Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Cerato Koup - pierwsze wrazenia

Featured Replies

Napisano

Kia Koup - model realease: Sept 2009

Musze przyznac ze to auto interesowalo mnie od jakiegos czasuhmm.gif. Ostatnim modelem w segmencie aut miejskim i w tym przedziale cenowym bylo Honda Civic - swego czasu ulubione auto dla "ymca, ymca" malolatow. Oczywiscie nie licze BMW 1 series - ale i przedzial cenowy inny.

Cerato Coupe a dokladnie jak to Kia nazywa Koup trafilo do salonow miesiac temu. 2.0l coupe bazuje na Kia Cerato sedan. Konkurencja w segmencie obecnie zadna hmm.gif

Wyglad

Wyglad moze sie podobac - osobiscie musze przyznac ze cos tam przyciagawaytogo.gif.

Przod jest dosc dlugi - nie taki dlugi naj BMW 1 series ale wszystko stylistycznie ladnie pasuje.

19164235.jpg

20041883.jpg

Oczywiscie najwazniejsze zmiany sa w tylnej czesci nadwozia. Brak dwoch tylnych drzwi zostal dosc ladnie polaczony z bagaznikiem .

73381372.jpg

52536961.jpg

Silnik

Australia dostaje tylko jedna wersje - 4 cylinder 2.0l 115kW @194Nm. To ze ten silnik rozczarowuje to jest malo powiedziane. IMVHO ten silnik to najwiekszy "minus" tego auta. Niestety Kia jak narazie nie przystosowala silnika 2.4l do wersji RHD - a z takim Koup wystepuje na USDM.

Bedac obiektywnym Theta II silnik jak podciagniemy go do 6,500 rpm to wtedy czuc sportowy charakter autazlosnik.gif ale nie oczekujmy ze auto dotrzyma kroku rodzinnemu sedanowi czy jakiemus sportowemu hatch (eg. Mazda 3 MPS).

70698140.jpg

Wnetrze

Poza paroma malymi detalami - jest IMVHO dosc wygodne i ergonomiczne. W aucie siedzi sie dosc nisko. Przed drive.gif rozciaga sie konsola ze wszystkim co potrzeba. zegary sa dosc czytelne, podswietlanie czerwone - zywcem wziete z Audi.

74307914.jpg

Kierownica dosc dobrze lezy w dloniach ale jest cout za cienkano.gif. Sterowaniem wsyzstkim z kierownicy to dzis juz standard nawet w klasie miejskiej. Moze jestem starej datyhmm.gif - ale wole tradycyjny Cruise Control.

Jedyna rzecz do jakiem sie moge przyczepic to ze kierownica jest ... dziwnahmm.gif. Srodek - a dokladnie jak jest wyprofilowany jest dosc ... kontrowensyjny - osobiscie mi sie nie podobafoch.gif

97439423.jpg76851710.jpg

Siedzenia nie sa kubelkowe - czego nalezaloby sie spodziewac po "pseudo sportowym" aucie, ale trzymanie boczne jest dosc dobre a siedzenia sa dosc wygodne jak na codzienna jazde po miescie.

Kabina ma pelno schowkow - a miejsca na 600ml butelki Coke mozna znalesc zarowno w drzwiach jak i przy konsoli.

Miejsca z tylu jest zadziwiajaco duzo zarowno na nogi jak i na ramiona ale jak w kazdym coupe dla wysokich osob (ok 6') nie jest to najlepsze miejsce do jezdzenianono.gif.

Z bardziej praktycznych rzeczy to zawiasy w bagazniku to juz dzis ziew.gifnono.gif

25557959.jpg

Zawieszenie i jazda

Interesujaca kombinacjahmm.gif. Sterowanie jest chyba najlepsze z malych aut jakimi dotychczas jezdzilem (np Focus).Kazde machniecie kierownica jest dosc bezposrednie ok.gif.

