Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podgrzewacz filtra paliwa ?

Featured Replies

Napisano

WItajcie

Pytanie rzuciłem na SSP w temacie problemów zimowych, ale jako że odpowiedzi nie ma, pytam specjalistów na technicznym:

czy nasze stilowozy JTD, Mjet posiadają podgrzewacz filtra ON?

Napisano

> czy nasze stilowozy JTD, Mjet posiadają podgrzewacz filtra ON?

hmm hmm.gif

Ja mam z początku produkcji i w instrukcji jest napisane ,że mają podgrzewany filtr paliwa smile.gif

http://instrukcje.fiat.pl/files/FIAT_STILO_-_60360681_-_11-2001.pdf strona 301

W instrukcji Stilo do 2005 jest ogrzewany filtr paliwa.

Natomiast w instrukcji z 2006 już nie ma takiego czegoś - bezpiecznik F20 w tym miejscu jest "wolny".

http://instrukcje.fiat.pl/files/fiat_stilo_-_60389013_-_07-2006.pdf STRONA 204

Kompletnie tego nie rozumiem.

Napisano
  • Autor

Ok, tego właśnie szukałem, u mnie bezpiecznik jest hehe.gif

Napisano

jak przed filtrem na takim czarnym "plastiku" masz wpięcie na wtyczkę i przypietą wtyczkę to masz podgrzewanie.

jest na jednym ze zdjęć jakie zamieszczałem ad wymiany filtra paliwa.

tu scieżka

Napisano

Hmm nie wiem czy wszystkie wersje i z wszystkich roczników ale u mnie przed filtrem paliwa jest grzałeczka elektryczna w JTD ok.gif

Napisano

> Ze niby to?

ja wohl !!!

si !!!

Yes !!!

Napisano

> Ze niby to?

No mam coś takiego także, ale obawiam się, że to u mnie nie działa. Wyczytałem na innym forum, że to także może powodować komunikat błędu świec, ciekawe czy to prawda. Odpowiedzialny jest za to bezpiecznik F20/30A. Czyli jak wyjmę bezpiecznik to teoretycznie będzie ten komunikat jeżeli to to, czy nie? Czy trzeba odłączyć ten pierścień z tą "grzałką".

Napisano

>Czyli jak wyjmę bezpiecznik to teoretycznie będzie ten komunikat jeżeli to to, czy nie? Czy trzeba odłączyć ten pierścień z tą "grzałką".

Wyjmij i zobaczymy - skrzynka jest obok akumulatora a bezpiecznik w lewym górnym rogu jak patrzysz siedząc za kierownicą.

Mi się wydaje ,że będzie failure - nie mam czasu teraz tego sprawdzać

Napisano

Wyjmę wyjmę, ale jak przestanie padać i wiać frown.gif Nad morzem miazga straszna, śnieg wali z nieba jak wściekły, wiaterek hula również jak wściekły.

• 2 miesiące później...
Napisano

A czy z tego podgrzewacza powinny wydobywać się jakieś dźwięki? Dźwięk podobny do np. pompki elektrycznej tylko że bardziej cichy, czy może w tym podgrzewaczu jest jeszcze jakaś pompka?

Napisano

> A czy z tego podgrzewacza powinny wydobywać się jakieś dźwięki? Dźwięk podobny do np. pompki

> elektrycznej tylko że bardziej cichy, czy może w tym podgrzewaczu jest jeszcze jakaś pompka?

nie, nie ma pompki, to zwykły ogrzewacz przepływowy.

dzwięki moga byc np od zalegającego tam powietrza lub nie mam pomysłu od czego niewiem.gif

• 8 miesięcy później...
Napisano

Lisek, a czy Twoja grzałeczka wydaje jakieś dźwięki? np. takie jakieś bzyczenie, jakby wiatraczek? Kiedyś jak byłem u mechanika odłączył na chwile wąż zasilający i przestało, po czym po włożeniu znowu bzyczało. Zauważyłem również, że po przekręceniu kluczyka i odczekaniu az zgasną kontrolki dźwięk ten po pewnym czasie ustaje i słychać jakiś przekaźnik, wnioskuję że od pompki paliwa. w momencie odpalania znowu się odzywa i tak cały czas zaiwania. Trochę mnie to już zaczyna drażnić, podgrzewacz do wymiany?

Napisano

> Lisek, a czy Twoja grzałeczka wydaje jakieś dźwięki? np. takie jakieś bzyczenie, jakby wiatraczek?

> Kiedyś jak byłem u mechanika odłączył na chwile wąż zasilający i przestało, po czym po

> włożeniu znowu bzyczało. Zauważyłem również, że po przekręceniu kluczyka i odczekaniu az

> zgasną kontrolki dźwięk ten po pewnym czasie ustaje i słychać jakiś przekaźnik, wnioskuję że

> od pompki paliwa. w momencie odpalania znowu się odzywa i tak cały czas zaiwania. Trochę mnie

> to już zaczyna drażnić, podgrzewacz do wymiany?

