Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes A Diesel.....ma ktos?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zamierzak kupic jakies autko przeznaczone dla zony do jazdy po miescie, wozenia dziecka do i z przedszkola, czasem zakupy i takie tam pierdoly.

Budzet 18-24 k.

Zalozenia j/w plus najlepiej diesel.

Przejzalem juz miliony ofert i modeli samochodow. Ostatnio zaczalem sie zastanawiac wlasnie nad A-klasa. Niestety nigdy nie mialem z tym modelem do czynienia a nawet nie mam nikogo znajomego który by miał.

Moze cos doradzicie? Na co zwracac uwage, jaki silnik? Karoseria Long czy zwykla?

I wogole jakies moze sprawy eksploatacyjne smile.gif.

Napisano

> Witam,

> Zamierzak kupic jakies autko przeznaczone dla zony do jazdy po

> miescie, wozenia dziecka do i z przedszkola, czasem zakupy i

> takie tam pierdoly.

> Budzet 18-24 k.

> Zalozenia j/w plus najlepiej diesel.

> Przejzalem juz miliony ofert i modeli samochodow. Ostatnio zaczalem

> sie zastanawiac wlasnie nad A-klasa.

jak znalazl.. kup dzisiejszego AŚ tam cokolwiek jest na jego temat smile.gif

Napisano
  • Autor

O dzieki...

Zaraz kupie smile.gif

Napisano

Ja mam a właściwie żonka zlosnik.gif

Mamy zwykłego ale szczerze polecam szukać Longa, niby nie dużo ale jednak.

Autko typowo damskie ale osobiście nie wstydzę się tym jeździć zlosnik.gif

My mamy wersję 1,7CDI 60KM i narzekać nie można bo mułkiem to to nie jest, ale wersja 90KM jednak lepiej się odpycha.

Wszystkie CDI mają fabrycznie Webasto ale niektóre mają dołożony sterownik który się przydaje ok.gif

Poważną wadą tego auta jest to że silnik jest tak skonstruowany iż praktycznie nie ma do niego dojścia żadnego i dlatego mechanicy nie zawsze chcą naprawiać te auta a jak już to sporo sobie liczą.

Przy zakupie warto dokładnie przyjrzeć się turbinie czy jest sucha, koszt regeneracji to od 700zł w górę a nowe można kupić po 1,5tyś.

Do wtrysków dojścia nie ma więc wzrokowo nie sprawdzicie czy tam się coś dzieje.

Omijać automaty i półautomaty natomiast w wersji z manualną skrzynią nie podniecać się przy zakupie tylko przejechać na spokojnie jakiś kawałek drogi (nie koniecznie tam gdzie pokaże sprzedający) bez włączonego radia i najlepiej kawałek taki gdzie chwilę pojedziecie na 4 i 5 biegu z prędkościami około 70-100km/h, po osiągnięciu jakiejś prędkości w tym zakresie wrzucić na luz i zaobserwować czy dźwięk/hałas będzie taki sam czy się zmniejszy.

Jak się zmniejszy to oznacza że łożyska są głośne a naprawa/wymiana dość droga.

Sprawdzić zawiechę (to normalne) i zwrócić uwagę na tuleje tylnych wahaczy.

Reszta rzeczy eksploatacyjnych w sumie jest na dobrym poziomie cenowym, nawet w Oryginale tak więc czasami nawet nie warto kupować zamienników.

Jak jakieś konkretne pytania to pytaj.

Napisano

Nie wiem jak diesel, ale miałem niestety okazję parę razy przemieszczać się A140 i muszę powiedzieć, że niczym bardziej wywrotnym, nie trzymającym się drogi, powolnym, trzeszczącym, stukającym, głośnym nie jeździłem. Z mercedesem to ma tyle wspólnego co fiat z ferrari, a może nawet mniej grinser006.gif

Napisano

> Nie wiem jak diesel, ale miałem niestety okazję parę razy

> przemieszczać się A140 i muszę powiedzieć, że niczym bardziej

> wywrotnym, nie trzymającym się drogi, powolnym, trzeszczącym,

> stukającym, głośnym nie jeździłem.