Zawieszenie jest dosc twarde. Kazdy humpty.jpg jest wyczuwalny a jesli V jest troche za duza to beda niezle slady po pasach (sprawdzonezlosnik.gif). Z drugiej strony pokonywanie 90 stopniowych zakretow nie nastarcza wielu trudnosci. Auto dosc dobrze sie trzyma.

Podsumowanie

Z pewnoscia Kia Koup nie jest nalepszym autem pod wzgledem dnamiki, osiagow czy wykonania ale napewno zasluguje na dobra note za to ze prubujewaytogo.gif. Design/wyglad jest dosc atrakcyjny, dynamika na miejskie drogi w miare wystarczajaca - 6,500 rpmzlosnik.gif - daja frajde z jazdy - pod warunkiem ze drive.gif jest wstanie zaakceptowac brak mocy.

ile?

Sugerowana cena detaliczna to $23,690 - 59,465.81 PLN (Live rates at 2009.10.03 04:52:18 UTC). Cena na rachunku w obecnej chwili nie bedzie wiele odbiegac jako ze nowy model.

Gwarancja:5 lat od zderzka do zderzaka bez limitu km.

Napisano

Ogolnie KIA robi co raz ładniejsze i lepsze auta.

Ten tez jest całkiem fajny , chociaz troche cos mi tu honda pachnie stylistycznie , ale ogolnie DUZY + dla KII

Napisano

Fajne, choc konsola w srodku dziwna.

Silnik jakby w wersji na EU zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Fajne, choc konsola w srodku dziwna.

Konsola mnie tak nie draznila jak kierownicahmm.gif- ta mala dziura w srodku pod airbag to pewnie do270747800-sex.gifzlosnik.gif

[...]

Napisano

20041883.jpg

tak mi sie jakos skojarzylo

Volkswagen_Sirocco.jpg

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> tak mi sie jakos skojarzylo

no coz szkoda ze u mnie tego skojarzenia nie mapad.gif ... VW nie moze ceny skalkulowacpad.gif ... zeby sie oplacalo i klienci byli... alehmm.gif czy Scirocco ma inny tyl033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> no coz szkoda ze u mnie tego skojarzenia nie ma ... VW nie moze ceny

> skalkulowac ... zeby sie oplacalo i klienci byli... ale czy

to tylko pierwsze skojarzenie grinser006.gif faktycznie sa inne grinser006.gif

> Scirocco ma inny tyl

no tak vw to hatch skromny.gif

Napisano

Z zewnątrz gites samochód. Czar prysnął jak zobaczyłem kierownicę i resztę wnętrza sick.gif

Napisano

Stylistycznie bardzo ladne auto. Ciekawe czy wprowadza do EU hmm.gif Brakuje sedana w ofercie i wlasnie ladnego coupe. JAk wprowadza to lece ceeda zamianiac na to cacko serduszka.gif

Napisano
  • Autor

> Stylistycznie bardzo ladne auto. Ciekawe czy wprowadza do EU

hmm.gif Eu ma Ceed, USDM, Asia -Pacific, RUS, ma Forte/Cerato - ja nigdy Ceed nie widzialem i pewnie nie zobaczezlosnik.gif. Podejrzewaz ze to bedzie dzialalo w druga strone - Cerato raczej do EU nie trafipalacz.gif ...

18806237.jpg

18806240.jpg

18833323.jpg

Brakuje

> sedana w ofercie i wlasnie ladnego coupe. JAk wprowadza to lece

> ceeda zamianiac na to cacko

Tia ale Ceed jest gdzies w EU robiony niehmm.gif? A Cerato jest Made in Korea - wiec dalej to czarno widzelizak.gif

Napisano

> [...] 2.4 JTDm

> JD wiem ze Turbo Diesel a J i m?????

M=MultiJet - 4zawory/cylinder,

Napisano

Ten przód wydaje mi się do civica podobny. hmm.gif Zewnętrznie ujdzie,ale ten środek taki przekombinowany.

