Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0TDI 170 KM

Featured Replies

Napisano

Czy macie jakieś doświadczenia z eksploatacji tego silnika?Chodzi mi głównie o awaryjność.Przymierzam się do Leona z tą jednostką.Z góry dzięki za sugestie...

Napisano

> Czy macie jakieś doświadczenia z eksploatacji tego silnika?Chodzi mi głównie o

> awaryjność.Przymierzam się do Leona z tą jednostką.Z góry dzięki za sugestie...

To jest mało znany silnik, ale myślę, że koledzy coś konstruktywnego napiszą na jego temat ok.gif

Ja postaram się zapytać mojego szefa Leona, bo on też jeździ Seatem, więc jak coś ciekawego się dowiem, to na pewno napiszę.

Napisano

Pada głowica....

Napisano

> ale 170? chyba w 140?

Jak przy 140 pada głowica, to chyba przy 170 tym bardziej, prawda?

No chyba, że się mylę...

Napisano

> Jak przy 140 pada głowica, to chyba przy 170 tym bardziej, prawda?

> No chyba, że się mylę...

w 140tkach padaly na poczatku produkcji, przynajmniej od 3-4 latach problem rozwiazany

Napisano
  • Autor

> Pada głowica....

ale to podobno tylko do 2006r.

Napisano

> Czy macie jakieś doświadczenia z eksploatacji tego silnika?Chodzi mi głównie o

> awaryjność.Przymierzam się do Leona z tą jednostką.Z góry dzięki za sugestie...

znam chłopaka jeżdżącego od 2 lat A6 z tym silnikiem i nic mu się nie dzieje. Aktualnie ma coś około 200kkm.

Napisano

Mam superbe z tym silniczkiem z DSG i jak narazie, odpukać 50tyś zrobiłem i nic się niedzieje.

Dynamika super, silnik ekonomiczny

polecam

Napisano

To nie jest czasami to samo co 2.0 140 kucy tylko po zmienionym programie? Mojemu teściowi w pasku z 2007 roku proponowano właśnie chip na 170 koników.

Napisano

> To nie jest czasami to samo co 2.0 140 kucy tylko po zmienionym programie? Mojemu teściowi w pasku

> z 2007 roku proponowano właśnie chip na 170 koników.

chyba nie, bo nasza firmowa octavia 2 rs z tym silnikiem i chipem miala 220 koni

Napisano

> ale to podobno tylko do 2006r.

Aaaaa kolega chce kupić nowe auto..... hmm.gif jesli tak to problem jest z turbiną ..... pada hehe.gif

Napisano

Jeden z moich klientów serwisuje u mnie Passata 2,0 TDI 170 KM z DSG. Rocznik 2007, jakieś 3 tygodnie temu robiłem mu przegląd na 100 kkm. Silnik już zaczyna rzygać olejem i pojawiły się niepokojące stuki dobiegające z okolic miski olejowej.

Napisano

> Aaaaa kolega chce kupić nowe auto..... jesli tak to problem jest z turbiną ..... pada

Pada w związku z wadą fabryczną czy po prostu przez niewłaściwe użytkowanie? Teść ma 140 konnego, z 2007 roku, ponad 120 tyś i nic kompletnie się nie dzieje...

Napisano

> chyba nie, bo nasza firmowa octavia 2 rs z tym silnikiem i chipem miala 220 koni

powodzenia rotfl.gif bez wywalenia DPFa realny maks to okolice 200KM ale grunt to dobry generator wykresów albo dar przekonywania zlosnik.gif

Napisano

> To nie jest czasami to samo co 2.0 140 kucy tylko po zmienionym programie?

nie

Napisano

> powodzenia bez wywalenia DPFa realny maks to okolice 200KM ale grunt to dobry generator wykresów

> albo dar przekonywania

nie mam zamiaru klocic sie z toba, ale czy ja pisalem cos o dpfie?

pracuje w duzej ,niemieckiej firmie, auta uzytkowal niemiec podczas swojego pobytu w lodzi, tuning byl wykonany w profesjonalnej niemieckiej firmie<byc moze masz jakis zle doswiadczenia z polskimi magikami>

i octavia miala shamowane 220 koni, w tej chwili posiada seryjna moc, gdyz nie kazdy potrafi ogarnac taka moc, a w szczegolnosci nasz obecny wloski dyrektor ,ktory nie potrafi ogarnac dwudniowej jazdy bez powietrza w przednim kole!

Napisano

> nie mam zamiaru klocic sie z toba, ale czy ja pisalem cos o dpfie?

> pracuje w duzej ,niemieckiej firmie, auta uzytkowal niemiec podczas swojego pobytu w lodzi, tuning

> byl wykonany w profesjonalnej niemieckiej firmie

> i octavia miala shamowane 220 koni, w tej chwili posiada seryjna moc, gdyz nie kazdy potrafi

> ogarnac taka moc, a w szczegolnosci nasz obecny wloski dyrektor ,ktory nie potrafi ogarnac

> dwudniowej jazdy bez powietrza w przednim kole!

po kolei:

- nie ma RSów bez DPF

- RSy z DPF dają się zrobić na 200-205KM

czego nie zrozumiałeś?

poza tym że dostaliście bzdurny wykres smirk.gif

tak tak, wiem znana niemiecka firma hahaha.gif

no offence, poprostu pewnych rzeczy się nie da zrobic i już, ale nikt Ci nie broni w nie wierzyć 20.GIF

Napisano

> po kolei:

> - nie ma RSów bez DPF

> - RSy z DPF dają się zrobić na 200-205KM

> czego nie zrozumiałeś?

