Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie chce jechać powyżej 4 tyś.,prawie wszystko sprawdzone.

Featured Replies

Napisano

> poważnie...

> jak spiłujesz gwint to Ci się łatwiej "wkręci"...

Jak najpoważniej- wkręcałem już kilka sond w ten sposób-oczywiście piłowanie od piłowania się różni-gwitowanie też pomysł dobry.

Chodzi o lekkie spiłowanie krawędzi gwintu żeby jego wyskośc była lepsza.

Napisano

ogllnie podsumuje to w ten sposob : jezeli wymienialbys sruby do kol i nie chcialy by ci sie wkrecic to co bys zrobil??pilowal nowe sruby czy gwintowal piaste??Porownanie moze srednie bo sada az tak o bezpieczenstwie nie decyduje ale ja osobiscie polsrodkow nie stosuje przy naprawie samochodu jak cos robie to tak zeby bylo dobrze,jezeli ktos piluje gwinty i uwaza to za dobra metode spoko jego sprawa.Ale wybor nalezy do Ciebie.

Pozdrawiam

Napisano

> Co do miernika to jak jutro dalej nie będę mógł znaleźć "starego" to

> pewno kupię.

Przypomniałem sobie o fotach moich mierników smile.gifKLIK . Jak widzisz, zakresy pomiarowe są podobne to tego, który pokazujesz na allegro, jedyne różnice to pomiar temperatury i ten prawy dodatkowo mierzy częstość przebiegów.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Lelek mam kupić ten tańszy w Castoramie za 15 zł, czy ten droższy z aukcji za 30 zł dla moich potrzeb. Jak do 7.30 nie będzie opinii że ten droższy to kasa w błoto, wezmę ten za 30 zł. Nie, i tak wezmę ten za 30 zł bo jest fajniejszy grinser006.gif

Ps.

Lelek masz fajny zestaw narzędziowy.

Napisano

> Lelek mam kupić ten tańszy w Castoramie za 15 zł, czy ten droższy z

> aukcji za 30 zł dla moich potrzeb.

Jeżeli będziesz używał wyłącznie do pomiarów w aucie i nie przeszkadza Ci nieco większy błąd pomiarowy (chociaż w zasadzie nie ma praktycznie problemu jeśli miernik pokaże Ci np. napięcie ładowania 14,35V i oszuka Cię o 0,02V grinser006.gif ) to bierz ten tańszy. Trochę mały wydaje się zakres prądy stałego, zaledwie 10A, czasem trzeba zmierzyć nieco większy prąd.

> Nie, i tak wezmę ten za 30 zł bo jest fajniejszy

To jeśli tak, to poszukaj takiego z z pomiarem temperatury, będzie kilka złotych droższy, a warto.

> Lelek masz fajny zestaw narzędziowy.

Dzięki. Spisuje się doskonale. A jeśli chodzi o narzędzia to tu fajny wątek zlosnik.gifKLIK

A tu już zupełny kosmos zlosnik.gifKLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

No właśnie tak myślę że teraz do zmierzenia temperatury wody w chłodnicy by się ta funkcja przydała.

Ruszam w miasto, zobaczymy co znajdę.

Napisano
  • Autor

Sprawa rozwiązana.

Uzbrojony w druciany wycior (15 zł za takie małe gówienko-zdziercy z Castoramy) i wd40 oczyściłem dokładnie gniazdo co oczywiście kompletnie nic nie dało.

Następnie udałam się do szafki gdzie przechowuję gwintowniki i narzynki. Narzynka 18x1,5 pasowała idealnie i to o dziwo na obydwie sondy. Załapałem więc gwintownik 18x1,5, poleciałem do gniazda i po paru próbach przegwintowałem gniazdo. Sonda nareszcie się wkręciła, choć opierała się . No i pełnia szczęścia. Gra i buczy. Wszystko jest ok.

Co do czujnika temperatury to wykręciłem, wsadziłem do zagotowanej wody i pokazywał wartość 308, tzn. doszedł do takiej wartości po wsadzeniu go do wody, następnie wartość rosła. Wygląda więc na to że czujnik jest ok. bo wartości pokrywają się z zadanymi z tabelki.

