Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

z forum onetu diesel/benzyna

Featured Replies

Napisano

> widziałeś jakieś chmury dymu za Seatmi w WTCC albo Audi podczas 24H wyścigów ?

Napisano

> benzyna w mieście spala 14/100 diesel 9,2/100 - mnożąc to

> przez ceny paliwa i przez przebieg roczny 25tys km (tyle mniej więcej może mi wyjść) wychodzą

> takie dane: koszt benzyny 15750zł koszt diesla 9400. Mamy różnicę na paliwie 6350 zł.

I w Twoim przypadku wybór jest jednoznaczny.

U mnie przebieg roczny 13kkm, różnica max 2l, różnica roczna niecałe 1500zł, dopłata do diesla było ok 8000, więc wybrałem benzynę zlosnik.gif

Napisano

> Wg mnie tak naprawdę zawsze liczy się kasa Ostatnio wstępnie rozważałem taki temat diesel vs.

> benzyna.

> Pacjent: Opel Insignia

> Wybór: 2.0T benz (220KM) Automat

> vs.

> 2.0CDTI (160KM) Automat

Coz rozumiem dylemat... sam podchodzę zabawowo do tematyki aut... mialem podobny jak kupowalem moja Megane (180 KM w benzynie vs 160 KM w dieslu)... tyle ze u mnie byla 10000 PLN roznicy na cenie auta (na niekorzysc diesla)... w takim wypadku wybor byl prosty - auto jest w leasingu na 3 lata - nie zdąży się zwrócić diesel na paliwie... ze o cierpieniu słuchając traktora nie wspomnę...

W takim wypadku Ty powiniennes porownywac raczej 180 KM w 1.6 benz niz 2.0l benz...

wtedy nagle diesel jest drozszy w zakupie, a i roznica w spalaniu się zmniejsza...

Jak porownujesz 220 KM w benzynie do 160 na gnojówce - to są 2 rozne auta...

Napisano

> W takim wypadku Ty powiniennes porownywac raczej 180 KM w 1.6 benz niz 2.0l benz...

> wtedy nagle diesel jest drozszy w zakupie, a i roznica w spalaniu się zmniejsza...

> Jak porownujesz 220 KM w benzynie do 160 na gnojówce - to są 2 rozne auta...

Wiadomo, że są to różne auta smile.gif Ale wersja 1.6T 180 nie ma automatu. A to warunek niezbędny cool.gif

Napisano

> VAG stosuje 6-biegowe DSG w dieslach i 7-biegowe w benzynach. Jeśli prędkość maksymalna jest

> podobna to zakresy prędkości w benzynie MUSZĄ być niższe.

To jezscze zalezy na ktorych biegach. Bo tam gdzie ja dokrecam 4 bieg do konca wiekszosc diesli MUSI juz miec zapiety 5 albo i 6.

> O ile się nie mylę przepisy Le Mans powstały na dłuuuuuugo zanim ktokolwiek wymyślił żeby wystawić

> tam diesla.

I wlasnie dlatego polecam lekture regulaminu ok.gif

Napisano

> Wg mnie tak naprawdę zawsze liczy się kasa Ostatnio wstępnie rozważałem taki temat diesel vs.

> benzyna.

> Pacjent: Opel Insignia

> Wybór: 2.0T benz (220KM) Automat

> vs.

> 2.0CDTI (160KM) Automat

> Cena i wyposażenie aut: można przyjąć że identyczne.

> Jedno zastrzeżenie - benzyną jeszcze nie jeździłem - na dniach pojeżdzę. Zakładam, że jest dużo

> szybsza i cichsza niż diesel (ale i on to nie jest klekot TDI na pompowtryskiwaczach )

> Wnioski:

> Nie lubię diesli, ale po jeździe stwierdziłem, że diesel i automat to fajne połączenie. Diesel i

> manual to denerwujące połączenie bo w mieście ciągle trzeba wachlować biegami - zakres obrotów

> w których coś się dzieje jest jednak mały. Natomiast w przypadku automatu ten temat odpada i

> jest fajnie

> Koszty:

> Przyjąłem do liczenia katalogowe spalanie w mieście zakładając, że ok. 80% jazdy to u nie miasto i

> zakładająć, że jadąc w trasie i tak auto spali mi więcej niż to co producent opowiada bo

> jeżdzę ciut dynamicznie. Anyway: benzyna w mieście spala 14/100 diesel 9,2/100 - mnożąc to

> przez ceny paliwa i przez przebieg roczny 25tys km (tyle mniej więcej może mi wyjść) wychodzą

> takie dane: koszt benzyny 15750zł koszt diesla 9400. Mamy różnicę na paliwie 6350 zł.

