Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Holden Sportwagon 3.6l V6 - 2,501 km

Featured Replies

Napisano

Muscularny, przystojny, bezpieczny i silny zlosnik.gif - Sportwagon jest chyba najlepszym przykladem jaka ewolucje przechodzi rodzinne auto w Australii.

69572163.jpg

Nazywane "$1 billion dzieckiem" Sportwagon jest wersja wagon - jak sama nazwa wskazujewink.gif dla Holden Commodore.

Niezmiennie od 14 lat Commodore jest najlepiej sprzedajacym sie modelem w Oz, mozna powiedziec ze wrecz "podstawowa jednostka rodzinna"hmm.gif. Jednak czasy kiedy schodzilo 7 k sztuk miesiecznie sie skonczyly. Wysokie ceny benzyny, naplyw EU marek, popularnosc SUV, spowodowal ze Holden juz nie moze produkowac rodzinnych aut bo i tak je kazdy kupi. Dzis sprzedaje sie ok 3,500 -4k Commodore miesiecznie. Rodzinne auta musza byc dobre i [...] jeszcze lepsze niz konkurencja. Recepta: polaczyc EU podobny wyglad z miejscowymi wymaganiami i mamy "Sportwagon"zlosnik.gif.

Nazwa byla stosowana juz w Saabidea.gif przez GM.

Troche historii

Niektorzy omylkowo twierdza ze dawne "Commodore" to przeciez Opel Ascona lub Omega. Otoz niefoch.gif. Swiat GM jest i byl jeszcze bardziej skomplikowanyzlosnik.gif.

Byc moze wyglad byl kiedys podobny ale tylko 30% czesci pasuje pomiedzy EU Omega a AU-Commodore. Z tego NIE pasuje nawet jeden panel karoseriizlosnik.gif. Oczywiscie nie da sie ukryc ze Commodore byl rozwinienciem Omega ... Az nadszedl 2006, kiedy Opel zdecydowal ze czas 30.GIF Omega. Holden musial opracowac VE od nowa. Zadnych baz, czysta kartka papieru [...]

60070747_1.jpg

60070747_4.jpg

1999 Commodore VT

2005+Opel+Omega.jpg

1995 Omega.

Test wersji sedan 6.0l V8 juz byl na MK wiec nie bede sie rozpisywal. spy.gif.

Nastepca

Poprzednia wersja Commodore Wagon - jak sie dawniej nazywalafly.gif przeznaczona byla nie tylko dla rodzin. Mozna smialo powiedziec ze 90% "Fleet" wyposazona dawniej byla w Commodore. Od najmniejszych firm do najwiekszych korporacji, Commodore Wagon przemiazaly mil km pracujacac na wszystkich. Sam uzywalem Wagon przez pare lat. i pisalem o Wagon pare lat temu na AK.

278782837-CIMG1391-front-side.JPG

Nowa wersja ma w zasadzie dwa glowne zadaniahmm.gif:

-polaczenia formy z funkcja ktora jest nowa interpretacja podstawowego rodzinnego auta dla przecietnej rodziny (a nie isc i kupowac SUVzlosnik.gif),

-trzymac wszelkich "fleet managers" happy zeby nie probowali przesc do konkurencji nono.gif

Czy im sie to udalo?hmm.gif

Wyglad

Zacznijmy tradycyjnie od wygladu. Jakby nie bylo jest to wersja sedan z tym extraziew.gif.

82881542.jpg

78721192.jpg

Jako ze auto ma "niby"zlosnik.gif prezentowac EU designwink.gif to powstrzymam sie od wlasnych opiniiskromny.gif. Zostawie je wamfly.gif.

Funkcjonalnosc SW

Napewno auto jest funkcjonalnewaytogo.gif. Bylem pod wrazeniem co tam mozna upchacwaytogo.gif. Nie mam ikonka_photo2.gif ale przy odpowiednim uzyciu "sily" naprawde duzo rzeczy wchodzizlosnik.gif.

95457376.jpg

Tylna klapa otwiera sie wysoko - i sluzyla mi jako parasolwaytogo.gif. Ma to jednak swoje wady, na niektorych hotelowych parkingach zostala smuga niebieskiej farby na suficieswiety.gif.

16439091.jpg

Rowniez drzwii -tylne/przednie otwieraja sie pod katem prawie 90 stopni co ulatwia i wsiadanie/wysiadanie jak i na tyl wrzucanie rzeczy. Moze to oczywiste ale dalej widze niektore SW ktore otwieraja drzwii pod takim malem katem ze jest to klnie.gif.

82757224.jpg

14946387.jpg

Wrazenia z jazdy

W ciagu 12 dni przejechalismy razem dokladnie 2,501 km w tropicalnej porze deszczowejpad.gif.

32660396.jpg

Patrzac na oznaczenie - SV6 - nie trudno rozszyfrowac ze mamy do czynienia z Sport V6wink.gif.

45371241.jpg

Czym objawia sie sporthmm.gif u Holden?

A wiec ciut inna charakterystyka zawieszenia (nizsze oczywiscie), 15kW wiecej niz wersja bieda/bazowa i pare wstawek (pseudo chrom) w srodku, 18' alu zamiast 17, maly body kit, inny display (nawet kolor czerwony jak w burdello a nie zielony)zlosnik.gif

Niestety pod maska skryla sie jeszcze stara jednostka V6 o mocy 195kW(=266 KM) a szkoda bo od MY10 pod maska jest SIDI V6 - o bezposrednim wtrysku paliwa - 210kW i czuc ograomna roznicewaytogo.gifwinner.gif zarowno podczasdrive.gif jak i w portfelu.

56254282.jpg

Pierwszego dnia zrobilismy nieco ponad 700 km - 7.5 h jazdy z jedna przerwa na food.gif. Musze przyznac ze moj ulubiony temat siedzen - hmm.gif - nie sa zle ale daleko im do tych w Ford Falconwinner.gif czy nawet w moim Kluger. Oczywiscie regulacja we wszystkich plaszczyznach - pol elektryczna, pol manualna.zlosnik.gif - nie ma jak ksiegowi sie wpierniczaja gdzie nie powinninono.gif.

