiesz że silnik kręci się z prędkością 2000 rpm. Zgadza się? Jeśli tak, to mi wszystko pasuje.

Napisano

> Zgadza się? Jeśli tak, to mi wszystko pasuje.

Zgadza się. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja u siebie sprawdziłem z ciekawości i wyszło 0,09A ze wszystkim, a

> po odłączeniu bezpiecznika od lusterka mam 0,00A

Dobra Pany-wracamy biglaugh.gif

Jeszcze raz:

Wszystko podlaczone: 0,11A

Bez szyby pasazera 0,10A

Bez szyby kierowcy: 0,09A

Bez LPG: 0,09A

Bez radia (wreszcie mi sie zechcialo przy wymianie filtrow i oleju to sprawdzic zeby.GIF): 0,07A

W sumie razem zjadaja 0,09A,czyli centralny musi zjedac pozostale 0,2A icon_rolleyes.gif (musialbym bezpiecznik zalozyc a mi sie nie chce teraz-moze po poludniu to zrobie i znowu zmierze hmm.gif)

Teraz pytanie-co jest nie tak i jak to naprawic niewiem.gif

Czy moze po prostu olac to (Bestia nawet w najmarniejsze dni robi chociaz 3km i odpalany jest codziennie,bo nawet do sklepu mi sie nie chce 0,5km przejsc rotfl.gif) i po prostu nie dac sie nowemu rozladowac (nowy bedzie 60Ah wiec chyba styknie na jakis czas,a jak cos to go moge zawsze wyjac)??? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Dobra Pany-info dajcie, bo nie mam pojecia co robic blagam.gif

Czy taki moze byc ???

Przy moim poborze pradu (dla przypomnienia 0,11A 001.gif) rozladuje sie do zera w 25 dni, wiec nie bardzo chce miec mniejszy icon_rolleyes.gif

A co oznacza te 680A pradu rozruchowego hmm.gif

Dobrze to czy nie bardzo??? niewiem.gifzeby.GIF

Napisano

> Dobra Pany-info dajcie, bo nie mam pojecia co robic

> Czy taki moze byc ???

> Przy moim poborze pradu (dla przypomnienia 0,11A ) rozladuje sie do

> zera w 25 dni, wiec nie bardzo chce miec mniejszy

> A co oznacza te 680A pradu rozruchowego

> Dobrze to czy nie bardzo???

Szukaj tej marki też produkowany przez centrę, a kilka stówek tańszy (w cenach bez promocji). Mam taki auto stoi ostatnio pod chmurka i nawet zimą nie miałem problemu z odpaleniem. Polecam.

Prąd rozruchowy to max prąd jaki daje aku w czasie przy rozruchu samochodu czyli pracy rozrusznika (silnika elektrycznego - poczytaj szczegółowo o maszynach elektrycznych) . Im większy tym lepiej, bo w czasie spadku sprawności aku (np. przy silnych mrozach) pozostała część prądu rozruchowego jest w stanie przekręcić naszym rozrusznikiem, pokonując wszelki opór silnie zagęszczonego oleju.

Napisano

> Dobra Pany-info dajcie, bo nie mam pojecia co robic

> Czy taki moze byc ???

No to czas zacząć jak zawsze ciekawą dyskusję (temat doboru pojemności akumulatora).

Według mnie pojemność akumulatora jest przewymiarowana. Wystarczy w zupełności około 45 Ah.

Najważniejsze aby akumulator był zawsze doładowany szczególnie zimą przy krótkich odcinkach jazdy. Im większa pojemność aku tym prąd ładowania musi być większy lub dłuższy czas ładowania. Mniejszą pojemność akumulatora szybciej doładujemy stałym prądem - prąd zależy od wydajności i sprawności naszego układu ładowania. Przy sprawnym rozruszniku i silniku prąd rozruchowy akumulatora 45 Ah w zupełności zimą wystarczy.

Napisano
  • Autor

No chyba ten altek 90A sobie poradzi z doladowaniem??? hmm.gif

Zreszta pamietaj ile mi woz pradu zrzera biglaugh.gif

Napisano

> No chyba ten altek 90A sobie poradzi z doladowaniem???

Teoretycznie tak, jest jednak zawsze pewne ale. Wydajność prądowa alternatora zależy od: jego prędkości obrotowej, stanu technicznego regulatora napięcia, jakości połączeń elektrycznych.

Przed zakupem akumulatora proponuję podjechać do elektryka samochodowego aby sprawdzić wydajność układu ładowania (prąd ładowania) za pomocą miernika cęgowego DC ( nie powinno to dużo kosztować), da to pełny obraz o bilansie energetycznym w autku, pokaże na co stać alternator w zakresie małych prędkości obrotowych. Nasze Uniacze nie są już takie młode i sprawne zlosnik.gif

> Zreszta pamietaj ile mi woz pradu zżera

O tym pamiętam, chodzi o to aby ubytek pojemności w czasie postoju auta szybko uzupełnić. Jeżeli w czasie biegu jałowego alternator nie ładuje odpowiednim prądem (albo w ogóle - warto to sprawdzić właśnie miernikiem cęgowym) , a jeździmy po mieście, stoimy w korkach to będziemy niedoładowanie akumulatora tylko pogłębiać.

