Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słabe pierwsze hamowanie....

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie...auto dłużej postoi i na początku słabo hamuje, po max 500m jest już żyleta...Co to może być?? Serwo, pompa klocki czy tarcze????

tarcze mikoda nacinane i wiercone, klocki trw/lucas czerwone.....

Serwo wydaje mi się dobre, bo jak po pompuję na wyłączonym i zapalam z nogą na hamulcu to opada po zapaleniu.......Czyżby klocki/tarcze musiały się rozgrzać??, czy może na tarczy robi się jakiś nalot i przez to??

Napisano

> czy może na tarczy robi się jakiś

> nalot i przez to??

Stawiam na to. Długo nie musi stać, żeby na tarczach pojawiła się rdza.

Często jak padaka stała trochę dłużej, zwłaszcza zimą, to po ruszeniu słychać było jak ta rdza się ściera. Hamulce wtedy były słabiutkie, ale 2-3 mocniejsze wciśnięcia pedału i wszystko wracało do normy.

Napisano
  • Autor

qrde ale u mnie jest tak że po kilku godzinach się tak dzieje...

Jade do pracy i po pracy już mam objaw gorszego początkowego hamowania....

Jak leje i jest wilgotno to nawet chyba nie trzeba 8godzin, aby hamowanie było słabsze na początku

Napisano

> Jak w temacie...auto dłużej postoi i na początku słabo hamuje, po max 500m jest już żyleta...Co to

> tarcze mikoda nacinane i wiercone, klocki trw/lucas czerwone.....

Mam też tarcze Mikody jak ty ale wentylowane + klocki ATE .

Po wyjeździe na drugi dzień z garażu pierwsze hamowanie jest wyraźnie słabsze . Po deszczu jeszcze bardziej to czuć.

Ale na starym zestawie było to samo albo i gorzej waytogo.gif

Najwidoczniej to kwestia rudej smirk.gif

Napisano

> Najwidoczniej to kwestia rudej

Potwierdzam - zestaw Mikoda "Tuning" + klocki TRW: taki sam efekt.

Przy okazji - odnosze wrazenie ze klockow mam jeszcze ok 1cm a tarcze maja juz rant kolo 1mm, moze nawet 1.5mm a zmieniane byly jednoczesnie. Ki diabel?

Napisano

> Potwierdzam - zestaw Mikoda "Tuning" + klocki TRW: taki sam efekt.

> Przy okazji - odnosze wrazenie ze klockow mam jeszcze ok 1cm a tarcze maja juz rant kolo 1mm, moze

> nawet 1.5mm a zmieniane byly jednoczesnie. Ki diabel?

klocki trw sa bardzo twarde...niestety:(

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam - zestaw Mikoda "Tuning" + klocki TRW: taki sam efekt.

> Przy okazji - odnosze wrazenie ze klockow mam jeszcze ok 1cm a tarcze maja juz rant kolo 1mm, moze

> nawet 1.5mm a zmieniane byly jednoczesnie. Ki diabel?

mam z tym rantem to samo.....klocki są, a rant jest tak jak piszesz i dobrze widać to po nacięciach i wierceniach ile tarczy wzięlo.

Napisano

Ruda na tarczach smile.gif

Napisano
  • Autor

się uspokoiłem bo już chciałem po serwo lecieć do sklepu...... zakrecony.gif

Napisano

> może być?? Serwo, pompa klocki czy tarcze????

Wilgoć i nalot rdzy na tarczy

Też tak mam - spoko

Napisano

> Jak w temacie...auto dłużej postoi i na początku słabo hamuje, po max 500m jest już żyleta...Co to

> może być?? Serwo, pompa klocki czy tarcze????

> tarcze mikoda nacinane i wiercone, klocki trw/lucas czerwone.....

