Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co lepsze: stag 4 czy stag premium?

Featured Replies

Napisano

> tylko ciekawe czemu zmienia bo jest zle czy popadl w psychoze i ciagle reguluje:)

z tego co mówił to walczy z przymulaniem w jakimś zakresie obrotów, nie bede pisał w jakim bo nie pamiętam.

Napisano

> Jaka druciarnia w stagu? Nie odrozniacie elektroniki od reszty podzespolow? To czlowiek daje pupy

> montujac staga z druciarnia. Sama elektronika jest w porzadku.

> Nastepna sprawa to wsparcie techniczne, doskonala strona internetowa, dostep do oprogramowania i

> jego otwartosc (brak kluczy sprzetowych, koniecznosci crackowania), mozliwosci programu (np.

> przelaczanie bez zbednej zwloki na lpg co jest zmora w elpigazie, brc) a tkaze forum na ktorym

> udzielaja sie ludzie z dzialu technicznego AC - zaden inny producent instalacji lpg nie moze

> sie w Polsce pod tym wzgledem przyrownac, masz problem dzwonisz do AC do dzialu technicznego i

> staraja sie pomoc, zadzwon do elpigazu to nikt z toba nie bedzie chcial gadac, powieda ci

> zebys jechal do warsztatu, podobnie niestety z brc

Stary - ale ja mam ciekawsze rzeczy do roboty niz majstrowanie przy instalacji gazowej...

Mam w nosie klucze , programy i inne bzdety... MA DZIALAĆ bez kombinacji waytogo.gif

Napisano

pewnie ze lepiej jak wszystko dziala ale jak trzeba pogrzebac to w stagu latwiej

Napisano

> pewnie ze lepiej jak wszystko dziala ale jak trzeba pogrzebac to w stagu latwiej

Napiszę Ci dużymi bo małymi chyba nie pojmujesz : NIE MAM ZAMIARU GRZEBAĆ W MOJEJ INSTALACJI GAZOWEJ JEST NA GWARANCJI I NIECH JA NAPRAWIA TEN CO MONTOWAL waytogo.gif

Wiesz co jest najwiekszym problemem rynku LPG w PL - DRUCIARSTWO no.gif ludzie chcą sie skichać z oszczednościami i jadą po bandzie a potem narzekaja ,ze lpg to zlo , psuje silnik , smierdzi i inne bzdety no.gif

p.s. dlatego cieszy mnie ,ze nie kazdy ma dostep do danych brc , dzieki temu raczej zaden chlopek roztropek sie za to nie zabierze ok.gif

Napisano

> Jaka druciarnia w stagu? Nie odrozniacie elektroniki od reszty podzespolow? To czlowiek daje pupy

Owszem człowiek, ale nagminnie i firma AC nic z tym nie robi. To firma AC rozprowadza nędzne zestawy z valtekami i Alascami po to aby ,,taniość była' przez co psuje sobie renomę.

> Sama elektronika jest w porzadku.

Fakt nie jest zła, nie mniej nie jest lekarstwem na wszystkie problemy. Na instalację patrze przez pryzmat całości, całość ma działać nie sama elektronika.

> Nastepna sprawa to wsparcie techniczne, doskonala strona internetowa, dostep do oprogramowania i

> jego otwartosc (brak kluczy sprzetowych, koniecznosci crackowania), mozliwosci programu (np.

> przelaczanie bez zbednej zwloki na lpg co jest zmora w elpigazie, brc)

Tu faktycznie trzeba przyznać rację, wsparcie ok, bez zbędznych utrudnień.

a tkaze forum na ktorym

> udzielaja sie ludzie z dzialu technicznego AC - zaden inny producent instalacji lpg nie moze

> sie w Polsce pod tym wzgledem przyrownac, masz problem dzwonisz do AC do dzialu technicznego i

> staraja sie pomoc, zadzwon do elpigazu to nikt z toba nie bedzie chcial gadac, powieda ci

> zebys jechal do warsztatu, podobnie niestety z brc

Faktycznie dzwoniłem i starali się pomóc, niestety pomimo szczerych chęci nie dali rady. Myślę że nikt tu nie jedzie po firmie STAG jako producentowi badziewia. Większość opini w tym i moja jest taka, iż sama elektronika choć nie wiem jak dobra nie poradzi sobie z nędznymi dodatkami. Tu jest sedno sprawy, tu firma ma pole do popisu. Dogadać się z producentami, zrobić zestawy pod szyldem STAG tak jak to robi BRC, zestawy dobre jakościowo, dobrane mocowo, a nie liczyć na fachowość i uczciwość warsztatów. Przez taką politykę mamy zestawy uniwersalne czyli Stag 4, Alasca i Valtek do każdego samochodu bez względu na moc, markę itp. Ile takich wynalazków jeździ od warsztatu do warsztatu?

