Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Próg zwalniający a dopuszczalna prędkość

Featured Replies

Napisano

Jest sobie uliczka osiedlowa - nie ma specjalnych ograniczeń prędkości, nie jest to strefa zamieszkania.

Są na niej progi zwalniające z cegły. Kiedyś pomalowane na biało/czerwone pasy, teraz praktycznie niewidoczne. Właśnie przed chwilą widziałem, jak ktoś najprawdopodobnie nieznający uliczki wjechał dostawczakiem na taki próg z prędkością na oko przepisową i wyrzuciło go całkiem ładnie. Niewiele brakowało, by skasował auta zaparkowane w zatoczkach wzdłuż ulicy.

Czy progi mogą być tak zbudowane, że nie da się przez nie przejechać z dopuszczalną w danym miejscu prędkością?

Napisano

> Czy progi mogą być tak zbudowane, że nie da się przez nie przejechać

> z dopuszczalną w danym miejscu prędkością?

a czy przypadkiem nie o to chodzi, aby zwalniac przejezdzajacych i zmuszac ich do zmiany predkosci na nizsza niz dopuszczalna? bo w zasadzie to nikt nie zmusza przejezdzac przez prog 10km/h ... jak jest limit do 50tki to smialo mozna probowac pokonac go z ta predkoscia, mandatu pewnie za to nie dadza wink.gif

prog na pewno musi byc oznakowany znakiem pionowym ostrzegajacym o tym, ze wystepuje ... nie wiem natomiast jak wyglada sprawa z kolorystyka, ale wydaje mi sie ze nie ma zadnych wymogow .. a jesli sa to wszyscy maja je gdzies, bo wszystkie progi wygladaja inaczej wink.gif

Napisano

> a czy przypadkiem nie o to chodzi, aby zwalniac przejezdzajacych i

> zmuszac ich do zmiany predkosci na nizsza niz dopuszczalna? bo w

> zasadzie to nikt nie zmusza przejezdzac przez prog 10km/h ...

> jak jest limit do 50tki to smialo mozna probowac pokonac go z ta

> predkoscia, mandatu pewnie za to nie dadza

musi być tak skonstruowany aby pokonanie go z dopuszczalną, na tym odc, prędkością nie wyrządzało szkody w aucie.

> prog na pewno musi byc oznakowany znakiem pionowym ostrzegajacym o

> tym, ze wystepuje ... nie wiem natomiast jak wyglada sprawa z

> kolorystyka, ale wydaje mi sie ze nie ma zadnych wymogow .. a

> jesli sa to wszyscy maja je gdzies, bo wszystkie progi wygladaja

> inaczej

pionowy odpowiednio wcześniej

Napisano

> musi być tak skonstruowany aby pokonanie go z dopuszczalną, na tym

> odc, prędkością nie wyrządzało szkody w aucie.

> pionowy odpowiednio wcześniej

hmm.. nie moge skojarzyc tego faktu, ale to by znaczylo ze przy progach zawsze stoi ograniczenie do 20-30 km/h ?

Napisano

A nie jest czasem tak że powinny być oznaczone? Są takie progi że przejechanie po nich nawet z prędkością 10/h może oznaczać uszkodzenie auta.

Napisano

> hmm.. nie moge skojarzyc tego faktu, ale to by znaczylo ze przy

> progach zawsze stoi ograniczenie do 20-30 km/h ?

Nawet 15/h. Kiedyś zlekceważyłem takie ograniczenie nie wiedząc o progu i obciążony bagaznik na maluchu sie zerwał i spadł na dach...

Fajnie było angryfire.gif

Napisano

> hmm.. nie moge skojarzyc tego faktu, ale to by znaczylo ze przy

> progach zawsze stoi ograniczenie do 20-30 km/h ?

bo stoi - przynajmniej na wszystkich, które regularnie pokonuje

Napisano

> bo stoi - przynajmniej na wszystkich, które regularnie pokonuje

zapewne jest tak jak piszesz - nie pamietam wink.gif

Napisano

A co jeśli nie stoi żaden znak informujący o spowalniaczu i ograniczeniu prędkości i najadę na niego z dopuszczalną prędkością i uszkodzę np. zderzak, felgę i tłumik. Wzywac policję i liczyć na jakies odszkodowanie od zarządcy drogi czy jak inaczej? niewiem.gif

Napisano

> A co jeśli nie stoi żaden znak informujący o spowalniaczu i

> ograniczeniu prędkości i najadę na niego z dopuszczalną

> prędkością i uszkodzę np. zderzak, felgę i tłumik. Wzywac

> policję i liczyć na jakies odszkodowanie od zarządcy drogi czy

> jak inaczej?

jesli nie ma znakow to oczywiscie ze tak, chyba ze to jakas strefa zamieszkania, wtedy masz 20km/h .... ale prog i tak powinien byc oznakowany

Napisano

> jesli nie ma znakow to oczywiscie ze tak, chyba ze to jakas strefa zamieszkania, wtedy masz 20km/h .... ale prog i tak powinien byc oznakowany

strefa zamieszkania to nie jest, normalna droga osiedlowa, ale przejeżdzając przez próg z prędkością większą niż 15 km/h powoduje odrywanie się kół od podłoża.

