Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chłopaki nie płaczą: sprzedać, wymienić silnik?

Featured Replies

Napisano

Witam. No i stało się. Civic 1998, 5D, D15Z8, jakieś 240kkm przejechane (na liczniku 140kkm wink.gif ). Szukałem kilka miesięcy przyczyny, dlaczego mój silnik po rozgrzaniu zachowuje się tak: przy stałej prędkości 70-80km/h lekko przerywa, czuć to tylko na równej drodze, bo inaczej kumuluje się to z dziurami w drogach wink.gif Na wolnych obrotach po całkowitym rozgrzaniu drży mocno (ale wiele Hond tak ma), ale do tego nierówno, jakby od czasu do czasu na którymś cylindrze zapłon wypadł. Sprawdzone było:

-nowe kable WN, świece, kopułka, palec, podmieniony aparat zapłonowy na taki ze szrotu, filtr paliwa, filtr powietrza, pasek rozrządu z napinaczem, zaworek układu przewietrzenia skrzyni korbowej

-komp nie pokazuje żadnych błędów

-po odpięciu sondy lambda dalej szarpie na wolnych, ale przy stałej prędkości jedzie gładko

-psikałem "samostartem" gdzie się da, wszędzie gdzie może być jakaś nieszczelność

-mierzone wszelkie czujniki jakie mogą mieć na to wpływ-pokazują normalnie, wyregulowany kąt zapłonu

-sprawdzone świece, mechanik-spec od Hond twierdzi, że na 3 cylindrze wygląda "inaczej"-ale na moje oko, to się za bardzo nie różni:)

-czyszczony zaworek wolnych obrotow (IACV), przepustnica wyjęta, wymyta, ustawiony "zderzak" i czujnik jej położenia (TPS), nowe wszelkie uszczelki przy przepustnicy

-wyregulowane wolne obroty

-wyregulowane luzy zaworowe, wałek rozrządu nie ma wytarć

-ciśnienie paliwa z podłączonym i odłączonym regulatorem ciśnienia w normie

-sprawdzony EGR

-odłączone i zaślepione układy EGR, AVAP i PCV

-2xdolanie do paliwa środka STP do czyszczenia wtrysków

-wyjeżdżone pół baku na VPower Racing

-ciśnienia sprężania od 12,4 do 13,2

-oleju nie bierze wcale - 2-3mm na miarce przez 14kkm

-pomysły mi się skończyły...

Spece od Hond twierdzą, że silnik już jest dość wyeksploatowany i pracuje głośno (no i tak jest). Według nich słychać troszkę panewki, popychacze... I że nie ma sensu sprawdzać dalej i wydawać na to pieniędzy, bo trzeba wejść w droższe sprawy a w tym silniku to już nieopłacalne.

Załamali mnie :/ Samochód kupiłem pod koniec lutego, objawy takie zaczęły się w okolicach maja... Potem wyszło, że skrzynia też dokańcza żywota :/ Znajomi radzą, żeby sprzedać i szukać czegoś innego, ale jak pomyślę o szukaniu znowu w miarę bezwypadkowego samochodu przez kilka miesięcy, to naprawdę mi ręce opadają frown.gif Alternatywą jest szukanie używanego silnika z osprzętem i skrzynią, taka operacja to, razem z wymianą, koszt ok. 2-2,5 tys.zł. Szukałbym takiego samego silnika, większej mocy niż 114KM nie potrzebuję, a w trasie mi ten silniczek spala 5,6-5,8l/100km. Poza tym lubię ten samochód, jest naprawdę bezwypadkowy, ma oryginalny lakier, zawieszenie prawne, do wymiany prawy drążek kierowniczy... Włożyłem w niego trochę: rozrząd, filtry, opony itp.

Co byście zrobili na moim miejscu?

Napisano

Skoro samochod jest ladny i bezwypadkowy, i chcesz nadal takiego miec to sie go nie pozbywaj...

Jezdzij tak jak jest.

A jak silnik padnie to kupisz inny silnik i zamontujesz.

Napisano

> Na wolnych obrotach po całkowitym rozgrzaniu drży mocno (ale

> wiele Hond tak ma),

Nie, wiele Hond tak nie ma. Albo inaczej - zdrowe nie maja.

> Alternatywą jest szukanie używanego silnika z osprzętem i

> skrzynią, taka operacja to, razem z wymianą, koszt ok. 2-2,5

> tys.zł. Szukałbym takiego samego silnika, większej mocy niż

> 114KM nie potrzebuję, a w trasie mi ten silniczek spala

> 5,6-5,8l/100km. Poza tym lubię ten samochód, jest naprawdę

> bezwypadkowy, ma oryginalny lakier, zawieszenie prawne, do

> wymiany prawy drążek kierowniczy... Włożyłem w niego trochę:

> rozrząd, filtry, opony itp.