Napisano

Jestem jak Twój kolega, też mam ten sam silnik i STAGA, Interfejs wożę w schowku (szczęście że w Multipli jest ich sporo) smile.gif

Pisałem już nie raz że na BRC przelatałem ponad 100 tys km na jednych wtryskach i reduktorze w Corsie C 1.2 Twinport, jeździło, katowałem ile mogłem (samochód służbowy) i zepsuć się nie chciało. Raz wymienili wielozawór bo padł od tankowania co 2-3 dni, co przegląd filtry, regulacja i w drogę.

Bardzo miło wspominam te instalacje.

> kolego, a czy co chwila tez majstrujesz przy ECU benzyny i zmieniasz non stop mapy, czasy itp????

> NIE, bo jak zostało skonfigurowane to ma działać i już, i tak samo powinno być z instalacjami

> LPG.

> Na początku też zakładałem, że zakupię interfejs, ściągnąłem nawet program (nie trzeba żadnego

> cracka ani klucza), ale po ustawieniu instalki przez gazwonika wszystko, chdzi tak samo jak na

> benie i nie ma po co grzebać...więc zakup fejsa poszedł w odstawkę, za to kolega z takim samy

> silnikiem tylko w sienie interfejs zakupił 2 tyg. po zamontowaniu staga i co chwila coś

> zmienia, ustawia itp.

Napisano

> a jak ci sie skonczy gwarancja

To nadal moge serwisowac a "autoryzowanych" warsztatach lub u tego ,ktory montowal.

Napisano

> kolego, a czy co chwila tez majstrujesz przy ECU benzyny i zmieniasz non stop mapy, czasy itp????

> NIE, bo jak zostało skonfigurowane to ma działać i już, i tak samo powinno być z instalacjami

> LPG.

A ja sobie lubie pogrzebac, polączyć się raz na 2,3 miesiace. Sprawdzić, pooglądać, skontrolować a czasem i dla zabawy cos zmienic.... Mimo ze tak naprawde nic nie musze robić, to jednak w razie problemow- np jak skonczy sie parownik (a kiedys kazdy sie skonczy- w BRC są niezniszczalne?) albo jakiś czujnik padnie (np temperatury czy cos - w BRC niegdy nie padają?) to sam sie podlączam i wiem. M.in po to zeby nie dac sobie kitow wciskac przez gazownika.

W podobnym celu mam tez interfejs do ECU samochodu i jakby tylko mozna bylo sobie mapy benzynowe na nim poogladac to bym rowniez z przyjemnoscia ogladal smile.gif:P

Napisano

> Wejdź na elektrode albo na jakieś duże forum gazowe i zobaczysz, czy ludzie nie mają problemów z

> instalacjami BRC. A narzekających na BRC jest mniej, bo mało jest tych instalacji w autach.

Ale po co mam wchodzić na specjalistyczne forum jak tutaj mam przekrój całej polski...

BRC jest mało popularny? Pozostaje mi się z tym nie zgodzić... To, że co drugie słowo na tym forum to "stag" nie oznacza od razu, że BRC możesz policzyć na palcach jednej ręki... Może zwyczajnie nikt na się nie skarży zatem pisanie tutaj jest bezcelowe...

> Każdą instalację tego samego typu zakłada się podobnie, nie ważne jakiego producenta a już najmniej

> ważne jaki sterownik jest zainstalowany. A to, że sterowniki AC typu STAG są łatwe w

> konfiguracji to akurat zaleta a nie wada

Dla Pomysłowego Dobromira może i zaleta... Każdemu innemu to wisi i powiewa... Jest serwis, jest gwarancja...

> No pewnie że wiadomo, dodatkowe koszty, które i tak spadną na klienta ...

aha... czyli nie widzisz różnicy między ogólnopolską siecią autoryzowanych serwisów a zakładem Pana Kazia?

Napisano

> Stary - ale ja mam ciekawsze rzeczy do roboty niz majstrowanie przy instalacji gazowej...

> Mam w nosie klucze , programy i inne bzdety... MA DZIALAĆ bez kombinacji

majstrowanie przy instalacji oznacza, że zwyczajnie jest ona do d.py...

