Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Praca silnika 1,6 16V

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Silnik na biegu jałowym niby pracuje równo, na obrotomierzu nie widać falowania , nie ma problemu z odpalaniem czy z jazdą , ale za to słychać że nierówno pracuje , jakby miał czkawkę , kojarzy mi się to z sieczkarnią , przy wydechu też słychać wyrażnie że przerywa , stąd pytanie co to może być?

Napisano

zacznij od sprawdzenia przewodow i swiec

potem podlacz sie do kompa w poszukiwaniu bledow

po trzecie dolej do paliwa srodka typu STP coby przeczyscic uklad wtryskowy (od tego mozesz zaczac)

Napisano

Mam prostszy pomysł grinser006.gif

-idź do samochodu

-nie odpalaj silnika

-otwórz maskę

-poruszaj wiązką kabli biegnących do komputera

-odpal silnik i nasłuchuj efektów

zlosnik.gif

Można się śmiać lub nie ale obroty mogą falować bo gdzieś kostki zaśniedziały, coś nie łączy itp. Przypadek zbadany organoleptycznie. grinser006.gif

Napisano

Bardzo prawdopodobne wtryski :/ Tak jak pisze GINX nie zaszkodzi dolać STP! Piszą że około pół buteleczki na bak ale można spokojnie dać pół na pół baku! Zaszkodzić nie zaszkodzi a pomóc może, 16 zeta to nie koszta! U mnie pomogło! Jak będzie dalej jaja robił to trzeba pomyśleć o świecach i kablach! Zrobiło się zimno i mokro wiec takie przypadłości mogą się ujawniać :/

Napisano

Hej - podepne sie pod temat, bo u mnie czasem rano jak odpalam silnik - w ogole nie ma ssania. Autem telepie.

Moze mam przytkany wtryskiwacz?

Ten STP leje sie do baku?

Napisz cos wiecej - jakie miales objawy zanim wlales STP i po tym jak wlales.

dzieki

Napisano

> Hej - podepne sie pod temat, bo u mnie czasem rano jak odpalam silnik

> - w ogole nie ma ssania. Autem telepie.

> Moze mam przytkany wtryskiwacz?

> Ten STP leje sie do baku?

> Napisz cos wiecej - jakie miales objawy zanim wlales STP i po tym jak

> wlales.

> dzieki

Kupujesz czerwony STP do silników benzynowych i wlewasz wg instrukcji do baku i tyle! po jakimś czasie jazdy po prostu układ paliwowy i wtryski zaczynają się czyścić i lepiej pracują, auto przestaje przerywać i równo pracuje! Oczywiście dotyczy to umiarkowanie zatartych wtrysków! Jak są zaje....ne na maksa to pomoże tylko czyszczenie u profesjonalistów! Instrukcja podaje 1/2 butelki na bak paliwa, ja wlałem całą na 1/2 baku. Jako że jeżdżę na LPG to parę dni przegoniłem padakę na Pb i starałem się wkręcać ją na wysokie obroty! Różnica jest i to duża! Trzeba się liczyć po takiej zabawie z koniecznością wymiany filtra paliwa!

Napisano

po tym jak drugi wtryskiwacz mi padl zaczalem lac profilaktycznie

lepiej niech poczysci sie samo niz mam potem znow kupic nowy a taki kosztuje 500 prawie u fiata i w IC tez (przynajmniej w koszalinie)

Napisano
  • Autor

Dzięki za rady , oczywiście STP w baku nie zaszkodzi , świece są wymienione , kable nie świecą , może za dużo powiedziane że silnik przerywa , ale praca silnika jest jakby dwutonowa, tak sobie pływa , a obroty pięknie się trzymają , pozdrawiam

Napisano

Ale ja mam 1.4 i tam jest mono wtryskiwacz w przepustnicy.

Poza tym, to juz druga przepustnica. Ale moze przewody paliwowe przytkane - cholera wie.

czytalem, ze ten plyn wlewa sie podczas tankowania. A nie mozna go wlac ot tak - bez tankowania?