Kierownica - stara przypadlosc GM - bardzo wygodna w jednej plaszczyznie, klnie.gif nie wygodna w drugiej. Jesli GM mysli ze lud ma lapy wielkosci tygrysa to sie myli. nono.gif .

68561561.jpg

Dolne trzymanie topad.gif ale grubosc kierownicy waytogo.gif.

Oczywiscie nie musze mowic ze wszystko sterowane z kierownicy - dzisiaj to juz chyba w kazdym aucie standard.waytogo.gif.

Wszelkie przyciski poukladane dosc logicznie, z wyjatkiem jednej a w zasadzie dwoch rzeczynono.gifpad.gif:

-szyby - tradycyjnie dla Holden (znow ksiegowi - wersje ktore powstaja LHD na export) sa posrodku tunelu a nie na drzwiachnono.gif.

-znow tandetny hamulec reczny z pseudo schowkiem/dziura po drugiej stronie tunelu (ditto dla ksiegowychkara.gifadmin.gif).

62340386.jpg

12654823.jpg

Tak to w zasadzie nie ma sie do czego przyczepicwaytogo.gif. Auto pracowalo na siebie przez 12 dni w dosc nielatwych warunkach - i wnetrze jest dosc przestronne i komfortowewaytogo.gif Szkoda tylko ze przez pare oszczednosci -export jako Chevy, Pontiac, Holden - trzeba sie do paru rzeczy przyzwyczaic.

68749237.jpg

Skrzynia biegow

To inna historia - znow MY10 dostal 6 s automatic z funkcja sport i manualnym shift. Model ktorym jezdzilem 09 ma tylko 5s auto z funkcja sport i manualnym shift. Smiem twierdzic ze to najslabszy punkt tego auta.nono.gif. Kick down zajmuje wiecznoscpad.gif co jest zdeka niebezpiecznenono.gif, skrzynia czasami mysli za "ciebie" co jest denerwujace. Jesli w jej opinii chcesz wrzucic M5 przy 1,500 rpm to to jest moze ekonomiczne ale nieeeeeeee , dlaczebgo, bo nie wg tej skrzyni M5 mozesz sobie wrzucic od 1,700 rpmpad.gif... Czulem jakby ktos zaczal ograniczac moja wolnosckara.gifzlosnik.gif. Tia teraz jak pomysle ze do MY09 Holden wrzucal 4s auto do wersji bazowej tohahaha.gifhahaha.gif Naszczescie te mankamenty juz sa nie dostepne w nowej wersjiwink.gif.

Srednie spalanie paliwa na calej trasie to 10.3l wg BC.

Ile?

I jak zawsze na to pytanie jest ciezko odpowiedziec;]. Nie bede uzywalk sugerowanych cen detalicznych. Popatrzmy na dziesiejsza gazete - wersja sedan SV6 to A$35,990 (92,893.09 PLN) zeby postawic auto na ulice (wszelkie podatki federlane, i lokalne dla stanu NSW, roczna rejestracja, roczne ubezpieczenie, tablice etc). Oczywiscie jest to cena do negocjacji i juz za np posiadanie pewnej karty kredytowej mozna dostac -$3k.

Wersja Sportwagon SV6 - hmm.gif - $42,990 = 110,960.66 PLN = za dodatkowy kawalek blachygrinser006.gif . Ditto cena wyjsciowa i do negocjacjiok.gif.

pricew.jpg

Plusy i minusy

waytogo.gif

-wykonczenie,

-osiagi,

-zachowanie na drodze,

-to co dostajemy za nasze $$$ (ale nie jest to "bang for your bucksidea.gif")

no.gif

-skrzynia biegow - przydalaby sie extra jeden shift,

-dojazdowe kolo zapasowehahaha.gif,

-kabina juz przedstawia oznaki starzenia - ad 2006palacz.gif

No i odpowiadajac na dwa zadanie jakie ma sportwagonhmm.gif:

-czy kupilbym go prywatnie - otoz nie, bylem na zakupie auta w 11/2009 i Commodore Sportwagon w wersji V8 byl jedna z opcji.hmm.gif.

Co mnie odstraszylo - ilosc miejscahmm.gif - po prostu SUV jest prkatyczniejszy niz nawet najlepszy SUV,

- i niestety tak samo mysla corporacje - z dawnej floty Commodore dzis jezdza Toyota Kluger, Ford Escape, RAV4 - a ni jednego Commodore - a szkodapalacz.gif

60116979.jpg

Text i ikonka_photo2.gifOzi

Napisano

według mnie wygląda dość ładnie waytogo.gif

Jakie ma osiągi? Spalanie? O ile lepsze osiągi i spalanie w nowym silniku - już coś wiadomo? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> według mnie wygląda dość ładnie

> Jakie ma osiągi?

takiezlosnik.gif

6.9 sec manual

7.2 sec auto

15 sec 1/4 mile - to byly osiagi w starym (sedan). Nowy niewiem.gif

Spalanie?

3.6l SIDI - 10.1l 6 speed auto w cyklu mieszanym, 10.2l manual (6speed)

O ile lepsze osiągi i spalanie w nowym

> silniku - już coś wiadomo?

Wiadomo - MY na nastepny rok jak to u GM wychodzi w 9 lub 10 miesiacu roku poprzedniego. Wiec MY10 jest juz w sprzedazy ponad 1/2 roku. (musze odrobic lekcje oby zrobic porownaniezlosnik.gif

Napisano

fajne. ciekawe jak się ma jakość wykonania takiej masówki w porównaniu do porównywalnej masówki z EU hmm.gif

Napisano
  • Autor

> fajne. ciekawe jak się ma jakość wykonania takiej masówki w

> porównaniu do porównywalnej masówki z EU

to zalezy jak na to patrzechmm.gif:

-materialy - tu akurat Holden moglby byc lepszy ... ale specyfika miejscowej produkcji powoduje ze wiekszosc komponentow pochodzi od tych samych producentow do wszystkich marek produkowanych lokalnie - Toyota, Ford, GM i jeszcze para lat temu Mitsu.

Toyota produkuje lub sklada Camry w 11 fabrukach. Akurat Altona - Made in Australia sa exportowane na bardziej wymagajace rynki. W ostanim rankingu Q Altona byla pierwsza.