Żeby było śmieszniej rano jadąc naprawić usterkę z sondom urwał mi się tłumik. Tzn. pękła guma na której jest podwieszony. Został więc przymocowany za rurę pasem i całość zaczepiona w bagażniku. Następnie sprawa została wyjaśniona w kanale przy pomocy nowej gumy za całe 4 zł, w przerwie pomiędzy kolejnymi starciami z sondom.

Ps.

Mam nowy miernik DT9208 z sondom do pomiaru temperatury :562:

http://allegro.pl/item948871498_uniwersalny_miernik_lcd_dt9208a_multimeter_sonda.html

Fajny jest smile.gif

Napisano

> Uzbrojony w druciany wycior i wd40 oczyściłem dokładnie gniazdo co oczywiście

> kompletnie nic nie dało.

> Załapałem więc gwintownik 18x1,5, poleciałem do

> gniazda i po paru próbach przegwintowałem gniazdo.

No wszystko zgodnie z wczorajszym planem:

Quote:

Oczyść gwint w kolektorze szczotą. Psiknij jakimś WD40 lub innym penetratorem. W ostateczności delikatnie gwintownikiem.

zlosnik.gif

> Mam nowy miernik DT9208 z sondom do pomiaru temperatury

> Fajny jest

No fajny. Duży wyświetlacz i da się go postawić "pod katem".

Tak patrzę i szukam różnic z moim dt9208a+ i widzę, że ten dodatkowy "+" w symbolu to tylko szerszy zakres omomierza (w górę - 2000M) i amperomierza (w dół - 20uA). Reszta to samo. Nie mogłem się dopatrzeć gdzie u Ciebie podłączyć sondę termiczną, ale już widzę: K+ i K- smile.gif

Napisano
  • Autor

Dodałem parę fot z walki i foto miernika bo widzę że tych wersji jest masę.

40408521.jpg

12433258.jpg

28413755.jpg

Teraz jeszcze może powalczę z EGR-em i muszę poszukać na forum o brzęczyku od świateł bo mi nie brzęczy od kilku dni.

Napisano
  • Autor

http://www.gzz.pl

Kilińskiego, na przeciwko dworca.

Oczywiście na zdjęciu na stronie mają wersję plus a w sklepie sprzedają zwykłą. Cena 49 zł ale że się napaliłem a nigdzie indziej nie było to kupiłem. Mają jeszcze jedną sztukę.

Napisano

> brzęczyku od świateł bo mi nie brzęczy od kilku dni.

A przy otwarciu drzwi kierowcy świeci Ci oświetlenie wnętrza? Bo jeśli nie to przyczyna braku brzęczyka tkwi w krańcówce tychże drzwi bo brzęczyk jest nią sterowany tak samo jak oświetlenie wnętrza.

Napisano

> Teraz jeszcze może powalczę z EGR-em

Walcz, póki masz zapał wink.gif

> i muszę poszukać na forum o brzęczyku od świateł bo mi nie brzęczy od kilku dni.

Jest w skrzynce bezpieczników, wygląda jak przekaźnik, ale ma dziurawą obudowę. Wyjmij, włóż z powrotem, zobacz czy działa. Ewentualnie sprawdź omomierzem czy cewka OK (rezystancja nie powinna być 0 omów ani "nieskończona"). Jeżeli ok, rozbierz rozbierz i sprawdź stan styków. Sprawdź na koniec czy na przewodzie czarnym jest napięcie po włączeniu stacyjki a na przewodzie szaro-zielonym napięcie po włączeniu świateł. No i czy jest masa na przewodzie biało-szarym po otwarciu drzwi.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Co do buzera.

70326104.jpg

99318443.jpg

To to jest to tak ?

Styki wyglądają na stan bdb, lampka się świeci.

Co do koloru przewodów to nie wiem do którego styku jest który kolor. Bo to o to chodzi ?