Miałem A190 125KM i był to jeden z szybciej jeżdżących i hamujących samochodów waytogo.gif

Na minus trzaski i skrzypienia wnętrza no.gif

Napisano

> Nie wiem jak diesel, ale miałem niestety okazję parę razy

> przemieszczać się A140 i muszę powiedzieć, że niczym bardziej

> wywrotnym,

to ile razy go rolowaleś ? hmm.gif

>nie trzymającym się drogi, powolnym, trzeszczącym,

> stukającym, głośnym nie jeździłem. Z mercedesem to ma tyle

> wspólnego co fiat z ferrari, a może nawet mniej

no dobra wyraziles swoja opinie

a jakies konkrety ? cfaniaczek.gif

Napisano

Ja jeździłem na jazdach testowych wersja 1.5 95KM (czy jakos tak), ale to była nowa A-klasse, tzn ten aktualny model. Fajne to było, odpychało się przyzwoicie, ciche w środku, ładnie wykończone ALEEEE niewygodne jak dla mnie. Auto o podwyższonej karoserii a siedzi się d00pą na podłodze, tyle tylko, że ta podłoga jest wyżej niż w normalnych samochodach- ma konstrukcję skrzynkową czy coś takiego. W Pandzie siedziało mi się chyba wygodniej.

Napisano

wiem ze pytasz o A klase grinser006.gif ale moze pomysl o Hondzie Jazz cfaniaczek.gif dziewczyna sie takim od miesiaca powozi i jak dla mnie auto rewelacyjne ok.gif male z zewnatrz a w srodku przestronnoscia i pojemnoscia bagaznika bije niejednego kompakta ok.gif jedyny minus to brak diesla o ktorym wspomniales, ale za to rewelacyjne zawieszenie zlosnik.gif duzo lepsze niz w mercedesie ok.gif

pozdr.

Napisano

Mam takie auto A170 CDI automat '99 rok, wersja Elegence z pełnym wypasem, krajowe [więcej o aucie tutaj] . Kupione pół roku temu, w stanie technicznym średnim, za to bardzo korztstnie cenowo wink.gif Jak do tej pory w aucie nic się nie zepsuło, ale wstawiam go za tydzień do mechanika na wymianę elementów zawieszenia + ogólny przegląd więc o cenach napiszę niebawem. Wiadomo, że silnik CDI jest dość drogi w naprawach, ale liczyłem się z tym kupując to auto - jak narazie nic złego się nie stało.

W moim odczuciu samochód przyjemny, aczkolwiek specyficzny.

Zawieszenie twarde, ale dzięki temu w połączniu z ESP w zakrętach możesz robić wszystko grinser006.gif Niestety na polskich drogach mało komfortowe. Automat działa naprawdę fajnie, ale warto go dobrze zbadać przed zakupem, gdyż spotkałem się że w innych egzemplarzach lekko szarpał. Co do spalania - jest duże jak na takie auto - około 7 - 7,5 l w mieście, jak się zrobiło zimno to gdy włączało się fabryczne Webasto nawet litr więcej (za to gorąco wali z nawiewów jakieś 3-4 min od odpalenia). Kolega ma A 1,6 benz. A/T to i 11 litrów w mieście mu łyknie. Wersje z manualem są znacznie żwawsze i palą mniej.

Wnętrze wykonane w moim odczuciu bardzo fajnie, z dbałością o detale. Wykończenie na dobrym poziomie pod względem użytych materiałów (zależy jeszcze jaka wersja, ja mam np deskę obszytą skórą) - niestety elementy wnętrza nie wytrzymują twardego zawiasu i faktem jest że wszystko skrzypi (szczególnie jak jest ciepło). Bardzo duży i ładnie wykończony bagażnik, modyfikowany dowolnie poprzez przesuwanie, składanie, wymontowanie siedzeń.

Kupiłem to auto bo potrzebowałem niedużego auta do miasta, najchętniej diesla z automatem. I powiem szczerze, że wszystkie moje założenia "Aśka" spełnia. Trasę zrobiłem narazie jedną do K-ce - Lublin - dało się sprawnie wyprzedzać, fotele może niezbyt obszerne ale połamany nie byłem wink.gif

Kiedyś twierdziłem, że A-klasa to nie Mercedes. Otóż nieprawda. Jest to najprawdziwszy mały Merc, pomimo tego że zadebiutował 12 lat temu wyprzedził swoją epokę i nadal jest nowoczesny i ciekawy stylistycznie.