Napisano

Po jakim czasie od uzycia STP wymieniales filtr paliwa.

Ja juz wymienialem przepustnice i tez to niewiele dalo. A wtryskiwacz w 1 .4 jest chyba w przepustnicy - wiec nie wiem co to da - ale sprobuje.

Czy trzeba to wlewac podczas tankowania czy mozna w kazdej chwili?

Ja gazu nie mam - tylko benzyna :-)

Napisano

> Czy trzeba to wlewac podczas tankowania czy mozna w kazdej chwili?

W instrukcji przeważnie piszą że zalewa się na pełny bak , ale niektórzy wlewają do napełnionego do połowy żeby zwiększyć stężenie w celu polepszenia efektu waytogo.gif

Napisano

> Witam wszystkich!

> Silnik na biegu jałowym niby pracuje równo, na obrotomierzu nie widać

> falowania , nie ma problemu z odpalaniem czy z jazdą , ale za

> to słychać że nierówno pracuje , jakby miał czkawkę , kojarzy mi

> się to z sieczkarnią , przy wydechu też słychać wyrażnie że

> przerywa , stąd pytanie co to może być?

mam tak samo....wymieniłem już prawie wszystko, czyli kable, świece, cewka, czujnik temp powietrza, sonde lambda i to samo.....Kupiłem też oringi na wtryski i komplet uszczelek na kolektor, tylko nie mam czasu za to się zabrać...jeden kol. z forum twierdził że to nieszczelność na wtrysku i podciąga lewe powietrze...

STP czerwnone, czy czarne nie pomagają...

został mi jeszcze czujnik tem. płynu chłodzącego, ale też czasu brak....

Napisano
  • Autor

Z tą nieszczelnością na wtrysku , to do mnie przemawia , nie pomyślałem o tym a to chyba jest najbardziej prawdopodobne , bo przecież auto chodzi bez zarzutów , tyle że to słyszę że pracuje nie równo.

Napisano

> Z tą nieszczelnością na wtrysku , to do mnie przemawia , nie

> pomyślałem o tym a to chyba jest najbardziej prawdopodobne , bo

> przecież auto chodzi bez zarzutów , tyle że to słyszę że

> pracuje nie równo.

też mi się wydaje że to to...auto ma idealną kompresję, nie bierze oleju i ma power że hej, tylko że na wolnych ma te szarpnięcia....

Części mam, tylko muszę znaleźć czas, a z tym kruchooo smile.gif

Napisano

> Witam wszystkich!

> Silnik na biegu jałowym niby pracuje równo, na obrotomierzu nie widać

> falowania , nie ma problemu z odpalaniem czy z jazdą , ale za

> to słychać że nierówno pracuje , jakby miał czkawkę , kojarzy mi

> się to z sieczkarnią , przy wydechu też słychać wyrażnie że

> przerywa , stąd pytanie co to może być?

Wszystko.

Wystarczy że rozrząd będzie wymieniony u ,,kowal'' i będą przestawione fazy, i już będzie chodził dziwnie. Zaczął bym od podstaw, reset kompa i adaptacji (przy okazji zerknięcie czy jakiś błędów nie ma) i drogę.

Napisano

> Wszystko.

> Wystarczy że rozrząd będzie wymieniony u ,,kowal'' i będą

> przestawione fazy, i już będzie chodził dziwnie.

Przestawienie o jeden ząb powoduje bardzo nierówną pracę i problemy z uruchomieniem. W przypadku autora wątku nic takiego nie występuje.

Napisano

> został mi jeszcze czujnik tem. płynu chłodzącego, ale też czasu

> brak....

Ja bym jednak próbował z tymi wtryskiwaczami. Mam ten sam problem i próbowałem już wymieniać ten czujnik temperatury - bez efektu.

Napisano

> Ja bym jednak próbował z tymi wtryskiwaczami. Mam ten sam problem i

> próbowałem już wymieniać ten czujnik temperatury - bez efektu.

no uszczelki i oringi już są...chęci też, ale czasu brak.... smile.gif

Napisano

> no uszczelki i oringi już są...chęci też, ale czasu brak....