Napisano

> Kia Koup - model realease: Sept 2009

Na zewnątrz auto naprawdę ładne, a nawet bardzo ładne.

W środku ktoś chciał zrobić dobrze, ale przekombinował, jest trochę"nasrane" wink.gif

Taki silnik jako bazowy na rynku europejskim to byłby rarytas zlosnik.gif Jednak przydałby się jakis lepszy ~200KM jako wizytówka ok.gif

Ciekawe czy planują to wpuścić do EU hmm.gif

Napisano

> [...] 2.4 JTDm

> JD wiem ze Turbo Diesel a J i m?????

JTD - fiatowskie oznaczenie silnika o wtrysku bezpośrednim zasilanym układem Common Rail , m to jest generacja multijet - wtrysk wielofazowy

Napisano

> Eu ma Ceed, USDM, Asia -Pacific, RUS, ma Forte/Cerato - ja nigdy

> Ceed nie widzialem i pewnie nie zobacze. Podejrzewaz ze to

> bedzie dzialalo w druga strone - Cerato raczej do EU nie trafi

> ...

Sporo tego u nas jezdzi, pewnie z prywatnego importu.

Co ciekawe, dzis dostaalem w serwisie Cerato jako zastepczaka, ale to rocznik 2005 i 1,5CRDi.

Napisano

> ...

juz jest zlosnik.gif

tyle ze sie magnetis nazywa zlosnik.gif

kia_magentis_0.jpg

> Brakuje

> Tia ale Ceed jest gdzies w EU robiony nie? A Cerato jest Made in

> Korea - wiec dalej to czarno widze

Napisano

> juz jest

> tyle ze sie magnetis nazywa

jesli myslisz, ze Magentis jest europejskim odpowiednikiem Forte/Cerato, to sie grubo mylisz zlosnik.gif

Napisano

> jesli myslisz, ze Magentis jest europejskim odpowiednikiem

> Forte/Cerato, to sie grubo mylisz

a wyglada tak samo icon_eek.gifskromny.gif

Napisano

> tylko atrapa chlodnicy jest ta sama, tak jak tuuu

napisze tak zlosnik.gif

to co u nas nazywa sie Brawo

w AU nazywa sie ritmo skromny.gif

zlosnik2.gif

a to ze atrapy sa takie same to wiem skromny.gif

Napisano

bardzo ładne auto - szkoda, że do EU narazie ponoć nie wejdzie i jeszcze większa szkoda, że silniki KIA ma takie słabe hmm.gif

większość producentów w EU robi ten ciekawy downsizing, więc benzy mają turbo i całkiem fajne osiągi. A KIA dalej trzyma się 1.6, 2.0 i tyle. Na te czasy silniki już przestarzałe niewiem.gif

Choć w nowym Sorento mają jakieś ciekawe silniki (w nowym Auto Motor i Sport) które łączą dobre osiągi i stosunkowo niskie spalanie ok.gif ciekawe kiedy nastąpi chwila na "aktualizacje" jednostek w innych segmentach niewiem.gif

Napisano

> Choć w nowym Sorento mają jakieś ciekawe silniki (w nowym Auto Motor

> i Sport) które łączą dobre osiągi i stosunkowo niskie spalanie

> ciekawe kiedy nastąpi chwila na "aktualizacje" jednostek w

> innych segmentach

tzn?

Napisano

Tył mi zapachniał Laguną Coupe, a to już się powoli robia lata świtlne od Astona.

Ogólnie nie jest źle, ale szału też nie ma zlosnik.gif

Napisano

> tzn?

no kiedy wprowadzą nowe jednostki napędowe do np. ceed które będą mogły konkurować z Fiatowskimi 1.4 turbo i VAG 1.4 (nie wiem jak się nazywają TSI?) hmm.gif

Napisano

> Tył mi zapachniał Laguną Coupe, a to już się powoli robia lata

> świtlne od Astona.

to akurat jest dobrze grinser006.gif spaliłbym się ze wstydu siedząc w lagunie coupe, jkaby koło mnie aston stanął hehe.gif

Napisano

> ...