> Co byście zrobili na moim miejscu?

Olali ten sam silnik i przy okazji wstawili cos mocniejszego, co najmniej 1.6 pojemnosci.

Napisano

Z tego co wymieniłeś to pozostała jeszcze do sprawdzenia wiązka(!) i komputer(!).

Powodzenia zlosnik.gif.

Dawno dawno temu, w autoświecie, clown.gif było napisane , że silniki 1.4 Toyoty mają wadę, której serwis nie może zlokalizować co skutuje wyminą całego silnika. Ile w tym prawdy - nie wiem.....

Napisano

(...)

> Spece od Hond twierdzą, że

(...)

> I że nie ma sensu sprawdzać dalej i

> wydawać na to pieniędzy, bo trzeba wejść w droższe sprawy a w

> tym silniku to już nieopłacalne.

No i mają rację.

> Załamali mnie :/ Samochód kupiłem pod koniec lutego, objawy takie

> zaczęły się w okolicach maja...

Kupiłeś samochód, który ma - jak sam powiedziałeś - minimum ćwierć miliona km w butach. To, że "ojej, po 2 m-cach się posypało" to zupełnie bez znaczenia, chyba że w te 2 m-ce naklepałeś połowę z tego :-)

> Potem wyszło, że skrzynia też

> dokańcza żywota :/ Znajomi radzą, żeby sprzedać i szukać czegoś

> innego,

Prawidłowo radzą.

> ale jak pomyślę o szukaniu znowu w miarę bezwypadkowego

> samochodu przez kilka miesięcy, to naprawdę mi ręce opadają

Dlaczego ?

Kwestia jaki masz budżet i jakie wymagania.

Jeżeli odpowiednio ograniczysz to drugie, lub zwiększysz to pierwsze, to spokojnie znajdziesz auto w dobrym stanie technicznym i nie tłuczone.

> Alternatywą jest szukanie używanego silnika z osprzętem i

> skrzynią, taka operacja to, razem z wymianą, koszt ok. 2-2,5

> tys.zł.

Aha.

A jaką masz gwarancję, że cokolwiek to poprawi ?

Oczywiście WSZYSTKIE używane silniki mają max 50 kkm (nawet te z aut których produkcję zakończono 10 lat temu) i są w stanie igła.

Analogicznie zresztą jest z autami z rynku wtórnego - tam przecież nie ma bitych i/lub zajeżdżonych sprzętów...

> Poza tym lubię ten samochód, jest naprawdę

> bezwypadkowy, ma oryginalny lakier, zawieszenie prawne, do

> wymiany prawy drążek kierowniczy... Włożyłem w niego trochę:

> rozrząd, filtry, opony itp.

Jeżeli jest to samochód który masz trzymać z sentymentu, to wszelkie powyższe dywagacje nie mają znaczenia, podobnie jak nie ma znaczenia kwestia kosztów - sentyment to sentyment i koszty to kwestia wtórna (coś jak z trzymaniem w domu żony...).

Rozumem i portfelem - zrobić to co poprzedni właściciel tego sprzętu -> znaleźć głupszego od siebie (bez urazy bo to nie jest przytyk do Ciebie) a samemu poszukać szczęścia gdzie indziej.

Sercem - płakać, płacić, bo miłość jest cierpieniem.

Napisano

> Z tego co wymieniłeś to pozostała jeszcze do sprawdzenia wiązka(!) i

> komputer(!).

> Powodzenia .

> Dawno dawno temu, w autoświecie, było napisane , że silniki 1.4

> Toyoty mają wadę, której serwis nie może zlokalizować co skutuje

> wyminą całego silnika. Ile w tym prawdy - nie wiem.....

Respect!

Przed takimi źródłami chylę głowę nisko...

Napisano

> -ciśnienia sprężania od 12,4 do 13,2

to wcale nie tak mało.

Ja mam (co prawda nie w hondzie tylko we francuzie) 10; 9; 8.5; 9; zamiast fabrycznch 13,5 i silnik pracuje równo, nie szarpie i moc ma jeszcze nie taką najgorszą. Co prawda prcuje dość głośno i pali litr oleju na 1000, ale poza tym żadnych negatywnych efektów nie widzę.

Także twój silnik jest w o niebo lepszym stanie niż mój.

I jestem niemal pewien, że to przerywanie to nie z powodu zużycia (tzn niskiej kompresji) tylko coś z prądem będzie nie tak, lub jakaś inna duperela.

> -oleju nie bierze wcale - 2-3mm na miarce przez 14kkm

Napisano

Witam serdecznie.