Osobiscie ocenilbym to takhmm.gif

1.Ford #1 winner.gif

pa140398.jpg

2.Holden # 2

pb260763.jpg

3.Toyota # 3

a13z.jpg

Pod wzgledem poskladania

1.Ford Falcon.

2.Toyota Camry/Aurion

3. Holden Commodore.

Porownajac do EU marek hmm.gif - powiedzmy idz i popatrz na auta z Jzlosnik.gifwink.gif

Napisano

A u nas przestali sprzedawać Pontiaca G8. Podobno się bardzo słabo sprzedawał

Napisano

> Porownajac do EU marek - powiedzmy idz i popatrz na auta z J

no właśnie ostatnio miałem okazję pobawić się różnymi toyotami w salonie i... załamałem się. Auris i Avensis są zrobione z tak beznadziejnych plastików, jakich od czasów matiza nie widziałem. Skóra na kierownicy jest w dotyku gorsza od wielu plastikowych kierownic. Wszystko jest twarde, tanie, łatwo rysujące się.

Jakość poskładania tego jest przynajmniej ok...

Jedyna toyota z fajnymi materiałami jak na swoją klasę to IQ

Napisano

> no właśnie ostatnio miałem okazję pobawić się różnymi toyotami w

> salonie i... załamałem się. Auris i Avensis są zrobione z tak

> beznadziejnych plastików, jakich od czasów matiza nie widziałem.

> Skóra na kierownicy jest w dotyku gorsza od wielu plastikowych

> kierownic. Wszystko jest twarde, tanie, łatwo rysujące się.

> Jakość poskładania tego jest przynajmniej ok...

> Jedyna toyota z fajnymi materiałami jak na swoją klasę to IQ

jak kiedyś oglądałem Aurisa od środka to też pierwsze skojarzenie miałem z Matizem zlosnik.gif Takie samo morze twardego, trzeszczącego pod dotknięciem plastiku na desce. Ale to już chyba dotyczy większości producentów. Dzisiaj oglądałem w salonie Hyundaia IX35. W sumie fajne autko, ale też wszędzie pełno czarnego, twardego plastiku. I to w wersji za 99 tys. pln.

Napisano
  • Autor

> salonie i... załamałem się.

Toyota nie bez powodu zaczyna byc nazywana Toylettagrinser006.gif.

W tym roku obicieli koszt - jesli wierzyc pismakom- o 30% - koszt materialow - oficjalnie bez wplywu na Q - hahaha.gifhahaha.gif. IMVHO jest to mozliwe do pewnego stopnia - ale niech mi nikt nie mowi ze Q nie zmaleje jesli margin zostanie obcieta. Producent to nie Salvation Army - tez musi miec zysk.fly.gif. Ale jakby tego bylo malo to w tym roku chca obciac koszt materialow o dalsze 30-40%palacz.gif. IMVHO Toyota stala sie za duza i za chciwascrewy.gif. Dawne podejscie GM - "jestem Toyota, nie zaleznie co - i tak mnie kupisz"zlosnik.gif.

Auris i Avensis są zrobione z tak

> beznadziejnych plastików, [...] Wszystko jest twarde, tanie, łatwo rysujące się.

> Jakość poskładania tego jest przynajmniej ok...

Ciekawe jest to ze wiekszosc ludzi mimo ze to wie, to jednak kupuje Toyota. Jakby nie bylo cena do wartosci jest waytogo.gif. (byc moze nie w EUniewiem.gif ale ... przynajmniej u mnie - Hyundai powoli zastepuje Toyotagrinser006.gif. Mimo ze sprzedaz TMC jest 16% w gore, Hyundai z 8 pozycji wlazl na 3 za sprzedaz w 2/2010

1. Toyota 16,814

2. Holden 11,213

3. Hyundai 7,208

4. Ford 7,148

5. Mazda 7,003

6. Mitsubishi 5,026

7. Nissan 4,596

8. Subaru 3,278

9. Honda 3,102

10. Volkswagen 2,998

I patrzac co oferuje np ten ix35 to powiem ci ze jesli bym dzis kupowal RAV4 to zastanowilbym sie czy nie isc i kupoic Hyundaihmm.gifniewiem.gif.

> Jedyna toyota z fajnymi materiałami jak na swoją klasę to IQ

musze kiedys to zobaczycok.gif.

Napisano

> salonie i... załamałem się. Auris i Avensis są zrobione z tak

> beznadziejnych plastików, jakich od czasów matiza nie widziałem.

Bez jaj...

Chcesz "dobrych" materiałów -> dołóż 20-30 kpln do wyjściowej ceny tych aut i takie dostaniesz, bo takoweż materiały są w autach za w/w pieniądze - nie za wyjściowo 50 kpln, tylko za wyjściowo 70 kpln za kompakta...

Napisano
  • Autor

> A u nas przestali sprzedawać Pontiaca G8. Podobno się bardzo słabo

> sprzedawał

gminside forum twierdzi cos innegozlosnik.gif.

W kazdym razie to nie koniec. Caprice juz zbiera zamowienie, a jesli wierzyc Lutz - zanim odejdzie na emeryture- Commodore ma "szanse??? "powrocic jako Chevy w nastepnej generacji.

chevy-caprice-cop-car_1.jpg

W kazdym razie Caddy powraca do Oz wiec jest szansaok.gif - dziwny jest swiat GMwink.gif

Napisano
  • Autor

[...], bo takoweż materiały są w autach za

> w/w pieniądze - nie za wyjściowo 50 kpln, tylko za wyjściowo 70

> kpln za kompakta...

Czyli Golf powinien te cechy spelniachmm.gif?

Napisano

> Bez jaj...

> Chcesz "dobrych" materiałów -> dołóż 20-30 kpln do wyjściowej ceny

> tych aut i takie dostaniesz, bo takoweż materiały są w autach za

> kpln za kompakta...

Avensis chyba wyjściowo będzie cos kosztował ok 70tys...?

Napisano

> Avensis chyba wyjściowo będzie cos kosztował ok 70tys...?

A Awen jest kompaktem ?

