Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz to zło ;-)

Featured Replies

Napisano

Tak serio to mi gaz niepotrzebny w CCSie, a wszystkie, ktore ogladam go maja. Jak to badziewie zdemontować i czy ewentualnie da się toto sprzedać za rozsądne pieniądze?

Napisano

> Tak serio to mi gaz niepotrzebny w CCSie, a wszystkie, ktore ogladam

> go maja. Jak to badziewie zdemontować i czy ewentualnie da się

> toto sprzedać za rozsądne pieniądze?

Wydaje mi się że jak pojedziesz do jakiegoś gazownika i mu powiesz że sobie może wziąć instalację za darmo jeśli Ci ją wymontuje za friko, to będzie wniebowzięty zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się że jak pojedziesz do jakiegoś gazownika i mu powiesz że

> sobie może wziąć instalację za darmo jeśli Ci ją wymontuje za

> friko, to będzie wniebowzięty

to ja sie domyslam, ale kombinuje, czy da sie samemu zrobic i jeszcze na tym zarobic 270751858-jezyk.gif

Napisano

> to ja sie domyslam, ale kombinuje, czy da sie samemu zrobic i jeszcze

> na tym zarobic

Tak, najlepiej zrób to samemu smirk.gif

Napisano

> to ja sie domyslam, ale kombinuje, czy da sie samemu zrobic i jeszcze

> na tym zarobic

Gdałem z gaziarzem u siebie na wiosce kiedyś, czy mogę sam to rozebrać i powiedział, że nie ma żadnych przeciwwskazań.

Instalacje sam wytarmosiłem, butle wyciągał gaziarz.

Za butle to weźmiesz 100-150zł, pod warunkiem że papier jest i że jeszcze pare lat ważny.

Za samą instalację to zależy jaka jest.

Wystawiałem sekwencje pierwszej generacji LandiRenzo za 400zł i nikt nie chciał.

Najlepiej się z gaziarzem dogadać, jak by miał klienta na instalację, ona zarobi na montażu tobie się dostanie za podzespoły.

Napisano

demontaz banalnei prosty - sprzedasz za 250-300 zł na allegro. ja kupiłem do axa i przyszło pocztą - zbiornik i reszta hehe.gif

Do tego formalnosci przy demontazu - przeglad i zmiana w dowodzie jak pokombinujesz na stacji to wyjdziesz na zero

Napisano

Tak się składa że szukam używanej instalacji do CCSa;D jeśli ją zdemontujesz to daj znać dogadamy się ok.gif

Napisano

> Za butle to weźmiesz 100-150zł, pod warunkiem że papier jest i że

> jeszcze pare lat ważny.

a poco koledze papier na butle ? butla moze byc tylko i wyłacznie raz załozona do jakiegos samochodu i nigdy wiecej wiec jakiekolwiek papiery na butle są juz zbędne zlosnik.gif

no ewentualnie butle mozna oddac do regeneracji ale jest to koszt podobny do ceny nowej butli wiec nieopłacalne

Napisano

gaz bez problemu mozesz wywalic jedynie bendziesz musiał jakos połaczyc spowrotem węze wody idące do nagrzewnicy bo bendą przeciete na pół i praktycznie tyle z problemów

instalacje sprzedaz od 100do300zł w zaleznosci od hmm wyglądu zlosnik.gif powyzej 300zł raczej jakis desperat bendzie to kupował zlosnik.gif bo na szrocie kost uzywanej instalacji to 100-150zł bez miedzianych gaz rurek które trzeba kupic nowe

Napisano

> a poco koledze papier na butle ? butla moze byc tylko i wyłacznie raz

hahaha.gif

wiesz czy tak słyszałeś ????

bo na papierku z homologacja butli nie widze danych samochodu a nie jedna butle juz sprzedałem (uzywaną) i sam w aucie mam butle z przekładki wcześniej latała w CC teraz w SC a wcześniej jeszcze w czyms

a homologacja butli potrzebna jest przy przegladzie jak sie robi w innej stacji niż zazwyczaj bo w tej co ja robie potrzebna była raz do spisania danych

co do cen to:

butla za 100zł z papierkiem bez to może ktoś da 60zł

reszta gratów drugie 100 w zależności od stanu parownika/reduktora

ale osobiście to dałbym nie wiecej jak 150

Napisano

przegląd przeglądem a masz w dowód wbite lpg ? masz legalizacje instalacji ? zaden gaziaz nie załozy ci instalki z uzywaną butlą no chyba ze jakis wałek