Jak by mógł mi ktoś napisać że górny styk to kolor taki i taki, lewy to masa a dolny to 12+ po włączeniu świateł i kolor taki i taki.

Cewki jeszcze nie sprawdziłem bo w domu mam miernik a teraz w robocie siedzę. Metoda włóż, wyjmij nie zadziała.

Co do Egr-a.

Jak i czym zaślepić przewód sterujący i jakie uszczelnienie zastosować pod blachę na EGR.

Napisano

> Co do koloru przewodów to nie wiem do którego styku jest który kolor.

Na scemacie sątylko numerki styków 1, 2 i 3. Szukaj ich na brzęczku.

1 - szaro-zielony czy "światła"

2 - czarny czyli plus po stacyjce

3 - biało-szary czyli masa

> Jak i czym zaślepić przewód sterujący

Wsadziłem w wężyk śrubkę smile.gif Możesz dodatkowo zacisnąć opaską. Musi być szczelnie, bo będzie "lewe powietrze'

> i jakie uszczelnienie zastosować pod blachę na EGR.

Coś wysokotemperaturowego. Ja akurat dałem Reinzosil (z tego wątku: KLIK ) ale może być cokolwiek.

Pozdroofka

Napisano

Mogę Cię poratować kolorami kabli i numerami wyprowadzeń odczytanymi ze schematu, sprawdziłbym jak to wygląda "na żywo" bo mam kompletną wiązkę luzem ale gips na nodze uniemożliwia mi dotarcie do niej wink.gif

No wiec wg schematów wyprowadzenia to:

1 - "15" - czarny, przekrój 0,5mm2 - + po stacyjce - do bezpiecznika (chyba F7 ale różnie to może być zależnie od rocznika)

2 - "30" - szaro-zielony, przekrój 0,75mm2 - do włącznika świateł (przez bezpiecznik F9)

3 - "31B" - biało-szary, przekrój 0,5mm2 - masa - do krańcówki drzwi przednich lewych

EDIT: za długo się produkowałem z opisem...

Napisano

> Co do buzera.

> To to jest to tak ?

> Styki wyglądają na stan bdb, lampka się świeci.

Warto zauważyć, że buzer nijak się ma do oświetlenia wnętrza.

Buzer może być bez oświetlenia, albo oświetlenia bez buzera.

Wspólny jest jedynie bolec uruchamiający pary styków.

Osobny jest styk od buzera, a po drugiej stronie od/do oświetlenia.

pzdr.

Napisano
  • Autor

Na razie nic nie zrobiłem przez to że forum nie działało i nie mogłem spojrzeć w podpowiedzi.

Dzięki wielkie pth00n o dokładnie taki opis mi chodziło.

Co do czujnika w drzwiach to go wyciągnąłem i styki wyglądają perfekt, poruszałem dla pewności ale nie pomogło.

Podejrzewam że w puszce też jest wszystko ok i coś w samy przekaźniku poszło.

Podłącze przewodami do akumulator na sztywno i zobaczę czy zabuczy ale nie podejrzewam.

Nowego czujnia raczej nie będę kupował bo za orginał mi krzykneli 89zł a zamienników podobno do tego nie robią.

To już bardziej mi się opłaca zamontować automatyczny włącznik świateł.

Lelek pisał żeby zmierzyć cewkę ale ktoś mi mówił że wlutowanej się nie powinno mierzyć. Poza tym są 4 wyjścia z cewki i na których pomierzyć jeśli już ?

21916970.jpg

31863867.jpg

14319477.jpg

Napisano

> Sprawa rozwiązana.

> Uzbrojony w druciany wycior (15 zł za takie małe gówienko-zdziercy z

> Castoramy) i wd40 oczyściłem dokładnie gniazdo co oczywiście

> kompletnie nic nie dało.

> Następnie udałam się do szafki gdzie przechowuję gwintowniki i

> narzynki. Narzynka 18x1,5 pasowała idealnie i to o dziwo na

> obydwie sondy. Załapałem więc gwintownik 18x1,5, poleciałem do

> gniazda i po paru próbach przegwintowałem gniazdo. Sonda

> nareszcie się wkręciła, choć opierała się . No i pełnia

> szczęścia. Gra i buczy. Wszystko jest ok.