Do wyjściowej ceny awena dodaj tak ze 30 kplnów i wtedy szukaj auta w klasie średniej i wtedy znajdziesz dobre materiały.

Toyota to tanie, masowe auto, więc czego tu oczekiwać ?

Napisano

> [...], bo takoweż materiały są w autach za

> Czyli Golf powinien te cechy spelniac?

cena wyjściowa 57 440 vs 52 500 za Aurisa -> trochę krótko :-)

Weź Volvo S40, (kompakt premium, na bazie Forda Focusa) i tam za 70+ kpln będziesz już miał DOBRE materiały, chociaż nie wszędzie.

Naprawdę dobre materiały to w autach w cenach wyjściowych od 200 kpln w górę są.

A co do gófra, to miałem od dziś testować, ale alternatywnie dostałem inne, bardziej "górnopółkowe" jeździdło -> będzie relacja, bo jest ciekawie :-)

I będzie się działo, bo dla niektórych to wozidło to niemalże świętość, o której można tylko w samych superlatywach i z nabożną czcią mówić... :-)

Napisano

Nawet w autach luksusowych widać roznice w zależności od ceny. Np. porównując Avalin do Lexusa ES widać olbrzymia różnice choć to praktycznie ten sam samochód. Ale porównując ES do GS okazuje się ze w ES są znacząco gorsze materiały. I to samo następuje jak porównamy GS do LS. Im wiecej płacisz tym wiecej dostajesz.

Napisano

silnik coś mały jak na Was crazy.gifzlosnik.gif

Napisano

> Czyli Golf powinien te cechy spelniac?

Obecna generacja Golfa ma właśnie b.dobre materiały we wnętrzu.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> cena wyjściowa 57 440 vs 52 500 za Aurisa -

no coz u mnie VeeDub sobie liczy 25% wiecej niz konkurencja za to ze jest EU - pardon Made in South Africazlosnik.gif. $20k vs $25k za wersje bazowe. Do tego dochodzi 2.0l u kenkurencji vs 1.4l z Tyrboidea.gif. Psychologicznie to do ludu jakos nie trafiahmm.gif

> Weź Volvo S40,[...]

A no zapomnialem o przewartosciowanym Focusidea.gif

> A co do gófra, to miałem od dziś testować, ale alternatywnie dostałem

> inne, bardziej "górnopółkowe" jeździdło -I będzie się działo, bo

> dla niektórych to wozidło to niemalże świętość, o której można

> tylko w samych superlatywach i z nabożną czcią mówić... :-)

Czyli Passatzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Obecna generacja Golfa ma właśnie b.dobre materiały we wnętrzu.

To wlasnie pytam czy Golf spelnia te wymaganiehmm.gif. Jest 25% drozszy niz konkurencja - przynajmniej u mniehmm.gif

Napisano
  • Autor

> silnik coś mały jak na Was

Downsizingfly.gif. Turbo z V6 chodzi lepiej niz V8.

A co bys ty tam pod maska chcialzlosnik.gif?

Napisano

> 1. Toyota 16,814

> 2. Holden 11,213

> 3. Hyundai 7,208

> 4. Ford 7,148

> 5. Mazda 7,003

> 6. Mitsubishi 5,026

> 7. Nissan 4,596

> 8. Subaru 3,278

> 9. Honda 3,102

> 10. Volkswagen 2,998

Mógłbyś coś napisać o quadach? Sprzedaż, czy są dopuszczone do ruchu ulicznego? Jakie ceny (najlepiej ośki) ? Pzdr

Napisano

> Ciekawe jest to ze wiekszosc ludzi mimo ze to wie, to jednak kupuje

> Toyota. Jakby nie bylo cena do wartosci jest . (byc moze nie w

> EU ale ... przynajmniej u mnie - Hyundai powoli zastepuje

> Toyota. Mimo ze sprzedaz TMC jest 16% w gore, Hyundai z 8

> pozycji wlazl na 3 za sprzedaz w 2/2010

U nas też Hyundai razem z Kia podbijają rynek ok.gif

Toyota obecnie ma ceny z kosmosu zlosnik.gif

Najlepiej jednak radzi sobie Skoda ... choć tania nie jest hmm.gif

Napisano

> Bez jaj...

> Chcesz "dobrych" materiałów -> dołóż 20-30 kpln do wyjściowej ceny

> tych aut i takie dostaniesz, bo takoweż materiały są w autach za

> kpln za kompakta...

wydaje mi się, że tym razem trochę się mylisz. Według moich obserwacji w danym modelu, nieważne czy wersji najtańszej czy najdroższej materiały są podobne. Oczywiście jest "mydlenie oczu" typu obicie przodu deski czymś miękkim, obszycie kawałka drzwi czymś miękkim, skóra na kierownicy czy lewarku, ale zazwyczaj to tylko taki makijaż. Góra deski rozdzielczej jest nadal twarda i plastikowa, tunel środkowy jest nadal twardy i plastikowy itd.

Różnice można IMHO zauważyć porównując auta jednego producenta z różnych klas, np B-C-D. Na przykład wczoraj oglądałem Hyundaie: I20 - z zewnątrz ładny, w środku twardo czarno i skrzypiąco. I30 - jest już lepiej, wszystko jakby lepiej spasowane, więcej miękkiego materiału. Sonata: mimo że już nie najświeższy model, do tego był to jakiś w uboższej wersji, za około 70 tys. PLN, a mimo to deska rozdzielcza aż po szybę, drzwi z mięciutkiego materiału, aż miło pomacać smile.gif

Dokładnie to samo można zauważyć we Fiacie: GP-Bravo-Croma

Napisano

> To wlasnie pytam czy Golf spelnia te wymaganie. Jest 25% drozszy niz

> konkurencja - przynajmniej u mnie

U nas chyba nie aż tyle droższy.

