Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd - wymiana świec żarowych.

Featured Replies

Napisano

Witam,

/stilo 1.9, 115KM, active, przebieg 140K/

dzisiaj po zapaleniu auto zobaczyłem alarm. Dotyczy on świec żarowych.

Dzwoniłem do trzech warsztatów (szukałem terminów). I to się zaczynają schody. Pierwszy z nich to może być wszystko, nic nie powie na telefon. Drugi, to z całą pewnością świece, powinno się wymienić od razu 4 - bo pozostałe za chwile padną. Ostatni, tak to z świece, ale nie ma sensu wymieniać wszystkich, wystarczą tą, która jest zużyta.

I kto tu ma rację?

Do tego warto kupić podróbki w cenie 25 PLN za sztukę, czy może tutaj nie oszczędzać?

Pozdrawiam.

Napisano

O ile to nie centralka świec (bo wtedy też jest taki komunikat) to zmień jedną świecę na oryginalną (tj firmową a nie chińszczyznę). Jeśli masz $ to zmień wszystkie - ale nie ma takiej konieczności.

Napisano

Kup dobrą świecę i wymień tylko tę, która padła. Mechanik w 10 minut zdiagnozuje, która padła i nie jest to żadna filozofia. Co do pytania jaką kupić, to kup znanej firmy, a nie jakieś no name.

Napisano

.... życzę Ci powodzenie z całego serca ... aby się wykręciła ...

W moim wozie wykręciła sie tylko jedna ... reszta musiała wyjść razem z głowica ... przy przebiegu 200 tys ....

Napisano

Tez kolego mialem osttnio "przyjemnosc" wymiany swiecy, niestety blem na tyle glupi ze pojechalem do ASO i zgarneli za wymiane tej jednej swiecy 300 zl, z czego 120 zl to samo podpiecie pod komputer, tylko w tym czasie mialem tyle problemow elektronicnzych ze juz nie bylem pewny czy to swieca wiec zawiozlem tam. Z tego co ten elektryk mowil to ze inne sa dobre, podawal mi jakies pomiary oporow z nich czy cos takiego i mowil ze jeszcze dlugo pojezdza te inne.

Napisano

> Dzwoniłem do trzech warsztatów (szukałem terminów).

> Drugi, to z całą pewnością świece, powinno się

> wymienić od razu 4 - bo pozostałe za chwile padną.

Można za 25 zł kupić nie chińską podróbkę, ale naszą polską "iskrę". Wcale nie są złe. Można wymienić samodzielnie. Potrzebny tylko nasadowy przedłużany klucz 10mm, nie krótszy niż 7cm i żeby był jak najcieńszy. Potrzebna też jest dłuższe pokrętło. Musi też być wewnątrz z wkładką gumową, żeby po wykręceniu świecy nie zgubić w silniku. Ja świecę pierwszą odkręcałem 10 minut,ale za to szukałem i wyjmowałem z zakamarków 2 godziny z uwagi na bardzo mało miejsca i zły dostęp. Można wymienić wszystkie, wtedy problem z głowy na jakiś czas. Można i jedną, nie koniecznie pozostałe muszą się zaraz przepalić.Powodzenia.

Napisano

Ja też mam błąd Preheat Fault i przymierzam się do wymiany świec włąśnie polskich ISKRA 25zł szt. Jako ciekawostkę podam, że jeżdzę już tak 1.5 roku z błędem. I nie ma różnicy w zapalaniu. Zapala momentalnie . Przebieg 185k

Napisano

Hah, a ja dopieor co wymienilem dzis swiece a dzis wracam z pracy a tu preheat fault, wylaczam, i znow to samo, dojechalem do domu, przekrecam kluczyk, raz drugi i nie ma bledu ????