> Co do czujnika temperatury to wykręciłem, wsadziłem do zagotowanej

> wody i pokazywał wartość 308, tzn. doszedł do takiej wartości

> po wsadzeniu go do wody, następnie wartość rosła. Wygląda więc

> na to że czujnik jest ok. bo wartości pokrywają się z zadanymi z

> tabelki.

> Żeby było śmieszniej rano jadąc naprawić usterkę z sondom urwał mi

> się tłumik. Tzn. pękła guma na której jest podwieszony. Został

> więc przymocowany za rurę pasem i całość zaczepiona w bagażniku.

> Następnie sprawa została wyjaśniona w kanale przy pomocy nowej

> gumy za całe 4 zł, w przerwie pomiędzy kolejnymi starciami z

> sondom.

> Ps.

> Mam nowy miernik DT9208 z sondom do pomiaru temperatury :562:

> http://allegro.pl/item948871498_uniwersalny_miernik_lcd_dt9208a_multimeter_sonda.html

> Fajny jest

No ja w tym tygodniu przerobiłem to samo co Ty-tłumik już odmówił współpracy a z nim sonda:/ Piłowanie gwintu pomogło.

Napisano

Ja bym zobaczył tak w ogóle czy +12 dochodzi do gniazda. Ewentualnie sprawdzić resztę połączeń jak gniazdo jest ok to dopiero brałbym się za przełącznik. Pomierz oba cztery odejścia xDDD Tam jest dwa uzwojenia poznać je możesz po grubości drutu. Mierzysz miernikiem 2 końce o tej samej grubości drutu jak masz przejście to jest ok, drut cały. Jak drut jest taki sam to strzelasz xD

Napisano
  • Autor

Drut wygląda na taki sam. Ze wszystkich możliwych kmobinacji miernik pokazuje zero tylko w dwóch przypadkach, \ i takim / czyli X zakładając że wtyki są do góry jak na jednym ze zdjęć. Jutro postaram się pomierzyć w puszce.

Napisano
  • Autor

> No wiec wg schematów wyprowadzenia to:

> 1 - "15" - czarny, przekrój 0,5mm2 - + po stacyjce - do bezpiecznika

> (chyba F7 ale różnie to może być zależnie od rocznika)

> 2 - "30" - szaro-zielony, przekrój 0,75mm2 - do włącznika świateł

> (przez bezpiecznik F9)

> 3 - "31B" - biało-szary, przekrój 0,5mm2 - masa - do krańcówki drzwi

> przednich lewych

Dobra Panowie,pomierzyłem i już nic nie czaje confused.gif

Najpierw buzzer.

31B-kabelkiem masa do aku (do klemy), 30-kabelkiem do plusa-coś tam buczy,15- do plusa (30 cały czas podłączony) przestaje buczeć. Działa ok, po przekręceniu stacyjki(15) przestaje buczeć, jak są światła włączone buczy (30) pod warunkiem że z krańcówki jest podana masa, czyli krańcówka jest wysunięta.

Teraz gniazdo.

31B - masa, 30 - daje napięcie po włączeniu świateł, 15 - daje napięcie po włączeniu stacyjki.

I teraz najlepsze. Po wciśnięciu krańcówki w drzwiach napięcie na mierniku jest dalej choć niby powinno zniknąć żeby buzzer nie buczał (miernik podłączony pod 31B+30, światła włączone) np. w sytuacji gdzie mamy włączone postojowe i auto zostawiamy, kluczyki zabieramy. Najlepsze jest to że pomimo iż powinien buczeć bo pod akumulatorem buczy on nic !!!

Panowie pomóżcie bo chyba zbłądziłem, nie mam pojęcia jak to jest możliwe yikes.gif

Napisano
  • Autor

Stwierdziłem że nie odpuszczę brzęczykowi mad.gif

Pomiary robione na włączonych światłach i stacyjce, co by prąd w zapalniczce był.

