Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sąd grodzki, moje szanse.

Featured Replies

Napisano

> A skąd ja mam to wiedziec?

myślałem że filmik w kontkście łamania przepisów zlosnik.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> Generalnie zero powodow do wystawienia mandatu. Ale oczywiscie jak to nasza kochana policja i

> wzorowi Panowie Policjancie wymysla na poczekaniu z piec przewinien i sie nie wywinie. Sad nie

> uwierzy jemu tyko polcji.

> Dtago twierdze ze w tym chorym kraju policja robi co im sie podoba.

Czasami dobrze, jak Policja temperuje małolatów w swoich podrasowanych rupieciach urządzających sobie rajdy po osiedlowych uliczkach.....to jest po prostu prewencja zlosnik.gif...i chwała im za to ok.gif

Napisano

> a jakie były koszty stworzenia takiego wynalazku?

- silnik 2.0 DOHC + skrzynia 5 z fiata (koszt z montażem 2200zł)

- zawieszenie Bilstein B46 Rallye + twarde spręzyny, stabilizator tylni Argenta (ok 2800zł z montażem i spręzynami)

- kolektor 4-1 + wydech przelotowy z węgier (2000zł z polerowanym kolektorem)

- lakier z palety Porsche 911 z lat 60/70 (blacha łącznie ok 8000zł)

- fotele Alfa GTV (600zł)

- felgi ATS Classic 13"x7" (2000zł z renowacją felg i oponami)

- lusterka bullet-style (200zł) zlosnik.gif

generalnie ok 20kzł bez zakupu auta które już teraz samo w sobie jest droższe (ja dałem za nie 1200zł, a teraz raczej nie kupisz znośnego za mniej niż 3000zł)

469001413684410593konradn00000000.jpg

Napisano

> myślałem że filmik w kontkście łamania przepisów

Nie, wyświetla się w okienkach przy filmie wrzuconym przez Matadora. I tak skojarzyłem, że moze Twoja. ok.gif

Napisano

> - silnik 2.0 DOHC + skrzynia 5 z fiata (koszt z montażem 2200zł)

> - zawieszenie Bilstein B46 Rallye + twarde spręzyny, stabilizator tylni Argenta (ok 2800zł z

> montażem i spręzynami)

> - kolektor 4-1 + wydech przelotowy z węgier (2000zł z polerowanym kolektorem)

> - lakier z palety Porsche 911 z lat 60/70 (blacha łącznie ok 8000zł)

> - fotele Alfa GTV (600zł)

> - felgi ATS Classic 13"x7" (2000zł z renowacją felg i oponami)

> - lusterka bullet-style (200zł)

> generalnie ok 20kzł bez zakupu auta które już teraz samo w sobie jest droższe (ja dałem za nie

> 1200zł, a teraz raczej nie kupisz znośnego za mniej niż 3000zł)

podoba mi się, aczkolwiek w tym roku przemalowałbym na

"pszczółkę" zlosnik.gif

renault_r30_prezentacja_14.jpg

Napisano

> Tak?

> W takim razie albo się mylisz, albo ja nie jestem kierowcą, bo dla mnie to nie jest oczywista

> decyzja.

Widocznie jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę (założyłem, że posiadasz opanowaną umiejętność zmiany pasa). Patrząc z racjonalnego punktu widzenia zazwyczaj większość woli dojechać szybciej do domu zgodnie z przepisami (o ile warunki na to pozwalają) niż wlec się za radiowozem.

Napisano

> Oczywiscie. Tu mnie rozwaliles na calej lini. Nawt nie bede komentowal bo twoja znajomosc prawa

> poraza

uważaj jak takie cos porazi ci ekieyds w sądzie. w polsce obowiązuje swobodna, a nie legalna ocena dowódów, co jasno oznacza, że kązdy dowód ma taka sama wartość. kwestia dania wiary takiemu dowodowi przez sąd jest innym zagadnieniem.

> Uwarzasz ze jak ktos ma 5 mandatow to jest gorszym kierowca od tego co niema ich wcale. Sprubuj

> robic 100 tysiecy km rocznie autem osobowym zobaczymy ile mandatow nazbierasz.

tak. uważam. sam tyle przejeździłem moze z jednym, bądź dwom mandatami. można? można...

Napisano

> ....zgodnie z przepisami (o ile warunki na to pozwalają)...

>

...hmmm to chyba na pierwszej stronie kodeksu jest hmm.gif ..."niniejsze przepisy mają zastosowanie o ile warunki na to pozwalają" hehe.gif ...strach na drogę wyjechać normalnie, no ale zostaje jeszcze liczyć na "racjonalny punkt widzenia" rotfl.gif .

