Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cut-off.

Featured Replies

Napisano

Pisałem wcześniej że z miałem problem z instalacją. Źle podłączony reduktor. Już podłączony jest dobrze. Chwilę było ok. Wiem że jest wątek na temat cut-offa w takim silniku jak moj niżej. Ale Problem jest taki, że byłęm dwa razy u gazownika, poprawiał, ale i tak po chwili jeżdzenia dalej przy cutoffie szarpie. Co posprawdzać pod kątem takiego objawu? Instalka jest omvl. Robiłem autoadaptacje, kombinowane było z ustawieniami i ciągle dupa slinka.gif

Napisano

> Pisałem wcześniej że z miałem problem z instalacją. Źle podłączony

> reduktor. Już podłączony jest dobrze. Chwilę było ok. Wiem że

> jest wątek na temat cut-offa w takim silniku jak moj niżej. Ale

> Problem jest taki, że byłęm dwa razy u gazownika, poprawiał, ale

> i tak po chwili jeżdzenia dalej przy cutoffie szarpie. Co

> posprawdzać pod kątem takiego objawu? Instalka jest omvl.

> Robiłem autoadaptacje, kombinowane było z ustawieniami i ciągle

> dupa

Nie za bardzo wiem o jakie szarpanie chodzi, kiedy ale ... cut off ma działac przy hamowaniu silnikiem. ZTCW to stan hamowania silnikiem wykrywany jest na podstawie:

a) obrotów silnika

b) stanu otwarcia przepustnicy

ma działac przy zamknietej przepustnicy powyzej ustalonych obrotów.

Sprawdź czy u Ciebie faktyczne napiecie z TPS, ktore dociera przy zamknietej przepustnicy do kompa gazowego jest tym, ktore jest ustawione jako stan zamkniecia, czyli minimalne napiecie z TPS. Zmierz je względem masy kompa gazowego. Jeżeli minimalne napiecie z TPS masz ustawione sporo powyzej faktycznego zamkniecia, to dla pewnego zakresu otwarcia przepustnicy moze zalaczac sie cut off. Trudno powiedziec ile to jest sporo, ale moze powyzej 0,1 V. Musisz poobserwowac jakie napiecie widzi two komp gazowy z TPS, przy zamknietej przepustnicy, jak ono bedzie sie zmieniac w czasie i ustawic co najmniej tak szeroką pętle histeriezy napiecia z TPS, czy jak ona sie zwie.

Napisano
  • Autor

Szarpanie przy hamowaniu silnikiem. Noga z gazu i kangur.

Wydrukuję i pokaże gazownikowi ;> Może zrozumie... Ewentualnie czy ktoś z okolic Jarosławia (podkarpackie) zna kogos kto ma pojęcie o takich cudach?

Napisano

> Szarpanie przy hamowaniu silnikiem. Noga z gazu i kangur.

> Wydrukuję i pokaże gazownikowi ;> Może zrozumie... Ewentualnie czy

> ktoś z okolic Jarosławia (podkarpackie) zna kogos kto ma pojęcie

> o takich cudach?

Wyłącz w diabły ten cut-off, jak nie jeździsz na codzień po górach (długie zjazdy z góry na silniku)

to zaoszczędzisz w porywach (i to dużych) 1% paliwa,

przy rocznych kosztach gazu 8 tys. (tyle ja wydaję) to teoretyczne maksimum to 80zł/rok.

Pomijając koszty gazownika, za tyle toby mi się nie chciało

co chwilę jeździć i diagnozować tych kangurów.

Napisano

> Z miłą chęcią. A jak?

trza przeprogramować komputer.

Jak masz interfejs i oprogramowanie - to sam.

A ja nie masz - to u gaziarza.

Napisano
  • Autor

Chodzi o kompa gazu? Da się to w omvlu wyłączyć?

Napisano

Co to za omvl? Wtryskowa?

Napisano

to jest sekwencja więc o czym wy tu panowie piszecie? O jakim wyłączaniu cut-off.