Napisano

> przegląd przeglądem a masz w dowód wbite lpg ? masz legalizacje

> instalacji ? zaden gaziaz nie załozy ci instalki z uzywaną

> butlą no chyba ze jakis wałek

i tu jesteś w bledzie do instalacji dostajesz 2 papierek homologacje którą wystawia ci gaziaż (to mam też) z wpisanymi wszystkimi założonymi elementami i to jest 1/2 podstawy wbicia Lpg w dowód druga część to homologacja na butle

jesli nie bedziesz jej mieć to możesz pocałować klamke w uzedzie bo nic nie załatwisz

gaziaż nie zaklada używanej butli bo

raz nie opłaci mu sie to

2 wystawia gwarancje na to co zrobił i nie bedzie pchał sie na mine

3 wszystko jest do ugadania a jeśli raz masz wbite w dowód LPG to butla i wszystko w srodku możesz zamieniać na co chcesz włacznie z butla bo i tak nikt tego nie sprawdza później tylko do tego ostatniego musisz mieć papierek wspomiany wcześniej

Napisano

do nowej instalacji dostajesz 3 papierki

homologacje na butle

fakture za komponenty i robote na ktorej jest wpisany pojazd

homologacje na komonenty na ktorej równiez jest wpisany pojazd

wszystkie czesci intalacji lpg są wbite w jeden pojazd

teraz jak ktos kupuje uzywaną instalacje to na legalu jej nie załozy

bo Firmy montujące LPG takich zeczy niemogą robic, przepisy zakazują montowania uzywanych elementów instalacji lpg a bez ich papierka raczej srednio cokolwiek mozna dalej

wydział kominikacji nie wbije ci tego w dowód bo niemasz papierka od gazowników,

na przeglądzie nie przejdziesz badan bez pieczatki z wydzialu komunikacji

z przepisów wynika że raz zamontowana instalacja LPG nie podlega

wtórnemu rynkowi, w tym równiez i butla z homologacją lub bez niej

Napisano

> do nowej instalacji dostajesz 3 papierki

> homologacje na butle

> fakture za komponenty i robote na ktorej jest wpisany pojazd

> homologacje na komonenty na ktorej równiez jest wpisany pojazd

> wszystkie czesci intalacji lpg są wbite w jeden pojazd

> teraz jak ktos kupuje uzywaną instalacje to na legalu jej nie załozy

> bo Firmy montujące LPG takich zeczy niemogą robic, przepisy zakazują

> montowania uzywanych elementów instalacji lpg a bez ich papierka

> raczej srednio cokolwiek mozna dalej

> wydział kominikacji nie wbije ci tego w dowód bo niemasz papierka od

> gazowników,

> na przeglądzie nie przejdziesz badan bez pieczatki z wydzialu

> komunikacji

> z przepisów wynika że raz zamontowana instalacja LPG nie podlega

> wtórnemu rynkowi, w tym równiez i butla z homologacją lub bez niej

polskie prawo jest takie jakie jest a jednak rynek wtórny kwitnie i takie elementy jak butla schodza nawet człowiek który ma gaz w dowodzie kupi butle uzywana z zapasem lat niz ma kupić nowa butle ktora mu wymienia i oprócz papierka z homologacja nic nie dostaniesz chyba ze faktóre za robote

ja jestem przykładem tak zwanej przekładki mam wszystkie papiery i ważnośc butli do 2012 (okres ważnosci 10 lat czyli produkcja 2002) wiec wszystko sie da i nie zakladał mi tego byle jaki Jaś (choć na temat kim dla kogo jest fachowiec i co musi spełanić nie rozmawiajmy)

Napisano

Tez sam wyjmowalem gaz, potrzebne sa dwa laczniki wezy gumowych, lutownica (kable z gazu dopiete sa do wiazki komputera), kanal lub podnosnik - trzeba od spodu odkrecic przewod zasilajacy silnikm w gaz.

Jesli chodzi o papiery to u mnie w cieniasie jest wbity nawet numer silnika na swiadectwie chomologacji, a zakladalem teraz gazisko do golfa to juz nie ma konkretnego auta jest tylko numer butli, wiec mozliwe ze cos sie pozmianialo i wszyscy maja po trochu racji cool.gif

Napisano

> Tak się składa że szukam używanej instalacji do CCSa;D jeśli ją

> zdemontujesz to daj znać dogadamy się

Ja mam takowa do sprzedania - przejechane na niej ok 40 tys km

Firma LOVATO - wysoki model - wszystkie dokumenty

rok produkcji 2005

Jeździła w seju 1.1 SPI ale po zrobieniu SWAPa na 1.2 16V jest mi juz nie potrzebna (w 2005r dałem za nią 1700 zł)

Więcje info na PW

Napisano
  • Autor

> nie wiesz co robisz panie

???