Pół dnia i zrobione.

Napisano

> Pół dnia i zrobione.

chyba nie...jak już wydłubie wtryskiwacze to zrobiłbym im kompiel na nocke w cleanerze....

Napisano

> chyba nie...jak już wydłubie wtryskiwacze to zrobiłbym im kompiel na

> nocke w cleanerze....

Na bbtp jeden gość w podobnej sytuacji kombinuje z pompą. Ciekaw jestem co mu z tego wyjdzie - bo jest to możliwy powód. Jak zawalczysz z wtryskiwaczami daj znać - bardzo jestem ciekaw czy coś to da.

• 3 miesiące później...
Napisano

Powiedz mi, uporałeś się z problemem, czy żyjesz z tym dalej ?

Napisano

> Powiedz mi, uporałeś się z problemem, czy żyjesz z tym dalej ?

w poniedziałek jade na sprawdzanie i ewentualne ustawienie rozrządu do fiata w bielsku to napisze czy się poprawilo czy nie.

Napisano

VANT Jaki silnik 1.6 z metalowym czy plastik?

Przy złym ustawieniu rozrządu różne dziwne historie mogą się dziać bardzo dziwne. Kontrola na blokadach powie prawdę.

kewals tak jak w/w rozrząd sprawdzić.

Mam podobne problemy i chyba ostatnią sprawą jaką mogę zrobić to skontrolować rozrząd na blokadach(jestem na etapie pożyczania)

Aha wszystko co z kolektorem ssąsym związane wtryski oringi spinki uszczelki i wiele innych mam wymienione ale nie zmieniło to nic.

Pozdrawiam

Napisano

kolektor alu.

blokdy to za mało...przynajmniej jak masz czujnik faz. Koła pasowe wałków sa pływające w zakesie luzu na klinie (a jest to zakres 2 zębów jak nie więcej) i jesli koło ssącego się przesunie względem wałka (a jak najbardziej może się to zdarzyć) to czujnik będzie źle podawał wartość faz, pon. tarcza pomiarowa jest na kole.... i tu jest pies pogrzebany...trzeba ustawić fazy rozrządu tak aby czujnik poprawnie podawał wartości, inaczej dupa zbita.

Takie info dostałem z fiata.

Napisano

> kolektor alu.

> blokdy to za mało...przynajmniej jak masz czujnik faz. Koła pasowe

> wałków sa pływające w zakesie luzu na klinie (a jest to zakres 2

> zębów jak nie więcej) i jesli koło ssącego się przesunie

> względem wałka (a jak najbardziej może się to zdarzyć) to

> czujnik będzie źle podawał wartość faz, pon. tarcza pomiarowa

> jest na kole.... i tu jest pies pogrzebany...trzeba ustawić fazy

> rozrządu tak aby czujnik poprawnie podawał wartości, inaczej

> dupa zbita.

> Takie info dostałem z fiata.

Bez przesady, czujnik położenia wałka rozrządu nie musi być tak precyzyjny, jak np czujnik wału korbowego. U góry przestawienie czujnika względem 1-2 zębów nie ma wpływu na pracę ECU.

Napisano

> w poniedziałek jade na sprawdzanie i ewentualne ustawienie rozrządu

> do fiata w bielsku to napisze czy się poprawilo czy nie.

A robiłeś sobie może jaką diagnostykę euroscanem albo tym nowym diwajsem na usb ? Bo zarówno mnie jak i dwojgu kolegom na bbtp wyskakuje od czasu do czasu błąd "Fuel trim" a mamy dokładnie te same objawy. W ASO ani u znajomego mechanika nikt nie miał pomysłu o co chodzi ... sprawdzałem sondę lambda na egzaminerze razem z mechanikami w ASO i wygląda że dobrze pracuje ... nie wiadomo gdzie szukać błędu, a wygląda na to że wszystkie możliwe elementy juz któryś z nas na próbę podmienił.