Napisano

Może wtryskiwacze nie trzymają szczelnie i podają gaz także na cut-off.

Napisano
  • Autor

Listwa regenerowana jakies 20kkm temu, nie powinna przepuszczać.

Napisano

> to jest sekwencja więc o czym wy tu panowie piszecie? O jakim

> wyłączaniu cut-off.

To by było coś. smile.gif

Pewnie jednak z instalacją wszystko w porządku nie jest.

Napisano
  • Autor

No ogólnie był wymieniany reduktor. Od tej pory są jaja z cut-offem. Auto jeździ normalnie, normalnie przyśpiesza itp. Tylko hamowanie gazem to problem.

Napisano

> No ogólnie był wymieniany reduktor. Od tej pory są jaja z cut-offem.

> Auto jeździ normalnie, normalnie przyśpiesza itp. Tylko

> hamowanie gazem to problem.

Reduktor taki sam? Była robiona potem cała procedura ustawiania instalacji? Nie jest przypadkiem ustawione na nim za duże ciśnienie?

Napisano

> to jest sekwencja więc o czym wy tu panowie piszecie? O jakim

> wyłączaniu cut-off.

No to wyszło szydło z worka. Domniemywałem, ze jak jest cut off to II gen. mlot.gif, a tak to sie kłania : klik

Napisano
  • Autor

Mój błąd. Poprostu chyba pisałem w poprzednim wątku i zapomnialem tym razem.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i problemów ciąg dalszy. Ciągle przy puszczeniu pedału gazu poniżej 2000 rpm np na trzecim biegu na gazie mam szarpanie. Na beznynie nic sie nie dzieje. Gazownik rozkłada ręce :/ Moze ktoś miał coś podobnego i wie gdzie zaglądnąć?

Napisano

> Pisałem wcześniej że z miałem problem z instalacją. Źle podłączony

> reduktor. Już podłączony jest dobrze. Chwilę było ok. Wiem że

> jest wątek na temat cut-offa w takim silniku jak moj niżej. Ale

> Problem jest taki, że byłęm dwa razy u gazownika, poprawiał, ale

> i tak po chwili jeżdzenia dalej przy cutoffie szarpie. Co

> posprawdzać pod kątem takiego objawu? Instalka jest omvl.

> Robiłem autoadaptacje, kombinowane było z ustawieniami i ciągle

> dupa

Ja miałem podobny objaw jak padł mi czujnik położenia przepustnicy (TPS).

Napisano
  • Autor

No ale u mnie jest elektroniczna przepustnica ze zintegrowanym silnikiem krokowym. Niema linki. Jakby był padniety TPS to chyba na benzynie byłoby to samo? A poza tym cos krzyczałby komp chyba.

Napisano

W innym wątku na tym kąciku poruszany był temat Fiata Marea z silnikiem 1,6 16v z identycznymi problemami jak Twoje. Fiacik ten założoną ma instalację STAG-4 + MagicJet + reduktor jakiś tam tłoczkowy nazwy nie pamiętam.

Po wielu wizytach u ,,fachmana'' który montował instalację, właściciel był na skraju załamania nerwowego.

Podjąłem się naprawy, i naprawiłem.

W tym akurat przypadku okazało się iż:

- Firma montująca instalację to zwykłe ,,paproki'' a na dodatek ludzie nie ceniący w żaden sposób czasu Klienta.

- Główną przyczyną złej pracy instalacji był najnowszy soft Staga który nie współpracuje dobrze z układem wtryskowym silników 1.6 16v Fiata.

- Gazownik wypuścił Klienta na ciśnieniu 1.4 Bara, mnożniku po niżej jedności w większości skali, i rozjechanych mapach.

Po wgraniu starszego oprogramowania, ustawieniu ciśnienia na 1.1 bara i zgraniu map podczas jazdy samochód odzyskał życie, zaczął normalnie jeździć, nie szarpie. Problem został rozwiązany.

Nie wiem co poradzić w Twoim konkretnym przypadku.