Jak masz jakieś pytania to śmiało.

Napisano

> O dzieki...

> Zaraz kupie

Artykuł tak ogólny i niewiele wnoszący, że nie warto specjalnie sobie nim zaprzątać głowy, jedynie fajne obrazki grinser006.gif

Napisano

> Kiedyś twierdziłem, że A-klasa to nie Mercedes. Otóż nieprawda. Jest

> to najprawdziwszy mały Merc, pomimo tego że zadebiutował 12 lat

> temu wyprzedził swoją epokę i nadal jest nowoczesny i ciekawy

> stylistycznie.

Co to za merc skoro ma przedni napęd?

Napisano

przy okazji ja mam pytanko, mógłbyś mi podać numery w tego fabrycznego suba i ewentualnie fotkę skąd wychodzą kable ??

Mam takie samo radio i muszę poszukać czy czasem nie ma instalacji do tego suba bo przydałby się zlosnik.gif

Napisano

> Co za argument

no niestety tylko BMW jeszcze na psy nie zeszło (choć czytałem, że ma takie plany w modelu 0 )

Napisano

To do autora postu grinser006.gif

U mnie w firmie było parę A-klas i powiem szczerze, że dobrze że je pogonili, teraz są B-klasy i to też generalnie nie są wiele lepsze od A-klasy.Ale były to firmówki a wiadomo że auto firmowe jest traktowane jak wół.

Patrzę z punktu widzenia mechanika, który na moje nieszczęście musiał grzebać przy nich czasami i tak jak pisali koledzy wyżej :

-dostęp do silnika tragedia, pewnie ceny napraw u mechanika będą spore np. aby wymienić rolki paska wielorowkowego trzeba opuścić motor i to sporo sciana.gif,

- wszelki naprawy typu jakieś uszczelnienie wycieków oleju - silnki w dół.

- nie wiem jak teraz ale w orginale nie występuje/występował przegub zewnętrzny tylko cała półoś - koszt kolosalny

- dla mnie siedzenie na płasko na podłodze to totalna porażka.

- a na plus to zawieszenie jest dość trwałe i silnik jak nie był karmiony jakimś szajsem to też sporo wytrzma.

Ale nie przekreślał bym tego auto całkowicie, jeśli trafisz na zadbane auto to możesz być zadowolony - najlepiej przed wydaniem kasy wal do serwisu wydaj te 200-300 stówki i niech go sprawdzą dokładnie.

Napisano

pad.gif

Co to za Porsche terenowe?

Co to za Subaru z Dieslem?

Co to za Volvo z zawiechą z Forda?

Co to za Nissan z Renault pod maską?

itd, itp, etc... grinser006.gifzlosnik.gif

A BMW 1 chciałbym miec najbardziej ze wszystkich BMW, bo najmniej przypomina inne auta tej marki zlosnik.gif

Napisano

> przy okazji ja mam pytanko, mógłbyś mi podać numery w tego

> fabrycznego suba i ewentualnie fotkę skąd wychodzą kable ??

> Mam takie samo radio i muszę poszukać czy czasem nie ma instalacji do

> tego suba bo przydałby się

Zapodam, ale przy okazji bo szczerze nie chce mi się teraz tego rozgrzebywać. Gra to zaskakująco dobrze jak na fabrykę.

Napisano

> Co to za Porsche terenowe?

> Co to za Subaru z Dieslem?

> Co to za Volvo z zawiechą z Forda?

> Co to za Nissan z Renault pod maską?

> itd, itp, etc...

No właśnie... Co prawda Subaru bym chyba z tej listy wywalił, bo to jednak boxer, ale pełna racja co do reszty.

> A BMW 1 chciałbym miec najbardziej ze wszystkich BMW, bo najmniej

> przypomina inne auta tej marki

A wiesz, że im dłużej nim jeżdżę, tym bardziej nabieram podobnego przekonania? Co prawda nie z powodu wyglądu, bo to dla mnie rzecz wtórna, ale dlatego, że jest jeszcze akceptowalne pod względem gabarytów, a rozstaw osi ma większy od niektórych aut klasy średniej. Wiele osób wypowiadało się, że jeździ lepiej niż więksi bracia z koncernu.