Zrobiłem pomiary na stykach 31-masa i 30-plus od włącznika świateł.

10,82 - drzwi zamknięte

11,33 - drzwi otwarte

11,77 - zapalniczka

11,77 - minus z zapalniczki, plus z pinu 30

Podpiąłem buzzer pod kable (+ 30, - 31). Pod zapalniczką bzyczy (11,77), pod stykami ze skrzynki nie (drzwi otwarte 11,33).

Wywnioskowałem z tego że urządzenie załącza się przy konkretnej wartości napięcia.

Czyli wygląda na to że jest tu winna masa (pin 31) bo jest za małe napięcie 11,33 => patrz pomiar pin 30+masa z zapalniczki-11,77.

Aczkolwiek skrajnik działa bo miernik wyłapuje różnice 10,82 na zamkniętych i 11,33 na otwartych drzwiach.

Teraz trzeba odpowiedzieć na pytanie dlaczego na tej masie jest 11,33 zamiast 11,77 ?

Jakieś pomysły ? Lelek, pyth00n ? Ktokolwiek ?

Napisano

> Stwierdziłem że nie odpuszczę brzęczykowi

> Pomiary robione na włączonych światłach i stacyjce, co by prąd w

> zapalniczce był.

> Zrobiłem pomiary na stykach 31-masa i 30-plus od włącznika świateł.

> 10,82 - drzwi zamknięte

> 11,33 - drzwi otwarte

> 11,77 - zapalniczka

> 11,77 - minus z zapalniczki, plus z pinu 30

> Podpiąłem buzzer pod kable (+ 30, - 31). Pod zapalniczką bzyczy

> (11,77), pod stykami ze skrzynki nie (drzwi otwarte 11,33).

> Wywnioskowałem z tego że urządzenie załącza się przy konkretnej

> wartości napięcia.

> Czyli wygląda na to że jest tu winna masa (pin 31) bo jest za małe

> napięcie 11,33 =Aczkolwiek skrajnik działa bo miernik wyłapuje

> różnice 10,82 na zamkniętych i 11,33 na otwartych drzwiach.

> Teraz trzeba odpowiedzieć na pytanie dlaczego na tej masie jest 11,33

> zamiast 11,77 ?

> Jakieś pomysły ? Lelek, pyth00n ? Ktokolwiek ?

Ustaw miernik na zwarcia żeby piszczał jak ma przejście. Jedną końcówkę miernika wsadź w styk masy w gnieździe buzzera a drugą do karoserii/silnika albo minusa na akumulatorze otwieraj i zamykaj drzwi. Zobacz jakie będą wskazania miernika. Może krańcówka ma słabe połączenie do masy...

Napisano
  • Autor

> Ustaw miernik na zwarcia żeby piszczał jak ma przejście. Jedną

> końcówkę miernika wsadź w styk masy w gnieździe buzzera a drugą

> do karoserii/silnika albo minusa na akumulatorze otwieraj i

> zamykaj drzwi. Zobacz jakie będą wskazania miernika. Może

> krańcówka ma słabe połączenie do masy...

Właśnie sprawdziłem kabel tzn. odkręciłem krańcówkę i do kabla jedna końcówka miernika a do gniazda buzera, masy 31, druga. Miernik nie piszczał tylko pokazywał mi wartość 1580 i rosła za którymś razem była już 1750.

Tylko nie wiem co to znaczy, bo się za bardzo na tym jeszcze nie znam. Dla mnie jak nie piszczy znaczy że jest przerwa w kablu. Tylko chyba nie mam racji i nie o to tu chodzi. Bo wtedy skąd by były te różnice w napięciu podczas zamykania i otwierania drzwi.

Edit:

Zrobiłem pomiar tak jak mówiłeś. Jednak końcówka miernika w gniazdo masy buzera 31, druga do masy zapalniczki. Nie piszczy, pokazuje wartość na chwilę 1000, 1200 później 1350 i rośnie do 1430 na otwartych drzwiach, na zamkniętych 1. I za każdym razem tak samo.