> Zakładam że koszty przeglądów i ubezpieczenia są takie same i że nic tam nie powinno się specjalnie

> psuć - w końcu to nowe auto, a zresztą i tak jest na gwarancji.

> Różnica na paliwie oznacza, że pomykając sobie benzynką kosztuje nas to dodatkowo 530zł/mies

> drożej, niż pomykając Identycznym autem z dieslem. Czy to dużo ? To pytanie już dla każdego

> otwarte.

> Ja będę znał odpowiedź po jeździe benzyną. Jeżeli będzie naprawdę "szła jak przeciąg " to być może

> warto. Natomiast jeżeli nie będą to wrażenia Diametralnie lepsze (a oba auta mają ten sam 6

> biegowy automat i taki sam moment obrotowy - 350Nm) to moim zdaniem jednak nie warto w tym

> wypadku benzyny.

> Ps. Nie bez znaczenia może być też fakt pewnie mniejszej utraty wartości diesla i znacznie

> łatwiejszej odsprzedaży za parę lat - no ale na razie możemy to powiedzmy pominąć.

> Ps. Ps. A zawsze tak nie znosiłem diesli

A policzyles koszta serwisu? To wlasnie jest dla mnie dziwne w PL-kazdy obserwuje tylko i wylacznie ile musi zatankowac.

Dodatkowo na to naklada sie fakt, ze w PL nie placisz podatku uzaleznionego od tego co masz pod maska.

Np, moj Civic majac pod maska diesla kosztowalby by mnie okolo 220euro rocznie wiecej. I mowa tu o samym podatku. A gdzie koszta serwisu?

Swego czasu ktorys niemiecki miesiecznik motoryzacyjny robil porownanie oplacalnosci zakupu nowych aut w roznych wersjach silnikowych. Np, bodajze C-Max oplaca sie w dieslu dopiero od 18tys km rocznie. Ponizej tego przebiegu dokladamy do interesu ponizej nizszego spalania.

Napisano

> Ja będę znał odpowiedź po jeździe benzyną. Jeżeli będzie naprawdę "szła jak przeciąg " to być może

> warto. Natomiast jeżeli nie będą to wrażenia Diametralnie lepsze (a oba auta mają ten sam 6

> biegowy automat i taki sam moment obrotowy - 350Nm)

na silniku... ziew.gif

Napisano

> A policzyles koszta serwisu? To wlasnie jest dla mnie dziwne w PL-kazdy obserwuje tylko i wylacznie

> ile musi zatankowac.

Quote:

> Zakładam że koszty przeglądów i ubezpieczenia są takie same i że nic tam nie powinno się specjalnie

Napisano

> maksymalne i podobne osiągi. Prędkości na poszczególnych biegach też muszą być podobne.

Civic 8gen:

po lewej benzyna, po drugiej diesel

1. 57kmh 40kmh

2. 97kmh 77kmh

3. 139kmh 126kmh

4. 172kmh 169kmh

5. 213kmh 202kmh

dane dla benzynowego 1.8 i 2.2 w dieslu. Moc maja ta sama, osiagi bardzo zblizone. Gdzie te identyczne predkosci makksymalne na poszczegolnych biegach? hmm.gif

No chyba, ze mowisz o 4 i 5 to owszem ok.gif

> Wyprowadź mnie więc z błędu. Jakie przepisy Le Mans zmieniły się w celu faworyzowania diesli?

A takie drobiazgi odnosnie doladowania silnika.

Napisano

Quote:

Jesli koszta przygladu sa identyczne t5o teoria ma sens.

Napisano
  • Autor

> 1. To nie jest merytoryczny argument. 2. Wg lekarzy słuch mam doskonały.