Napisano

> Hah, a ja dopieor co wymienilem dzis swiece a dzis wracam z pracy a

> tu preheat fault, wylaczam, i znow to samo, dojechalem do domu,

> przekrecam kluczyk, raz drugi i nie ma bledu ????

problem może dotyczyć centralki sterowania świecami

czytaj tutaj:

link1

LINK2

LINK3

LINK4

Napisano

Kurcze, dzieki, mam nadzieje ze to jednak nie centralka, zobaczymy moze sie juz nie pojawi smile.gif na razie sie nie pojawia, gorzej jak to znow jakies skoki napiecia smile.gif ale jestem dobrej mysli smile.gif Za pierwszym razem to byla swieca. smile.gif

Napisano

polecam świece Boscha ok.gif

Co prawda mam NGK ale robilem test i Boscha robi sie o 0,5 ... 1 sekundy szybciej biala

Napisano

Świece wymienia się kompletami. Można i pojedyńczo, tak samo jak jeden amortyzator, tarcze hamulcową... moż ei klocek ten najbardziej zużyty zeby.GIF

Zasadą i profesjonalnym podejściem jest prawidłowa naprawa zgodna ze sztuką. Dzego komplet? Bo pozostałe już dogorywają, poza tym z dużym prawdopodobieństwem nowa świeca działa szybciej i grzeje się do wyższych temperarur. Lepiej mieć cąły komplet sprawny i spokój na następne ~150kkm

Napisano

Jak ja kocham Stilo smile.gif od kilku dni tez mam owy komunikat o awarii swiecy albo centralki wink.gif

Pozdrawiam

Art

Napisano
  • Autor

> Jak ja kocham Stilo od kilku dni tez mam owy komunikat o awarii

> swiecy albo centralki

> Pozdrawiam

> Art

Znalazłem ostatnio chwilę i byłem w warsztacie. Żadnych błędów w komputerze nie stwierdzono. Wedle ich wiedzy (aso fiat) najczęściej 95% przypadków jest to uszkodzenie centralki.

W pierwszej kolejności próbują reanimować. Wygląda to tak, że po jej wyciągnięciu sprawdzają czy nie ma przepaleń itp.

Pozdrawiam.

Napisano

> W pierwszej kolejności próbują reanimować

Heh juz widze jak próbują ja reanimowac w aso w moim miescie...trzeba wymienic centralke swiec zarowych, nowa 500 zl + 120 zl komputer podpiecie, 250 zl zalozenie nowej smile.gif

Napisano

> wymienic centralke swiec zarowych, nowa 500 zl + 120 zl komputer

> podpiecie, 250 zl zalozenie n

Centralka jest niemal uniwersalna... ma wyprowadzenia pod 6 świec hehe.gif więc nawet dla silnika V6 idealna wink.gif robi ją i Bosch i Magneti i.... pewnie jeszcze kilku innych

Jest wstawiana do Fiata Punto, Alfy, Lanci, ..... całej włoszczyzny .... i kto wie gdzie jeszcze.... pewnie i Ople ją maja

Należy w pierwszej kolejności sprawdzić rezystancje świec - coś około 1,3 Ohma do masy .... silnika powinny mieć - jednakowe - to jest ta szeroka wtyczka od dołu z 4 przewodami ( polecam jeszcze sprawdzić kabel masowy przykręcany do skrzyni.... czy nie zgnił ....

Po wymianie świec, wymianie uszkodzonej, naprawie kabla...... należy centralkę zaprogramować na zasadzie włącz zapłon odczekaj az zgaśnie kontrolka ... ( tera nie pamiętam zapal i zaraz wyłącz czy od razu wyłącz ) wyłącz zapłon.... i ponownie włącz zapłon i po zgaszeniu kontrolki włącz silnik

Podpinać nie ma co pod komputer.... wink.gif ona wysyła sygnał na kontrolkę.... a jedynie można skasować dane

Na aledrogo można zdobyć od 40 zł.... ok.gif

Napisano

> Centralka jest niemal uniwersalna... ma wyprowadzenia pod 6 świec

> więc nawet dla silnika V6 idealna robi ją i Bosch i Magneti

A zaglądałeś może do niej do środka ?

Plaga jakaś qrde, u mnie też zaczęła migać i jęczeć że mam sprawdzić świece. A nie chce mi się bo mam 148 innych rzeczy rozgrzebanych :/

Ech....