Napisano

> A co jeśli nie stoi żaden znak informujący o spowalniaczu i

> ograniczeniu prędkości i najadę na niego z dopuszczalną

> prędkością i uszkodzę np. zderzak, felgę i tłumik. Wzywac

> policję i liczyć na jakies odszkodowanie od zarządcy drogi czy

> jak inaczej?

tylko jak to udowodnic?

Napisano

> strefa zamieszkania to nie jest, normalna droga osiedlowa, ale

> przejeżdzając przez próg z prędkością większą niż 15 km/h

> powoduje odrywanie się kół od podłoża.

to ja bym przejezdzal tak aby kola sie nie odrywaly... czy sa tam znaki czy nie wink.gif dopiero gdy cos bym sobie uszkodzil w samochodzie dochodzil bym swoich praw u zarzadcy drogi

Napisano

>tylko jak to udowodnic?

no właśnie tu też mógłby być problem, chyba że jakiś świadek by się znalazł.

> to ja bym przejezdzal tak aby kola sie nie odrywaly...

tak też przejeżdzam, ale kolega ma civica tak niskiego, że z jaką prędkością by nie przejeżdzał to i tak zaczepi progami.

Napisano

> tak też przejeżdzam, ale kolega ma civica tak niskiego, że z jaką

> prędkością by nie przejeżdzał to i tak zaczepi progami.

a to juz wina samochodu kolegi - Murcielago tez by pewnie nie przejechal, ale to nie znaczy ze garb na drodze jest niewymiarowy wink.gif

Napisano

> prog na pewno musi byc oznakowany znakiem pionowym ostrzegajacym o

> tym, ze wystepuje ... nie wiem natomiast jak wyglada sprawa z

> kolorystyka, ale wydaje mi sie ze nie ma zadnych wymogow .. a

> jesli sa to wszyscy maja je gdzies, bo wszystkie progi wygladaja

> inaczej

Zalezy od sytuacje.

Jest obowiazek oznakowania progu zwalniajacego, gdy ten nie wsytepuje w strfie zamieszkania badz w strefie ograniczonej szybkosci (max 30km/h). W przeciwnym przypadku, czyli w strefie zamieszkania i ograniczonej szybkosci oznakowanie progu nie jest obowiazkowe

Napisano

> Zalezy od sytuacje.

> Jest obowiazek oznakowania progu zwalniajacego, gdy ten nie wsytepuje

> w strfie zamieszkania badz w strefie ograniczonej szybkosci (max

> 30km/h). W przeciwnym przypadku, czyli w strefie zamieszkania i

> ograniczonej szybkosci oznakowanie progu nie jest obowiazkowe

kurde, z rana czytalem na ktorejs ze stron, ze nawet w strefie zamieszkania musi byc oznakowany, nie moge znalezc linka

Napisano

> kurde, z rana czytalem na ktorejs ze stron, ze nawet w strefie

> zamieszkania musi byc oznakowany, nie moge znalezc linka

powiem Ci tak. bylem pokoj obok w Inzynierii Ruchu Zarzadu Ulic gdzie pracuje i takie dostalem wiadomosci, ze w strefach moze lecz nie musi byc oznakowania

Napisano

> Zalezy od sytuacje.

> Jest obowiazek oznakowania progu zwalniajacego, gdy ten nie wsytepuje

> w strfie zamieszkania badz w strefie ograniczonej szybkosci (max

> 30km/h). W przeciwnym przypadku, czyli w strefie zamieszkania i

> ograniczonej szybkosci oznakowanie progu nie jest obowiazkowe

Jesli tak jest to jest to kolejny kretynizm bo rownie dobrze moga pootwierać studzienki zeby robic slalom. U mnie przed kazdym spowalniaczem jest znak informujacy o nim i o predkosci na nim dopuszczalnej, do tego sam jest albo czerwony albo czarno zolty albo ma namalowane białe paski. Poza jednym miejscem gdzie jakis psychopatyczny mieszkaniec domku jednorodzinnego przed swoim domem sam zrobil dwa spowalniacze a ze droga wąska i poza kilkoma mieszkancami nikt tam nie mieszka to tak juz jest od paru lat. Jakbym rozwalil sobie auto na spowalniaczu jadąc przepisowo to dzwonilbym po policje i chcialbym odszkodowania, podobnie jak to jest w wypadku gdy nawierzchnia jest uszkodzona

Napisano

znalazłem ! zlosnik.gif

Quote:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach (Dz. U. z dnia 23 grudnia 2003 r.)