> poza tym że dostaliście bzdurny wykres

> tak tak, wiem znana niemiecka firma

> no offence, poprostu pewnych rzeczy się nie da zrobic i już, ale nikt Ci nie broni w nie wierzyć

oki...jak pisalem klocic sie nie zamierzam, dzieki za wytlumaczenie, bede mial dzis powod do zartow z kierownika tez niemca:)

jak to niemiec niemca wy.....

Napisano

Problemy z kołem zębatym wału korbowego, gdzie szybciutko ścinały się zęby. Trzeba było wymieniać cały wał korbowy, bo koło zębate nie występuje jako część zamienna. W opinii znajomego mechanika (nie p.Kazia od polonezów) grupa vag powinna się wstydzić za ten motor.

Napisano

> Pada w związku z

Podobno nie ma reguły ( od 10 tyś do 160 tyś ) ale jak jest na prawde to nie wiem....

Napisano
  • Autor

> Aaaaa kolega chce kupić nowe auto..... jesli tak to problem jest z turbiną ..... pada

ale to dotyczy tego konkretnego silnika??? bo to że w innych TDI są problemy z turbo to słyszałem.

Napisano

Z kolega kupilismy A4-ke z tym silnikiem (70kkm, 2006), po ok 7kkm od kupna posypal sie naped pompy oleju tongue.gif, cale szczescie, ze silnikowi nic sie nei stalo. Trzeba uwazac na to w tych silnikach i pierwsze co w warsztacie sprawdzic pompe jak i jej naped.

poza tym ze klekocze to calkiem fajnie tym silniczkiem sie jezdzi wink.gif

Napisano

> Z kolega kupilismy A4-ke z tym silnikiem (70kkm, 2006), po ok 7kkm od kupna posypal sie naped pompy

> oleju , cale szczescie, ze silnikowi nic sie nei stalo. Trzeba uwazac na to w tych silnikach

> i pierwsze co w warsztacie sprawdzic pompe jak i jej naped.

> poza tym ze klekocze to calkiem fajnie tym silniczkiem sie jezdzi

słyszałem o tym problemie, to ponoć jakiś czpień/wałeczek za 15 przy napędzie pompy oleju, jeśli on sie wytrze to brak smarowania i silnik zatarty. Kolega wymieniał u siebie profilaktycznie, robota ok 800 zeta.

Wiadomo, wszystkim zdarzają sie wpadki i babole ale mit solidnego bezawaryjnego auta VW to chyba bazuje jeszcze na Golfach II

Napisano

> słyszałem o tym problemie, to ponoć jakiś czpień/wałeczek za 15 przy napędzie pompy oleju, jeśli on

> sie wytrze to brak smarowania i silnik zatarty. Kolega wymieniał u siebie profilaktycznie,

> robota ok 800 zeta.

> Wiadomo, wszystkim zdarzają sie wpadki i babole ale mit solidnego bezawaryjnego auta VW to chyba

> bazuje jeszcze na Golfach II

kiedys juz nt rozmawialismy AFAIR wink.gif

u kumpla akurat jakis inny walek sie posypal - od dolu silnika i wpadl do miski yikes.gif, cale szczescie akurat stal na skrzyzowaniu i silnik pracowal na wolnych obrotach, zgasil go i nic sie nie stalo . Uprzedzalem go, ze na forum Audi sa opisane przypadki, wlasnie wyrabiania walka napedu pompy u niego akurat inny poszedl, przy okazji tez mu wymienili ten od pompy. Tak czy inaczej dla mnie porazka, zeby przy takim przebiegu dizaly sie takie cuda tongue.gif

Napisano

>W opinii znajomego mechanika (nie p.Kazia od polonezów) grupa vag powinna się wstydzić za ten motor.

Za który silnik? - bo są dwa 2,0 TDI 170KM i różnią się trochę.

Napisano

Znasz oznaczenie silnika ?

Ja mam BMN (170 kucy TDI) w Seacie i BKD (140 kucy) w Outlanderze.

Powiem tylko, ze to dwa inne swiaty na + BMNa.

Co do BMNa:

Autem przejechalem 8 tys od zakupu (kupiony z przebiegiem 25 tys). - brak problemow.

Jezeli latasz na dobrym plaiwie to nie ma "mitycznych" problemow z DPFem (moja zona potrafi przez 2 tygodnie jezdzic na odcinkach 5-7 km 2X dziennie w korkach i nigdy nie mialem kontrolki DPF).

Jak Masters (ktory ma BMNa) mowi - jak zalejesz dobry olej i paliwo oraz bedziesz robil wszystkie przeglady na czas to bezproblemowy motor.

- Glowice pekaly w BKD i to u tych userow ktorzy nie przestrzegali zasad jazdy TURBO dieslem. Szlag je trafial od naprezen jak ktos dawal ognia na zimnym silniku. Masz obszerny artykul o tym na formum Mastersa napisany przez Bogumila.

- BMN da sie zrobic na 200- 205 kucy MAX (jak pisal MisiekWAW). Powyzej, wystepuja duze problemy z DPFem.

- Kultura pracy BMN(piezo) w porownaniu z BKD to niebo a ziemia.

- BMN nie bierze oleju (BKD lyka 0,5 l na 1 tys km).

Jak chcesz wiecej info to daj znac.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.