Napisano

> tak błahego powodu się nie wyprowadzę, nie zmienię pracy.

> jest jak jest: przestępca ma większe prawa, niż pokrzywdzony (patrz: przekroczenie granic obrony

> koniecznej), ktoś, kto celowo i z rozmysłem chce i popełnia przestępstwo - jest dalej

> chroniony przez prawo...

no włąśnie pisząc o reakcji nie mówiłem, ze każdy ma być bohaterem i jechac za skuterzystą. nie warto sie narazac. ja własnie móiłem o reakcji w postaci powiiadomienia odpowiednich służb.

nie korci cię, by minąć to wszystko boczkiem, boczkiem, delikatnie i z

> wyczuciem? toż to powszechna praktyka, że zacytuję inny post z Kącika motocyklowego:

to ze coś jest powszechna praktyką nie znaczy, ze kazdy ma tak robić. w Olsce powszechną praktyką jest niepłacenie za wywóz smieci i wywalani ich do lasu. Czy ja też mam tak robić? nie korci mnie omijanie korków bokiem, za dużo napatrzyłem sie na zachodzie na kulturę jazdy tamtjszych społeczeństw. tam takie coś nie wchodzi w gre, a cwaniaczenie jest powszechnie potępiane. jak np. w brukseli stoję w korku i widze, ze któś go omija bokiem to na 100%%%%% jest to Polaczek. tak piszę nie Polak, ale Placzek, bo tylko tak moge tego człoweika, który przynosi wstyd swojemu krajowi - określić.

> czekać na patrol. OK, poczekam, póki facet jest przy aucie - mają go na widelcu. finał był

> taki, że patro pojawił się po 3h (słownie stoosiemdziesiądminut), bo..............musieli

> ochraniać mecz. facet dawno się był zwinął, no to pytają się, czy zostanę świadkiem w sądzie,

> bo teraz to im kolo odpowie, że plama pod autem tam była, jak przyjechał... faceta znam z

> widzenia, wiem, gdzie mieszka i pewnie vice versa - jak myślicie - co zrobiłem?

> takie akcje skutecznie zniechęcają do jakiegokolwiek działania - niestety.

szkoda. trzeba było złozyć na nich oficjalną skargę.

Napisano

> Czasami dobrze, jak Policja temperuje małolatów w swoich podrasowanych rupieciach urządzających

> sobie rajdy po osiedlowych uliczkach.....to jest po prostu prewencja ...i chwała im za to

u nas panuje mit "donosiciela" z dawneo prl-u, który wiele krwi napsuł sąsiadom i był (słusznie) wyklęty... niestety mity mają to do siebie, ze jeszcze długo po zmianie nawyków, stereotypow itp żyją własnych mitycznym życiem. Tymczasem na zachodzie, któs kto wzywa policję, bo na uliczce osiedlowej jakaś gorąca głowa przesadza z prekością w życiu nie zostanie naiętnowany...!!! taka osoba jest szanowana, bo reaguje na to co się w jej okolicy dzieje. Zapewniem tych wszystkich, któzy myśłą, ze im wszystko wolno i nikt im nic nie może zrobić, ze gdyby dzikoali na zachodnim psiedlu mieszkaniowym to nie dojechaliby do jego końca,a już mieliby policial.gif na głowie... zreszta symptomatyczne jest to, że na zachodzie Polacy znacznie rzadziej łamią przepisy ruchu drogowego. Ta, potrafią sie zachować, czują respekt przez policją i nie dyskutują, zeby cos ugrać. jak wjada do kraju to wyzwala sie w nich demon świetnego kierowcy...

Napisano

> uważaj jak takie cos porazi ci ekieyds w sądzie. w polsce obowiązuje swobodna, a nie legalna ocena

> dowódów, co jasno oznacza, że kązdy dowód ma taka sama wartość. kwestia dania wiary takiemu

> dowodowi przez sąd jest innym zagadnieniem.

Czy uwazasz ze policjant jadac radiowozem jest w stanie ocenic predkosc pojazdu ktory go wyprzedzal. Nawet jak by mial doktorat z fizyki to nie da rady. Dla mnie to zaden dowod.

> tak. uważam. sam tyle przejeździłem moze z jednym, bądź dwom mandatami. można? można...

Ale przez cale zycie czy w ciagu roku?

Napisano

> ...hmmm to chyba na pierwszej stronie kodeksu jest ..."niniejsze przepisy mają zastosowanie o ile

> warunki na to pozwalają" ...strach na drogę wyjechać normalnie, no ale zostaje jeszcze

> liczyć na "racjonalny punkt widzenia" .

