Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozpórka zrób to sam

Featured Replies

Napisano

robił kto i się podzieli doświadczeniami, co jak z czego wink.gif

Napisano

> robił kto i się podzieli doświadczeniami, co jak z czego

Się kupuje za pare groszy a nie rzeźbi w kupie smile.gif

Napisano

> Się kupuje za pare groszy a nie rzeźbi w kupie

Rozpórka dedykowana kosztuje około 200-250 zł, a i nie do każdego modelu jest ich na pęczki, natomiast materiał na zrobienie jej kosztuje jakieś 30 zł i godzinę pracy. Sam robiłem rozpórkę do Suzuki Swifta i koszty materiału kupione w Castoramie ledwo przekroczyły 20 zł.

Napisano

> Się kupuje za pare groszy a nie rzeźbi w kupie

pare groszy ?

650zl za metr gazrurki z napisem sparco ?

wez nie rozsmieszaj

zrobic sie da - bierzesz odpowednia rure, stopki i trzeba to przyciac tak aby nie wadzilo o silnik czy maske - a potem miec spawacza co to zespawa a nie posmarka

najelpsze beda chyba rury CrMo

mozna zrobic na wymiar albo dac srube rzymska - to regulacja bedzie

tylko ze jak nie zrobisz tego na zasadzie - rury mam, spawac umiem - to koszt materialu i speca bedzie chyba w cenie rozporek jacky

Napisano

> Rozpórka dedykowana kosztuje około 200-250 zł, a i nie do każdego modelu jest ich na pęczki,

> natomiast materiał na zrobienie jej kosztuje jakieś 30 zł i godzinę pracy. Sam robiłem

> rozpórkę do Suzuki Swifta i koszty materiału kupione w Castoramie ledwo przekroczyły 20 zł.

poka poka ! zeby.GIF

zlutowales miedziana rozporke ? smile.gif

Napisano
  • Autor

jakiej średnicy rurę zastosować jakiej grubości ścianki jaka stal się zastanawiam nie mam pod ręką żadnej żeby podpatrzeć chociaż, oprócz zdjęć z neta.

Napisano

> robił kto i się podzieli doświadczeniami, co jak z czego

a technik nie ma w ofercie? Ja za moją dałem 130zł z wysyłką, muszę wprowadzić kilka poprawek i będzie dobrze, z poprawkami wyjdzie mi całość 180zł.

Napisano

Co to jest ta rozporka?

Widze kawalek rury w allegro - ale za cholere nie wiem czemu to sluzy?

Napisano
  • Autor

> Co to jest ta rozporka?

> Widze kawalek rury w allegro - ale za cholere nie wiem czemu to sluzy?

rozpierając kielichy usztywnia "budę" poprawiając przy tym właściwości jezdne wink.gif

Napisano

> poka poka !

> zlutowales miedziana rozporke ?

Rurka stalowa, pospawana, auto już od dwóch lat w innych rękach.

Napisano

> rozpierając kielichy usztywnia "budę" poprawiając przy tym właściwości jezdne

Kielichy? amortyzatorow?

I to rzeczywiscie sie srawdza?

Napisano
  • Autor

> Kielichy? amortyzatorow?

tak

> I to rzeczywiscie sie srawdza?

tak mówią. chce się przekonać. mi bardziej chodzi o usztywnienie. chcę zapobiec sytuacji że szyba mi znów pęknie "sama z sie" wink.gif

Napisano

> jakiej średnicy rurę zastosować jakiej grubości ścianki jaka stal się zastanawiam nie mam pod ręką

> żadnej żeby podpatrzeć chociaż, oprócz zdjęć z neta.

Kupiłem rurę stalową ocynkowaną 1/2 cala (taką od hydrauliki), w castoramie znalazłem dwie łapki, cholera wie do czego to było, w każdym razie wyglądało podobnie, jak te w ori rozpórkach i było bez otworów (grubość płaskowników jakieś 3-4 mm). Nawet wystawały z tych łapek dwa uchwyty, w które pięknie wkomponowała się rura. Odmierzyłem, wywierciłem otwory pod śruby na kielichach, przyłożyłem rurkę, zaznaczyłem punkty, w których zawadzała o silnik i delikatnie doginałem w tych miejscach w dużym imadle nakładając odpowiednią rurę, służącą za ramię do przyłożenia siły. Następnie przyciąłem na długość, przyłożyłem do łap i zrobiłem delikatne spawy. Wykręciłem łapki wraz z rurką, w imadło i obspawałem dokładnie. Spawy zamalowałem srebrną farbą i gotowe. Kilka osób widzących to na aucie myślało, że fabryczna, dedykowana rozpórka.

Napisano

A to ja się pochwalę rozpórką "custom", dekle na kielichy cięte laserem, śruba regulacyjna z lanosa, reszta to trochę gięcia i spawania a potem w proszek.

gotowy_20.jpg

Napisano

> Co to jest ta rozporka?

> Widze kawalek rury w allegro - ale za cholere nie wiem czemu to sluzy?

słuzy do tego że jak dostaniesz w lewy przód to i prawy bedzie do roboty rotfl.gif

Napisano
  • Autor

od czego podpasować tą śrubę regulacyjną pytałem dziś w sklepach metalowych nie znalazłem takiej odpowiedniej. niewiem.gif

Napisano

> pare groszy ?

> 650zl za metr gazrurki z napisem sparco ?

Mam taka jedną w garażu ale z napisem JckyAutoSport i kosztowała coś koło 150 PLN smile.gif

Napisano

> rozpórkę do Suzuki Swifta i koszty materiału kupione w Castoramie ledwo przekroczyły 20 zł.

Spoko - można zrobić rozpórkę i z kija od szczotki - koszt będzie wtedy na poziomie 2 PLN

Tylko jak z jej prawidłowym działaniem i wytrzymałościa ??

Napisano

> A to ja się pochwalę rozpórką "custom", dekle na kielichy cięte laserem, śruba regulacyjna z

> lanosa, reszta to trochę gięcia i spawania a potem w proszek.

Bardzo piękna - a jak u niej z tłumieniem sił skrętnych smile.gif

Napisano

> słuzy do tego że jak dostaniesz w lewy przód to i prawy bedzie do roboty

O - i to jest jednocześnie i prawda i tyz prowda i g..no prawda smile.gif

Napisano

> tak

> tak mówią. chce się przekonać. mi bardziej chodzi o usztywnienie. chcę zapobiec sytuacji że szyba

> mi znów pęknie "sama z sie"

Szybę chroni. Włąsności jezdnych poprawy nie zanotowałem

Napisano

> Bardzo piękna - a jak u niej z tłumieniem sił skrętnych

A właśnie bardzo piknie bo auto ma 15 lat a jak jadę to pomimo dużej gleby, twardych sprężyn i amorków żaden plaściur nie śmie nawet jęknąć. Specjalnie daliśmy mocowanie do kielicha z podwójnymi zastrzałami żeby bardziej panzer był wink.gif

Napisano

> Mam taka jedną w garażu ale z napisem JckyAutoSport i kosztowała coś koło 150 PLN

podroba panie

-3 do zakretalnosci na zakretach smile.gif

Napisano
  • Autor

no dobra śrubę już mam (łącznik drążka /końcówki z układu kierowniczego z vectra A , astra) tylko gdzie znajdę nakrętkę 16 z lewym gwintem. niewiem.gif a właśnie jaki gwint jest w koncówkach drążka w bbm?

Napisano

> podroba panie

> -3 do zakretalnosci na zakretach

Ale + 15 jeśłi chodzi o dodatkową moc smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.