Ale mnie urzekła jakość materiałów w porównaniu do innych kompaktów. I był to jeden z głównych powodów tego, że wybrałem właśnie Golfa przy kupnie.

mar00ha

Napisano

> wydaje mi się, że tym razem trochę się mylisz. Według moich

> obserwacji w danym modelu, nieważne czy wersji najtańszej czy

> najdroższej materiały są podobne. Oczywiście jest "mydlenie

> oczu" typu obicie przodu deski czymś miękkim, obszycie kawałka

> drzwi czymś miękkim, skóra na kierownicy czy lewarku, ale

> zazwyczaj to tylko taki makijaż. Góra deski rozdzielczej jest

> nadal twarda i plastikowa, tunel środkowy jest nadal twardy i

> plastikowy itd.

No tak nie do końca.

Masz różnicę taką, że plastiki mniej śmierdzą, mają lepszą fakturę, są miękkie po całości (nie wiem co ludziom z tą miękkością -> miękkie to ma być łóżko, a i to nie za bardzo :-) ), są dużo lepiej spasowane, nie zgrzytają itd, itd - można długo wymieniać.

Podsufitka jest lepsza, obicia słupków też itd itd.

Co również bardzo istotne - takie materiały także wolniej i "szlachetniej" się zużywają - nie masz problemu takiego jak we fiacie, reno, czy chociażby "prestiżowym" holcwagenie, że po 100 kkm wnętrze wygląda jak po bombardowaniu, a plastiki obłażą i wyglądają jak po ataku wściekłego psa.

Tak, zgadzam się, że to są szczegóły, ale właśnie takie szczegóły robią cenę.

Tata Nano kosztuje 10 k$ - funkcjonalnie ma poziom maybacha -> są 4 koła, silnik, przemieszcza się do przodu i do tyłu, a kosztuje tyle ile dopłata do lepszych klamek w tym drugim :-)

> Różnice można IMHO zauważyć porównując auta jednego producenta z

> różnych klas, np B-C-D. Na przykład wczoraj oglądałem Hyundaie:

> I20 - z zewnątrz ładny, w środku twardo czarno i skrzypiąco. I30

> - jest już lepiej, wszystko jakby lepiej spasowane, więcej

> miękkiego materiału. Sonata: mimo że już nie najświeższy model,

> do tego był to jakiś w uboższej wersji, za około 70 tys. PLN, a

> mimo to deska rozdzielcza aż po szybę, drzwi z mięciutkiego

> materiału, aż miło pomacać

> Dokładnie to samo można zauważyć we Fiacie: GP-Bravo-Croma

Tak, ponownie się zgadzam - ciężko oczekiwać cudów w niskobudżetowym samochodzie, a takie są zwykle samochody małe.

ALEEEEE - można mieć też mały samochód za duże pieniądze.

Proszę bardzo -> Mietek A-klasse, Mini, BMW 1 series itd itd

I znowu - są to małe auta, za dużą kasę i tu marża producenta jest już na tyle spora, że można wygospodarować kapuchę na "lepsze" wnętrze.

Napisano

> To wlasnie pytam czy Golf spelnia te wymaganie. Jest 25% drozszy niz

> konkurencja - przynajmniej u mnie

W Polsce nie jest :-)

Napisano

> no coz u mnie VeeDub sobie liczy 25% wiecej niz konkurencja za to ze

> jest EU - pardon Made in South Africa. $20k vs $25k za wersje

> bazowe. Do tego dochodzi 2.0l u kenkurencji vs 1.4l z Tyrbo.

> Psychologicznie to do ludu jakos nie trafia

Po tej stronie Odry jest inaczej - logo zdechłej jaskółki i jest "oooochhhh", mokro w gaciach i chęć zajarania faja - to niestety przesłania obiektywizm :-)

Jak napisałem - cenowo golf jest plasowany niemal równo z konkurencją - mowa o BAZOWEJ wersji - najtańsza pozycja z cennika vs najtańsza pozycja z cennika.

Jeżeli zaczniemy wyposażać golfa, który w standardzie ma 4 koła i nic więcej (nie wiem nawet, czy ma zapas :-) ) to się robi gruuubo i wchodzimy w ceny, których ten samochód IMVHO nie jest w ogóle wart.

> Czyli Passat

Nie.

Paska miałem tak z 1,5 roku temu - baaaardzo rozczarowujące auto, zwłaszcza w porównaniu z

Potwierdzili to wszyscy współtestowacze, więc nie jest to tak, że to mój pomysł :-)

Napisano

> Nawet w autach luksusowych widać roznice w zależności od ceny. Np.

> porównując Avalin do Lexusa ES widać olbrzymia różnice choć to

> praktycznie ten sam samochód. Ale porównując ES do GS okazuje

> się ze w ES są znacząco gorsze materiały. I to samo następuje

> jak porównamy GS do LS. Im wiecej płacisz tym wiecej dostajesz.

Toż właśnie powiedziałem.

Tylko bardzo istotnym jest to, żeby złapać właściwy poziom porównawczy, a do tego trzeba użyć najtańszych wersji, bo to właśnie te wersje wyznaczają poziom, na którym będzie wykonane m in wnętrze - dopłaty powodują tylko przyozdobienie wnętrza, ale nie zmieniają jego struktury.

Napisano

> Toyota obecnie ma ceny z kosmosu

Toyota zwiększyła wolumen sprzedaży do osób fizycznych, więc nie jest tak, jak mówisz.

Problemem Toyoty, na którym 'płynie' jest brak kompaktu kombi -> przez to siada im sprzedaż do flot, a to jest motorem tego biznesu.

Napisano
  • Autor

Proszę bardzo -> Mietek A-klasse, Mini, BMW 1 series itd itd[...]

> Proszę bardzo -I znowu - są to małe auta, za dużą kasę i tu marża

> producenta jest już na tyle spora, że można wygospodarować

> kapuchę na "lepsze" wnętrze.