Po cholerę oszczędzać kilka setek na instalacji kiedy pierwsze co po wyjeździe z zakładu kupuje się fejsa i siedzi się nad autem, forum i infolinii aby poprawiać instalatora naszej superanckiej instalacji na stagu?

Napisano

> BRC jest mało popularny?

Jest mniej popularny niż instalacje innych producentów jak AC czy KME

> Dla Pomysłowego Dobromira może i zaleta... Każdemu innemu to >wisi i powiewa... Jest serwis, jest gwarancja...

A po gwarancji też trzeba gdzieś naprawiać / robić przeglądy regularnie. Podam Ci przykład małej mieściny w której mieszkam, gdzie instalatorzy montują tylko produkty AC i KME i dodatkowo wszyscy to druciarze frown.gif

> aha... czyli nie widzisz różnicy między ogólnopolską siecią >autoryzowanych serwisów a zakładem Pana Kazia?

W autoryzowanej sieci serwisów znanej marki aut pracowałem rok, autoryzacja była na Tartarini - przywiózł szef z suto zakrapianej imprezy szkoleniowej, na której został przekonany do sprzedaży i wpychania klientom tego rozwiązania - tym w większości przypadków jest właśnie autoryzacja.

A tak ogólnie instalację zakładałem prawie 4 lata temu. Wziąłem to co było pod ręką. Teraz odżałował bym czasu i kasy i wziął bym zestaw BRC.

Pozdr

Napisano

> A ja sobie lubie pogrzebac, polączyć się raz na 2,3 miesiace. Sprawdzić, pooglądać, skontrolować a

> czasem i dla zabawy cos zmienic.... Mimo ze tak naprawde nic nie musze robić, to jednak w

> razie problemow- np jak skonczy sie parownik (a kiedys kazdy sie skonczy- w BRC są

> niezniszczalne?) albo jakiś czujnik padnie (np temperatury czy cos - w BRC niegdy nie padają?)

czujniki aktualnie nie padaj już w brc , aktualnie padają tylko sporadycznie wtryski i reduktory przez syf w gazie biglaugh.gif

> to sam sie podlączam i wiem. M.in po to zeby nie dac sobie kitow wciskac przez gazownika.

gazownik swoja głowa ma gwarantowć diagnoze i poprawną naprawe smirk.gif inaczej nie płace biglaugh.gif

> W podobnym celu mam tez interfejs do ECU samochodu i jakby tylko mozna bylo sobie mapy benzynowe na

> nim poogladac to bym rowniez z przyjemnoscia ogladal 270751858-jezyk.gif

Nie wszyscy maja czas i chęci żeby sie patrzyć bez potrzeby w odczyty z interfejsów , wszyscy jak widze lubią jeździć i nie grzebać bez potrzeby przy samochodach smirk.gif

Napisano

> majstrowanie przy instalacji oznacza, że zwyczajnie jest ona do d.py...

> Po cholerę oszczędzać kilka setek na instalacji kiedy pierwsze co po wyjeździe z zakładu kupuje się

> fejsa i siedzi się nad autem, forum i infolinii aby poprawiać instalatora naszej superanckiej

> instalacji na stagu?

Jakby Stag byl taki zly jak sugerujesz- ze kazdy po jego zalożeniu siedzi na infolinii i przy interfejsie, co jest całkowicie niezgodne z rzeczywistoscią, to nie bylo by tylu chetnych na jego zakup. Jak cos jest złe i sprawia tylko problemy to mimo iz jest tansze nie znajduje tyle nabywców. Fama złego produktu szybko sie rozchodzi. Mimo tego iż statystycznie pewnie niewprawny gazownik ma wieksze szanse zle założyć Staga niz BRC jakoś ta fama się nie rozchodzi szerokim echem mimo, ze parafrazując stwierdzenie jednego z przedmówcow (przeciwników STAGA) niektorzy zachowują sie tak jakby BRC placił im za reklame:).

Jesli ktos chce placić więcej za BRC w przekonaniu ze uchroni go to od wszystkich problemow i ze ma najlepsza instalacje pod sloncem - jego wybor, nikt mu tego nie broni. Nazywanie jednak innych instalacji druciarstwem to przesada. W wiekszosci przypadkow dzialaja one tak samo dobrze albo i lepiej:P

Napisano

Wiesz psuja sie czy sie nie psuja w PL w 99% to cena , czyni , cuda nie jakość no.gif ludzie patrzą ,że taniusko i sekwencja i pan gazownik mowi ,ze ok i jeszcze zobacza ,ze mozna tanio wyrwac fejsa to biora a dopiero potem jest bida...