Może wyjaśnię bo widzę, że dla Ciebie (może dla innych osób również) moja wypowiedź jest zbyt skomplikowana w odbiorze ( wiem z mojej winy). Pisząc "o ile warunki na to pozwalają" miałem na myśli podkreślenie istnienia bądź nie opcji szybszego dotarcia do celu zgodnie z przepisami (nie zawsze jest taka opcja). Może gdybym napisał "o ile istnieje taka możliwość" moja wypowiedź zostałaby właściwie odebrana przez Ciebie.

Napisano

> Czy uwazasz ze policjant jadac radiowozem jest w stanie ocenic predkosc pojazdu ktory go

> wyprzedzal. Nawet jak by mial doktorat z fizyki to nie da rady. Dla mnie to zaden dowod.

> Ale przez cale zycie czy w ciagu roku?

nie. przez całe 15 lat jeżdzenie przejechałem więcej. natomiast to, że ktoś robi 100 tysi km rocznie nie zwalnia go z przestrzegania prawa. nie znam sprawy o wypadek komunikacyjny, gdzie sąd wziąłby pod uwage jako okoliczność łagodzącą fakt, ze kierowca jeździ np. 100000 km rocznie. powiem wiecej: dla sądu jest to okolicznośc obostrzająca wymiar kary, bowiem taki kierowca musi być kierowcą doświadczonym, z niejednym już na drodze sie spotkał i widział, to nie jest przysłowiowy niedzielny kierowca.

jelsi taki kerowca łamie rażąco przepisy to znaczy, ze łamie je umyslnie, wiedząc jakie moga byc tego konsekwencje. nie wynika to z jego braku doświadczenia. z m.in. tej przyczyny kara dla niego musi być surowsza.

Napisano

> Ta informacja jest zaczerpnięta z ostatniego numeru pewnego tygodnika. (Tytułu nie podaję, choć

> pewnie niektórzy się domyślają. ) Nie wiem - może autor artykułu jest tak naiwny, że ryzykuje

> własnym tyłkiem, żeby tylko bić pianę. No, ale: idioci raczej redaktorami nie bywają.

> Jeśli znasz prawdę, chętnie ją poznam. I myślę, że nie tylko ja. Czy pan Połeć ODSZEDŁ z policji?

Zamiast przedrukowywać bzdury z "pewnego tygodnika" wysil się i zastanów co takiego sensacyjnego jest tej informacji, co?

Napisano

> Czy uwazasz ze policjant jadac radiowozem jest w stanie ocenic predkosc pojazdu ktory go

> wyprzedzal.

Tak jest w stanie ocenić , wystarczy , że jechał z maxymalną dozwolona predkoscią a Ty go wyprzedziłeś.

Napisano

> Tak jest w stanie ocenić , wystarczy , że jechał z maxymalną dozwolona predkoscią a Ty go

> wyprzedziłeś.

A skad wiesz ile on jechal? Moze jechal 30 z moze 49,6 a moze 70. A moze licznik mu przeklamuje i jechal 40 a ty jechales prawidlowo 50? Wlasnie dlatego sa fotoradary zeby nie bylo glupiej gadki z obu stron.

Napisano

> Tak jest w stanie ocenić , wystarczy , że jechał z maxymalną dozwolona predkoscią a Ty go

> wyprzedziłeś.

no OK. w taryfikatorze masz napisane: przekroczenie dopuszczalnej prędkości o: 5-10, 11-20, 21-30, 31-40, 41-50 i powyżej 50km/h.

chyba nie sądzisz, że gliniarz wypisze ci mandat "przekroczenie prędkości, bo mnie wyprzedził" hehe.gifzlosnik2.gif. jak stwierdzi, o ile jechałeś szybciej? na oko? pojęcia - dużo, mało, więcej, mniej - są względne i każdy je inaczej odbiera.

Napisano

> A skad wiesz ile on jechal?

Sam napisał

Cyt.

>W piątek miałem takie oto zdarzenie. Droga osiedlowa, wyprzedziłem dośc szybko wolno jadącą Kia.

Napisano

.

> chyba nie sądzisz, że gliniarz wypisze ci mandat "przekroczenie prędkości, bo mnie wyprzedził" .

Nie sadzę od tego jest Sąd.

A glinarz dołoży Ci - wyprzedzanie na pasach. I doopa blada .

Napisano

> Sam napisał

> Cyt.

> >W piątek miałem takie oto zdarzenie. Droga osiedlowa, wyprzedziłem dośc szybko wolno jadącą Kia.