Jak końcówka miernika jedna do masy zapalniczki, druga do śruby mocującej krańcówkę piszczy.

Śrubkę oczyściłem, otwór w karoserii też, otwór na śrubkę w skrajniku też, styki do kabelka też. I dalej nie działa. Szlag mnie zaraz trafi. Pomóżcie.

Napisano

Pomierzę jutro u siebie i zobaczę jak to powinno wyglądać. Jak nie piszczy to nie dokładnie oznacza przerwę chociaż też. Jak masz jedynkę po lewej tzn że masz przerwę jeżeli masz jakieś cyferki po prawej które rosną lub nie i nie piszczy tzn że jest ciągłość ale z pewnym oporem.

Napisano

ciekawe jest to co zauważyłem- po odpięciu sondy nie zapaliła się kontrolka check? czemu?

Napisano

> ciekawe jest to co zauważyłem- po odpięciu sondy nie zapaliła się

> kontrolka check? czemu?

Rozgrzej silnik i przejedź się. W czasie jazdy na pewno się zapali.

Kiedyś, gdy robiłem podobny test, też nie zapalała się na postoju, tylko dopiero w czasie jazdy po jakiś 3-4 minutach

Napisano

> odkręciłem krańcówkę i do kabla jedna końcówka miernika do gniazda buzera, masy 31, druga. Miernik nie piszczał tylko pokazywał mi wartość 1580 i rosła za którymś razem była już 1750.

Krańcówka ma dwa wyjścia, jesteś pewien, że mierzyłeś na właściwym? Kolor kabelka na krańcówce biało-szary. Miernik powinien wskazywać zwarcie 1-2 om max. Jeśli jest na poziomie 1500 to przewód uszkodzony, skorodowany. W takiej sytuacji zalecam wymianę lub zmostkowanie go dodatkowym przewodem: jeden koniec do biało-szary przy krańcówce, drugi do styku 31B gniazda buzera. edit: Po drodze jest złacze X7, styk nr 8 (złacze 50-stykowe, tablica rozdzielcza nadwozie z tyłu), może tam nie ma styku?

PS. Jeśli miernik napięcia został wpięty pomiędzy +12V, a rezystancję ok. 1500 om do masy, to również będzie pokazywał napięcie +12V, jakby oporu wcale nie było. Dopiero po przecięciu przewodu pokazałby 0V... Tak nie należy sprawdzać ciągłości obwodów!!!

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Krańcówka ma dwa wyjścia, jesteś pewien, że mierzyłeś na właściwym?

> Kolor kabelka na krańcówce biało-szary. Miernik powinien

> wskazywać zwarcie 1-2 om max. Jeśli jest na poziomie 1500 to

> przewód uszkodzony, skorodowany. W takiej sytuacji zalecam

> wymianę lub zmostkowanie go dodatkowym przewodem: jeden koniec

> do biało-szary przy krańcówce, drugi do styku 31B gniazda

> buzera.

Tak do właściwego, najprawdopodobniej właśnie chyba przewód jest coś nie tak. Tylko nie mogę za bardzo pojąć jak może być trochę dobry, ale za mało. Z jednej strony napięcie się zmienia po zwarciu z masą w krajniku (rośnie 10,82=>11,33) a z drugiej ma taki opór jak by był uszkodzony. Zawsze myślałem że to albo działa albo nie.

> edit: Po drodze jest złacze X7, styk nr 8 (złacze

> 50-stykowe, tablica rozdzielcza nadwozie z tyłu), może tam nie

> ma styku?

Proszę o graficzny obraz tekstu wyżej bo nie za bardzo zrozumiałem o co chodzi a wyczuwam tu jakiś trop. Chodzi o bezpiecznik w panelu na pozycji oznaczonej 8 ? Ale co z tyłu nadwozia ?

> PS. Jeśli miernik napięcia został wpięty pomiędzy +12V, a rezystancję

> ok. 1500 om do masy, to również będzie pokazywał napięcie +12V,

> jakby oporu wcale nie było. Dopiero po przecięciu przewodu

> pokazałby 0V... Tak nie należy sprawdzać ciągłości obwodów!!!