Napisano

> Jakby Stag byl taki zly jak sugerujesz- ze kazdy po jego zalożeniu siedzi na infolinii i przy

> interfejsie, co jest całkowicie niezgodne z rzeczywistoscią, to nie bylo by tylu chetnych na

> jego zakup.

Ale to jest na to bardzo proste do wytłumaczenie... Stag jest tani dlatego jest populary... Instalację z tym sterownikiem można mieć już nawet poniżej 2000... Kto by się nie skusił?

> Jak cos jest złe i sprawia tylko problemy to mimo iz jest tansze nie znajduje tyle

> nabywców.

Ale to nie stag sprawia problemy tylko cała instalacja oparta na tym sterowniku... Jak pisałem wyżej można za śmieszne pieniądze założyć sekwenta a potem na forum spędzać następne miesiące... Stag nie jest receptą na dobrą instalację tylko cena i jakość podzespołów...

Napisano

> Wiesz psuja sie czy sie nie psuja w PL w 99% to cena , czyni , cuda nie jakość ludzie patrzą ,że

To dlaczego jakoś powoli instalacje II generacji odchodza do lamusa?

Napisano

> To dlaczego jakoś powoli instalacje II generacji odchodza do lamusa?

Zajrzyj do kalendarza waytogo.gif coraz mniej aut lubi sie z IIgen ok.gif

Napisano

> To dlaczego jakoś powoli instalacje II generacji odchodza do lamusa?

Bo samochody są co raz nowocześniejsze?

Napisano

> Ale to jest na to bardzo proste do wytłumaczenie... Stag jest tani dlatego jest populary...

> Instalację z tym sterownikiem można mieć już nawet poniżej 2000... Kto by się nie skusił?

Dla pewnych modeli aut - np mojego Punto II 60KM taka instalacji zupelnie wystarcza - niskomocowy reduktor, tanie wtryskiwacze. Po co mi cos za 2800? Jezdzi tak samo. Wtryskiwacze nawet jak wytrzymają 1/3 tego co Keicheny to i tak jesli odlicze zestaw naprawczy, zostanie mi duzo w kieszeni.

> Ale to nie stag sprawia problemy tylko cała instalacja oparta na tym sterowniku... Jak pisałem

> wyżej można za śmieszne pieniądze założyć sekwenta a potem na forum spędzać następne

> miesiące... Stag nie jest receptą na dobrą instalację tylko cena i jakość podzespołów...

A dlaczego zakladasz ze kazda instalacja na STAGU ma kiepską jakość podzespołów? Dla bardziej wymagających aut gazownik powinien dołożyć lepszy reduktor i lepsze wtryski - i dziala tak samo.

Napisano

> Bo samochody są co raz nowocześniejsze?

No właśnie. Gazownicy mowia - "da się. Ale lepiej dołożyć i założyć sekwencje". I ludzie dokladają- tak wiec nie tylko ceną sie kierują.

Napisano

> Dla pewnych modeli aut - np mojego Punto II 60KM taka instalacji zupelnie wystarcza - niskomocowy

> reduktor, tanie wtryskiwacze. Po co mi cos za 2800? Jezdzi tak samo. Wtryskiwacze nawet jak

> wytrzymają 1/3 tego co Keicheny to i tak jesli odlicze zestaw naprawczy, zostanie mi duzo w

> kieszeni.

Skoro przedkładasz planowane naprawy nad bezproblemową eksploatacją to o czym my tutaj rozmawiamy? Ja piszę o świętym spokoju, Ty o kompromisie... Nie każdy chce grzebać w aucie dla zaoszczędzenia kilku złotych... Dla innych czas jest cenniejszy...

> A dlaczego zakladasz ze kazda instalacja na STAGU ma kiepską jakość podzespołów? Dla bardziej

> wymagających aut gazownik powinien dołożyć lepszy reduktor i lepsze wtryski - i dziala tak

> samo.

"powinien"... to jest właśnie ta różnica między zestawem BRC...

Napisano

> No właśnie. Gazownicy mowia - "da się. Ale lepiej dołożyć i założyć sekwencje". I ludzie dokladają-

> tak wiec nie tylko ceną sie kierują.

Do czego teraz chcesz założyć 2gen kiedy każdy wóz spełnia euro4?

2gen możesz założyć do bravy czy poloneza...

Napisano

> Dla pewnych modeli aut - np mojego Punto II 60KM taka instalacji zupelnie wystarcza - niskomocowy

> reduktor, tanie wtryskiwacze. Po co mi cos za 2800? Jezdzi tak samo.