Widzisz i teraz niech ktos ustali ile to jest dosc szybko. Dla mnie dosc szybko na osiedlowej drodze to 70-80. A dla innego moze to byc 50-60.

Nikt nie bedzie w stanie ocenic jego predkosci bo niema takiej mozliwosci.

Napisano

> .

> Nie sadzę od tego jest Sąd.

> A glinarz dołoży Ci - wyprzedzanie na pasach. I doopa blada .

Dokladnie. Dojada go za wyprzedzanie na pasach bo dobrze zdaja sobie sprawe ze za predkosc nie dadza rady.

Napisano

.

> Nikt nie bedzie w stanie ocenic jego predkosci bo niema takiej mozliwosci.

Ocenić można - określić nie !

Napisano

> no OK. w taryfikatorze masz napisane: przekroczenie dopuszczalnej prędkości o: 5-10, 11-20, 21-30,

> 31-40, 41-50 i powyżej 50km/h.

> chyba nie sądzisz, że gliniarz wypisze ci mandat "przekroczenie prędkości, bo mnie wyprzedził" .

> jak stwierdzi, o ile jechałeś szybciej? na oko? pojęcia - dużo, mało, więcej, mniej - są

> względne i każdy je inaczej odbiera.

ja mówię o fakcie przekorczenia prędkości, a nie o tym ile oraz o tym, że dowód z zeznań świadków jest taki sam jak dowód z badania radarem.

Napisano

> Widzisz i teraz niech ktos ustali ile to jest dosc szybko. Dla mnie dosc szybko na osiedlowej

> drodze to 70-80. A dla innego moze to byc 50-60.

> Nikt nie bedzie w stanie ocenic jego predkosci bo niema takiej mozliwosci.

ta... zwłąszcza, ze na uliczka siedlowych jest ograniczenie prędkości do 20 km/h...

Napisano

> A skad wiesz ile on jechal? Moze jechal 30 z moze 49,6 a moze 70. A moze licznik mu przeklamuje i

> jechal 40 a ty jechales prawidlowo 50?

dokładnie, w takiej sytuacji policja jest bez szans, bo "na oko" to chłop... urzadzenie pomiarowe do stwierdzania wykroczeń prędkości musi być homologowane smirk.gif

Napisano

> ta... zwłąszcza, ze na uliczka siedlowych jest ograniczenie prędkości do 20 km/h...

A widziales na takiej uliczce osiedlowej pasy?

Napisano

> A widziales na takiej uliczce osiedlowej pasy?

oczywiscie, że nie, bo na takich uliczkach piesi mają bezwzględne pierwszeństwo:)

Napisano

> nie. nie należy od razu tak sie łasić do policjanta. wystarzczyło po porstu napicać "policjant" i

> tyle. to określenie beż zadnego zabrawienia emocjonalnego.

> ciekawe czy jak będziesz dzwonił po policje, bo któs cie bedzie np. okradał albo rabował to też

> użyjesz tych okresleń? wy psy... przyjedzicie, bo waszej psiej, skur... pomocy potrzebuje...

> tak będziesz dzwonił?

Źle mnie zrozumiałeś. Nie mam nic do Policji jako instytucji i do policjantów jako przedstawicieli tej istytucji. Przeważnie są to ludzie w porządku i na poziomie (w porównaniu np. ze "straszakami" granicznymi). Niestety, zawsze można trafić na jakąś czarną owcę - i bez względu na to, gdzie ten człowiek pracuje, i tak pozostanie chamem.

Napisano

> oczywiscie, że nie, bo na takich uliczkach piesi mają bezwzględne pierwszeństwo:)

Wiec jaki z tego wniosek zeby.GIF Nie mogl wyprzedzac na pasach bo ich nie bylo rotfl.gif

Napisano

> wyprzedziłeś.

Na podstawie prędkościomierza to sobie może, urządzenie pomiarowe musi być legalizowane, to nie Stany kolego, kiedyś miałem ex radiowóz rodem z US i tam na prędkościomierzu była specjalna informacja

obraz168a.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Całe szczęście nasi kowboje czegoś takiego nie mają grinser006.gif

Napisano

> Zachowaj powagę, człowieku!

> Może Motokącik to nie Wersal, ale nie pozwolę, abyś zachowywał się tu jak u siebie w chlewie.

> mar00ha

Tak trzymaj smirk.gif

Napisano

> Wiec jaki z tego wniosek Nie mogl wyprzedzac na pasach bo ich nie bylo

były. autor wątku sam tak napisał. "wyprzedzał" z efektem. wiec nie ja kręcę tylko on...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.