> Pozdr.

Nie znam się na tym ale wiem co widziałem i napisałem:

> Zrobiłem pomiary na stykach 31-masa i 30-plus od włącznika świateł.

> 10,82 - drzwi zamknięte

> 11,33 - drzwi otwarte

> 11,77 - zapalniczka

> 11,77 - minus z zapalniczki, plus z pinu 30

Dzięki wszystkim za chęć niesienia pomocy 526.gif

Napisano

> Proszę o graficzny obraz tekstu wyżej bo nie za bardzo zrozumiałem o

> co chodzi a wyczuwam tu jakiś trop

Kolega miał na myśli , że omawiany przez niego kabelek biegnie przez pin nr 8 w 50-stykowym złączu X7, które łączy tablicę rozdzielczą z nadwoziem z tyłu wink.gif

Problem polega na tym, że w Astrze F wg schematów złącze to ma oznaczenie X6 i ma nie 50 a 64 piny biglaugh.gif

Dodatkowo kabelek od buzzera do krańcówki powinien siedzieć w pinie 12 lub 5 wink.gif (mam schematy z 3 źródeł, na dwóch jest pin 12 a na jednym pin 5).

Jedyne co się zgadza w opisie to kolor biało-szary.

Prosimy kolegę master22221 o wyjaśnienie o co mu chodziło grinser006.gif

Napisano

> Rozgrzej silnik i przejedź się. W czasie jazdy na pewno się zapali.

> Kiedyś, gdy robiłem podobny test, też nie zapalała się na postoju,

> tylko dopiero w czasie jazdy po jakiś 3-4 minutach

Dziwne ale nie pomaga taka operacaja kontrolka nie zapala się :/ Chyba musze pojechać na komputer.

Napisano

W X16SZR miałem tak samo. Jak sonda umarła i lało paliwem, aż silnik kopcił jak diesel, to odpięcie sondy załatwiało temat. Zrobiłem tak 500km. Kontrolka ani mignęła

Napisano

> Prosimy kolegę master22221 o wyjaśnienie o co mu chodziło

A o to:

283569523-BrzeczykAF.JPG

Taki miałem schemat. W opisie jest informacja, z której wywnioskowałem, że to być może samo złacze z przodu nazywa się X6 (45 stykowe), a z tyłu X7 (50 stykowe), ale niech się wypowiedzą właściciele AF. Znajduje się w pobliżu lewego przedniego słupka, może pod kierownicą?

PS. Schemat jest w języku polskim, więc może jest tylko do Astry F Classic?

Pozdr.

post-65098-14352507171511_thumb.jpg

Napisano

> jak może być trochę dobry, ale za mało.

Rezystancja zaśniedziałego styku może mieć takie wartości. Pozdr.

Napisano

Niezły misz-masz wynikł grinser006.gif

Ale po kolei - dysponuję 4 "rodzajami" schematów:

1. Po polsku - Z książki "Sam Naprawiam" Etzold'a - część kupionej "fizycznej" biglaugh.gifksiążki

2. Po polsku - Z książki "Obsługa i Naprawa" Wyd. AUTO - jak wyżej część książki

3. Po polsku - pliki oznaczone jako "astra95-1" a "astra95-2" pochodzące z wcześniejszej wersji naszej strony o Astrze (prawie identyczne jak te z pkt. 1)

4. Po niemiecku - plik oznaczony jako "astra91-94" pochodzące z wcześniejszej wersji naszej strony o Astrze

i w każdej wersji na schemacie, gdzie u Ciebie jest X7 u mnie jest X6, co więcej w żadnym opracowaniu nie zetknąłem się z takim numerem złącza w AF jak X7.