Nie obraź sie ale twoje punto to stary kapeć no.gif poza tym skad wiesz ,ze jezdzi tak samo hmm.gifcfaniaczek.gif

Wtryskiwacze nawet jak

> wytrzymają 1/3 tego co Keicheny to i tak jesli odlicze zestaw naprawczy, zostanie mi duzo w

> kieszeni.

Jezeli jestes bezrobotnym z nadmiarem czasu to ,moze kalkuluja Ci się przestoje i kombinacje , jezeli jednak auto to twoje narzedzie pracy to juz wtedy troche innaczej sie patrzy na kwestie takich "oszczednosci".

> A dlaczego zakladasz ze kazda instalacja na STAGU ma kiepską jakość podzespołów? Dla bardziej

> wymagających aut gazownik powinien dołożyć lepszy reduktor i lepsze wtryski - i dziala tak

> samo.

Tylko musi sie znalezc gazownik ,ktory to zlozy do kupy skalibruje itp , itd - W BRC masz gotowca waytogo.gif

Napisano

> No właśnie. Gazownicy mowia - "da się. Ale lepiej dołożyć i założyć sekwencje". I ludzie dokladają-

> tak wiec nie tylko ceną sie kierują.

Da sie nawet I gen a helikopterek bedzie robil za kontrolke gazu...

Napisano

> Nie obraź sie ale twoje punto to stary kapeć

No własnie - to po co mu super instalacja?

> poza tym skad wiesz ,ze jezdzi tak samo

A skąd wiem?To na BRC bedzie jezdził lepiej niz na benzynie? Bo ja nie widze roznicy w jezdzie na STAGU i benzynie.

> Wtryskiwacze nawet jak

> Jezeli jestes bezrobotnym z nadmiarem czasu to ,moze kalkuluja Ci się przestoje i kombinacje ,

Po co od razu mieszać w to bezrobotnych?

Jakie przestoje? To ze sobie nawet licząc dość pesymistycznie raz na 40 tys zestaw naprawczy uzyje do wtryskiwacze to takie duże przestoje? Przy okazji filtry wymienie:)

> jezeli jednak auto to twoje narzedzie pracy to juz wtedy troche innaczej sie patrzy na kwestie

> takich "oszczednosci".

Jak by auto bylo moim narzędziem pracy to bym sobie pewnie diesla kupil (choć ich nie lubie) bo szkoda by mi bylo przestoi na tankowanie LPG. Auto sluzy mi do dojazdów do pracy smile.gif

> Tylko musi sie znalezc gazownik ,ktory to zlozy do kupy skalibruje itp , itd - W BRC masz gotowca

Ale ja nie chce gotowca za ktorego przeplacam jesli niewiele mi on w zamian daje. Jesli ty masz swoje zdanie i doświadzenia- prosze bardzo. Jesli ktos woli gotowy kit BRC - prosze bardzo. Ale po co od razu zakladać ze wszystko inne instalki to syf. Kazdy zaklada to co uwaza za korzystniejsze w jego wypadku.

Napisano

> Skoro przekładasz planowane naprawy nad bezproblemową eksploatacją to o czym my tutaj rozmawiamy?

Co do planowania napraw- wkalkulowalem potencjalnie częstszą obsługę wtryskiwaczy - traktując je jako element eksploatacyjny, ktory sie zużywa. A nawet glupie, najgorsze czerwone Valteki (starego typu) potrafią bez zestawu za kilkanascie złotych i regulacji pociągnąć 70km.

> Ja piszę o świętym spokoju, Ty o kompromisie... Nie każdy chce grzebać w aucie dla

> zaoszczędzenia kilku złotych... Dla innych czas jest cenniejszy...

Klopot w tym, ze tak jak napisalem - STAG nie oznacza grzebania. Jak jest dobrze zestrojony i ma dobre (dobrze dobrane) elementy to nic sie w nim nie reguluje. Dla mnie czas tez jest wazny. Jesli musiałbym coś ciągle w nim regulować to zapewniam cie ze STAG juz dawno poszedl by na śmietnik - tak jak zrobilem to z Elpigazem i byc moze przerzucilbym sie nawet na BRC. Poki co nie widze sensu .

I nie jest to kilka złotych - tylko dobrych kilkaset.

> "powinien"... to jest właśnie ta różnica między zestawem BRC...

W przypadku BRC gazownikom tez zdarzają się błedy. Jedynie co to moze to ze są one mniej prawopodobne.