Inaczej jeżeli auto jeździ często w trasie, to można wstawić akumulator o dużej pojemności - zawsze go doładujemy.

EDIT:

Poniżej przedstawiam link do charakterystyk alternatora. Można zobaczyć jak obroty wpływają na wydajność alternatora, a co za tym idzie na prąd ładowania akumulatora.

http://www.simr.pw.edu.pl/imrc/polski/m1a.pdf

http://www.ilot.edu.pl/KONES/2000/02/7_JOK2000.pdf

Napisano
  • Autor

Nosz kurcze... wink.gif

Ostatnim razem jak bylem u elektryka to mi zaplon elektroniczny probowal kreceniem aparatem ustawic icon_rolleyes.gif i jeszcze mi 70 zeta za to policzyl irked.gif

Czyli mowisz tak- zalozyc nowego altka z nowymi szczotkami i regulatorem, pojechac zmierzyc (a ile powinien miec,zeby te 65A doladowac??? hmm.gif Za tepy chyba jestem na Twoje schematy albo pozno jest i juz nie mysle spineyes.gif a nie chce,zeby mi tamten znowu cos nasciemnial czerwona.gif) i dopiero jechac go kupic...

Czemu jak sie za cos biore to zawsze milion rzeczy innych wyskakuje po drodze beksa.gif

Napisano

> Czyli mowisz tak- zalozyc nowego altka z nowymi szczotkami i

> regulatorem, pojechac zmierzyc (a ile powinien miec,zeby te 65A

> doladowac???

Absolutnie nie sugeruję wymiany altka i regulatora nono.gif, sugeruję wykonać najpierw pomiary a dopiero na podstawie ich wyników podejmować dalsze decyzje.

Nie wdając się w dalsze rozważania techniczne, w takiej sytuacji w jakiej znalazł się Kolega ja bym zrobił tak: kupił nowy akumulator o pojemności jaka była montowana przez producenta (można dla lepszego samopoczucia dołożyć 5 Ah smile.gif). Ten pobór ok. 100 mA przy normalnej eksploatacji dla nowego akumulatora nie będzie odczuwalny (najbliższe 3-4 lata).

Moim faworytem są akumulatory firmy Topla zlosnik.gif

EDIT:

Mój Uniacz pobiera około 60 mA, na biegu jałowym przy zapalonych światłach (halogeny 55/60W) akumulator nie jest ładowany. jeżdzę nim od maja bez żadnych problemów ok.gif

Napisano
  • Autor

> Absolutnie nie sugeruję wymiany altka i regulatora

Altek juz lezy,a regulator ze szczotkami to grosze w porownaniu do pewnosci,ze wszystko bedzie dzialac waytogo.gif

Ja mam juz dosyc niespodzianek biglaugh.gif

Ten altek co mam pomimo nowego regulatora tak laduje na wolnych,ze mi swiatla przygasaja, lozysko wyje niemilosiernie i ogolnie cos mu poszla ale ja nie umiem sprawdzic co... spineyes.gif

> sugeruję

> wykonać najpierw pomiary a dopiero na podstawie ich wyników

> podejmować dalsze decyzje.

W sumie teraz to mnie zaciakawilo jak ta sprawa wyglada jeno elektryka normalnego musze znalezc,bo do tego co znam to raczej juz nie pojade irked.gif

> Nie wdając się w dalsze rozważania techniczne, w takiej sytuacji w

> jakiej znalazł się Kolega ja bym zrobił tak: kupił nowy

> akumulator o pojemności jaka była montowana przez producenta

> (można dla lepszego samopoczucia dołożyć 5 Ah ). Ten pobór ok.

> 100 mA przy normalnej eksploatacji dla nowego akumulatora nie

> będzie odczuwalny (najbliższe 3-4 lata).

> Moim faworytem są akumulatory firmy Topla

A dlaczego nie Centra futura tak jak wszyscy pisza hmm.gif

Napisano

> A dlaczego nie Centra futura tak jak wszyscy pisza

U mnie akumulator musi mieć korki, mając dostęp do elektrolitu bardzo łatwo jest ocenić stan techniczny akumulatora - zasiarczenie, niedoładowanie, uszkodzenie celi itd, oraz stan układu ładowania akumulatora (np częste dolewanie wody destylowanej świadczy o awarii regulatora napięcia).

Napisano
  • Autor

> U mnie akumulator musi mieć korki, mając dostęp do elektrolitu bardzo

> łatwo jest ocenić stan techniczny akumulatora - zasiarczenie,

> niedoładowanie, uszkodzenie celi itd, oraz stan układu ładowania

> akumulatora (np częste dolewanie wody destylowanej świadczy o

> awarii regulatora napięcia).

Ok-ale mi to tak wiele jak Tobie nie powie biglaugh.gif

Z tego co najwyzej pamietam to cele maja byc zakryte elektrolitem, a jak nie sa to trza wody dolac-dziekuje, koniec mojej wiedzy o wnetrzu akumulatora 001.gif

Napisano
  • Autor

> EDIT:

> Mój Uniacz pobiera około 60 mA, na biegu jałowym przy zapalonych

> światłach (halogeny 55/60W) akumulator nie jest ładowany. jeżdzę

> nim od maja bez żadnych problemów

Ja od maja ladowalem aku ze 15 razy co najmniej rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.