> Brakuje

Cerato poprzedniej generacji bylo w EU.

kia-cerato.jpg

Po wprowadzeniu ceeda przez jakis czas byly rownolegle sprzedawane. Przydalby sie jakis sedan.

> Tia ale Ceed jest gdzies w EU robiony nie? A Cerato jest Made in

> Korea - wiec dalej to czarno widze

Chevrolety tez z Korei importuja.

Napisano

> Cerato poprzedniej generacji bylo w EU.

> Po wprowadzeniu ceeda przez jakis czas byly rownolegle sprzedawane.

> Przydalby sie jakis sedan.

za sedana robi magentis. Niby to oczkow wyzej ale jak sie spojrzy na cene ceeda diesel vs magentis diesel to wychodzi podobnie (a magentis ma lepsze wyposazenie)

Napisano

> no kiedy wprowadzą nowe jednostki napędowe do np. ceed które będą

> mogły konkurować z Fiatowskimi 1.4 turbo i VAG 1.4 (nie wiem jak

> się nazywają TSI?)

a jakieś konkrety?

co to za silniki?

Napisano

> a jakieś konkrety?

> co to za silniki?

ale ja się tu narazie właśnie zastanawiam, kiedy coś wprowadzą. narazie mają tylko 1.4, 1.6 i 2.0 które już nie są najnowsze i nie są konkurencyjne dla jednostek z turbo niewiem.gif pisze cały czas o benzynowych sob.gif

Napisano

> ale ja się tu narazie właśnie zastanawiam, kiedy coś wprowadzą.

> narazie mają tylko 1.4, 1.6 i 2.0 które już nie są najnowsze i

> nie są konkurencyjne dla jednostek z turbo pisze cały czas o

> benzynowych

"Choć w nowym Sorento mają jakieś ciekawe silniki (w nowym Auto Motor i Sport) które łączą dobre osiągi i stosunkowo niskie spalanie ciekawe kiedy nastąpi chwila na "aktualizacje" jednostek w innych segmentach"

To nie Ty napisałeś?

Napisano

> To nie Ty napisałeś?

ja ok.gif i o co dokładnie pytasz? hmm.gif nowy silnik diesel w sorento to 2.2 i mocy aż 197 koni, co daje jej bardzo dobre osiągi - ok. 9.6sec/100km/h

Jest też jeden benz (ale chyba nie nowy): 2.4 i 174KM (daje też wynik poniżej 10sec do setki ok.gif

o to chodziło? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Tył mi zapachniał Laguną Coupe, [...]

A jest cos w ogole takiegohmm.gif? Od kiedy to klepiahmm.gif? Pict plsok.gif

> Ogólnie nie jest źle, ale szału też nie ma

bo to Kiazlosnik.gif*

I wiem ze sie tu naraze wielusmirk.gif - ale nie mowie ze Kia jest zla czy dobra, po prostu odbiorca aka klient jest taki a nie inny - tanie auta co nie znaczy ze zleok.gif Koup bedzie glownie do maloletnichmulher.gif skierowanyidea.gif

Napisano
  • Autor

[...]> Jest też jeden benz (ale chyba nie nowy): 2.4 i 174KM (daje też wynik

> poniżej 10sec do setki

> o to chodziło?

Ten 2.4l o ktorym mowisz to Theta II., 3 calkowicie aluminum silnik ktory debiutowal z tego co pamietam w 2004 moze 5 w Hyundai Sonata. To byla jednostka bazowa dla Sonata u mnie, potem Kia Magentis i jeszcze wiele tego bylo.

kia-cerato-n.jpg

Napisano
  • Autor

> Cerato poprzedniej generacji bylo w EU.