Jeśli masz dopiero co założoną instalację i gazownik nie może jej opanować, zażądaj zwrotu pieniędzy i demontażu. Znajdź warsztat który zrobi to dobrze. Jeśli samochód jeździł do tej pory i nagle coś mu odbiło, przyczyny szukać należy w zużyciu/uszkodzeniu poszczególnych elementów (wtryskiwacze,reduktor,elektronika). Być może byłeś na przeglądzie gdzie gazownik wgrał nowe oprogramowanie do Twojego sterownika i od tego momentu zaczęły się problemy?

Wpadka Staga z nowym softem potwierdzona jest w dwóch samochodach opisywanym Fiacie Marea oraz mojej Multipli.

Sprawdź czy aby i w Twoim przypadku nie ma takiej przyczyny.

Napisano
  • Autor

Instalacja jest "stara". Problemy zaczęły się po wymianie reduktora na nowy - stary juz umarł. Ogólnie ciśnienie jest ok, czasy wtryskow ok. A moze ktoś mi poleci w okolicach Rzeszowa kogoś z pojęciem? Ale ogólnie dziwne jest, że auto przyśpiesza właściwie. Przy hamowaniu silnikiem np z 3000 rpm nie szarpnie.

Szarpnie przy hamowaniu ponizej 2000 rpm.

Co do softu. Gazownik na bank nic nowego nie wrzucał. Robiona była tylko adaptacja instalacji.

Napisano
  • Autor

Dobra naprawiłem sobie sam zlosnik.gif Powiązałem fakty - przy okazji wymiany sprzęgła czyszczona była przepustnica. Po tym fakcie zaczęło szarpać - parematry wychylenia poszly w diabły zlosnik.gif Wczoraj zrobiłem reset adaptacji przepustnicy na egzaminerze, dziś autokalibracje gazu (sam! wink.gif ) i jeździ jak trzeba. Może mój przykład komuś kiedyś pomoże: NIE RUSZAĆ JAK DZIAŁA (przepustnica) zlosnik.gif

Napisano

> Dobra naprawiłem sobie sam

No chyba nie liczyłeś na to że ktoś to za Ciebie zrobi ... 270635636-JUMP2.gif

> Powiązałem fakty - przy okazji wymiany sprzęgła czyszczona była przepustnica...

A tego to nie napisałeś ...

No i wyszło na to że TPS źle działał - uwaga kolegi Glaca ...

Napisano
  • Autor

Poprostu dopiero sobie to przypomniałem. Durnowate kompy samochodowe zlosnik.gif A co do uwagi kolegi - to mnie deko nakierowalo. Ale to nie był tps - parametry wychylenia min i max - przepustnica sie nie zamykala poprostu. ( tak to rozumiem na chlopski rozum)

Napisano

> No ale u mnie jest elektroniczna przepustnica ze zintegrowanym

> silnikiem krokowym. Niema linki. Jakby był padniety TPS to chyba

> na benzynie byłoby to samo? A poza tym cos krzyczałby komp

> chyba.

No właśnie u mnie na benzynie było ok a komp nie krzyczał bo uszkodzenie nie było zupełne, po prostu napięcie nie rosło równomiernie tylko stało gdzieś tak do 2/3 otwarcia przepustnicy na minimum a potem skakało od razu na max. No ale u Ciebie jest inaczej, więc to raczej nie to.

Napisano

> Poprostu dopiero sobie to przypomniałem. Durnowate kompy samochodowe

> A co do uwagi kolegi - to mnie deko nakierowalo. Ale to nie był

> tps - parametry wychylenia min i max - przepustnica sie nie

> zamykala poprostu. ( tak to rozumiem na chlopski rozum)

O, dopiero teraz doczytałem że już po sprawie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Heh wink.gif Tez miałem kiedyś unow 1.0 na monowtrysku. To było auto. Jakby nie uległo biodegradacji, to bym do tej pory nim jeździł.

Napisano

> Heh Tez miałem kiedyś unow 1.0 na monowtrysku. To było auto. Jakby

> nie uległo biodegradacji, to bym do tej pory nim jeździł.