Napisano

> No właśnie... Co prawda Subaru bym chyba z tej listy wywalił, bo to

> jednak boxer, ale pełna racja co do reszty.

alternatywnie - co to za Impreza w hatchback'u wink.gifzlosnik.gif

> A wiesz, że im dłużej nim jeżdżę, tym bardziej nabieram podobnego

> przekonania? Co prawda nie z powodu wyglądu, bo to dla mnie

> rzecz wtórna, ale dlatego, że jest jeszcze akceptowalne pod

> względem gabarytów, a rozstaw osi ma większy od niektórych aut

> klasy średniej. Wiele osób wypowiadało się, że jeździ lepiej niż

> więksi bracia z koncernu.

Słyszalem podobne opinie, więc coś w tym być musi waytogo.gif

I to jest właśnie fajne w takich przełomowych dla danej marki samochodach, że wnoszą coś więcej, zachowująć swoje "cechy rodzinne".

Napisano

Quote:

np. aby wymienić rolki paska wielorowkowego trzeba opuścić motor i to sporo

nie trzeba zlosnik.gif , tylko trzeba pomyśleć chwilkę

Napisano

> Zapodam, ale przy okazji bo szczerze nie chce mi się teraz tego

> rozgrzebywać. Gra to zaskakująco dobrze jak na fabrykę.

dobra na spokojnie, jak już będziesz podawał numerki to zobacz czy to jest cały sub z obudową czy też obudowa jest osobnym elementem.

Bez suba też gra przyzwoicie ale jednak ten basik ucieka w trakcie jazdy

Napisano

> alternatywnie - co to za Impreza w hatchback'u

e tam, co to za różnica, poza stylistyką i praktycznością. Zresztą te auta zawsze były brzydkie (całkiem jak A-klasa ;-) )

> I to jest właśnie fajne w takich przełomowych dla danej marki

> samochodach, że wnoszą coś więcej, zachowująć swoje "cechy

> rodzinne".

czy ja wiem, czy dla BMW przełomowa jest akurat jedynka? No może, choć nigdy tak o niej nie myślałem. Dla mnie na pewno jest przełomowa, bo w sumie z głupia frant ją kupiłem (po próbnej jeździe z której wysiadłem zachwycony). Jest to pierwsze auto z którego nie byłem zadowolony zaraz po kupnie, natomiast jestem zadowolony po dłuższym okresie użytkowania, a w sumie dopiero się uczę wykorzystywać zalety RWD.

Napisano

> e tam, co to za różnica, poza stylistyką i praktycznością. Zresztą te

> auta zawsze były brzydkie (całkiem jak A-klasa ;-) )

zlosnik2.gifrotfl.gif

> czy ja wiem, czy dla BMW przełomowa jest akurat jedynka? No może,

> choć nigdy tak o niej nie myślałem. Dla mnie na pewno jest

> przełomowa, bo w sumie z głupia frant ją kupiłem (po próbnej

> jeździe z której wysiadłem zachwycony). Jest to pierwsze auto z

> którego nie byłem zadowolony zaraz po kupnie, natomiast jestem

> zadowolony po dłuższym okresie użytkowania, a w sumie dopiero

> się uczę wykorzystywać zalety RWD.

Chyba tak lepiej stopniowo, jakbyś wszystko odkrył od razu to szybko by się to znudziło. Ja tak mam w autach VW - po chwili wiem wszystko i zero emocji. Co nie znaczy że są złe, są po prostu nudne grinser006.gif

Napisano

Auto o podwyższonej

> karoserii a siedzi się d00pą na podłodze, tyle tylko, że ta

> podłoga jest wyżej niż w normalnych samochodach- ma konstrukcję

> skrzynkową czy coś takiego.

No wlasnie tez mnie to zaskoczylo ,ze siedzi jak w bobsleju...

Kolezanka smigala A-klasa 170CDI 2003 i tez sie tam tak siedzialo ,teraz przesiadla sie na B-klase i podobnie do kitu sie siedzi.