Pompa paliwa elektryczna w zbiorniku włącza się po przekręceniu kluczyka i wyłącza po około 30 sekundach .... to ona generuje szum przepływu paliwa przez filtr i wezyki .... cykanie może pochodzić od przekażnika podgrzewacza świec ... one pracują jeszcze po zgaszeniu kontrolki przez kilka sekund.... ale również od pompki paliwa....

W fitrze nie ma dodatkowej pompki....

U mnie nic głośno nie bzyczało... bzyczy ... przynajmniej ja nic nie słyszałem.... moze filtr paliwa masz przytkany

Napisano

Hmm... a może jakiś elektrozawór w tym siedzi i to on generuje taki odgłos?

Dzwoniłem dzisiaj do Pol-Car-u w Poznaniu i powiedzieli mi że cały komplet (podgrzewacz+to przyłącze do wężyków) kosztuje 430pln. Troszke dużo...

Muszę potestować i odpiąć te dwie wiązki które dochodzą do podgrzewacza. Ciekawe czy wtedy będzie ciszej i jak zachowa się silnik podczas uruchamiania.

Napisano

> Hmm... a może jakiś elektrozawór w tym siedzi

Są tam zaworki zwrotne...

Zawsze możesz odłączyć ok.gif większość nowszych JTD nie miała wink.gif

Napisano

Możesz mi potwierdzić, że i u mnie też podgrzewanie jest....

Mam 3 wtyczki do filtra podpięte. Z dołu woda, to wiem. I te dwie widoczne na foto.

284569691-filtr.jpg

post-72389-14352511095372_thumb.jpg

Napisano

> Możesz mi potwierdzić, że i u mnie też podgrzewanie jest....

Tak masz ok.gif

Napisano

> Tak masz

A ta druga? podpowiesz.....?

Napisano

> Są tam zaworki zwrotne...

> Zawsze możesz odłączyć większość nowszych JTD nie miała

No i odłączyłem obydwie wtyczki i dalej było to sam, więc nie jest to wina podgrzewacza frown.gif

Zauważyłem, że jak poruszałem - wypinałem ten górny węży który wychodzi z tego mosiężnego króćca nad korpusem (a wchodzi gdzieś pod pokrywę sinika) dźwięk przestawał się wydobywać. Co to może być za dziadostwo, jakiś zaworek? Da się to w bezpieczny sposób rozebrać i naprawić lub ewentualnie wymienić?

Napisano

kiedyś było pisane że te wężyki lubią wpadać w rezonans, spróbuj jakoś go usztywnić, upchaj gąbką etc. i zobacz czy nadal "brzęczy"

Napisano

> kiedyś było pisane że te wężyki lubią wpadać w rezonans, spróbuj jakoś go usztywnić, upchaj gąbką

> etc. i zobacz czy nadal "brzęczy"

Podobno na zimowe buczenie słyszalne wewnątrz kabiny pomaga

wymiana odcinka przewodów paliwowych gdzieś spod auta, do filtra.

Niektóre ASO wiedzą w czym rzecz, niektóre nie. Koszt oryginalnych

wężyków pozmianowych - 360 zł

Napisano

> A ta druga? podpowiesz.....?

Nie pamiętam ale obstawiam czujnik temperatury paliwa ....

Zobacz na schemacik elektryczny... tam masz ładnie rozpisane... niestety mi padła płyta CD....

Napisano

> No i odłączyłem obydwie wtyczki i dalej było to sam, więc nie jest to wina podgrzewacza

> Zauważyłem, że jak poruszałem - wypinałem ten górny węży który wychodzi z tego mosiężnego króćca

> nad korpusem (a wchodzi gdzieś pod pokrywę sinika) dźwięk przestawał się wydobywać.

filtr jest przykręcany go grodzi na dwie nakrętki.... klucz 13 o ile pamiętam i ma "fasolki"... popuść lekko filtr i przesuń o kilka mm w lewo lub prawo.... może pomoże wink.gif przestawią się wężyki a obecnie jest zimno i są twarde...

Napisano

> filtr jest przykręcany go grodzi na dwie nakrętki.... klucz 13 o ile pamiętam i ma "fasolki"...

> popuść lekko filtr i przesuń o kilka mm w lewo lub prawo.... może pomoże przestawią się

> wężyki a obecnie jest zimno i są twarde...

buu.gif No niestety nie pomogło, to nie jest sprawa wężyków, to nie one wpadają w rezonans. Nagrałem ten dźwięk, który wydobywa się w momencie kiedy pompka podaje paliwo przed rozruchem silnika. Po uruchomieniu jest to samo.

Dopiero zdjęcie tego górnego wężyka powoduje ustanie generowania tego dźwięku ale wtedy leci z niego paliwo.

Przepraszam za złą jakość wizji - robiło się szaro smile.gif

Napisano

> Podobno na zimowe buczenie słyszalne wewnątrz kabiny pomaga

> wymiana odcinka przewodów paliwowych gdzieś spod auta, do filtra.

To raczej będzie wina przewodu od powrotu do filtra z pompy wtryskowej. Po odłączeniu tego górnego wężyka przestaje buczeć a z niego leci paliwo.

Chyba nikt więcej nie spotkał sie z tym problemem, więc pewnie będę musiał sam do tego dojść.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.