> Witam. No i stało się. Civic 1998, 5D, D15Z8, jakieś 240kkm

> przejechane (na liczniku 140kkm ). Szukałem kilka miesięcy

> przyczyny, dlaczego mój silnik po rozgrzaniu zachowuje się tak:

> przy stałej prędkości 70-80km/h lekko przerywa, czuć to tylko na

> równej drodze, bo inaczej kumuluje się to z dziurami w drogach

Może ma 540kkm?

> Na wolnych obrotach po całkowitym rozgrzaniu drży mocno (ale

> wiele Hond tak ma),

Mieliśmy tego w firmie setki. W samym moim dziale kilkadziesiąt szt. Nigdy nie słyszałem o podobnej usterce u któregoś z kolegów. W ogóle do przebiegu przy, którym szły na przetarg (około 200kkm.) nie mieliśmy żadnych usterek, poza kilkoma padniętymi akumulatorami czy rdzą na nadkolach z tyłu. Skrzynie miały tak, że dwójka zgrzytała, czasem wsteczny ciężko wchodził, ale w niczym to nie przeszkadzało.

...

> Spece od Hond twierdzą, że silnik już jest dość wyeksploatowany i

> pracuje głośno (no i tak jest). Według nich słychać troszkę

> panewki, popychacze... I że nie ma sensu sprawdzać dalej i

> wydawać na to pieniędzy, bo trzeba wejść w droższe sprawy a w

> tym silniku to już nieopłacalne.

Myślę, że to jakaś drobna usterka. Bardzo drobna. Jakiś słaby kontakt w elektryce, przełamany kabel, itp. Albo coś w układzie zasilania, ale stawiałbym na elektrykę. Takie słabe styki najtrudniej wykryć. Trzeba więcej szczęścia niż wiedzy i umiejętności.

Na Twoim miejscu jeździłbym, aż usterka objawi się stale, w całej okazałości. Wtedy będzie łatwo zdiagnozować i naprawić.

Pozdrawiam.

Napisano

Podejrzewam, że samochód ma przejechane z pół miliona kilometrów.

Sprzedawaj ten pojazd i nie płacz po nim.

Przy kupnie następnego nie wierz w przebieg, bo 99% samochodów ma kręcony licznik.

Czasem nawet przez kilku właścicieli.

Napisano

nowy silnik, to koszt czesto niższy niż lekko poważniejsza naprawa

Napisano

ja bym sprzedał i szukał czegoś pewnego, od pierwszego właściciela, kupionego w Polsce i z wiarygodną historią serwisową, niekoniecznie ograniczając się na wstępie do konkretnej marki czy modelu.

Napisano

> Witam. No i stało się. Civic 1998, 5D, D15Z8, jakieś 240kkm

> przejechane (na liczniku 140kkm ).

> -ciśnienia sprężania od 12,4 do 13,2

Moim zdaniem przebieg jest o kilka setek większy. Hondy co prawda nie mam ale w fiatowskim FIRE po 230 kkm przebiegu na każdym cylindrze mam powyżej 13,0. A gdzie fiat a gdzie honda.

Napisano

> Moim zdaniem przebieg jest o kilka setek większy. Hondy co prawda nie

> mam ale w fiatowskim FIRE po 230 kkm przebiegu na każdym

> cylindrze mam powyżej 13,0. A gdzie fiat a gdzie honda.

Akurat fiatowski FIRE jest uważany za bardzo udany silnik, więc wyciąganie wniosków na zasadzie "A gdzie fiat a gdzie honda" w tym przypadku jest ryzykowne...

Pozdrawiam,

G.

Napisano

> mam ale w fiatowskim FIRE po 230 kkm przebiegu na każdym

> cylindrze mam powyżej 13,0. A gdzie fiat a gdzie honda.

U mnie w rodzinie jeździ PI 1.2 75 KM z przebiegiem ponad 250 tyś i silnik chodzi jak nowy no może zaczyna trochę łykać olej, także te silniki IMHO niczym nie ustępują tym np. z Hondy

Napisano

> Akurat fiatowski FIRE jest uważany za bardzo udany silnik, więc

> wyciąganie wniosków na zasadzie "A gdzie fiat a gdzie honda" w

> tym przypadku jest ryzykowne...

> Pozdrawiam,

> G.

moim zdaniem opinia fiata bazuje na wiecznie psujacych sie pierdołach w autach sprzed 15 lat. Teraz zaryzykowałbym stwierdzenie, ze 1.9jtd to jeden z najlepszych dieseli w klasie jeśli nie najlepszy

Napisano

> Akurat fiatowski FIRE jest uważany za bardzo udany silnik, więc

> wyciąganie wniosków na zasadzie "A gdzie fiat a gdzie honda" w

> tym przypadku jest ryzykowne...