Napisano

> No własnie - to po co mu super instalacja?

> A skąd wiem?To na BRC bedzie jezdził lepiej niz na benzynie? Bo ja nie widze roznicy w jezdzie na

> STAGU i benzynie.

Mowimy o roznicy miedzy sekwentem a II gen smile.gif

> Po co od razu mieszać w to bezrobotnych?

> Jakie przestoje? To ze sobie nawet licząc dość pesymistycznie raz na 40 tys zestaw naprawczy uzyje

> do wtryskiwacze to takie duże przestoje? Przy okazji filtry wymienie:)

Widzisz Ty nawet filtry wymieniasz sam mi na to zwyczajnie szkoda czasu , co 15kkm wymieniaja w serwisie waytogo.gif

> Jak by auto bylo moim narzędziem pracy to bym sobie pewnie diesla kupil (choć ich nie lubie) bo

> szkoda by mi bylo przestoi na tankowanie LPG.

Przy dzisiejszych cenach ropy no.gif

Auto sluzy mi do dojazdów do pracy

Wiec jednak po czesci jest twoim narzedziem pracy.

> Ale ja nie chce gotowca za ktorego przeplacam jesli niewiele mi on w zamian daje. Jesli ty masz

> swoje zdanie i doświadzenia- prosze bardzo. Jesli ktos woli gotowy kit BRC - prosze bardzo.

> Ale po co od razu zakladać ze wszystko inne instalki to syf. Kazdy zaklada to co uwaza za

> korzystniejsze w jego wypadku.

Chcesz kombinowac , masz czas - twoja sprawa waytogo.gif

Napisano

A ja mam Staga 300 z reduktorem BRC zlosnik.gif

Reduktor został w aucie po padnietej instalacji BRC III generacji. Musiałem ją wywalić bo jej naprawa kosztowałaby tyle ile nowa instalacja IV gen. Padł smart. Regenerowany z gwarancją na 3 miesiace proponowali za 1200 zł, nowy za 3200 zł. To mnie odstrecza od BRC. Pewnego rodzaju monopol, a co za tym idzie ceny.

Kiedy wybierałem co wsadzić w zamian to pierwszym kryterium była cena.

Stag ok.gif, BRC no.gif

Drugie kryterium dostępność oprogramowania.

Stag legalnie i oficjalnie ok.gif, BRC nie spotkałem legalnie no.gif

Interfejsy: Stag - fabryczny ok.gif BRC niewiem.gif

Sam zamontowałem Staga i mam gwarancję na elementy ok.gif

Przy BRC to chyba niemożliwe no.gif

Może jakośc BRC to urban legend. Nikt chyba na poważnie nie porównał tego.

Jeżdzę bezproblemowo na Stagu, aczkolwiek zdarzyło sie ze dwa razy, że Stag sygnalizował zbyt niskie cisnienie gazu z reduktora (BRC) zlosnik.gif Reduktor ma nalatane 35 kkm, filtry wymieniane czesciej niz typowo.

Podpinam się z laptopem i majstruję czasem przy ustawieniach bo lubie zlosnik.gif BRC nie dało by mi takich możliwoci legalnie. Wynika z tego, że Stag jest dla mnie, BRC nie, ale dla innych BRC jest lepsze, grzebac sami nie lubią ani nie umieją.

Po prostu każdy towar ma swojego klienta. Nie wszystko jest dla wszystkich.

Sądzę, że opinie o "bezregulacujnosci" BRC są oparte na instalacjach typu Plug&Drive, ale chciałbym zauwazyć, że również Stag ma taki typ sterownika - Premium.

Napisano

> Reduktor został w aucie po padnietej instalacji BRC III generacji. Musiałem ją wywalić bo jej

> naprawa kosztowałaby tyle ile nowa instalacja IV gen. Padł smart. Regenerowany z gwarancją na

> 3 miesiace proponowali za 1200 zł, nowy za 3200 zł. To mnie odstrecza od BRC. Pewnego rodzaju

> monopol, a co za tym idzie ceny.

Pokaz mi tanie czesci do jakiejkolwiek instalki III gen smile.gifok.gif

> Sądzę, że opinie o "bezregulacujnosci" BRC są oparte na instalacjach typu Plug&Drive, ale

> chciałbym zauwazyć, że również Stag ma taki typ sterownika - Premium.

Sterownik , sterownikiem a reszta ?