Napisano

> A zaglądałeś może do niej do środka ?

Oczywiście .... a gdzie ja nie zaglądałem.... zamieszcze wieczorem skan z środka kasety wink.gif

Napisano

Jestem po wymianie świec żarowych. 2 były trafione, no ale wytrzymały 130k km. Po wymianie komunikat pokazywał się nadal. Mam znajomego w salonie więc rzucił okiem i okazało się, że została jeszcze jedna świeca do wymiany, ta od ogrzewania postojowego. Coś jednak wspominał, że ona jest dość droga. Macie jakieś namiary na takie świece?

Napisano

> Jestem po wymianie świec żarowych.

Ale co ma piernik do wiatraka.... masz Webasto i ono nie jest podłączone pod układ świec żarowych silnika.... zlosnik.gif

Napisano

Witam miałem to samo wymieniłem 3 sztuki bo były padnięte i po odpaleniu ten sam komunikat. Aż w końcu wyciągnąłem kable od centralki do świec i po dogniatałem końcówki te nakładane na świece i problem z paleniem się świec się skończył i z komunikatem też. A świece kupiłem lepsze za 48 zł sztuka bo stare powykręcały się trochę z gwintem i lepiej aby te się nie spaliły bo może być problem z następną wymianą pozd

Napisano

> Ale co ma piernik do wiatraka.... masz Webasto i ono nie jest

> podłączone pod układ świec żarowych silnika....

Webasto ma swoja świecę tak mi powiedział gość i komputer także ją widzi. Chyba nie kłamie. Zresztą nie zależałoby mu, bo to znajomy. Nie kazał jej kupować w ASO. Ja tam sie nie znam na tym. Nie widziałem schematu elektrycznego więc nic powiedziec nie mogę.

Napisano

> Webasto ma swoja świecę tak mi powiedział gość i komputer także ją

> widzi. Chyba nie kłamie. Zresztą nie zależałoby mu, bo to

> znajomy. Nie kazał jej kupować w ASO.

Wszystko sie zgadza..... ale powiadam ponownie... co ma piernik do wiatraka chipsy.gif

Napisano

> Wszystko sie zgadza..... ale powiadam ponownie... co ma piernik do

> wiatraka

No to, że komunikat preaheat fault jego zdaniem powoduje uszkodzona świeca w webasto.

Napisano

Hmm przejrzałem eLearn. Możecie wytłumaczyć laikowi to zdanie:

Zintegrowana centralka nagrzewnicy nie łączy się bezpośrednio z sieciami CAN.

Czy mam rozumieć, że wszechobecny komputer nie widzi tego, co robi webasto czy tez sieci CAN to co innego? Bo jeżeli tak, to kolega się nie zna...

Napisano

> webasto czy tez sieci CAN to co innego? Bo jeżeli tak, to kolega

> się nie zna...

Kolego znam dość dobrze Webas. i Eber. smile.gif nawet troche znam instalacje elektryczną Fiacika i powiadam tobie.... swiety.gif

Błąd świecy żarowej silnika ma tyle związku z Webasto co uszkodzone żelazko ma do źle pracującego czajnika old.gif

Napisano

> A zaglądałeś może do niej do środka ?

Prosze bardzo:

283005948-%B6wiece1.jpg

Przesadziłem z tymi v6 ...jest max na 5 świec hehe.gif

Z 2-giej strony jest jeden.... dokładnie jeden wspólny stycznik mostkujący 12 V z wszystkimi gniazdami świec jednocześnie

283005948-d046.jpg

Gniazda od G1...G5 to sa wyjścia na świece... u nas tylko of G1 do G4

Czasami ta centralka pada.... ale może przy zaniku napięcia przestawia sie i szuka właśnie tej 5-tej świecy hmm.gifmlot.gif

A tu 2 różne centralki montowane miedzy innymi w STILO ... te same funkcje

283005948-619058863.jpg

283005948-stilo.jpg

post-15502-1435250500254_thumb.jpg

Napisano

> Kolego znam dość dobrze Webas. i Eber. nawet troche znam instalacje

> elektryczną Fiacika i powiadam tobie....

