Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabrany dowód rejestracyjny.... niefabryczna kierownica

Featured Replies

Napisano

Witam,

jakiś tydzień temu stałem się posiadaczem dość starego wozu mianowicie bmw e34 535i. Samochód ma służyć jako zabawka, do nauki driftu etc...

ale do rzeczy...

dziś zatrzymał mnie patrol drogówki (jechałem dość spokojnie, bo silnik jeszcze zimny grinser006.gif) i jako powód podał brak zapiętych pasów... zgodziłem się, 100pln 2pkt, pan misiaczek wziął dokumenty i poszedł wypisać mandat.

Po jakichś 5 minutach, wrócił i oprócz mandatu do podpisania pod nos wetknął mi kwit potwierdzający zabranie dowodu rejestracyjnego, co już mnie troszkę zaskoczyło...

Jako powód podał nieszczelny wydech oraz niestandardowa kierownica. Wydech jest szczelny, ale drze się niemiłosiernie (podobno remus), a kierownica to jakaś mała tunigowa (28cm chyba)... zażądałem zbadania wydechu profesjonalnym urządzeniem, bo na ucho to wiadomo, człowiek zmarł w szpitalu z_lol1.gif Pan policjant szybko stracił cierpliwość i oznajmił, że jeśli nie podpisze kwitu, auto zabierze laweta.. Co do kierownicy również zażadałem pokazania przepisu, który jak Pan misiaczek twierdził ustala wielkość kierownicy na minimum 36cm icon_eek.gif.

Jak od zawsze wiadomo, nieznajomość prawa szkodzi... dlatego zwracam się do Was.

Czy ktoś miał do czynienia i zna to od strony prawnej/praktycznej?

Jedyny plus tej historii jest taki, że otrzymałem 3dniową nieśmierteność (data wygaśniecia pokwitowania za zabrany dowód) i jak rozumiem, jeśli mi się zechce, mogę jechać przez miasto na jedynce z prędkością 50km/h generując przy tym dźwięk startujacego F-16, bez konsekwencji?

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> Czy ktoś miał do czynienia i zna to od strony prawnej/praktycznej?

o ile pamiętam wszystko co montujesz w aucie musi mieć homologacje a już napewno takie rzeczy jak kierownica ...

jeżeli Twój wydech to remus to raczej nie powiniem przekraczać norm ale zapewne z remusa to ma końcówkę tylko 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jedyny plus tej historii jest taki, że otrzymałem 3dniową nieśmierteność (data wygaśniecia

> pokwitowania za zabrany dowód) i jak rozumiem, jeśli mi się zechce, mogę jechać przez miasto

> na jedynce z prędkością 50km/h generując przy tym dźwięk startujacego F-16, bez konsekwencji?

> Pozdrawiam

> Paweł

Wtedy będzie laweta ok.gif

Napisano

z tego co pamiętam... kiedyś mi się obiło o uszy że średnica kierownicy w PL nie może być mniejsza niż 32 cm.

Napisano

Jedź na stację diagnostyczną (bo i tak musisz zlosnik.gif ) - to się dowiesz zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

A jak się okaże, że tak może być to zgłoś skargę na pana władzę hehe.gif

Napisano

> Jedyny plus tej historii jest taki, że otrzymałem 3dniową nieśmierteność (data wygaśniecia

> pokwitowania za zabrany dowód) i jak rozumiem, jeśli mi się zechce, mogę jechać przez miasto

> na jedynce z prędkością 50km/h generując przy tym dźwięk startujacego F-16, bez konsekwencji?

Prosze nie obraz sie ale na takich lotnikow to bym traktowal z karabinu maszynowego jezeli bym takowy posiadal uzbroj_zlo.gif

Napisano

A w końcu co jest powodem zatrzymania dowodu: kierownica, czy wydech? Czy też jedno i drugie?

Napisano
  • Autor

> Prosze nie obraz sie ale na takich lotnikow to bym traktowal z karabinu maszynowego jezeli bym

> takowy posiadal

Zgadzam się, że wydech jest za głośny i chciałem go wymienić, jednak nie zdążyłem...