Napisano
  • Autor

Niedługo zbliża się termin wymiany rozrządu , będzie okazja przyjrzeć się pewnie wytartym klinom , też stawiam właśnie na tą przypadłość.

Napisano

> A robiłeś sobie może jaką diagnostykę euroscanem albo tym nowym

> diwajsem na usb ? Bo zarówno mnie jak i dwojgu kolegom na bbtp

> wyskakuje od czasu do czasu błąd "Fuel trim" a mamy dokładnie te

> same objawy. W ASO ani u znajomego mechanika nikt nie miał

> pomysłu o co chodzi ... sprawdzałem sondę lambda na egzaminerze

> razem z mechanikami w ASO i wygląda że dobrze pracuje ... nie

> wiadomo gdzie szukać błędu, a wygląda na to że wszystkie możliwe

> elementy juz któryś z nas na próbę podmienił.

no i po ustawianiu...... Wszystko było w porządku i nie trzeba było nic ustawiać...blokady weszły bez problemu...przy okazji kazałem wymienić czujnik temp płynu chłodzącego, tak profilaktycznie "jak już wymieniam wszyskto to wszystko".

Auto dalej ma delikatne wachnięcia, tyle że każdy którego pytam mówi że jest ok...sam nie wiem co myśleć, zwłaszcza że przysłuchałem się firmowej skodzie 1,4 która chodzi podobnie tyle że te wachnięcia ma większe...tak samo jest w doblo 1.2, tam też są takie wachnięcia.

Podsumowując.

Wymieniłem już:

Kable - NGK

Świece - NGK

Sonda lambda NGK

czyjnik tem powietrza

czujnik temp płynu chłodzącego

silnik krokowy

map sensor

oringi na wtryskach i uszczelki kolektora

Czyszczona była przepustnica

pewnie coś jeszcze o czym zapomniałem było wymienione

Wtryskiwacze to nie są na pewno, pon na gazie też moge zaobserwować takie zjawisko, z tym że dużo mniejsze...

Jak bawiłem się euroscanem to nie zaobserwowałem żadnego błędu.

btw. czy u was widać te wachnięcia na obrotku?? bo u mnie nie.... i nie wiem już co mysleć, a mechanik we fiacie powiedział że bardzo ładnie mi silniczek chodzi, tak samo gaziarze.

Nie zmienia to faktu że słuchałem wiele aut które chodzą równiej.... confused.gif

Napisano

Ja też jestem w kropce, własnie przed chwilą wymieniłem świece i przewody. Padaka dalej nie pracuje, tak jak wczesniej.

Po odpaleniu na zimnym, obroty jałowego były za wysokie, chwilę później skakały od 0.5 do 2.5 rpm. Po zagrzaniu już było ok.

Na zimnym przerywał i było słychać jakby strzały w dolot przy mocniejszym otwarciu przepustnicy. WTF niewiem.gif

Po zagrzaniu dalej miał czkawkę, ale już dużo mniej odczuwalną. Górny zakres obrotów wporządku.

U mnie tak samo obroty są równe, ale na jałowym czuć jakby delikatnie przerywał, po wydechu nawet słychać.

Zgłupialem.

Napisano

> btw. czy u was widać te wachnięcia na obrotku?? bo u mnie >nie.... i nie wiem już co mysleć, a mechanik we fiacie >powiedział że bardzo ładnie mi silniczek chodzi, tak samo >gaziarze.

Nie widać. Są wyczuwalne głównie drganiem nadwozia, na obrotomierzu nie ma bo nich śladu. Ostatnio wymieniałem układ wydechowy bo był już przerdzewiwały i stary - miałem jakąś nadzieję że może on wpływa na tą sytuację, ale nie.

Napisano

> Nie widać. Są wyczuwalne głównie drganiem nadwozia, na obrotomierzu

> nie ma bo nich śladu. Ostatnio wymieniałem układ wydechowy bo

> był już przerdzewiwały i stary - miałem jakąś nadzieję że może

> on wpływa na tą sytuację, ale nie.

zapomniałem dodać że wydech też mam nowy zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.