ZAŁĄCZNIK Nr 4 SZCZEGÓŁOWE WARUNKI TECHNICZNE DLA URZĄDZEŃ BEZPIECZEŃSTWA RUCHU DROGOWEGO I WARUNKI ICH UMIESZCZANIA NA DROGACH

8. Urządzenia do ograniczania prędkości pojazdów

Według tego progi zwalniające oznaczone są symbolami U16a - U16d, z tym, że progi U16a - U16c (długość minimalna 3,70 m) oznakowane są znakami A11a i B33 (30 km/h), natomiast próg U16d o długości ograniczonej do 0,9-1,5 m, są oznakowane znakami A11a i B33 (20 km/h).

Jeżeli chodzi o te krótkie progi, których najwięcej jest na naszych ulicach, to są to progi podrzutowe i należy w tych miejscach ograniczyć prędkość do około 5-8 km/h. Można je stosować na obszarach o ograniczonej dostępności lub na obszarach zamkniętych. Na drogach publicznych dopuszcza się stosowanie progów podrzutowych wyłącznie na obszarze przejścia granicznego !!!

Napisano

> Jeżeli chodzi o te krótkie progi, których najwięcej jest na naszych

> ulicach, to są to progi podrzutowe i należy w tych miejscach

> ograniczyć prędkość do około 5-8 km/h. Można je stosować na

> obszarach o ograniczonej dostępności lub na obszarach

> zamkniętych. Na drogach publicznych dopuszcza się stosowanie

> progów podrzutowych wyłącznie na obszarze przejścia granicznego

> !!!

To dlaczego na moim wyjeździe z osiedla mam je na wszystkich możliwych kierunkach i w dodatku dziś zobaczę, czy są przed nimi znaki.

Ale chyba można to zgłosić na zasadzie skarga do wójta na wójta.

Napisano

> To dlaczego na moim wyjeździe z osiedla mam je na wszystkich

> możliwych kierunkach i w dodatku dziś zobaczę, czy są przed nimi

> znaki.

> Ale chyba można to zgłosić na zasadzie skarga do wójta na wójta.

właśnie przebijam się przez wymogi techniczne http://sipdata.lex.pl/dane/dzienniki/03/d03l81/zal4_8.pdf

muszę tylko poszukać ew zmian i aktualnego tekstu jednolitego, a potem mam zamiar sobie w mieście wyjaśnić progi, które niedawno powstały zlosnik.gif

Napisano

> Ale chyba można to zgłosić na zasadzie skarga do wójta na wójta.

Pewnie można. Ale sprawa utknie na lata w toku procedur administracyjnych. zlosnik.gif

Zainteresuj tym lokalne media. W Kielcach poradzili sobie tak z jakimiś progami AFAIR.

Potem niestety zło wróciło do ludzi - w centrum były progi tak rozjeżdżone, że nie czułem w ogóle przejazdu przez nie. Komuś to się nie spodobało i wymienili na nowe. buu.gif

Napisano

> a to juz wina samochodu kolegi - Murcielago tez by pewnie nie

> przejechal, ale to nie znaczy ze garb na drodze jest

> niewymiarowy

Tu masz racje, ale wiele jest tych "garbow", ktore naprawde sa niewymiarowe.

Napisano

> Pewnie można. Ale sprawa utknie na lata w toku procedur

> administracyjnych.

Tak czy siak po miesiacu jakas odpowiedz dostac sie powinno, a jak nie to zazelenie i dalej SKO hahaha.gif

Napisano

> to ja bym przejezdzal tak aby kola sie nie odrywaly... czy sa tam

> znaki czy nie dopiero gdy cos bym sobie uszkodzil w samochodzie

> dochodzil bym swoich praw u zarzadcy drogi

Ale w pierwszym poście jest opisany nieoznakowany niewidoczny próg...Tubylcy wiedzą a obcy jadąc z dopuszczalna na tym odcinku prędkością "małyszują"....

• 1 miesiąc później...
Napisano

Przejazd przez progi podrzutowe/trapezowe z dopuszczalną wg. znaków predkościa 20kmh jest imho zabrany z kosmosu. Przez taki próg niejednokrotnie przetaczam się z minimalna możlwią predkościa a i tak zawsze słychać głośne łup łup, nie mówiąc o odczuciach wewnątrz (chce złamać kręgosłup zeby.GIF ) . Nawet w C5 z hydrauliką. Takie progi powinny być zdjęte bo zamiast zwolnić ruch, zatrzymują go.

Próg przejechany z prędkościa 20 czy 30kmh nie powinin być dla jadącego przepisowo odczuwalny... Bo przeto on jest skierownay dla jadącyh z nadmierną predkością a nie KAŻDEGO...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.