Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dwumasa w tdi

Featured Replies

Napisano

jak sprawdzić czy jest wszystko z nia ok??

buczy,trzeszczy,szarpie??? wewnatrz czy na zewnatrz ?? podczas ruszania czy gaszenia???

jakim prostym sposobem na szybko sprawdzic kolo dwumasowe?

aa i kiedy znaczy ze jest do wymiany? i co moze entualnie jeszcze popsuc innego grinser006.gif

Napisano

> jak sprawdzić czy jest wszystko z nia ok??

> buczy,trzeszczy,szarpie??? wewnatrz czy na zewnatrz ?? podczas ruszania czy gaszenia???

> jakim prostym sposobem na szybko sprawdzic kolo dwumasowe?

> aa i kiedy znaczy ze jest do wymiany? i co moze entualnie jeszcze popsuc innego

u mnie padnięta dwumasa telepie przy odpuszczaniu sprzęgła przy ruszaniu, przy redukcji z wyższego biegu do 2 czuć tąpniecie, podobno może porwać poduchy pod silnikiem

Napisano

> u mnie padnięta dwumasa telepie przy odpuszczaniu sprzęgła przy ruszaniu

a na zimnym silniku też? jak jedziesz w korku czy cały czas?

Napisano

> buczy,trzeszczy,szarpie??? wewnatrz czy na zewnatrz ?? podczas ruszania czy gaszenia???

> aa i kiedy znaczy ze jest do wymiany? i co moze entualnie jeszcze popsuc innego

przy puszczaniu sprzegla czuc silne wibracje na pedale, mozesz tez poprosic kogos zeby przy zapalonym silniku wciskala i puszczala sprzeglo a tym z glową pod maską mozesz uslyszec czy halasuje... jesli slychac to juz bardzo niedobrze...

poza tym przy przyspieszaniu z niskich obrotow czuc wibracje nadwozia

Napisano

ja właśnie u siebie tydzień temu zmieniałem dwumase na sztywne koło,

zimny nie zimny strzelało pod machą i szarpało ok.gif

Napisano

> ja właśnie u siebie tydzień temu zmieniałem dwumase na sztywne koło,

a jakie wrazenia po przejsciu na sztywne kolo? Rozne opinie slyszalem ale skoro na swierzo jestes po zamianie to masz porownanie. No i koszty ewentualnie smile.gif

Napisano

> a jakie wrazenia po przejsciu na sztywne kolo? Rozne opinie slyszalem ale skoro na swierzo jestes

> po zamianie to masz porownanie. No i koszty ewentualnie

Właśnie właśnie, napisz coś wink.gif

Napisano

u mnie objaw był taki że przy mocnym przyśpieszaniu w zakresie obrotów 1700-2400 było czuć mocne bicie i drgania całego auta jakby się coś miało zaraz rozlecieć

wstawienie jednomasu i nowego sprzęgła z dociskiem załatwiło problem na zawsze zlosnik.gif

Napisano

> a jakie wrazenia po przejsciu na sztywne kolo? Rozne opinie slyszalem ale skoro na swierzo jestes

nie widze praktycznie żadnej róznicy w jeździe autem w porównaniu do dwumasu

jedyna różnica związana jest ze sprzęgłem a w zasadzie tym że nieco szybciej bierze z uwagi na inną grubość całego zestawu

koszt w przypadku poprzecznych 1,9 90-110KM to:

-używany jednomas - ok 100 zł

-przetoczenie jednomasu - ok 20 zł

-nowe śrubki do koła zamachowego - 40 zł ASO

-sprzęgło sachs z dociskiem z 2,0 16v - 370-400 zł

-robocizna - ok 200-300 zł

Napisano

wg mnie jest waytogo.gif pojeżdżę dłużej to się zobaczy bo pod butem jest chyba nieco więcej niż w serii a koszty to nówkę sprzęgło valeo wyrwałem za 950 zł, w sklepie ok 1250 więc tu zaoszczędziłem plus wymiana 200. Dwumasa wychodzi sporo drożej...

Napisano

> nie widze praktycznie żadnej róznicy w jeździe autem w porównaniu do dwumasu

Pewnie skrzynia biegów "widzi" różnicę. grinser006.gif

Napisano

> Pewnie skrzynia biegów "widzi" różnicę.

a dlaczego ma widzieć ?

seryjnie w TDI 90 konnych było właśnie sztywne koło zamachowe

jeśli cokolwiek by mogło widzieć różnice to wał korbowy .........

Napisano

> a dlaczego ma widzieć ?

> seryjnie w TDI 90 konnych było właśnie sztywne koło zamachowe

> jeśli cokolwiek by mogło widzieć różnice to wał korbowy .........

Zastanawiałem się ostatnio, mam silnik ATD, często go spotykałem kiedyś w Skodach (w VW rzadziej), jest to 101KM ok 240Nm.

Sprawdziłem, ETKA pokzauje oryginalne koło zamachowe za grubo ponad 2500 więc stawiam, że jest to dwumas.

Znajomy twierdzi że w skodach te silniki nie miały koła dwumasowego - nie chce mi się wierzyć w takie rozbieżności, ale słyszałem o wielu zamianach na koło sztywne.