To pytanie było czysto teoretyczne, czy grozi coś więcej niż zabranie dowodu rejestracyjnego.

Napisano
  • Autor

> A w końcu co jest powodem zatrzymania dowodu: kierownica, czy wydech? Czy też jedno i drugie?

oba... 'nieszczelność w układzie wydechowym, średnica kierownicy niezgodna z warunkami technicznymi' ..

Napisano

> Zgadzam się, że wydech jest za głośny i chciałem go wymienić, jednak nie zdążyłem...

> To pytanie było czysto teoretyczne, czy grozi coś więcej niż zabranie dowodu rejestracyjnego.

No to spoko waytogo.gif To prosze jedz i wymien wydech na jakis sportowy ale taki zeby nie budzil dzieci po nocach 30.GIF

Ja jestem tolerancyjny, nawet dla sasiada z nastepnej przecznicy. Ktos jednak nie wytrzymal i zakleil mu wydech pianka poliuretanowa. Gosc zmienil wydech na cichszy przy okazji naprawy rozwalonych zaworow (od cisnienia jakie pianka wywolala)

Napisano
  • Autor

> Jedź na stację diagnostyczną (bo i tak musisz ) - to się dowiesz

> A jak się okaże, że tak może być to zgłoś skargę na pana władzę

Byłem już w jednej, ale Pan diagnosta zupełnie nie w temacie...

"a wie Pan.. no rzeczywiście jakaś mała... a wydech było słychać z daleka" ...

jutro będę miał więcej czasu to podjadę na inne stacje diagn.

Napisano

> oba... 'nieszczelność w układzie wydechowym, średnica kierownicy niezgodna z warunkami

> technicznymi' ..

W warunkach technicznych z 2004 roku nie znalazłem słowa o średnicy kierownicy... Ale może słabo szukałem, albo wprowadzili nowości w okresie późniejszym. O średnicy koła kierownicy mowa dopiero w przypadku aut zabytkowych, ale nie wiem czemu icon_rolleyes.gif

Napisano

> z tego co pamiętam... kiedyś mi się obiło o uszy że średnica kierownicy w PL nie może być mniejsza

> niż 32 cm.

hmm...to sprawdzę moją "MoMo' w Lancerze... grinser006.gif

Napisano

> z tego co pamiętam... kiedyś mi się obiło o uszy że średnica kierownicy w PL nie może być mniejsza

> niż 32 cm.

a nie 30

Napisano

cholera 270751858-jezyk.gif

o kierę się martwić nie muszę, gorzej z wydechem- ale uważam, że do 4 tysięcy jest cichy 270751858-jezyk.gif a nawet rozkręcony do odcięcia na pewno nie robi takiego huku jak coponiektóre Hundy "mitasubiszi zero" Sivik, które spotykam na miescie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Byłem już w jednej, ale Pan diagnosta zupełnie nie w temacie...

> "a wie Pan.. no rzeczywiście jakaś mała... a wydech było słychać z daleka" ...

> jutro będę miał więcej czasu to podjadę na inne stacje diagn.

No daj spokój zlosnik.gif

"To panie - dajesz tą pieczątkę czy nie?"

A jak nie to na jakiej podstawie? zlosnik.gif

Co do głośności to ja się tam nie znam, ale na stacji gdzie zazwyczaj robię przeglądy jest takie osobne stanowisko pomiarowe zlosnik.gif

I raczej przyrządem pomiarowym nie jest ucho pana Kazia hehe.gif

Napisano

Widzisz bo tak to jest. Jak trafisz na pacana to Ci zabierze dowod za "brak apteczki". Inny znowu posprawdza i sobie odpusci.

Inny temat ze takie auta zawsze sa narazone na czeste kontrole. Niemniej jednak ja zawsze potrafilem sie wybronic w takiej sytuacji, moze dlatego ze zawsze mialem wszystko zgodne z homologacja wink.gif

Napisano

> a nie 30

Ja z kolei szukając informacji przy kwestii rajdów kjs słyszałem o 35 cm...

I tak sobie możemy gadać póki ktoś nie poda konkretnego paragrafu...