> Po wprowadzeniu ceeda przez jakis czas byly rownolegle sprzedawane.

zgoda - z tm ze Forte/Cerato to w zasadzie odpowiednik Ceed. Ceed jest pod gusta Eu - popraw jesli sie myle, Forte/Cerato pod inne gustahmm.gif

> Przydalby sie jakis sedan.

> Chevrolety tez z Korei importuja.

Zogda ale GM-DAT nie zainwestowalo x bil $$$ w fabryke w EU klepiaca Chevy a Kia tak w stosunku do Ceedzlosnik.gif.

Przyznasz mi racje ze podcinanie wlasnej galezi nie ma sensuzlosnik.gif bo sie moze zalamacwink.gif

Napisano
  • Autor

> juz jest

> tyle ze sie magnetis nazywa

Magentiszlosnik.gif i chyba magnetem nie jestwink.gif jesli sprzedaje sie tak jak u mniezlosnik.gif...

Przeciez teoretycznie stoi klase wyzej - i pisze teoretycznie bo konstrukcja dosc starahmm.gif i cenowo dealer sprzedawal to ponizej Cerato.palacz.gif - teraz mniej wiecej po tyle samo schodza

Vehicle 2009 KIA MAGENTIS

Price $22,990* Drive Away No More to Pay

Kilometres 550

Colour PEARL WHITE

Body 4 door 5 seat SEDAN

Transmission 5 speed Semi-Automatic

DriveType Front

Reg Plate BY94260

18633153.jpg

18633164.jpg

vs zlosnik.gif

Vehicle 2009 KIA CERATO TD MY09 S

Price $20,780* Drive Away No More to Pay

Kilometres 25

Colour LIGHT GRAPHITE

Body 4 door 5 seat SEDAN

Transmission 5 speed Manual

DriveType Front

Reg Plate BLK31C

Engine 4 cylinder Unleaded Multi-point injected 2.0L (1998cc)

VIN KNAFH222295040782

Stock # K60137

Comments

PRICE INCLUDES FACOTRY BODY KIT, TINT, MATS, REVERSE SENSORS AND BONNET PLUS HEADLAMP PROTECTOR. DRIVE AWAY TODAY....

18639513.jpg

> > Korea - wiec dalej to czarno widze

Ja tego w ogole nie widzezlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> napisze tak

> to co u nas nazywa sie Brawo

> w AU nazywa sie ritmo

zlosnik.gif - widze ze moje posty nie poszly na marnewink.gif

Ale .... zlosnik.gif Grossek ma racje.

Magentis to klasa Medium - w EU moze nawet cos wiecejniewiem.gif, Forte/Cerato to miejska - EU compacthmm.gif...

Magentis mial V6 w ofercie, tego w Cerato nie spotkaszhmm.gif.

Cenowo stoi tak: sugerowane ceny detaliczne:

2009 Kia Magentis LX MG

4 door Sedan

8.0L / 100km5 speed,

Manual transmission

4 cylinder, 2.4 litre engine

$23,190* (RRP)

2009 Kia Cerato S TD

4 door Sedan

7.8L / 100km

5 speed,

Manual transmission

4 cylinder, 2.0 litre engine

$18,990*

> a to ze atrapy sa takie same to wiem

ale ja widze ze EU jest inna hmm.gif

Napisano

Ja bym się Magentisem nie wstydził wozić, pewnie dlatego, że wymagań nie mam za dużych. Octavią sie lansuję, a jeździłem Kia Clarus zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym się Magentisem nie wstydził wozić, pewnie dlatego, że wymagań

> nie mam za dużych.

i dlatego napisalem ze auto nie bylo/jest zle tylkohmm.gif ...

-cena byla zle skalkulowananono.gif,

-marketing byl zaden,

-Kia -hmm.gifhmm.gif - pare lat temu kojarzyla sie jeszcze z Korean Crapzlosnik.gif,

-Q wykonania byla IMVHO dosc dobra jedynie materialy nie tego, tego.