Co do tego ,ze lubisz dlubac to fajnie tylko takie numery to sa fajne na torze wyscigowym a nie w codziennym uzytkowaniu waytogo.gif

Wiesz dlaczego LPG jest mimo wszystko malo popularne - wlasnie dlatego ,ze montuje sie instalacje plug & kombinuj a ,zeby lpg stalo sie popularniejsze potrzeba plug&play dla ludzi zielonych w temacie waytogo.gif

Napisano

> A ja mam Staga 300 z reduktorem BRC

> Reduktor został w aucie po padnietej instalacji BRC III generacji. Musiałem ją wywalić bo jej

> naprawa kosztowałaby tyle ile nowa instalacja IV gen. Padł smart. Regenerowany z gwarancją na

> 3 miesiace proponowali za 1200 zł, nowy za 3200 zł. To mnie odstrecza od BRC. Pewnego rodzaju

> monopol, a co za tym idzie ceny.

3 generacja to katastrofa to nie podlage dyskusji, nawet to ci potwierdzi każdy kto brc zakłada smirk.gif

> Kiedy wybierałem co wsadzić w zamian to pierwszym kryterium była cena.

> Stag , BRC

stag to tylko komputer a brc komplet a dopracowanie tego kosztuje, staga projektuje pare osób i udoskonala a brc musi udoskanalać wszystko smirk.gif

> Drugie kryterium dostępność oprogramowania.

> Stag legalnie i oficjalnie , BRC nie spotkałem legalnie

pokazać ci brc orginalne smirk.gif

> Interfejsy: Stag - fabryczny BRC

mam fabryczny brc smirk.gif

> Sam zamontowałem Staga i mam gwarancję na elementy

> Przy BRC to chyba niemożliwe

no własnie chyba sie mylisz smirk.gif

> Może jakośc BRC to urban legend. Nikt chyba na poważnie nie porównał tego.

no to czemu tyle zakładanych instalacji brc w serwisach aso jeździ smirk.gifi to bezproblemowo

> Jeżdzę bezproblemowo na Stagu, aczkolwiek zdarzyło sie ze dwa razy, że Stag sygnalizował zbyt

> niskie cisnienie gazu z reduktora (BRC) Reduktor ma nalatane 35 kkm, filtry wymieniane

> czesciej niz typowo.

syf w gazie może oszczedzić wtryski dobrym filtrem ale nie reduktor sick.gif

> Podpinam się z laptopem i majstruję czasem przy ustawieniach bo lubie BRC nie dało by mi takich

> możliwoci legalnie. Wynika z tego, że Stag jest dla mnie, BRC nie, ale dla innych BRC jest

> lepsze, grzebac sami nie lubią ani nie umieją.

ja u siebie nie musze grzebać choć umiem smirk.gifwole naprawiać samochody innym biglaugh.gif

> Po prostu każdy towar ma swojego klienta. Nie wszystko jest dla wszystkich.

to prawda biglaugh.gif

> Sądzę, że opinie o "bezregulacujnosci" BRC są oparte na instalacjach typu Plug&Drive, ale

> chciałbym zauwazyć, że również Stag ma taki typ sterownika - Premium.

P&D mam od 1.5 roku kiedy stago o takim kompie nie myślał smirk.gifpozatym niska usterkowośc oparta jest na dobrej jakości elementach i zrobionej przez jednego producenta smirk.gif

Napisano

Ale ta cała dyskusja nadal w temacie "stag4 czy stag premium"? czy ja już gdzieś się zgubiłem?

Chłopaki, cenię wasze zadowolenie z BRC, czytam wątek bo chcę się dowiedzieć który ze sterowników zamontować a wątek poszedł w kosmos o wyższości świąt, dobrze że nikt nie dołączył ze zwolenników śrubunkowych instalacji (przeca u niektórych użytkowników też sprawują się prawie jak BRC - po prostu jeżdżą)

Napisano

> Ale ta cała dyskusja nadal w temacie "stag4 czy stag premium"? czy ja już gdzieś się zgubiłem?

> Chłopaki, cenię wasze zadowolenie z BRC, czytam wątek bo chcę się dowiedzieć który ze sterowników

> zamontować a wątek poszedł w kosmos o wyższości świąt, dobrze że nikt nie dołączył ze

> zwolenników śrubunkowych instalacji (przeca u niektórych użytkowników też sprawują się prawie

> jak BRC - po prostu jeżdżą)

a weź nie przeszkadzaj.... zakrecony.gif Fajnie się teraz czyta zlosnik.gif

Napisano

Proponuję zamknąć ten wątek. Dyskusja idzie w kierunku bezsensownego sporu i nabijania liczników.