No ja swoim będę jeździł do biodegradacji a w międzyczasie będę tej biodegradacji przeszkadzał ile się da i tjunował, uturbiał itp itd grinser006.gif a co mi tam skromny.gif a tymczasem walczę z instalką LPG.... na razie czekam na nową membranę.

Napisano
  • Autor

No twoje jest młode. Moje miało już swoje lata. Podłoga zrobiła sie miękka zlosnik.gif

Napisano

> No i problemów ciąg dalszy. Ciągle przy puszczeniu pedału gazu

> poniżej 2000 rpm np na trzecim biegu na gazie mam szarpanie. Na

> beznynie nic sie nie dzieje. Gazownik rozkłada ręce :/ Moze ktoś

> miał coś podobnego i wie gdzie zaglądnąć?

1. wyczyść TPS

2. wyczyść listwę wtryskiwaczy

3. jeśli nie pomoże to: albo masz za małe ciśnienie na parowniku

albo

masz za bogatą mieszankę

ostatnio to przerabiałem frown.gif

Napisano
  • Autor

Ciag dalszy zabawy: Dziś udało mi się idealnie ustawic. W omvlu mam modyfikacje czasów wtrysków. Popodnosiłem na idle (przy puszczonym pedale gazu) po 30% i było super. Przejechałem z 5km i sie pogorszyło, jest lepiej ale nie tak jak było zaraz po ustawieniu. Ki czort?

Napisano

> Ciag dalszy zabawy: Dziś udało mi się idealnie ustawic. W omvlu mam

> modyfikacje czasów wtrysków. Popodnosiłem na idle (przy

> puszczonym pedale gazu) po 30% i było super. Przejechałem z 5km

> i sie pogorszyło, jest lepiej ale nie tak jak było zaraz po

> ustawieniu. Ki czort?

Adaptacja centrali PB, Ty ustawiasz chwilę jest niby dobrze, centrala Pb koryguje czasy wtrysków ,,bo dla niej nie jest dobrze'' i po wszystkiemu. Według mnie powinieneś:

- Podjechać na examiner i wykasować autoadaptację (przywrócić fabryczne nastawy)

- Przejechać z 200-300 km na PB bez ruszania LPG!!

- Zrobić kalibrację instalacji LPG i ustawić ją na świerzej , sprawnej mapie PB.

Jeśli wykluczyć błędy montażowe i ewentualne usterki poszczególnych elementów instalacji - musi być dobrze!

Powodzenia.

Napisano
  • Autor

> Adaptacja centrali PB, Ty ustawiasz chwilę jest niby dobrze, centrala

> Pb koryguje czasy wtrysków ,,bo dla niej nie jest dobrze'' i po

> wszystkiemu. Według mnie powinieneś:

> - Podjechać na examiner i wykasować autoadaptację (przywrócić

> fabryczne nastawy)

> - Przejechać z 200-300 km na PB bez ruszania LPG!!

> - Zrobić kalibrację instalacji LPG i ustawić ją na świerzej ,

> sprawnej mapie PB.

> Jeśli wykluczyć błędy montażowe i ewentualne usterki poszczególnych

> elementów instalacji - musi być dobrze!

> Powodzenia.

Kurde. Bez skasowania się nieda? zlosnik.gif Mam dość już jeżdzenia do aso. A interfejs do gazu już leci do mnie z alledrogo zlosnik.gif

Napisano

Nie da, uwierz mi , przerabiałem temat Fiata i LPG wiele razy. Zrób to raz a dobrze, a nie błądź po omacku jak dziecko we mgle pub2.gif>

Kurde. Bez skasowania się nieda? Mam dość już jeżdzenia do aso. A

> interfejs do gazu już leci do mnie z alledrogo

Napisano
  • Autor

Okej jade dziś. Spróbuję po twojemu zlosnik.gif A jak to nie pomoże to sprzedaje to auto zlosnik.gif

A co do ewentualnych usterek, skoro dałem radę na chwilę ustawić dobrze, to chyba instalka ok?