Ok, możesz użyć przyrządu pomiarowego.

Dla mnie diesel w niedużym aucie klasy premium (BMW) jest denerwująco głośny (za głośny) w zestawieniu z benzyniakiem we fiacie. Owszem w BMW serii 3 już nie jest to takie drażniące.

> W ręcznej skrzyni też. Teraz benzynowe i diesle mają po 5 lub 6 biegów, podobne prędkości

> maksymalne i podobne osiągi. Prędkości na poszczególnych biegach też muszą być podobne.

Mam wyjątkowo długą skrzynię w beemce. Owszem w zakresie maksymalnych prędkości na poszczególnych biegach jest prawie tak jak w benzyniakach, ale w zakresie dolnego zakresu jest lipa typowa dla diesla. Sprawdź od jakiej prędkości jedzie Twój diesel na najwyższym biegu. W przypadku szóstego biegu we fiacie bravo jest to 35 km/h

> Podczas normalnego użytkowania różnice są przecież nieodczuwalne.

Są - w dieslu trzeba częściej redukować by wykorzystać osiągi silnika lub w sytuacji częstego zmieniania prędkości podróżnej .

> Jakbyś nie kombinował 200km/h na godzinę dzielnoe przez 7 wyjdzie mniej niż 200/6.

Owszem w tym wypadku wyjdzie, bo to nie jest wynik takiego prostego dzielenia.

> W autach dla których diesel jest optymalnym wyborem tego problemu nie ma. Diesel się lepiej nadaje

> do aut jeżdżących w trasy. Problem nie istnieje np. w Audi A8 - czy ma pod maską 4,2 V8 czy

> 4,2 TDI jeździ w zakrętach tak samo.

Owszem tu się zgadzam. No prawie, ale nie będę się wdawał w jakieś pierdoły.

> Głupim pomysłem jest za to wsadzanie diesla do Pandy. Ale to nie jest wina silnika, że ktoś go

> wsadza do nieodpowiedniego auta.

Tu też, się zgadzam. Generalnie auta poniżej klasy średniej z dieslem to dla mnie nieporozumienie. Dochodzi nie tylko problem wygłuszenia, mocy, biegów, ale i wspominanego wyżej wyposażenia.

> To reguluje rynek. Skoro się przejmują to niech nie kupują. Skoro kupują to chyba się nie

> przejmują. Bo używają auta do jeżdżenia, nie do przerzucania się wykresami na forum.

Nie przejmują się, bo się nie znają. Na diesla jest moda i jest on bardzo często kupowany bezmyślnie do miasta na 10 tys km rocznego przebiegu.

> Wyprowadź mnie więc z błędu. Jakie przepisy Le Mans zmieniły się w celu faworyzowania diesli?

Sorry nie chce mi się.

Napisano

> Diesle zyskały bo są mocniejsze i wcale nierzadziej tankowały....

Taaaa, tylko gdy Audi zostalo jedynym powaznym producentem w tym wyscigu i zapragnelo "wygrac" swoim TDI to zasady nieco zmieniono, glownie wprowadzajac limiter obrotow samochodom benzynowym. Ot, taka mala pomoc grinser006.gif Takze akurat leMans nie mozna nijak traktowac jako wyrocznie. W innych seriach dlugodystansowych (chocby American LeMans), gdzie reugly sa nieco bardziej liberalne, diesle nie maja szans (a Audi probowalo...).

Napisano

> Ok, możesz użyć przyrządu pomiarowego.

> Dla mnie diesel w niedużym aucie klasy premium (BMW) jest denerwująco głośny (za głośny) w

> zestawieniu z benzyniakiem we fiacie. Owszem w BMW serii 3 już nie jest to takie drażniące.

U mnie w samochodzie słychać i czuć diesla tylko na biegu jałowym. Przy niskich prędkościach słychać silnik powyżej 3000rpm. Przy wyższych nie słychać, bo szumy powietrza i toczenia są głośniejsze. Generalnie, w czasie jazdy słychać szum, ale silnik jest gdzieś w tle.