To wielkie 2 częściowe złącze przy nogach kierowcy znam jako oznaczane na dwa sposoby:

- X6 jako całość

- podzielone na 2 części X6 (tablica-tył nadwodzia) i X4 (tablica-przód nadwozia)

Dlatego wybacz ten "atak" w Twoją stronę, ale miałem podstawy do tego co napisałem hehe smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Rozumiem że to X6/X7 to jest złącze w puszce ? Ten styk w który wchodzi masa buzera ? Jeśli nie to gdzie to fizycznie zlokalizować żeby sprawdzić ?

Napisano

> Dziwne ale nie pomaga taka operacaja kontrolka nie zapala się :/

> Chyba musze pojechać na komputer.

Silnik musi być nagrzany. Odpalasz silnik, wkręcasz go na ok. 1500-2000rpm i trzymasz tak minutę. Jeśli silnik chodzi od pewnego czasu to nawet mniej. Wtedy wywali błąd.

Napisano

Mam też inne schematy AF: jeden w wersji polskiej, drugi w wersji niemiecko-angielskiej i na obu jest tak:

- X6 pin 12: w tej wersji od złacza do gniazda buzzera jest przewód biało-szary, ale od gniazda do krańcówki jest niebieski!

Ale to nieistotne jak oznaczono to złącze - wiecie, gdzie się znajduje i trzeba je sprawdzić!!! A właściwy nr pinu mozna znaleźć po kolorze kabelka...

Pozdr.

Napisano

> to sa 2 osobne zlacza . przod i tyl x6 i x4.bynajmniej tak wystepuja

> na schematach inst do 95 r.

Na późniejszych też wink.gif

W rzeczywistości mamy jedno szare gniazdo, do którego wchodzą dwie duże wtyczki. Wtyczki są dwie ale główna wiązka nadwozia jest jedna, niepodzielna.

Napisano

I wszystko w temacie - kolejny dowód, że schematy to jedno a rzeczywistość drugie, choć oczywiście stanowią duże ułatwienie wink.gif

Zamykam więc temat wiązek grinser006.gif

Napisano

Zlacze X6/X7 (oznaczenia wyniakajace z roznych schematów, a bedace tym samym zlaczem) znajduje sie na dole slupka A kierowcy, dostepne po zdjeciu przedniej oslony progu lewego.

Opisane powyzej...

Pozdrawiam

Napisano

>(...) Jak ja teraz zareklamować, jak montowałem sam:/

Może zacząć od kontaktu ze sprzedającym wink.gif

I liczyć na cud, który nie nastąpi grinser006.gif

Napisano

> Może zacząć od kontaktu ze sprzedającym

> I liczyć na cud, który nie nastąpi

Dlaczego cud? Sprzedawca ma 2.6k komentarzy, 100% pozytywnych, więc szansa na uznanie reklamacji jest spora.

Napisano

Tylko, z tego co wiem gwarancja jest ważna w takim przypadku tylko jeśli montaż odbywał się w autoryzowanym serwisie, więc sprzedawca ma prawo odmówić i tylko od jego dobrej woli będzie zależało, czy to zrobi wink.gif

Przerabiałem to, wstyd się przyznać - sonda niby-NGK, za pół ceny i sytuacja jak powyżej...

Ale to na początku eksploatacji było, teraz śmigam na Boschu grinser006.gif

EDIT:

Informacja na stronie tamtego sprzedawcy:

Quote:

(...)

Niedopuszczalny jest zwrot towarów noszących ślady montażu lub eksploatacji,

(...)

Bez protokołu nie masz szans na pozytywne rozpatrzenie reklamacji.

(...)

Biorąc udział w naszych aukcjach akceptują Państwo warunki sprzedaży.

(...)

Czyli wg mnie luk94 po prostu wdepnął na własne życzenie chcąc zaoszczędzić i tyle, wiem bo sam też popełniłem taki głupi (bez urazy dla kolegi) błąd...

Napisano

W tej sytuacji mozna dogadac sie z zaprzyjaznionym warsztatem, ze wystawi rachunek za wymiane sondy i miec podkladke w postaci dokumentu, Szanse na pozytywne rozpatrzenie reklamacji wzrastaja niewiele, ale juz czyms mozna powalczyc...szczerze watpie, ze skutecznie...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.