Zdanie "gdzie fiat a gdzie honda" dodałem tylko po to żeby nie robić szumu "znawu fiatowcy leczą kompleksy". Dzięki temu padły spokojne odpowiedzi i o to mi chodziło. Pozdrawiam.

Napisano

> Zdanie "gdzie fiat a gdzie honda" dodałem tylko po to żeby nie robić

> szumu "znawu fiatowcy leczą kompleksy". Dzięki temu padły

> spokojne odpowiedzi i o to mi chodziło. Pozdrawiam.

Ok, ale zasugerowales że kolegi silnik w Hondzie ma duzo wiecej przebiegu, bo fiatowski FIRE "cośtam cośtam" zlosnik.gif

A ja sygnalizuję, że niekoniecznie hmm.gif

Na miejscu autora wątku, postarałbym się o dokładniejszą diagnozę i po oszacowaniu kosztów - nawet jeśli nieznacznie przekraczają cene innego używanego silnika - oddał do dobrego mechanika do naprawy. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Co prawda później chyba trudniej sprzedać takie auto, więc siłą rzeczy wiążemy się z autem na dłużej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Co do przebiegu - to jest potwierdzone, że ma troszkę ponad 240kkm, mam nie podrobioną, ani nie wyprodukowaną w Chinach książkę serwisową. Akurat w temacie książek jestem w miarę rozeznany. Kupiłem jak miała 210kkm, co mi się wydawało przebiegiem w sam raz i realnym jak na 10-11lat, wolałem mieć pewne 210kkm niż 150kkm kręcone z 500kkm myśląc, że silnik w Hondzie dociągnie bez problemów powyżej 300kkm... a i tak się przejechałem frown.gif

Dziwne jest dla mnie, że ciśnienie sprężania ma dość równe i niezłe (producent podaje znamionowe 12, minimalne 9), oleju nie bierze a i tak pracuje w ten sposób frown.gif

Co do mechaników, diagnostów silnikowych itp. to dajcie spokój, już nie pamiętam ilu ten silnik oglądało. Diagnozy były: "albo to, albo tamto..." - nic wiecej niż nie wiem sam. Jedyne co udało mi się znaleźć to wadliwe działąjący zaworek PCV (układu przewietrzania skrzyni krbowej, wymieniony) i wskazanie MAP sensora, które nikt mi nie może powiedzieć czy jest prawidłowe - 0,86V czyli O,77BAR ciśnienia bezwzględnego (liczonego względem próżni), przy pomiarze względnego (liczonego względem atmosferycznego) wakuometrem wychodzi 0,8BAR. Mogłoby to oznaczać jakąś nieszczelność, ale sprawdziłem wszystko oprócz zdejmowania kolektora i sprawdzania uszczelki, a to jest koszt części+robocizna ok. 300zł i tu się nasuwa właśnie pytanie, czy warto te pieniądze ryzykować jeszcze w ten silnik.

W razie zmiany samochodu - budżet ok. 13 tys zł, o ile ten uda się sprzedać za sensowne pieniądze. Najgorsze w szukaniu samochodu to... brak samochodu :/

Napisano

Kup anglika,przeloz silnik ze skrzynia a reszte sprzedaj,najtansza opcja ok.gif

Napisano

zacząłbym szukać pewnego silnika i skrzyni ,a tym jeździłbym aż padnie 270751858-jezyk.gif

jeśli znajdziesz coś rozbitego z pewnym niskim przebiegiem to po przełożeniu możesz mieć auto na lata ok.gif

no chyba ,że zamierzasz zmieniać furę za jakiś czas wtedy sprzedawaj póki jeździ zlosnik.gif

HanYs

Napisano
  • Autor

> zacząłbym szukać pewnego silnika i skrzyni ,a tym jeździłbym aż

> padnie

> jeśli znajdziesz coś rozbitego z pewnym niskim przebiegiem to po

> przełożeniu możesz mieć auto na lata

> no chyba ,że zamierzasz zmieniać furę za jakiś czas wtedy sprzedawaj

> póki jeździ

> HanYs

No właśnie nie zamierzam. Ani śladu korozji, zrobię jeszcze na wszelki wypadek dodatkowe zabezpieczenia anykorozyjne we wrażliwych w Hondzie miejscach. Mam znajomego który sprowadza angielki na rozbiórkę, rozmawiałem z nim, przy nastepnej może o mnie pamiętać i wziąść taką z silnikiem jaki mnie interesuje. Nie dopuszczam innej opcji, niż kupić silnik i skrzynię które ogłem sprawdzić przed demontażem.

W zasadzie wszystko wyjaśni się na dniach, bo mam do wymiany drążek kierowniczy, jak po wymianie się okaże że maglownica czy coś, no to już wtedy będzie za dużo tego smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.