Napisano

> Okej jade dziś. Spróbuję po twojemu A jak to nie pomoże to sprzedaje

> to auto

> A co do ewentualnych usterek, skoro dałem radę na chwilę ustawić

> dobrze, to chyba instalka ok?

Jak będziesz sprzedawał daj znać smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jak będziesz sprzedawał daj znać

270751858-jezyk.gifPPPP

Ile warte będzie moje stilo z 2002 (2003 rejestracja)? Pilnowane, ostatnio wymieniłem rozrząd i sprzęgło (wsio z fakturami), wcześniej tylne tuleje na belce. Nowy reduktor do gazu i świece slinka.gif (wszystko z dokumentacją na autokąciku). Stilo Dynamic, teraz 130kkm.

Napisano
  • Autor

Skasowałem parametry adaptacyjne silnika. Jeżdze na benzynie. Jakoś specjalnie trzeba jeździć (wolno/szybko)? Czy normalnie?

Napisano

A jeśli np: IIgen ma wyłączony cut-off to przy hamowaniu silnikiem spala się więcej LPG, niż na luzie hamulcami?

Napisano

> Skasowałem parametry adaptacyjne silnika. Jeżdze na benzynie. Jakoś

> specjalnie trzeba jeździć (wolno/szybko)? Czy normalnie?

Normalnie tak jak zazwyczaj smile.gif

Napisano

> A jeśli np: IIgen ma wyłączony cut-off to przy hamowaniu silnikiem

> spala się więcej LPG, niż na luzie hamulcami?

Jeśli założyć stały skład mieszanki, to na pewno, bo masz wyższe RPM.

Napisano

> Jeśli założyć stały skład mieszanki, to na pewno, bo masz wyższe RPM.

A przepustnica zamknięta to już na to nie ma wpływu? Ciekawa teoria nawet obroty w to wmieszano.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Okej mam 300km na benzynie. Jeździ ładnie. Interfejs leci już z allegro, soft mam (bez map, ale do kalibracji starczy chyba). Czytam sobie opisy jak to skalibrować (omvl dream) - zablokować czymś gaz między 2600 - 3100 rpm, potem sie skalibruje. Patrzeć potem na czasy wtrysku benzyny w statusie. Powinny byc takie same na gazie (tzn te czasy z kompa silnika, potem przeliczane na czasy wtrysku gazu). Dobrze kombinuję?

Napisano
  • Autor

Skalibrowałem, na ciepłym jest ok. Ale na zimnym silniku jeszcze szarpnie przy puszczeniu gazu. Temperatura przelaczenia na gaz 35 stopni. Za mało?

Napisano

> A przepustnica zamknięta to już na to nie ma wpływu? Ciekawa teoria

> nawet obroty w to wmieszano.

> Pozdrawiam

A jak jedziesz "na luzie" to przepustnica w jakim jest położeniu?

Większe RPM - wiekszy przepływ powietrza, więc jeśli tu i tu proporcje paliwa do powietrza będa takie same, to chyba normalne, że zużycie paliwa musi być większe.

Napisano

> A jak jedziesz "na luzie" to przepustnica w jakim jest położeniu?

> Większe RPM - wiekszy przepływ powietrza, więc jeśli tu i tu

> proporcje paliwa do powietrza będa takie same, to chyba

> normalne, że zużycie paliwa musi być większe.

W kolektorze podciśnienie takie same jest na biegu jak i na luzie. Oczywiście w obu przypadkach przy zamkniętej przepustnicy. O jakich ty obrotach mówisz i powietrzu, bo trochę nie kapuje. A tak po za tym polecam eksperyment, jeden bak lpg z jazdą na luzie, a drugi z jazdą na biegu i bez wciśniętego gazu. Nawet bez cut-off wychodzi lepiej druga opcja. Bo na luzie masz obciążenia typu alternator, i korektor biegu jałowego (układu wtryskowego) to koryguje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.