Napisano

A nie ma jakiegoś przepisu mówiącego, że w cywilnych seryjnych samochodach (w których występowała fabrycznie poduszka) kierownica powinna posiadać poduszkę powietrzną hmm.gif bo jak mniemam to w tej sportowej tego nie ma zlosnik.gif

Napisano

> Ja z kolei szukając informacji przy kwestii rajdów kjs słyszałem o 35 cm...

> I tak sobie możemy gadać póki ktoś nie poda konkretnego paragrafu...

dlatego są różne opinie ile cm można miec

jedni mówią tyle a drudzy coś innego

Napisano

> dlatego są różne opinie ile cm można miec

> jedni mówią tyle a drudzy coś innego

wpisałem kierownica średnica przepisy [czy jakos tak]

i na jakimś forum pisano i SILE potrzebnej do kręcenia,

a nie średnicy. [Choć jedno wynika z drugiego]

Napisano

> wpisałem kierownica średnica przepisy [czy jakos tak]

> i na jakimś forum pisano i SILE potrzebnej do kręcenia,

> a nie średnicy. [Choć jedno wynika z drugiego]

a to też różnie bywa chyba?

wspomaganie, rozmiar koła nie mają tu nic do rzeczy w sile kręcenia? niewiem.gif

Napisano

>

> Czy ktoś miał do czynienia i zna to od strony prawnej/praktycznej?

Zasada jest prosta.

Zarówno kierownica jak i tłumik musi spełniać warunki homologacji wydanej na dany pojazd.

Napisano

> a to też różnie bywa chyba?

> wspomaganie, rozmiar koła nie mają tu nic do rzeczy w sile kręcenia?

ale na siłe się nie przykręca

Napisano

> ale na siłe się nie przykręca

było o kręceniu a nie o przykręceniu zlosnik.gif

Napisano

> wpisałem kierownica średnica przepisy [czy jakos tak]

> i na jakimś forum pisano i SILE potrzebnej do kręcenia,

> a nie średnicy. [Choć jedno wynika z drugiego]

właśnie też przeglądałem google

i nie znalazłem dokładnie ile ma byc

tylko różne opinie

Napisano

W Dzienniku ustaw nic nie jest napisane na temat kierownicy.

Kiedyś było 35 cm minimum.

Teraz musi mieć kierownica homologacje i klakson, chyba producent auta wymyślił inaczej jego włączanie

Napisano

Co to za kierownica? A dokładniej czy masz wybite na niej "E1" ?

Napisano

> dlatego są różne opinie ile cm można miec

> jedni mówią tyle a drudzy coś innego

A mnie to się marzy, aby pisać na MK dopiero wtedy, kiedy ma się coś konkretnego do powiedzenia, a nie "a może", "a słyszałem", "a coś-tam coś-tam".

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Co to za kierownica? A dokładniej czy masz wybite na niej "E1" ?

Jutro sprawdzę i napiszę.

Napisano

W takim przypadku mogą Cię zatrzymać i "poprawić" Ci zakazem jazdy pojazdu ("no pogorszyło mu się") = tylko laweta.

Nie zapominaj, że pokwitowanie dostajesz TYLKO na dojazd do warsztatu - analogicznie tu też mogą Cię skubnąć, ale tym razem z głowy paragrafu nie dam.

Napisano

> No daj spokój

> "To panie - dajesz tą pieczątkę czy nie?"

> A jak nie to na jakiej podstawie?

> Co do głośności to ja się tam nie znam, ale na stacji gdzie zazwyczaj robię przeglądy jest takie

> osobne stanowisko pomiarowe

> I raczej przyrządem pomiarowym nie jest ucho pana Kazia

Przepisy sa dosc jasne co do glosnosci, aczkolwiek dokladnie teraz nie pamietam. Chyba 95dB przy 3500obr/min, w odleglosci 1m od konca rury wydechowej, na jej wysokosci.

EDIT

OK, troche mi sie pomieszalo. Norma okreslajaca dop. poziom halasu zewn i metode pomiaru;

http://www.bhpservice.pl/prawa/normy/dane/pn92s04051.htm

Co do kierownicy - czy to nie homologacja okresla min. srednice?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.