> Mam wyjątkowo długą skrzynię w beemce. Owszem w zakresie maksymalnych prędkości na poszczególnych

> biegach jest prawie tak jak w benzyniakach, ale w zakresie dolnego zakresu jest lipa typowa

> dla diesla. Sprawdź od jakiej prędkości jedzie Twój diesel na najwyższym biegu. W przypadku

> szóstego biegu we fiacie bravo jest to 35 km/h

Fakt, na samym dole jest lipa. Mam 5-biegową skrzynię. Auto jedzie od 50km/h (obroty biegu jałowego) bez protestu, ale porządnie przyspiesza od ok. 70-75km/h (turbo wkracza do akcji). Obstawiam jednak, że przyspieszanie od tych 50km/h, choć nielinowie i z turbolagiem, i tak będzie lepsze niż w analogicznym (pod względem parametrów) niedoładowanym silniku benzynowym.

> Są - w dieslu trzeba częściej redukować by wykorzystać osiągi silnika lub w sytuacji częstego

> zmieniania prędkości podróżnej .

I tak i nie. Jeśli chcesz gwałtownie przyspieszać to tak (np. wyprzedzanie na krawędzi ryzyka). Natomiast jeśli jedziesz dynamicznie, ale płynnie to wręcz redukujesz rzadziej.

> Owszem w tym wypadku wyjdzie, bo to nie jest wynik takiego prostego dzielenia.

> Owszem tu się zgadzam. No prawie, ale nie będę się wdawał w jakieś pierdoły.

ok.gif

> Tu też, się zgadzam. Generalnie auta poniżej klasy średniej z dieslem to dla mnie nieporozumienie.

ok.gif

> Dochodzi nie tylko problem wygłuszenia, mocy, biegów, ale i wspominanego wyżej wyposażenia.

Bo diesel jest IMO do ciężkich aut, które jeżdżą w trasy. W takiej konfiguracji pozwala wygodnie, cicho i dynamicznie pokonywać długie dystanse i rzadziej tankować.

> Nie przejmują się, bo się nie znają. Na diesla jest moda i jest on bardzo często kupowany

> bezmyślnie do miasta na 10 tys km rocznego przebiegu.

Racja. A potem tacy klienci marudzą że diesel jest zły. Wśród ludzi robących duże przebiegi niewiele się znajdzie krytycznych głosów pod adresem diesla.

Jak już wspominałem - oba rodzaje silników mają swoje wady i zalety, które predystynują je do specyficznych zastosowań. Jeśli ktoś kupuje auto z głową - będzie zadowolony. Pozostali nie będą, ale sami są sobie winni. Dlatego nie ma sensu dyskutowanie na temat wyższości jednego nad drugim. Wszystko zależy od warunków eksploatacji.

> Sorry nie chce mi się.

niewiem.gif

Napisano

Quote:

Taaaa, tylko gdy Audi zostalo jedynym powaznym producentem w tym wyscigu i zapragnelo "wygrac" swoim TDI to zasady nieco zmieniono, glownie wprowadzajac limiter obrotow samochodom benzynowym

chyba dawno nie oglądałeś hehe.gifzlosnik.gif w zeszłorocznej tryumfował "peugot 908 HDI. Nie doszukuj się też teorii spiskowej w przepisach robionych specjalnie pod audi bo dopiero od 2006 "ropniankiem" śmigają w wyścigach hehe.gif

Napisano

> chyba dawno nie oglądałeś w zeszłorocznej tryumfował "peugot 908 HDI. Nie doszukuj się też teorii

> spiskowej w przepisach robionych specjalnie pod audi bo dopiero od 2006 "ropniankiem" śmigają

> w wyścigach

Wlasnie. I od wtedy sa te przepisy. Nie zmieniono ich...a ze tym razem wygral Peugeot to coz, wykorzystal zasady.

Gdyby dlugodystansowe ropniaki wyscigowe byly takie super to w AmLM rozdawaly kopy na prawo i lewo. Tymczasem jakos jest zupelnie odwrotnie...

I to nie sa zadne teorie spiskowe, wielokrotnie zmieniano przepisy roznych serii wyscigowych faworyzujac przy tym producenta X badz Y. Trzeba jedynie o tym pamietac, a nie wierzyc bezgranicznie w wyniki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.