Nie mam porownania do Fiat - kiedys cos pisalem co sadze o nowym EU producencie ktory wchodzi na nowy, konkurencyjny rynek z bardzoooooo033102bebe_1_prv.gif duzym bagazem - to sie 1/2 AK oburzylafly.gif ale wyszlo ze jednak zdechl po 3 latachzlosnik.gif [...] - ale BMW 1 series nie jest bez mankamentow.hmm.gif. Plastiki tam gdzie widzisz sa dobrewaytogo.gif, tam gdzie nie juz nienono.gif. Ale fakt ze porownujac z innymi malymi autami np Focus to jest roznicaidea.gif... Z tym ze Focus 2.0l kosztuje $20k, BMW 2.0l $40k zlosnik.gif

Napisano

> Proszę bardzo -

> Nie mam porownania do Fiat - kiedys cos pisalem co sadze o nowym EU

> producencie ktory wchodzi na nowy, konkurencyjny rynek z

> bardzoooooo duzym bagazem - to sie 1/2 AK oburzyla ale wyszlo ze

> jednak zdechl po 3 latach [...] -

Wiesz, ja rozumiem (może inaczej - nie rozumiem, ale szanuję) to, że ktoś wydał swoje ciężko zapracowane pieniądze na auto marki x, więc nie przyjmuje do wiadomości obiektywnej prawdy, że to jego auto to marka niskobudżetowa i takaż jest jej jakość. Tym niemniej większość marek na rynku to marki tzw popularne (nie chcę używać słowa "tanie", bo marką "tanią" jest np Dacia czy Tata), wolumenowe. Jest trochę premium i zaledwie parę luksusowych, o których zdecydowana większość ludzi może poczytać w internecie/tzw Obiektywnej Prasie Motoryzacyjnej i tamże ewentualnie poślinić się do fotek, szpanując w towarzystwie, że "eee, coś ty, w życiu bym nie kupił, bo kiepsko się prowadzi" bazując na w/w przekazie.

Auto marki popularnej nie będzie tak trwałe, jak auto premium, bo z uwagi na pułap cenowy takie być nie może. O ile ostatnimi czasy wszystkie auta dzielą "twardą" mechanikę - silniki, układy przeniesienia napędu, zawieszenia itd, o ty tyle owo "premium" robi się na "interfejsie" auta z użytkownikiem.

> ale BMW 1 series nie jest bez

> mankamentow.. Plastiki tam gdzie widzisz sa dobre, tam gdzie nie

> juz nie. Ale fakt ze porownujac z innymi malymi autami np Focus

> to jest roznica... Z tym ze Focus 2.0l kosztuje $20k, BMW 2.0l

> $40k

A jeśli postawisz kompakt za wyjściowo $60k, to już wszędzie będzie cacusio.

Gdzieś trzeba te pieniądze zarabiać, a na codzień użytkownik nie zagląda np pod siedzenia, gdzie nie trzeba cudów robić...

Napisano
  • Autor

> Mógłbyś coś napisać o quadach?

Co dokladniehmm.gif?

Sprzedaż,

hmm.gif - rynek wchlania co rocznie ok 120-130 k nowych motocykli.

W 2008 bylo to dokladnie 129,966 sztuk.

45,510 szt z tych 130k to Cruisers, Off-roads to 50,433 szt, a ATV - czyli twoj quad to 19,752 sprzedanych sztuk.

Najpopularniejsze marki total:

1.Honda - 32,946 sztuk

2.Yamaha - 28,998 szt

3.Suzuki - 17,255 szt

Cruisers/Road bikes:

1.Honda 10,014 szt

2. Harley Davidson 7,134 szt

3. Suzuki - 7,080 szt

Off-road

1.Yamaha - 16,302 szt

2.Honda - 15,776 szt

3. Suzuki - 6556 szt

ATV:

1.Honda - 5724 szt

2.Yamaha - 5570 szt

3.Suzuki - 3404szt

czy są dopuszczone do ruchu

Zalezy od stanu - NSW, i tak i nie czyli generalnie nie mozesz poruszac sie po drogasz publicznych ale mozesz na nie otrzymac "Conditional rego" - rejestracje z warunkami i np wolno ci sie bedzie poruszac na drogach publicznych w odleglosci 5km od twojej farmy.

> ulicznego? Jakie ceny (najlepiej ośki) ? Pzdr

Oski???confused.gifniewiem.gif???

Ceny przykladowo takieidea.gif

bikew.jpg

Napisano

> Downsizing. Turbo z V6 chodzi lepiej niz V8.

> A co bys ty tam pod maska chcial?

R6

Napisano
  • Autor

> Wiesz, ja rozumiem (może inaczej - nie rozumiem, ale szanuję) to, że

> ktoś wydał swoje ciężko zapracowane pieniądze na auto marki x,

> więc nie przyjmuje do wiadomości obiektywnej prawdy, że to jego

> auto to marka niskobudżetowa i takaż jest jej jakość.[...]

Niektorzy ludzie niestety nie rozumieja ze auto to nie inwestycja tylko narzedziepalacz.gif. Moge wypowoadac sie tylko za siebie ale osobiscie nie widze roznicy miedzy mlotkiem a autem - i to jest narzedziem i to jest narzedziem, bo przepisy podatkowe sa takie jakie sa a nie inne i wrecz kaza ci sie pozbyc auta max co 5 latpalacz.gif. Nawet na uzytkowanie wlasne - kazdemu wg potrzeb - ale nie jest to obiekt ktory nalezy codziennie calowac w maske czy jeszcze gorzej w rure wydechowapalacz.gif

> Auto marki popularnej nie będzie tak trwałe, jak auto premium, bo z

> uwagi na pułap cenowy takie być nie może. [...]

Skoro kosztuje dwa razy tyle i troche wiecej jakas roznica musi byczlosnik.gif

"premium"

> robi się na "interfejsie" auta z użytkownikiem.

Obsluga kosztuje, a dobra jeszcze wiecej. Z ciekawosci powiem ze np standardowy service BMW jest np u mnie tanszy niz Toyotapalacz.gif

> A jeśli postawisz kompakt za wyjściowo $60k, to już wszędzie będzie

> cacusio.

1 series Coupezlosnik.gif - nie wielkie roznicewink.gif

> Gdzieś trzeba te pieniądze zarabiać, a na codzień użytkownik nie

> zagląda np pod siedzenia, gdzie nie trzeba cudów robić...

jak jest tak upierklnie.gifliwy jak jazlosnik.gif - to zagladasmirk.gif. np wykonczenie bagaznika BMW - hahaha.gif - to mnie zawsze smieszyzlosnik.gif... ale jak mowisz tam lud nie zagladapalacz.gif

Napisano
  • Autor

> R6

To musisz isc do konkurencjizlosnik.gif

Tradycyjnie od lat Ford Oz wklada L6 do wersji bazowych, Holden V6, dawniej 3.8l, potem 3.6l a od 2010 3.0l SIDI jest w wersji podstawowej.

fordfalconi6engine.jpg

Napisano

> To musisz isc do konkurencji

No właśnie - trzeba było do jedynki wziąć. Miałbyś porównanie. Choć nie do końca, bo w większym aucie te różnice się zacierają.