W koncu starsze dziadki pokupowaly V6 w cenie po ok $20k lub ludize tacy jak my ktorzy maja prestige w kara.gifzlosnik.gif

Octavią sie lansuję,

Uuuuuu to ty sie chcesz wyruzniac bardzowink.gif... Skoda-hmm.gif - EU auto z service drozszym niz BMW zlosnik.gif...

a jeździłem Kia Clarus

Ile dzieci planujeszwink.gif?

Napisano

> A jest cos w ogole takiego? Od kiedy to klepia? Pict pls

No z rok już jest dostęna:

renault-laguna-coupe-2009-car-photos.jpg

renault-laguna-coupe3.jpg

Napisano

> Magentis i chyba magnetem nie jest jesli sprzedaje sie tak jak u

> mnie...

ale - co ciekawe - u Was jeszcze liftu nie bylo z_lol1.gif

co wiele w wynikach sprzedazy nie zmieni pewnie

a wiesz gdzie sie pojawil w Europie Magentis FL jako jeden z pierwszych? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ale - co ciekawe - u Was jeszcze liftu nie bylo

.. i raczej nie bedziehmm.gif - podejrzewam ze czacha.gif model narazie albo poczekaja na nastepcehmm.gif.

> co wiele w wynikach sprzedazy nie zmieni pewnie

> a wiesz gdzie sie pojawil w Europie Magentis FL jako jeden z

> pierwszych?

RUS, PLhmm.gif?

Napisano

> zgoda - z tm ze Forte/Cerato to w zasadzie odpowiednik Ceed. Ceed

> jest pod gusta Eu - popraw jesli sie myle, Forte/Cerato pod inne

> gusta

W sumie tak ale sedany tez w UE sa popularne.

> Zogda ale GM-DAT nie zainwestowalo x bil $$$ w fabryke w EU klepiaca

> Chevy a Kia tak w stosunku do Ceed.

> Przyznasz mi racje ze podcinanie wlasnej galezi nie ma sensu bo sie

> moze zalamac

Teraz jak jeszcze kryzys jest to raczej nie wprowadza, ale powinni pomyslec o klepaniu na Slowacji razem z ceedem.

Napisano

> .. i raczej nie bedzie - podejrzewam ze model narazie albo poczekaja

> na nastepce.

a jak sie u Was sprzedaje "nowa" Sonata?

2009-Hyundai-Sonata.jpg

> RUS, PL ?

tak zlosnik.gif bo to jest wazny rynek dla Kia? hmm.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a jak sie u Was sprzedaje "nowa" Sonata?

powiedzmy dyplomatycznie ze lata swietnosci ma za sobazlosnik.gif ...

1,175 sztuk sprzedanych w 2008 = spadek 48.2% do roku poprzedniegozlosnik.gif - czyli 1/2, teraz wez podziel to o polowe i pewnie bedzie wynik za 2009zlosnik.gif

Powodow widze pare:

-Auto nie bylo zle ale -hmm.gif.Jakos nie przypadlo w gusta.

-Z wlasnego doswiadczenia zlosnik.gif - auto bylo bardzo dobre = mielismy 3.3l w pracy przez pewien czas, ale jakos po 1/2 roku zniknelyniewiem.gif

-Hyundai popelnil samobojstwolizak.gif. Facelifing przyszedl wtedy kiedy ceny benzyny siagnely szczytu. Zamiast V6 ... wprowadzili Diesellizak.gif....

yyyy - jeszcze nawet jednego na ulicy nie widzialemzlosnik.gif. Po prostu masowka ludzi nie kupuje Dieselfoch.gif - Hyundai to nie BMW - odbiorca innypalacz.gif

> tak bo to jest wazny rynek dla Kia?

tego niewiem.gif ale z 40 mln ludzi dla mnie by bylidea.gif

Napisano

Piękna linia świateł - tak pod mój gust smile.gif

Co do kierownicy - mam małe ręce i też pasuje.

Ale ogólnie za dużo "mięsa". Samochód wydaje mi się ociężały.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.