> Serwo wydaje mi się dobre, bo jak po pompuję na wyłączonym i zapalam z nogą na hamulcu to opada po

> zapaleniu.......Czyżby klocki/tarcze musiały się rozgrzać??, czy może na tarczy robi się jakiś

> nalot i przez to??

ja niestety też tak mam...

zestaw to Mikoda nawiercana plus dowolne klocki...

po postoju powyżej kilku godzin pierwsze hamowania mam tak słabe że szok, więc żeby się normalnie zatrzymać muszę nacisnąć mocniej pedał hamulca co powoduje blokadę tylnych kół yikes.gif

na początku myślałem że to korektor hamowania więc zmieniłem... nic... teraz pozostaje mi jeszcze zmiana okładzin z tyłu... jak nie pomoże to będzie niewesoło frown.gif

Napisano

A ja tak nie mam jak wy oink.gif Tzn kiedyś miałem po wymianie pompy juz niemam a sprzęt to tarcze daco i klocki fomar

Napisano

> Wilgoć i nalot rdzy na tarczy

> Też tak mam - spoko

To zależy, ile stoi... Jak parę godzin, to coś nieteges... Jak kilka dni - to wszystko normalne...

Napisano

> To zależy, ile stoi... Jak parę godzin, to coś nieteges... Jak kilka dni - to wszystko normalne...

To zależy gdzie kto mieszka i ... gdzie kto pracuje waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> A ja tak nie mam jak wy Tzn kiedyś miałem po wymianie pompy juz niemam a sprzęt to tarcze daco i

> klocki fomar

czyli twierdzisz że mamy uszkodzone pompy?? IMO jeśli pompa była by walnieta to cały czas taki efekt powinien być...

NO i efekt mikoda...jak tutaj widać wiele osób ma mikody i ten "problem", być może materiał tarczy jakoś szybko łapie nalot....

Napisano

Ja nic nie twierdze, tylko napisałem że po tym zabiegu nie zanotowałem gorszego hamowania po pierwszym depnieciu.

Acha wtedy z pompa wymieniane byly jeszcze elastyczne przewody,to tak do dodania zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja nic nie twierdze, tylko napisałem że po tym zabiegu nie zanotowałem gorszego hamowania po

> pierwszym depnieciu.

> Acha wtedy z pompa wymieniane byly jeszcze elastyczne przewody,to tak do dodania

przewody mam wymienione 2 lata temu, tak że to nie to.

Napisano

Ja mam czasem zupełnie odwrotnie, delikatny dep po hamulcach z rana i prawie blokuje koła, kolejne hamowania jest już ok. Czasem też zdarza się tak w trasie po jeździe po nierównościach bez używania hamulca.

Czego w tym przypadku może być przyczyna?

Dodam, że w tych momentach czuję mocniejsze hamowanie przednich kół, oraz pedał jest strasznie twardy.

Napisano

> się uspokoiłem bo już chciałem po serwo lecieć do sklepu......

...a ja tak niemam... (brembo+ferrodo)

pzdr mrk

Napisano

> ...a ja tak niemam... (brembo+ferrodo)

> pzdr mrk

Ja też mam Brembo Max+Ferodo i u mnie po nocy hamowanie jest nawet lepsze, niż po dłuższej jeździe. Zauważyłem też taką przypadłość, że hamowanie z małych prędkości rzędu 60-100 km/h jest na poziomie standardowych hamulców, natomiast przy prędkościach autostradowych 130 w górę dużo lepiej.

Napisano
  • Autor

czyli co ?? Tarcze wykonane są z materiału który szybko łapie nalot ?? Bo chyba pompa czy serwo tak się nie objawiają ??

Napisano

> czyli co ?? Tarcze wykonane są z materiału który szybko łapie nalot ?? Bo chyba pompa czy serwo tak

> się nie objawiają ??

Cholera wie? U mnie nawet po myjni, jak na tarczach ruda się pojawi, to hamuje dobrze.

Napisano
  • Autor

wczoraj umyłem auto karcherem, i dzisiaj pierwsze hamowanie jak by nie bylo wspomagania....powoli skłania mnie to do przygladnięcia się jednak serwu, bo na zgaszonym silniku jak popompowałem to pedał stwardniał poprawnie a odpalając auto i trzymając wciśnięty pedał, to opadł minmalnie, a wydajemi się że powinien więcej, zresztą po krótkiej jeździe jak już hample działają tak jak powinny to wydaje mi się że opada więcej.....

Się chyba zmogę i kupie serwo i wymienie, bo pompa chyba ok....

No chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.