Napisano

Zamykać może nie, ale wyciąć w odrębny temat i zakopać głęboko w czeluści zatwardziałych zwolenników i przeciwników czegokolwiek(najlepiej to stworzyć dział bicie piany).

Wracając do tematu - znalazłem takową tabelę tabelka

Mam umówiony termin na zakuchenkowanie clio 1.6 bezpośrednio w AC i zaproponowano mi właśnie premium, zobaczymy jak będzie fruwać. Kumpel u nich w zeszłym roku gazował escorta z 96 roku i sunie mu bez najmniejszych problemów. Zobaczymy jak mój cklik będzie śmigał.

Z wątku chciałem się dowiedzieć jak te usprawnienia wynikające z tabeli mogą wpłynąć na pracę silnika i ogólne użytkowanie, ale jak widać trzeba przebić się przez głębokie rozważania. sciana.gif

Napisano

> Mowimy o roznicy miedzy sekwentem a II gen

Nie ja mowilem w roznicy miedzy jezdzie na STAGU a BRC

> Widzisz Ty nawet filtry wymieniasz sam mi na to zwyczajnie szkoda czasu , co 15kkm wymieniaja w

> serwisie

Skąd taki wniosek, ze ja sam wymieniam filtry? Robie to w serwisie LPG

> Przy dzisiejszych cenach ropy

> Auto sluzy mi do dojazdów do pracy

> Wiec jednak po czesci jest twoim narzedziem pracy.

> Chcesz kombinowac , masz czas - twoja sprawa

Ja nic nie kombinuje bo nie musze - jezdze na LPG i tyle

Napisano

> no to czemu tyle zakładanych instalacji brc w serwisach aso jeździ i to bezproblemowo

A czy potrafisz te słowa podeprzeć statystykami ?

Mój Stag zakładany w moim garażu też jeździ bezproblemowo. Nawet mam do tego wariator Stag, też zakładny w garazu zlosnik.gif

> syf w gazie może oszczedzić wtryski dobrym filtrem ale nie reduktor

No własnie mam filtry fazy ciekłej, reduktor i filtr fazy lotnej BRC grinser006.gif

> ja u siebie nie musze grzebać choć umiem wole naprawiać samochody innym

A ja zamiast ogądać telewizję oglądam mapy zlosnik.gif , lubie takie rozrywki.

> P&D mam od 1.5 roku kiedy stago o takim kompie nie myślał pozatym niska usterkowośc oparta

> jest na dobrej jakości elementach i zrobionej przez jednego producenta

Teraz też bym juz poszedł w P&D. A co do usterkowości to nadal mówimy o subiektywnych odczuciach, bo przecież statystyk nie ma.

Napisano

> Klopot w tym, ze tak jak napisalem - STAG nie oznacza grzebania. Jak jest dobrze zestrojony i ma

> dobre (dobrze dobrane) elementy to nic sie w nim nie reguluje. Dla mnie czas tez jest wazny.

Przecież o tym cały czas mówię... Dobre komponenty i zapewniony spokój na długi czas... Montaż staga nie ogranicza się do samego staga, ale przecież do pozostałych elementów stałych każdej instalacji. Pisałem, że w przypadku BRC nie ma poślizgu jakościowego, natomiast w przypadku składaka opartego na de facto dobrym sterowniku jakość podzespołów zależy głównie od ceny i marży montera... Owszem możesz sobie zażyczyć coś pod siebie, ale w tym trzeba się dobrze orientować...

> Jesli musiałbym coś ciągle w nim regulować to zapewniam cie ze STAG juz dawno poszedl by na

> śmietnik - tak jak zrobilem to z Elpigazem i byc moze przerzucilbym sie nawet na BRC. Poki co

> nie widze sensu.

Co to znaczy ciągle nie regulować? Raz na rok?

> I nie jest to kilka złotych - tylko dobrych kilkaset.

Za jakość i serwis posprzedażny trzeba płacić... Tym się różni gwarancja między stagiem ograniczona do kanciapy w której montowałeś a kompletnym kitem znanej marki z ogólnopolską gwarancją...

> W przypadku BRC gazownikom tez zdarzają się błedy. Jedynie co to moze to ze są one mniej

> prawdopodobne.

Mylić się jest rzeczą ludzką...

Napisano

> Skąd taki wniosek, ze ja sam wymieniam filtry? Robie to w serwisie LPG

Skoro tak nieskomplikowaną czynność powierzasz serwisowi to po co sam grzebiesz w ustawieniach?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.