Napisano

> nie wiesz co robisz panie

w H miałeś, to w CCS też musi być 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> w H miałeś, to w CCS też musi być

przeca mam i jeżdże za grosze i bym go za nic nie wyrzucał.

Napisano
  • Autor

> przeca mam i jeżdże za grosze i bym go za nic nie wyrzucał.

nie wiem o co Ci chodzi i czy w ogóle miałeś zamiar odpisywać do mnie, ale wyjaśnie Ci pewną rzecz: codziennie popylam benzyną 2,0, zużywając zimą conajmniej 10L/100 i nie powoduje to u mnie chęci założenia gazu.

tym bardziej nie chcę mieć gazu w aucie, które kupuję do zabawy w rajdy

Napisano

Od 22 września weszła ustawa że idziesz do urzędu prosisz o wykreślenie gazu i to cała procedura, nie musisz mieć papierków że gaz został zdemontowany grinser006.gif

Napisano

> a homologacja butli potrzebna jest przy przegladzie jak sie robi w innej stacji niż zazwyczaj bo w tej co ja robie potrzebna była raz do spisania danych

no to ciekawe macie przepisy, bo ja jezdze od kilku lat na jedną i tą samą, i za kazdym razem sprawdzają i papier potrzebują do wglądu

Napisano

> wszystkie, ktore ogladam go maja.

ciekawe, bo ja szukałem 3 miesiące po całej Polsce i nie mogłem poza vannami znalezc seja z gazem (w nienagannym stanie)

Napisano

> no to ciekawe macie przepisy, bo ja jezdze od kilku lat na jedną i tą

> samą, i za kazdym razem sprawdzają i papier potrzebują do wglądu

wydaje mi sie ze zalezy gdzie sie mieszka bo ja mieszkam na wsi mam obok małe miasteczko tam sa trzy takie stacje i cały czas smigam do jednej od kiedy wbili mnie w komputer to papierek im nie potrzebny a w wiekszych miastach to ze strachu o własne tyłki sprawdzaja wszystko w autach

i jeszcze jestem ciekaw czy zaglada ci do butli i patrzy co tam masz wybite ??? a szczerze powiem ze wydaje mi sie ze nie

Napisano

> nie wiem o co Ci chodzi i czy w ogóle miałeś zamiar odpisywać do

> mnie, ale wyjaśnie Ci pewną rzecz: codziennie popylam benzyną

> 2,0, zużywając zimą conajmniej 10L/100 i nie powoduje to u mnie

> chęci założenia gazu.

> tym bardziej nie chcę mieć gazu w aucie, które kupuję do zabawy w

> rajdy

na początku nie pisałes że auto ma by do rajdów waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> na początku nie pisałes że auto ma by do rajdów

ale 2,0 benzyna mam w profilu wpisane od dawna ok.gif

Napisano

> ale 2,0 benzyna mam w profilu wpisane od dawna

co ma piernik do wiatraka.Myslisz ze jak ospisuje sie na posta to sprawdasz profil etc 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> co ma piernik do wiatraka.Myslisz ze jak ospisuje sie na posta to

> sprawdasz profil etc

nie odpisałeś na posta, którego tematem jest jak się pozbyć badziewia, tylko napisałeś, że nie wiem co robię... skoro wyciągasz takie wnioski to na jakiejś podstawie chyba?

nie pytałem czy warto zostawić czy nie... rozumiem, że chciałeś być dla mnie dobry i zatroszczyć się o moje finanse, ale wtedy wystarczyło spojrzeć na avatar... stąd już tylko krok do profilu, żeby sprawdzić, czy auto zamieszczone w avatarze jest autem moich marzeń, czy narzędziem którego używam na co dzień...

patrząc w profil zorientowałbyś się, że skoro jeżdżę 2-litrową beną to nie wynika to raczej z przesadnej oszczędności. łącząc fakty miałbyś szansę powstrzymać się od offtopowania i wypisywania pseudomądrości. to właśnie ma piernik do wiatraka.

nabijasz sobie licznik? za to nagród nie dają. czasem wprost przeciwnie...

Napisano

> i jeszcze jestem ciekaw czy zaglada ci do butli i patrzy co tam masz wybite ??? a szczerze powiem ze wydaje mi sie ze nie

tak, zawsze zagląda i sprawdza numery, tak jak tabliczke z vin-em

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.