Narazie twu twu nie mam z tym problemu - będe się martwił gdy zacznie się coś dziać - mam nadzieję, że nie za moje kadencji smile.gif

Napisano

> Zastanawiałem się ostatnio, mam silnik ATD, często go spotykałem kiedyś w Skodach (w VW rzadziej),

> jest to 101KM ok 240Nm.

> Sprawdziłem, ETKA pokzauje oryginalne koło zamachowe za grubo ponad 2500 więc stawiam, że jest to

> dwumas.

> Znajomy twierdzi że w skodach te silniki nie miały koła dwumasowego - nie chce mi się wierzyć w

> takie rozbieżności, ale słyszałem o wielu zamianach na koło sztywne.

> Narazie twu twu nie mam z tym problemu - będe się martwił gdy zacznie się coś dziać - mam nadzieję,

> że nie za moje kadencji

jeśli auto seryjne i nie butujesz od niskich obrotów to dwumasa nie zajedziesz

z tego co wiem 100HP PD miały dwumas

jednomas miały tylko początkowe 90tki np 1Z

valeo robi zamienniki dwumasu na jednomas razem ze sprzęgłem za bodajże 1400 zł

Napisano

> jeśli auto seryjne i nie butujesz od niskich obrotów to dwumasa nie zajedziesz

W tdci fjorda - i owszem. grinser006.gif

Napisano

Jakby coś się działo, to TEN allegrowicz (hurtownia z Wrocka) ma w dobrych cenach - zamawiałem do fjorda. ok.gif

Napisano

> Znajomy twierdzi że w skodach te silniki nie miały koła dwumasowego - nie chce mi się wierzyć w

i ma racje, roomster i fabia I i II ma sztywne kolo - sprawdzone organo-leptycznie

EDYTA

w ATD oczywiscie

Napisano

> i ma racje, roomster i fabia I i II ma sztywne kolo - sprawdzone organo-leptycznie

> EDYTA

> w ATD oczywiscie

Czyli jeśli mi się przydaży to mogę liczyć na tańszą naprawę bazując na częściach skody? Byłby to niesamowity plus tego silnika chociaż... martwić sie na zapas wszystkim to też przesada smile.gif

Nie mniej jednak trochę mnie zaskoczyło bo wydawało mi się że pomiędzy markami tego samego koncernu nie ma aż tak istotnych różnic.

Odbiegając od tematu, kiedyś sprawdzałem dla kumpla pompe wspomagania - do polo była kilka stwóek droższa niż identyczna w ASO Skoda zdaje się że do Fabi - ten sam numer części smile.gif taka polityka handlowa wink.gif

Napisano

> w ATD oczywiscie

czyli do golfowego AXR, jakby co, jednomas podejdzie bez wiekszych problemów?

Napisano

> czyli do golfowego AXR, jakby co, jednomas podejdzie bez wiekszych problemów?

mysle, ze na pewno podpasujesz jakies kolo jednomasowe

Napisano

> Odbiegając od tematu, kiedyś sprawdzałem dla kumpla pompe wspomagania - do polo była kilka stwóek

> droższa niż identyczna w ASO Skoda zdaje się że do Fabi - ten sam numer części taka polityka

> handlowa

nie w tym jednym przypadku mozesz znalesc czesci o znacznie lepszej cenie, oczywiscie te ktore wpoldziela obie marki

Napisano

> Żeby nie mnożyć tematów czym może grozić jazda z padniętym dwumasem?

w skrajnych przypadkach to tak:

28082009163.jpg

sprezyna wypadla i zblokowala zamach no i prawie rozcielo kaste skrzyni

Napisano

> Zastanawiałem się ostatnio, mam silnik ATD, często go spotykałem kiedyś w Skodach (w VW rzadziej),

> jest to 101KM ok 240Nm.

> Sprawdziłem, ETKA pokzauje oryginalne koło zamachowe za grubo ponad 2500 więc stawiam, że jest to

> dwumas.

> Narazie twu twu nie mam z tym problemu - będe się martwił gdy zacznie się coś dziać - mam nadzieję,

> że nie za moje kadencji

spokojnie mozesz miec dwumas, ale zeby go zajezdzic.. powiem tak: ja zajechalam w koncu tej zimy, ale zebys robil to co ja, to nie wierze. predzej docisk, tarcza, ale cytujac pana w ASO: "dwumasa sie nie wymienia.. przynajmniej ja nie pamietam.." hehe.gif

Napisano

> Żeby nie mnożyć tematów czym może grozić jazda z padniętym dwumasem?

Ogólnie nie jest to zdrowe dla skrzyni biegów.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> nie widze praktycznie żadnej róznicy w jeździe autem w porównaniu do dwumasu

> jedyna różnica związana jest ze sprzęgłem a w zasadzie tym że nieco szybciej bierze z uwagi na inną

> grubość całego zestawu

> koszt w przypadku poprzecznych 1,9 90-110KM to:

> -używany jednomas - ok 100 zł

> -przetoczenie jednomasu - ok 20 zł

> -nowe śrubki do koła zamachowego - 40 zł ASO

> -sprzęgło sachs z dociskiem z 2,0 16v - 370-400 zł

> -robocizna - ok 200-300 zł

wiesz moze czy do passka ten zestaw bedzie pasowac ?? jednomasa rozumiem ze jest z tych starszych 1.9 ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.