Napisano

> Auto marki popularnej nie będzie tak trwałe, jak auto premium, bo z

> uwagi na pułap cenowy takie być nie może. O ile ostatnimi czasy

> wszystkie auta dzielą "twardą" mechanikę - silniki, układy

> przeniesienia napędu, zawieszenia itd, o ty tyle owo "premium"

> robi się na "interfejsie" auta z użytkownikiem.

IMO popełniasz w tym miejscu popularny w Polsce błąd utożsamiając trwałość z jakością. zlosnik.gif Nie jest prawdą, że auto klasy premium z definicji będzie trwalsze od produktu low-endowego. Będzie pewnie wykonane z lepszych jakościowo, przyjemniejszych w kontakcie, kosztowniejszych - co nie znaczy wcale: trwalszych - materiałów. Pierwszy przykład z brzegu - materiały tapicerskie: markowa skóra Connolly czy Poltrona Frau wykorzytana do wykończenia wnętrza auta klasy premium może kosztować więcej niż cała Dacia Logan, tym niemniej przy podobnej intensywności eksploatacji po jakimś tam większym przebiegu rzędu 200+ kkm stan poszyć tapicerskich rzeczonego Logana będzie z dużym prawdopodobieństwem wykazywał daleko mniejszy stopień degradacji w porównaniu z autem nowym, niż takie skórzane wnętrze. Nie znaczy to jednak, że przeszczepienie poszyć tapicerskich Dacii np. do Maserati jest receptą na sukces rynkowy. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> No właśnie - trzeba było do jedynki wziąć. Miałbyś porównanie. Choć

> nie do końca, bo w większym aucie te różnice się zacierają.

Alez ja od dawna twierdzilem ze jako calosc = cena vs osiagi vs kawal auta Falcon prezentuje najlepsza wartosc na swieciezlosnik.gif

A powaznie to bylby moj prywatny wybor, nic nie pobijebokser.gif L6 Turbowink.gif

Napisano

> IMO popełniasz w tym miejscu popularny w Polsce błąd utożsamiając

> trwałość z jakością. Nie jest prawdą, że auto klasy premium z

> definicji będzie trwalsze od produktu low-endowego. Będzie

> pewnie wykonane z lepszych jakościowo, przyjemniejszych w

> kontakcie, kosztowniejszych - co nie znaczy wcale: trwalszych -

> materiałów.

Popatrz dokładnie na to, co napisałem.

Mechanicznie te samochody są praktycznie takie same.

Nie "prawie", tylko po prostu takie same.

> Pierwszy przykład z brzegu - materiały tapicerskie:

> markowa skóra Connolly czy Poltrona Frau wykorzytana do

> wykończenia wnętrza auta klasy premium może kosztować więcej niż

> cała Dacia Logan, tym niemniej przy podobnej intensywności

> eksploatacji po jakimś tam większym przebiegu rzędu 200+ kkm

> stan poszyć tapicerskich rzeczonego Logana będzie z dużym

> prawdopodobieństwem wykazywał daleko mniejszy stopień degradacji

> w porównaniu z autem nowym, niż takie skórzane wnętrze. Nie

> znaczy to jednak, że przeszczepienie poszyć tapicerskich Dacii

> np. do Maserati jest receptą na sukces rynkowy.

Niekoniecznie.

Owszem, kiepska skóra niszczy się błyskawicznie, ale DOBRA skóra już niekoniecznie.

Podobnie jak "szmata".

W seicento i to takim "wypasionym" tapicersko fotel rozłazi się na szwach i przeciera po przebiegu 120 kkm.

W aucie klasy premium po 250 kkm na szmacianej tapicerce poza zabrudzeniem nie odnotowałem śladów zużycia (nie mówię o zniszczeniach - chodzi o proste zużycie).

Analogicznie - w hundzie ciwik po 200 kkm pokrycie kierownicy (pianka) się praktycznie rozlazło i złuszczyło.

W w/w aucie klasy premium skóra była nieco zużyta, ale do stanu jak z ciwika daleko jej było...

W Meganie po 160 kkm klamki wewnętrzne były "oblaźnięte" z "pogumowania" - wyglądało to jakby korniki go obżarły :-)

Przykłady możnaby mnożyć tak w jedną, jak i w drugą stronę

Napisano

> Niektorzy ludzie niestety nie rozumieja ze auto to nie inwestycja

> tylko narzedzie. Moge wypowoadac sie tylko za siebie ale

> osobiscie nie widze roznicy miedzy mlotkiem a autem - i to jest

> narzedziem i to jest narzedziem, bo przepisy podatkowe sa takie

> jakie sa a nie inne i wrecz kaza ci sie pozbyc auta max co 5

> lat. Nawet na uzytkowanie wlasne - kazdemu wg potrzeb - ale nie

> jest to obiekt ktory nalezy codziennie calowac w maske czy

> jeszcze gorzej w rure wydechowa

W tym kraju jeszcze jest daleko do takiego sposobu myślenia.

Przede wszystkim - tu samochód kosztuje często kilkuletnie zarobki.

Przez wiele lat kosztował nawet kilkunastoletnie zarobki.

W AU samochód kosztujący więcej niż średnie roczne zarobki to już droga i luksusowa limuzyna.

Przez to samochód stał się w PL wyznacznikiem "prestiżu" i statusu materialnego jego właściciela - ludzie wciąż nie potrafią się pozbyć tego schematu myślenia.

Z drugiej strony ciężko coponiektórym ogarnąć to, że errare humanum est i czasem człowiek kupi coś, co nie jest do końca jakimś cudem.

Nie jest (a raczej nie powinno być) dyshonorem stwierdzenie "jeżdżę przeciętnym samochodem, bo przeciętnie zarabiam i na taki mnie stać", ale na to, zanim moi współobywatele to zrozumieją przyjdzie nam jeszcze parę lat poczekać...