> Błąd świecy żarowej silnika ma tyle związku z Webasto co uszkodzone

> żelazko ma do źle pracującego czajnika

Czekaj czekaj ale ja nie zarzucam Tobie niewiedzy tylko mojemu znajomemu notabene z serwisu fiata... rotfl.gif Nie zaglądałem. Nie jestem mechanikiem. Ja mogę skonfigurować serwer, mogę naprawić komputer, ale samochodów nigdy nie naprawiałem ot proste czynności z pdf od użytkowników, które tu znajduję. Nawet nie wiem, gdzie w silniku znajduje się owa kontrolka świec frown.gif Dziękuję za wyjaśnienia. Będę szukał takiego przedmiotu w silniku i popatrzę, może coś nie łączy, zaśniedziało, zepsuło się. Dzięki!

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Rozpocząłem ten wątek a zatem jestem Wam winien podsumowanie starcia ze świecami żarowymi w stilo.

Podczas ostatniego pobytu w rodzinnej miejscowości oddałem auto do warsztatu, który tylko zajmuje się fiatami. Trzymali auto jeden dzień, żeby pod jego koniec powiedzieć: uszkodzone 3 świece i przekaźnik, ale na to potrzeba nam więcej czasu...Cóż nie mogłem czekać. Naprawiłem auto w Warszawie. Wymieniłem świece na denso (materiał+robocizna=370 PLN), kasowanie błędu i przekaźnik zachowuje się jak nowy.

Jak widać co warsztat to inna opinia, nawet po diagnozie.

Pozdrawiam.

• 3 miesiące później...
Napisano
Lisek powiedz mi gdzie ta centralka się znajduje?? A jest opcja że może coś nie łączyć np wtyk ?? hmm.gif Wiem że teoretycznie jest, mus żucić okiem na to, bo u mnie też sie pojawił ostatnio ten failur frown.gif jakieś czarne chmury nad moim stilo icon_rolleyes.gif Nie wspomnę o tym że i hamulce się kończą boje_sie.gif Zbankrutuje normalnie biglaugh.gif
Napisano

Owa centralka to ta kostka zaraz obok filtra paliwa. Już wiem więcej. Po diagnozie okazało się, że padła mi cholernica. Dobrał sie do tego gość, który ma pojęcie, podłączył kompa, sprawdzał świece (nie kompem, a metodą "na kabelek" wink.gif Zresztą komplet świec wymieniałem niedawno) Zdiagnozował przekaźnik świec. Jednakże na razie nic nie wymiałem, ponieważ nie zdążyłem, teraz auto jest u blacharza, miast u mechanika frown.gif Diagnosta polecił mi na razie nic nie kupować. Jako, że na codzień pracuje w ASO, a prywatnie sobie dorabia pożyczy sprawną i zmieni na trochę celem sprawdzenia.

Napisano

> Lisek powiedz mi gdzie ta centralka się znajduje??

Dokłądnie tak jak kolega pisał.... pod maską silnika na podszybiu dokładnie na środku auta obok filtra paliwa ....

Można samemu zdiagnozować... rezystancja świec nie powinna być większa niż te 1,3 Ohma i jednakowa dla 4 świec sprawdzamy względem masy silnika a następnie względem masy akumulatora.... czasami to wina samych zacisków na swiecy

Ta centralka nawet jak padnie to i tak w 99% działa wink.gif

Moja teoria jest taka, ze ona sie przeprogramowuje z 4 na 5 świec i szuka tej 5 .... i wyskakuje błąd.... no bo 5 tej nie ma hehe.gif ale nie sprawdzałem, czy jak sie podłaczy 5 to sie nagle sama naprawi hmm.gifzlosnik2.gif możesz to podsunąc elektrykowi aby sprawdził z czystej ciekawości, czy przy 5 świecach działa poprawnie ( oczywiście po kalibracji )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.