A i mowiac szczerze B-klasa nawet sie nie umywa jakoscia plastikow do tamtej A-klasy!

Napisano

> dobra na spokojnie, jak już będziesz podawał numerki to zobacz czy to

> jest cały sub z obudową czy też obudowa jest osobnym elementem.

> Bez suba też gra przyzwoicie ale jednak ten basik ucieka w trakcie

> jazdy

Z ciekawości kiedyś odłącze i posłucham jak to gra bez suba. hmm.gif

Tak to wygląda wyciągnięte (foto na szybko wygrzebane, innego nie mam).

283078480-bez%A0tytu%B3u.JPG

Napisano

a czy ktoś z was próbował ustawić fotel ??

przecież jest on regulowany góra dół

Napisano

> Co to za merc skoro ma przedni napęd?

a która baba jadąca z dzieciakiem do marketu potrzebuje tylny napęd? To auto jest miejskim wozidłem, więc przedni napęd jest jak najbardziej na plus.

Napisano

> a która baba jadąca z dzieciakiem do marketu potrzebuje tylny napęd?

> To auto jest miejskim wozidłem, więc przedni napęd jest jak

> najbardziej na plus.

nie no jasne, że baba nie potrzebuje RWD. No ale o to właśnie chodzi, że kiedyś mercedes nie robił aut dla bab...

Napisano

> nie no jasne, że baba nie potrzebuje RWD. No ale o to właśnie chodzi,

> że kiedyś mercedes nie robił aut dla bab...

a Ty co jestes w stanie zrobić dla kasy? smile.gif

Napisano

Przejedź się tym autem zanim kupisz.

Uważałem za ok dopóki się nie przejechałem, głośno, twardo, niewygodnie, pozycja za kierownicą prawie jak w vanie smirk.gif, generalnie dokładna odwrotność tego co spodziewałbyś się po Mercedesie, wrażenia troche zbliżone do jazdy samochodem dostawczym... mi kompletnie nie podchodzi.

Jedno co trzeba przyznać że jak na małe autko to jest dosyć przestronne(jeździłem wersją long, czyli tą trochę przedłużaną, niestety z silnikiem A140 który bardzo średnio sobie radził z tą budą co spotęgowało kiepskie odczucia, nie wiem jak z dieslem bo takim nie jechałem, słyszałem tylko "z boku" i wydaje mi się że chodzą bardzo głośno[zwłaszcza jak porównać do innych jednostek CDI montowanych w większych siostrach A-klasy]) - mistrzowska była za to skórka na kierownicy, tak miłej w dotyku ze świeca szukać ok.gif

Napisano

> Witam,

> Zamierzak kupic jakies autko przeznaczone dla zony do jazdy po

> miescie, wozenia dziecka do i z przedszkola, czasem zakupy i

> Moze cos doradzicie? Na co zwracac uwage, jaki silnik? Karoseria Long

> czy zwykla?

Jeżeli drugi samochód w rodzinie to zastanów się czy krótkim nie będzie się łatwiej parkowało, Ale to sam już wiesz gdzie jeździsz. (choć przyznaję że nie wiem o ile long jest dłuższy)

U mnie pod przedszkolem żona parkuje bez problemu a ja kręcę się czasem z 10 minut..

Napisano

jeżeli dobrze pamiętam to o 14cm ale akurat to przy parkowaniu nie robi różnicy natomiast w środku robi wielką ok.gif

Napisano

> jeżeli dobrze pamiętam to o 14cm ale akurat to przy parkowaniu nie

> robi różnicy natomiast w środku robi wielką

14cm to faktycznie niewiele oink.gifoink.gifoink.gif - spodziewałem się że ze 40 cm...

Napisano

shocked.gif> a czy ktoś z was próbował ustawić fotel ??

> przecież jest on regulowany góra dół

pad.gif serio

Napisano

> nie no jasne, że baba nie potrzebuje RWD. No ale o to właśnie chodzi,

> że kiedyś mercedes nie robił aut dla bab...

jeśli jest klient to jest produkt, Ty byś nie wprowadzał w swojej firmie nowych produktów bo masz zasady? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki Moi Drodzy za wszystkie cenne uwagi. Chyba rzeczywiscie najlepszym rozwiazaniem bedzie kontrolna jazda takim samochodem. No i rzecz nie mniej wazna znalezienie egzemplarza w miare "uczciwego" nie skladanego z 3 innych.