Póki co jest "wyścig szczurów" i udowadnianie kto ma większe rurki... Wydechowe :-)

Napisano

> Owszem, kiepska skóra niszczy się błyskawicznie, ale DOBRA skóra już

> niekoniecznie.

Jak również może się trafić pięknie wyprawiona, dobra jakościowo skóra, która z racji delikatności niszczy się dość szybko, a także fatalna, nieprzyjemna w dotyku i przypominająca fakturą ceratę, która jednak jest niemal niezniszczalna. biglaugh.gif Trwałość i jakość to po prostu dwie różne cechy - najlepiej oczywiście, kiedy idą w parze, ale czasem są po prostu nie do pogodzenia w jednym produkcie ok.gif

Napisano

> Jak również może się trafić pięknie wyprawiona, dobra jakościowo

> skóra, która z racji delikatności niszczy się dość szybko, a

> także fatalna, nieprzyjemna w dotyku i przypominająca fakturą

> ceratę, która jednak jest niemal niezniszczalna.

Zgadza się, miałem też z taką do czynienia :-)

> Trwałość i

> jakość to po prostu dwie różne cechy - najlepiej oczywiście,

> kiedy idą w parze, ale czasem są po prostu nie do pogodzenia w

> jednym produkcie

Też się zgodzę.

Zresztą we współczesnych autach rzadko się skórę spotyka - często jest to jakiś ekobadziew...

Napisano

> Niektorzy ludzie niestety nie rozumieja ze auto to nie inwestycja

> tylko narzedzie. Moge wypowoadac sie tylko za siebie ale

> osobiscie nie widze roznicy miedzy mlotkiem a autem - i to jest

> narzedziem i to jest narzedziem, bo przepisy podatkowe sa takie

> jakie sa a nie inne i wrecz kaza ci sie pozbyc auta max co 5

> lat.

OZI, w sumie masz rację. Dla Ciebie samochód to narzędzie bo nim pracujesz. Są jednak entuzjaści, dla których to coś więcej. Ja np. to dobrze rozumiem. Dla mnie takim samym narzędziem jak młotek jest komputer. Nie ma w nim nic ciekawego poza tym, że służy mi m.in. do pracy. A z racji wykonywanego zawodu znam ludzi, dla których komputer to hobby, sposób spędzania wolnego czasu i wspaniałe urządzenie. Potrafią zarywać noce i podniecać się, że jakiś tam nowy program napisali, który w sumie nikomu do niczego nie jest potrzebny zlosnik.gif

Podobnie jest z samochodami. Dla jednego to narzędzie, dla innego to pasja. Ja na przykład jestem gdzieś po środku. Lubię jeździć, lubię dbać o samochód (ale bez przesady) i w sumie jest to coś więcej niż narzędzie. Ale żeby nie było tak jak pisze Sibui, mam świadomość, że jeżdżę przeciętnym samochodem za przeciętne pieniądze i nie jest to żadne cudo, tylko to na co mnie stać zlosnik.gif

Napisano

> Podobnie jest z samochodami. Dla jednego to narzędzie, dla innego to

> pasja. Ja na przykład jestem gdzieś po środku. Lubię jeździć,

> lubię dbać o samochód (ale bez przesady) i w sumie jest to coś

> więcej niż narzędzie. Ale żeby nie było tak jak pisze Sibui, mam

> świadomość, że jeżdżę przeciętnym samochodem za przeciętne

> pieniądze i nie jest to żadne cudo, tylko to na co mnie stać

Ale nie dajmy się zwariować.

Auta są moją pasją i - jednocześnie - moim zawodem (czyli najfajniejsza opcja :-) ).

Nie chodzi tu jednak o pasję, tylko o używanie samochodu jako przedłużacza (że się obrazowo wyrażę), tudzież kompensatora inszych kompleksów, gdzie ludzie negatywny komentarz o swoim samochodzie przyjmują jako zamach na nich samych.

Napisano

> Ale nie dajmy się zwariować.

> Auta są moją pasją i - jednocześnie - moim zawodem (czyli

> najfajniejsza opcja :-) ).

> Nie chodzi tu jednak o pasję, tylko o używanie samochodu jako

> przedłużacza (że się obrazowo wyrażę), tudzież kompensatora

> inszych kompleksów, gdzie ludzie negatywny komentarz o swoim

> samochodzie przyjmują jako zamach na nich samych.

no tak. To niestety jest prawdą. Ile to razy można przeczytać na AK jak ktoś kogoś "objechał" swoim Stilo 115KM i jaki jest z tego dumny. hehe.gif

Napisano

> no tak. To niestety jest prawdą. Ile to razy można przeczytać na AK

> jak ktoś kogoś "objechał" swoim Stilo 115KM i jaki jest z tego

> dumny.

Prawda ?

Albo te dywagacje, jaki to "holdzwagen sprowadzony od Niemca" jest dżylion razy lepszy niż nowy logan...

Napisano

> Tylko bardzo istotnym jest to, żeby złapać właściwy poziom

> porównawczy, a do tego trzeba użyć najtańszych wersji,

No nie do konca. W najtanszej wersji Mercedes C nawet skory nie ma = trudno go z czymkolwiek porownywac.

Japonce zwykle w standardzie maja to co w modelach EU kosztuje ekstra. Ale z uwagi na to ze musza ostro walczyc cena, ten standard jest zazwyczaj gorszy jakosciowo niz to co dostajesz za doplata w pojazdach z EU = goly japonczyk jest lepiej wyposazony w sensie jakosci materialow od golego europejczyka, ale jak porownasz wersje ze wszystkimi bajerami to jest zupelnie odwrotnie.

Napisano

> Podobnie jest z samochodami. Dla jednego to narzędzie, dla innego to

> pasja.

Dodaj jeszcze ze podejscie do samochodow zmienia sie z wiekiem - z pasji na narzedzie. I czlowiek coraz mniej ceni w samochodzie osiagi, trzymanie boczne siedzen i rozmiar spoilera a coraz wiecej cisze i wygode siedzen.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.