Szczerze mowiac mam tez na uwadze Seata Ibize a moja zona Alfe 147 smile.gif).

Nie mniej po wczorajszym artykule w onecie o klepanych samochodach zapal do tzw "sprowadzonych" drastycznie ostygl.

Napisano

> Szczerze mowiac mam tez na uwadze Seata Ibize a moja zona Alfe 147 ).

A klasa, ibiza, 147

w ciemno biore 147!!! niezaleznie od tego co o niej mowia smile.gif

Napisano

> A klasa, ibiza, 147

> w ciemno biore 147!!! niezaleznie od tego co o niej mowia

w ciemno to se możesz, byle by JTD

Napisano

> serio

No serio, bo jakoś każdy tak narzeka na te fotele a Ja bez problemu znajduję dogodną pozycję a mały nie jestem zlosnik.gif i nawet na dłuższych trasach nie ma problemu z bolącymi plecami

Napisano

> w ciemno to se możesz, byle by JTD

z zalozenia nie lubie klekotow smile.gif

Napisano

> No serio, bo jakoś każdy tak narzeka na te fotele a Ja bez problemu

> znajduję dogodną pozycję a mały nie jestem i nawet na

> dłuższych trasach nie ma problemu z bolącymi plecami

Święte słowa ok.gif Ja mam 187 cm i wygodnie mi się siedziało. Co więcej mój ojciec bardzo chętnie pożyczał ode mnie A-klasę ze względu na sposób siedzenia wink.gif

Napisano

> No serio, bo jakoś każdy tak narzeka na te fotele a Ja bez problemu

> znajduję dogodną pozycję a mały nie jestem i nawet na

> dłuższych trasach nie ma problemu z bolącymi plecami

No i ? Czyli jak Tobie pasuja fotele to dla mnie tez maja byc cacy ?

Dla mnie ta podwyzszona podloga to lipa i uwazam ,ze siedzi sie marnie...

Napisano

> No i ? Czyli jak Tobie pasuja fotele to dla mnie tez maja byc cacy ?

> Dla mnie ta podwyzszona podloga to lipa i uwazam ,ze siedzi sie

> marnie...

to napisz że fotel Ci nie pasuje a nie że "siedzi się jak w bobsleju", bo wychodzi na to że podłoga jest wysoko a siedzi się na podłodze a tak nie jest , siedzi się normalnie tylko że wyżej

Napisano

Quote:

jak się zrobiło zimno to gdy włączało się fabryczne Webasto nawet litr więcej (za to gorąco wali z nawiewów jakieś 3-4 min od odpalenia)

Wiesz że można ten automat wyłączyć pstryczkiem zlosnik.gif

Napisano

> to napisz że fotel Ci nie pasuje a nie że "siedzi się jak w

> bobsleju", bo wychodzi na to że podłoga jest wysoko a siedzi się

> na podłodze a tak nie jest , siedzi się normalnie tylko że

> wyżej

Nie nazwalbym tego normalnie bo trzeba sie jednak wdrapac na gore a siedzi sie i tak na podlodze...

Napisano

> Nie nazwalbym tego normalnie bo trzeba sie jednak wdrapac na gore a

> siedzi sie i tak na podlodze...

Masz <120cm cfaniaczek.gif

Napisano

> Nie nazwalbym tego normalnie bo trzeba sie jednak wdrapac na gore a

> siedzi sie i tak na podlodze...

nie wiem gdzie Ty się wdrapywałeś bo Ja wsiadam normalnie i nie siedzę na podłodze, ale dobra każdy lubi co innego ok.gif

Napisano

> nie wiem gdzie Ty się wdrapywałeś bo Ja wsiadam normalnie i nie

> siedzę na podłodze, ale dobra każdy lubi co innego

Wczesniej juz mowilem ,ze mi sie tam to nie podoba...

Jeszcze gorzej jest w b-klasie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.